zwierze_futerkowe 21.02.08, 16:41 Pamiętacie? Nawet płyty i śpiewniki z tymi "hitami" wydawali. A może jest na forum ktoś, kto tam jeździł? :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 17:39 Ja nie, ale że od nas kole stówy do Kołobrzegu, z zakładów pracy organizowano wycieczki autokarowe. Kosztowało to grosze albo i nic, chętnych zawsze mrowie, rodzice się też ze dwa razy załapali. Repertuar obśmiewano (chyba faktycznie tylko piosenki o żołnierskiej onucy tam brakło), ale były i prawdziwe hiciory: "Powołanie" Rodowiczki czy "Przyjedź, mamo, na przysięgę" Trubadurów. Mnie się najbardziej podobał zawsze "Harmonista na stopniach Reichstaaaaaaagu" (to jest wszystko, co z tej piosenki potrafię zaśpiewać). O, jeszcze mi się przypomniało: Dana Lerska i coś o wrzosach: " Wrzosy, wrzosy, lila mgła..." Odpowiedz Link
hajota Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 17:56 > O, jeszcze mi się przypomniało: Dana Lerska i coś o wrzosach: " > Wrzosy, wrzosy, lila mgła..." ..tam we wrzosach chłopak padł. O poranku kroplą rosy zapłakały nad nim wrzosy". I jeszcze: "Bo moje oczy są granatowe, bo w moich oczach granatów pęk, które mi kiedyś dziad mój zostawił, gdy musiał nosić w plecaku lęk". Albo "Szli na zachód osadnicy szlakiem Wielkiej Niedźwiedzicy, karabiny i haubice powiesili w cieniu brzóz". Wyobrażacie sobie tę haubicę wiszącą na brzozie? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 18:09 Tych oczu z granatów pękiem nie pamiętam, ale osadnicy na zachód to się spiewałooooooo... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 26.03.08, 21:49 hajota napisała: > karabiny i haubice > powiesili w cieniu brzóz". > > Wyobrażacie sobie tę haubicę wiszącą na brzozie? O ile pamiętam, w tekście było: "...karabiny i rusznice powiesili w cieniu brzóz". Odpowiedz Link
hajota Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 03.04.08, 14:10 > O ile pamiętam, w tekście było: > "...karabiny i rusznice > powiesili w cieniu brzóz". Fakt, wersja z rusznicami była bardziej rozpowszechniona. Ale "haubice" słyszałam na własne uszy, a ktoś nawet obśmiał je w felietonie. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 03.04.08, 14:40 hajota napisała: > "haubice" słyszałam na własne uszy, a ktoś nawet obśmiał je w > felietonie. Pod wpływem słowa "haubica" zaskoczyła klapka - na chwilę oddalam się od festiwalu kołobrzeskiego do książki Ludwika Jerzego Kerna "Ferdynand Wspaniały". Ów Ferdynand (pies, wyposażony przez autora w duszę i inne cechy ludzkie) miał przemawiać do żołnierzy - jako generał.. Że absolutnie nie wiedział, co mówić, podpowiedziano mu naprędce, żeby powiedział "cokolwiek wojskowego". No i powiedział: "Hau!...", "Hau!...", "Hau-bica!" Odpowiedz Link
a_weasley Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 20.03.09, 10:32 hajota napisała: >> O ile pamiętam, w tekście było: >> "...karabiny i rusznice >> powiesili w cieniu brzóz". > Fakt, wersja z rusznicami była bardziej > rozpowszechniona. Po prostu taki tekst ta piosenka ma. > Ale "haubice" słyszałam na własne uszy, No ba, ktoś nie pamiętał dobrze tekstu, obiło mu się kiedyś o uszy, że w wojsku coś takiego jak haubica jest, a się rymowało. A żeby jeszcze miał wiedzieć, co to jest haubica? No nie wymagajmy za dużo. On jest artysta, a nie żołnierz... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 20:36 Żołnierz dziewczynie nie skłamie, chociaż nie wszystko jej powie. Żołnierz zarzuci broń na ramię - wróci, to resztę dopowie... Wstęgą szos, miedzą pól złoconych, polną ścieżką, poprzez las... - po ten kwiat, po ten kwiat czerwony, kiedy przyszedł na to czas... Grupa "No To Co". Był to akurat rok 1968 - m.in. rok V Zjazdu PZPR - stąd śpiewano to z cokolwiek zmienionym refrenem: ...na ten zjazd, na ten zjazd czerwony, kiedy przyszedł na to czas... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 20:38 I jeszcze były teksty pisane według nowej, "ludowej" gramatyki: Witaj nam Polsko, MYŚMY SĄ WOJSKO biało-czerwone... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 21:25 A na którąż to stronę Zosieńka miała otworzyć okienko? :-))) Odpowiedz Link
hajota Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.02.08, 22:19 Na wschodnią oczywiście :-) Odpowiedz Link
a_weasley Witaj, Zosieńko - link 07.06.09, 16:31 Luccio1 napisał: > I jeszcze były teksty pisane według nowej, "ludowej" gramatyki: > Witaj nam Polsko, > MYŚMY SĄ WOJSKO no i co tu jest nowego? Ludowa owszem, ale dlaczego cudzysłów? Sam słyszałem na Śląsku "kaj tyś jest?" Ale ja nie o tym. Znalazłem teledysk. Współczesnej roboty. No dobrze, nie teledysk, tylko pokaz slajdów... link ___________________ Listy starego diabła do młodego Odpowiedz Link
hajota Dyskografia 21.02.08, 22:34 Patrzcie, co znalazłam! www.kanonart.neostrada.pl/Festiwal%20-%20Dyskografia%20edit.htm Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Dyskografia 22.02.08, 01:33 Masz, prawie dzieło naukowe. I ten żelazny garnitur kołobrzeskich wykonawców! Odpowiedz Link
luccio1 Kołobrzeg po chińsku. 20.03.08, 23:17 Co roku, gdy się zbłądzi na program Pekinu w językach obcych w okolicach 1 sierpnia (Dzień Chińskiej Armii Narodowo-Wyzwoleńczej), można usłyszeć stosowny program muzyczny. Budowa oraz instrumentacja utworów nie różni się niczym od tego, co znamy z Kołobrzegu - tyle, że słowa są niezrozumiałe. Tutaj pomaga wykład tekstu, poprzedzający zawsze emisję każdego kolejnego utworu. Oczywiście najbardziej "swojsko" brzmi taki wykład po rosyjsku: "Jeżedniewno, kogda my wychodim na granicu, my idiom mimo kładbiszcza naszich pawszich towariszczej i kładiom na mogiłach biełyje cwiety. Naszi towariszczi wmiestie s nami wieczno patrolirujut granicu!" - albo: "Diewuszki-sołdaty szagajut. Miesto raznociwetnych płatiej na nich tiomnozielionyje formy. Na szapkach sijajut krasnyje zwiozdy..." Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kołobrzeg po chińsku. 22.03.08, 01:49 I to samo w obrazkach: iisg.nl/~landsberger/pla.html Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kołobrzeg po chińsku. 22.03.08, 01:58 I jeszcze: www.damanski-zhenbao.ru/materials.htm Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Kołobrzeg po chińsku. 22.03.08, 15:29 luccio nie pieprz z dyskografii wychodzi mi 1972 rok jako "najbardziej przebojowy" dla festiwalu w kolobrzegu poszukam na emulu piosenki "moj noktowizor" zwroccie uwage ze po roku '81 spadla ranga festiwalu "chabry z poligonu" jest najbardziej wnerwiejaca piosenka pewnej bliskiej mi osoby;) pzdr. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kołobrzeg po chińsku. 22.03.08, 21:49 cromwell1 napisał: > zwroccie uwage ze po roku '81 > spadla ranga festiwalu Nic dziwnego. Obojętnie, kto z jakiej perspektywy patrzy - zaczęło się wówczas dziać w Polsce 1000 innych ważniejszych rzeczy. Tak naprawdę początkiem tych "ważniejszych rzeczy" był dzień 16 października 1978 - po tej dacie nic nie było takie, jak przedtem (pamiętam ten dzień - naprawdę poczułem wówczas, że historia przyspiesza, albo lepiej: że ruszyła z martwego punktu, w którym została zatrzymana!). Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 25.03.08, 17:29 I jeszcze jeden przykład: "Wojsko idzie n a s t o ł ó w k ę. Po co wojsko idzie tam? Wojsko idzie na stołówkę by kondycję żołnierz miał. Wojsko idzie, wojsko śpiewa..." Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 26.03.08, 10:59 Jeszcze było coś takiego" "...polski żołnierz szedł w bój i zwyciężał. I na polach Lenino, i pod Monte Cassino rosła sława polskiego oręża! Za nasz spokojny dom, za życie matek, żon - bronili naszych miast i wsi aż do ostatniej kropli krwi!" Był to koniec Gomułki - ten sam czas, w którym "No To Co" szło "Po ten Kwiat Czerwony" - a Załuski w "44-ym" obłudnie żałował żołnierzy, którym nie dane było dojść do Kraju "najkrótszą drogą", czyli razem z Armią Czerwoną; kiedy pod Monte Cassino żołnierze byli już w porządku - tylko ich Dowódca, gen. Anders, w dalszym ciągu nie; kiedy wolno było czcić bohaterów Powstania Warszawskiego - młodych ludzi cynicznie wykorzystanych przez zbankrutowanych graczy politycznych; i kiedy już wolno było przedstawiać bohaterstwo żołnierzy polskich przeciwstawiających się miażdżącej przewadze wroga w kampanii jesiennej 1939 r. - przedstawiać w całości do wieczora 16 września, po tej dacie już tylko wybiórczo Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 26.03.08, 22:33 Jeszcze była taka piosenka - też sam koniec lat 60.: "Gdy bomby lecą na nasz dom, dzieci wietnamskich słyszę płacz...". Śpiewał jakiś głos kobiecy - nie pamiętam, kto. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 01.04.08, 15:13 ...Najlepsze suknie szyje bezsprzecznie nasza krawcowa z Floty Powietrznej. La, la, la, la, dziewczyna ma srebrnoniebieskie maszyny ma... (to miało być o kobietach-pilotach). Odpowiedz Link
asdaa Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 14.07.10, 19:00 Stanisław Guzek z zespołem Blackout www.youtube.com/watch?v=IbU_uT2zI3o&feature=PlayList&p=12454ABDBF119E02&playnext_from=PL&playnext=1&index=26 ale mam wrażenie, że Kubasińska również to śpiewała Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 29.03.08, 19:57 Tam, gdzie się pasą chmurek baranki na srebrzystej nieba łące, wiatr rozwija jedwabne bańki, spadochrony łopocące. Ach kogóż to figlarny wiatr z niebieskich ścieżek w dół prowadzi? Ktoś wyląduje, buzi da, potem do domu odprowadzi... Na niebie cień przesuwa się, podniebni chłopcy są już blisko. I wszyscy teraz widzą że z kwiatkami stoisz na lotnisku. Utwór nosi tytuł "Spadochrony". Śpiewał go pod koniec lat 50. Tadeusz Skrzypczak - znany znacznie lepiej jako wykonawca piosenki "Siedem czerwonych róż". Piosenka "Spadochrony" zaistniała w domu dzięki płycie "Dla każdego coś miłego" - longplay 25 cm, zawierający 10 utworów, z których żaden nie zdołał się przebić, wszystkie popadły w zapomnienie natychmiast po prawykonaniu. Płytę kupił Tato w r. 1969 - była przeceniona z 30 zł na 5 zł. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 29.03.08, 22:46 Na 20. rocznicę Powstania Warszawskiego pojawiła się piosenka, z której przypominam sobie tylko urywki: "Dzień dobry, Nike ... maleńka Nike ... z wiązką granatów biegłaś ulicą...". To musiał być rok 1964 - w tym bowiem roku odsłonięto w Warszawie znany pomnik autorstwa Koniecznego. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 29.03.08, 22:49 I było jeszcze coś takiego: ... a na miejscu które grom strzaskał, w górę dumnie unosi miecz, i woła Nike Warszawska: Polska - to Wielka Rzecz! Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 31.03.08, 14:58 drogi luccio idzie ku lepszemu wczoraj dowiedzialem sie ze festiwal zyje miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34887,4514484.html zmienlo sie prawie wszystko procz zolnierskiej nuty pzdr. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 31.03.08, 15:16 A jakie pole do popisu dla twórców! po piosenkach o żołnierskiej menażce czy onucy coś o nowoczesniejszym natowskim wyposażeniu... Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 01.04.08, 17:13 czytam z zaciekawieniem, bo unikałam starannie :-) Odpowiedz Link
germanio Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 01.04.08, 17:56 W stanie wojennym puszczano cos takiego: Gdy Polska da nam rozkaz Stanie caly narod nasz jak szeroki mlody las Zglosimy sie do wojska Zeby socjalizmu bronic wraz... Odpowiedz Link
a_weasley Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 20.03.09, 10:28 germanio napisała: > W stanie wojennym puszczano cos takiego: > Gdy Polska da nam rozkaz > Stanie caly narod nasz jak szeroki mlody las > Zglosimy sie do wojska > Zeby socjalizmu bronic wraz... Którą to piosenką zresztą ponoć zrobiono autorowi piramidalne świństwo. Dostarczył dla potrzeb Kołobrzegu '81 piosenkę, która miała szansę w ówczesnych warunkach stać się hitem. Tę właśnie, tylko ostatni wers był "żeby wrogom mężnie spojrzeć w twarz". I tylko ktoś dokonał "drobnej" zmiany... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 21.06.09, 16:02 > Gdy Polska da nam rozkaz > Stanie caly narod nasz jak szeroki mlody las > Zglosimy sie do wojska > Zeby socjalizmu bronic wraz... Niechby nawet było: > Gdy Polska da nam rozkaz, > Stanie cały naród nasz jak szeroki młody las! > Zgłosimy się do wojska, > Żeby wrogom mężnie spojrzeć w twarz! - to jeżeli piosenkę lansowano w 1981 r., mogło chodzić o sytuację przyszłej (już niedługo) ofensywy Układu Warszawskiego na Zachód. Nasuwa się analogia z pieśnią sowiecką: > Jesli zawtra wojna, > Jesli zawtra pochod, > Bud' siegodnia k pochodu gotow! - którą było słychać wszędzie w całym Sojuzie począwszy od r. 1940! (według Wiktora Suworowa ["Lodołamacz"] ZSRR planował rozpoczęcie "wielkiej ofensywy wyzwoleńczej" w kierunku zachodnim w lipcu 1941; warto przypomnieć zdanie tegoż Autora z tejże książki: "Żołnierz nie potrzebuje rozkazu, by rozpocząć wojnę w obronie Ojczyzny!"). NB: latem 1981 można było czytać z ulicy porozwieszane na budynkach wszystkich jednostek wojskowych transparenty z hasłem: "Socjalizmu bronić będziemy tak, jak broni się Niepodległości Polski!". Co to oznaczało - pokazał 13 grudnia 1981 - i dni, tygodnie, miesiące i lata następne... Odpowiedz Link
a_weasley Skojarzenia to przekleństwo 22.06.09, 13:01 luccio1 napisał: > > Gdy Polska da nam rozkaz > > Stanie caly narod nasz jak szeroki mlody las > > Zglosimy sie do wojska > > Zeby socjalizmu bronic wraz... > > Niechby nawet było: > > Gdy Polska da nam rozkaz, > > Stanie cały naród nasz jak szeroki młody las! > > Zgłosimy się do wojska, > > Żeby wrogom mężnie spojrzeć w twarz! > > - to jeżeli piosenkę lansowano w 1981 r., mogło chodzić o sytuację przyszłej > (już niedługo) ofensywy Układu Warszawskiego na Zachód. Powiem więcej. Gdyby chodziło o to właśnie, toby piosenka poszła w wersji pierwotnej. To, że stało się tak, jak stało, wskazuje, że chodziło o "zagrożenie wewnętrzne". > Nasuwa się analogia z pieśnią sowiecką: > > Jesli zawtra wojna, Niektórym to się wszystko z jednym kojarzy. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 02.04.08, 21:02 I jeszcze: Już lat dwadzieścia pięć powoli, dzień po dniu, rozkwita nam Ojczyzna jak pęk czerwonych róż... XXV-lecie PRL: wielka feta zorganizowana przez Gomułkę, który jeszcze nie zdawał sobie sprawy, że jego czas dobiega kresu. 25 lat - a więc o całe pięć lat więcej, niż przetrwała Polska "międzywojenna", "burżuazyjno-obszarnicza", "sanacyjna", "faszystowska"... Tymi pięcioma latami można było udowodnić wyższość socjalizmu (mimo drobnych braków zauważalnych w życiu codziennym), niezbędność sojuszu ze Związkiem Radzieckim (nazywanego wprost "życiodajnym")... - i wiele, wiele jeszcze innych rzeczy. Odpowiedz Link
luccio1 Już lat dwadzieścia pięć... 03.04.08, 13:00 W tym samym roku 1969, kiedy Gomułka świętował XXV-lecie PRL, w Hiszpanii generał Franco obchodził 30. rocznicę zakończenia wojny domowej. Hasłem przewodnim jubileuszu było: "30 aňos del Paz" - "30 lat pokoju". Mam w oczach znaczek wydany z tej okazji. Czysty socrealizm: na pierwszym planie maszt wysokiego napięcia, w tle dojrzewające zboża, dymiące kominy, jakiś pociąg-torpeda... Odpowiedz Link
hofzet Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 14.05.09, 23:53 Błagam_kto to śpiwał i jaki tytół piosenki ? A może ktoś ją ma_tyle lat tego szukam. Już lat dwadzieścia pięć powoli, dzień po dniu, rozkwita nam Ojczyzna jak pęk czerwonych róż... ...Chłopcy i dziewczęta chodzą ulicami w oczach mają niebo czyste jak aksamit... Odpowiedz Link
kwiecien45 Halina Frąckowiak i ABC 25.07.09, 22:42 Halina Frąckowiak i ABC: "Już lat dwadzieścia pięć powoli, dzień po dniu, rozkwita nam Ojczyzna jak pęk czerwonych róż... ...Chłopcy i dziewczęta chodzą ulicami w oczach mają niebo czyste jak aksamit... Odpowiedz Link
hofzet Re: Halina Frąckowiak i ABC 14.07.10, 13:01 POMOCY ! + Nagroda_ kto ma albo pomoże poszukać mi tej piosenki, czyli Już lat 25 w wykonaniu H. Frąckowiak i W. Gąsowskiego_wynagrodzę. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 16.04.08, 19:49 Była też taka piosenka: "...czuwać ktoś musi na polskiej granicy. Mój Chłopiec jej strzeże z swym psem...". Śpiewał piękny sopran. Odpowiedz Link
luccio1 Skaldowie w Kołobrzegu w r. 1971 19.03.09, 21:41 Kiedy znajdziesz się w Jednostce Masz problemów sto, Oczy Ci latają wkoło Nie wiesz, co jest co. Nie wiesz, która lewa noga, Gdzie do kuchni drzwi... Wielu rzeczy nie wiesz jeszcze - Lecz wyjaśni Ci: Kapral Cię nauczy, Kapral wszystko powie! Dba o Twoją smukłą linię I o Twoje zdrowie. Wiadomości wszelkie W jednym palcu ma. Wszystko wnet się robi proste Jak dwa razy dwa! Z czego składa się haubica On najlepiej wie. Jak poruszać się w terenie - Zaraz dowiesz się. On nauczy trafiać w tarczę I przyrządzać sos, I co robić, by z gardzieli Czysty wydać głos. Kapral Cie nauczy Bo to dusza-człowiek! Dba o Twoją smukłą linię I o Twoje zdrowie. Wiadomości wszelkie W jednym palcu ma. Bardzo fajny z niego chłopak Kapral na sto dwa! Tego nie było, o ile pamiętam, na żadnym winylu. Dopiero niedawno wpadłem na ten utwór, słuchając albumu 4 płyt CD z wyborem archiwalnych nagrań z koncertów na żywo. Był to taki "ogarek diabłu". Odpowiedz Link
luccio1 Re: Skaldowie w Kołobrzegu w r. 1971 21.03.09, 01:51 I jeszcze jedna "perełka": Czekajcie mnie, Mamo, Czekajcie mnie, Tato; Przyjadę na urlop, Kiedy minie lato! Sierżant tu na ojcem, Kapitan nam mamą; Prawie tu jak w domu - Jednak nie tak samo! Kupcie mi ubranie! Stare już za małe; Bo jak wejść w poprzednie Gdy awans dostałem? Wy Dziewczyny drżyjcie, Bo nas kapral gania, By każdy miał piątkę Z ostrego strzelania! A jak zleci zima, Po niej druga minie, Pójdzie Starszy Rocznik Grzać się przy Dziewczynie! Czekajcie mnie, Mamo, Czekajcie mnie, Tato; Przyjadę na urlop, Kiedy minie lato! Odpowiedz Link
luccio1 Skaldowie w Kołobrzegu w r.1969 21.03.09, 14:21 "Nadejdziesz od strony mórz...": Nie będzie chciał przez Ziemię iść Tą drogą już nikt. I w huku bomb, i w świście kul, Przez ogień i dym. I zejdziesz tu na skrzydłach mew Na Ziemię, na świat: Człowieku, który zjawisz się W dniu, gdy zabraknie nas! Nie będziesz chciał przez Ziemię iść Tą drogą co my. I w huku bomb, i w świście kul, Przez ogień i dym. I zejdziesz tu na skrzydłach mew Na Ziemię, na świat: Człowieku, który zjawisz się W dniu, gdy zabraknie nas! Nasze Słońce świecić będzie Ci! Już jutro: nasze niebo będzie niebem Twym! Już jutro: nasza Ziemia będzie Ziemią Twą! I przynieś ludziom Pokój, na który tak czekają O poranku, we dnie w nocy, od lat... Nadejdziesz tu z wołaniem fal Co biją o brzeg, Gdy zatopimy w morzu hełm, I tarczę, i Miecz. Ucichną fale wielkich wód, Ucichnie szum rzek. Uniesie Cię ławica ryb Z dna morza na żółty brzeg. Nie będziesz chciał po Ziemi iść Tą drogą co my. I w huku bomb, i w świście kul, Przez ogień i dym. Bitewny pył opadnie z pól, I z wiosek, i z miast. Odkryjesz świat, na nowo świat, I łąkę, i ten las... Nasze Słońce świecić będzie Ci! Już jutro: nasze niebo będzie niebem Twym! Już jutro: nasza Ziemia będzie Ziemią Twą! I przynieś ludziom Pokój, na który tak czekają O poranku, we dnie w nocy, od lat... A jeśli przyjdziesz w morzu krwi Groźniejszy, niż dziś?! Tekst napisał Leszek Andrzej Moczulski. Całość wpisuje się w pacyfistyczny bełkot, towarzyszący i na Zachodzie, i na Wschodzie, wojnie toczącej się w Wietnamie (wojna ta latem 1969 zmierzała już do klęski Zachodu, z czego nie wszyscy jeszcze zdawali sobie sprawę - było to już ponad rok po "ofensywie Tet" i wymuszonej rezygnacji Johnsona z ubiegania się o drugą kadencję prezydencką); nieco "blizej" - było to także już po starciach radziecko-chińskich na wyspie Damańskiej/Czengbao (walczyły tam po obu stronach: sowiecki sprzęt i sowiecka doktryna). Co w tekście interesujące: "Ucichną fale wielkich wód, ucichnie szum rzek..." - - a zatem: pokój = spokój, cisza, bezruch; innymi słowy: jutro takie samo jak dziś, pojutrze takie samo jak jutro - itd.; można stąd odczytać tęsknotę za tym, aby odchodząc ze świata, odejść z takiego samego jak ten, który zaczęło się poznawać jako dziecko... - rzecz w normalnych warunkach już w latach 60./70. XX w. niemożliwa. "I przynieś ludziom Pokój, na który tak czekają..." - - czyżby przyjście Nowego Człowieka miało być po prostu powtórnym przyjściem Chrystusa na Końcu Czasu? (no, ale On nie zapowiadał przyniesienia pokoju...). Zdanie pytające na końcu wyraża niewiarę w możliwość urzeczywistnienia tego wszystkiego, o czym była mowa w całym tekście wyżej. Odpowiedz Link
kkokos a chabry z poligonu pamiętacie? 15.04.09, 22:27 www.youtube.com/watch?v=6rwSkXzdfrM&feature=related Odpowiedz Link
a_weasley Takiemu to dobrze 20.03.09, 10:35 To akurat była fajna piosenka i bardzo życiowa - w pierwszej zwrotce szeregowiec zazdrości plutonowemu, w drugiej plutonowy kapitanowi, w trzeciej kapitan generałowi, zawsze myśli "Takiemu to dobrze" + uzasadnienie, dlaczego... "...a gdy generał do domu zmierzał, Ujrzał dziewczynę, a z nią żołnierza, Spojrzał spod ciężkich, zmęczonych powiek, A co pomyślał - no, kto odpowie? - Takiemu to dobrze!" Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 15.04.09, 22:13 www.youtube.com/watch?v=Or_jSV-MdkE&feature=related Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 15.04.09, 22:20 To samo, co powyżej (Hymn Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej) - z pokazem slajdów: www.youtube.com/watch?v=2O7bOk7ROzg&feature=relatedhttps://www.youtube.com/watch?v=2O7bOk7ROzg&feature=related Odpowiedz Link
croyance Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 10.06.09, 21:33 Luccio, a co powiesz na armie turecka i muzyke, jaka graja np. w mauzoleum Ataturka? Czysty soc-real, ale nietypowy jednak ... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 15.04.09, 22:28 Pieśń: "Gdy nadejdzie wojna...": www.youtube.com/watch?v=t5q4cL9qZQI&feature=related Odpowiedz Link
czysty_jogurt Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 16.04.09, 02:53 To ci niespodzianka. Dopiero teraz odkrylem, ze piosenki (PIESNI) wojskowe Chinskiej Republiki Ludowej byly wykonywane na Festiwalu Piosenki Zolnierskiej w Kolobrzegu. Lepiej pozno niz wcale.... Odpowiedz Link
luccio1 Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 16.04.09, 16:44 "Chiński Kołobrzeg" to przenośnia. Chodziło mi o tożsamość stylu, środków wyrazu, towarzyszącej ikonografii... Odpowiedz Link
luccio1 Jeszcze jeden przykład...i 16.04.09, 17:58 - druga półkula, a jakby u nas...: www.youtube.com/watch?v=H57x-TS-DiY&feature=related Odpowiedz Link
a_weasley Re: Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. 07.06.09, 16:33 Zwierze_Futerkowe napisało: > Pamiętacie? Nawet płyty i śpiewniki z tymi "hitami" wydawali. Wpadł mi ostatnio jeden w ręce, bogaty m.in. w teksty Ernesta Brylla (do muzyki Katarzyny Gaertner pisywał on), i uderzył mnie jeden tekst - "Parsęta" Przymanowskiego. Rok to był 1977 chyba. Teraz wzmianka o wsparciu św. Jerzego w walce nie robi żadnego wrażenia, ale że wtedy Prz. coś takiego napisał, a cenzura puściła, szokuje. Odpowiedz Link