Dodaj do ulubionych

rozliczenie ogrzewania

24.09.15, 13:03
Zastanawiam się, ile osób otrzymało w ostatnich dniach informację o koszmarnie wysokich dopłatach do centralnego ogrzewania. Zimy prawie nie było, miernik wykazał 300% poprzedniego zużycia - jak to możliwe? Dopłata: 1300 zł. Mieszkanie malutkie, blok ocieplony, okna wymienione. Mieszkanie samo z siebie bardzo ciepłe, bo okna wychodzą na zachód. Jeden z kaloryferów zapowietrzony i w ogóle nie używany, ani przez chwilę, drugi z umiarem. Dla mnie to niewytłumaczalne. Czy ktoś z Was zetknął się już z problemem i rozwiązał zagadkę przyczyny kolosalnej niedopłaty?
Obserwuj wątek
    • olajosz Re: rozliczenie ogrzewania 24.09.15, 14:45
      Rzeczywiście szok. Ja przeżyłam z kolei miłe zaskoczenie z powodu nadpłaty w wysokości 576.65 zł. Niedowierzając,skonsultowałam się z sąsiadami i okazało się,że wszyscy mają bardzo duże nadpłaty ,więc skąd u Ciebie coś takiego?
      • pieskuba Re: rozliczenie ogrzewania 24.09.15, 14:55
        U teściów niedopłata 1600 zł. Mieszkanie również od zachodu. Zaczynam się obawiać, że miernik liczy ciepło ze słońca, z nagrzanej ściany. Jak położone jest Twoje mieszkanie?
        • olajosz Re: rozliczenie ogrzewania 25.09.15, 06:58
          Wschód-zachód,duży pokój i kuchnia od zachodu ,a dwa mniejsze od wschodu.
          Administracja Podgrodzie.
        • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 27.09.15, 08:32
          Mieszkanie w całości od południa. Nadpłata - niemal 900 PLN. Czyli 1,5 miesiąca mieszkam gratis. Podgrodzie.
    • ewa.mama Re: rozliczenie ogrzewania 26.09.15, 15:03
      zachód lekka nadpłata
      • warszawa1944 Re: rozliczenie ogrzewania 27.09.15, 16:48
        Grzejniki w sezonie nieużywane (marna zima, szczelna okna,...) - 800 zł zwrotu.
    • bounty1 Re: rozliczenie ogrzewania 27.09.15, 20:38
      Mieszkanie płd-zach 38 mkw 2 pokoje 2 osoby mieszkają - niedopłata 1000 zł. Nie mam podzielników.
    • krzychp77 Re: rozliczenie ogrzewania 29.09.15, 01:33
      Ja zauważyłem taką regułę, że im więcej oszczędzam, tym większe przychodzą rachunki. 4 - 5 lat temu w ogóle nie oszczędzałem, często wietrzyłem mieszkanie i płaciłem rachunki po ok. 200 zł. Z każdym rokiem zacząłem coraz bardziej oszczędzać i z każdym rokiem przychodził coraz większy rachunek. W ostatnią zimę grzejniki albo były całkowicie zakręcone albo minimalnie grzały i podzielniki naliczyły na 1900 zł w 38m2 mieszkaniu. Sąsiedzi z za ściany, którzy mają tzw. szczytowe mieszkania mają natomiast nadpłaty. Byłem w administracji, a tam długa kolejka ludzi w tej samej sprawie co ja. Okazało się, że jestem szczęściarzem bo i tak mam jeden z najmniejszych rachunków w porównaniu do innych z kolejki. Tak jak inni porozmawiałem sobie z panią z administracji, która spokojnie wytłumaczyła mi, że "wcale nie oszczędzałem, że podzielniki wskazały tyle ile wskazały i trzeba płacić". I bądź tu mądry. Wygląda na to, że ci którzy mają nadpłaty to chyba w kurtkach zimowych siedzą w mieszkaniu. Ja już nie wiem co robić: oszczędzać, czy nie oszczędzać? A jak przestanę oszczędzać i przyjdzie mi rachunek na 6 albo 7 tys. Trochę szukałem na ten temat w Internecie i wiem, że temat ten był szeroko komentowany już wcześniej 2 i 3 lata temu na tym forum i nic się od tamtego czasu nie zmieniło. Ktoś ewidentnie robi nas w bambuko. Mam tylko nadzieję, że prędzej czy później odpowie za to przed sądem.
    • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 29.09.15, 09:51
      Cudów nie!
      Czegoś takiego jak zwrot paliwa do zbiornoika samochodu w czasie oszczędnej jazdy NIE ISTNIEJE !!!
      To samo z "oszczędzaniem" na ogrzewaniu. Wyłączenie jednego grzejnika, powoduje wzrost "pracy" pozostałych grzejników. I to wzrost wyższy. Chyba, że pomieszczenia gdzie są wyłączone grzejniki, są hermetycznie oddzielone od tych, gdzie jest ogrzewanie włączone.
      Niestety, sąsiedzi swoimi grzejnikami nie dogrzeją nam bezpłatnie naszego mieszkania.
    • krzychp77 Re: rozliczenie ogrzewania 29.09.15, 13:01
      Ale ja oszczędzając przecież wcale nie liczę na to, że sąsiad dogrzeje mi swoim grzejnikiem mieszkanie. Bo niby jak, przez ścianę? A to właśnie sąsiedzi zza ściany mają nadpłaty za ogrzewanie, które powstały przy opłacaniu czynszu. Jeden z nich jest oburzony, że wcześniej miał 700 zł nadpłaty, a teraz tylko 250 zł. To ja się pytam w takim razie w jaki sposób on to zrobił?
    • kredka.zielona Re: rozliczenie ogrzewania 01.10.15, 12:20
      pobiłam chyba rekord jak widzę, właśnie dostałam rozliczenie za co niedopłata 2.680 pln, chyba oszaleję - skąd takie naliczenia na miłość boską... kaloryfery przykręcone, mieszkam sama - mieszkanie od południa, słoneczne
      niech to szlag trafi, te podzielniki ciepła, które mierzą jak chcą...
      • pieskuba Re: rozliczenie ogrzewania 01.10.15, 12:38
        Napisałam reklamację z wnioskiem o rozliczenie ogrzewania w postaci średniej z trzech ostatnich lat, bo to po prostu MUSI być jakiś błąd.
        • kredka.zielona Re: rozliczenie ogrzewania 01.10.15, 23:21
          Pieskubo, napisałam do Ciebie wiadomość na Twoim profilu, czy będziesz mogła mi odpowiedzieć proszę?
          • pieskuba Re: rozliczenie ogrzewania 02.10.15, 10:00
            Już Ci odpisałam smile Przy okazji dowiedziałam się od Ciebie, że można napisać na profil smile Ale ze mnie gapa smile
      • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 11.10.15, 21:58
        Chciałam zapytać czy ilość jednostek zużycia na fakturze zgadza się z ilością jednostek zużycia ciepła na kwicie odczytu (odczyt był na wiosnę)?. Czy złożyłaś reklamację? Jaki efekt? Ja mam dopłacić 2100 zł , mimo, ze w porównaniu z poprzednim sezonem (kiedy dopłaciłam 1400 zł) zużycie ciepła miałam 5 razy niższe. Czegoś tu nie rozumiem. Pozdrawiam
    • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 10.10.15, 08:29
      Jeszcze raz zabiorę głos:
      a nie można to w okresie, kiedy grzejniki są włączone, od czasu do czasu - raz na 2, może 3, może 4 tygodnie - sprawdzić stan, jaki pokazują? Przeciez na podzielniku jest stan z końca poprzedniego sezonu i stan obecny. Więc w czym problem, by na bieżąco tego pilnować?
      Olej w samochodzie też sprawdzacie dopiero jak się silnik zatrze?
    • mamonka01 Re: rozliczenie ogrzewania 10.10.15, 12:35
      Upały były jak cholera i wskaźniki podzielników parowały jak diabli. Dodaj do tego cwanego lub głupiego urzędasa i już wiesz skąd się wzięły doplaty ; -/
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 11.10.15, 08:07
        Co za bzdury? Na jakiej podstawie to mówisz?
        U siebie regularnie sprawdzam aktualny stan na podzielnikach. I po tegorocznym bardzo upalnym lecie wynik - 5 podzielników - był wszędzie jednocyfrowy. Zrobiłem to także u kilku sąsiadów. Podobnie. W jedny przypadku wynik wskazywał ponad 30 i zostalo to zgłoszone do administracji.
    • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 11.10.15, 21:40
      W ubiegłym sezonie musiałam dopłacić 1400 zł, teraz, mimo, że liczba jednostek zużycia jest prawie 5-krotnie niższa , wystawiono mi fakturę na ... 2100 zł. Myślałam, że zemdleję. Żeby było śmieszniej, na kwicie potwierdzenia odczytu podzielników stoi czarno na białym, że na jednym z kaloryferów wskazanie zużycia z roku 2014 było wyższe niż w roku 2015. Coś tu chyba nie gra.
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 12.10.15, 11:27
        Nic prostszego. Reklamować. Pomyłka, gdzie jest człowiek, zawsze jest możliwa
        • pieskuba Re: rozliczenie ogrzewania 12.10.15, 12:00
          Problem w tym, że pomyłki matematycznej tam nie ma, wszystkie liczby się zgadzają. Wygląda jakby urządzenia zwariowały i liczą zużycie, którego nie było.
        • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 12.10.15, 13:24
          Oczywiscie, że będę reklamować. Tylko jak czytam te posty to sie zastanawiam, czy komukolwiek do tej pory Spółdzielnia uwzględniła reklamację. Najwyraźniej te rozliczenia to jakas magia i nie idzie połapać się, o co chodzi.
          • pieskuba Re: rozliczenie ogrzewania 12.10.15, 13:31
            Ja jeszcze nie mam odpowiedzi.
    • czytelnik69 Re: rozliczenie ogrzewania 12.10.15, 22:25
      Robią wszystkich w chooojaaa!!
      W zeszłym roku przy identycznym zużyciu jednostek rozliczeniowych miałem 50 zł NADPŁATY a w sezonie 2014/2015 było 500 zł NIEDOPŁATY. Podkreslę -liczba jednostek porównywalna 808/820.
      Ale czytając dokładnie formularz rozliczenia wyliczyłem ,że TYLKO 12 lokali z bloku ze 110 lokalami / lokatorzy u których wykazano zużycie po ok 2000-2500 jednostek- a CAŁE zuzycie na bloku to 24000 jednostek - Łojewska 1/ pobrało WSZYSTKIE jednostki ,które dostarczono na blok/ 24000jpko/ !!!!
      Jest to KURIOZUM!!! Czyli w ok 100 lokalach podzielniki wykazały "0" ???
      Trzeba znalezć kogoś ze spółdzielni , kto nie rozminął się z rozumem i umie liczyć i zgłębi zagadnienie.
      Ale trzeba się zebrać i pociągnąć temat.
    • a.news Re: rozliczenie ogrzewania 15.10.15, 16:30
      W maju ubiegłego roku kupiłam mieszkanie 42,5m na Osiedlu Wysockiego.
      Bardzo zdenerwowałam się gdy w rozliczeniu c.o. otrzymałam dopłatę 2500zł! Mieszkanie było ogrzewane sporadycznie! Grzejniki w 80% sezonu grzewczego były zakręcone! bardzo często wyjeżdżam. Za inne media mam duże zwroty! Miesiąc temu napisałam reklamację do spółdzielni. Cisza, żadnej odpowiedzi. Jutro zanoszę następne pismo. Jeżeli ktoś jest w podobnej sytuacji proszę o kontakt. Trzeba działać, te rozliczenia z podzielników ciepła są z kosmosu! (ja w takiej kwocie ogrzewałam dom 170m!).
      a.news@wp.pl
    • warszawa1944 Re: rozliczenie ogrzewania 15.10.15, 17:48
      Mają 60 dni na rozpatrzenie pisma wg ich statutu.
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 16.10.15, 07:35
        Nie "ich" statut. Tylko NASZ. Statut nie jest narzucany. Statut/zmianę statutu MUSI zatwierdzić Walne Zgromadzenie większością chyba 2/3 głosów. Czyli CZŁONKOWIE SPÓŁDZIELNI. Ale skoro na Walne Zgromadzenie przychodzi kilka procent ... to pretensje należy miec TYLKO DO SIEBIE !!!
    • krzychp77 Re: rozliczenie ogrzewania 16.10.15, 23:12
      Trochę poczytałem sobie na temat tych nieszczęsnych podzielników i chyba wiem skąd biorą się te kosmiczne rachunki za ogrzewanie. Otóż Spółdzielnia ciepło dostarczone do węzła ciepłowniczego w budynku, np. w bloku dzieli przez liczbę wszystkich jednostek sczytanych z naszych podzielników. Na tej podstawie wylicza koszt jednej jednostki. I teraz np. przy założeniu, że połowa bloku ma całkowicie zakręcone głowice termoregulacyjne na swoich grzejnikach (a tak niestety się dzieje, ludzie marzną w swoich mieszkaniach z obawy o wysokie rachunki) to druga połowa musi bulić znacznie drożej za każdą jednostkę. Niestety ale im bardziej ludzie oszczędzają, tym droższa jest każda jednostka ciepła jaką wylicza nasz podzielnik i koło się zamyka. W tej sytuacji chyba lepszy byłby powrót do rozliczania CO w formie ryczałtu.
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 21.10.15, 08:02
        Początek był dobry. Tak, ilośc dostarczonego ciepła rozliczana jest na wszystkich. I od tego zależy końcowa jego cena. Ale dalej ... Jaka ilość ciepła została dostarczona, taka zostanie rozliczona. Jeżeli ktoś zakręci sobie ciepło, to w jaki sposób sąsiad za to płaci? W jaki sposób do budynku dostarczane jest wtedy więcej ciepła? W obrębie jednego mieszkania zakręcenie grzewania w jednym pokoju, spowoduje na pewno LEKKI, BARDZO NIEWIELKI, NIEMAL NIEZAUWAŻALNY wzrost zużycia ciepła w innych pokojach tego mieszkania. Chyba, że nieogrzewane pomieszcze hermetycznie odizolujesz od pozostałych pokojów.
        Ale do tego dochodzą tzw. powierzchnie wspólne. Odkręcone na pełny "gaz" wszystkie zawory na piętrach, w piwnicy i otwarte okna. Otwarte okna w suszarniach, żeby szybciej pranie wyschło, etc, etc. Walczyłem przez jakiś czas z jedną z sąsiadek/lokatorek, która z uporem maniaka otwierała okno na klatce. Nawet przy kilku stopniach poniżej zera.Tuż przy grzejniku. Natomiast w mieszkaniu miała stale około +20.
        • jtb Re: rozliczenie ogrzewania 25.10.15, 17:04
          Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Podzielników nie ma w łazienkach . W kuchni są, ale możesz ich nie używać. Bez podzielników to w zimie rozkręca się zawór grzewczy w mieszkaniu na maxa a jak za gorąco to temperaturę w domu reguluje się przez otwieranie okien. Czy to jest lepsze rozwiązanie?
          Ja chce płacić tylko za siebie a nie za innych sąsiadów.
          Powierzchnie wspólne muszą być ogrzewane i to lokatorzy powinni dbać o nie otwieranie okien.
    • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 17.10.15, 19:20
      Oczywiście, że lepszy byłby powrót do rozliczeń ryczałtowych. Odkąd zamontowano podzielniki zaczął się jakiś koszmar z tymi niedopłatami i stres w oczekiwaniu na rozliczenie c.o., jak widać niezależnie od prób oszczędzania. U wszystkich moich znajomych, którzy w blokach nie mają podzielników, nie ma takich problemów i patrzą na mnie z niedowierzaniem i przerażeniem, gdy opowiadam im o kwotach, jakie przychodzi co roku opłacać. Mam prośbę - informujcie na forum o wynikach zgłoszonych reklamacji. Czy komuś już odpowiedzieli?
    • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 18.10.15, 19:17
      Dziś porównałam rozliczenie za ogrzewanie u mojej znajomej, która też mieszka w bloku (na Żoliborzu), za ogrzewanie płaci ryczałtem i za poprzedni sezon koszt ogrzewania mieszkania 80 m wyniósł 1800 zł. Ja za ogrzanie mieszkania 47 m na Bródnie , uwzględniając zaliczki w czynszu i niedopłatę, muszę zapłacić ponad 3000 zł. To jakieś chore wyliczenia są.
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 21.10.15, 07:42
        Blok blokowi nie równy. Stary czy nowe budownictwo. Ocieplenie. Powierzchnie wspólne - korytarze, piwnice etc. Ogrzewanie klatki schodowej i wietrzenie tejże etc. Na koszt ma wpływ nie tylko podzielnik.
    • jtb Re: rozliczenie ogrzewania 18.10.15, 21:48
      A mnie na Podgrodziu Spódzielnia zwróciła 500 zł. za zeszły rok. I nie tylko ja miałem nadpłatę..
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 21.10.15, 07:46
        Też Podgrodzie. Podobnie i u mnie. Na 76 mieszkań, jedynie w kilku była niedopłata. I to całkiem niewielka. A zwroty ... są tacy co 2 miesiące nie będa płacić czynszu.
        • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 27.10.15, 19:46
          donmarek napisał:

> Też Podgrodzie. Podobnie i u mnie. Na 76 mieszkań, jedynie w kilku była niedopł
          > ata. I to całkiem niewielka. A zwroty ... są tacy co 2 miesiące nie będa płacić
          > czynszu.

Odkąd zamontowano podzielniki nie zdarzyło mi się mieć nadpłaty, zawsze sporą kwotę muszę dopłacić, mimo, że staram się przykręcać kaloryfery i nie grzać za mocno. Najgorsze jest to, że nigdy nie wiem, jakiej kwoty mogę się spodziewać - w poprzednim sezonie podzielniki wskazały dużo większe zużycie, a dopłacałam mniej. Czy osoby, które mają duże zwroty mają przez całą zimę zimne kaloryfery? Innego wytłumaczenia nie widzę.
          • jtb Re: rozliczenie ogrzewania 27.10.15, 20:38
            Czy osoby, które mają duże zwroty mają przez całą zimę zimne kaloryfery?
            > Innego wytłumaczenia nie widzę.

Chyba tak. U mnie przez całą poprzednią zimę grzejniki były zakręcone. Jest nas tylko dwoje emerytów. Wyliczono nadpłatę 500 zł.
    • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 25.10.15, 10:15
      Od roku działa Komitet Społeczny do walki o sprawiedliwe rozliczanie c.o.
      Wszelkie próby porozumienia z Zarządem skończyły się fiaskiem. Interwencje u Dyrektora Technicznego, w Radzie Osiedla, w Komisji Technicznej również .
      Dlatego zaczęliśmy składać indywidualne pozwy do Sądu Rejonowego o zwrot nienależnie pobranych kwot, wraz z odsetkami.
      Zaskarżyliśmy również w Sądzie Okręgowym Regulamin opłat za c.o. obowiązujący od 1 listopada 2015 r. jako niezgodny z Prawem Energetycznym. To państwowa ustawa, na której powinien się opierać regulamin i wszelkie manipulacje są niedozwolone.
      Art.45a pkt 4 "Wysokość opłat powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie poniesionych przez odbiorcę kosztów zakupu ciepła"
      pkt. 8 podpunkt 1) lit a "Koszty zakupu ciepła dla lokali mieszkalnych rozlicza się wg
      - wskazania ciepłomierzy (liczników)
      - wskazania urządzeń wskaźnikowych (podzielników)
      - powierzchni
      pkt. 12 W przypadku stosowania podzielników, regulamin powinien dopuszczać możliwość zamiennego rozliczania opłat za ciepło na podstawie ich powierzchni.
      To skrót. Jeśli chcecie się zapoznać z pełną definicją radzę znaleźć w internecie aktualny tekst ustawy o prawie energetycznym.
      W nowym regulaminie brak rozliczania wg powierzchni. Spółdzielnia zmusza nas do zakładania podzielników nawet w kuchniach i łazienkach.To bezprawie. Przecież rozliczanie wg powierzchni jest dla lokatorów najkorzystniejsze. I wcale nie ryczałt. Bo ten Spółdzielnia też zawyża. Rachunek ma być dla każdego jasny i przejrzysty, aby sam mógł przeliczyć czy rachunek jest dobrze obliczony.
      Spółdzielnia zapomina, że jest tylko pośrednikiem między dostawcą a końcowym odbiorcą.
      Co do podzielników kosztów:
      - one nie mają nic wspólnego z wyliczaniem zużycia ciepła na lokal
      - one tylko dzielą nasze pieniądze
      - najwięcej jednostek nabijają przy wietrzeniu i wyłączaniu grzejników (oszczędzaniu), ponieważ różnica pomiędzy dwoma czujnikami, od strony grzejnika i od strony otoczenia, zwiększa się powyżej 5 stopni. Zanim powietrze się nagrzeje jednostki "lecą" jak szalone.
      Zaznaczam, że pobór ciepła nie jest w tym czasie zwiększony, kaloryfer cały czas ma stałą temperaturę. No chyba, że ktoś odkręci zawór na wyższy stopień.
      Więcej informacji pod nr tel. 602 672 633
    • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 25.10.15, 10:27
      Korekta: Nowy regulamin obowiązuje od 1 lipca a nie jak błędnie napisałam "listopada".
      Dodam jeszcze - jeśli wygramy w sądzie batalię o umieszczenie w nowym regulaminie zapisu o możliwości rozliczania ciepła wg powierzchni, coraz więcej ludzi będzie mogło zrezygnować z podzielników bez finansowych konsekwencji. I podzielniki umrą śmiercią naturalną.
      Przyłączcie się do naszego pozwu zbiorowego.
      • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 26.10.15, 07:52
        Czy rozumiesz co piszesz? To, jak jest rozliczane, ciepło jest wtórne. Podstawą jest ZUŻYCIE. Administartor budynku MUSI zapłacić za dostarczone do budynku ciepło. I następnie rozliczyć to pomiędzy jego mieszkańcami. A czy będzie to robione z podzielników czy z m² ... Tutaj winni się wypowiedzieć bezpośrednio zainteresowani, czyli spółdzielcy. A nie "działacze". Ja osobiście jestem za podzielnikami. Rozliczanie z m² - a kto i w jaki sposób ustali jak ja sobie grzeję? Ja, jako, że nie lubię zbyt wysokiej temperatury zawsze mam ustawione podzielniki na "3". A jeżeli śąsiad lubi ciepło mieć i grzeje sobie "na pełny gwizdek"? Dzisiaj każdy zapłaci zgodnie ze wskazniami urządzeń pomiarowych. Natomiast z tzw."m²" ja będę go finansował? Idea Lenina wiecznie żywa? Wszyscy równi i po równo?
        ps
        tak na marginesie, a co zrobisz i jak rozliczysz ogrzewania powierzchni wspólnych? jak rozliczysz pootwierane okna na korytarzach, klatkach, w piwcnicach etc?
      • kikol72 Re: rozliczenie ogrzewania 29.10.15, 21:16
        Witam ! Jak można się przyłączyć do pozwu? Dostałem 3500pln do dopłaty za 38 m2 na Wyszogodzkiej .Na reklamacje odpowiedzieli że tak wyszło z odczytu i nic ich to nie interesuje.Miesiąc po odczycie ale przed rozliczeniem przyszli i wymienili podzielniki.O co tu chodzi???? Proszę o jakiś namiar bo mi nerwy puszczają. kikol727272@gmail.com
        • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 29.10.15, 23:43
          Aby przyłączy się do pozwu należy zadzwonić pod nr tel. 602 672 633
        • kredka.zielona Re: rozliczenie ogrzewania 30.10.15, 18:01
          kikol72 napisał(a):

> Witam ! Jak można się przyłączyć do pozwu? Dostałem 3500pln do dopłaty za 38 m2
          > na Wyszogodzkiej .Na reklamacje odpowiedzieli że tak wyszło z odczytu i nic ic
          > h to nie interesuje.Miesiąc po odczycie ale przed rozliczeniem przyszli i wymie
          > nili podzielniki.O co tu chodzi???? Proszę o jakiś namiar bo mi nerwy puszczają
          > . kikol727272@gmail.com

*
          no nieźle, ja taki rachunek dostałam na 40 m2 i też po spisaniu "liczników", niestety nie sprawdziłam zapisów z miernikami, też wymienili te mierniki na nowe, a potem przyszło rozliczenie. Nawet nie ma jak teraz sprawdzić czy stare mierniki działały prawidłowo i czy faktycznie były takie wskazania, a nie pomyłka o miejsce po przecinku

to jest normalnie porażka, płacić 3.500 pln za małe mieszkanie, gdy ogrzanie domu kosztuje o wiele mniej
          • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 31.10.15, 10:07
            To nie są mierniki ciepła ani liczniki! To są podzielniki kosztów. Służą tylko i wyłącznie do dzielenia naszych pieniędzy.
            Natomiast przy tego rodzaju urządzeniach nie ma sposobu na wyliczenie poboru ciepła w naszych mieszkaniach. Dlatego masowo składamy pozwy sądowe.
    • kredka.zielona Re: rozliczenie ogrzewania 26.10.15, 21:09
      można oczywiście sprawdzać mierniki na kaloryferze - i teraz to robię - przedtem nie spodziewałam się 3000 jednostek - teraz podam przykład z wczoraj: kaloryfer w ciągu doby, ustawiony między 1 a 2 na pokrętle zużył, albo miernik wskazuje - może będzie lepiej - 1 jednostkę, ponieważ robi się chłodniej, podkręcam na 2, kaloryfer robi się letni, miernik dalej wskazuje 1 jednostkę i tak zostawiam na noc, dodam że rura doprowadzająca ciepło również letnia; rano po przebudzeniu kaloryfer dalej na 2 i gorący, rura doprowadzająca gorąca, miernik pokazuje 9 jednostek; jak do pioruna jasnego można zapanować nad C.O skoro w nocy temperatura wody wzrasta wielokrotnie i nie jest już 'letnio' a 'gorąco', jak ustalić, że 2 jest ustawieniem dobrym, bądź złym - po wczorajszej nocy wiem, że zostawię na 1 i sprawdzę, a jeśli będzie tak nabijać gorącem w nocy, to będę ustawiać "0" - jeśli doprowadzane do mieszkań ciepło nie będzie jednakowe, to te pokrętła od 1 do 5 można sobie wsadzić gdzieś, bo okazuje się, że nie zdają egzaminu, kaloryfer sobie, pokrętło sobie a miernik sobie
      • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 27.10.15, 10:41
        Podzielniki nie są miernikami ciepła, ponieważ nie są urządzeniami pomiarowymi i jako takie nie uzyskały certyfikatu z Urzędu Miar i Wag. One tylko dzielą KOSZTY!. I to niesprawiedliwie, bo ich wskazania nie dotyczą poboru ciepła.
    • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 27.10.15, 07:52
      Nie wiem jak jest u Ciebie. Ale ... wszystko zależy od temperatury NA DWORZE. W węźle cieplym jest takie "coś", co zależnie od temperatury na dworze, "puszcza" więcej lub mniej podgrzaną wodę. I w dzień, kiedy temperatura jest wyższa - około/powyżej +10 C - podzielnik w mieszkaniu nic nie zrobi, nic nie doda, nic nie ujmie bo temperatura jest niższa od zadanej przez Ciebie. Natomiast nocą, kiedy temperatura na dworze znacznie spada, temperatura gorącej wody rośnie.I grzejnik zaczyna grzać. A podzielnik ... liczyć, czyli robić to, do czego został stworzony.
      • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 27.10.15, 11:07
        Podzielnik nie został stworzony do liczenia zużycia ciepła, ponieważ nie jest ani licznikiem ciepła ani nawet urządzeniem pomiarowym. Podzielnik został stworzony w Niemczech jako urządzenie laboratoryjne do sprawdzania wytrzymałości materiałów budowlanych na zmiany temperatur. Dlatego w tych urządzeniach znalazły się 2 czujniki, które wyłapują różnicę temperatur powyżej 5 stopni. Wtedy jednostki podzielnika lecą w górę i wskazują ilość jednostek, przy ktorych materiał budowlany się odkształca.
        To "cudo" nie nadaje się do zakładania na nasze kaloryfery.
        Do mierzenia zużycia ciepła służą liczniki ciepła, które liczą w Gj (gigadżulach). I wg tych jednostek działają liczniki na węzłach ciepłowniczych. Wg tych jednostek Spółdzielnia rozlicza się dostawcą ciepła czyli Dalkią. I wg tych jednostek rozliczają się lokatorzy m.in. "Korczakówki", gdzie liczniki ciepła zakładane są w skrzynkach na klatce.
        Jeszcze raz powtarzam: One nie liczą zużycia ciepła tylko nasze pieniądze. Na prawach kaduka. Wiem to po przeanalizowaniu dziesiatków rozliczeń z osiedla "Kondratowicza"
        • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 31.10.15, 08:31
          Gdzieś dzwonili. Tylko w którym kościele.
          Podzielnik, podzielnikowi nierówny. Są dwa rodzaje podzielników: tzw. wyparkowy i elektroniczny. W wyparkowym, po prostu zależnie od temperatury paruje ciecz znajdująca się w jednej z rurek owego podzielnika.
          Natomiast w elektronicznym jest czujnik temperatury- jeden lub dwa - grzejnika oraz zegar. I dalej, co do owych 5 C, ma to zastosowanie przy podzielnikach elektronicznych z 2 zegarami, gdzie jeden bada temperaturę grzejnika, a drugi temperaturę otoczenia. I jednocześnie temperatura grzejnika musi byc powyżej 20 C. Niestety, nie pamiętam ile konkretnie to musi to byc.
          • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 31.10.15, 10:26
            Dokładnie wiem, w którym kościele dzwonią. I nikogo nie krytykuję, nie wyśmiewam ani nie atakuję.
            Dokładnie wiem na czym polega działanie poszczególnych podzielników. Ostatecznie zajmuję się tym od roku.
            I nie o to mi chodzi, żebyś zdjął podzielniki, tylko żebyś miał wybór.
            Tak bardzo lubisz mieć zwroty? A który sąsiad za to zapłacił?
            Z całą pewnością nie ten, który pobrał najwięcej ciepła, bo podzielniki kosztów nie liczą poboru ciepła. Przy dwuczujnikowych podzielnikach największe niedopłaty mają ci, którzy najwięcej oszczędzają.
            Przeanalizuj dziesiątki rozliczeń z kilku sezonów a wtedy może Ty będziesz wiedział, w którym kościele dzwonią
            • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 02.11.15, 12:34
              Litości! To znaczy, że mam nie oszczędzać i nie przykręcać kaloryferów?!? Bo jak będę to robiła, to będę miała największą niedopłatę? Tego nie idzie zrozumieć. Może osoby, które dostają zwroty podzielą się swoimi sposobami na mniejsze rachunki. Jedna z osób pisała na tym forum, że otrzymała chyba 500 zł zwrotu, ale kaloryfery były przez całą zimę zakręcone.
              Czy ktoś z Was otrzymał już odpowiedź na reklamację?

libetka68 napisał(a):

... bo podzielniki kosztów nie liczą poboru ciepła. Przy dwuczujnikowych podzielnikach największe niedopłaty mają ci, którzy najwięcej oszczędzają.
              >
            • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 02.11.15, 19:20
              Co do wyboru, a co to jest i jaki to ma być wybór? Czy w danym budynku każdy będzie sobie decydował w jaki sposób bedzie rozliczane ogrzewanie jego mieszkania?
              A tak na marginesie, mieszkam w budynku na terenie osiedla Podgrodzie i od kilku już lat, poza ewdentnymi usterkami technicznym podzielników, jakoś nikt u nas nie kwestionuje sposobu pomiarów.
              I tak na koniec ... niestety, ale OSZCZĘDZANI ENERGII to jest konieczność. I nikt jeszcze nie wynalazł lepszego sposobu na zmuszenie do oszczędzania, niż "trafienie " w kieszeń. Bo tylko to powoduje, że oszczędzamy. A rozliczanie ogrzewania z tzw. m² to ... !!!
              • kikol72 Re: rozliczenie ogrzewania 04.11.15, 11:04
                Wszystko ok. do tego roku podpisałbym się obiema rękami pod Twoimi słowami, miałem rok rocznie zwroty rzędu 300 pln albo na 0 pln .Aż tu nagle przychodzi rozliczenie -nogi się pod Tobą uginają bo masz dopłacić 3500 pln i co wtedy myślisz ? Pewnie tyle napaliłem?Czy może raczej :ktoś mnie robi w trąbę?Gdyby taka sytuacja wystąpiła u Ciebie(czego oczywiście nie życzę)to chyba nie wypisywałbyś tych bzdur o Marksiźmie , równości itp.
                • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 04.11.15, 15:09
                  To jest właśnie najgorsze, że nie wiadomo nigdy, jakiej kwoty niedopłaty można się spodziewać. Czy masz jakieś porównanie, jak mieszkanie było ogrzewane w poprzednich latach, a jak teraz? W sumie zimy były od kilku lat łagodne. Jeżeli korzysta się podobnie, nie rozkręca się kaloryferów na full przy otwartym szeroko oknie, to przecież nie mogą występować aż takie różnice w kosztach. Czy napisałeś reklamację? Z jakim skutkiem?
                  • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 04.11.15, 23:27
                    Właśnie dlatego podaliśmy Spółdzielnię do sądu.
                    Potraficie tylko narzekać na forum i prześcigać się w wysokości dopłat?
                    Przyłączcie się do nas. Występujemy również w Waszym interesie.
                    Tylko razem coś wywalczymy.
                    Jeszcze raz podaję nr tel. 602 672 633
                  • kredka.zielona Re: rozliczenie ogrzewania 04.11.15, 23:58
                    ja dostałam już odpowiedź ze SM Bródno:

wskazania z mierników były prawidłowe, reklamacja nieuzasadniona - to w skrócie.

Wg mnie, jeśli w ubiegłych latach średnia jednostek to ok 185/200 na każdy sezon grzewczy, a w ostatnim sezonie 3000 jednostek (1900 po uwspółczynnikowaniu) , to chyba coś nie tak było z miernikami - albo zmienił się system (ustawienie) dostarczania ciepła i tak jak pisałam powyżej, w nocy kaloryfery nabijały te jednostki tym 'gorącem' w instalacji, albo mierniki się rozstroiły i nabijały jak szalone.

Swoją drogą ciekawa jestem dlaczego wymieniali te mierniki, one mają jakąś swoją żywotność? termin użytkowania, coś w tym stylu? wiecie może?

Myślę o tym pozwie zbiorowym - czy dużo ludzi złożyło takie pozwy? Składa się je indywidualnie czy przez Komitet?
                    No i co z kosztami? ja po dopłacie SM tych prawie 3 tys dopłaty nie mam już pieniędzy na koszty C.O i powiązane (np. sąd)

SM doprowadziła mnie do absurdu, mam kaloryfery i nie korzystam z nich.
                • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 04.11.15, 23:29
                  Dziękuję za przyłączenie do nas. Powodzenia.
                • donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 06.11.15, 08:23
                  Gdybyś zadał sobie trud chociaż częściowego przeczytania prac K. Marksa, nie mieszałbyś go tutaj. Bo jednak wbrew obiegowej opinii - ludzi, którzy go nie czytali - był osobą mądrą, I jego myśli nie były wcale tak złe. A, że jest o nim taka opinia ... efekt działań ludzi, którzy go nie rozumieli i wypaczyli jego idee.
                  Natomiast co do meritum, te 3500 PLN nie wzięło sie z sufitu. Podstawą są wskazania podzielnika. Więc ważnym jest tutaj stan jaki wskazywał podzielnik. I to jest podstawa reklamowania. I nie wnikam w to, czy poprzednio grzejniki były "wyłączone", a wynik jest po ich załączeniu. Czy też ich stan techniczny kwalifiukujący je do wymiany. I należy to uczynić. Czyli reklamować.
            • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 06.11.15, 12:39
              poczytałam dziś trochę na temat tego chorego systemu rozliczania i włos mi się zjeżył na głowie:

Według absurdalnego systemu możliwa jest sytuacją, że nawet cała kwota kosztów zmiennych całej nieruchomości mogłaby przypaść tylko jednemu lokalowi, gdyby tylko on miał niezerowe wskazania a pozostali użytkownicy mieliby na każdym podzielniku zero, bo np. ogrzewali się gazem z kuchenek.
              Opisywany był tam przykład rozliczenia kosztów c.o. w jednej ze spółdzielni w Białymstoku, gdzie jednemu z lokatorów przypadło dopłacić ponad 8 tysięcy za ogrzewanie mieszkania 40 m. Przyjrzałam się dokładnie mojemu rozliczeniu i wynika z niego, że zużyłam prawie jedną piątą całkowitego zużycia ciepła w bloku (łącznie 30 mieszkań). Zaznaczam, że mieszkanie było ogrzewane bardzo umiarkowanie. Oznacza to, że większość lokatorów w bloku miała na podzielniku wartość zerową. Co cóż, trzeba zakręcić kaloryfery i kupić farelkę... Albo grzać gazem. Też będę miała zero na podzielniku. A jak podzieliłyby się koszty, gdyby wszystkie mieszkania w bloku miały zero? To jest chora i nienormalna sytuacja.

Podobno ostra zima przed nami...

Przesyłam też link do artykułu o wygranej sprawie sądowej dot. zasad rozliczania kosztów ogrzewania:
              slonecznystok.pl/spoldzielczosc/orzeczenia/item/1329-wielki-przelom-w-batalii-o-sprawiedliwe-rozliczanie-kosztow-ogrzewania.html
              Jak widać - można.

• donmarek Re: rozliczenie ogrzewania 06.11.15, 08:36
      Jeszcze raz, są trzy rodzaje nadpłat/niedopłat. Jedna z tytułu "niefrasobliwości" czyli grzejnik grzeje na "pełny gaz", bo ja płacę, więc ja wymagam. Druga, wada podzielnika. I trzecia, tumisiwizm, czyli włączone na "full" grzejniki na wszystkich tzw. powierzchniach wspólnych, czyli piwnice, strychy, klatk etci i pootwierane okna.
      • stanislawperkoz To są podzielniki kosztów, jednostek 09.11.15, 13:15
        tłumaczył mi to monter tego urządzenia w ten sposób, im więcej osób patrz mieszkań, zakręca grzejniki tym Ci co używają ich w miarę normalnie płacą więcej, wzrasta koszt tzw. jednostki, więc można zużyć mniej jednostek, ale koszt będzie wyższy bo cena za jednostkę wzrasta, także oszczędzanie przez zakręcanie na maksa nic nie daje...
        • jaromir_gazy Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 01.01.16, 12:46
          Przed podjęciem walki ze spółdzielnią – bo innego wyjścia nie macie - o uczciwe a nie oszukańcze rozliczanie kosztów ogrzewania przy pomocy podzielników dobrze będzie, jeśli zapoznacie się z różnymi materiałami na ten temat na stronie, do której podaję link: www.gil6-smsniezka.pl/422789680

W sprawie sądowej moim zdaniem decydujące znaczenie powinna mieć stanowisko Departamentu Bezpieczeństwa Energetycznego Ministerstwa Gospodarki i Pracy z dnia 22.09.2005r. przesłanym do Stowarzyszenia ds. rozliczania energii zgodnie z jej zużyciem: „Dokonując, zgodnie z art. 45a ustawy, wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego musi mieć na uwadze zapisy ust. 9, art. 45a ustawy, tzn. aby wybrana metoda stymulowała energooszczędne zachowania lokatora oraz zapewniała ponoszenie opłat w sposób odpowiadający zużyciu ciepła.

Bo jest oczywiste, że chociaż podzielniki skłaniają wielu z nas do oszczędzania energii to jednocześnie znanych jest bardzo wiele przykładów, że niestety, ale nie zapewniają one ponoszenia opłat w sposób odpowiadający zużyciu ciepła! Skoro nie jest spełniony drugi warunek prawidłowego rozliczania kosztów zużycia ciepła to proponowana metoda nie ma racji bytu! To wreszcie musi dotrzeć do zarządów wielu spółdzielni i firm rozliczających ciepło takich jak Ista czy Techem.
          • libetka68 Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 02.01.16, 15:13
            Witam Pana Jaromira
            Do Sądu Okręgowego dostarczyliśmy dokładną analizę art.45 a Prawa Energetycznego i udowodniliśmy działanie Spółdzielni wbrew prawu. Cytowany powyżej ustęp również jest wzięty pod uwagę i zaznaczony wytłuszczonym drukiem.
            Pierwsza rozprawa już się odbyła 7 grudnia. Drugą wyznaczono na 9 marca i ma się odbyć w większej sali, bo do poprzedniej, malutkiej nie mogły zmieścić się wszystkie zainteresowane osoby - ok 40. Ze strony Spółdzielni był tylko radca prawny J. Rostafiński.
        • lkjhgfdd Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 03.01.16, 20:52
          czy na częściach wspólnych typu korytarz czy pralnia są podzielniki? Jeśli ich nie ma to nie dziwne że rośnie koszt jednostki. Osoby które używają grzejników płacą za samych siebie plus za części wspólne. Osoby które grzejników nie używają nie płacą za siebie ani za części wspólne.

wydaje mi się że gdyby były podzielniki na grzejnikach na korytarzu, i każde mieszkanie płaciło równo za ogrzanie korytarza, to pozostała kwota była by równa zużyciu w mieszkaniu.

• donmarek Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 04.01.16, 07:56
            A szczególnie gdy taki lokator zrobi sobie z korytarza palarnię, bo w mieszkaniu by śmierdziało. I otwiera okna na korytarzu.
            • warszawa1944 Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 04.01.16, 14:07
              Na wszystkich grzejnikach w częściach wspólnych są podzielniki. I za to płacą wszyscy bez względu czy korzystają z grzejników czy nie. Ja grzeje mieszkanie energooszczędnym piecykiem elektrycznym (wychodzi taniej niż później niespodziewane wysokie niedopłaty ze Spółdzielni). I wychodzi tak, że w ciągu roku płacę zaliczki na CO 1200 zł, dostaje zwrot ok. 700 zł, za ogrzanie części wspólnej idzie ok. 500 zł.
              • kredka.zielona Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 06.01.16, 12:40
                w moim 10-cio piętrowym bloku kaloryfery na klatce nie mają podzielników, ba zdjęte mają nawet pokrętła a grzeją pełną mocą, zgłaszanie tego do ADM na razie nic nie daje - a proszę tylko o zmniejszenie mocy grzania

warszawa1944 - co to za energooszczędny piecyk? chętnie taki kupię smile
                • lkjhgfdd Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 09.01.16, 15:54
                  nie ma czegoś takiego jak energooszczędny piecyk elektryczny
        • mmagi Re: To są podzielniki kosztów, jednostek 06.12.16, 15:04
          to jakaś bzdura!
    • agawo0 Re: rozliczenie ogrzewania 17.02.16, 20:34
      Czy ktoś z Państwa rozliczał się z centralnego ogrzewania w bloku ryczałtem? Jeśli tak, to jaki jest rząd wielkości opłat za sezon grzewczy 2014/2015?
    • libetka68 Re: rozliczenie ogrzewania 09.11.16, 02:05
      Kochani.
      Sprawa zbiorowa w Sądzie Okręgowym przeciw Spółdzielni w dalszym ciągu się toczy. Już mamy pozytywną dla nas opinię biegłego. Następna rozprawa 21 listopada. Czekamy na wyrok.
      W Sądzie Rejonowym jest wiele spraw o zwrot nienależnie pobranych kosztów. Czekamy na opinię biegłego. Sędzia jest nam bardzo przychylny. Rozprawa 10 lutego. Może już będzie opinia.
      W ciągu tych trzech lat nie odzywałam się, bo studiowałam przepisy i kolejne rachunki lokatorów za c.o. A w bazie osób poszkodowanych mam już ok 400 osób.
      To czego się dowiedziałam jeży włosy na głowie. Całe te podzielniki to pic na wodę. One nie mają nic wspólnego z rzeczywistym pomiarem ciepła ani z oszczędzaniem. To właśnie przez to "oszczędzanie" tak się wasze rachunki porozjeżdżały. Im bardziej ktoś oszczędza, tym więcej płaci. Musiałabym zrobić zebranie i wszystkim naraz wyjaśnić jak to działa, bo na razie tłumaczę telefonicznie i dopiero wtedy do ludzi dociera w co się spółdzielnia wpakowała, a ostatnio nawet wspólnoty mieszkaniowe. Tu nie chodzi o oszczędzanie tylko o wypchane kieszenie naszych Panów i Władców. Dlatego tak twardo upierają się przy podzielnikach, choć udowodniłam to wielokrotnie, że rozliczenie z powierzchni jest tańsze, a rachunki proste do rozczytania i sprawdzenia. W naszej spółdzielnia dokładnie wiedzą, że rachunki się rozjeżdżają kominowo. Aby spłaszczyć koszty, wymyślili sobie "jednostki szacowane", i jednym je dodają a innym odejmują, wg uznania? A może losowo? Mam zestawienie rozliczenia całego bloku Łojewska 1 za 2013 r. I tu jest to czarno na białym. Zażądałam od sędzi aby spółdzielnia złożyła takie same rozliczenia tego bloku za sezony 2014 i 2015.
      Dodatkowo na dniach mam umówione spotkanie w telewizji z Elżbietą Jaworowicz.
      Dość tej ogólnopolskiej grandy podzielnikowej i Eldorado dla panów władców ze spółdzielni.
      Żebym miała walczyć następne 3 lata to nie ustąpię. 6,5 tys. za 47 m to rozbój w biały dzień!
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich poszkodowanych

Lidia Brzezińska z Łojewskiej 1
      tel. 602 672 633
      • benafshe Re: rozliczenie ogrzewania 14.11.16, 09:41
        Dzień dobry,

Bardzo proszę o podanie terminu emisji programu pani Elzbiety Jaworowicz. Chętnie obejrzałabym, bo problem mnie też dotyczył i podnosił ciśnienie.

Pozdrawiam Justyna
      • mmagi Re: rozliczenie ogrzewania 06.12.16, 15:08
        Całe te podzielniki to pic na wodę. One nie mają nic wspólnego z rzeczywistym pomiarem ciepła ani z oszczędzaniem. ................mają ,tylko,że Was Spółdzielnia nieżle rąbie,3mam za Waszą sprawę kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka