jarkoni 16.03.11, 18:20 Skojarzył mi się serial "Randall i duch Hopkirka", pamięta ktoś? Ale była "Bonanza", był "Koń, który mówi". Była "Pipi Langstrumpf" Były kreskówki wszelakie Co jeszcze było, bo tak na biegu wymieniłem.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:41 Jasne, pamiętam Randalla z duchem Hopkirka i Eda - konia, który mówił, i ranczo Ponderosa, i doktora Kildare'a, i Świętego, i czarownicę Samantę.... Dorzucam jeszcze: "Belfegor, upiór Luwru" - jakich sztuk musiałam dokonywać, żeby to obejrzeć! Odpowiedz Link
tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:43 Duzo tego bylo: "Święty" z Rogerem Moorem, "Fantomas" i inne filmy z Louise DeFines - chyba najbardziej popularny aktor komiediowy w PRLu. Arsen Lupin, serial z przygodami przepieknej Angeliki, ona nawet do haremu trafila. Potem Ja, Klaudiusz, Aniolki Charliego, Pogoda dla bogaczy, Ulice San Francisco, Planeta Malp. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:44 Fantomasa pamiętam, i całą serię Żandarma, z Louisem De Funesem. A Jamesa Bonda pokazywali? Czy dopiero na kasetach wideo w latach 80. się ogladało? Aaaa, jeszcze "Kosmos 1999", szlagier TVP2 w wolne soboty.. Odpowiedz Link
tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 18:48 Rozowa Pantera! do tej pory mam slabosc do tych filmow. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:07 Ale Fantomas, Angelika, Funes czy cudny gang Olsena to dopiero po Peerelu zaczęły latać w TV, przedtem tylko w kinie. A z seriali cudnych to oczywiście "Saga rodu Forsythe'ów" , Klaudiusz... Nie pamiętam tytułu: serial francuski, saga rodzinna, chyba młodziutka Fanny Ardant tam grała, w pierwszym odcinku rodzina pojechała do Paryża na kolejny sezon baletów Diagilewa, oglądają Niżyńskiego. Ktoś kojarzy? Odpowiedz Link
asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:02 Pamiętam serial z Fanny A. ale nie pamietam tytułu Był też taki o dwóch braciach: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego tytyłu tez nie pomnę. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:08 asdaa napisała: > Pamiętam serial z Fanny A. ale nie pamietam tytułu Był też taki o dwóch braciac > h: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego > tytyłu tez nie pomnę. "Pogoda dla bogaczy". Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 24.03.11, 00:16 asdaa napisała: Był też taki o dwóch braciac > h: bogatym i biednym "Poor man, rich man" z P. Straussem i N. Nolte, polskiego > tytyłu tez nie pomnę. Pogoda dla bogaczy:) Odpowiedz Link
pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:22 ten serial z Fanny Ardant .... czy tam grał też Francis Huster? Oryginalny tytuł to Les dames de la cote. A u nas chyba "Lata marzeń i złudzeń" choć nie wiem czy nie mylę tytułu z polskim serialem. I Fanny Ardant to w tym serialu to był mały pikuś. Moje serce z miejsca zajął Marcel grany przez Hustera i cały serial obejrzałam tylko i wyłącznie dla niego. Och jakiż on był cudowny... A w "Pogodzie dla bogaczy" senator Jordache. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 08:49 pompompom napisała: > ten serial z Fanny Ardant .... czy tam grał też Francis Huster? Oryginalny tytu > ł to Les dames de la cote. A u nas chyba "Lata marzeń i złudzeń" choć nie wiem > czy nie mylę tytułu z polskim serialem. Też na te damy po biogramie stawiałam, ale chodzi mi o polski tytuł. Nic mi te "Lata marzeń i złudzeń" w pamięci nie otworzyły, choć to może być to ;) Odpowiedz Link
kkokos Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 23:09 ewa9717 napisała: > Ale Fantomas, Angelika, Funes czy cudny gang Olsena to dopiero po Peerelu zaczę > ły latać w TV, przedtem tylko w kinie. nieprawda angelikę pamiętam z początków mojej podstawówki właśnie z telewizji - w życiu nie byłam na tym w kinie funes dokładnie tak samo - chodził w tv w każde święta, żandarm do wyrzygu co gwiazdkę i co wielkanoc. razem z filmami z alainem delonem. generalnie święta to były właśnie komedie francuskie i filmy kostiumowe. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:08 tamsin napisała: > Rozowa Pantera! do tej pory mam slabosc do tych filmow. Ja też, ale to ze względu na Davida Nivena ;) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 19:42 Gang Olsena i cytat: "Egon, klawo jak cholera".. :-) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:29 tymon99 napisał: > i różowa seria!! Tak, Rózowa seria późno w nocy :-) To było coś.. Choć to ledwo ledwo erotyczne było.. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 11:40 ale 16-letnia penelope cruz!! Odpowiedz Link
masandra6 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:01 Dziecieciem bedąc poszlam z mamą na Nieoczekiwaną zmianę miejsc. czytał lektor, nie załując przekleństw w odpowiednim miejscu :). Zachłyśnięta zachodem z żalem wyszlam na szarą polską ulicę 80 lat. Oczywiście nie tylko zmiana była wówczas przewodnikiem po lepszym swiecie, choć odnosilam wrażenie, że mieszkania w hamerykańskich filmach sa jakieś takie chaotyczne. w europejskich było luksusowo ale bardziej swojsko. Po doznaniach estetycznych, przychodził czas na wrażenia wlaściwe. Chciałabym jeszcze raz obejrzeć Niebieskie lato, Powrót do edenu, Oshin, nawet w rytmie disco potraktowałabym łaskawiej niz kiedyś. Oczywiście tylko z sentymentu do dziecinnych beztroskich lat. Odpowiedz Link
asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:06 dla dzieci: "Thierry śmiałek", "Bella i Sebastian", któraś wersja Robina Hooda z kreskówek: "Przygody psa Huckleberry", cos z pieskiem o imieniu Oggie, przygody dwóch myszek tłukących kota, "Wołk i zajec" Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:10 Serial "Bella i Sebastian" zaowocował wieloma małymi Sebastianami w Polsce ;) Odpowiedz Link
tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 20:46 i nie brakowalo Belli, sama nawet rozwazalam takie imie dla mojej suczki. Odpowiedz Link
pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:42 "Bella i Sebastian" pamięta ktoś piosenkę? "L'oiseau" I "Lessi wróć" nie byłam w stanie obejrzeć filmu, bo zaraz płakałam i uciekałam do drugiego pokoju, żeby nikt przypadkiem nie widział łez. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:38 asdaa napisała: > dla dzieci: "Thierry śmiałek", "Bella i Sebastian", któraś wersja Robina Hooda > z kreskówek: "Przygody psa Huckleberry", cos z pieskiem o imieniu Oggie, przygo > dy dwóch myszek tłukących kota Tak, pies to był Augie Doggie, a myszki to Pixie i Dixie, tłuczony bezlitośnie kot to Jinks :-) Ależ to się oglądało.. A miś Yogi z młodszym kolegą, z parku Yellowstone, kradnący żarcie turystom? Odpowiedz Link
pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:35 A serial "Dopóki się znów nie spotkamy" z przepiękną piosenką śpiewaną przez Mireille Mathieu? A "Niewolnica Isaura" :)? A "Powrót do Edenu"? (scena, w której Stephanii w końcu ulega Jake'owi Sanders... hmm on był sexy :)). Odpowiedz Link
trevistas Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 16.03.11, 23:40 '' Sir Lancelot'' / pocz. lat 60-tych. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:42 Sir Lancelot musiał być jeszcze na początku lat 70-tych, pamiętam go.. Odpowiedz Link
pomarola Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 10:44 Saga rodu Forsythe'ów i Saga rodu Palliserów - pamiętam, że moja mama ogromnie się tym emocjonowała. Seriale kryminalne - Colombo, Kojak, Ironside... Seriale melodramatyczne na podstawie powieści Judith Krantz (to już pod koniec PRL) - Dopóki się znów nie spotkamy, Tylko Manhattan, Córka Mistrala.... Pogoda dla bogaczy - cudo, czekałam z utęsknieniem na każdy kolejny odcinek, dzięki temu serialowi odkryłam powieści Irwina Shawa... Peter Strauss pojawił się potem także w innym popularnym serialu - Kane i Abel, ale to było chyba już po PRL-u ? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 11:57 Końcówka peerelu - Dempsey i Makepeace. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:19 Był szał na fryzurę jak Makepeace ;) Odpowiedz Link
brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:43 Skoro zostały wymienione seriale "Dopóki się nie spotkamy" i "Córka Mistrala", to jeszcze jeden serial z lat 80tych z kapitalną ścieżką dźwiękową Vladimira Cosmy: "Michał Strogoff - kurier carski" Odpowiedz Link
brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 17.03.11, 13:45 Przypomniało mi się: rok 82 lub 83 - "Martin Eden" - też z przepiękną piosenką w czołówce. Odpowiedz Link
asdaa Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 15:35 www.youtube.com/watch?v=brl-3FzqUAQ Odpowiedz Link
fettinia Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 09:35 Pamietam te wszystkie seriale:) A tak troche obok tematu chociaz filmowo-pamietacie jak sie czekalo na swiateczne poranki?Tylko w BN i Wielkanoc byly filmy Disneya:)Wszyscy lacznie z doroslymi siedzieli przed telewizorami:) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 14:12 Generalnie w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc Telewizja Polska nas wtedy raczyła hitami, aż żal było siedzieć i się obżerać albo spać.. Tylko oglądać i oglądać. Nie to co w czasach III RP, żelazny repertuar to "Kevin sam w domu" tudzież "Szklana pułapka" :-) Odpowiedz Link
tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 14:32 jarkoni napisał: "Szklana pułapka" :-) Ta szklana pulapka to chyba najgorzej przetlumaczony tytul filmu Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 16:31 Z najgorszych tłumaczeń pamiętam odcinek serialu produkcji ZSRR. Tytuł: "Malczik i sobaka", tłumaczenie "Pułapka" Odpowiedz Link
tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 17:43 arkoni napisał: > Generalnie w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc Telewizja Polska nas wtedy > raczyła hitami chyba wolę "die hard" od 1 do 4.0 niż "kremlowskie kuranty" :-) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 18.03.11, 18:12 Tymon, aż sobie Die hard dziś obejrzę z sentymentu.. Nasza obecna opcja jest taka, że chcę a nie muszę(polegać na TV), a zapas filmów mam w setki.. Odpowiedz Link
brian.e Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 22:42 Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus" nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesiątych ( tak zapamiętałem ) A jeszcze przy okazji wspominania świątecznych filmów należy przypomnieć teleferie z serialami. Z teleferyjnych seriali do dziś wspominam "Gościa ze Smokolandii" - o smoku , który na Ziemię przyleciał z kosmosu. Jego rozmowy z bazą kosmiczną ( Gaba-Giba-Bazyl, tu Smokofilomidanek ) i piosenkę na koniec każdego odcinka ( Ja jestem Danek, mmmmmm, największy samochwała i najlepszy smok ) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 20.03.11, 09:08 brian.e napisał: > Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus" > nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesi > ątych ( tak zapamiętałem ) > A jeszcze przy okazji wspominania świątecznych filmów należy przypomnieć telef > erie z serialami. > Z teleferyjnych seriali do dziś wspominam "Gościa ze Smokolandii" - o smoku , > który na Ziemię przyleciał z kosmosu. Jego rozmowy z bazą kosmiczną ( Gaba-Giba > -Bazyl, tu Smokofilomidanek ) i piosenkę na koniec każdego odcinka ( Ja jestem > Danek, mmmmmm, największy samochwała i najlepszy smok ) OO TAK, Ja jestem Danek, pamiętam smoka, już dużawy byłem, ale oglądałem smoka Danka Odpowiedz Link
fettinia Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 25.03.11, 10:44 ooo dziekuje za przypomnienie Danka! :)ech.. Odpowiedz Link
kkokos Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 23:03 brian.e napisał: > Prawda. Kreskówki Disney'a , podobnie jak konserwowa szynka w puszce "Krakus" > nigdy więcej tak nie smakowały, jak podczas Świąt BN i WN w latach siedemdziesi > ątych ( tak zapamiętałem ) a trójka w radiu nadawała w święta godzinę piosenek z filmów disneya :) ech... Odpowiedz Link
quba Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 21:42 Pamiętam taki serial francuski - chłopak z dziewczyną, bardzo zakochani, spacerowali po parku. Przelatywał nad nimi helikopter, w którym byli biznesmeni i w ogóle jacyś ważni faceci, opijali jakiś sukces w interesach i jeden wyrzuciła przez okno pusta butelkę po alkoholu, który pili... Butelka zabiła dziewczynę. Zrozpaczony chłopak odszukał tych mężczyzn i każdy kolejny odcinek pokazywał zemstę tego chłopaka, który wszystkich tych facetów zabił. Każdy odcinek by poświęcony opracowaniu i wykonaniu kolejnej zbrodni. Trzymało bardzo w napięciu, a widzowie byli po stronie tego chłopaka - zbrodniarza, albo powiedzmy łagodniej - odwetowca. Niestety, nie pamiętam tytułu tego serialu. ******** Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca. Odpowiedz Link
tamsin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 22:10 tez pamietam ten serial ale tytulu nie. W jednym odcinku zona sprawcy zmarla na tezca, bo skaleczyla sie na gwozdziu specjalnie tak wbitym i zakazonym tym zarazkiem. Na koncu tego serialu, policjantka ktora przypominala te zabita butelka dziewczyne byla wystawiona na przynete i tak chyba go schwytali. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 23:06 spotkania w mroku (rendez-vous en noir). Odpowiedz Link
grrrrw Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 09.02.17, 23:03 Cos w stylu "Uklad krążenia"... Odpowiedz Link
quba Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 19.03.11, 21:43 I jeszcze jeden francuski "Panie na Mogadorze" ******** Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.03.11, 23:35 "Curro Jimenez". Miał odjazdową pukawkę z lufą rozszerzoną na końcu :) Odpowiedz Link
gryfb Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 25.03.11, 01:00 Druga połowa lat siedemdziesiątych. Miniserial (chyba 3 części) "Człowiek z Marsylii". Ktoś pamięta? www.youtube.com/watch?v=ODU-1sDGmYA Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 08:41 a "Zorro" Ja byłem fanem wielkim jako dzieciak. www.youtube.com/watch?v=1ikHhNqSrwY Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 09:24 Ach, don Diego de la Vega... I koń Tornado ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.03.11, 09:48 I tak najlepszy był sierżant Garcia... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 27.03.11, 09:00 Garcia był najlepszy :-) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 13.07.11, 20:43 No oczywiscie, ze Garcia byl najlepszy :)) Zwlaszcza, ze moja Mamusia byla wtedy w ciazy i przezwisko - jak ulal :)) Jeszcze raz wspomne serial o policjancie z wyspy Yersey. I historyczne - "Czarny Tulipan", "Szkarłatny kwiat", Szakłatna litera", "Fanfan Tulipan", "Krolowie przekleci", "Czerwone i czarne", taki serial, saga o Murzynach, uleciało mi na maxa z łepetyny... No i pamietam jak ogladalam na video filmy ze Stalonem - Rocky, Rambo - to było cos!! Odpowiedz Link
balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 17:41 "Korzenie" i Kunta Kinte? Prawie zupelnie nie pamietam filmu, za to nagle wyskoczyl mi wierszyk-komentarz z tego okresu: Zwiesil Polak nos na kwinte, bo chcial zyc jak Kunta Kinte, ale partia wszystko zrobi, zeby Polak zyl jak Toby. Zaskakujace rzeczy sie czlowiekowi przypominaja.;) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 18:31 E, to zupełnie inna para kaloszy. Kunta Kinte to bohater sagi murzyńskiej (od porwania młodziutkiego kunty przez handlarzy niewolnikow gdzieś w Afryce aż chyba do lat 70. XX wieku), Toby to jego córka, która chyba doczekała skutków wojny secesyjnej. To też się oglądało! Serial na podstawie powieści Haleya. Ja z kolei pamiętam, że odległy i jchyba uż uniwersytecko kształcony praprapraileśtam wnuk Kunty zdołał z plemiennym opowiadaczem w Afryce odtworzyć pradzieje rodziny na podstawie słów z języka plemienia Kunty przechowywanych jak talizman przez potomków, brzmiało to mniej więcej: "kamba bolongo" i znaczyło "drzewo". A nazwisko wczoraj poznanych ludzi mi uciekło, Balamuku ;) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 18:34 A, zaś palnęłam! Szybciej pisałam, niż myślałam ;) Córka była Kizi, a Toby imię nadane Kuncie przez białych włascicieli. Niezłomny Kunta upieral się przy Kuncie ;) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 29.07.11, 19:40 O własnie - Korzenie! Odpowiedz Link
tinysiskin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 22.07.11, 23:36 Pipi - świetny serial. Mogliby znowu puścić w TV. T Odpowiedz Link
letalin Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 30.09.11, 11:50 "Ivanhoe" Do dzisiaj pamiętem melodię z czołówki. Odpowiedz Link
balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.10.11, 16:29 Przypomnialam sobie niedawno "Siedmiu wspanialych" i musze dorzucic - westerny, westerny, westerny! Ogladalismy cala rodzina z zapartym tchem, rany, wszystkie te biale kaniony, ostatnie pociagi z Gun Hill i ostatni kowboje, winchestery 73, Kasie Ballou, Butche (?) Cassidy i Sundance Kidy, ech. Co dziwne, filmy pozacieraly mi sie w pamieci, a zostala muzyka i czasem zaczyna za mna chodzic jakies three-ten to Yuma. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.10.11, 18:17 Ach, a "Rio Bravo" i pieśniczki spiewane przez Deana Martina, Waltera Brennana i Ricky'ego Nelsona! Wtedy chyba pierwsze dżinksy dostałam i usiłowałam chodzić jak Ricky Nelson ;) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 01.11.11, 07:39 A Winnetou i Pierre Brice? Jeśli już o westernach? Apacze krzyczący po niemiecku, kręcone chyba w Jugosławii.. Ależ to się oglądało.. Odpowiedz Link
podroznik0109 Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 26.09.15, 23:56 wymieniliście tyle tytułów a nikt nie pamięta o Curro Jimenez to był hiszpański buntownik Odpowiedz Link
5zet Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 02.10.15, 01:56 Po niemiecku pół biedy. Ale Winnetou krzyczący do Apaczów: nu riebiata, pajechali !! Oglądane w Mińsku (stolica Białorusi ;)))około 1978 roku Odpowiedz Link
balamuk Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 02.10.15, 16:52 Oglądane w Mięguszowcach, z dubbingiem słowackim - ja som Winnetou, načelnik Apačov! To był piękny Sylwester... ;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: "Niebieskie lato" 09.02.17, 09:48 Jesli ktos uczy sie hiszpanskiego (albo juz zna), polecam odcinki w necie: www.rtve.es/alacarta/videos/verano-azul/ Po prawej stronie sa dialogi, ktore ulatwiaja odbior. Odpowiedz Link
pompompom Re: Zachodnie filmy i seriale w TV PRL.. 12.10.19, 17:43 To ja poszukuję tytułu serialu (chyba) po poszukiwaczach złota. Nie "Gorączka złota", bo ta to serial raczej współczesny. I nawet nie chodzi o sam film a o piosenkę z jego końcówki. Na pewno było w niej o złocie (słowo gold wyraźnie było słychać), a śpiewała ją kobieta do takiego starego prostokątnego mikrofonu. Zapamiętałam, że mimo emocjonalnego wykonania, kobieta operowała tylko głosem, natomiast jej sylwetka była w zasadzie nieruchoma (żadnego zbędnego poruszania ciałem, wygibasów, gestów). Eleganckie, staroświeckie wykonanie, pełne emocji w głosie. Kobieta miała charakterystyczny dla lat 60. kok z ciemnych włosów. I tak mi się to kojarzy z latami 60. albo z charakteryzacją na te lata np. z modą na nie w latach 80. Serial był emitowany w niedzielę (może w sobotę, ale raczej nie) w południe czy jakoś tak (nie wieczorem, to pamiętam). Komuś coś się kojarzy? Odpowiedz Link