Dodaj do ulubionych

Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus

31.01.23, 16:45
Kochani, zastanawia mnie pewna sprawa. Otóż od pewnego czasu mieszka ze mną moja córka, która wcześniej mieszkała ze swoim ojcem i który pobierał na nią 500 plus. Gdy córka przeprowadziła się do mnie, jej ojciec pieniądze te wysylal na moje konto. W tym miesiącu, ku mojemu zdziwieniu wysłał mi mniejszą kwotę, ponieważ potrącił sobie za ratę telefonu, którą płaci za telefon dziecka. Uważa, że skoro córka z nim nie mieszka, to on nie będzie ponosił żadnych kosztów związanych z nią. Obraził się na dziecko i tyle. Poza tym przecież rata jest wzięta na niego, dlaczego zatem mam otrzymywać mniej pieniędzy bo on sobie coś widział?
Co do płacenia alimentów, to temat zamknięty, ponieważ mamy dwoje dzieci, drugie dziecko mieszka z nim. Mnie chodzi wyłącznie o to 500 plus, czy ma prawo placic mniej.
Obserwuj wątek
    • obrotowy prawo tego nie reguluje. 31.01.23, 16:53
      na zdrowy rozum - nie musi placic (za rate telefonu) , jesli placi alimenty, i przekazuje 500+

a corka juz mieszka u Ciebie... (wiec moze sobie oplate za te rate formalnie odliczyc)

ale zwykla przyzwoitosc nakazuje, ze skoro zaczal placic (te raty) to powinien to dokonczyc.

slowem: - jest nieprzyzwoicie drobiazgowy,

ale nic mu ni zrobisz.
    • lumeria Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 31.01.23, 17:00
      Zapytaj na forum emama
    • six_a Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 31.01.23, 18:02
      jeśli córka mieszka u ciebie, to ty możesz zgłosić się do tego świadczenia i przestaną mu wypłacać. chyba że wymieniacie się dziećmi co dwa tygodnie, wtedy nie ma to sensu.
    • stasi1 Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 07:32
      To nie on płaci to 500 tylko państwo. Jeśli urzędnicy stwierdzą że dziecko jest z tobą wtedy zaczną ci je wypłacać, . Całą sumę
    • friend_of_women Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 08:14
      "Celem świadczenia wychowawczego (500+) jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych[...]Uprawnionym do pobrania świadczenia 500 plus po rozwodzie jest ten z rodziców, który zamieszkuje wspólnie z dzieckiem."

Nasuwa się pytanie: "czego to ojciec pobiera świadczenie jeżeli córka mieszka z tobą"? Znajomość przepisów nie powinna być ci obca i problem sam by się rozwiązał. A tak, pobiera świadczenie...potrąca za ratę i wszystko jest ok.
      • loginka234 Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 11:06
        Pobiera świadczenie, ponieważ córka mieszka ze mną dopiero od listopada. Nie wiem, czy w ogóle załatwiać przeniesienie świadczenia na mnie, gdyż mojemu dziecku przysługiwać będzie ono jeszcze tylko przez kilka miesięcy (osiągnięcie pełnoletności).
        • teodor-k Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 11:47
          Chyba się jednak opłaca bo Ci będzie potrącał ratę za telefon .A guzik to kogo obchodzi że dziad płaci ratę .Niech idzie sobie dorobić jak się nie wyrabia .Pozdrawiam .
          • friend_of_women Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 12:46
            Ojojoj! Z ojca facet służbista, telefon ma córka i korzysta, dostaje pinset na utrzymanie to jej ratę za telefon potrąca. Teodorze, jak zwykle liżesz...ale to w twoim zwyczaju.
        • friend_of_women Re: Ojciec dziecka wysłał mi za mało 500 plus 01.02.23, 12:41
          By rozwiązać ten problem to się opłaci przenieść świadczenie i po kłopocie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka