Dodaj do ulubionych

Avon to piramida??

24.03.09, 16:17
przez wiele lat byłam konsultantką AVON, zamawiałam kosmetyki na potrzeby własne, siostry, mamy, przyjaciółek - to trwało 10 lat!! byłam na szkoleniach kosmetycznych, BYŁO fajnie. oczywiscie nigdy nie byłam FANATYCZKĄ Aonu, jak każda firma i Avon ma swoje plusy i minusy smile. Przyszedł moment "rozwijania się" i zostałam liderem, mój zespół, jak nietrudno sie domysleć to moje przyjaciółki-klientki!! nawet troszkę osób, których wczesniej nigdy nie znałam, osoby poznane w pracy ... rozwój nie był szalony, ale był... pierwsze szkolenie na lidera!! mam małe dziecko ,które tego dnia zachorowało - wymioty-biegunka, dzwonię żeby odwołac swoją obecność, i dowiaduję się że nie ma mowy!!!! MUSZĘ BYĆ!! poczułam sięjak dziecko w 5 klasie!! mieszkam wiele kilometrów od miasta w którym miało byc szkolenie, pojechałam, parking Avonu był zapchany, szkolenie prowadzone pod kontem JESTEŚMY JEDYNI IDEALNI!!!-czułam się jak po praniu mózgu!! jednak w zyciu codziennym był ciągły nacisk na nowe umowy, byleby zdobyć pesel i inne dane. do czego dążę? straciłam przyjaciółki! gdyż zaproponowałam im Avon- każda zamawiała, nieregularnie, tak właściwie dla siebie-domowników (gdyż w moim malym mieście "w każdym" domostwie jest konsultantka), a upomnienia (od 200 do 1000 zł!!!)za wirtualne paczki, które miejsce odbioru miały np: centrum obsługi , przychodziły!! może firma nie jest zła, a duzo kosmetyków wartych jest swojej ceny, ale agresywny marketing jest nie do przyjęcia, no i przedewszystkim oszukańcze podstawianie się za konsultantki, które niby zamawiają towary!! to jest chory system, gdzie na każdym szczeblu znany jest nój numer personalny i mając TYLKO ten numer KAŻDY MOŻE zamówić w moim imieniu!! brzydzę się takim podejściem do sprawy.
pewni będę zaraz na liście blokowanych, ale to już i tak przeszłość i śmieszy mnie ta cała piramida AVON!!
do klientek: KOCHANE NA ALLEGRO CENY KOSMETYKÓW AVON SĄ DO 5 RAZY NIZSZE!!! i nikt nie blokuje tych złodziei ( BON GIRL 24.9 ZŁ)
Obserwuj wątek
    • lideravon Re: Avon to piramida?? 24.03.09, 16:57
      rozumiem twoją złość itp: takich tematów tutaj było wiele
      i tez miedzy innymi ze to wszystko zależy od twojej OMS
      i od tego jak ty to traktujesz na umowie lider to osoba która posiada min
      5konsultanek aktywnych i od grupy sprzedaz wynosi 2tys lider zwieksza swoja
      grupe ale nie masz wypisane ze 10kk na katalog czy narzucona ilość OMS mówi
      swoje a ty rób swoje
      • dorotazoz Re: Avon to piramida?? 24.03.09, 17:25
        dziewczyny z którymi podpisałam umowę rezygnują z Avon pisząc wprost do biura w Warszawie, ja im tłumaczę że to nie ja nabrałam na ich nazwisko kosmtyków!! ale kto mi wierzy?? to ja przeciez spisywałam dane, i pomagałam stawiam pierwsze kroki w firmie, czesto pomagałam zakładać konta w necie, dlatego ja jestem pierwsze na lini strzału!! tym bardziej nie mam zaufania do ludzi którzy tam pracują, że biuro główne pozwala się tak oszukiwać?? przeciez te paczki z makówieniami na często 2000 poddawane są w większości zwrotom, jako rekalamacja! kto się na to nabiera?? ja nie mam ochoty ażtak kręcic!! sad(
      • annabanka2012 zmiany AVON od marca 2014 09.02.14, 21:50
        witam serdecznie,

od marca rewolucyjne zmiany w AVONIE!!!
        zmiany opustów, programów dla konsultantek i Liderów!

Nowy Lider ma normalną pensję!

szczegóły na priv: zorm4@wp.pl
    • justa_79 Re: Avon to piramida?? 24.03.09, 19:59
      tak nie powinno być, wykorzystywanie danych osobowych tych osób bez
      ich wiedzy i zgody jest łamaniem prawa. w innych firmach trzeba mieć
      np. kartę konsultanta od danej osoby, aby odebrać jej paczkę, a
      jeżeli nie, to pisemne upoważnienie złożone osobiście w placówce
      firmy.
    • ajawole13 Re: Avon to piramida?? 24.03.09, 21:05
      jestem konsultantka od niedawna,nigdy nie interesował mnie avon ani nic w tym
      stylu od kuchni. troche sie przestraszyłam czytając co tu piszecie.czy to znaczy
      że ktoś za mnie może zamówić kosmetyki?!
      • palicjak Re: Avon to piramida?? 10.01.18, 10:09
        Mnie to nigdy nie spotkało jestem konsultantką prawie 20 LAT. Jestem zadowolona.
    • agatux Re: Avon to piramida?? - oczywiście, że tak !!! 24.03.09, 21:17
      jak miło słyszeć, że myślisz jak normalni ludzie !

W Avonie krętaczy jest cała masa - poczynając od dyrekcji, skończywszy na samych
      KK, idąc oczywiście po drodze przez dywizyjnych i okręgowych menedżerów, liderów
      i klubowiczów. W tej firmie celem właśnie jest tylko i wyłącznie pozyskanie
      danych, a potem z tymi danymi robią co chcą ! Możesz zadzwonić do biura obsługi
      w Warszawie i mają numer personalny, który przecież jest najzwyklejszym w
      świecie 8 - cyfrowym numerem, możesz sprawdzić osobę, która właśnie kupowała w
      COK (podczas zakupów podajesz przecież numer personalny) - polecam taki test.
      Moja koleżanka, która pracuje jako prawnik była wręcz zaszokowana, że taka firma
      jak Avon w tak dowolny i bezprawny sposób traktuje dane swoich współpracowników.
      Robiłam kiedyś test - zadzwoniłam na infolinię na konto osoby z rodziny,
      oczywiście za jej wiedzą, ale wcale nie byłam tą osobą. Dzwonię i pytam o
      wartość sprzedaży w tym katalogu, podaję numer personalny, imię i nazwisko i JUŻ
      ! Mam dostęp do wszystkiego czego tylko dusza zapragnie, wszelkie dane finansowe
      stoją przede mną otworem.
      Przykład kolejny - jestem w COK na zakupach i widzę małżeństwo jak krzyczy przy
      odbiorach paczek. Podchodzę z ciekawości co się stało. Okazało się, że przyszło
      do nich upomnienie, że nie zapłacili za paczkę, a oni wcale nie zamawiali (a
      dokładnie żona, bo na nią było konto). Kobieta twierdzi, że wcale nie
      podpisywała żadnej umowy, że to oszustwo. Takich przypadków jest cała masa.
      Robią to zarówno Liderzy, jak i OMS. Plany są duże, presja ogromna, a chęć
      otrzymania bonusu jeszcze większa. Nieważne jakim kosztem, ale by tylko było.
      Wirtualne paczki - jak je nazwałaś - to kolejny przykład oszukańczych metod
      działania Avonu. Zamawiasz na konto swojej KK, wysyłasz pod swój adres lub na
      COK. Jak wysyłasz na swój adres to podpisujesz się jako ta Konsultantka, więc
      liczysz, że w razie jakiś kłopotów to ona oberwie nie Ty jako Lider. Jeśli
      zamawiasz na adres swój może być problem bo w systemie może wyskoczyć, że to
      Twój adres, więc kombinujesz dalej, czyli zamawiasz na adres ciotki, wujka i w
      tym dniu meldujesz się u nich po paczki. Nikt Ci nic nie udowodni, bo rozmów
      telefonicznych Avon nie nagrywa, a pod tym adres jest ktoś inny, kto w ogóle nie
      wie o co chodzi. I tak interes się kręci.
      Kolejny ciekawy sposób na oszukanie Avonu to lewe zakupy w COK na swoje
      Konsultantki. Idziesz do COK i robisz zakupy. Minus taki, że musisz wydać kasę,
      plus taki, że KK nie dostanie upomnienia. Jak masz układy i tym dziewuchom w COK
      dasz jakiś tandetny prezent (a co, niech się cieszą) to dajesz im listę i one
      klepię jako Twoi pomagierzy zamówienia, a Ty się cieszysz, bo interes się kręci.
      Jak jesteś sprytna to masz dyżur w COK, wówczas nasi pomagierzy z COK robią lewe
      paragony (za coś takiego np. Pani z warzywniaka podczas kontroli z Urzędu
      Skarbowego miałaby prowadzoną sprawę karno-skarbową, ale w Avonie wszystko
      można). Na czym to polega? Otóż do COK trafi tzw. człowiek z ulicy, który chce
      kupić to czy owo. I wówczas pracownik z COK dobija na kasę fiskalną taki
      produkt, bierze pieniądze w cenie katalogowej, wkłada je do kasy, ale paragonu
      nie daje. I w ten sposób może taki pracownik COK zarobić na lewo, czyli potem
      zlikwidować taki paragon "oczekujący" na kasie, a kasę wziąć dla siebie - kto mu
      to udowodni, a podczas inwentaryzacji wiadomo, że pewien procent może być
      braków, więc nie ma problemu. Jeśli zaś chce taki pracownik COK - nasz pomagier
      (niektóre LS nazywają ich kąśliwie niewolnikami z COK) - dać nam zarobić to
      oddaje nam opust i daje fakturę, która zasila konto wybranej przez nas osoby.
      A co do Allegro to Avon g... robi w tym temacie, tylko gadają, że blokują konta,
      że straszą, a w rezultacie jest im to na rękę.
      Tą całą lewizną powinna zająć się jakaś gazeta + telewizja to wtedy byłby
      popłoch. Powinni przedsiębiorcy z innych firm podnieść larum jak to jest
      możliwe, że taki potentat jakim jest Avon nie ma kontroli z Urzędu Skarbowego,
      że wystawia lewe faktury, paragony na ludzi, którzy nie wiedzą, że w ogóle
      istnieją w rejestrach firmy. Jak jest możliwe tolerowanie lewizny, krętactwa,
      nagradzania Klubowiczów, którzy jawnie sprzedają na Allegro, nagradzania Liderów
      i OMS, które jawnie prowadzą sklepy tradycyjne z produktami Avon + udzielają się
      na Allegro ?
      A kto z Klubowiczów prowadzi działalność ? NIKT!
      A czy Panie Konsutlantki z reklamy, które leci w TV są święte ? NIE ! One też
      propagują lewiznę, jedna na pewno działa na Allegro, a opowiadają te swoje
      tandetne teksty w taki sposób, że można dostać konwulsji albo ze śmiechu ale z
      politowania nad tandetą, którą ogłupia ludzi Avon.
      • dorotazoz Re: Avon to piramida?? - oczywiście, że tak !!! 25.03.09, 08:38
        niesamowicie to wszystko opisałaś, nie wiedziałam że aż takie korzenie ma ta "firma dla kobiet", tym bardziej brzydzę się tym i znakiem tego wolę przezucic się na cokolwiek, co nie bedzie SPRZEDAŻĄ BEZPOSREDNIĄ!!!
        dziekuję Ci bardzo, miło wiedzieć że nie jestem sama!! AGATUX rewelacyjnie napisałaś swoją wypowiedź, bardzo rzeczowo i przejrzyście, naprawdę powinnas opisać to jakiemuś dziennikarzowi szukającego sensacji!!
        gratuluję bardzo serdecznie
      • superdeboeronline AGATUX Avon to piramida?? - oczywiście, że tak !!! 26.03.09, 12:18
        Lektura jest mega interesująca. Szkoda, żeby Twój artykulik nie był dostępny
        dla szerszego audytorium. Nie myslalas, zeby Twoj powyzszy tekst opublikowac w
        prasie? Zainteresowanie byloby kolosalne, moge Cię zapewnic. Super Express moze
        nie nalezy do pism opiniotworczych. ... ale........ jest popularne i ma wysoka
        poczytnosc.

Sprobujesz?
        • dorotazoz Re: AGATUX Avon to piramida?? - oczywiście, że ta 26.03.09, 13:39
          powinnyśmy chyba koleżankę namówić do szerszego opublikowania, bo naprawdę sprawa jest tego warta, kobiety nie wiedzą w co się pakują, podpisując umowę. A Twój opis naprawdę nie może się marnować na tej chyba mało zaglądanej stronie!!
          • agatux Re: AGATUX Avon to piramida?? - oczywiście, że ta 27.03.09, 13:19
            Tak, uprzedziłam Was dziewczyny, już rozmawiałam z kolegą ze studiów, który
            pracuje w redakcji bardziej opiniotwórczego pisma. Nie zdradzę szczegółów, bo
            Avon ma spore układy - jak się okazało w przypadku np. tego wypadku w
            Garwolinie, który tak skrzętnie wyciszono, że po 1 dniu już w mediach nie było
            śladu po tym incydencie oraz w przypadku tej afery z OMS, którą opisywały parę
            lat temu gazety. OMS, które wówczas procesowały się i podobno to dalej trwa, ale
            nikt nic nie wie - dostały tzw. "zadośćuczynienie". Ale to tzw. tajemnica
            poliszynela ...

Cieszę się, że tak odebrałyście tę sprawę, bo sama jestem zbulwersowana tym co
            robi taka firma jak Avon. Zauważcie, że w mediach krytykuje się firmę X czy Y,
            bank A czy bank C, że nie należycie dba o interesy klientów, bo nie postawił
            przecinka w umowie tam gdzie trzeba. A tutaj taka firma jak Avon, mająca taki
            kapitał i dostająca nagrody jako np. pracodawca roku, a co śmieszniejsze mająca
            certyfikat ISO, za to, że przestrzega przepisów i instrukcji w każdym aspekcie
            swojej działalności - robi takie przekręty i jawnie pozwala na to. Bo fakt, że
            to robią OMS/LS nie oznacza, że nie robi tego firma. Avon powinien wypracować
            takie przejrzyste procedury, by OMS/LS nie mogły bez naszej zgody korzystać z
            naszego konta. Powinna być np. wydawana karta (jak do bankomatu), którą w COK
            przesuwano by przez czytnik i wówczas dopiero mogę odebrać paczkę czy zrobić
            zakupy - co chyba jak jest w halach MAKRO. Nie jest to może sposób 100%
            skuteczny, ale jeśli KK udostępni tę kartę trzeciej osoby to tylko będzie mogła
            mieć pretensje do samej siebie, gdy zapuka Urząd Skarbowy czy przyjdzie jej
            upomnienie.
            Nie będzie wówczas fikcyjnych umów, fikcyjnego naciągania aktywności i wielu
            innych rzeczy, które teraz na oczach ludzi mają miejsce.
            Opisywałam przykład tych lewych paragonów w COK i już mój pan redaktor
            sprawdził, że jest to poważny zarzut i wiąże się z tym odpowiedzialność karna
            nawet ze strony pracownika COK, który tak robi, jak i pracodawcy. Zauważcie, że
            ile razy ktoś podchodzi w sklepie w COK i kupuje katalogi, a nie jest to
            nabijane na kasie ? A przecież w informacjach w strefie KK jest zapis, że
            katalogi można kupić na paragon fiskalny - czy kiedykolwiek w jakimkolwiek COK
            wydano taki paragon komuś ? Nie! Jeśli już to fakturę, ale chyba, że poprosił,
            ale taki zakup "w locie" katalogów, biorę je i płacę niestety nie jest rejestrowany.
            Miejmy nadzieję, że wkrótce za jakiś czas sprawa nabierze rozmachu.
            Plus dodatkowy to podałam sprawę Allegro, że kosmetyki Avon to istny biznes dla
            Avonu, który nic z tym nie robi, a sami Liderzy robią to jako szara strefa,
            szkodząc w ten sposób nie tylko interesom państwa, ale interesom Konsultantek,
            która w żaden sposób nie są w stanie konkurować z tym portalem aukcyjnym.
            Wpadłam na pomysł stworzenia strony, na której anonimowo podawane byłyby
            przykłady takich i innych przypadków sprzecznych z prawem, które są propagowane
            w Avonie, a jak się domyślam także w innych firmach sprzedaży bezpośredniej.
            • dorotazoz Re: AGATUX Avon to piramida?? - oczywiście, że ta 27.03.09, 14:03
              bardzo się cieszę że sprawa nabiera tempa, choć napewno wymaga to czasu-ogrom czasu. masz wielką wiedzę i w sposob fantastyczny mam nadzieje ją wykorzystujesz, bo narazie tak własnie nam ja przekazujesz!! BRAWO i podziwiam. pozdrawiam smile
    • lideravon Re: Avon to piramida?? 24.03.09, 22:46
      tak teraz czytam o tych lewych umowach itp: ale wsunie to można robić lewe
      zamówienia na osobach nie aktywnych bo w końcu taka aktywna na internecie po
      zalogowaniu widzi historie zamówień.
      Niby bez upoważnienia nie można odebrać paczki COK - ale jak sobie teraz tak
      przypomnę to raz odbierałam paczkę w COK i nikt odemnie nie wołał żadnego dowodu
      czy coś w tym stylu.
      Liderem jestem od od niedawna i te lewe zamówienia itp mnie przeraziły nie powiem.
      A z tym rozwiązywaniem umów z osobami które sprzedają na allegro itp to fakt nic
      z tym nie robią ostatnio niby zerwali z jakaś babka z Katowic co sprzedawała pod
      empikiem chyba...ale to na cała polske chyba 7 osób złapali i ostro mówią ze się
      za to wzięli.
      Pod tym względem rzeczywiście - avon jest kiepski
    • aganiok32 Pięknie - to teraz mi powiedzcie jak się z tego 25.03.09, 10:56
      wymiksować? Czy mam gdzieś coś wysłać? Jakieś wypowiedzenie? Ja jestem właśnie
      taką nieaktywną konsultantką i nie chcę mieć kłopotów.
      • agatux Re: Pięknie - ... - JAK ROZWIĄZAĆ UMOWĘ z Avonem 25.03.09, 12:01
        Każdy kto chce rozwiązać umowę z Avonem powinien wysłać listem poleconym pismo o
        następującej treści:

WYPOWIEDZENIE UMOWY
        Ja niżej podpisana ... /tutaj imię i nazwisko/ z dniem .... /tutaj wpisz datę
        napisania pisma/ wypowiadam podpisaną przeze mnie umowę z firmą Avon Cosmetics
        Polska Sp. z o.o. (nr personalny ... /tutaj wpisz swój 8-cyfrowy numer
        personalny/) i proszę o natychmiastowe zamknięcie mojego konta w celu
        uniemożliwienia korzystania z niego przez osoby trzecie.
        Proszę o poinformowanie mnie pisemnie o zamknięciu mojego konta.

/pod spodem czytelny Twój podpis/

Jeżeli masz zaległości na koncie - wówczas - musisz to uregulować, by konto
        zostało zamknięte.

Jeżeli po zamknięciu konta i wypowiedzeniu umowy będziesz musiała dokonać zwrotu
        - wówczas do formularza przesyłki zwrotnej dołącz pismo o treści:
        "W związku ze złożonym przeze mnie dnia ... wypowiedzeniem umowy, nadpłatę za
        zwrócone produkty proszę przekazać przelewem na moje konto bankowe nr ... /tutaj
        wpisz 26-cyfrowy numer swojego konta/"

Ja jakiś czas temu dla pewności wysłałam wypowiedzenia takiej treści 3 osobom z
        mojej rodziny, które wciągnęłam do Avonu, bym miała pewność, że ich dane nie
        będą wykorzystywane przez innego Lidera, który przejmie moją kadrę lub moją OMS,
        a ona to non stop robi.
        Później jeszcze będą mnie po Urzędach Skarbowych ganiać moje KK, że to ja
        nabrałam kosmetyków i mnie zlicytują, bo taki finał mi nakreśliła moja księgowa.
        • ajawole13 Re: Pięknie - ... - JAK ROZWIĄZAĆ UMOWĘ z Avonem 25.03.09, 12:45
          bardzo przydatne to wypowiedzenie umowy,dziękujemy!
          • agatux Re: Pięknie - ... - JAK ROZWIĄZAĆ - PRZECZYTAJ TO: 25.03.09, 12:58
            cieszę się bardzo

I jeszcze ważna rzecz do dopisania w wypowiedzeniu:
            "Cofam udzieloną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach
            marketingowych i innych oraz żądam usunięcia moich danych z zapisów, jakie
            posiadam m.in. na raportach mój Lider Sprzedaży, Okręgowy Menedżer Sprzedaży
            oraz inne osoby i podmioty, którym przekazywane były moje dane. Cofam także
            zgodę na otrzymywanie informacji drogą elektroniczną (e-mail, SMS itd.)."

Jest to ważne, by nie nagabywano Was kolejnymi telefonami i by OMS nie wpadła na
            genialny pomysł (a takie były i to było powodem dopisania przeze mnie takiego
            zdania), by rozwijać Waszą grupę bez Waszej wiedzy lub przekazać Wasze dane np.
            znajomemu, który jest agentem ubezpieczeniowym.
            Moja OMS tak zrobiła, ale zbagatelizowałam to. Jednak później stwierdziłam -
            dlaczego ma moje dane rozpowszechniać bez mojej zgody ? Czy ja jestem kartką
            papieru, którą można przerzucać z kąta w kąt ?
            Trzeba po prostu zadbać o własne sprawy, bo jak będziemy mieć kłopot to OMS
            powie, że to nasza sprawa i działałyśmy na własne ryzyko, jak jest przecież
            napisane na umowie, która podpisałyśmy, a ja wolę takiego ryzyka nie ponosić
            przez głupią firmę Avon.
            • narybeq Re: Pięknie - ... - JAK ROZWIĄZAĆ - PRZECZYTAJ TO 05.01.14, 03:38
              Czy ktoś wie może, co w sytuacji w której podpisałam umowę (zrobiłam to dwa dni temu), lider ma mój numer pesel i resztę danych, ale ja nie znam (lub nie posiadam?) póki co numeru użytkownika. W jaki sposób wypowiedzieć taką umowę? Poprosić o numer i potem pisać wprost do biura w Warszawie?
    • darthanna Avon to piramida?? 26.03.09, 14:09
      Podpisałam umowę z AVONem stosunkowo niedawno - w grudniu. I przyznaję, że póki
      co nie spotkały mnie żadne przykrości ze strony firmy lub jej pracowników. Moja
      OMS jest zakochana w AVONie i oczywiście stara się tym zarazić innych, ale
      postrzegam to jako element jej pracy. Ona ma przecież nas motywować.
      A teraz po tym co przeczytałam zastanawiam się - czy mój okręg jest inny czy to
      ja jestem taka naiwna i po prostu nie zauważam tego co się dzieje wokół mnie?
      • ajawole13 Re: Avon to piramida?? 26.03.09, 14:51
        sa ludzie i ludzie. nie można chyba wszystkiego generalizować. a jeśli chodzi o
        dane osobowe to jakaś plaga,na każdym kroku sprzedają je kolejno firmom bez
        naszej zgody(nie tylko avon)
      • kolciag Re: Avon to piramida?? 26.03.09, 17:47
        Bo nie wszyscy w Avonie to oszuści, nie każdy robi lewiznę, wykorzystuje swoje
        konsultantki i liderów... dziewczyny strasznie generalizują, obrażają tych co są
        uczciwi moim zdaniem

wszędzie są cwaniaki i oszuści, ale to nie znaczy zaraz że cała firma jest taka,
        to że ktoś pechowo trafił na 'felerny' okręg nie znaczy że każdy następny jest taki

ja mam cudowną OMS, bardzo fajnego lidera, jestem bardzo zadowolona z mojego
        okręgu, każdemu życzę takiej ekipy
        • agatux Re: Avon to piramida?? 27.03.09, 12:55
          Moja droga nikt personalnie nikogo nie obraża, chyba, że ktoś uderzył w stół, a
          nożyce ...

Konsultantka nie widzi tego co robi Lider za jej plecami, bo gdyby tak było to
          by ubyło przynajmniej o połowę KK.
          Też należy brać poprawkę na to, że jeśli OMS czy LS nie będą miłe, nie będę
          pięknie się do każdego szczerzyły to nie znajdą kolejnych mniej lub bardziej
          naiwnych do osiągnięcia sukcesu swojego życia z Avonem.
          Tak działa jak wiadomo każda firma, każdy sklep. Jednak określanie kogoś - bez
          obrazy - słowem "fajny" to jest takie infantylne stwierdzenie, które w żaden
          sposób nie oddaje prawdziwych cech danej osoby. Pamiętajmy, że widząc wszystko
          od A do Z jak kręci się Avon można to ocenić. Nie żyjmy w obłudzie, że Avon jest
          najlepszy, bo już niejedna osoba skończyła marnie w Avonie po odejściu z tej
          firmy, gdy zobaczyła, że ginie w samotni, gdy odłączono jej pępowinę od tej firmy.
          Cudowny Lider czy OMS to dla jednych taka osoba, która rozsyła piękne uśmiechy,
          mówi na powitanie "cześć kochanie" lub "cześć skarbie", pochwali za nasz piękny
          strój, rzuci parę próbek i da czasami katalog. Jednak wiele osób oczekuje
          wsparcie w biznesie, a to co napisałam powyżej itp. zachowania takich wsparciem
          nie są.
          OMS i Liderzy traktują te lewizny za coś najnormalniejszego w świecie. Uważają,
          że one wręcz składaniem lewych zamówień poprawiają wizerunek firmy. Ale to widzą
          nieliczni, którzy są od lat w firmie albo potrafią oddzielić prawdę od fałszu.
          • kolciag Re: Avon to piramida?? 27.03.09, 20:47
            Widzisz, ale Ty ciągle piszesz w ten sposób jak by cała firma tak działała... a
            tak nie jest, i nie jestem naiwna, ani infantylna, to że ty się zraziłaś i
            nadziałaś, wcale nie oznacza że każdy lider czy OMS się szczerzy na początku, a
            potem ma KK w d**** i robi co się mu żywnie podoba, więc nie przesadzaj...

żadne nożyce moja droga, tylko co ? mam siedzieć cicho kiedy każdy kto to
            przeczyta może mieć awers do firmy, kiedy moje KK przeczytawszy to mogą stracić
            do mnie zaufanie, na które ciężko pracuję i nie mają powodu żeby mi nie ufać...
            a czytając takie rzeczy wiele osób się przerazi i podziękuje za współpracę !!

Ja i wiele innych uczciwych LS i OMS nie ma nic na sumieniu, ciągle na tym
            świecie są ludzie uczciwi, którzy potrafią postępować uczciwie
            i być kulturalnymi od początku do końca
            • agatux Re: Avon to piramida?? 28.03.09, 00:12
              Nie generalizuję, ale kilka uczciwych osób nie wpłynie na wizerunek Avonu i
              nagle będzie on nader pozytywny i nieskazitelny, bo takowy nie jest.
              Ja znam Avon z czasów, kiedy obecny Dyrektor p.Muras zaczynał swoją pracę w
              Avonie i był Dyrektorem Sprzedaży - kto wie, kiedy to było to może stwierdzić
              czy jestem uprzedzona czy nie i czy znam firmę, czy nagle - jak niektóre osoby -
              weszła do firmy i natrafiłam na takie przekręty. Ja znam to na przełomie
              olbrzymiego okresu czasu i od 2000 r. kiedy wystartował program Koordynatorów
              (obecnie Liderów) to na porządku dziennym było nakazywanie przez Dywizyjne, by
              OMS i KRD/LS robiły listę nieaktywnych osób i robiły na nie te właśnie lewe
              zakupy, same dywizyjne uczyły zaufane osoby jak oszukiwać ludzi, by zdobyć ich
              dane, jak pisać na ulotkach "dostaniesz 35%" (potem 40% jak wprowadzono tego
              próg opustowy), by ludzie myśleli, że za jeden produkt już tyle dostaną, jak nie
              wspominać o opłatach za małe zamówienie. Potem to zmieniono, ale wiele osób
              (czytaj: OMS, LS), które zaczynały jeszcze jako KRD to tej pory ma te złe nawyki
              i uczy swoja kadrę tego. A że nowi LS nie mogą się nadziwić jak te stare stażem
              LS to robią to same zaczynają kombinować. Bo kiedyś znajomi się kończą, ludziom
              nudzi się składanie zamówień co katalog i bieganie po paczkę, pamiętanie o
              terminach, co słychać, gdy mówią "a w Rossmanie czy w sklepie osiedlowym to idę
              i kupuję i nie muszę myśleć jeszcze o jakiś opłatach czy terminach". Trudno z
              tym polemizować, jeśli ktoś lubi 1-2 produkty z Avonu, które zamawia raz na 2-3
              miesiące.
              Wiesz bardzo się cieszę, że masz super OMS/LS - nie mam podstaw w to wątpić,
              jednak uwierz mi, że skoro jest uczciwa jak piszesz to nie ma przyjaciół wśród
              innych OMS - niestety jest to środowisko takie, że albo przystajesz do
              większości (tej właśnie kombinującej) albo siedzisz cicho i nie przeszkadzasz w
              kombinowaniu innym. Tak to wygląda. Inaczej taka OMS jest izolowana - istny
              ostracyzm. Przykre to jest, ale prawdziwe. Znam 2 okręgi, gdzie z tego powodu
              już jest może z 5 OMS, bo chciały być uczciwe i walczyć z tą lewizną. A
              Dywizyjne nie lubią zamętu na swoim terenie.
              Na koniec rozumiem, że nie popierasz opisywanych przeze mnie patologii i takiego
              postępowania przez OMS/LS i z ręką na sercu możesz sama sobie powiedzieć, że:
              "ani razu nie zrobiłam zamówienia bez wiedzy swojej KK (choćby to był ktoś z
              rodziny)". Jeśli tak, to chylę czoła!
              • kolciag Re: Avon to piramida?? 28.03.09, 19:32
                cóż, serio w życiu nie zrobiłam lewego zamówienie na moją KK, jedynie raz
                poprosiłam moją KK (i przyjaciółkę za razem) aby kupiła dla mnie pakiet do
                mianowania lidera, bo zamiast za 25 miałam go za 10 zł... a to chyba nie jest
                przekręt, chyba że ja to sobie tak tłumaczę smile

Moja OMS może i faktycznie nie ma zbyt wielu koleżanek wśród pozostałych OMS,
                ale to już nie chcę się wypowiadać bo tego pewna nie jestem

jestem też zadowolona z działania mojego okręgu, ponieważ nasze zgłoszenia na
                temat nieuczciwie działających KK, sprzedających na bazarkach, robiące inne
                przekręty są traktowane poważnie i widzimy że coś się dzieje, już ze 3 stoiska z
                zniknęły dzięki naszej inicjatywie odkąd jestem liderem, a liderem jestem krótko

mam nadzieję że nie mam klapek na oczach, i że w moim okręgu faktycznie jest tak
                dobrze jak bym chciała i jak mi się wydaje... ale ręki nie dam uciąć, zawsze
                może być jakaś czarna owca tongue_out

W avon'ie jestem od 3 lat, faktycznie wszystkiego nie wiem, ale nie każdy chyba
                daje się zwariować ich standardom i wymaganiom, można to robić po swojemu,
                normalnie i też mieć bardzo dobre efekty

szkoda że są takie osoby które tak psują wizerunek firmy, bo firma faktycznie
                daje niezłe możliwości i można w niej spotkać przychylne i uczciwe osoby, ale
                tak pewnie jest wszędzie, dla niektórych liczą się tylko pieniądze sad
                • agatux Re: Avon to piramida?? 28.03.09, 23:58
                  Widzisz, czyli myślimy tak samo, tylko wymagało to kilku postów na forum, byśmy
                  doszły do tego razem smile

Potwierdzam, że powinien górować zdrowy rozsądek w postępowaniu OMS/LS i KK,
                  jednak gdy pierwszeństwo biorą pieniądze, a nie poszanowanie drugiego człowieka
                  to dzieje się tak jak opisałam.
                  Żywię szczerą nadzieję, że Avon w Polsce będzie tak jak kiedyś firmą uczciwie
                  działającą i eliminującą bez skrupułów te czarne owce, a nie wybiórczo, bo tak
                  lepiej.

I trzymam kciuki, że Twój przykład kolciag z eliminowaniem stoisk pokaże, że
                  jednak coś da się zrobić, ale trzeba to zgłaszać, a nie tylko gadać, że jest to
                  złe czy tamto. Ale brak jest niestety zdecydowanej większości osób związanych z
                  Avonem odwagi cywilnej by powiedzieć otwarcie do firmy Avon co jest złe, kto
                  niszczy wizerunek i postępuje w sposób nieuczciwy.
                  • kolciag Re: Avon to piramida?? 30.03.09, 16:36
                    hehe, no to bardzo się cieszę że się zgadzamy smile

wielka szkoda, że takie osoby jak Ty są wykańczane przez takie a nie inne OMS/LS
                    i rezygnują ze współpracy z firmą sad bo rozumiem że Ty już w Avon'ie nie działasz

to właśnie te nieuczciwe osoby powinne wypadać z Avonu... a tu wszystko jak
                    zawsze na złość sad
                    • agatux Re: Avon to piramida?? 30.03.09, 23:40
                      Mnie raczej ciężko wykończyć, prędzej jak bym wykończyła, gdyby ktoś mi zrobił
                      świństwo.
                      Nie rezygnuję w tej chwili, bo rezygnując w tym momencie nie mogłabym zbierać
                      informacji o łamaniu prawa przez Avon. Na pewno rozwiążę umowę z Avonem, bo
                      dzięki Bogu nie jest to moje źródło utrzymania i w tej chwili stanowi 15-20%
                      dochodów mojej rodziny, a odzyskując czas, który - jak sama dobrze wiesz -
                      poświęca się dla Avonu w dość dużych ilościach - na inne prace, mogę zarobić w
                      rodzinnej firmie, którą prowadzi mąż drugie tyle.
                      Co mnie trzyma ? Tylko i wyłącznie lojalność wobec Konsultantek, które w to
                      wciągnęłam, które przez olbrzymi okres czasu prowadziłam do Klubu Róży, na
                      stanowisko Lidera itd. Dlatego też chcę na pewno dotrwać na pełnym luzie do
                      końca edycji KR, a potem zasłużony urlop od Avonu.

Powinny wypadać - jak dobrze napisałaś - nieuczciwe osoby, czyli sprzedający na
                      bazarach, na Allegro, w sklepach tradycyjnych i internetowych, składający lewe
                      zamówienia na swoje Konsultantki itp.
                      Jednak ANI RAZU nie spotkałam się z sytuacją przez całe lata, by tym zajmowano
                      się. Nikomu za to nie rozwiązano umowy, tylko pięknie mówi się, że "zajmujemy
                      się", "zamykamy konta", ale kim zajmują się, komu zamykają konta ? NIKOMU! To
                      jest czcze gadanie, które ma nas tylko uspokoić.
                      Zwykłą Konsultantkę straszą za to, że zapłaciła 2 dni po terminie sądem, że
                      zrobiła zwrot produktu, że ośmieliła się zgłosić reklamację na uszkodzony
                      produkt, a tej która robi lewe zamówienia, wykorzystuje dane swoich KK, handluje
                      na lewo i prawo np. na Allegro mówi się, że "powiedzieliśmy, ostrzegliśmy" i na
                      tym koniec.
                      Absurd godny czasów PRL.
                      • kolciag Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 17:14
                        Szkoda wielka... z drugiej strony rozumiem twoją decyzję sad

Zostaje mieć nadzieję, że nastaną zmiany na lepsze... może wtedy skusisz się
                        zostać :]

Tylko nie mów że nadzieja matką głupich tongue_out
    • giemika Re: Avon to piramida?? 26.03.09, 22:18
      Współpracowałam z Avonem ok. 10 lat. Jako kk zawsze byłam niezależna i agresywny marketing mnie nie dotyczył, choć oczywiście zauważałam jego niezdrowe efekty w biurze. Avon mnie zmęczył i właściwie z niego zrezygnowałam (pisałam o tym w innym temacie).
      Ale chcę powiedzieć jedno - nie zdarzyło mi się, by ktoś zamawiał na moje konto... i bym w jakikolwiek inny sposób została oszukana. To naprawdę ogromne nadużycie. Cieszę się że byłam/jestem w dobrym okręgu. Pozdrawiam.
      • aganiok32 Re: Avon to piramida?? 27.03.09, 09:05
        Gdyby ktoś zamówił na moje konto, to zgłosiłabym to na policję. Tak jak
        napisałaś, to spore nadużycie.
      • dorotazoz Re: Avon to piramida?? 27.03.09, 09:13
        czasami konsultantka nawet nie wie że kosmetyki są zamawiane na jej nazwisko smile jak oms się wyrobi z opłatami i zawiadomienie Ci nie przyjdzie, własnej strony w necie nie sprawdzasz, bo nie masz przeciez potrzeby, to w zasadzie wszystko może obyć się bez uszczerbków. wilk syty i owca cała..
        • agatux Re: Avon to piramida?? 27.03.09, 13:03
          Wilk jest syty i będzie, a wilkiem jest ta oszustka OMS czy Lider, która ta robi.
          Jednak owca, czyli ta "szara naiwna Konsultantka" nie jest cała, a dokładniej
          bezpieczna, gdyż nie wie co OMS/LS robi z jej fakturą, czy nie trafi do kogoś
          niepowołanego, a w razie kontroli z Urzędu Skarbowego nie ma szans na
          wytłumaczenie się z tego.
          Wystarczy wpisać w google "Avon Urząd Skarbowy" i można znaleźć autentyczne
          wypowiedzi tych osób, które już wpadły w taką sytuację.
          Wówczas OMS/LS wykręcają się od tego, zasłaniając się umową, że robisz to na
          własne ryzyko.
          Stąd tez Avon wprowadza opłatę za wysłanie nawet pierwszego upomnienia w
          wysokości 5zł (i za każde kolejne upomnienie), by zminimalizować te lewizny.
          Pierwsze upomnienie i drugie przychodzi przecież na adres rzekomego
          zamieszkania, a ten może być fałszywy, np. może to być adres OMS/LS lub ich
          biura. Dopiero trzecie upomnienie przychodzi na adres zameldowania.

Nie podchodźmy tak nonszalancko do swoich danych. Bo jestem ciekawa czy gdyby
          nieuczciwy pracownik banku pożyczył sobie z Twojego konta 100zł i za 2 dni oddał
          to też stwierdziłabyś, że wilk syty (bo pracownik skorzystał w nagłej sytuacji z
          Twoich pieniędzy), a owca cała (czyli Ty, bo w sumie nie straciłaś kasy, a
          pomogła ona komuś)?
          Jeżeli to wszystko ma polegać na takich nieuczciwych i lewych poczynaniach to
          trzeba się zastanowić czy przypadkiem kiedyś ten wilk nie stanie się owcą, która
          trafi na innego wilka, który jednak będzie głodny ...
          • wiera1402 Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 09:50
            Drogie, nieszczęliwe konsultantki weżcie sie do pracy i przestańcie psuć
            wizerunek firmy takimi ocenami. Zpozycji Lidera wygląda to tak: podpisujac umowę
            zobowiązałyście się do wykonania pracy /przy mianowaniu dostałyscie pelna
            informację na czm to polega/,nie robiąc zamowień jesteście KK nieaktywnymi, z
            czego Liderzy są rozliczani, kontakt z Wami jest b.trudny, bo przy przypadkowym
            spotkaniu udajecie,że nie widzicie, telefonów od nas nie odbieracie. Raz na trzy
            katalogi macie zamów. na 50 zł i"jęczycie" żeby Wam dołożyć/chyba w r../Drogie
            Panie do roboty i nie pisać glupot, a najlepiej podjąć decyzję o zakonczeniu
            współpracy. Oprócz Was są takie, które mają dużo satysfakcji ze wspołpracy z firmą.
            • agatux Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 11:46
              Ja nie jestem KK, tylko także Liderką i nie jęczę - jak piszesz, tylko
              przedstawiam FAKTY!, które sama potwierdzasz między wierszami pisząc, że KK jest
              nieaktywna, a Ciebie i mnie Avon przecież z tego rozlicza. Czyli według Ciebie
              oznacza to, że mam iść do COK i składać bez wiedzy mojej KK na nią zamówienie ?
              To, że nie chcą odbierać od Ciebie telefonów to sama sobie na to odpowiedz. Moja
              teoria jest taka, iż być może wydzwaniasz do nich ciągle z pytaniem czy złożą
              zamówienie, dlaczego są niaktywne itd. itp. Ludzie nie lubią nachalności i
              nagabywania. Jeśli ktoś wszedł do Avonu, bo go namówiono bo będzie mieć taniej
              na własne potrzeby kosmetyki to nie oczekujmy zaraz, że rzuci swoją pracę, by
              zajmować się Avonem albo, że półka z kosmetykami w łazience będzie tylko z
              napisem Avon, bo w ten sposób dochodzimy do paranoi i wkrótce będziemy chciały
              mieć chleb i samochód made by Avon.

Jeżeli ktoś ma satysfakcję z oszukiwania ludzi to moje gratulacje, ja mogę mieć
              satysfakcję z pracy w dobrym towarzystwie z ciekawymi ludzie, ale wtedy gdy są
              jasne i uczciwe zasady postępowanie, a takie w Avonie nie są przez wszystkich
              akceptowane.
              Według Ciebie zapewne też podkręcanie zamówień brakami, by mieć większy opust
              też jest uczciwe, tak jak i składanie zamówień bez wiedzy KK. Ciekawe jakby
              okazało się, gdyby ktoś wziął kredyt w banku bez Twojej wiedzy, czy też być tak
              dopingowała i pochwalała takie zachowanie ?
              • wiera1402 Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 19:30
                Do agatux - nie podoba się to wypad. Nie sra się we własne gniazdo. Za tekstu
                szkalująde firmę może nie pomóc kolega ze studiów i koleżanka prawniczka.
                • agatux Re: Avon to piramida?? 01.04.09, 15:46
                  Typowo polskie podejście - wszyscy kradną to i ja będę kraść, wszyscy oszukują
                  to i jak będę oszukiwać. I wtedy lepiej siedzieć cicho, bo "Nie sra się we
                  własne gniazdo. "
                  Prawnik dobry będzie raczej potrzebny tym, którzy oszukują firmę, bo ja jakby co
                  mam na to dowody. Wystarczy pójść do każdego COK i zobaczyć. Ale kontrole z
                  Avonu COKów odbywają się na zasadzie "Panie kierowniku, jutro przyjedziemy z
                  wizytą" i wtedy nawet trawę maluje się na zielono, bo będzie inspekcja. Uprzedza
                  się Liderów, OMS, że wtedy mają wyłączyć opcję "lewizna" i w raporcie z kontroli
                  są same plusy. A chyba nie o to chodzi, prawda ?
                  Swoją drogą chciałabym zobaczyć jak Avon pozywa publicznie kogoś, kto pisze
                  prawdę. Wtedy taka firma powtórzyłaby historię Amwaya, który do tej pory nie
                  podniósł się po publicznej sprawie filmu Pana Dederki.
                  Jak widzę już założyłaś wątek o brakach - i co ? Nie oszukujesz firmy sama ? To
                  kto powinien szukać prawnika jak czy Ty ?
                • kolciag Re: Avon to piramida?? 01.04.09, 19:05
                  prosiłabym o zachowanie kultury, a jak nie umiesz to sama wyp...adaj

każdy ma prawo się wypowiedzieć i powiedzieć co mu na sercu leży, ale kulturę
                  można przy tym zachować
            • kolciag Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 12:24
              Wiero, zgodzę się z Tobą częściowo z Tym, że są osoby które nic nie robią i
              marudzą... zapisały się jako KK które chcą działać i zarabiać i na tym się
              skończyło, teraz oczekują kokosów i masy klientów, że im to wszystko spadnie z
              nieba...

ale zwróć uwagę na to, że obecnie do Avon zapisywany jest kogo się tylko da, w
              tym wiele osób, które zamawiają TYLKO I WYŁĄCZNIE NA SWOJE POTRZEBY !! i mają do
              tego prawo, mają prawo złożyć zamówienie raz na rok, i zmuszanie takich osób nie
              ma sensu, bo tylko je odstraszasz

Także tutaj albo wiń Avon, że każą nam ciągle mianować, albo LS za to że mianują
              nieodpowiednie osoby... a nie KK które podpisały umowę bo im nawciskano kitu i
              namówiono/zmuszono !!

Dyżury w COK przecież właśnie tak wyglądają... przychodzi klient który chce
              kupić balsam do ciała za 10 zł... a LS wpycha mu jeszcze kilka produktów i robi
              z niego KK !! NO I JAKI TO MA SENS !!

Nie ma w umowie nic na temat tego że KK zobowiązuje się do regularnego składania
              zamówień i sprzedawania kosmetyków innym, sama chociaż bardzo lubię te
              kosmetyki, też nie mam w łazience czy kosmetyczce tylko Avonu, bo to przesada,
              no i nie wszystko Avon ma i nie wszystko może mi pasować...
              • wiera1402 Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 19:01
                Dziewczynki zamów. raz na rok, czy tylko dla cioci,siostry to u KK w cenach
                katalogowych. Nie udawac KK za 25% taniej.Zakupy przed
                Swiętami,wakacjami/"mazidelka" do opalania/i znow przed świętami tanią wodę dla
                chłopaka. Co roku w terminach jw. wysyp konsultantek. do tego często nie
                zaplacone faktury. młodość-głupota-lenistwo.
                • dorotazoz Re: Avon to piramida?? 31.03.09, 20:51
                  więc co z dniami otwartymi naprzykład??kiedy to rozdaje się zdrapki-każda wygarana, próbki i jaieś tam dupsy,a umowy na ciocie, babcie, czy wujków??kto na to pozwala i dlaczego tak się dzieje?? i pozatym czytaj proszę ze zrozumieniem, nie obwiniamy firmy jako całosci, tylko strasznie głupią politykę gnania na oslep naprzód, i oszukiwania w formie zamawiania pod nie swoim numerem!!zaqmawiania na nieswoje nazwisko. napisz kilka zajadłości na tentemat! a nie - tylko użalasz się na osoby nieodpowiedzialne z którymi takie jak Ty podpisują umowy.
    • aluttezza-pl moje ulubione 01.04.09, 23:50
      kolciag i agatux - moje ulubione na tym forum smile

Też od kilku miesięcy jestem liderką. Dla mnie to rozrywka. Bardzo lubię
      dziewczyny, które mam w zespole. Rozumiem je i co najgorsze (!) - wybaczam, że
      nie złożą zamówienia w kolejnym katalogu, bo coś tam, rozumiem, że nie chcą
      zamawiać dla siebie, aby osiągnąć kolejny TPS i dostać np. tusz do rzęs, a na
      pierwszym spotkaniu mówię o tym, że nie ma sensu wysyłać zamówień na kwotę
      mniejszą niż 150 zł.

Nie należę do grona "wyjadaczek", ale wiem, że są takie w moim okręgu. Z ręką na
      sercu przyznaję, iż o tym jak można sobie "radzić", dowiedziałam się dopiero z
      dyskusji na tym forum (COK-u nie mam w okolicy, więc żyłam w nieświadomości, co
      tam można wyrabiać).

Zastanawia mnie tylko czy takie składanie lewych zamówień ma jakiś sens? Czy to
      nie jest błędne koło, tak jak sprzedawanie na Allegro bez zarobku? Policzmy.
      Złożę za kogoś, dostanę bonus 50 zł za przyrost aktywnej kadry, z 7,50 zł od jej
      minimalnego zamówienia (na 150). Z tego mi dadzą 60 % bo ja na zlecenie. Zarobek
      około 35 zł, a za paczkę muszę zapłacić ponad stówę i jeszcze jakoś się pozbyć
      tych kosmetyków. Wychodzi ok. -75 zł. Nie ma co, złoty interes...

Śmieszą mnie te kombinacje, bo to tak naprawdę gra niewarta świeczki. Chyba, że
      ja jeszcze o czymś nie wiem...?

kolciag, agatux - fajnie, że jesteście. Bratnie dusze.

pozdrawiam ciepło!

• agatux Re: moje ulubione 02.04.09, 01:17
        Cóż za miłe określenie - ulubione wink

Dla początkującego Lidera jest to wszystko nie do ogarnięcia - bez obrazy, ale
        tak jest. Wszystkie niuanse tego kombinatorska albo samemu się szlifuje, ale to
        trwa długo, albo obserwuje się - jak nazwałaś je - stare wyjadaczki, albo ma się
        układy z OMS, która bez problemu podpowie Ci jak upłynnić sprytnie towar, jak
        zamawiać i na tym zarobić.
        Dla początkującego Lidera gra jest niewarta świeczki, bo sprzedając 1 krem
        zarabiasz mało, sprzedając 1000 sztuk już masz więcej.
        Skoro są Liderzy - osobiście znam przynajmniej z 7-10, którzy na Allegro co
        miesiąc tłuką po ponad 100.000zł w cenach katalogowych to chyba już jesteś w
        stanie policzyć sobie prowizje jakie mają od tej sprzedaży itd.
        Zresztą, by sprzedawać z 40% opustem Lider nie zamawia paczki na 100zł, tylko na
        min. 3000zł, by móc zaoferować produkt z taką zniżką.
        I potem mamy taką akcję promocyjną z torebką Batycki, a potencjalna KK śmieje
        się, że w Internecie ona ma na Allegro zniżkę 40-50% taniej, a torebki nie
        potrzebuje, bo to co ona zaoszczędzi na różnicy między ceną z Allegro a cenami
        katalogowymi to będzie miała taką torebkę jaką zechce, a nie taką jaką dają.

Wbrew pozorom ten lewy biznes Liderów jest opłacalny, bo zyskują na kilku -
        kilkunastu kontach Klub Róży i prezenty - jakie by one nie były - ale są i można
        je sprzedać. Dodatkowo jest % od sprzedaży, jaki ma Lider, bonusy ...
        Ja osobiście też miałam uwagi od OMS w stylu "dziewczyny sprzedają gdzieś w
        Internecie, może sama spróbowałabyś". Ale jeśli ja mam pół dnia spędzić na
        pakowaniu paczek, staniu na poczcie i ich nadawaniu, sprawdzaniu wpłat kto
        zapłacił, kto co kupił, komu wystawić komentarz, itd. itp. to stwierdziłam, że
        ja niewolnikiem nie jestem i nie będę podnosić obrotów swojego okręgu tylko po
        to, by moja OMS pojechała na kolejną wycieczkę albo dostała kolejny prezent.
        Jednak cała masa Liderów tak robi, bo OMS i DMS twierdzą i doradzają im, że
        dzięki temu dostaną samochód, będą kimś ważnym w Avonie i inne obiecanki. A te
        nic nie mają z tego obrotu kosmetykami, tylko obrót na raporcie, z którego
        wynikają tylko cyfry i bonus, jak akurat przysługuje. Pół domu w kosmetykach co
        druga ma i tak to się kręci.
        Jak przeanalizujesz zarobki Lidera od dużych zamówien swoich KK, bonusy itp. to
        zrozumiesz, ile to jest warte dla tych Liderów.

A jeśli chodzi o te małe paczki, które hurtowo odbierają Liderzy w COKach to bez
        problemu pozbywają się tych produktów w biurach okręgu czy na stoiskach (podczas
        prospektingu) nawet odejmując opust jaki był na fakturze 15 czy 25%. Zabierają
        oczywiście prezenty za TPS i też je sprzedają i tak zbierają się zarobki.
        Dla Lidera KK to po prostu jej dane osobowe i PESEL, nr dowodu, gdy już to
        wszystko ma - machina kręcenia rusza do przodu itd.
        • seun Re: moje ulubione 02.04.09, 12:07
          Ostatnio psioczyłam, że mam już dość tego liderowania i rzucam to w cholere wink

Denerwują mnie liderki, które robią przekręty a potem taka OMS ma pretensje do
          Lidera, który pracuje uczciwie, że nie ma takiego dużego przyrostu konsultantek,
          obrotów etc jak te co kombinują

Ale ech... kobieta zmienną jest, bo mimo wszystko ten Avon mnie wciągnął i
          szkoda mi niweczyć pracę włożoną w budowanie zespołu
          Więc pewnie dalej będę się pienić, że odchodzę i... skończy się na słowach smile
    • aluttezza-pl A von 02.04.09, 15:03
      No tak, tylko z tego, co piszesz agatux, wynika, że te kobiety żyją chyba tylko
      z działalności w Avonie - stąd ta presja. No bo kiedy pracująca 8 godzin osoba,
      która ma rodzinę (tj. męża i dzieci) miałaby mianować nowe konsultantki,
      obsługiwać konto na Allegro i biegać na pocztę? To zajmuje mnóstwo czasu. Dla
      mnie jest to praca dodatkowa, więc nie czuję presji. Pracuję, kiedy mam na to
      czas i cieszę się, że co miesiąc wpada z tego jakiś grosz na moje potrzeby. W
      mieście takim jak moje, gdzie nie ma COK, ani biura, kombinatorki mają chyba
      trudniejsze zadanie. Z tego, co wiem, żadna z liderek, starszych liderek itp.
      nie jest klubowiczką róży, więc wydaje mi się, że one obdzielają swoimi
      zamówieniami nieaktywne konsultantki. No bo skoro siedzą w tym od lat, to mają
      chyba spore grono klientów?

Małe miasto, to i "przedsiębiorczość" mniejsza smile

Są w Avonie sprawy, o których nie śniło się filozofom... smile

• agatux Pierwsze zmiany w Avonie po tym wątku ... 14.04.09, 15:01
        ... zauważyłam w COK. Pojawiła się informacja następującej treści (została
        rozesłana w strefie Konsultantki w sekcji "Masz wiadomość"):
        "Droga Konsultantko, Drogi Konsultancie,
        Pragniemy poinformować, o możliwości odbioru zamówień i dokonywania zakupów w
        Centrum Obsługi Konsultantek przez osoby trzecie.
        Wystarczy wydrukować Formularz Upoważnienia dostępny w Plikach do pobrania i
        wypełniony dostarczyć do najbliższego Centrum Obsługi Konsultantek.
        Dodatkowo informujemy, że dotychczas wystawione upoważnienia nie tracą swojej
        ważności.
        Za osobę trzecią uznajemy: brata, siostrę, OMS, Lidera Sprzedaży, osobę o innym
        nazwisku i innym adresie zameldowania niż Konsultantka
        Pozdrawiamy
        Dział Obsługi Konsultantek"

W COK pojawił się zapis dodatkowy, iż "w związku z ochroną danych osobowych
        wprowadzamy zmiany ...", czyli nagle Avon po ponad 12 latach od wprowadzenia
        ustawy o ochronie danych osobowych zaczyna w trosce chronić nasze dane.
        Złośliwie mówiąc - to rychło w porę.

Tylko dalej w COK zakupy możemy robić na lewo, bo nikt nie sprawdza tożsamości.
        Przykład - moja znajoma zrobiła zakupy na inną osobę z mojej rodziny, znając nr
        personalny oraz imię i nazwisko i nikt nawet nie zapytał czy to rzeczywiście
        ona, a jeśli nie to czy ma upoważnienie itd. Obłęd jakiś. I było to właśnie po
        fakcie, gdy już była właśnie powyższa cytowana przeze mnie informacja o rzekomej
        ochronie danych osobowych. Teraz powinnam zrobić zakupy na dane jakiegoś
        pracownika z biura z Warszawy i zapytać czy Pana/Pani dane pracodawca dobrze
        chroni albo podobne lewe zakupy powinny mieć na swoim koncie OMS, by zobaczyły
        jak to jest, że ktoś wykorzystuje ich dane ? I wysłać im do domu z napisem "Czy
        miło robi się zakupy na czyjeś konta bez wiedzy tych osób ? Mi było miło
        skorzystać z Twoich danych smile". Lewe zakupy w Avonie - 10zł, mina OMS po
        otrzymaniu lewej faktury - bezcenne ...
        • kolciag Re: Pierwsze zmiany w Avonie po tym wątku ... 14.04.09, 17:37
          Wiele zależy od COK... na Jerozolimskich nie mogłam zrobić nawet zakupów dla
          mojej KK która mnie o to prosiła... !! A to też już jest obłęd, że jako Lider
          nie mogę pomóc mojej KK która pilnie potrzebuje pomocy uncertain
          • agatux Re: Pierwsze zmiany w Avonie po tym wątku ... 14.04.09, 19:13
            Według mnie to nie obłęd, a porządek.
            Skoro Pani Agnieszka (tak dla przykładu) została Konsultantką to chyba po to, by
            samodzielnie zamawiać i odbierać zamówienia i dzięki temu mieć taniej kosmetyki
            Avonu. Skoro chce mieć obsługę tzw. door-to-door to albo niech zamówi paczkę do
            domu (dostawa regularna) albo zrezygnuje z bycia Konsultantką i korzysta z
            obsługi innej Konsultantki, gdy chce na telefon już mieć produkty.
            Druga sprawa to fakt, iż wielu Liderów - to nie przytyk do Ciebie kolciag -
            podpiera się tym, iż robi zakupy na swoje KK, bo one prosiły o to. Tylko okazuje
            się, że nagle powstaje 20 czy 30 lewych faktur na te same produkty. Czyżby
            zbieżność, że tyle osób zamawia ten sam produkt ?
            Wiadomo, że chodzi o zwiększenie aktywności i wyrobienie obrotu dla okręgu.
            A w nagłych przypadkach to możesz kupić na siebie produkt, który potrzebuje
            Twoja Konsultantka i go jej odsprzedać z opustem swoim lub takim, jaki ma ta
            Konsultantka. Dzięki temu ona ma produkt, który potrzebuje, a Ty zadowolenie że
            pomogłaś swojej Konsultantce.
            Zresztą nie ma co aż tak "rozpieszczać swoich Konsultantek" robieniem za nich
            zakupów, bo w końcu chyba nie po to zostały Konsultantkami, by ktoś za nich
            pracował ? No chyba, że te Konsultantki to tzw. słupy - a to już inna para
            kaloszy ...
            • kolciag Re: Pierwsze zmiany w Avonie po tym wątku ... 14.04.09, 22:20
              Masz rację Agatux... ale są wyjątkowe sytuacje... tutaj taka była, nie chcę
              rozpieszczać moich KK, ale jak trzeba to chciałabym móc im pomóc.

Każdy kij ma 2 końce - z jednej strony nie można komuś pomóc kto tego bardzo
              potrzebuje, z 2 nie ma możliwości robienia lewych zakupów.
    • sarunieczka Re: Avon to piramida?? 14.04.09, 21:13
      Bardzo dobry temat dziewczyny i jestem w szoku po przeczytaniu
      wszystkiego...z drugiej strony nie powinnam się może
      dziwić...wszędzie chyba są jakieś przekręty,oszustwa...
      Ja jestem zwykłą konsultantką,od kilku lat,moja koordynatorka która
      mnie wciągnęła wtedy,teraz jest liderką sprzedaży bodajże.Sama do
      niej podeszłam że chcę coś zamówić,po kilku razach zamawiałam u
      niej na kwotę ok.200 zł i zaproponowała zostanie
      konsultantką,zgodziłam się chętnie.Moja współpraca z nią układała
      się dobrze,do tej pory w sumie nie jest źle,nie zmusza mnie do
      składania zamówień,raz tylko jej jakoś zależało,bo dołożyła mi do
      zamówienia.Raz tylko mnie zdenerwowała,a ponieważ widzę ze piszecie
      na ten temat więc i ja się włączę...zamówiła bez mojej wiedzy na
      moje konto !!! Opuściłam katalog-czasem opuszczam odkąd są co 3
      tgodnie-i ona wie o tym że będę opuszczać.Nic bym nie wiedziała,ale
      zajrzałam sobie ot tak na dane finansowe a tu ponad 200 zł do
      zapłacenia !!! termin dostawy paczki minął,więc zorientowałam się
      ze odebrała...zadzwoniłam do niej,i powiedziała że:"niechcący
      zamówiłam z pani konta" taaaa jasne,niechcący !!! Powiedziałam jej
      ostrym tonem ze sobie nie życzę więcej takich sytuacji,przeprosiła
      i póki co spokój...teraz nie zamawiałam od 2 katalogów i tylko
      zerkam w net na dane finansowe,jak coś będzie to zamorduję !! smile
      • agatux Re: Avon to piramida?? 14.04.09, 22:56
        To masz / miałaś duże szczęście, że Liderka zapłaciła to co zamówiła.
        I oby było tak dalej, więc lepiej pilnować, choć w obliczu nowych zasad i
        przepisów - jeśli nie upoważniłaś do swojego konta Liderki czy OMS to nie mogą
        robić zakupów na Twoje konto. Ale lepiej być czujnym.

Ja mam właśnie kontakt na potrzeby całej tej sprawy z lewym Avonem kontakt z
        kilkoma konsultantkami dzięki uprzejmości kilku osób, na konta których Liderzy
        złożyli zamówienia i wcale nie zapłacili! Ludziom zaczęły przychodzić
        upomnienia, w tym upomnienie nr 3, które jest wysyłane z firmy windykacyjnej i
        Avon nawet nie kiwnął palcem, by pomóc tym osobom w rozwiązaniu problemu. Nie
        chcę pisać jak w końcu udało się rozwiązać ten problem, by nie domyślano się o
        jakie sprawy chodzi. Powiem tyle, że bez znajomości prawa nie obyło się.
        I nie chodziło o kwotę 200zł, a o kilka tysięcy w 2 przypadkach. Więc jak
        widzicie nie są to żarty.

Swoją drogą jakby każdy mordował za lewe zamówienia to chyba by zostało niewielu
        Liderów w Avonie ... wink
        • countess Re: Avon to piramida?? 15.04.09, 00:38
          To ja bym mogła spokojniutko sobie działać i nikt by się nie czepiał moich
          wyników. Nie wymagał złotych gór i grzeczny by był, a tak? Hulaj dusza, echh sad
    • ilapolska Re: Avon to piramida?? 08.02.14, 12:29
      NOWA FIRMA MLM W POLSCE , 3 kwartał 2014 zostań jedna z pierwszych osób !!

Branża kosmetyczna.

Więcej informacji pod adresem , kris003@poczta.fm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka