Dodaj do ulubionych

Ile wydajecie na ubrania, buty

04.06.23, 12:35
Podsumowałam ile wydalam od początku roku na ubrania,buty, bieliznę,kupiłam też torebkę Wyszło ok.2300 w ciągu5 miesięcy. Nie wiem czy to dużo czy mało, a może tak przeciętnie. Ciągle coś kupuję i ciągle czegoś mi brakuje. Teraz muszę kupić torbę,jakąś bluzę, spodnie letnie, może jakieś sandały. I koniecznie jakąś spódnicę. I tak w kółko. Dodam, że buty kupuję ze skóry, no chyba że są to tekstylne typu tenisówki.
bluzki, t shirty raczej poluję na przeceny w peek @cloppenburg, reserved, greenpoint czy quiosque.
Mimo, że ciągle coś kupuję, to wydaje mi się że koleżanki w pracy mają więcej ubrań, torebek, butów.
Jak to wygląda u was?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 13:00
      Kupuję rzadko i tylko to, czego potrzebuję. Moim ideałem garderoby jest jak najmniej ubrań, ale żeby poszczególne elementy pasowały do siebie. Na buty jednorazowo potrafię wydać sporo, ale kupuję wygodne, trwałe i nie deformujące się.

A już rywalizacja z koleżankami z pracy na ilość ciuchów, to jakiś kosmos. Po pierwsze nigdy nie przyszło by mi do głowy, żeby rywalizować o coś takiego, a o drugie w pracy wkładałam fartuch ochronny.
      • horpyna4 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 13:02
        I nie wiem, ile wydaję. Raczej niezbyt dużo, ale nie liczę.
      • okruchlodu Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 15:35
        W tym roku:
        Biustonosz 45zl, botki jesienno zimowe (66zl)- poprzednie się rozpadły, buty wiosenne (109zl), mini z Desiguala 40zl (nie wiem czy liczyć bo córka mi ją już podebrała). Żadnych planów wydatkowyn już nie mam w tym roku, chyba, że coś się rozpadnie albo poczuję jakoś mocny deficyt w zakresie jakiejś części garderoby. Najczęściej kupuje buty, pewnie dlatego, że od dawna nie kupuje już ze skóry a sporo chodzę.
    • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 13:54
      Ja po raz pierwszy , odkąd jest covid, kupiłam parę ubrań: dwie sukienki, bluzę, adidasy, pizamy. Nie liczę bielizny. Nigdy z nikm się nie porównywałam. W dzieciństwie i młodości nie miałam za dużo ubrań, bo nas nie było na to stać. Teraz nie czuję takiej potrzeby, by mieć dużo ubrań. Jestem praktycznym człowiekiem. Do pracy jeżdżę rowerem więc preferuję spodnie i bluzy, bo tak mi wygodnie. Mam parę kiecek na szczególne okazje. Wyznaje zasadę, że nie szata zdobi człowieka. Nie jestem uzależniona od zakupów. Kupuję obuwie skórzane i wygodne. Nawet na studiach gdy dostałam stypendium, to zamiast ubrań kupowałam słowniki i książki. Kupuj to,czego potrzebujesz, a. IE dlatego, że jest w promocji.
      • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 13:55
        a nie
        • horpyna4 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 14:29
          Otóż to. Warto kupować tylko takie rzeczy, jakich naprawdę się potrzebuje. Wtedy też jest mniej śmieci na świecie.
          • sunnyday1234 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 16:40
            Ale tu nie chodzi, że ja z kimś rywalizuję. Bo nie rywalizuję. Kupuję to co potrzebne. Dużo chodzę, bo nie prowadzę auta więc buty też kupuję porządne, wygodne(wrażliwe stopy), głównie ze skóry. W tym roku klasyczne półbuty za 215 zl, sneakersy 290 zl, wygodne, miękkie tenisówki z wkładką memory foam 195 zl. A jeszcze potrzebne są mi sandały, i później na zimę jakieś ciepłe botki.
            Kupuję to co potrzebuję, a nie dlatego, że jest promocja. Jeśli potrzebuję bluzkę, to wykorzystuje okres, że są promocje i wtedy kupuję czyli np w styczniu kupiłam kilka t shirt ów, bo miałam braki. Chciałam po sezonie kupić kurtkę puchową, bo stara się zniszczyła, ale się nie udało, bo albo rozmiar nie ten albo mi się nie podobały.
            Nie mam aż tak dużo ubrań, ale nie lubię mieć ubrań tak na styk, żeby ciągle prac. Albo martwić się, że jak dzisiaj przemocze buty to jakie jutro założę.
            • okruchlodu Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 20:16
              Fajne wyprzedaże można trafić na allegro szczególnie butów. Ja kupiłam botki za 66 zl, które to w sklepie kosztowały ponad 200 zł.

Mysle, że Twoje odczucie jest najważniejsze. Jeśli nie masz szafy zawalonej ubraniami, których nie nosisz, jeśli nie wyrzucasz regularnie prawie nowych ubrań to wszystko jest ok. Generalnie uwazam, że lepiej jest wydać więcej i kupić coś porządniejszego. Torebki od Józefa Dzikiego mam chyba z 10 lat tak jak i kilka par skórzanych butów dobrych marek.
            • zaczarowanyogrod Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 08:02
              No to znaczy, że normalnie kupujesz tak jak tu wszyscy. A że u Ciebie buty to nic dziwnego że więcej wychodzi niż u mnie. Bo ja może i dużo chodzę, ale buty niezepsute mam tak średnio 5 lat i mam po 2 pary każdego rodzaju na zmianę, ale w tej pracy co miałam to bardziej te dziurawe się przydawały dlatego te nowe tak długo mam. Jakbym robiła co innego to i kupowac musiałabym więcej.

A z tą rywalizacja to ja zrozumiałam że tak jest bo napisałaś koleżanki mają więcej ubrań.
              • sunnyday1234 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 16:27
                Ja też noszę zazwyczaj tak długo aż zedrę. Chyba że coś mi nie pasuje, zle sie w czymś czuję to wtedy oddaję dla potrzebujących jeśli jest w dobrym stanie.
                Ale mam takie wrażenie, że ciągle coś się niszczy i muszę dokupić .Teraz np rozlatuje mi się torba do pracy. Nosiłam ją ok.6 lat bardzo intensywnie.
                Butów mając rozmiar 39 raczej na promocji nie kupię. Ten rozmiar schodzi szybko i jak mi się fason podoba to muszę brać, bo jak za długo się decyduję, to rozmiaru już nie ma.
                Ostatnio 2 pary jeansów mi się zniszczyły więc też trzeba będzie coś kupić na jesień. I tak w kółko.
                • okruchlodu Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 17:58
                  Też noszę 39, na allegro jest pełno różnych outletów z super tanimi butami.

Kurcze u mnie z dżinsów to tak średnio raz do roku/raz na dwa lata muszę dokupić parę i mowa tu o tych z cienkiego materiału w typie rurki.
                  Te z grubego jeansu w typie 'mom jeans' to mam praktycznie nie do zdarcia. Jak się odbarwią to kupuje farbę do pralki i są jak nowe.
                • zaczarowanyogrod Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 06.06.23, 08:44
                  A to te nowe się tak niszczą? Bo jak stare to może po prostu kupowane w podobnym czasie i dlatego tak wszystko na raz. A jak nowe to może materiał coś nie za bardzo, nie trwały czy coś. Albo to z tego częstego używania, jakoś więcej niż inni ludzie.
      • friend_of_women Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 18:59
        To ciebie lepiej ubierać niż karmić ;)
        • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 07:32
          Masz rację.
    • zaczarowanyogrod Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 14:58
      Nie wiem ile wydaję, ale ja kupuje jak już muszę. Czyli rożnie zaleznie od roku. Ale tyle co Ty to ja raczej na rok nawet nie wydaję.No i kupuję w ciuchlandach, czy w jakiś tańszych sklepach i noszę aż do zepsucia, lub przytycia i oddaje siostrze jak mam pewność że już nie będę chodzić, bo już nie schudnę do tego momentu lub schudnę w inny sposób i tak to wtedy na mnie nie pasuje. A ona już sobie z tym robi co chce. Parę ubrań mam jeszcze z gimnazjum czyli już z 15, 16 lat dresy i swetry, bo jeszcze na mnie pasują.
      Najczęściej kupuje skarpety, bo mi się szybko psują, a takie pozszywane to tylko noszę w domu.
      Buty noszę po parę lat aż się nie zepsuja, a takie dziurawe jeszcze dodzieram w polu. Też nie lubię gromadzić rzeczy. Nie lubie wydawać pieniędzy niepotrzebnie i denerwuje mnie jak muszę kupić coś nowego z powodu że się nie mieszczę, a nie ze się zepsuło. Torebkę mam jedną małą i jedna dużą. Kupiłam takie które mi się wydawały że pasują do wszystkiego.
      Nie kupuje nic, bo kupują inni. Nic mi nie brakuje.
      • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 15:14
        Ja kupuję adidasy, gdy w starych się dziury porobią. W tych z dziurami chodzę po domu, na grzyby, jagody, do siana, na działkę. Poplamione podkoszulki używam do wycinki lasu lub drylowania wiśni. Mam jeszcze panieńskie ubrania, w które się wbiję:-) Ostatnio córa mi wygrzebała w garderobie moje panieńskie spodnie na wakacje. Chodzą w u ubraniach i obuwiu po kilka lat. Niemniej kupuja od czasu do czasu coś nowego. Mają ten sam rozmiar od gimnazjum. Odkładaly na mieszkanie i auto. Nauczyłam je oszczędności. Covid też swoje zrobił, mało kupowały w tym czasie. Pracują zdalnie, nie niszczą ubrań i obuwia:-)
        • stasi1 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 08:57
          A pisałaś że trochę przytylas
          • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 13:13
            Przytyłam, ale niektóre spodnie miałam na gumce w pasie i w te panienskie się mieszczę. Nogi mam w miarę szczupłe, jeżdżę dużo rowerem.
            • stasi1 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 07.06.23, 09:21
              Chyba że tak. Ja czasami wchodzę w ślubny garnitur, na pogrzeb najczęściej
          • taniarada Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 17:49
            stasi1 napisał:

> A pisałaś że trochę przytylas
            Nie masz taktu człowieku .Smuteczek .
            • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 20:28
              Gdyby wszyscy mieli tyle taktu, co Stasiu, to świat byłby piękny. Możecie się uczyć od niego szacunku do drugiego człowieka. Gdy Stasiu się nieodpowiednio zachowa wobec mnie, to sama mu zwrócę uwagę.
    • eagle.eagle Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 19:18
      Ja się ubieram w ciucholandach.

Wydaje ok 50-100 na miesiąc, zależy co się trafi. Staram się kupować mało butów, w tym roku tylko 3 pary, ale jeszcze zakupy letnich przede mną, te w granicach 200-300 zł za sztukę. Torebek mam kilka, każda z ciucha , ok 10 zł za sztukę, przeważnie chodzę w dwóch rocznie.

Latem uwielbiam sukienki, nie trzeba nic dopasowywać. Mam ich już dość sporo, ale pewnie że 2-3 miesięcznie jeszcze jakieś dokupię.

Na szczęście za bardzo nie przykładam uwagi do ubioru, więc nie wiem ile ubrań mają koleżanki, czy więcej ode mnie.
    • akle2 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 21:28
      Ja stawiam na jakość, nie na ilość ani modę. Wiele rzeczy szyję na miarę wg mojego pomysłu, więc takiej drugiej sukienki, czy żakietu raczej nikt mieć nie będzie. Lubię dyskretną elegancję i poszczególne elementy, które można ze sobą wymiennie zestawiać. W mojej garderobie nie ma tanich szmacianych T-shirtów szytych przez dzieci w Bangladeszu. Nie lubię obnosić się markami, ale jakość musi być (co nie znaczy, że drogo). W pracy w koleżankami na modę nie rywalizuję, bo w większości mam kolegów, ale na randce ze swoim mężczyzną lubię wyglądać bardzo kobieco.
      Kiedyś przeczytałam bardzo fajną poradę psychologa, jak poradzić sobie z zakupoholizmem ubraniowym i ogólnie modowym. Mianowicie kupując nową rzecz danego rodzaju, np spodnie, muszę pozbyć się jakichś spodni już posiadanych. Oddać dla biednych, sprzedać, przerobić na posłanie dla psa, cokolwiek. Tak, aby ilościowo był constans. Jeśli żal nam tej starej rzeczy, bo jest jeszcze rozmiarowo dobra i niezniszczona, tylko nam się opatrzyła, to znaczy, że tej nowej wcale nie potrzebujemy i należy na głos zadać sobie pytanie "czy ja naprawdę tego potrzebuję?" I to działa. Jasne, ze mało która kobitka chciałaby chodzić w trzydziestoletnich spranych dresach z wypchanymi kolanami, ale wiele zakupów robionych jest pod wpływem chwilowego impulsu, a dopiero potem sami przed sobą usprawiedliwiamy swoje poczynania. No i ta sztuczna kreacja potrzeb, że coś "musimy" mieć, bo tylko wtedy będziemy cool.
      • kochamzapachfrezji Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 07:31
        Mam podobnie, przerabiam też dużo rzeczy. Nie pamietam, kiedy kupowałam krótkie spodenki, chyba za czasów panieńskich.
    • hana2 Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 04.06.23, 22:20
      Podpisuję się pod główną myślą, jaka wypływa ze wszystkich postów: kupuję oszczędnie i to co potrzebuję i z biegiem lat coraz mniej.

A ostatni rok zaczynam nieco korygować garderobę stosownie do mojego wieku. Lubię tematy ubraniowe, poszukiwania ubrań pasujących do mojego stylu (jest taki zwykły uliczny, ale w wykonaniu każdej kobiety jest on nieco inny).

Jeśli chodzi o konkretne kwoty to staram zmieścić się rocznie między 1000 a 2000. Bywały lata, że wydawałam więcej a potem dużo rzeczy się pozbywam w krótkim czasie. Pomogła mi zasada: kupuje to co najpotrzebniejsze. Mam taką listę. A kiedyś kupowałam to co mi się podobało, nie zwracając uwagi czy to już mam, czy jest na tyle idealne, że mogę już kolejnego dnia założyć i czuć się w tym dobrze.

• friend_of_women Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 08:35
      Jeżeli chodzi o zakupy to nie ograniczam się w niczym, spełniam każde swoje marzenie. Jednak wszystko ma swoje granice, staram się trzymać zasady, że wszystko co tanie i najdroższe nie zawsze spełnia moje oczekiwania. Cenami oscyluję zawsze sporo powyżej średniej i jestem zadowolony. Więc wydaję spore kwoty rocznie, a nie jestem przecież kapryśną kobietą...niczego sobie nie odmawiam.
      • taniarada Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 17:48
        Hehe babskie pogaduchy .Super .Jestem pod wrażeniem . To musi być spora kwota ? Czy markowe ,czy takie bazarkowe ? Ja wybieram z czerwonych skrzynek i na ciuchy nic nie wydaje .Ostatnio trafiłem w lotto niemieckie 4 .Kurde ile to jest kasy .Nie wydam te 190 euro do końca roku .
        • friend_of_women Re: Ile wydajecie na ubrania, buty 05.06.23, 19:28
          Kwota jest spora i nie chcę nikogo wprowadzać w zakłopotanie, moja kasa, moje zakupy, moja satysfakcja. Świat jest otwarty i dla każdego stoi otworem, szkoda tylko, że nie dla każdego tym samym ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka