Dodaj do ulubionych

Konsultantka - działalność gospodarcza?

13.12.05, 08:05
Poczytałam sobie:

www.komentuj.pl/watek.php?id_watku=110
i mam takie pytanie: ile z tu obecnych konsultantek ma zarejestrowaną
działalność gospodarczą?
Czy nie zarejestrowanie jej naprawdę jest łamaniem prawa (anonim to
najwyraźniej była wypowiedź kogoś z Avonu)?
Gdyż chyba każda konsultantka rozprowadza kosmetyki...

Do tej pory żyłam w przekonaniu, że tylko KRD muszą zakładać działalność gosp...
Byłam świadkiem, jak po 3 latach US przypomniał sobie (a dokładniej zmienił
zdanie) w sprawie opodatkowania odpraw i kazał płacić z odsetkami - sprawa
była aż w "Sprawie reportera" .

Więc jak to jest?
Obserwuj wątek
    • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 12:20
      a jednak Google rządzi:
      praca.gazeta.pl/praca/0,55980.html
      czy US dopadł już jakąś niezarejstowaną konsultantkę?
      • jr.firma Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 16:26
        ejj....to już sie przeraziłem .... to trzeba rejestrowac czy nie??
        • klakierka Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 16:45
          no ja też jestem ciekawa
    • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 17:00
      ktoś już się wypowiedział w tym wątku:
      www.komentuj.pl/watek.php?id_watku=110
      pytanko do autora "doradcy" - możnaby umieścić ten wywód na swojej stronce?

macie czarno na żółtym, że trzeba. tak samo zresztą jak napisano w gazetach.
      Pytanka:
      1. ile KRD wam o tym powiedziało?

2. Co wy na taką odpowiedź od Avonu? :
      "
      W odpowiedzi na otrzymany e-mail informujemy, że w przypadku, gdy wysokość Pani
      zarobku jako Konsultantki nie przekracza wyznaczonej przez Urząd Skarbowy kwoty
      kwalifikującej do opodatkowania, zgłaszanie działalności gospodarczej nie jest
      konieczne.
      W celu uzyskania dokładniejszych informacji prosimy o kontakt z Urzędem Skarbowym.

Z pozdrowieniami,
      Obsługa Klienta
      Avon Cosmetics Polska "

ta kwota dochodu to 0 ? ;>
      • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 17:25
        sorki - kwota zarobku. ;P
        • greta101 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 18:56
          Katalogavon - dzięki za linki do artykułów o Avonie i sprzedaży bezpośredniej.
          Czy ktoś wie może jakie są dalsze losy odważnych OKSek, które stawiły czoła
          Avpnowi? Artykuły są sprzed ponad roku.
          Dziękuję.
          Greta
          • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 13.12.05, 19:21
            ja szukałam na google i nic. Ale można znaleźć ciekawą wypowiedź tamtej OKS:

www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=11224&mode=thread&order=0&thold=0
            cytat:
            "Dostałam e-maila od dyrektorki sprzedaży, że powinnam ze swego okręgu wytypować
            wzorowe konsultantki. Wzorowe znaczy takie, które mają zarejestrowaną
            działalność gospodarczą i odprowadzają podatki. Takie, które można ujawnić przed
            urzędem skarbowym. Tymczasem Avon to jest szara strefa. Ponad 90 procent to
            sprzedawcy, których nie zatrudniała ta firma i którzy też nie zarejestrowali
            własnej działalności. Konsultantki, które kupują kosmetyki na własne potrzeby –
            to góra 25 procent sprzedaży. Za te 75 procent Avon mógł mieć poważne problemy
            podczas kontroli skarbowej. Dostałam też subtelną ściągawkę, jak mają wyglądać
            odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie, którą miałaby wypełnić wzorowa
            konsultantka. Na przykład: czy zawierała Pani umowę o pracę z Avonem? Odpowiedź
            prawidłowa brzmi: nie. Mając świadomość, że to czysta fikcja, odpowiedziałam: U
            mnie takiej osoby nie ma."

no, która z wypominających mi różne bzdury konsultantka ma zarejestrowaną
            działalność?

rofl
            • justa_79 ja n/t 15.12.05, 06:12

• katalogavon to wiem, ale inne? n/t 15.12.05, 08:17

• katalogavon wiesz może... 15.12.05, 08:55
                co się stało z tamtymi procesującymi się OKS? zwykle jesteś taka zorientowana,
                więc może... ?

i dlaczego z OKS zrobili OMS ?
                • justa_79 Re: wiesz może... 16.12.05, 23:04
                  katalogavon napisała:
                  > co się stało z tamtymi procesującymi się OKS? zwykle jesteś taka zorientowana,
                  > więc może... ?

po cyklu artykułów o rozpoczęciu procesów jakiś rok temu sprawa ucichła i od
                  tego czasu nie słyszałam żadnego doniesienia. a też jestem ciekawa. może Avon
                  zażyczył sobie uciszenia sprawy w zamian za odszkodowania dla OKSek?

> i dlaczego z OKS zrobili OMS ?

bo lepiej brzmi? wink
          • konsultantka01 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 11.01.06, 08:21
            Po pierwsze, każda konsultantka powinna mieć działalność gospodarczą . Avon
            tego nie powie, bo konsultantki / sorry ,czytaj roboty / do robienia sprzedaży
            by nie podpisaly umów .Po drugie OKS-ki wzięły niezłą kasę i sprawa ucichła .
            • wkavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 30.01.06, 15:55
              No tal... to jest właściwe pytanie. Nie wiem kiedy ktos zlikwiduje ten
              AVONOWSKI burdel. To jest skandal jak potrafią sie od każdego odwrócic. Ja
              jestem osoba operatywna kiedyś weszłem to neta wpisałem AVON... i mosilem isc
              do apteki po paczke relanium. Weszłem na gazete i otwoprzylem folwark avon. To
              jest skkandal o tamtej pory jestem nie mile widziany w moim okregu. Kiedy
              podlozylem podsluch w moim biurze i... nadawalaloby sie to tylko pokazac w TVN
              w programie Uwaga !!! To o czym rozmawiala moja OKS-ka i koordynatorka mózg
              stawal. Jak myslicie ile avonek dam OKM by zataily to ze podtku nie trezba
              placic. hahhaha 30 tys do ich pikenej wyplaty 25 tys. Hahaha kiedy pokazalem to
              mojej OKM to mnie wyśmiala i powiedziala ze to sobie zmatowalem ale
              najsmieszniejsze bylo to ze mnie zawola na bok a bylo to na spotkaniu Okregu i
              powiedziala "jak chcesz przerzyc na rynku kosmetyczny, to lepiej sobie skasuj
              t4e bzdety" To jest szok druga sprawa jest to ze p.XXX weszla do roży miala
              obrut 80 tys. Byla w W-wie itp. Kiedy przyszla do niej naczelniczk z Urzedu
              Skrbowego nie bylo tlumaczen ze sprzedaje kolezanka po cenie i nic z tego nie
              zarabia. Na dzien dobry dostala 7 tys kary grzywny i proces w sadze grodzkim
              ze oszukala Skrab Panstwa i zataila swoje dochody. A co na to OKS (hahaha)
              powiedziala ze jej to nie dotyczy bo ona swoje robi "Pani XXX trzeba bylo
              czytaj dokladnie umowe i wtetdy P.XXX zobaczyla (czytala pod lupą ten punkt 1.)
              bo po co bylo ogladac codziennie umowe jak trzeba bylo robic obrot na 80 tys.
              Wiec poptrzcie jakie te nasze OKS sa kochane. Nie mowie tutaj o innych. Druga
              sprawa jest to wlasnie tez sie dowiedzialem z dyktafonu. Wiecie czemu p.
              Dziekonski zostal dyrektorem generalny. Bo poprzedni zgwalcil pena Pania w
              Public Relation. Wiec AVON zeby uniknac skandalu sobie dal nowego dyrektora. A
              Pani Elena to mówie wam Himenka. Jak mozna powiedzieć ze w Polsce nie bedzie
              Biur bo Koordynatorzy powinni pracowac w terenie a nie siedziec w Biurach. To
              Elenka powinna nie grzac dupy w biurze (ktorej juz nie ma) a wyjsc na teren i
              zobaczyc jak w Polsce klientki kupuja. Zastanawija sie czy wzisc zel pod
              prysznic czy balsam do ust za 5,90 bo na chleb nie ma. Ale co powie OKS-ka
              zachec ja probka to weźmie wiecej. Jasne zarobie 1,50 z tego zelu i dam jej
              probke za 1,00+0,60za katalog czyli jestem stratny o 0,10 to moze malo ale
              liczac w czym trzeba zapakowac jakos zapalcic rachunek czyli jestesmy stratni o
              ok. 0,50zl powiesdzmy ze bedziemy miec takich konsultantek 10 czyli 5,00 zl
              tracimy * 10 zamowienie czyli 50,00zł jestesmy w plecy. Duzo by bylo pisac. BO
              to szok. Wszystko mam na dyktafonie. I nie wiem czy nie zadzwonie do TVN i zeby
              oni przebadali cala sprawe. Oni wiedza jak to sie robi. Zresztum jak pogadaja z
              bylymi Oks-KAMI ktore firmie wytaczaja prces. To beda naprowadzeni.
              Wiecie soreczki za bledy ale mosze szybko pisac bo... zaraz mam zlozyc
              zamowienie regularne bo do dzis jest skladanie. Papapa pozdarwiak

wkavon
    • kate_6 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 15.12.05, 01:11
      Działalność można by było rejestrować, jakby było coś z tego. Ja traktuje Avon
      jak chobby, zamawiam dla siebie taniej, moje klientki maja opusty, zarabiam
      tylko tyle żeby opłacić katalogi i próbki którymi obdzielam moje klientki.
      Pozdrowionka smile
      • khaki3 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 15.12.05, 01:23
        Ale zaden prawnik z zusu nie bedzie Ciebie pytac czy to hobby czy to stale
        zajecie.
        • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 15.12.05, 01:26
          a mozna to kretynowi wyjasnicsmile
          Buziaki
          Veea
          • khaki3 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 15.12.05, 01:41
            Veea a Ty jeszcze nie spisz?A powiedz mi czy Ty wiedzialas o tym,ze KAZDY musi
            miec zalozona dzialanosc?ja np. dowiedzialam sie dosc niedawno.I bylam w
            szoku.Bo kazdy,kogo o to pytam nie wiedzial o tym.Powoli sie rozczarowuje coraz
            bardziej Avonem i jego przekretami.
            • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 15.12.05, 14:21
              jest to napisane w umowie, która podpisuje konsultantka
              każda
              Buziaki
              Veea
    • hepinka Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 10:17
      ubezpieczeniaonline.com.pl/index.php?p=ubezpieczenia/fir_koszty.php
      • konkubinka Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 13:11
        a co ma do tego prawnik z zusu?smilesmile
        jesli dochd masz spory warto miec dzialnosc chocby po to , zeby katalogi i
        torebeczki miec wrzucone w koszty.
        Dziewczyny nikt nie udowodni konsultantce , ze sprzedaje wszystko co kupila
        chyba ze sa to transakcje na allegro , wplaty sa na konto itp.Jesli sprzedajesz
        z reki do reki poprostu nie ma metody zeby sprawdzic czy przekraczasz kwote
        wolna od podatku i czy sama nie zuzywasz tego co kupujesz.
        Ja mam zarejestrowana dzialalnosc ale napewno nie jest to spowodowane
        rozprowadzaniem avonu.
        • jolanta73 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 13:22
          dziewczyny, każdy dochód musi być opodatkowany!!!!!!!!! to czy jest to kwota
          wolna czy nie wskazuje rozliczenie roczne PIT
          natomiast nie od kazdego płaci się składki zus.
          Jednak wiadome jest , że nie tylko AVON to szara strefa.Kazda sprzedaż
          bezpośrednia to tysiace osób kupujących na "własne potrzeby" czytaj "własne
          ryzyko".
        • justa_79 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 14:08
          a co z allegro? może by tak zapytać sprzedających na allegro, ilu z nich
          zgłasza te dochody ze sprzedaży? a one również podlegają opodatkowaniu
          (wyjątkiem są rzeczy bardzo długo używane, nie pamiętam już, o jaki okres
          chodziło).
        • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 14:34
          gorzej, jak konsultantka zostawia rachunki za kosmetyki... no a ja i tak mam
          wrazenie, ze jak US chcialby dupnac taka KK, to i sposob by sie znalazl -
          wystarczy popytac znajomych, czy sprzedawala przeciez. US potrafi doprowadzic do
          bankructwa spore firmy, a co dopiero zatruc zycie szeregowej KK.

gdyby chcial.
          • justa_79 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 05.01.06, 15:16
            tylko czy to się opłaca? konsultantek, które stać na zapłacenie ZUSu, PITu i
            VATu jest naprawdę niewiele. a żeby dojść, które to, musieliby sprawdzić
            wszystkie - czyli jakieś 250 tys. w samym Avonie, o ile się nie mylę. zysk z
            tego pewnie nie przekroczyłby kosztów takiego dochodzenia.
            • konkubinka Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 06.01.06, 18:34
              wg mnie opłaca sie tylko tak jak mnie-jako dochód dodatkowy.W stały nigdy nie
              uwierze.
              • justa_79 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 06.01.06, 18:40
                ale przecież ktoś należy do Klubu Róży, prawda? wink a to już pewnie oznacza
                kilka stów zysku na miesiąc.
                • iselle Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 06.01.06, 20:22
                  Ta kwota to jakieś 2790 zł; a rzeczy, które sprzedaje się a są wolne od podatku
                  to takie które ma się powyżej pół roku.
                  • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 06.01.06, 20:48
                    2790 to kwota dochodu, której nieosiągnięcie oznacza, że podatek dochodowy
                    wynosi 0. (np. jak sobie student w wakacje pracował i zarobił 2500 brutto, to po
                    wypełnieniu PIT dostanie jego zwrot).

Ale to nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o konieczność rejestrowania
                    działalności , płacenia ZUSu, itd.
                  • jolanta73 do iselle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! 10.01.06, 12:48
                    jezeli możesz to podaj podstawę prawną tych rzeczy, które nie podlegają
                    opodatkowaniu powyzej 1/2 roku
    • hagard Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 21:41
      Jeśli zarabisz musisz założyć dzialaność gospodarczą, takie jest prawo Polskie
      i w pełni się z nim zgadzam.
      Nie ważne, czy sprzedajesz znajomym, nawet rodzinie.
      Jeśli jakiemuś znajomemu podpadniesz, to zawsze może powiedzieć co nieco o
      Twojej nielegalnej działaności w US i sprawa robi się nieprzyjemna.
      • wolinka Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 22:27
        No właśnie a jeśli nie zarabiam bo zamawiam miesięczne za około 200 zł ? A nawet jeśli kupiuje 2 podkłady to moze jeden mam na półce a drugi w torebce wink
        To chyba nie mają się czego przyczepić ?
        • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 22:41
          z tego co się orientuję wynika, że możesz nawet dokładać do interesu, a i tak
          powinnaś się zarejestrować(liczy się, że działalność jest ciągła i
          zorganizowana). Tylko jeśli kupujesz wyłącznie dla siebie nie musisz. A jak cię
          podpie... znajoma, która od Ciebie kupowała? tongue_out
          • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 22:46
            a jak udowodni ze kupowala?
            uczestniczyla w przestepstwie?smile
            Veea
            • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 22:50
              nagra na telefonie komórkowymbig_grin. dostanie wypisany rachunek. zezna mając za
              świadków męża i 3 dzieci tongue_out.
              A co do uczestnictwa w przestępstwie - uważaj, bo teraz jeszcze zaczną się bać
              kupowaćwink.
              • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 22:56
                i tak kupuja kradzione przez internetsmile
                nie moja sprawa
                buziaki
                Veea
              • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 23:20
                pewnie porucznik Borewicz się tym zajmnie....
                • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 23:24
                  komisarz Zawada
                  i Maciek Zakościelny ach..
                  zemdlona Veea
                  • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 09.01.06, 23:27
                    uwaga złote kajdanki założa na rączki....a gdzie te paczki będą przychodziły?????smile
                    • khaki3 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 00:12
                      Wiesz zawsze mozesz zmienic adres dostawysmilesmileTo i do wiezienia by przywiezli w
                      koncu klient ich panem jestsmile Choc ta zasada ostatnio sie nie sprawdza;p
                      • hagard Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 11.01.06, 11:43
                        Widze , że się podśmiewujecie z tego że jest to nielegalne, jednak policja i US
                        działa coraz lepiej i skuteczniej.
                        Znam osobę, która została przyłapana na niewielkiej sprzedaży (nie avonu) i
                        sporo nieprzyjemności miała. Wcale jej nie byo do śmiechu. Kar też trzeba było
                        sporo popłacić (łącznie około 600 zł), wizyty na policji, w sądzie w us , wiele
                        godzin i nerwów straconych. To wcale nie jest śmieszne.

Jeśli mało zarabiasz to i tak trzeba płacić składki, do interesu się wtedy
                        dopłaca, niekiedy nawet sporo. Więc jeśli nie zamierzasz w pełni poświęcić się
                        działaności (i założyć firmy) to lepiej uważaj z nielegalną sprzedażą.
                        Czasem gra nie jest warta świeczki.
                        Nie chce nikogo straszyć, ale taka jest prawda.
    • teleskop184 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 09:11
      Katalogavon- chyba nudzi ci sie w domu bo strasznie bruździsz!
      Przecież nie jesteś podobno konsultantką to co się tak przejmujesz życiem innych?
      Nie masz ciekawszego hobby? Zbieraj znaczki!!!
      • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 10:00
        > Przecież nie jesteś podobno konsultantką to co się tak przejmujesz życiem
        > innych?

bo jestem dobra duszyczka, która lubi pomagać tongue_out , a nie chomikuje wszystkiej
        wiedzy dla siebie.
        • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 11:27
          raczej sączysz zlosliwosci co jakis czas.
          Veea
          • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 12:23
            tylko sprowkokowana!

P.S
            przyganiał kocioł...
            • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 12:42
              trochę to zaczyna być nudne..wciąż tylko jedno wałkowane...beee..może zostań
              Konsultantką a może Koordynatorem lub OKS...poznasz prawdziwe smaki i wtedy
              wymnienimy poglądy ...bez szukania dziury w całości!!!!
              • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 12:47
                a) w życiu nie zostanę KRD - już się naczytałam o tych OKS chcących wywalić KRD
                po kilku miesiącach, aby sobie ich KK przywłaszczyć wink
                b) OKS - tak z miejsca to chyba się nie da?

c) KK - przecież napisałam, że chcę zostać w okręgu trendującym, mimo iż jestem
                z W-wy. Wiem nawet, że dla chcącego to jest do zrobienia, niestety żadna KRD z
                takiego okręgu się nie zgłosiła sad.
                • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 12:53
                  dlaczego tak Ci zależy by być trendującą?czy tylko ze względu na wczyśniejsze
                  katalogi??coż OKS -ą by zostać musisz być KK potem koordynatorem i mieć zaplecze
                  KK b.duże...ale zawsze możesz spróbować...OKS-ki nie tak szybko mogą pozbyć sie
                  koordynatorek...jakby co nie było wszyscy od wszystkich zależni..
                  • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 12:58
                    nikt chyba nie jest KK dlatego, że z dobrego serca chce koncern wspomagać tylko
                    czerpie z tego korzyści. Ja wiem ile KK jest wokół mnie i bez atutu typu -
                    przyszły katalog - nie mam zamiaru sobie d. zawracać.

O katalog również - ale czy to coś złego, że chcę zostać KK nie tylko po to aby
                    kasę zarabiać, ale też aby pomagać innym KK?
                    • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 13:00
                      Wiesz..nie bardzo Cie rozumię...może mam zaćme..smile..sama piszesz że dla
                      chcącego nie ma nic trudnego..więc.....
                      • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 13:06
                        więc - może jakaś KRD się odezwie? albo, chociaż niech ktoś napisze, gdzie jest
                        jakiś okręg trendsetter - sama taką KRD wytropiętongue_out
                        • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 13:22
                          na stronie główniej Avon.. skontaktuj się z nami...możesz napisać do firmy i
                          wyjaśnić o co Ci chodzi...
                          • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 13:25
                            ale oni chyba niechętnie patrzą na takie przekręty i nie pomogą... no chyba, że
                            napiszę ,że planuję się specjalnie przeprowadzić do trendującego okręgu, bo żyć
                            bez katalogów nie umiem, więc niech mi powiedzą gdzie ;P. Uwierzą?
                            • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 13:33
                              zawsze mozna spróbować...jak dobrze ujmiesz..myślę że będzie Ok...a przekonasz
                              się sama co Ci odpiszą..
                            • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 14:36
                              lepiej zacznij jak wszystkie dziewczyny, wtedy naprawde mozesz swoja misje
                              wypełniac i sama zobaczysz anjlepiej o czym tak chetnie piszesz,a póki co
                              niewiele wiesz
                              Veea
                    • veea Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 14:34
                      i bedziesz sprzedawac artykuly z katalogu mikolajki w padzierniku?
                      rzeczywiscie , ogromne ulatwieniesmile
                      Veea
                      • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 16:27
                        i owszem, bo:
                        a) trendujące mają podobno małe braki
                        b) a nawet jak się trafi brak/opóźnienie, to będzie dużo czasu na dosłanie (vel
                        wigilia!)
                        • jaurszula Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 16:36
                          co by było gdy by było....mogę tylko powiedzieć że Veea ma racje...
                          • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 16:43
                            ach, biedne są te wszystkie trendujące - katalogi mają za wcześnie, opinii o
                            nowych produktach nie mają, to od nich wszyscy się dowiadują. Te dodatkowe
                            prezenty jakie dostają też się nie liczą.

Więc, może zróbcie mi na złość i pomóżcie się w to wkopać? wink
                            • lavra73 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 18:09
                              A to mow (pisz) od razu, ze dla prezentow chcesz byc trendujaca big_grinDDDD
        • teleskop184 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 10.01.06, 20:58
          > bo jestem dobra duszyczka, która lubi pomagać tongue_out , a nie chomikuje wszystkiej
          > wiedzy dla siebie.

tylko czemu ja w to twoje dobre serce kompletnie nie wierze??????????!!!
    • katalogavon Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 14.01.06, 00:03
      Cytat ze strony avonu:
      www.pl.avon.com/PRSuite/selling/benefits.jsp w "O co pytacie":

"
      5. Czy podpisując umowę, jestem zobowiązana do zarejestrowania działalności
      gospodarczej?
      Tylko jeśli prowadzisz taką działalność. Musisz wtedy pamiętać, że działasz we
      własnym imieniu i na własny rachunek, a to zobowiązuje Cię do dopełnienia
      wszelkich formalności m.in. zarejestrowania działaności i opłacania podatków. W
      przypadku gdy kupujesz produkty na własne potrzeby, nie masz takiego obowiązku.
      "

to było tam od dawna, czy się dopiero pojawiło? bo mi po raz pierwszy w oko
      wpadło i nie wiem sad
      • ania.b7 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 14.01.06, 13:20
        bylo
    • donna92 Re: Konsultantka - działalność gospodarcza? 02.10.22, 12:35
      Hallo! To jak to w końcu jest czy konsultantka musi mieć działalność czy nie? Mam parę klientek zamówienie miesięczne około od 500 do 1000 zł z tym że ja na tym zarabiam 100zl może 200zl czy muszę mieć ta działalność czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka