maialina1 24.01.06, 10:29 Wloski wedlug mnie bije na glowe wszystkie inne. :) Za to nie znosze angielskiego, jak dla mnie najbrzydszy jezyk swiata. Brzmi wstretnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakub_234 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:31 fancuski - the best niemiecki - dno! Odpowiedz Link Zgłoś
hrydz Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 19:11 najlepiej brzmia: - francuski - rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 14:56 Bardzo lubię słuchać rosyjskiego - jest bardzo śpiewny. Francuski także brzmi ładnie, ale broń Boże się go uczyć :) A tak w ogóle to każdy język może być piękny, trzeba tylko o niego dbać. -- fotografujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
annam-s Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 20:02 Popieram!!! nr 1 -francuski nr 2 hiszpański (ale z Peru nie Hiszpanii!) najbrzydszy -niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
ocale Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 20:37 Oczywiście że angielski!! Piękna angielszczyzna zawsze zwalała mnie z nóg.. Rosyjski i francuski też są piękne.. W sumie to każdy język z wyjątkiem niemieckiego jest ładny :-) Pozdrawiam moją panią z niemieckiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
crichton1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 20:51 Mi tam podoba się angielski i niemiecki, obydwa zresztą znam dość dobrze, także pod względem wymowy. Francuski i rosyjski z kolei mi się nie podobają ani trochę. Żadnego z nich zresztą nie znam. Jaki z tego wniosek? Że pytanie o najładniejszy język to kwestia osobistych preferencji, uprzedzeń, sympatii, mody, gustu, itd., paradoksalnie mająca niewiele wspólnego z kwestią piękna czy estetyki. Fajne jest natomiast to, że można w jakimś obcym języku porozmawiać na różne ambitne tematy. To jest właśnie piękne. Mam nadzieję, że się ze mną w tej kwestii zgodzicie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hashira1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:09 mi bardzo podobaja się języki japoński i fiński... ale francuski tez jest niczego sobie ^-^ Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian72 Re: Tylko chiński 24.01.06, 23:48 Przylaczam sie! swietne jest to szuszanie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Tylko chiński 25.01.06, 01:18 Dokladnie. A jak jakas piekna Chinka mowi po chinsku, to ja.. to mnie.... to... eh, marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mk3012 Re: Tylko chiński 25.01.06, 05:23 Slyszales kiedys jak jakas piekna chinka wydziera sie na Ciebie po chinsku?, pod tym wzgledem najlepszym jezykiem jest jezyk migowy, apropos siedze w chinach jakis czas i snilo mi sie ze rozmawiam po polsku.... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur a znacie ten dowcip? 25.01.06, 10:10 Przedstawiciele kilku narodów dyskutują o tym, czyj język jest najpiękniejszy. Wreszcie chcą przeprowadzić jakiś test. Anglik mówi: - Sprawdźmy, jak brzmi słowo "motyl" w różnych językach. Wtedy porównamy, czyj najpiękniejszy. Czyż nie jest piękne słowo "butterfly"? Odpowiada Francuz: - Jestem pewny wygranej, po naszemu "papillon"! Teraz Hiszpan: - Nasz język jest najpiękniejszy, "mariposa"! I wreszcie Włoch: - A właśnie, że ja wygram: "farfallo"! Włącza się Niemiec: - Pokonam was wszystkich: "Schmetterling"! Odpowiedz Link Zgłoś
wezmniezhakuj Najpiękniejsze (dwa) języki świata to... 25.01.06, 11:53 Portugalski i Hebrajski. Bezsprzecznie Portugalski za szelesty, zaś hebrajski za różne "h" i rytmikę. Odpowiedz Link Zgłoś
crichton1 Re: a znacie ten dowcip? 25.01.06, 17:36 Kiedyś ktoś mi ten dowcip opowiadał, ale w czasach, gdy już bardzo dobrze znałem język niemiecki. W pierwszej chwili go nie zrozumiałem. Jeśli posłuchasz jakiegoś prawdziwego Niemca, jak wymawia Schmetterling, to zauważysz, że r i g jest prawie nieme. Czyli gdybyś opowiedział ten dowcip wymawiając wszystkie te słowa tak jak wymawiają je rodowici Anglicy, Francuzi, Hiszpanie, Włosi i Niemcy, dowcip wiele by stracił. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: a znacie ten dowcip? 27.01.06, 03:07 tak, ja też go na początku nie zrozumiałam, bo sshcmetterling zabrzmial mi w glowie po niemiecku, co wcale nie brzmi jakoś wyjątkowo źle. zastanawiałam się kiedys na czym polega ten fenomen - dla mnie niemiecki też był kiedyś okropnym językiem, zanim usłyszałam jak używają go niemcy na codzień. myślę, że może być to kwestia mocnego polskiego akcentu większości naszych nauczycieli, co może brzmieć fatalnie, no i być może jakoś zakorzenionych w naszej świadomości urywków z plomiennych przmówień hitlera które gdzieś tam kiedys udało nam się uslyszec:) Francuski jest faktycznie ładny, ale też w zależności od mówcy. Mój partner jest francuzem i w jego ustach nie robi ten język na mnie wielkiego wrażenia, za to uwielbiam słuchać jego mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Tylko chiński 26.01.06, 04:06 mk3012 napisał: > Slyszales kiedys jak jakas piekna chinka wydziera sie na Ciebie po chinsku? No ale po co piekna Chinka mialaby sie na mnie wydzierac? > siedze w chinach Tak z ciekawosci: gdzie i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ss85 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 18:21 + rosyjski, węgierski(nie wiem czemu), chorwacki, japoński(na swój sposób) - niemiecki(błe...), arabski, angielski z południowych stanów USA i Australii Lubie też czeski, a z romańskich to najbardziej chyba rumuński albo portugalski, włoskiego i hiszpańskiego nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina1989 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:40 Kocham Francje i co za tym idzie ?? Język francuski ... Według mnie to najpiękniejszy język ... ale zdaje sobie sprawe z tego, ze to po prostu kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
krndwd Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 02:36 tez tak mialem, pojechalem do Francji, poznalem ludzi no i przeszlo mi (ale sam jezyk jest przyjemny, fakt) Odpowiedz Link Zgłoś
spell2me Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 02:42 szwedzki moi drodzy, szwedzki wymiata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asiczek21 svenska!! 29.01.06, 13:29 hur mar du?? i te "syczace" dzwieki.niemiecki tez jest spoko-tylko nauczcie sie poprawnej wymowy!! Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: svenska!! 29.01.06, 15:39 Tak, szwedzki jest piękny. Ta miękkość... Odpowiedz Link Zgłoś
tpolar1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:48 Ładnie dla naszych uszy brzmią języki romańskie, w kolejności: włoski, hiszpański, francuski, portugalski ('szeleści' jak polski albo i bardziej). Angielski w wersji amerykańskiej (midwest) jest bardziej niż OK i do tego prostszy do nauczenia. Amerykaska wersje np. południowa + texas OK (po osłuchaniu), akcent z NYCity lub Bostonu to koszmar. Angielski z GB OK, wersja irlandzka lub szkocka - koszmar. Dla wszystkich nie lubiacych niemieckiego - posłuchajcie np. holenderskiego!!!! Anegdota: Caruso pyrany o preferencje językowe (poliglota niezły) miał odpowiedzieć: śpiewam po włosku, z pięknymi kobietami rozmawiam po francusku, szczegóły kontraktu wyłacznie po angielski, a gdy chcę kogoś nastraszyć - używam niemieckiego! Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 29.01.06, 13:37 Poznales 62 miliony francuzow? Bo ja od ponad dwudziestu lat poznalam tylko znikomy ulamek ulamka i nie narzekam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
keechaczu Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:37 a znasz holenderski albo duński one to dopiero sa piekne;) Włoski szczegolnie w kobiecym wydaniu to dopiero muuuzyka Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniewski Dobry niemiecki nie jest zły... 25.01.06, 10:11 ...Ma jedynie specyficzne zastosowania... Z pięknych języków mniej znanych polecam portugalski w wersji kontynentalnej. Jakież on ma wybitne zawijasy ! Z drugiej strony mongolski jest nie od parady (aż dreszcz przechodzi, ale musi być wymawiany nieco gardłowo i niskim głosem). Najobrzydliwszy jest zdecydowanie madziarski (jeśli to o ogóle język), zastanawiałbym się też nad duńskim (lane kluchy w gębie, nie da się jej ani zamknąć, ani otworzyć). Z języków perwersyjnych: łotewski. Ładny z czkawką, słuchając go człowiek myśli o śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Dobry niemiecki nie jest zły... 27.01.06, 03:11 > Z pięknych języków mniej znanych polecam portugalski w wersji kontynentalnej Ja natomiast preferuję w wersji brazylijskiej, jest bardziej miękka, mniej kanciasta. Choć każduy portugalski uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patrykadams Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:02 Oczywiście francuski w wykonaniu Ewuni !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tompe72 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:46 Na codzie mówię po szwedzku, myślę też, na początku, 30 lat temy, myślałem że to język niezbyt piękny w brzmieniu. Ale teraz, mając czasu pod dostatkiem, słucham książek w mp3, czytanych przez wybitnych aktorów i bardzo mi się podoba. Bardzo też lubię francuski i hiszpański, ten ostatni jest niezbędny w podróżach po Ameryce Łacińskiej. Ale ten zupełnie niezbędny to angielski. Ten stał się po prostu drugim językiem każdego Europejczyka nie-Anglika. Remember it, my young Polish friends. Odpowiedz Link Zgłoś
attilathehun portugalski w wersji brazylijskiej 25.01.06, 10:55 i na równi z nim rosyjski oraz brytyjski angielski. i nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
mujer82 Re: portugalski w wersji brazylijskiej 25.01.06, 14:43 Zgadzam się z przedmówcą.Moje typy to: portugalski,islandzki,rosyjski,szwedzki,hiszpański. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 27.01.06, 10:35 rękami i nogami za Odpowiedz Link Zgłoś
naryt Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 29.01.06, 16:34 french and russian is the worst. Spanish, amhara is beautiful. Chinese is very strange Odpowiedz Link Zgłoś
boldhead Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 29.01.06, 19:00 czeski... wegierski-kaszana Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:32 Włoski - w pełni popieram. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bankbank Tylko NIE WLOSKI!!! jest taki klekoczączy....duzo 24.01.06, 20:59 szumu o nic..... wlaśnie siedzę i się go uczę....bo bliski mi ktoś jest własnie z Włoch... najpiekniejszy jezyk: HISZPANSKI!!- nie znam, najpiekniejszy 2 ANGIELSKI-znam Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_panski Bardzo gorąco popieram! Włoski jest bee.... 24.01.06, 22:56 Znam zarówno włoski, jak i hiszpański, jak i angielski, francuski, niemiecki i rosyjski... i teoretycznie włoski standard jest mi najbliższy, bo pracowałam nawet w charakterze tłumacza tego języka... ale naprawdę, najładniejszy jest - wg mnie - hiszpański - ale tylko w wersji meksykańskiej. To tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
eifl Re: Bardzo gorąco popieram! Włoski jest bee.... 25.01.06, 10:47 A dżongkha, keczua i tarawa nie znasz? To co ty możesz wiedzieć o językach... Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:34 To jeszcze sie dopisze do wlasnego watku: mam znajomego, Wlocha, ktory jest "zakochany" w rosyjskim :) Twierdzi ze ten jezyk brzmi dzwiecznie i uroczo. hehehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:36 >Twierdzi ze ten jezyk brzmi dzwiecznie i uroczo nikt nie jest doskonały, nawet Twój znajomy Włoch ;) Odpowiedz Link Zgłoś
starawyjadaczka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:38 kaktusik0 napisała: > >Twierdzi ze ten jezyk brzmi dzwiecznie i uroczo > > nikt nie jest doskonały, nawet Twój znajomy Włoch ;) dlaczego? rosyjski jest ładny, miękki język, lubiłam słuchac, jak rusycystka mówi. a że jest językiem przez wielu znienzawidzonym i ośmieszonym? to juz insza inszość :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:40 tak samo uroczy jest polski. Dla mnie żaden język w którym słychać s-sz-cz-c i inne takie "szeleszczące dźwięki" nie jest uroczy. Ale i tak nic nie przebije niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eifl Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 10:48 Cóż, jak widać rzeczywiście nikt nie jest doskonały... Odpowiedz Link Zgłoś
bachoolka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 17:34 niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
nadare Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 18:41 popieram:) Wiele osob nie docenia niemieckiego, bo najzwyczajniej w swiecie wymawiaja i slysza go "po polsku", czyli bardzo twardo. Ja od czerwca mieszkam w Niemczech i przebywajac wsrod rodowitych Niemcow, z checia wsluchuje sie w ich ojczysty jezyk, przy okazji sie go skutecznie uczac:) Poza tym, sprawa jezyka, to sa jedynie upodobania wzgledem tego, co jest mile dla ucha - to tak jak z muzyka - kazdy ma swoj gust, a to, jak wiemy, nie podlega dyskusji:) Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:58 starawyjadaczka napisała: > dlaczego? rosyjski jest ładny, miękki język, lubiłam słuchac, jak rusycystka > mówi. a że jest językiem przez wielu znienzawidzonym i ośmieszonym? to juz > insza inszość :)) Miękki to moze w wykonaniu Polaków, ale Rosjanie mówią wszyscy z zasznurowanymi ustami i przez zęby.Prawdziwy akcent rosyjski ma niewiele wspólnego z tym, co znay ze szkół. Ogólnie z brzmienia - okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
gattina2 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 26.01.06, 23:27 Oczywiście włoski i bułgarski-jak sami Bułgarzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
starawyjadaczka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:37 włoski :)) hiszpański też :) angielskiego nie lubie, ale....też mi sie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_234 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:42 No rosyjski tez bardzo lubie, ale tylko jak mowia po angielsku z tym swoim akcenetem! Po prostu mnie rozwala jak slysze: MAJ NEJM YZ IGOR, AJ EM FROM RUSZIA. (i podkreslaja literke "R")(rozbrajajace) Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:43 po angielsku "najwspanialej" mówią hiszpanie. Ich to naprawdę nikt nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
harriet_makepeace Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:45 :-)))))))))) zgadzam się "Aj em frrrrrrrrom Espein". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 10:57 "Swietnie" tez mowia Wlosi po francusku! To juz jest po prostu the besciak :)) W ogole Wlosi sa "uposledzeni" jezykowo :)) Cale szczescie ze ich jezyk jest taki sliczny, bo jak posluguja sie innymi to smiech na sali :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tmski80 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 03:03 Urdu jest najladniejszy, potem Hindi i Gujarati. Nie lubie chinskiego (mandarin). Odpowiedz Link Zgłoś
kolofortuny Bengalski. 25.01.06, 14:25 Co do niemieckiego: jak moze sie kobieta nazywac GIZBURG??? Helga przy tym brzmi jak marzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.joanna Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 18:03 Hiszpanie mowiac po angielsku nie wymawiaja 'w' wiec 'very good' brzmi 'bery good' co zmiena calkowicie znaczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s :)))) 24.01.06, 12:32 > po angielsku "najwspanialej" mówią hiszpanie. Ich to naprawdę nikt nie > przebije Słyszałem :)))) Jak byłem w Hiszpanii i w aquaparku usłyszałem spikerkę mówiącą przez megafon, to uznałem, że polskie spikerki na dworcach nie są takie złe :)) Bez obrazy dla Hiszpanów, których bardzo lubię :)) Odpowiedz Link Zgłoś
olaz37 Re: :)))) 24.01.06, 22:04 hehe W pelni sie zgadzam! Hiszpanki maja gardla jakby palily paczke papierosow dziennie, ale co mnie najbardziej smieszy, to to, ze oni do wszystkich wyrazo dodaja e- np I estudy, I'm estudent hehehe! Chociaz... znam jednego pana ktory mowi po angielsku perfekt z bardzo sexownym akcentem;) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: :)))) 24.01.06, 22:18 Słyszałam Anglików mówiących po francusku - nic nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
isza77 Re: :)))) 24.01.06, 23:53 masz rację, chociaż czasami mogą ich przebić frankofni mówiący po angielsku:) Odpowiedz Link Zgłoś
antykretyn Re: :)))) 25.01.06, 10:54 nangaparbat3 napisała: > Słyszałam Anglików mówiących po francusku - nic nie przebije. Jeszcze lepsi sa francuzi gby mowia po angielsku. To znaczy ,im sie wydaje ,ze to jest angielski.Francuz za Boga nie wymowi Nju Jork zawsze mu wychodzi Nu Jork. Podobnie z imieniem Endrju w wykonaniu francuskim to wychodzi Andru itd ,itd ,itd Odpowiedz Link Zgłoś
kot_pafnucy Re: :)))) 25.01.06, 19:07 Nu /nu:/ Jork to poprawna wymowa (akcent amerykański:)) Odpowiedz Link Zgłoś
milana7 Re: :)))) 25.01.06, 19:36 antykretyn napisał: > nangaparbat3 napisała: > > > Słyszałam Anglików mówiących po francusku - nic nie przebije. > > > Jeszcze lepsi sa francuzi gby mowia po angielsku. To znaczy ,im sie wydaje ,ze > > to jest angielski.Francuz za Boga nie wymowi Nju Jork zawsze mu wychodzi Nu > Jork. > Podobnie z imieniem Endrju w wykonaniu francuskim to wychodzi Andru > itd ,itd ,itd Niesamowity jest angielski w wykonaniu Francuzów. Podoba mi się zwłaszcza ich Marlboro, "aj dąt" i większość słów z głoską "u". Ale rzeczywiście, to jak inni mówią po francusku Francuzów całkowicie rozgrzesza ;) Do końca życia nie zapomnę angielskiego w wersji hiszpańskiej. "Bih puf" - zapisane w ten sposób i czytane przez Polaka brzmi identycznie - zgadnijcie, co to znaczy? Za to w polskiej łacinie podwórkowej Hiszpanie są nie do pobicia! Wychodzi im to naprawdę przepięknie, brzmi nie jak obcy akcent tylko jakby było powiedziane naprawdę z pasją ;) W dodatku nie muszą się tego uczyć, samo im wychodzi, jak mówią o czymś krzywym... Jest to na tyle przekonujące, że niejeden Polak obejrzy się zaskoczony, przekonany, że spotkał rodaka :) Parę razy zdarzyła się mi następująca sytuacja sytuacja: w chińskiej knajpie we Włoszech koleżanka Francuzka składa zamówienie po angielsku. Rozumiem tylko ja, więc tłumaczę siedzącym z nami Hiszpanom z "angielskiego" na angielski. Ci zaś tłumaczą je zdezorientowanej Chince na Włoski :) Najtrudniejszy do zrozumienia angielski z jakim się spotkałam, to przypadek, kiedy odwiedził nas ojciec kolegi z Anglii. Nie chodziło o słownictwo, to akcent ten człowiek miał taki, że po prostu nie rozpoznawało się nawet dobrze znanych słów. Pobił na głowę i Francuzów i Hiszpanów. Co ciekawe, z pochodzenia Polak, z polskim nazwiskiem po pradziadku. Nawet nie umiał go wymówić :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: :)))) 25.01.06, 15:10 m8s nic nie przebije Francuza mowiacego po angielsku... to jest dopiero kleska. O prawdziwym pechu moze mowic osoba ktora musi zdawac czesc ustna jednego z egzaminow Cambridge z osoba z niewlasciwej strony Kanalu :D nad kwiatkami typu "orse" z dziwacznym akcentem (jakby cokolwiek zdziwionym) nie bede sie znecal. Znaja ten bol ci ktorzy mieli byc okazje na wyspach i rozmawiac z tym najbardziej nadetym z narodow... Odpowiedz Link Zgłoś
ss85 Re: :)))) 25.01.06, 18:27 Tak wogole to Polski jest bardzo fajny. I byle matoł się go tak łatwo dobrze nie nauczy. Polski - język dla bystrych z giętkim jęzorem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacksparrow1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:55 kaktusik, a slyszales/las jak po angielsku mowi chinczyk przekonany ze mowi doskonale? Uwierz na slowo - chinczyk przebije hiszpana na bank Odpowiedz Link Zgłoś
astana82 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 28.01.06, 17:52 taaaaaak - zgadzam sie :) mam chlopaka Hiszpana, co mieszka w WB i czasami nie moge sie powstrzymac ze smiechu! np. jedziemy sobie w taksowce w Irlandii, i oczywiscie On musi pogadac z kierowca, i zaczyna sie taka zwykla gadka, o pogodzie i takie tak - On mowi ze: jest freezing, przy czym wychodzi mu to jako friszing, kierowca sie pyta (bo to bylo nad morzem) - oooo to tam fishing nad tym morzem? a on mowi - tak tak tam jest bardzo freezing; kierowca mowi ze nigdy nie widzial zeby ktos tam fishing, a a On dalej ze naprawde jest tam freezing - siedziala z tylu i myslalam ze padne ze smiechu :) z tym e przed s (bo w hiszpanskim zazwyczaj wystepuje to w takiej postaci - Espana, escuela, espaguetis...) albo zamiana w na b tez jest zabawnie (Polisz ar eslabian (slavian); albo mowi mi zebym przyniosla bood (wood) na grilla :))) ale wlosi tez sa niezli, kiedys szlam z moim przyjacielem wlochem na impreze, ale nie wiedzielismy gdzie, poszlismy w druga strone, cos nie gralo, on zadzwonil do znajomych, skonczyl i mowi: bajsikali (basically) is in de ader wej; z tego bajsikaly do dzis sie smieje, ale np enteretejment (enterteiment) tez mu nielze wychodzilo i inne takie! naprawde mozna sie wyleczyc z kompleksow, bo ja bardzo ladnie mowie po angielsku (po prostu sie staram, a jezyk polski, to taki jezyk, ze chyba wszystkie dzwieki w nim wystepuja, wiec wycwiczony jezyk (ten w buzi), jest sobie poradzic z kazdym jezykiem - jak sie chce oczywiscie), ale ze ze mnie perfekcjonistka, to uwazam ze cos jeszcze by mozna dopracowac, ale na tle poludniowcow to po prostu wygrywam w przedbiegach (w angielskim ofc :) Odpowiedz Link Zgłoś
robwojcik Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:59 Szczególnie jak Igor mówi: ty słyszał Wasia żeniłsia na Marusi. Co za finezja Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 00:36 Rosyjski ? Wolę dźwięczny i melodyjny ale nieco twardszy ukraiński. Poza tym hiszpański Odpowiedz Link Zgłoś
pielach Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 12:01 zdecydowanie francuski. osobiscie podoba mi sie tez czeski bardzo. wloski nie, bo przez wiele lat zmuszali mnie zebym sie go uczyla (udalo sie, ale wstret pozostal) hiszpanski brzmi jak jezyk kretynow (ale nie chce nikogo urazic!..) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_kapusta Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 12:04 wszystkie romanskie, rosyjski... i ten znienawidzony przez wiekszosc (nie wiem czemu) niemiecki... :) Odpowiedz Link Zgłoś
hana0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 12:14 the best- hiszpanski i japonski niemieckiego za to nie znosze Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 12:22 Nie lubie pruskiej odmiany niemieckiego-Bawarczycy i Austriacy mowia miekko i tego da sie posluchac.h Najmilsze dla ucha jezyki to dla mnie rosyjski i francuski, choc wszystkie romanskie brzmia ladnie.Nikt tak jak Francuzi nie mowi po angielsku ! Gwendala Pezerata moglabym godzinami sluchac ! Ciekawe brzmienie maja japonski i finski. Odpowiedz Link Zgłoś
beautiful_joanna Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 12:16 Ja najbardziej lubie angielski, moze dlatego ze zaczelam sie go uczyc jako pierwszego jezyka obcego, no i przede wszystkim w tym jezyku porozumiewam sie z moim kochaniem. Lubie tez niemiecki (choc w szkole go nie znosilam!!!!). No i czeski, brzmi smiesznie dla nas :) Nie znosze rosyjskiego (choc lubilam go w szkole), taki jakis mam wstret... :P Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Duński 24.01.06, 12:19 Nie wiem czemu, ale bardzo podoba mi się duński. Uwielbiam ogladać duńskie filmy. A co za tym idzie, norweskie też - bo nie bardzo odróżniam te języki. Nie wiem, co mnie tak urzekło, faktem jest, że brzmią uroczo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Duński 24.01.06, 12:31 Dla mnie jest wręcz abstrakcyjny!! Nie znam nawet słowa, jednak uważam, że brzmi cudownie! Taki słodki bełkot ;) kaktusik0 napisała: > ale jest nieprzyzwoicie trudny. :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusik0 Re: Duński 24.01.06, 13:30 znam parę słów bo mam rodzinę w Danii i jak do nich jedziemy czy oni do nas to gadają po duńsku. No i stąd wiem że jest bardzo trudny. Nie ma żadnych zasad co do połączenia wymowy z pisownią. Gramatyka też jest pokręcona (właściwie to mają same wyjątki). ale jezyk ciekawy, kraj również :) Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Duński 24.01.06, 18:03 Gramatyka nie jest trudna. Troche problem z pisownia i wymowa. Ale zeby mylic dunski z norweskim? Dunski gardlowy a w norweskim "spiewaja" bardziej niz Szwedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Duński 24.01.06, 19:53 Najbardziej do siebie podobne z tych trzech,to szwedzki i norweski. Norweski,to taki troche "zdziecinnialy" szwedzki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
crichton1 Re: Duński 24.01.06, 20:59 A nie odwrotnie? Duńczycy twierdzą, że Norwedzy to Duńczycy, którzy śmiesznie mówią po duńsku. Z kolei szwedzki w ich mniemaniu różni się od duńskiego dużo bardziej. Duński to język, którego mam właśnie zamiar się nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dastu Re: Duński 24.01.06, 22:50 hej! na pierwszym miejscu jest oczywiście szwedzki. w sumie wszystki jezyki skandynawski sa piękne. i wbrew stereotypom wcale nie są takie trudne. wymowa sprawia na początku ogromną trudność, ale po jej opanowaniu już nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posługiwać się tymi pięknie brzmiącymi językami. Znając szwedzki bez problemu dogadasz się z Norwegiem. Nie mówiąc już o zrozumieniu języka pisanego. Tu nawet duński jest w miarę łatwy:-) zachęcam do nauki, bo warto - ogromna satysfakcja i nikt nie rozumie, więc fajny sposób na tajemniece :-) na drugim miejscu jest słowacki. chyba najpiękniejszy język słowiański i niderlandzki (pamiętajcie, ze nie używa już się nazwy język holenderski) a na szarym końcu chiński no i niestety francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Duński 25.01.06, 14:20 Wielu osoba (nawet Szweda i Norwega) sie tak wydaje gdyz zeczywiscie maja podobna wymowe. Ale fakt jest taki, ze pierwotnym Norweskim malo kto dzisiaj mowi (praktycznie jest na wymarciu), a wspolczesny jezyk norweski to mocno znieksztalcony dunski (Norwegia dlugo byla pod panowaniem Dunskim). Zeby sie o tym przekonac wystarczy wziasc opakowanie czegokolwiek skandynawskiego i porownac opisy na pudelku. Norwedzy i Dunczycy maja wiele wspolnych slow, ktore nie wystepuja w jez. szwedzkim. Co nie zmienia faktu ze znajac jeden mozna sie porozumiec (jak Dunczycy nie "charcza" :) Odpowiedz Link Zgłoś
europeo Re: Duński 24.01.06, 22:14 Norweski to taka troche 'prostsza' wersja duńskiego - w wymowie jest właśnie spora różnica. Jak słucham duńskiego to mam wrażenie jakby ludzie się zmuszali do - za przeproszeniem - wymiotów, a norweski brzmi przepięknie (oprócz nynorsk z Norwegii zachodniej) Odpowiedz Link Zgłoś
en10219 Re: Duński 25.01.06, 11:14 Bøkmal,czyli język którym posługuje się większość Norwegów jest "znorwegizowanym" duńskim. W każdym razie znajomi norwegowie mówią, że czytanie duńskich tekstów nie stanowi dla nich problemów. Ale rozmawiać łatwiej im ze Szwedami niż Duńczykami. Wymowę mają zaiste cudną, miło się tego słucha :). Słychać dużą różnicę w wymowie między ludźmi z wybrzeża zachodniego a np. z Oslo. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka28 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 19:51 zdecydowanie francuski i czeski. Angielski jest strasznie bełkotliwy i choć dość dobrze się niem posługuję to nie przepadam za nim.Natomiast niemiecki.... istna tragedia, nie wiem jak można po takiemu mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
edka-schizofredka najladniejsze i najlepsze sa kocie jezyczki :))). 24.01.06, 12:18 Srbski :) Odpowiedz Link Zgłoś
luna00 Re: najladniejsze i najlepsze sa kocie jezyczki 25.01.06, 08:08 srbski, naravno !!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s A chiński? 24.01.06, 12:34 Moim zdaniem brzmi całkiem ciekawie... Poza tym muszę bronić honoru niemieckiego - ja wiem, że u nas ten język źle się kojarzy, ale uważam, że potrafi być piękny... Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: A chiński? 24.01.06, 13:25 O nie, Chinczycy tak nieelegancko "piszcza". Straszliwy jezyk. Jak czasem trafie, przerzucajac kanaly, na jakas chinska telewizje, to chocby ciekawe obrazki lecialy, i tak szybko stamtad uciekam, bo ten jezyk jest nieznosny dla ucha. Przypomina rozne odglosy zabawek dla malych dzieci :D Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A chiński? 24.01.06, 13:37 Chińczycy wcale nie piszczą :) Protestuję :) Dla mnie jest to język bardzo przyjemny i melodyjny... I wcale nie taki piskliwy. Miejscami jest on dla mnie wręcz gardłowy... Osobiście wolę od go japońskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: A chiński? 24.01.06, 13:39 A to juz dla mnie wyzsza szkola jazdy. Chinskiego i japonskiego nie odrozniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A chiński? 24.01.06, 13:43 > A to juz dla mnie wyzsza szkola jazdy. Chinskiego i japonskiego nie > odrozniam :) No ale przecież to zupełnie rózne języki :) Łatwo poznać - w japońskim masz o wiele dłuższe słowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: A chiński? 24.01.06, 13:46 I wszystko jasne! ;) Pominales jednak jeden szczegol: dla mnie obydwa te jezyki brzmia jak jedno wielgasne dlugie slowo, eheheh :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A chiński? 24.01.06, 13:50 > Pominales jednak jeden szczegol: dla mnie obydwa te jezyki brzmia jak jedno > wielgasne dlugie slowo, eheheh :) Ale chyba da się rozróżnić, czy ktoś mówi krótkimi słowami, czy długimi? :) W chińskim większość słow ma jedną lub dwie sylaby, więc zdania są w stylu "Wo bu tai ma" itd. Tymczasem japoński (mam wrażenie) ma słowa w stylu "azakashimiyabishi" (improwizacja ;)). No nie wiem - ja róznicę słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: A chiński? 24.01.06, 13:51 cos zaczyna mi switac... Wypracowalam znak rozpoznawczy: w japonskim jest duzo "shi" (pisze to na podstawie wyrazu ktory napisales, i "sushi") :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: A chiński? 24.01.06, 13:58 Wyraz, który napisałem, nie istnieje :) Chodziło mi o zademonstrowanie złożoności :) No nie wiem, spójrz np. na imiona... Chińczycy nazywają się Li Peng, Wong Ziyi itd. A Japończycy? Akiko Mitsubishi... Japończycy też mają w mitologii bogów w stylu Amenominakanushi :) Po prostu - jak słuchać Japończyków, to mówią bardziej rozwlekle :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Ogólnie mówiąc... 24.01.06, 14:01 ... Chińczyk rzuci Ci zbitkę w stylu "Sacziniczisa" i to jest całe zdanie... Zaś u Japończyków, mam wrażenie, to może być pojedyncze słowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
asterekpl Re: Ogólnie mówiąc... 24.01.06, 19:04 Ludzie, nie kłóćcie się, przecież chińskiego są co najmniej dwie duże odmiany, posłuchajcie sobie: mandaryński - nextupdownloads.com/scansamples/Mei-Ling.mp3 kantoński - nextupdownloads.com/scansamples/Sin-Ji.mp3 japoński - nextupdownloads.com/scansamples/Kyoko.mp3 Całkowicie inne języki o wyróżnialnych wyrazach i intonacjach. Dla mnie mandaryński to prawdziwa azjatycka porażka! :-))))) Co do moich typów: 1. francuski - nextupdownloads.com/scansamples/Sebastien.mp3 2. hiszpański (europejski) - nextupdownloads.com/scansamples/Isabel.mp3 3. rosyjski - bez przykładu dźwiękowego, wszyscy znamy jego brzmienie :-)))) ... n-2. niemiecki - nextupdownloads.com/scansamples/Steffi.mp3 n-1. duński - nextupdownloads.com/scansamples/Nanna.mp3 n. holenderski - nextupdownloads.com/scansamples/Claire.mp3 I holenderski wygrywa moim zdaniem konkurs na najbrzydszy europejski język! :-))) (przykłady z www.nextup.com/TextAloud/SpeechEngine/voices.html) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s No wiadomo :) 24.01.06, 19:55 Mówiąc chiński, mam an myśli mandaryński :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: No wiadomo :) 24.01.06, 23:02 stephen_s napisał: > Mówiąc chiński, mam an myśli mandaryński :) ...i to jest najpiekniejszy i najmelodyjniejszy jezyk na świecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: No wiadomo :) 24.01.06, 23:18 > ...i to jest najpiekniejszy i najmelodyjniejszy jezyk na świecie ;) Szkoda, że wciąż nie mam pieniędzy, by się go zacząć na poważnie uczyć :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 strasznie nienaturalnie brzmią te wszystkie głosy 24.01.06, 20:11 Dziwaczna intonacja, nawet jak na dalekowschodnie języki... Mówiąc szczerze brzmi jak jakaś zlepka wytworzona przez jakiś generator mowy albo coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
k-a-s-i-e-k Re: Ogólnie mówiąc... 31.01.06, 22:34 francuski hiszpański rosyjski ;] Odpowiedz Link Zgłoś
hadriana_siloe TAK, ABSOLUTNIE CHIŃSKI 25.01.06, 08:32 to piękny, miękki, delikatny język "szelszczący" w przeciwności do japońskiego twardego wykrzykiwanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mk3012 Re: TAK, ABSOLUTNIE CHIŃSKI 25.01.06, 09:52 idealny jezyk meldunkowy:) madrej glowie dosc dwie chinskie slowie - nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
szugerfri Re: A chiński? 24.01.06, 17:55 M: W chinskim przede wszystkim wystepuja nosowe dzwieki, ktorych w japonskim nie ma :} a poza tym Chinczycy bardzo zwracaja uwage na intonacje, Japonczycy wala szybko jednym ciagiem :} Mialam okazje czesto sluchac na zywo :) i mam porownanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Ale ktory chinski? 24.01.06, 20:03 Bo tylko w pismie to jeden jezyk, a chyba nikogo nie obchodzi uroda hieroglifow. Odpowiedz Link Zgłoś
conew Kantoński, tajski lub wietnamski 24.01.06, 23:07 Moim zdaniem dużo ładniej od putonghua (mandaryńskiego) brzmi kantoński - jest bardziej miękki i melodyjny. Mandaryński ma tylko 4 tony, a kantoński coś z 9. Bardzo ladne są też języki indochin, na ogół mają po 6 tonów i brzmią trochę jak śpiew... Szaczególnie podoba mi się tajski i wietnamski. A w Europie to najładniejszy jest rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Kantoński, tajski lub wietnamski 24.01.06, 23:19 > Moim zdaniem dużo ładniej od putonghua (mandaryńskiego) brzmi kantoński - > jest bardziej miękki i > melodyjny. Mandaryński ma tylko 4 tony, a kantoński coś z 9. To 9 tonów to miała być zaleta? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Re: Kantoński, tajski lub wietnamski 26.01.06, 04:13 > > melodyjny. Mandaryński ma tylko 4 tony, a kantoński coś z 9. > > To 9 tonów to miała być zaleta? ;) Panowie, spoko, tylko 7. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Kantoński, tajski lub wietnamski 26.01.06, 12:40 "Tylko"??? :))) Ja już na tych czterech sobie gardło zdzieram :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.ratajczak Niemiecki 24.01.06, 20:42 Rowniez chcialbym bronic niemieckiego. Jesli ktos potrafi mowic po niemiecku, to ten jezyk jest wtedy baaaardzo piekny. Mozna sie zakochac :) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:01 Z włoskim się zgadzam, dlatego się owego nauczyłam. Portugalski jest piękny. Ale że angielski brzmi wstrętnie? Hm, powiedziałabym, że znacznie gorzej brzmią pokrewne mu germańskie języki - niemiecki, szwedzki, niderlandzki. Poza tym w przypadku angielskiego bardzo dużo zależy od, że tak powiem, wykonawcy. Amerykanie mówią jak dla mnie okropnie, Anglicy z Liverpoolu brzmią jak Niemcy, ale Szkoci gadają cudownie (tyle że nie po angielsku). Albo Michael Caine, taka szlachetna filmowa brytyjska angielszczyzna, mniamm. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:27 Portugalski to jak dla mnie parodia francuskiego. Taka "nieudana wersja" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
angels_dont_kill Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:47 portugalski jest swietny, ale to moze moje osobiste preferencje. jeszcze francuski niezle brzmi, chociaz nie znam i nigdy sie nie uczylam Odpowiedz Link Zgłoś
awa1006 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 12:41 Mysle, ze w kazdym jezyku jest cos interesujacego. Lubie niemiecki, co raczej malo popularne i finski, ale coraz mniej im wiecej sie go ucze. Nie przepadam za angielskim, ale podoba mi sie irlandzki akcent. Za to holenderski jest po prostu przeohydny.. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 20:54 sumire napisala: Albo Michael Caine, taka szlachetna filmowa brytyjska angielszczyzna, mniamm. ___ No ale chyba to jak jest w filmie gdzie musi mowic ta szlachetna angielzczyzna jak Zulu czy ostatni Batman a nie prywatnie? Bo prywatnie to jego akcent mozna byloby okreslic jako soft cockney bo on ma solidne working class roots ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:09 rumuński i niemiecki(choć w tmy drugim ani słowa nie umiem powiedziec) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:27 O, rumuński, tak :) taki lekko z innej bajki... Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:28 Rumunski przypomina nieco poludniowo-wloskie dialekty (to opinia moich znajomych z Kalabrii). Fakt ze niektore slowa sie zgadzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:32 No w końcu korzenie te same... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 10:15 Rumuński jest wprawdzie językiem romańskim ale zawiera wiele głosek słowiańskich i zapożyczeń słownikowych także. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:30 Uwielbiam sluchac arabskiego,jezyk tak trudny do opanowania i te ich cudne literki:) Hiszpanski,sepleniacy:) Rosyjski -uwielbiam uczylam sie go przez 4 lata,posluguje sie nim na codzien( blosko granicy z Bialorusia wiec i rosyjski sie przyda:]) Nie lubie Niemieckiego,jest taki toporny,nie mily dla ucha. Ale jak to mowia kto co lubi:) A za Dusnki podziwiam,ja nie moglam nawet jednego slowa powiedziec po Dunsku.A ijeszcze czeski nie mogetego sluchac bo sie ciagle smieje:)Uroczy jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:34 Ojojojoj! Khaki, to przyjedz do Francji, zapraszam! Arabski na porzadku dziennym. Nasluchasz sie do woli. A w niektorych dzielnicach to i wiecej niz francuskiego. Poczujesz sie jak w Maroko! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:37 Hehehe nie dzieki:)W Polsce mi dobrze:)A Arabskiego slucham prawie codziennie:) Doksztalcam swoj jezyk arabski:)Pozatym mam uroczego 7-letniego sasiada araba,ktory jeszcze nie mowi za dobrze po polsku i czasami swiergocze mi pod uchem:) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:40 A swoja droga, polski jest bardzo ladny. Ja tam lubie :) A Wlosi mowia ze polski brzmi jak roj owadow szczuty wezem (sssssssssssss, szczcrzszczrzszczrz) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:50 No i nasze slawetne "h" ("ch") ktorego nikt z Wlochow i Francuzow (nie wiem jak jest z innymi) nacji nie potrafi powtorzyc :)) A ja tak lubie "h" :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:54 Dokladnie jak stado owadow brzmimy kiedy jest nas wiecej:) Kiedys bylam w Libanie i spotkalam kilu polakow,zaczelismy rozmawiac a dziewczyna (Libanka) powiedziala mi pozniej,ze sluchowo to przypominamy stado wezy:) I ona nie wie,jak mozna tak śćź bo to przeciez niemozliwe:)i mamy cos nie tak ze strunami glosowymi.Polski jezyk jest piekny i dla innych ludzi ciezko sie go nauczyc . Odpowiedz Link Zgłoś
kashubianin .......... Arabski? 29.01.06, 13:31 .. ojejku, sorry, ale niewiem czym sie tak zauroczylas! Niesamowicie wstretny jezyk, niemoge go sluchac, juz wologe niemowiac o samych arabach ... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:38 > Uwielbiam sluchac arabskiego,jezyk tak trudny do opanowania i te ich cudne > literki:) No jak chiński zupełnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:41 Czy jak chinski?Nie powiedzialabym.Ale stopien trudnosci podobny:) Jednak sluchajac chinskiego,czy japonskiego( w ogole nie potrafie odroznic czy to chinski czy japonski chyba jak wiekszosc) jednak wole arabski.Cudny jezyk,i te takie gardlowe wyrazy.Naprawde jestem nim zauroczona. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:46 > Czy jak chinski?Nie powiedzialabym.Ale stopien trudnosci podobny:) Oczywiście to była analogia :) Chińczycy, jak Arabowie, też używają pisma, które jest trudne do zrozumienia i nauczenia (choć jak się w to wgłębić, to te ich znaki są super), a język, tak jak arabski, ma inny zestaw dźwięków od europejskich... Dlatego też trudno się go nauczyć, bo oni słyszą różnicę w wymowie tam, gdzie my jej nie zauważamy... Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 13:48 Litery chinskie/japonskie ca naprawde swietne trudne do opanowania.Ale pisanie od prawe dolewej w wersji arabskiej ehhh moje marzenie,zeby do konca opanowac ta trudna sztuke.jednak nie ma to jak inna kultura .Potrafi omamic czlowieka swoim urokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana Re: Rosyjski / NT 24.01.06, 13:41 portugalski,ale wersji brazylijskiej. hiszpanski.rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
urszula.slo Re: Rosyjski / NT 24.01.06, 17:30 rosyjski, za rosyjskim - polski, a potem już hiszpański. ale hiszpański w Hiszpanii (catalan), nie w Ameryce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
felizasia Re: Rosyjski / NT 24.01.06, 17:56 CHYBA POMYLILAS POJECIA, KOLEZANKO..CATALAN TO JEST INNY JEZYK NIZ HISZPANSKI, UZYWA SIE GO W KATALONII.CHYBA MIALAS NA MYSLI HISZPANSKI Z MADRYTU?? Odpowiedz Link Zgłoś
astana82 Re: Rosyjski / NT 28.01.06, 18:00 chyba chodzi Wam o el castellano - to nie jest hiszpanski z Madrytu, tylko po prostu Hiszpanski (Kastylyjski); wiekszosc Hiszpanow jak sie pytaja jakim jezykiem mowia to nie powie ze Hiszpanskim tylko Kastyliskim wlasnie Odpowiedz