Dodaj do ulubionych

Świątecznych zakupów nie robię w Empiku

04.12.14, 12:03
Podpisałem petycję protestacyjną do ludzi zarządzających Empikiem. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia Empik przygotował kampanię reklamową, której twarzami są Nergal i Czubaszek. Dla mnie tego rodzaju prowokacje są nie do przyjęcia, by łączyć najpiękniejsze święta, gdy Bóg przysyła na nasz świat Dzieciątko z twarzą satanisty i nieszczęśliwej kobiety, czyniącej przedmiotem dumy czyny, które winny raczej spowodować morze łez, wielki żal i pokutę. Nie rozumiem tego rodzaju perwersji, tych, którzy przygotowali tę kampanię reklamową.

Jako konsument potrafię być konsekwentny. Od lat nie piję piwa Lech, bojkotuję produkty Agros-Nowa za wypuszczenie na rynek napoju o nazwie Demon, nie kupuję wyrobów zakładów mięsnych, którzy swego czasu sypali sól drogową do przetworów. Uważam, że bojkot, który spowoduje jedynie 5 lub 10 procentowy spadek sprzedaży producenci boleśnie odczują. Podobną postawę przejawia moja żona i przyjaciele, którzy dość zgodnie nie zamierzają kupować niczego w Empiku do czasu aż się wycofają z tej kampanii i przeproszą ludzi. Zachęcam do poparcia tego protestu:

www.citizengo.org/pl/swiatecznych-zakupow-nie-robie-w-empiku-podpisz-protest

„Adresat/Adresaci petycji: Empik

Szanowni Państwo,

pragnę poinformować, że rezygnuję, wraz z rodziną, ze zrobienia tegorocznych świątecznych zakupów w sklepach sieci Empik.

Motywem mojej decyzji jest wykorzystanie w przedświątecznej kampanii reklamowej wizerunku pani Marii Czubaszek, określającej wykonanie dwóch aborcji słowami "Boże, jak to cudownie, że ja to zrobiłam." oraz p. Adama Darskiego ps. Nergal (dawniej Holocausto) znanego z takich utworów muzycznych jak "Chrześcijanie dla lwów" oraz wielu innych chamskich i wulgarnych wypowiedzi.

Jednocześnie proszę o usunięcie mojego internetowego konta klienckiego, gdyż do czasu zmiany polityki reklamowej potwierdzonej faktami, a nie absurdalnymi zapewnieniami, nie planuję korzystać z usług Empiku.

Z poważaniem,[Imię i nazwisko]”

Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 06.12.14, 12:15
      Bylam stala klientka empiku (karta) i zapisalam sie na newsletter.

W momencie, gdy zaczeli sprzedawac "Wielkie ksiegi" na kazdy newsletter wklejalam jako odpowiedz tekst:
      "Nie chodze do salonow empiku i nie polecam ich znajomym, poniewaz sprzedajecie nieprzyzwoite ksiazki dla dzieci i doroslych".

Po kilku miesiacach takiego postepowania zostalam prawdopodobnie skreslona z listy subskrybentow newslettra, bo przestalam go otrzymywac.

Kilka dni temu dostalam lancuszkowy apel, pojawila sie mozliwosc podpisania prosby o wypisanie z listy newslettra empiku. Podpisalam.

Dostalam odpowiedz z empiku z pytaniem, dlaczego o to prosze, skoro nie ma mnie na liscie newsetterowej.

Ja na to,ze moze ja spytam, jakim prawem i z jakiej przyczyny mnie z listy subskrybentow newslettera wykreslono ?

Odpowiedz - Bardzo jestesmy sorry, wykreslenie bylo osobista inicjatywa pracownika, zapraszamy zapisac sie ponownie.

Oczywiscie nie skorzystalam, nie obchodza mnie ich nowosci i wulgarne wydawnictwa.

• andrzej585858 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 07.12.14, 12:07
        Za tzw. dobrych, dawnych czasów istniała zasada że ludzi którzy w sposób świadomy łamią pewne normy i zasady społeczne karano tzw. bojkotem towarzyskim. Owszem, w wielu przypadkach w ten sposób karane były także osoby ktorych jedyną wina było to że były bardziej niepokorne i ciekawe świata niż ich otoczenie, ale w przypadku tego co okreslamy jako uczucia religijne miało to swój sens.
        Kiedyś nie zamykano drzwi świątyń na kłodkę, gdyż były one miejscem modlitwy oraz azylu. Teraz stwierdzenie że ktoś moze uwazac coś za "sacrum" wzbudza jedynie wzruszenie ramion. Zainteresowanie wzbudza jedynie to co szokuje - i to własnie to co negatywne staje sie najbardziej pożadanym elementem w strategii marketingowej. Nic więc dziwnego że wykorzystuje sie takie osoby jak Nergal czy p. Czubaszek w celach promocyjnych. Po prostu organizatorzy takich promocji wiedzą że w części spoleczeństwa taki sposób promocji wzbudzi protesty - a to pozwoli na zwiekszenie zainteresowania daną marką itd.

Niestety - jesteśmy poddani nieustannej presji. Wmawia się że bycie nowoczesnym nie jest tozsame z byciem chrzescijaninem i mimowolnie ulegamy presji - bo przeciez nikt nie chce uchodzić za ciemnego osobnika. Bardzo dobrze taka postawę zdiagnozował Benedykt XVI który tak mówi:

"Na ile bowiem ludzie należą jeszcze do Kościoła? Z jednej strony chcą do niego należeć, nie chcą stracić tego fundamentu. Z drugiej strony są przecież uformowani przez nowoczesny sposób myślenia. Jest to nieugruntowane przemieszanie zasadniczej woli bycia chrześcijaninem z nowym światopoglądem, który naznacza całe życie. Stąd pozostaje pewien rodzaj schizofrenii, podzielona egzystencja" - "Światlość świata" s. 67

Pozostawienie bez żadnej reakcji zachowań jawnie obrażających uczucia religijne, takich jak chociażby to co publicznie demonstruje Nergal nie świadczy dobrze o naszym chrześcijaństwie, jest świadectwem tej swoistej schizofrenii o jakiej mowi papież. I nie chodzi wcale o podawanie do sądu - wystarczy po prostu bojkot, bojkot w słusznej sprawie. Bojkot wobec osoby która wcale nie wykazuje chęci jakiejkolwiek pprawy wiedząc że taka postawa spotka się z uznaniem części spoleczeństwa przy jednoczesnej milczacej postawie chrześcijan:
        Brak reakcji rozzuchwala. Najlepszym dowodem jest Adam Darski, który uniknął kary za darcie Biblii podczas swojego koncertu. Nergal nie ukrywa, że nie zamierza w przyszłości rezygnować z obrażania uczuć religijnych chrześcijan.

"Mam nadzieję, że już niedługo temat zostanie definitywnie zamknięty i dalej będę mógł palić krzyże na scenie ".

Trzeba protestować, trzeba jasno i wyraźnie mówić że istnieją pewne granice, że dla chrześcijan sfera sacrum to nie relikt przeszlości, ale bardzo istotna część ich tożsamości.
        • plater-2 psy szczekaja karawana idzie dalej 07.12.14, 16:01
          Na tej samej zasadzie funkcjonuje Kuba Wojewodzki. Za pieniadze robi z siebie blazna. Sa tacy, co sie z nim procesuja. Inni robia swoje, ten gosc ze swoimi tekstami dla nich nie istnieje.
          • sylwia0405 Re: psy szczekaja karawana idzie dalej 08.12.14, 08:19
            Tymczasem ?Empik? doprowadził do zablokowania przez Facebook strony ?Świątecznych zakupów nie robię w Empiku?. (...) blokada nie jest zapewnieniem komfortu użytkownikom Facebooka, ale klasycznym przykładem cenzury treści niewygodnych dla firmy. Niby opowiadają się przeciw cenzurze, a sami chętnie cenzurują to, co jest dla nich niewygodne - taka ta ich postępowość.
            gosc.pl/doc/2273433.Jak-Empik-cenzuruje-bojkot
            • otryt Facebook 08.12.14, 12:19
              Dziękuję Sylwio za informację o Facebooku. W sumie mnie to nie dziwi, bo Facebook nie po raz pierwszy cenzuruje treści światopoglądowe, które zamieszczają użytkownicy Facebooka. Nie zapisałem się do Facebooka, więc nie mam pełnej wiedzy.

Z Gościa.pl:

„Czyżby skala protestu klientów przerosła Wasze założenia i zamiast pomagać Wam lansować markę,
              zaczęła jej szkodzić?”

Mnie to jednak dziwi, że zdecydowali się na tego rodzaju promocję. Już wcześniej przecież były kontrowersje dotyczące wykorzystywania Nergala w takich akcjach. Chociażby wspomniana przeze mnie firma Agros-Nowa, która Nergalem promowała jakiś nowy napój. Wówczas także był bojkot konsulmencki a firma wycofała się rakiem. Były liczne protesty w związku z Nergalem, który w telewizji publicznej występował jako juror w programie muzycznym. Przecież menadżerowie Empiku wiedzą doskonale, jakie były wcześniejsze historie, a mimo to po raz kolejny w to wchodzą. Moim zdaniem Empik jest/był firmą bardzo znaną i lubianą. Przed świętami i tak tłumy ludzi ruszyłyby po prezenty.. Więc po co to? Tego nie rozumiem, dlaczego nie skorzystali z doświadczeń innych firm, które próbowały tej samej metody na Nergala? Jest tylu świetnych ludzi ze świata kultury i rozrywki, których można wykorzystać, a tu w kółko Nergal i jeszcze kilku innych pajaców.

Ja także szykowałem się do zakupu paru książek w empiku. Teraz będę ich musiał poszukać gdzie indziej, ale obawiam się, że mogą być kłopoty z ich dostaniem, bo autorzy niszowi. Sam Empik podobał mi się choćby dlatego, że można tam było kupić szeroki wachlarz czasopism katolickich, a więc nie było cenzury na treści katolickie. Specjalnie chodziłem do empiku by co tydzień kupować Gościa Niedzielnego lub inne tytuły, jako wyraz wspierania normalnej gry rynkowej. Za komuny bowiem nie można było kupić czasopism katolickich nigdzie za wyjątkiem sklepików parafialnych przy kościołach. Ale i dzisiaj mamy cenzurę tego rodzaju, bo np. firma RUCH, która ma największą sieć kiosków, po prostu i zwyczajnie nie prowadzi chociażby Gościa Niedzielnego, którego sprzedaż przekracza grubo ponad 100 000 i jest chyba na pierwszym miejscu w kategorii tygodników opinii. Dlaczego kolporter rezygnuje ze sprzedaży tygodnika, który ma tak duże wzięcie? Czy to sprawa zbyt niskiej prowizji dla RUCHU, a może jednak niechęć właścicieli firmy do szerokiego promowania treści, jakie niesie Gość Niedzielny? Kto w warunkach gospodarki rynkowej rezygnuje z takiego biznesu?

Pozdrawiam serdecznie
      • otryt Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 08.12.14, 12:22
        > W momencie, gdy zaczeli sprzedawac "Wielkie ksiegi" na kazdy newsletter wklejal
        > am jako odpowiedz tekst:

Plater, nie za bardzo odgadłem z początku o jakiej wielkiej księdze piszesz? Czy Wielką Księgę Imion, a może Wielką Księgę Ciast Siostry Anastazji? W końcu przypomniałem sobie. Ciekawe jakie były wyniki sprzedaży? Czy gdzieś tego rodzaju dane można uzyskać? Myślę, że po ostatnich wyborach miasto Słupsk cały niesprzedany nakład wykupi i zapełni nimi wszystkie biblioteki szkolne i przedszkolne.

Pozdrawiam
        • bogusia1231 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 12.12.14, 11:10
          Tak na marginesie to Anioła Stróża www.aniolstroz.eu/ odkryłam w Empiku i w moim mieście tylko tam mogłam go dostać (poza prenumeratą) - nawet kiosk parafialny go nie ma...
          • otryt Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 12.12.14, 23:22
            Anioła Stróża też kupowałem w Empiku. Potem dzieci wyrosły z tego pisma. Ale jeden numer z 2007 roku zachowałem sobie na pamiątkę. Z Empikiem mam bardzo dużo dobrych wspomnień, jak z przyjacielem. A tu nagle taki numer przyjaciel ci robi po tylu latach. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego zrobili taką promocję świąteczną?

Pozdrawiam
            • olga727 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 14.12.14, 20:26
              Tak pół żartem,pół serio : może ci, którzy teraz firmują swoim wizerunkiem Empik;chcieli najmniej za swoją twarz ? wink
              • otryt Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 15.12.14, 11:05
                To możliwe. smile
                Na święta mogliby jednak nie oszczędzać
                Pozdrawiam
                • andrzej585858 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 15.12.14, 12:52
                  Ja mam natomiast wrażenie, że tego typu kontrowersyjne akcje oprócz wymiaru czysto handlowego mają także swoje drugie oblicze. Jesteśmy w ten sposób nieustannie poddawani procesowi którego efektem finalnym będzie po prostu nasza obojętność.
                  Jednym słowem - "Polacy, przecież nic się nie stało" to tylko akcja marketingowa taka sama jak wiele innych.
                  • olga727 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 15.12.14, 20:32
                    Może nie trzeba tak od razu bojkotować,zakupów u nich.Może wystarczy ich na razie obserwować,a potem jeśli dalej będą przyjmować taktykę szokowania klientów w taki jak obecnie sposób,to zacząć regularny bojkot.Nie ukrywajmy,że E.... posiada wiele wartościowych czasopism,książek,płyt,czy też innych godnych polecenia artykułów potrzebnych w życiu codziennym.
                    • otryt Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i TV 15.12.14, 22:44
                      >Może nie trzeba tak od razu bojkotować, zakupów u nich.

Jeden zrobi tak, drugi inaczej. Bojkot to najbardziej demokratyczne wybory...swoim portfelem. Jak najbardziej zgodny z prawem. Mogę kupować co chcę i gdzie chcę. Każdego roku zostawiałem w Empiku setki złotych, a może i więcej. A najwięcej w grudniu na książki pod choinkę.

>Nie ukrywajmy, że E.... posiada wiele wartościowych czasopism, książek,
                      >płyt, czy też innych godnych polecenia artykułów potrzebnych w życiu codziennym.

To prawda. Powiem więcej. Jest najlepszy!
                      Ale czy to coś zmienia w kwestii prowokowania klientów takich jak ja?

Dziś przedstawicielka Empiku ogłosiła, że znikają plakaty z Nergalem i Czubaszek z salonów i spoty reklamowe z telewizji. Empik przekonuje, że jest to zgodne z mediaplanem kampanii. Czyli nie robią tego pod naciskiem. Może tak, może nie. Nieważne. Oczekuję przeprosin i wpłacenia miliona złotych na Caritas. Mój bojkot jeszcze potrwa.

www.press.pl/newsy/reklama/pokaz/47417,Swiateczna-kampania-Empiku-juz-bez-Nergala-i-Czubaszek-_wideo_
                      • plater-2 Re: Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i 16.12.14, 08:30
                        A ja w odpowiedzi na list z pytaniem, czy chce ponownie sie zapisac na newsletter, odpowiedzialam: Chetnie ponownie otrzymywac bede od Was Wasz newsletter. Nie zmieni to mojego stanowiska, co do faktu, ze promujecie w Waszych salonach antywartosci, o czym bede Was systematycznie informowac w odpowiedziach.
                        • plater-2 Re: Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i 16.12.14, 08:36
                          I newslettera ani widu ani slychu !!!!!!!
                      • katriel Re: Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i 16.12.14, 15:38
                        > >Nie ukrywajmy, że E.... posiada wiele wartościowych czasopism, książek,
                        > >płyt, czy też innych godnych polecenia artykułów potrzebnych w życiu codzi
                        > ennym.
                        > To prawda. Powiem więcej. Jest najlepszy!

Etam. Od lat nic nie kupiłam w Empiku. Stacjonarnie mi nie po drodze; w dodatku z dzieckiem tam nie pójdę, bo puszczają muzykę z głośników, a moje nadwrażliwe słuchowo dziecko tego nie trawi. A wysyłkowo jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie mogła tego samego dostać gdzie indziej i to taniej. Tak że ewentualny bojkot z mojej strony nie miałby szans zostać zauważony, bo i tak nic by nie zmienił.
                        • otryt Re: Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i 16.12.14, 19:23
                          A gdzie kupujesz? Jakie sklepy polecasz?

Pozdrawiamsmile
                          • plater-2 Re: Kontrowersyjne postacie znikają z plakatów i 17.12.14, 12:29
                            W sklepie, ktory szanuje klientow, jest przy kasie taka wajcha, ktora sluzy do zapisywania, o co pytaja klienci i to sie sprawadza, a nie to, o co nie pytaja.

W slepie, ktory .... proponuja,ze sprowadza towar (ksiazeke) dla klienta !!!

W sklepie, ktory ...... nie reklamuje sie w katalogu obok kasy,produkt, ktorego nie ma w sklepie.

Przyklad: chcialam kupic zestaw pieczatek PODOBNYCH do p/n

www.epinokio.pl/product-pol-135592-Pieczatki-Stempelki-dla-dzieci.html
                            Z katalogu wynikalo, ze to maja - gucio !

W zwiazku z powyzszym, oglasza sie, ze w empiku klientow nie szanuje sie.
    • imbirka Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 22.12.14, 09:37
      Ja nie robię zakupów książkowych w Empiku od dawna, bez względu na ostatnie wybryki firmy i bojkot, a ze względu na politykę firmy wobec wydawców, roczne terminy płatności, pobieranie kosmicznych opłat za umieszczanie książek na półkach etc. Trzeba sobie zdawać sprawę, że jeśli kupujesz książkę w Empiku, zarobi na tym wyłącznie Empik, a autor i wydawca - nie.
      • andrzej585858 Re: Presja ma sens 02.01.15, 12:13
        Prezes Empiku wystosował publiczne przeprosiny pisząc:

"Osoby, które poczuły się urażone doborem bohaterów ostatniej kampanii reklamowej Empiku, przepraszam, zapewniając, że nie było to celowe działanie czy też prowokacja" - można powiedzieć że wszystko jest w porządku. Mam tylko watpliwości czy w ślad za tymi przeprosinami idzie zrozumienie przyczyn tego protestu?
        No cóż GW, jak zwykle odwołala sie to retoryki totalitarnej, stwierdzając że jest to nagonka na osoby - czyli powraca niesławna tradycja tzw. zapisu na nazwisko. Tylko, że nie ma to nic wspólnego z prawdą - jezeli nie chce widziec sie paradoksu zwiazanego z zatrudnianiem osob otwarcie prezentujących poglady wręcz antychrzescijanskie do przeprowadzania kampanii reklamowej w okresie Bozego Narodzenia i uważa się to za cos normalnego - to mam duże watpliwosci co do poziomu empatii i rozumienia tego czym jest tolerancja.

Niemniej, nalezy cieszyć sie że udało zorganizowac się skuteczną presję w obronie wartości waznych dla każdego chrzescijanina.

Przy okazji - rozumowanie GW jest zadziwiające. Niedawno, jeszcze tak gorąco nawoływano do bojkotu piwa "Ciechan" . no ale wtedy to był jak widac "słuszny" bojkot.
        • otryt Zakłócenie naszych świąt 02.01.15, 17:26

Prezes Empiku wystosował publiczne przeprosiny pisząc:

"Osoby, które poczuły się urażone doborem bohaterów ostatniej kampanii reklamowej Empiku, przepraszam, zapewniając, że nie było to celowe działanie czy też prowokacja" - można powiedzieć że wszystko jest w porządku. Mam tylko watpliwości czy w ślad za tymi przeprosinami idzie zrozumienie przyczyn tego protestu?

**

Udało mi się nie kupić niczego w empiku przez ostatni świąteczny miesiąc. Choć przyznam, ze nie było łatwo, bo niektórych książek nie było w innych księgarniach.

Gdzie te przeprosiny prezes empiku zamieścił? Trudno mi odnaleźć źródło. Chyba na facebooku? Szkoda, że nie w głównych mediach i na plakatach w salonach empkiku. W miejscach, gdzie o tym poinformowano przeprosiny opatrzono szyderczym komentarzem. A gdzie zadośćuczynienie za popełnione zło? Ten symboliczny milion na Caritas.

Moim zdaniem sprawa jest bardzo poważna. W czasie, gdy przygotowujemy się na jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu chrześcijanina, podczas adwentu, oczekujemy wyciszenia, refleksji nad mającym się za chwilę urodzić dzieckiem. W tym wypadku Dzieckiem Niezwykłym, Jedynym. W czasie , gdy pieczemy pierniki, lepimy uszka, robimy zabawki na choinkę, sprzątamy nasze domy, idziemy do spowiedzi, chodzimy na roraty, szykujemy prezenty dla naszych najbliższych spotykamy się z akcją, która nas kompletnie zbija z tej drogi, burzy nasz spokój, odwraca uwagę, zakłóca nasze święto, do którego przygotowania stanowią istotną część.

I popatrzmy, co działo się w okresie bezpośrednio poprzedzającym święta Bożego Narodzenia. Nergal i Czubaszek szyderczo pochyleni nad kołyską Dzieciątka mówią nam, że zbliżają się święta. Świat cały rozedrgany jest od nienawiści i niepokojów. W Polsce trzy okrutne wydarzenia w ciągu jednego tygodnia. Pierwsze to zdarzenie w Pabianicach, gdy 31-letniego rowerzystę jadącego do pracy, bandyci wpychają pod jadący autobus. Drugie, gdy desperat polewa benzyną dwie 40-letnie urzędniczki, podpala je i blokuje drogę ucieczki z pokoju. Trzecie, gdy dwoje 18-latków Zuzanna M i Kamil N mordują w niebywale okrutny sposób podczas snu rodziców chłopaka. To im nie wystarcza. Przez godzinę masakrują i ćwiartują zwłoki kobiety i mężczyzny. A następnie jadą na spotkanie autorskie dziewczyny związane z wydaniem przez nią tomiku wierszy. Ta ostatnia zbrodnia w oczywisty sposób wiąże się z satanizmem, choć media próbują wmawiać wyłącznie niewydolność wychowawczą szkoły i rodziców.

I za te trzy zbrodnie (i wiele, wiele innych) odpowiadają także Nergal i Czubaszek, władze empiku i ci wszyscy, którzy promują satanizm w przestrzeni publicznej. Takie postawy jak Zuzanny M i Kamila N nie biorą się znikąd.

A my tutaj słyszymy gdzieś tam na facebooku, z którego wielu ludzi nie korzysta, zwykłe przepraszam, by za rok zrobić powtórnie to samo!

Święta się skończyły, można przeprosić by klienci wrócili, a już na Wielkanoc, byśmy nie myśllei o męce Pańskiej i Zmartwychwstaniu, przygotujemy kolejną świąteczną promocję. Aż w końcu wszyscy kompletnie zobojętniejemy i przestaniemy reagować. To zwykłe prawo psychologiczne, zobojętnienie na bodziec przychodzi wcześniej lub później. Im większy "oszołom", tym później zobojętnieje. Zobojętnieje każdy, gdy będzie systematycznie poddawany takim sytuacjom.
      • otryt Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 02.01.15, 16:21
        imbirka napisała:

>ze względu na politykę firmy wobec wydawców, roczne terminy płatności,
        >pobieranie kosmicznych opłat za umieszczanie książek na półkach etc.

Dziękuję Imbirko za tę informację. Czyli stosują dokładnie tę samą metodę, co sieci hipermarketów w stosunku do producentów żywności. Nie wiedziałem tego.

Pozdrawiam serdecznie i życzę samych dobrych dni w roku 2015.
    • otryt Empik na skraju bankructwa 29.01.15, 10:10
      Jak Pan Bóg chce kogoś ukarać, to mu rozum odbiera – tak mówi stare polskie przysłowie. Jednak aż takiego efektu się nie spodziewałem. Mój bojkot empiku trwa nadal, już drugi miesiąc. Nie cierpię prowokacji, jaką ktoś wobec mnie stosuje. Firma już wcześniej zagrożona była upadkiem i te genialne inaczej głowy wymyśliły sobie, że prowokowaniem chrześcijan zyskają rozgłos i napędzą sobie klientów. Rzeczywistość okazała się druzgocąca dla empiku. Nie dość, że trwale zrazili grupę wierzących w Boga, to na dodatek zrazili także dość liczną niestety, grupę wściekłych antyklerykałów, którzy nie mogą im wybaczyć tego, że wycofali się z akcji z Nergalem i przeprosili za nią. Proszę poczytać odpowiedzi pod komentarzem o Nergalu. To był strzał w dwie stopy. Zagranie empiku na nergalowej nucie, to przykład tego, jak Bóg rozum odbiera. Nie będę płakał po empiku. Małe księgarnie za to odżyją.

Podobny brak rozumu i kosmiczne szaleństwo wykazują ci wszyscy, którzy publikują Cherlie Hebdo w 7 milionowym nakładzie. Jednak konsekwencje tego będą poważniejsze niż upadek empiku. Świadome rozpalanie konfliktu cywilizacji może okazać się groźne w skutkach dla nas wszystkich. Ucierpią wszyscy.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,17327224,Empik_pod_kreska__Czy_uniknie_bankructwa_.html#Czolka3Img
      • plater-2 Re: Empik na skraju bankructwa 30.01.15, 07:30
        gosc.pl/doc/2340102.Empik-na-granicy-bankructwa
        • olga727 Re: Empik na skraju bankructwa 01.02.15, 16:22
          Czy przypadkiem sieć sklepów z ubraniami dla dzieci 51015.kids też należy do sieci Empik ? Bo już od dłuższego czasu,robią jakieś dziwne promocje i wyprzedaże ubrań.
          • plater-2 Re: Empik na skraju bankructwa 01.02.15, 19:16
            Niech sobie wyprzedaja, co chca, ale jesli beda zdobywac klientow realizujac awanturnicze strategie marketingowe, to nie pojde.
            • olga727 Re: Empik na skraju bankructwa 01.02.15, 19:44
              No właśnie pytałam,czy 51015kids należy do grupy Empik,czy też nie ?
              • andrzej585858 Re: Empik na skraju bankructwa 01.02.15, 23:07
                olga727 napisała:

> No właśnie pytałam,czy 51015kids należy do grupy Empik,czy też nie ?

Z tego co udało mi się znaleźć to chyba nie należy, tutaj trochę informacji:

www.prch.org.pl/cz%C5%82onkostwo/firmy-czlonkowskie/komex-sa-51015
                • olga727 Re: Empik na skraju bankructwa 02.02.15, 10:29
                  Dziękuję za li odpowiedź i linka. Tak obserwuję tą sieć od jakiegoś czasu i widzę,że chyba najlepiej im się nie powodzi,bo ceny mają sztucznie wyśrubowane,jakość ubrań też nie taka jak kiedyś,no i zaczynają zamykać niektóre sklepy nawet w dużych miastach. Promocje na stronie też są raczej średnie(ubrania wystawione,że niby są,a w rzeczywistości już ich Nie Ma sad )
    • olga727 Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empiku 05.02.15, 09:10
      www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/opinie/by%C5%82y-pracownik-ujawnia-kulisy-swojej-pracy-nie-zap%C5%82acz%C4%99-nad-truch%C5%82em-empiku-kiedy-osi%C4%85gnie-bankructwo-sie%C4%87-odpowiada/ar-AA90hXE?ocid=UP97DHP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka