Dodaj do ulubionych

Zachodnie filmy i seriale w TV PRL..

16.03.11, 18:20
Skojarzył mi się serial "Randall i duch Hopkirka", pamięta ktoś?
Ale była "Bonanza", był "Koń, który mówi".
Była "Pipi Langstrumpf"
Były kreskówki wszelakie
Co jeszcze było, bo tak na biegu wymieniłem..
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:41
      Jasne, pamiętam Randalla z duchem Hopkirka i Eda - konia, który mówił, i ranczo Ponderosa, i doktora Kildare'a, i Świętego, i czarownicę Samantę....
      Dorzucam jeszcze: "Belfegor, upiór Luwru" - jakich sztuk musiałam dokonywać, żeby to obejrzeć!
    • tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:43
      Duzo tego bylo:
      "Święty" z Rogerem Moorem, "Fantomas" i inne filmy z Louise DeFines - chyba najbardziej popularny aktor komiediowy w PRLu. Arsen Lupin, serial z przygodami przepieknej Angeliki, ona nawet do haremu trafila.
      Potem Ja, Klaudiusz, Aniolki Charliego, Pogoda dla bogaczy, Ulice San Francisco, Planeta Malp.
    • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:44
      Fantomasa pamiętam, i całą serię Żandarma, z Louisem De Funesem.
      A Jamesa Bonda pokazywali? Czy dopiero na kasetach wideo w latach 80. się ogladało?
      Aaaa, jeszcze "Kosmos 1999", szlagier TVP2 w wolne soboty..
    • tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:48
      Rozowa Pantera! do tej pory mam slabosc do tych filmow.
      • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:07
        Ale Fantomas, Angelika, Funes czy cudny gang Olsena to dopiero po Peerelu zaczęły latać w TV, przedtem tylko w kinie.
        A z seriali cudnych to oczywiście "Saga rodu Forsythe'ów" , Klaudiusz...
        Nie pamiętam tytułu: serial francuski, saga rodzinna, chyba młodziutka Fanny Ardant tam grała, w pierwszym odcinku rodzina pojechała do Paryża na kolejny sezon baletów Diagilewa, oglądają Niżyńskiego. Ktoś kojarzy?
        • asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:02
          Pamiętam serial z Fanny A. ale nie pamietam tytułu Był też taki o dwóch braciach: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego tytyłu tez nie pomnę.
          • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:08
            asdaa napisała:

> Pamiętam serial z Fanny A. ale nie pamietam tytułu Był też taki o dwóch braciac
            > h: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego
            > tytyłu tez nie pomnę.

"Pogoda dla bogaczy".
          • panda_zielona Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 24.03.11, 00:16
            asdaa napisała:

Był też taki o dwóch braciac
            > h: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego
            > tytyłu tez nie pomnę.

Pogoda dla bogaczy:)
        • pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:22
          ten serial z Fanny Ardant .... czy tam grał też Francis Huster? Oryginalny tytuł to Les dames de la cote. A u nas chyba "Lata marzeń i złudzeń" choć nie wiem czy nie mylę tytułu z polskim serialem.
          I Fanny Ardant to w tym serialu to był mały pikuś. Moje serce z miejsca zajął Marcel grany przez Hustera i cały serial obejrzałam tylko i wyłącznie dla niego. Och jakiż on był cudowny...
          A w "Pogodzie dla bogaczy" senator Jordache.
          • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 08:49
            pompompom napisała:

> ten serial z Fanny Ardant .... czy tam grał też Francis Huster? Oryginalny tytu
            > ł to Les dames de la cote. A u nas chyba "Lata marzeń i złudzeń" choć nie wiem
            > czy nie mylę tytułu z polskim serialem.
            Też na te damy po biogramie stawiałam, ale chodzi mi o polski tytuł. Nic mi te "Lata marzeń i złudzeń" w pamięci nie otworzyły, choć to może być to ;)
        • kkokos Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 23:09
          ewa9717 napisała:

> Ale Fantomas, Angelika, Funes czy cudny gang Olsena to dopiero po Peerelu zaczę
          > ły latać w TV, przedtem tylko w kinie.

nieprawda
          angelikę pamiętam z początków mojej podstawówki właśnie z telewizji - w życiu nie byłam na tym w kinie
          funes dokładnie tak samo - chodził w tv w każde święta, żandarm do wyrzygu co gwiazdkę i co wielkanoc. razem z filmami z alainem delonem. generalnie święta to były właśnie komedie francuskie i filmy kostiumowe.

• ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:08
        tamsin napisała:

> Rozowa Pantera! do tej pory mam slabosc do tych filmow.
        Ja też, ale to ze względu na Davida Nivena ;)
        • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:42
          Gang Olsena i cytat: "Egon, klawo jak cholera".. :-)
      • tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 21:14
        i różowa seria!!
        • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:29
          tymon99 napisał:

> i różowa seria!!

Tak, Rózowa seria późno w nocy :-) To było coś.. Choć to ledwo ledwo erotyczne było..
          • tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 11:40
            ale 16-letnia penelope cruz!!
    • masandra6 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:01
      Dziecieciem bedąc poszlam z mamą na Nieoczekiwaną zmianę miejsc. czytał lektor, nie załując przekleństw w odpowiednim miejscu :). Zachłyśnięta zachodem z żalem wyszlam na szarą polską ulicę 80 lat. Oczywiście nie tylko zmiana była wówczas przewodnikiem po lepszym swiecie, choć odnosilam wrażenie, że mieszkania w hamerykańskich filmach sa jakieś takie chaotyczne. w europejskich było luksusowo ale bardziej swojsko.
      Po doznaniach estetycznych, przychodził czas na wrażenia wlaściwe.
      Chciałabym jeszcze raz obejrzeć Niebieskie lato, Powrót do edenu, Oshin, nawet w rytmie disco potraktowałabym łaskawiej niz kiedyś. Oczywiście tylko z sentymentu do dziecinnych beztroskich lat.
    • asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:06
      dla dzieci: "Thierry śmiałek", "Bella i Sebastian", któraś wersja Robina Hooda
      z kreskówek: "Przygody psa Huckleberry", cos z pieskiem o imieniu Oggie, przygody dwóch myszek tłukących kota, "Wołk i zajec"
      • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:10
        Serial "Bella i Sebastian" zaowocował wieloma małymi Sebastianami w Polsce ;)
        • tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:46
          i nie brakowalo Belli, sama nawet rozwazalam takie imie dla mojej suczki.
      • pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:42
        "Bella i Sebastian" pamięta ktoś piosenkę? "L'oiseau"
        I "Lessi wróć" nie byłam w stanie obejrzeć filmu, bo zaraz płakałam i uciekałam do drugiego pokoju, żeby nikt przypadkiem nie widział łez.
      • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:38
        asdaa napisała:

> dla dzieci: "Thierry śmiałek", "Bella i Sebastian", któraś wersja Robina Hooda
        > z kreskówek: "Przygody psa Huckleberry", cos z pieskiem o imieniu Oggie, przygo
        > dy dwóch myszek tłukących kota

Tak, pies to był Augie Doggie, a myszki to Pixie i Dixie, tłuczony bezlitośnie kot to Jinks :-)
        Ależ to się oglądało..
        A miś Yogi z młodszym kolegą, z parku Yellowstone, kradnący żarcie turystom?
    • pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:35
      A serial "Dopóki się znów nie spotkamy" z przepiękną piosenką śpiewaną przez Mireille Mathieu?
      A "Niewolnica Isaura" :)?
      A "Powrót do Edenu"? (scena, w której Stephanii w końcu ulega Jake'owi Sanders... hmm on był sexy :)).
      • trevistas Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:40
        '' Sir Lancelot'' / pocz. lat 60-tych.
        • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:42
          Sir Lancelot musiał być jeszcze na początku lat 70-tych, pamiętam go..
    • pomarola Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:44
      Saga rodu Forsythe'ów i Saga rodu Palliserów - pamiętam, że moja mama ogromnie się tym emocjonowała.
      Seriale kryminalne - Colombo, Kojak, Ironside...
      Seriale melodramatyczne na podstawie powieści Judith Krantz (to już pod koniec PRL) - Dopóki się znów nie spotkamy, Tylko Manhattan, Córka Mistrala....
      Pogoda dla bogaczy - cudo, czekałam z utęsknieniem na każdy kolejny odcinek, dzięki temu serialowi odkryłam powieści Irwina Shawa... Peter Strauss pojawił się potem także w innym popularnym serialu - Kane i Abel, ale to było chyba już po PRL-u ?

• monia.i Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:46
      Brygady Tygrysa
      • horpyna4 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 11:57
        Końcówka peerelu - Dempsey i Makepeace.
        • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:19
          Był szał na fryzurę jak Makepeace ;)
    • brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:43
      Skoro zostały wymienione seriale "Dopóki się nie spotkamy" i "Córka Mistrala", to jeszcze jeden
      serial z lat 80tych z kapitalną ścieżką dźwiękową Vladimira Cosmy:
      "Michał Strogoff - kurier carski"
      • brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:45
        Przypomniało mi się:
        rok 82 lub 83 - "Martin Eden" - też z przepiękną piosenką w czołówce.
        • asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 15:35
          www.youtube.com/watch?v=brl-3FzqUAQ
    • fettinia Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 09:35
      Pamietam te wszystkie seriale:)
      A tak troche obok tematu chociaz filmowo-pamietacie jak sie czekalo na swiateczne poranki?Tylko w BN i Wielkanoc byly filmy Disneya:)Wszyscy lacznie z doroslymi siedzieli przed telewizorami:)
      • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 14:12
        Generalnie w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc Telewizja Polska nas wtedy raczyła hitami, aż żal było siedzieć i się obżerać albo spać.. Tylko oglądać i oglądać.
        Nie to co w czasach III RP, żelazny repertuar to "Kevin sam w domu" tudzież "Szklana pułapka" :-)
        • tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 14:32
          jarkoni napisał:
          "Szklana pułapka" :-)

Ta szklana pulapka to chyba najgorzej przetlumaczony tytul filmu
          • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 16:31
            Z najgorszych tłumaczeń pamiętam odcinek serialu produkcji ZSRR.
            Tytuł: "Malczik i sobaka", tłumaczenie "Pułapka"
        • tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 17:43
          arkoni napisał:

> Generalnie w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc Telewizja Polska nas wtedy
          > raczyła hitami

chyba wolę "die hard" od 1 do 4.0 niż "kremlowskie kuranty" :-)
          • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 18:12
            Tymon, aż sobie Die hard dziś obejrzę z sentymentu..
            Nasza obecna opcja jest taka, że chcę a nie muszę(polegać na TV), a zapas filmów mam w setki..
      • brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 22:42
        Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus" nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesiątych ( tak zapamiętałem )
        A jeszcze przy okazji wspominania świątecznych filmów należy przypomnieć teleferie z serialami.
        Z teleferyjnych seriali do dziś wspominam "Gościa ze Smokolandii" - o smoku , który na Ziemię przyleciał z kosmosu. Jego rozmowy z bazą kosmiczną ( Gaba-Giba-Bazyl, tu Smokofilomidanek ) i piosenkę na koniec każdego odcinka ( Ja jestem Danek, mmmmmm, największy samochwała i najlepszy smok )
        • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 20.03.11, 09:08
          brian.e napisał:

> Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus"
          > nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesi
          > ątych ( tak zapamiętałem )
          > A jeszcze przy okazji wspominania świątecznych filmów należy przypomnieć telef
          > erie z serialami.
          > Z teleferyjnych seriali do dziś wspominam "Gościa ze Smokolandii" - o smoku ,
          > który na Ziemię przyleciał z kosmosu. Jego rozmowy z bazą kosmiczną ( Gaba-Giba
          > -Bazyl, tu Smokofilomidanek ) i piosenkę na koniec każdego odcinka ( Ja jestem
          > Danek, mmmmmm, największy samochwała i najlepszy smok )

OO TAK, Ja jestem Danek, pamiętam smoka, już dużawy byłem, ale oglądałem smoka Danka
          • fettinia Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 25.03.11, 10:44
            ooo dziekuje za przypomnienie Danka! :)ech..
        • kkokos Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 23:03
          brian.e napisał:

> Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus"
          > nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesi
          > ątych ( tak zapamiętałem )

a trójka w radiu nadawała w święta godzinę piosenek z filmów disneya :)
          ech...
    • quba Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 21:42
      Pamiętam taki serial francuski - chłopak z dziewczyną, bardzo zakochani, spacerowali po parku.
      Przelatywał nad nimi helikopter, w którym byli biznesmeni i w ogóle jacyś ważni faceci, opijali jakiś sukces w interesach i jeden wyrzuciła przez okno pusta butelkę po alkoholu, który pili...
      Butelka zabiła dziewczynę.
      Zrozpaczony chłopak odszukał tych mężczyzn i każdy kolejny odcinek pokazywał zemstę tego chłopaka, który wszystkich tych facetów zabił.
      Każdy odcinek by poświęcony opracowaniu i wykonaniu kolejnej zbrodni.
      Trzymało bardzo w napięciu, a widzowie byli po stronie tego chłopaka - zbrodniarza, albo powiedzmy łagodniej - odwetowca.
      Niestety, nie pamiętam tytułu tego serialu.

Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
      • tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 22:10
        tez pamietam ten serial ale tytulu nie. W jednym odcinku zona sprawcy zmarla na tezca, bo skaleczyla sie na gwozdziu specjalnie tak wbitym i zakazonym tym zarazkiem. Na koncu tego serialu, policjantka ktora przypominala te zabita butelka dziewczyne byla wystawiona na przynete i tak chyba go schwytali.
      • tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 23:06
        spotkania w mroku (rendez-vous en noir).
      • grrrrw Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 09.02.17, 23:03
        Cos w stylu "Uklad krążenia"...
    • quba Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 21:43
      I jeszcze jeden francuski "Panie na Mogadorze"
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • minerwamcg Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.03.11, 23:35
      "Curro Jimenez". Miał odjazdową pukawkę z lufą rozszerzoną na końcu :)
    • gryfb Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 25.03.11, 01:00
      Druga połowa lat siedemdziesiątych.
      Miniserial (chyba 3 części) "Człowiek z Marsylii".
      Ktoś pamięta?
      www.youtube.com/watch?v=ODU-1sDGmYA
      • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 08:41
        a "Zorro"
        Ja byłem fanem wielkim jako dzieciak.
        www.youtube.com/watch?v=1ikHhNqSrwY
        • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 09:24
          Ach, don Diego de la Vega...
          I koń Tornado ;)
          • horpyna4 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 09:48
            I tak najlepszy był sierżant Garcia...
            • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 27.03.11, 09:00
              Garcia był najlepszy :-)
              • czekolada72 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 13.07.11, 20:43
                No oczywiscie, ze Garcia byl najlepszy :))
                Zwlaszcza, ze moja Mamusia byla wtedy w ciazy i przezwisko - jak ulal :))
                Jeszcze raz wspomne serial o policjancie z wyspy Yersey.
                I historyczne - "Czarny Tulipan", "Szkarłatny kwiat", Szakłatna litera", "Fanfan Tulipan", "Krolowie przekleci", "Czerwone i czarne", taki serial, saga o Murzynach, uleciało mi na maxa z łepetyny...
                No i pamietam jak ogladalam na video filmy ze Stalonem - Rocky, Rambo - to było cos!!
                • balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 17:41
                  "Korzenie" i Kunta Kinte? Prawie zupelnie nie pamietam filmu, za to nagle wyskoczyl mi wierszyk-komentarz z tego okresu:
                  Zwiesil Polak nos na kwinte,
                  bo chcial zyc jak Kunta Kinte,
                  ale partia wszystko zrobi,
                  zeby Polak zyl jak Toby.
                  Zaskakujace rzeczy sie czlowiekowi przypominaja.;)
                  • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 18:31
                    E, to zupełnie inna para kaloszy. Kunta Kinte to bohater sagi murzyńskiej (od porwania młodziutkiego kunty przez handlarzy niewolnikow gdzieś w Afryce aż chyba do lat 70. XX wieku), Toby to jego córka, która chyba doczekała skutków wojny secesyjnej. To też się oglądało!
                    Serial na podstawie powieści Haleya.
                    Ja z kolei pamiętam, że odległy i jchyba uż uniwersytecko kształcony praprapraileśtam wnuk Kunty zdołał z plemiennym opowiadaczem w Afryce odtworzyć pradzieje rodziny na podstawie słów z języka plemienia Kunty przechowywanych jak talizman przez potomków, brzmiało to mniej więcej: "kamba bolongo" i znaczyło "drzewo". A nazwisko wczoraj poznanych ludzi mi uciekło, Balamuku ;)
                    • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 18:34
                      A, zaś palnęłam! Szybciej pisałam, niż myślałam ;)
                      Córka była Kizi, a Toby imię nadane Kuncie przez białych włascicieli. Niezłomny Kunta upieral się przy Kuncie ;)
                  • czekolada72 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 29.07.11, 19:40
                    O własnie - Korzenie!
    • tinysiskin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 23:36
      Pipi - świetny serial.
      Mogliby znowu puścić w TV. T
      • letalin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 30.09.11, 11:50
        "Ivanhoe"
        Do dzisiaj pamiętem melodię z czołówki.
        • balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.10.11, 16:29
          Przypomnialam sobie niedawno "Siedmiu wspanialych" i musze dorzucic - westerny, westerny, westerny! Ogladalismy cala rodzina z zapartym tchem, rany, wszystkie te biale kaniony, ostatnie pociagi z Gun Hill i ostatni kowboje, winchestery 73, Kasie Ballou, Butche (?) Cassidy i Sundance Kidy, ech. Co dziwne, filmy pozacieraly mi sie w pamieci, a zostala muzyka i czasem zaczyna za mna chodzic jakies three-ten to Yuma.
          • ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.10.11, 18:17
            Ach, a "Rio Bravo" i pieśniczki spiewane przez Deana Martina, Waltera Brennana i Ricky'ego Nelsona! Wtedy chyba pierwsze dżinksy dostałam i usiłowałam chodzić jak Ricky Nelson ;)
            • jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.11.11, 07:39
              A Winnetou i Pierre Brice?
              Jeśli już o westernach?
              Apacze krzyczący po niemiecku, kręcone chyba w Jugosławii..
              Ależ to się oglądało..
              • podroznik0109 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.09.15, 23:56
                wymieniliście tyle tytułów a nikt nie pamięta o Curro Jimenez to był hiszpański buntownik
              • 5zet Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 02.10.15, 01:56
                Po niemiecku pół biedy. Ale Winnetou krzyczący do Apaczów: nu riebiata, pajechali !! Oglądane w Mińsku (stolica Białorusi ;)))około 1978 roku
                • balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 02.10.15, 16:52
                  Oglądane w Mięguszowcach, z dubbingiem słowackim - ja som Winnetou, načelnik Apačov!
                  To był piękny Sylwester... ;)
    • linn_linn Re: "Niebieskie lato" 09.02.17, 09:48
      Jesli ktos uczy sie hiszpanskiego (albo juz zna), polecam odcinki w necie:
      www.rtve.es/alacarta/videos/verano-azul/
      Po prawej stronie sa dialogi, ktore ulatwiaja odbior.
    • pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 12.10.19, 17:43
      To ja poszukuję tytułu serialu (chyba) po poszukiwaczach złota. Nie "Gorączka złota", bo ta to serial raczej współczesny. I nawet nie chodzi o sam film a o piosenkę z jego końcówki. Na pewno było w niej o złocie (słowo gold wyraźnie było słychać), a śpiewała ją kobieta do takiego starego prostokątnego mikrofonu. Zapamiętałam, że mimo emocjonalnego wykonania, kobieta operowała tylko głosem, natomiast jej sylwetka była w zasadzie nieruchoma (żadnego zbędnego poruszania ciałem, wygibasów, gestów). Eleganckie, staroświeckie wykonanie, pełne emocji w głosie. Kobieta miała charakterystyczny dla lat 60. kok z ciemnych włosów. I tak mi się to kojarzy z latami 60. albo z charakteryzacją na te lata np. z modą na nie w latach 80. Serial był emitowany w niedzielę (może w sobotę, ale raczej nie) w południe czy jakoś tak (nie wieczorem, to pamiętam). Komuś coś się kojarzy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka