Dodaj do ulubionych

Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny

27.08.11, 22:30
Wróciłam nie dawno z urlopu i zastałam nie miłą niespodziankę w postaci dzwonnicy. Ciekawa jestem czy były wcześniej prowadzone jakieś konsultacje duchowieństwa z mieszkańcami w tej sprawie?. Tutaj mieszkają m.in.ludzie starsi,chorzy,rodziny z małymi dziećmi,które często w ciągu dnia śpią i na prawdę takie dzwonienie w ciągu dnia kilka razy nie jest wszystkim na rękę.
Co Wy jako mieszkańcy tego osiedla myślicie?.
Obserwuj wątek
    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.08.11, 22:49
      trzeba chodzić do kościoła . Bo to właśnie mieszkańcy prosili ks Kanonika o dzwonnice bo parafia byla jedyną w okolicy która nie posiadała dzwonicy.Docelowo mają być 3 dzwony. Ostatnia kolęda była międzyinnymi przeznaczona na ten cel.
      • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.08.11, 23:30
        Do kościoła chodzę regularnie a te osoby,które prosiły to pewnie osoby ze zgrupowań działających przy kościele. Mnie dzwonnica nie przeszkadza,że tam stoi,ale niech nie dzwonią po kilka razy dziennie,bo to już jest mocna przesada. Każdy wie o której są Msze i na zegarku się zna. Ciekawe dlaczego akurat teraz się wierni obejrzeli,że potrzebna jest dzwonnica,a co robili przez poprzednie lata?. Parafia nie trwa od miesiąca. Skoro jest już dzwonnica to może teraz czas naprawić schody?.
        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 02:18
          schody jak wiesz były naprawiane od czasów kiedy proboszczem był ks Zoch-Chrabaałowski czyli od końca lat dziewiedziesiątych .Schody od początku miały wadę konstrukcyjną.Mają być komleksową naprawiane jak i dach od strony kancelari.Dzwonią 15 miin do 30 przed mszą i dzwonią o 12.00 . Jeżeli masz jakieś uwagi co do powstałego problemu to w godz pracy kancelari jest proboszcz zazwyczaj .Formacje działające w kościele nie miały w pływu na decyzje które podejmuje proboszcz i rada parafialna .Dla mnie osobiście obecny proboszcz jest bez porównania leprzy od poprzednika .Którego nie było widać . Ale to nie wątek dotyczący ks Dybka który z przerwą był w tej parafi nie mal od początku/
      • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 12:37
        Do kościoła nie trzeba chodzić. Nie ma takiego obowiązku w tym kraju.
        A jeżeli nawet się chodzi, to nie ma obowiązku chodzenia do najbliższego kościoła.
        Natomiast dzwony są na co dzień i przeszkadzają w odpoczynku.
        Ten kościół nie posiadał dzwonnicy od początku, czyli od jakichś 30 lat i nic się nie działo. Coś mi się zdaje, że to proposzczunio chciał się poczuć jak u siebie na wsi i ją wybudował, bez konsultacji z mieszkańcami.
        Ciekaw jestem, kto zrekompensuję Nam mieszkańcom utratę wartości mieszkań?!? O braku możliwości odpoczynku we własnym domu nie wspominając!!!!
        • radeom Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 13:16
          A ta dzwonnica już działa? Mieszkam stosunkowo niedaleko od kościoła i żadnych dzwonów nie słyszę.
          • anikaone Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 17:32
            no to współczuję wam. mieszkam na zaciszu w okolicach lasu i powiem wam, że słyszę dzwony o 6 rano z Żuromińskiej. i bardzo szkoda mi tych mieszkańców którzy muszą mieszkać przy kościołach, zapewne hałas jest nie do wytrzymania
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 19:39
            Na pewno działa od soboty - 27 sierpnia.
            Ja też mieszkam nie daleko, w dodatku w linnin prostej, prześwicie między budynkami, więc do "przebywania" w każdą letnią niedzielę kilkakrotnie na myszy dochodzi jeszcze to.
            Księżulkowie tak z radości napierd.... w dzwony, że się wytrzymać nie da.

Najbardziej zanolało mnie to, że mieszkam tu od 32 lat, więc dłużej niż istnieje ten kościół (a przynajmniej jego "nowa" część), a przyjeżdża taki bufon jak ten proboszcz, nie konsultuje się z mieszkańcami i buduje hałaśliwą dzwonnicę.
            Podobno na wniosek parafian wink
            Chciałbym ten wniosek zobaczyć!
            A dzisiaj żona usłyszała od proboszczunia, że jak się komuś nie podoba to niech się przyzwyczai albo wyprowadzi. I oto przykład chrześcijanina!
      • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.08.11, 23:57
        Kolęda była na dzwonnicę??
        A Nam mówił, że dla potrzebujących!

Ale nikt nie potrzebuje dzwonnicy (oprócz proboszcza ze wsi)
        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 29.08.11, 08:05
          Niestety nie dołącze do krytyków poczynań obecnego proboszcza a porównanie go do osoby proboszcza na żuromińskiej jest nie stosowne z jednego zasadniczego tematu.Publicznie było ogłoszone że kolęda jest w znacznej częsci-przeznaczona na dzwonice którą chca parafianie w lutym glosów krytyki nie było nikt nie zgłaszał problemów . A jeżeli komuś się nie podoba to co robi proboszcz może składać pisma do kuri diecezjalnej badz do samego kanclerza.a tak na marginesie może wystarczy dobra wola a by te 2 pierwsze msze były bez dzwonów wystarczy poprosić.
          • anikaone Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 29.08.11, 12:02
            wczoraj byłam w waszym kościele i ksiądz powiedział, że dzwony będą dzwoniły na Anioł Pański o 12 i 18. wtedy będzie dzwonił środkowy dzwon przez 2 minuty. Także luzik. wytrzymacie wink Dobrze że nie napieprza o 6 rano jak na żuromińskiej...Doceńcie to! hi hi hi
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 29.08.11, 12:45
            Publicznie było ogłoszone? Tzn w prasie, telewizji, plakaty na ulicach czy ankieta w śród mieszkańców?
            Po kolędzie księdza przyjęliśmy i nic na temat dzwonnicy nie mówił. Bardziej go interesowało, gdzie pracujemy i ile zarabiamy.
            Więc nie kłam!
            Nie widzisz różnicy pomiędzy parafianami a mieszkańcami!
            Będziesz zadowolona, jak siądziesz z rodziną do stołu do obiadu, a ja będę Tobie w drzwi walił przez pół godziny???
            Najbardziej zabolała mnie ostatnia wypowiedź proboszczunia: "jak komuś się nie podoba, to albo niech się przyzwyczai albo wyprowadzi"
            Taki to przykład chrześcijaństwa!
            • misiak.ltd Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 25.10.11, 11:58
              Jeżeli przyjąłeś księdza po kolendzie znaczy że chyba sie jednak zaliczasz do parafian... swoją drogą ciekawe czy do 'proboszczunia' tak samo sie odzywasz twarzą w twarz. A dla tych co przyjmują księży po kolendzie 'publicznie' znaczy ogloszenia parafialne - dlaczego ma ktos ogłaszać potrzeby finansowe parafii w tele? Media są dla wszystkich , a wszystkich zdecydowanie nie obchodzą schody i dzwonnice na brudnie ;p
              ps. darowałabym sobie te uszczypliwości na temat przykładów chcrześcijaństwa, nie przysoi. nikomu.
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 29.08.11, 15:03
            I przypomniało mi się,

Będąc dzieciem, pamiętam, że w zimie było lodowisko pod kościołem. Proboszcz albo prosił wiernych, albo zamawiał spychacz aby zrobić bandy. Potem rozmawiał ze strażakami aby wylali wodę na te "drobne 1.000 m2.
            To był proboszcz! Robił coś dla ludzi, dla parafian, dla mieszkańców!
            Ale to było w czasach, kiedy księża prosili parafian o podwiezienie. Teraz rozbijają się samochodami na które "zwykłego śmiertelnika" nie stać np. Subaru Impreza.
          • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 31.08.11, 09:54
            Nikt nie prosi Cie o dołączanie do grona ludzi trzeźwo myślących,którzy nie pozwolą sobie na zakłócanie spokoju we własnym domu. Każdy wie o której jest Anioł Pański i jak chce to będzie go odmawiał bez ponaglania głośnymi dzwonami. Proboszcz oznajmił,że dzwony będą biły 2 min. tyle ile trwa odmawianie tej modlitwy. W tym momencie osoba odmawiająca go nie będzie się mogła skupić na rozważeniu wymawianych słów ,bo kościelne dzwony będą zakłócały myśli. O tym jak widać nie pomyślał. Trzyma się zdecydowanie przepisowo ustalonych przez siebie godzin dzwonienia ,a opinia mieszkańców zupełnie Go nie interesuje. On je obiad wcześniej nie przy głosie wieczornych dzwonów jak ludzie codziennie pracujący,którzy na prawdę marzą o ciszy i pokoju po powrocie z pracy. Duchowieństwo robi się nam bardzo egoistyczne. Niech się zatem nie dziwią,ze swoim postępowaniem zniechęcają ludzi od kościoła.A przypadkiem nie powinno być odwrotnie?.
            • sibeliuss Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 31.08.11, 15:08
              Za pętlą na Krasnobrodzkiej powinien stanąć meczet, żeby z minaretu muezzin śpiewał ikamę wzywając na modlitwy. Ależ byłoby światowo smile
      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 29.08.11, 14:44
        Jak to trzeba? Czyli tylko katolicy mogą mieszkać na Bródnie?!? Pozostali, którym obce są czarymary mają się dostosować? Nie wystarczą wrzaski w boskieciałko? smile
        Pewnie gdyby to dyskoteka hałasowała to byłby problem, a sukienkowi mogą wszystko wink
        • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 05:00
          bun01 napisał:
          > Jak to trzeba? Czyli tylko katolicy mogą mieszkać na Bródnie?!? Pozostali, któr
          > ym obce są czarymary mają się dostosować? Nie wystarczą wrzaski w boskieciałko?
          > smile
          Czarnym widać nie wystarczą... mają cel zatrucia życia wszystkim niewierzącym.

> Pewnie gdyby to dyskoteka hałasowała to byłby problem, a sukienkowi mogą wszyst
          > ko wink
          Jeans Club hałasował po nocach i chyba został zamknięty, od 2-3 miesięcy nic się tam nie dzieje. A sukienkowi panoszą się wszędzie gdzie ich nie chcą i są bezkarni. Cieszę się, że przy kupnie mieszkania głównym atutem była dla mnie duuża odległość od jakiegokolwiek kościołabig_grin
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 23:33
            Ale one zatruwają życie wszystkim ludziom! I tym nie wierzącym i tym wierzącym w Któregokolwiek Najwyższego, nie zależnie od religii!
      • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 04:51
        mk968 napisał:
        > trzeba chodzić do kościoła

Taaaaak? A kto mnie zmusi? Ty? Jak na razie to konstytucyjnie takiego przymusu nie mawink
        • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 23:35
          ale mk-ileśtam oraz proboszczunio Konstytucji nie czytali.
          Uważają, że ich prawda jest "najprawdziejsza".
    • yattawawa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 31.08.11, 11:38
      polecam zatrudnic mułłe z megafonem 8 razy dziennie - tak dla kontrastu
      • sibeliuss Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 31.08.11, 15:09
        On śpiewa pięć razy smile
        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.09.11, 22:40
          Sibi z tego co wiem to nie twoja parafia. Może zajołbyś się wątkiem najbardziej lubiący kasę proboszcz na Bródnie.Bo Proboszcz z Echa wysiada przy twoim/
          • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.09.11, 23:03
            Ciekawe mk968 dlaczego tak bronisz proboszcza z Echa?,co cie z nim łączy?. Proboszcz z parafi odejdzie ,a dzwonnica pozostanie na utrapienie mieszkańcom. Zauważyłam,że proboszcz z Echa tez ma nie złą żyłkę do pieniedzy. Och- duchowienstwo przez pieniadze zaczyna sie wykolejać!
            • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.09.11, 23:23
              Nic mnie z nim nie łaczy jest bez porównania leprzy od swego poprzednika widać go jako gospodarza parafi potrafi wyjść do ludzi .Czy za ks Andrzeja widział ktoś organizowany festyn parafialny .A swoją drogą najleprzy był poprzednik Dybka ten nie patrzył na kasę tylko czy w Radio Maryjnej z dewociałej parafi ktoś taki jak ks Kazimierz utrzyma się ?
              • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 01:30
                Ale do czego dążysz bo nie moge tego zrozumieć?. Pal licho ortografie,ale znaki interpunkcyjne potrafią zmienić sens wypowiedzi.
    • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 09:35
      znowu cholera dzwonią, oszaleć można!!!!!!!!
      ja mam nadzieje, że ktos rozpierniczy im te dzwony!!!
      skoro dziś niedziela to własnie o to sie pomodle !!
      • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 18:42
        komu to przeszkadza to droga wolna -
        • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 19:03
          tak?
          czyli mogę sobie śpiewąć pod Twoim oknem ?
        • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 21:27
          Przeszkadza to Nam - mieszkańcom. Ludziom, którzy za własne, zarobione pieniądze kupili tu mieszkania i maja prawo od spokoju i odpoczynku.
          Zastanawiam się jak traktować teraz słowa księdza tej parafii, który wchodząc powie "pokój temu domowi".
          Czy to nie będzie zwykłym kur......???
          • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.09.11, 18:04
            masz racje, mnie też przeszkadza.
            i tym bardziej nie zamierzam tam chodzić. im bardziej sie człowieka do czegos zmusza i narzuca tym wiecej ludzi sie odwraca. ale w naszym kraju katolikiem każą ci być, sorry ale ja sie wypisuje.
      • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 04:46
        joaszkaa napisała:
        > znowu cholera dzwonią, oszaleć można!!!!!!!!
        > ja mam nadzieje, że ktos rozpierniczy im te dzwony!!!

Trzeba napuścić złomiarzywink
        • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 17:14
          > Trzeba napuścić złomiarzywink

niestety żadnego nie znam i wątpie czy czytają to forum.. sad
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.09.11, 23:37
            chyba chodzi o "dresiarzy"
            ale kurde, nagle wszycsy wierzący...
            tylko zapominają o tym (podobnie jak proboszczunio) aby innym krzywdy nie czynić.

Czyżby broboszczunio był dresiarzem??
            • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 03:20
              Miałam na myśli aby złomiarze toto zdemontowali (najlepiej pod osłoną nocy) i odnieśli do punktu skupu złomubig_grin
              Uszczęśliwiliby mieszkańców okolicznych bloków a i na flaszeczkę niejedną wystarczy...wink
              Tylko obawiam się, że może to ustrojstwo za wiele ważyć, aby mogli udźwignąćsad
              Ile waży taki dzwon?
    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 19:09
      bardzo proszę a jedyny makament tej dzwonicy to to że jest elektryczna
      • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 19:56
        moze ktos sie zna na eletryczności...

podaj adres, bede śpiewac w sobote co godzinę
        • radeom Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.09.11, 20:15
          Jak czytam tą dyskusję, to przypomina się obrazek bodajże Marka Raczkowskiego
          www.up.luzaki.org/viewphoto.php?id=98
          • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.09.11, 07:22
            tylko one nie dzwonią rano
            • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 10.09.11, 23:58
              Obecnie nasze parafialne dzwony dzwonią trzy razy dziennie od po.-sob. Miały dzwonić dwa razy o godz. 12.00 i 18.00,a dają znać o sobie jeszcze o 17.30. Jak widać proboszcz nie dotrzymuje słowa danego parafianom podczas ogłoszeń. Jak tak dalej będzie to nie wiem czy ta dzwonnica na dłuższy czas będzie spełniała swoje zadanie.
              • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 12.09.11, 22:27
                kup stopery
                • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 12.09.11, 22:45
                  idź się pomodlić, bo koniec blisko...

mk968 napisał:

> kup stopery
                  • antystar2 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 12.09.11, 23:03
                    Ten kościół stoi na uboczu. Przechodziłem tam dzisiaj i słyszałem samochody na trasie toruńskiej oraz jakiś dresów z parchami na czole w starym BMW z pseudomuzą łumba-łumba-łumba - pewno "młodzi przekształceni z dużych miast" - elektorat matołka. Dzwonów nie słyszałem. A szkoda, bo mógłby się kościół wziąć za wychowanie obszczymurków. Jak tak dalej pójdzie, to europejską cywilizację chrześcijańską zaleje już całkiem cywilizacja pederastów z Mongolii.
                    • joaszkaa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 12.09.11, 23:09
                      ha!
                      niech sie kościół weźmie... ciekawe co Ci napiszą "obrońcy dzwonnicy"
                      buhahaha

antystar2 napisał:

> Ten kościół stoi na uboczu. Przechodziłem tam dzisiaj i słyszałem samochody na
                      > trasie toruńskiej oraz jakiś dresów z parchami na czole w starym BMW z pseudomu
                      > zą łumba-łumba-łumba - pewno "młodzi przekształceni z dużych miast" - elektorat
                      > matołka. Dzwonów nie słyszałem. A szkoda, bo mógłby się kościół wziąć za wych
                      > owanie obszczymurków. Jak tak dalej pójdzie, to europejską cywilizację chrześci
                      > jańską zaleje już całkiem cywilizacja pederastów z Mongolii.
                • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 13.09.11, 10:44
                  Jednak katolicyzm to brak kultury połączony z komplentnym brakiem rozumu smile
                  Dzwon jest głośny, bo w środku jest próżny, zupełnie jak ta przezabawna religia smile))
                  • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 03:24
                    O ! I to się nadaje do prasy! ;D
                    Słuszna linię głosi przedmówca big_grin
                    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 07:12
                      Wielka szkoda że Dzwony tak jak w Parafi Św Faustyny nie odzywają się przed każdą mszą św . Niedziela 6.45 darmowe budzenie.l
                      • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 22.09.11, 20:08
                        Nie dość że mózg wyprany, to jeszcze sadysta. Takie postępowanie spowoduje niedługo upadek tej czarnej sekty. Im szybciej tym lepiej.
                  • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 09:10
                    Czy Ty masz jakąś obsesję?Wyobraż sobie,że mieszkasz w kraju wyznawców islamu i obrażasz ich,i ich religię,oj miałbyś się z pyszna.A może masz jakąś ulgę jak swój jad przelewasz na papier,np.seksualną?
                    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 09:29
                      żyjemy wolnym i nie podległym państwie mamy wolność wypowiedzi .Dzwonicy broniłem bronię , i będę bronił a jak komuś się nie podoba proboszcz , dzwonica podaje adres Floriańska 3 -Kuria ks kanclerz Wojciech Lipka tam składamy skargi.
                      • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 10:07
                        Mój wpis dotyczył wypowiedzi bun01.
                        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 10:14
                          przepraszam
                      • skiela1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 15.09.11, 19:18
                        mk968 napisał:

> żyjemy wolnym i nie podległym państwie mamy wolność wypowiedzi .Dzwonicy broni
                        > łem bronię , i będę bronił a jak komuś się nie podoba proboszcz , dzwonica poda
                        > je adres Floriańska 3 -Kuria ks kanclerz Wojciech Lipka tam składamy skargi.

"Wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie...
                        zaczyna się wolność drugiego".
                    • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 11:33
                      Wy katolicy macie jaką obsesję typu " a gdybyś żył wśród islamistów", "a gdybyś podarł koran". A co mi islam szkodzi? Mi katole włażą w każdą dziedzinę życia, wszędzie są najmądrzejsi i chcą mojego dobra, ale ja nie pozwolę sobie go odebrać smile)
                      Idąc Twoim tokiem myślenia może powinniście te Wasze modły i zawodzenia przenieść do Watykanu?
                      Sam zostałem przymusowo ochrzczony, byłem przez ponad 10 lat ministrantem (w parafii wincentego a'paulo na wincentego), interesowałem się tą religią. Dzięki temu mam 100% pewność, że mityczny Pambuk jest bohaterem równie prawdziwym co Harry Potter smile
                      Ale w dzwony trzeba nap*er*alać, bo się to Pamuboku podoba i się on raduje i obserwuje nasze poczynania, nawet na kiblu. Żenada.
                      • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 11:47
                        Brak słów
                        • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 12:11
                          Może lepiej wyjaśnisz zasady działania tej religii miłości i tolerancji na podstawie swoich wypowiedzi? A, bym zapomniał, dorzućmy jeszcze ideologię nadstawiania drugiego policzka.
                          cytaty mk968
                          "komu to przeszkadza to droga wolna - "
                          "trzeba chodzić do kościoła"
                          "kup stopery"
                          smile
                          Ale co tam, pójdziesz do spowiedzi, odprawisz pokutę i dalej jazda. Niewierzący nie mają tak łatwo, to fakt wink
                          • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 12:22
                            Strasznie się podniecasz.Czytasz między wierszami coś,czego nikt nie napisał.Wolność wypowiedzi nie ma nic wspólnego ze zwykłym chamstwem.Nie podoba Ci się dzwonnica,Twój problem,nie musisz nikogo obrażać.
                            • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 22:40
                              Ale walenie w dzwony, kiedy mieszkańcy wracają z pracy do domu, chcą odpocząć, zjeść w spokoju obiad z rodziną, to jest dopiero chamstwo!
                              Jakim prawem proboszczunio włazi mi do domu z brudnymi butami i słowami, że jak mi się nie podoba to mogę się wyprowadzić???

Czy tak samo on, czy Wy - obrońcy krzyżowców , będziecie szczęśliwi, jeżeli będę Wam pod oknami walił w dzwony? A spróbujcie zaprotestować!
                              • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 15.09.11, 08:41
                                Chyba się nie rozumiemy.Czy ja choć przez moment atakowałam czyjeś racje?Przeszkadza Wam dzwonnica?Wasza sprawa.Piszcie w tej sprawie,walczcie,mnie nic do tego.Mnie przeraża forma dyskusji na ten temat.Plugawy i chamski język rządzi.Wszystkie swoje żale można przedstawić nie obrażając innych dookoła ,a dla Was ,jak to widać,wyższa szkoła jazdy,rzecz niewykonalna.Psycholog dopatrywałby się przyczyn w trudnym dzieciństwie, przecież gdzieś te frustracje muszą znależć ujście,ale czemu akurat na forum?
                                • anna.kwiatek Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 15.09.11, 14:37
                                  a czemu nie? forum też słuzy do wymiany poglądów i sorry ale rzucanie komuś "przeszkadza ci to twój problem" jest też chamskie i świadczy o braku empatii, czy jeśli ktoś by Tobie narobił na korytarzu to czy to też byłby tylko Twój problem czy może nie, bo by Ci to nie przeszkadzało? czy fakt że dookoła są zasrane trwniki, chodniki (po zimie) to jest tylko mój problem bo mnie to wkurza? czy jednak jest to prblem?
                                  I tak samo z tym dzwonem, czy dla katolików ma jakieś znaczenie ten dzwoniący dzwon? pędzicie do kościoła na jego dźwięk? nie sądzę, każdy zainteresowany wie o której msze się odprawia więc po co ludziom dzwonić? a co odniesienia do islamu, fakt, że to też nie do zniesienia jest ich zawodzenie, na szczęście jeszcze ich za wielu na Bródnie nie ma i minaretu nie postawili. Oczywiście pisać powinni Ci którym to przeszkadza, ale to pewnie psu na budę.
                                  • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 15.09.11, 15:49
                                    Jeszcze raz powtarzam,chodzi mi o język tych wypowiedzi,o nic więcej.Czytaj uważnie zanim odpiszesz.
                                • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 09:34
                                  Oj! chyba mamy do czynienia z obrońcą lub osobistym adwokatem proboszcza. Dzwonnica przeszkadza tutaj wielu mieszkańcom. Podobno ludzie prosili o nią podczas kolędy tylko szkoda,że nie ma na to żadnego potwierdzenia. Parafia nie istnieje tutaj od roku i do tej pory takiego kłopotu nie było. Dopiero teraz się ludzie obudzili i zachciało im się słuchania dzwonów walących bez żadnej melodii 3 razy dziennie?. A może to tylko wymysł proboszcza,aby rozsławić parafię?. Szkoda tylko,że w dzisiejszych czasach duchowni zachęcać ludzi do kościoła robią wręcz odwrotnie. Nie obchodzą ich wierni i ich prośby,zdanie,ale rękę z tacą wyciągają do każdego.
                                  • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 12:38
                                    Mylisz się,jestem obrońcą dobrych obyczajów i kultury dyskusji.Czy wypowiedziałam się gdzieś za ,albo przeciw dzwonnicy?Czemu mi wciąż wmawiacie to czego nie ma i nie było?
                                    • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 12:43
                                      "Czemu mi wciąż wmawiacie to czego nie ma i nie było?"
                                      To nie my, to w kościele Ci wmawiają smile))

• olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 13:51
                                        Daleko masz do przychodni?Skorzystaj jak najszybciej,ta nienawiść Cię udusi.
                                        • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 13:58
                                          Jaka nienawiść? Dla mnie to jest zwyczjnie śmieszne i żenujące, że można tak bezmyślnie akceptować poczynania sukienkowychsmile
                                          Pewnie gdybym klepał paciorki do dziś byłbym w tej sekcie, wystrczy jednak zgłębić biblię i wszystkie aspekty tej "wiary" żeby z tego wyjść ze świadomością, że jest się wolnym od złudzeń i bajek.
                                          Miłego weekendu!
                                          • olajosz Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 16.09.11, 19:31
                                            Tych akceptujących naliczyłam tu chyba ze dwie osoby,reszta atakujących,a ja akurat jestem neutralna,wszystko nietrafione.Również życzę miłego weekendu.
                      • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.09.11, 12:20
                        bun01 napisał:

> Wy katolicy macie jaką obsesję typu " a gdybyś żył wśród islamistów", "a gdybyś
                        > podarł koran". A co mi islam szkodzi? Mi katole włażą w każdą dziedzinę życia,
                        > wszędzie są najmądrzejsi i chcą mojego dobra, ale ja nie pozwolę sobie go odeb
                        > rać smile)
                        > Idąc Twoim tokiem myślenia może powinniście te Wasze modły i zawodzenia przenie
                        > ść do Watykanu?
                        > Sam zostałem przymusowo ochrzczony, byłem przez ponad 10 lat ministrantem (w pa
                        > rafii wincentego a'paulo na wincentego), interesowałem się tą religią. Dzięki t
                        > emu mam 100% pewność, że mityczny Pambuk jest bohaterem równie prawdziwym co Ha
                        > rry Potter smile
                        > Ale w dzwony trzeba nap*er*alać, bo się to Pamuboku podoba i się on raduje i ob
                        > serwuje nasze poczynania, nawet na kiblu. Żenada.
    • zawszeuw Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 19.09.11, 13:15
      mk jestem za twoją opinią . W dniu wczorajszym przekazałam list poparcia dla ks proboszcza .Wierna parafianka EWA

• taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 22.09.11, 20:03
        I tym sposobem załatwiłaś długotrwałe zakłócanie spokoju tysiącom ludzi. Żal że istnieją jeszcze takie wyprane przez sektę mózgi. Płać na pasibrzuchów podczas gdy ludzie z głodu grzebią po śmietnikach. Moje "gratulacje" "miłosierna" sekciaro. Idź się produkować na Krakowskie Przedmieście tam twoje miejsce. Dość rządów Watykanu w Polsce!
        • telimena30 Jezus i nasza wiara zwyciężą! 23.09.11, 13:02
          cieszę się że wśród tego stada wilków, kasającego, plującego na wiarę naszych ojców, są owce co walczą o to co się wiernym należy!
          • bun01 Re: Jezus i nasza wiara zwyciężą! 26.09.11, 11:28
            Mylisz się, to nie owce tylko, które braki intelektu nadrabiają pewnością w siebie smile W domu pomodlić sie po cichu to nie łaska, trzeba drzeć ryja i walić w dzwony żeby wszyscy widzieli jacy to oni święci ROTFL
            • telimena30 Re: Jezus i nasza wiara zwyciężą! 27.09.11, 11:55
              Bzdury opowiadasz, może wolisz minaret co? i odfajkuj się od katolików, bo dzięki tak opluwanemu kościołowi masz wolną Polskę
        • truckin Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 24.09.11, 20:00
          Płać na pasibrzuchów podczas
          > gdy ludzie z głodu grzebią po śmietnikach...

rozumiem że Ty płacisz na tych grzebiących?
          płaci bo ma na to ochotę i Tobie nic do tego. tak samo jak mi nic do tego że sympatyzujesz z sektą palikota, to jest właśnie demokracja a nie rządy Watykanu.
          • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 24.09.11, 20:28
            Ale ja nie mam ochoty słuchać, jak wielki darmozjad proboszczunioo wali w dzwony, gdy ja zmęczony po dniu pracy chcę odpocząć w domu!
            Jak ma ochotę powalić to niech sobie powali po cichutku pod kołderką.
            • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 12:23
              Dobre smile))
            • zawszeuw Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 13:42
              sam sobie powal bezborzniku
              • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 14:29
                Tak, walnąłbym proboszczunia w łeb, ale poszedłbym siedzieć za zabicie człowieka.
                • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 11:54
                  walnąc to sobie możesz baranka o ścianę, co za prostactwo...
                  • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:00
                    O ile wiem to barany czy owce to w kościele się zbierają smile
                  • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:11
                    Prostactwo nawala w dzwony wbrew woli normalnych ludzi. Ale skoro wierzysz w bajki to rozumiem, że rzeczywistość wykracza poza twoją percepcję smile
                    • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:58
                      przyjdzie i na ciebie czas i to szybciej niż myślisz, ciekawe czy będziesz gotowy na Spotkanie z Bogiem? znając zycie będziesz błagał o przebaczenie i o namaszczenie przez księdza
                      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 15:28
                        Typowa gadka katoli, nie mogą zrozumieć, że ktoś może myśleć i nie wierzy w bajki.
                        Wiem, że po śmierci nic nie ma, przez co staram się przeżyć swoje zycie jak najlepiej i najintenstywniej, nie tracę czasu na klęczenie, nie myślę że po śmierci bedę śpiewał w niebie piosenki dla boga. Jak to jest, że w kościele 1 na 20 w miarę umie śpiewać (nie fałszuje okrutnie), a w niebie wszyscy śpiewaja? Pambuk nie ogłuchnie i nie zwariuje od tej kakofonii? smile
                        Wiem, wiem, w biblii wszystko jest przenośnią, nie jest dosłowne, zmarchwiwstanie pewnie też wink
                      • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 28.09.11, 23:23
                        Na każdego przyjdzie czas.
                        Staram się żyć zgodnie z własnym sumieniem, być dobrym dla wszystkich, być tolerancyjnym.
                        Niestety 99% księży taka nie jest.
                        A jeżeli taki ksiądz, który nie ma szacunku dla bliźniego, kradnie, oszukuje, to wolę, aby się do mnie nie zbliżał. Nie pozwolę, aby święcił moje mieszkanie, chrzcił moje dzieci i dawał mi ostatnie namaszczenie. Wolę już aby żyć, umrzeć bez tego!
      • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 24.09.11, 20:44
        Chyba Ty kobieto na głowę upadłaś. Jaki list poparcia? chyba nie mieszkasz w tej okolicy i nie słyszysz bicia bez rytmicznych dzwonów 3 razy dziennie. W imię czego popierasz jego czyny? co Cie z nim łączy? chyba jakieś silne więzi-no,no!!!! ładnie. Tyle się o tym ostatnio mówi.
    • zawszeuw Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 13:44
      jestem ogromnie z bulwersowana poziomem tej dyskusji . Dzwonica jest nieocenionym skarbem przeszkadza tylko tym co nie chodzą to kosciola
      • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 14:36
        No tak, najważniejszy jest KOŚCIÓŁ! A gdzie ludzie? Gdzie szacunek dla bliźniego? Gdzier tolerancja? Gdzie spokój "miru domowego"?

Tylko KOŚCIÓŁ, bo on jest najważniejszy........ da odpust złodziejom i zabójcom
      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 26.09.11, 15:21
        Rozumiem, że można być bezmyslnym i wierzyć w niedorzeczne bajki o czarodzieju w trzech osobach, ale żeby przez swoje upośledzenie na siłę uprzykrzać życie innym?
        Pambuk tak każe?
        • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 12:07
          jesteście chorzy z nienawiści, ale wybaczamy wam
          • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:05
            Nie wiedzisz, że choćby na tym forum zwolennicy napie*dalania w dzwony są w mniejszości? Tępota chodząca do kościólka to ok. 30-40% społeczeństwa. Ale to większość ma się dostosować do baranów, bo Pambuk tak chce. Żenua.
            Kiedy ja chodziłem do szkoły sredniej na lekcję religii nie chodziły 2 osoby, teraz w klasie moje córki na religię chodzi 30% klasy, całe szczęście społeczeństwo mądrzeje, co oczywiście nie dotyczy dewotów idiotów smile
            Abrakadabra, jezus twym czarodziejem smile
            • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:08
              o sobie samym piszesz ?
              • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 14:15
                Widzę, że wiara w baśnie i czary uniemożliwia czytanie ze zrozumieniem smile
                Ja wyszedłem z tej sekty, moje dziecko też, wystarczy myśleć logicznie i nie dać się ogłupiać czarnej mafii. Ale widzę, że ty zawsze będziesz wiernym pachołkiem Watykanu smile
                • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 15:02
                  cwana gapa z ciebie jest, tak z ciekawości kiedy cię "oświeciło" i wyszedłeś z tej "sekty" jak nazywasz kościół katolicki, czy to było już po chcrzecie? po pierwszej komunii? po bierzmowaniu? po ślubie kościelnym? czy po chrzcie dziecka twojego? a może po pierwszej komuni dziecka?
                  • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 27.09.11, 15:09
                    Zdecydowanie za późno. Nie będę wnikał w szczegóły, bo jest mi zwyczajnie wstyd, że dałem się omotać i należałem to tej organizacji.
                    A pytanie czy "po chrzcie" jest chyba nie na miejscu, bo wiadomo, że w kk chrzci się dzieci, bo ludzie dorośli (zdrowi na umyśle) nigdy by nie przystąpili to czegoś takiego.
                    • antystar2 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 30.09.11, 20:10
                      i tutaj się mylisz. W kościele Dominikanów na Freta jest specjalna grupa katechumenów, co przygotowuje dorosłych do chrztu.
                      Wiesz, jest twoim problemem brak wiary. To że podobają się tobie nieletni chłopcy, czy zgrzybiali staruszkowie, też jest twoim problemem. Ale żeby zaraz za to do Katoli z pretensjami, że tego zboczenia nie popierają?
                      Bun, przypominasz mi swoimi wpisami tych komsomołców co w 1920 szli na Warszawę. Chyba twój dziadek się zgubił i został w lesie. Bo jak Piłsudski zaczął was gonić, to spier... aż miło było patrzeć.
                      • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 30.09.11, 22:32
                        brak wiary jest niestety najwiekszą boloczką na szych czasów
                        • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.10.11, 16:34
                          Brak wiary w czary jest "bolączką"?
                          Dobre smile
                          Uważasz, że myślenie boli?
                        • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.10.11, 19:27
                          Największą bolączką naszych czasów jest bieda. 70% ludzi żyje na poziomie minimum socjalnego lub poniżej. Tych "poniżej" jest około 20% całego polskiego społeczeństwa. A 30% ogółu narzuca innym biblijne bajeczki, napie*dalające dzwony i jałmużny dla tłustych pasibrzuchów. Ja pomagam biednej bezrobotnej samotnej osobie, a ty zanosisz w zębach na kolanach pieniądze tłustym pedofilom. Taka jest między nami różnica. Dam ci dobrą radę - idź się leczyć na nogi, bo na głowę już za późno.
                      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.10.11, 21:30
                        Wychowałem się w rodzinie katolickiej, znam biblie lepiej niż wiekszość katolików, dlatego jestem niewierzący. Gustujesz w ciasteczkach ozyrysa?
                        A Ty oceniasz mnie jak typowy katolik, a to nie moja wina, że wierzysz w czrnoksiężnika na niebiesiech.
                        Ciekawe czy więcej klientów mają dominikanie czy agencje towarzyskie (jak chcesz się licytować smile
                        Tekst o dziadku dowodzi, że jesteś typową tolerancyją nadstawiającą drugi policzek miłującą bliźniego katolicką szmatą (sory, musiałem zejść do Twojego poziomu smile

• misiak.ltd Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 25.10.11, 12:08
                          .........yyyy.......'szmatą katolicką???' no żeś pojechał koleś. ja się też 'wypisałam', ale nie tryskam jadem na lewo i prawo! Rozumiem ludzi, którzy nie są w stanie zaakceptować swojego istnienia bez wiary i duchowego wsparcia. Nie rozumiem dlaczego słabość ludzi wzbudza w Tobie tak negatywne emocje.. trąci to nieco socjopatią...
                        • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.11.11, 20:03
                          Zamiast się kłócić, piszcie na ten email i dzwońcie ze skargą.

Kuria Diecezjalna
                          ul. Floriańska 2a, 03-707 Warszawa
                          Tel.: 0-22/ 518 15 00
                          Fax: 0-22/ 619 26 78
                          E-mail: kuria@wpraga.opoka.org.pl

Wysłałam też prośbę o zmierzenie poziomu hałasu tej przeklętej dzwonnicy do warszawa@wios.warszawa.pl (e-mail Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Warszawie). Nie mogą zignorować problemu, jeśli będzie nas więcej tongue_out
                          Pozdrawiam smile
      • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.10.11, 12:25
        "jestem ogromnie z bulwersowana poziomem tej dyskusji . Dzwonnica jest nieocenionym
        skarbem przeszkadza tylko tym co nie chodzą to kościoła".
        Kobieto zastanów się co Ty wypisujesz?. Jakim nieocenionym skarbem?. Proboszcz wyraźnie podał kwotę zakupu jej i założenia i teraz ma problem czy mu się to zwróci. Jak takie ma myślenie to po co ja budował.Chyba najpierw trzeba mieć kasę a później nią dysponować. A skoro tak chwalisz tą dzwonnice to chyba wiemy już kto m.in namawiał rzekomo proboszcza do jej powstania. W taki razie namów go teraz do jej rozebrania bo każdy przy zdrowych zmysłach jej na dłuższą metę słuchał nie będzie.
        • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.10.11, 21:33
          Ojtam ojtam. Księżulo dysponuje listem od Stwórcy, w którym składa On podziękowania za ze*ebisty dzwon, który zagłusza Jego bąki.
          Chcesz igrać z Bogiem? smile
          • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 05:11
            Panie Boże jakiego mnie stwożyłeś taki jestem.
            • taka_prawda500 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.10.11, 19:44
              Jakże mi przykro że stwoRZył cię bezmyślnym analfabetą...big_grin
          • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 10:11
            "Ojtam ojtam. Księżulo dysponuje listem od Stwórcy, w którym składa On podzięko
            > wania za ze*ebisty dzwon, który zagłusza Jego bąki.
            > Chcesz igrać z Bogiem? smile."

Naucz się pisać bez błędnie i lepiej jakbyś tutaj głosu nie zabierał,bo twoje wypowiedzi są żenujące.
            • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 10:34
              warsz.awa napisała:

> "Ojtam ojtam. Księżulo dysponuje listem od Stwórcy, w którym składa On podzięko
              > > wania za ze*ebisty dzwon, który zagłusza Jego bąki.
              > > Chcesz igrać z Bogiem? smile."
              >
              > Naucz się pisać bez błędnie i lepiej jakbyś tutaj głosu nie zabierał,bo twoje w
              > ypowiedzi są żenujące.
              cała prawda o poziomie formy wypowiedzi
              • anikaone Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 11:07
                w sumie "bezbłędnie" pisze się razem wink
            • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 13:07
              Analfabeta mnie poucza smile
              Rozumiem, że prawo głosu mają tylko zwolennicy czarów? smile
              • anikaone Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 17:29
                przerażające jest to, że ludzie przekonani o słuszności jedynie swoich poglądów i wymądrzających się publicznie nie raczą nawet "pofatygować się" do słownika ortograficznego. Ale nie ma się czemu, dziwić skoro najważniejsza (dla niektórych) osoba w państwie nie umie pisać poprawnie. Pozdrawiam.
                ps. Byłam dzisiaj w okolicach carrefour'a i słyszałam te "słynne" dzwony. Wprawdzie nie przeszkadzają mi bo po prostu nie mieszkam w okolicy kościoła ale pomyślałam o ludziach mieszkających w bezpośrednim jego sąsiedztwie i powiem szczerze, że mimo swoich poglądów, bardzo im współczuję; to musi być okrutny hałas. A proboszcz moim skromnym zdaniem sprawia wrażenie nadętego bufona, więc nie dziwię się, że zwykłych ludzi ma w d....pie.
                • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 18:40
                  Bo Pambuk jest najważniejszy, co tam ludzie...
                  Nie wierzysz w Dżizasa- nie istniejesz!
                  A fakty nie mają znaczenia, byle dzwon napiendralał.
                  Aaaaaaameeen.
                  • anikaone Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 19:04
                    na tematy wiary nie będę się wypowiadać bo to jest sprawa każdego z osobna. Jeśli ktoś jest niewierzący to jego sprawa ale uważam że nie powinien obrażać tych co wierzą. Jeśli jednym i drugim jest z tym dobrze to ok. Inną sprawą są księża i ich pazerność. nie twierdzę że wszyscy są tacy ale w większości. Mnie to irytuje i mimo że chodzę do kościoła to nie zamierzam opowiadać o swoich niby-grzechach. Niektórzy księża mają więcej na sumieniu niż niejeden wierny.... Amen!
                  • telimena30 widać że satanizm kreowany w tvp rozlewa się 03.10.11, 11:06
                    na płytkie i słabe umysły, jesteś chory z nienawiści, szatan ma z ciebie mega karmę, ale cóz skoro w tvp misję pełni niejaki nergal, prawa ręka diabła to i w necie też tacy muszą być
                    • bun01 Re: widać że satanizm kreowany w tvp rozlewa się 03.10.11, 11:36
                      smile))
                      A co ma do tego szatan? Ile osób zginęło przez satanistów a ile przez katolików?
                      Dlaczego obrzędy katolickie są oparte na obrzędach pogańskich? Pambuk to wymyslił?
                      Nie wierzę ani w dżizasa ani w szatana, bóstwa zostały stworzone dla ludzi o słabych umysłach, po to żeby kapłani mogli nimi sterować i żyć w bogactwie.
                      Nergala nie oglądam, nie interesują mnie takie programy. Lubię ciężki death metal, ale Behemoth jest dla mnie nijaki. Tyle, że do słuchania takiej muzyki nie można być głuchym, bo to dość skomplikowane frazy (jestem czynnym muzykiem, więc głuchota mnie raczej nie dotyczy wink
                      W sumie lepszy Nergal niż programy typu "między ziemią a niebem" i transmisje obrządków katolickich - nijak się nie da tego oglądać, żadnych wartości artystycznych. Natarczywe promowanie katolicyzmu przez TVP nie razi Cię? Bo jakoś nie mam wrażenia, że Nergal poza autopromocją cokolwiek innego promuje smile
                      Ale zakładając, że tak dużo wiesz o wszystkich, jaki kto jest i co mu dolega, masz manie wielkości i chyba sam jesteś bogiem smile Albo jego prawą ręką smile
                      Ty ze swoją postawą jesteś najlepszym dowodem na nieistnienie boga.
                      • zawszeuw Re: widać że satanizm kreowany w tvp rozlewa się 03.10.11, 13:08
                        jesteś osobnikiem walczącym z Bogiem za takich jak ty pozostaje modlitwa
                        • bun01 Re: widać że satanizm kreowany w tvp rozlewa się 03.10.11, 13:25
                          Żeby z czymś walczyć trzeba wierzyć że to coś istnieje. Ja mam pewność, że Pambuk jest wymysłem chorego umysłu.
                          Nie walczę więc z nim ani z jego wyznawcami, wkurza mnie tylko ich nachalna propaganda i włażenie z butami w moje życie, jak choćby poprzez walenie w dzwon, żeby wszyscy słyszeli że się odprawia smile
                          Abrakadabra.
                          • telimena30 Re: widać że satanizm kreowany w tvp rozlewa się 03.10.11, 17:00
                            Odprawia się Msza Św. i bicie w dzwony to nie wymysł chwili naszego Proboszcza ale podtrzymanie tradycji kultu religijnego, i nie kpij z Boga!
          • warsz.awa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 03.10.11, 21:45
            "Ojtam ojtam. Księżulo dysponuje listem od Stwórcy, w którym składa On podzięko
            > wania za ze*ebisty dzwon, który zagłusza Jego bąki.
            > Chcesz igrać z Bogiem? smile"

P.S.
            Treści twoich wypowiedzi są żenujące i świadczą o niskim ilorazie inteligencji. Albo zmień sposób pisania,albo się nie ośmieszaj
          • testorowa Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 14.10.11, 02:45
            ja sie strasznie ciesze ze to jestsmile uwazam ze przed kazdym kosciolem powinny byc dzwonnice (kiedys tak bylo) i dzwonic 15 minut przed glowna msza danego dniasmile
    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 02.10.11, 18:39
      Ateista to osoba, która ucieka się od zasad religijnych gdyż tak wygodniej.Bo po co chodzić do kościoła , po co się spowiadać , modlić,przecież to ogranicza.Lepiej szkalować.
      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 03.10.11, 13:34
        A ta definicja wynika z czego?
        To raczej Ty szkalujesz tych co nie wierzą w bajki, każesz wysłuchiwać dzwonu.
        Mój ateizm wynika z wiedzy, Twoja wiara z głupoty (to jest moja definicja, chociaż starałem się wlać w nią trochę miłości chrześcijańskiej, stąd ta "głupota" smile
    • zawszeuw Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 03.10.11, 13:13
      Telimeno dziękuje ci za obronę wiary naszych ojców
      • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 03.10.11, 16:59
        Dziękuję za ciepłe słowo, niestety doszliśmy do tego że oświecona większość musi walczyć o przetrwanie wsród dzikiej mniejszości
        • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 03.10.11, 17:25
          Znikoma znajomość biblii, historii kościoła i matematyki- oto sekret bycia katolikiem.
          Wg danych prezentowanych przez KK do kościoła uczęszcza 30% ludności Polski.
          To jest większość?
          Dyskusja z ludźmi będącymi w szponach sekty nie ma sensu, nie będę już z Wami dyskutował, poobserwuję sobie Wasze anal-izy i pobrechtam smile Emocje jak na mszy normalnie smile
          Niech Pambuk ma Was w opiece i chroni przed żydami smile
          Podpowiem, że możecie sobie pomyśleć że to dżizas wpłynął na mnie przez Wasze modlitwy smile
          • telimena30 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.10.11, 12:27
            30%? śmieszny jesteś i tyle, skąd takie dane wziąłeś? szatan ci jes przyniósł? w śnie nawiedził?
            • zawszeuw Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.10.11, 17:09
              walczmy o naszą wiarę naszego proboszca to nasza nadzieja na jutro.
              • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.11.11, 20:05
                Zamiast się kłócić, piszcie na ten email lub dzwońcie ze skargą.

Kuria Diecezjalna

Wysłałam też prośbę o zmierzenie poziomu hałasu tej przeklętej dzwonnicy do warszawa@wios.warszawa.pl (e-mail Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Warszawie). Nie mogą zignorować problemu, jeśli będzie nas więcej tongue_out
                Pozdrawiam smile
            • misiak.ltd Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 25.10.11, 12:09
              Szatan to Ci chyba tego posta napisał... miałaś bronić wiary tymczasem ją ośmieszasz.
            • osmokach Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 25.10.11, 15:02
              Z badania przeprowadzonego jesienią 2010 roku wynika, że średni procent osób, które przychodzą do kościoła względem tych, które są do tego zobowiązane (dominicantes) wynosi 41 proc. Zaś procent communicantes – czyli osób przystępujących do komunii św. w odniesieniu do osób, które powinny przyjść w niedzielę na Mszę wzrasta i wynosi 16,4 proc.\

cyt. za info.wiara.pl/doc/877452.Ilu-Polakow-chodzi-do-kosciola
    • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 01.11.11, 20:09
      Zamiast się kłócić, piszcie na ten email i dzwońcie ze skargą.

Kuria Diecezjalna

Pozdrawiam smile
    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.04.12, 07:21
      zamiast zakładać nowe wątki dotyczace tej parafi lepiej pisać tu i podnieść sobie adrenalinę
    • nowaxeroce Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 04.04.12, 12:54
      byłam o 12 pod kościołem bardzo melodyjne bicie dzwonów szkoda tylko że nie ręcznie urochomiane
      • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 10:00
        A dlaczego miałyby być ręcznie uruchamiane? Przecież mamy XXI wiek! smile
        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 10:07
          gdyby porównać tą parafię do sąsiedniej to na Echa dzwonów rano nie słychać na tomiastu u Faustyny o 6.45 w dzień w dzień mamy bicie i jakoś nikomu to nie wadzi.

pogodnych świąt
          • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 10:39
            nikomu to nie wadzi, bo dzwonów nie powieszono po ponad 30 latach jak na Echa. Nagle się księżulkom przypomniało uzupełniać wyposażenie kościoła po takim czasie? I to tak na siłę, bo w budowli nie ma miejsca ani najwyraźniej nie było planów na tę przeklętą dzwonnicę. Postawili to na jakimś 3 metrowym stelażu u siebie na podwórku. Ani to wygląda ani nie dzwoni przyjemnie. Dzwonów rano nie słychać bo ich nie ma - zaczynają się o 12:00 a nie o 6:45. Jakby tak było, to by tego proboszcza z Echa ludzie z sąsiadujących bloków już dawno oskalpowali.
            • dawid781 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 10:46
              dzwonnica pozostanie ks Wojciech odejdzie przyjdą kolejni a dzwony biły biją i bić będą nawet w czasie naszej ostatniej mszy jak będziemy w trumnie wyprowadzani to odezwą się .
              • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 12:13
                dlatego na pewno nie zażyczę sobie swojej mszy pogrzebowej w tej parafii. jeszcze po śmierci by mnie irytowali, delikatnie mówiąc tongue_out takie chamskie narzucanie swojej obecności, zupełnie jak jakiś wkurzający sąsiad katujący muzyką za ścianą. Tylko że na takich sąsiadów jest rada - wzywa się straż miejską albo policję niezależnie od pory dnia, a kler traktuje się jak święte krowy.
                • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 19:22
                  Najgorzej mają mieszkańcy bloków ul. Rzepichy, Krasnobrodzka 19, 19a, 21, 6, 8, 10.
                  Dziś o 18tej nie można było wytrzymać w mieszkaniu, gdy otworzyłem okno.
                  • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 05.04.12, 19:47
                    Do soboty do ok 20.30 masz spokój
                    z tego co wiem to na tym forum jest mieszkana bloku na Rzepichy jakoś nie czytam aby miała zdanie podobne do twojego . Ale mam dla ciebie wspaniałą wiadomość w niedziele o 6.00 jest Rezurekcia i wiesz co będzie..........................
                    tak czy owak Wesołych Świąt
                    • bun01 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.04.12, 08:46
                      Będzie darcie ryja jak w melinie? smile
                      • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.04.12, 10:11
                        darcie ryja to ja niedawno miałam pod blokiem, procesje sobie urządzili. Ale jakby coraz mniej ludzi z roku na rok bierze w nich udział, co jasno obrazuje w jakim kierunku idą wszelkie zmiany w kosciele tongue_out slyszeliscie, ze np. do slubu beda chcieli przedluzyc nauki i ogolne przygotowanie z 3mcy do 6ciu? I ze taki ksiaz bedzie mial prawo zapytac sie o przebyte choroby weneryczne, seks przedmalzenski, a nawet zlecą badania lekarskie i psychologiczne. PARANOJA
                        www.gadu-gadu.pl/slub-koscielny-tylko-po-badaniach-psychiatrycznych
                        Ale oby tak dalej, to sie im z czasem owieczki calkowicie wykruszą i nikt nie bedzie bral slubu koscielnego smile będą ludzie brali ślub cywilny i robili wesele, a nie kościelny bo ładny, bo tradycja lub pod presją rodziny, skoro na dzień dobry 99,9% par uprawia obecnie sex przed ślubem. Skończy się przy okazji żyła złota dla księży i dobrze big_grin
                    • szymciolo1 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 06.04.12, 20:33
                      Spoko, spoko.
                      O 6 rano to nie, ale o 21:59 będę pod ich oknami trąbił sobie przez najbliższy miesiąc. A że czarnuchy chodzą spać z kurami, to im trochę sen przerwę.
                      A może by tak zacząć trąbić podczas mszy w niedzielę np z ambony???
                      Chamstwo jakie prezentuje kk należy zwalczać chamstwem!
      • xeroce Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 08.04.12, 18:41
        Córuś, ręcznie to ty ścierą w domu zarobisz...
    • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 08.04.12, 09:56
      piękny to był poranek poraz pierwszy od 32 odezwały się dzwony na wielkanoc
      • aistarr Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny 08.04.12, 18:36
        Idz sie utop jesli jestes klechą, bo z postòw na takiego mi wygladasz tongue_out nie wierzę, żeby normalny człowiek cieszył się, że go budzą o 6 rano w wolny dzień dzwoniąc, a raczej napier**jąc dzwonami przez 20 minut. I nie pomagają szczelnie zamkniete nowe okna!

Co pozostaje? Wzywac policje, czy co? Doradźcie czy może jest jakiś paragraf na to uncertain
        • mk968 Re: Dzwonnica w parafii Marii Magdaleny