izabelski 02.07.08, 00:51 bo ja w 88 roku u kolegi ktory studiowal informatyke a raczej byl u jego dziewczyny, bo Zbyszek bal sie zeby mu go ktos z akademika nie podprowadzil :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 02:06 w 1988 roku w USA :-) od razu wyprobowalam na nim moich sil. Dostep do technologii w PRL-u polegal na "zalatwieniu xero" przez kogos, kto do tego cuda mial dostep. Zwykle byly to kopie fatalnej jakosci. Odpowiedz Link
robin153 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 03:21 U nas na Politechnice Krakowskiej chyba w 1986 juz byly ze 2-3 minikomputery. Na studiach doktoranckich w USA ktos mnie poprosil o przetlumaczenie jakiegos artykulu z rosyjeskiego i zrobilam to...piszac recznie. Dobrotliwy profesor kazal mi to wszystko przepisac uzywajac programu Word Perfect. Do dzis pamietam niektore funkcje np. F10 -SAVE. no i oczywiscie wszystko bylo zapamietrane na takiej cienkiej duzej dyskietce:)Moja praca doktorska, obroniona w 1996 roku (200 stron)byla juz zapamietana na tych mniejszych , plastikowych diskietkach i chyba ich kilka potrzebowalam :):):)A ni sa to az takie dawne czasy (mam nadzieje:) Odpowiedz Link
havokkk Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 22:54 86 r. mialem wtedy 7 lat było to ATARI 800XL. Zagrywalem sie w Beer Belly Burt's Brew biz i Crystal Castle z trzeszczacym dżojstikiem na 8 styków. Rok pozniej napisalem pierwszy program, wzorujac sie na listingu z Bajtka, w trybie Graphics 2 (albo 3). Obecnie jestem glownym architektem SW w pewnej firmie, nie nosze flanelowych koszul, mam piekna zone i sportowy samochod, ktorym wszystkich wyprzedzam jadac do pracy Odpowiedz Link
syswia Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 04:37 W 1990 r. w szkole podstawowej - starszne to bylo prymitywne. Zajecia polegaly na przepisywaniu dlugich polecen nie mam pojecia w takim jezyku, a potem na ekranie pojawial sie rysunek. Drugie podejscie - na poczatku lat 90. - kurs w Palacu Kultury i nauki i takze edytor tekstu Word Perfect i Tag. Instruktor byl niezwykle przystojnym studentem, a ja bylam jeszcze g.wniara. Slowem - sytuacja beznadziejna. Trzecie podejscie - wkrotce pozniej moi rodzice zakupili komputer, ktory przez dlugi czas sluzyl nam jako maszyna do pisania i do gier. Dane zapisywalo sie na takich plaskich olbrzymich miekkich dyskietkach:))) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 13:08 Przez taką dyskietkę dobrze się ogląda zaćmienie słońca. Odpowiedz Link
syswia Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 04.07.08, 04:12 He he he, zacmienie slonca to to bylo i owszem ;P Odpowiedz Link
aiczka Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 18:46 Bardzo prawdopodobne, ze byl to LOGO - polecenia wydawane zolwiowi z pedzlem na ogonie, taki pomysl na nauke programowania dla dzieci - tez przerabialismy. Odpowiedz Link
80c51 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 07:21 1978? '79? Nie pamiętam, miałem kilka lat. Ale dziurkarka taśmy mi się podobała :P. Odpowiedz Link
elodia Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 07:54 w 80 w szkole średniej na informatyce - Odra potem w pracy Mera i Odra potem wysłano mnie na kurs Spectrum, bo ktoś ku mojemu przerażeniu stwierdził, że tylko ja to pojmę:P A na kursie pamiętam - graliśmy w węża:) To była połowa lat 80-tych A potem w pracy pojawił się PC - tego zaczęłam poznawać od gry w diggera:) Odpowiedz Link
neilos Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 13:09 Mikrokomputer zobaczyłam pierwszy raz chyba w 1985 roku. Wcześniej, w roku akademickim 1979/1980 robiłam dyplom używając do obliczeń ODRĘ. Komputer zajmował dużą salę, a dane dostarczane były na taśmach lub kartach perforowanych. Kiedyś, pod koniec moich obliczeń, te karty rozsypały mi się i musiałam zacząć "zabawę" od początku. Odpowiedz Link
mister1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 20:54 ODRA ? Inaczej angielskie mainframe ICL-VME. Odpowiedz Link
robin153 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 03.07.08, 05:01 Tez mielismy ta Odre i przedmiot ETO. Tez uzywalismy kart do dziurkowania programu w jezyku Fortran. Ten komputer stal w osobnej sali, i trzeba bylo wkladac takie nakrywki na buty jak w szpitalu aby wejsc do tej sali. Odra mruczala dosc glosno:):):):) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 03.07.08, 19:16 No, ja jestem starsza, więc robiłam dyplom korzystając z komputera GIER (też zajmował wielką salę). Programowało się w Algolu i perforowało taśmy papierowe na flexowriterze. Swoją drogą bardzo lubiłam w tamtych czasach używać flexowritera jako maszyny do pisania, bo nie trzeba było używać kalki i przebitek (kto jeszcze dziś pamięta, jakie to było paskudztwo?), tyko kopiowało się przy użyciu właśnie taśmy perforowanej. Dzięki temu można było mieć kilka egzemplarzy maszynopisu o jednakowej jakości druku. Odpowiedz Link
mister1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 03.07.08, 21:43 dokladnie - ja uzywalem kart performowanych (80 pozycji) do pisania tekstow zamiast na maszynie do pisania - z tych czasow mam dotad w domu maszyne do pisania olivetti (na chodzie, bo praktycznie nie uzywana) ktorej szkoda mi wyrzucic... Odpowiedz Link
fettinia Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 04.07.08, 10:20 Pierwszy raz w 85 roku-taka wielka szafa to byla hehe-w pracowni informatycznej AE:)A maly PC chyba dopiero w latach 90:) Odpowiedz Link
mister1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 02.07.08, 20:52 na poczatku lat 70-tych (Centrum Fizyki Jadrowej w Utrechcie), od 1981 roku codziennie (bo stal sie moim zawodem). Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 03.07.08, 21:31 ja tez dawno, ale nie pamiętam dokładnie, znajomy sie doktoryzował i widziałam u niego w pracowni jakąś szafę :) to był komputer Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 05.07.08, 18:40 W pracy. W r. 1991. Odpowiedz Link
europa.1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 06.07.08, 19:44 W 1983. Była to nasza wspaniała Odra...cud maszyna. Te karty dziurkowane tak szybko się rozsypywały...:D Z tasiemek perforowanych robiło się cudowne gwiazdki:-))) Wspominam też z rozrzewnieniem mojego pierwszego PC...oczywiście na duże dyskietki:-))) Było to coś około 1990 roku. Odpowiedz Link
yanga Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 06.07.08, 22:57 W 1960 w Katedrze Maszyn Matematycznych PW w Al. Jerozolimskich. Zajmował całe pomieszczenie w zrujnowanym piętrowym domu mniej więcej tam, gdzie dziś hotel Mariott. Były tam niczym niezabezpieczone drzwi, przez które można było wyjść prosto na świeże powietrze i natychmiast wylądować na podwórku z przetrąconym karkiem. Mój obecny mąż, wówczas student III roku, wspomina tę katedrę z rozczuleniem, ja przychodziłam go tam odwiedzać na dyżurach. No i nie mówiło się wtedy "komputer", tylko "maszyna". Odpowiedz Link
anetta1773 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 08.07.08, 18:20 W 1968 podczas praktyki studenckiej w GUS.Pamiętam też Algol i Fortran.Najgorsze było dla mnie na studiach programowanie w języku wewnętrznym tz.maszyny matematycznej. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 10.07.08, 21:57 W domu zaistniał po raz pierwszy w r. 2004. "Składak" zrobiony przez kuzyna. Uczyłem się wtedy pisać na najstarszym "Wordzie". Odpowiedz Link
luccio1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 10.07.08, 21:58 A swoją drogą, razem z tym komputerem zaistniało od razu łącze do sieci... Odpowiedz Link
izabelski Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 11.07.08, 01:05 oooo - musialo to byc na jakims amerykanskim uniwersytecie - i kiedy? Odpowiedz Link
havokkk Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 23:21 jaja se robisz z czlowieka? Odpowiedz Link
lolyta Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 12.07.08, 17:10 U taty w pracy, jakas Odra czy cos w ten desen, w latach siedemdziesiatych. W domu mielismy tony "fortranek" (tych karteczek z zielonym paskiem, cyferkami i prostokatnymi dzirkami, z torych w pozniejszych latach sprzedawcy w warzywniakach robili sobie przywieszki z cenami burakow, bo to dobry karton byl i mial rozmiar w sam raz) W domu w roku 1984 - przywieziony z zagranicy ZX Spectrum 48, pierwszy w calej szkole. Boze drogi, to byla maszyna, i MK 232 na licencji Grundiga z tasmami Stilon Gorzow 60 (nie nalezalo uzywac 90 ani tym bardzie 120 bo ciensze i byla wieksza szansa na to ze sie program spsuje) jako "twardy dysk" :) no ze nie wspomne o programach typu soliter nagrywanych z radia z Rozglosni Harcerskiej. Odpowiedz Link
drzewko_szczescia Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 16.07.08, 02:36 lolyta napisała: >sie program spsuje) jako "twardy dysk" :) no ze nie > wspomne o programach typu soliter nagrywanych z radia z Rozglosni Harcerskiej. > O mój Boże- pamiętam to :DDDDDD Pik pik piiiiik - przez radio!!! :DD A mój pierwszy "widziany: komputer to Atari, gdzieś w liceum, czyli w latach 1983-87, kolega miał i dał nam pograć w tenisa- dwie kreski po przeciwnych stronach zielonkawego ekranu odbijały piłeczkę. I jeszcze pamiętam, że z takich perforowanych taśm w różnych pięknych, pastelowych kolorach robiło się gwiazdki- śnieżynki na choinkę. Odpowiedz Link
zakladka Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 12.07.08, 20:11 Odrę w trzeciej klasie liceum na wycieczce do jakiegoś zakładu pracy A potem w 84 stałam się szczęśliwą posiadaczką ZX Spectrum-przechowywanego do tej pory w szufladzie sentymentalnej No i potrafiłam programować w Fortranie z użyciem kart preforowanych Odpowiedz Link
uyu Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 17.07.08, 12:16 We Francji w polowie lat '80. Odpowiedz Link
meff Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 23.07.08, 13:21 w 1983 commodore 64, miałem wtedy 7 lat Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 23.07.08, 15:47 Późno. W połowie lat osiemdziesiątych. Pojawiły się w szkołach i jak się było grzecznym, można było w nagrodę zostać po lekcjach, żeby zabić kosmitów :) W dziewięćdziesiątym drugim miałam już swój własny. Miał 40 MB twardego dysku, 1 MB RAM-u, stację - uwaga, wielka nowość! na dyskietki 3,5 i kartę graficzną Hercules. Używałam na nim programu Word Perfect, prace zapisywałam na dyskietce dzięki programowi Norton Commander (a tak, tak, był już wtedy!), a relaksowałam się grając w "Prince of Persia" i "ElectroBody". Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 23.07.08, 17:29 Kupiłam synowi "spektrusia" wziął mnie za rękę i zaprowadził na giełdę, miał już wszystko obmyślone. Jajko mądrzejsze od kury. Jakoś w 85 roku to było, a on straszny małolat. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 23.07.08, 19:04 woman-in-love napisała: > Kupiłam synowi "spektrusia" wziął mnie za rękę i zaprowadził na > giełdę, miał już wszystko obmyślone. Jajko mądrzejsze od kury. Jakoś > w 85 roku to było, a on straszny małolat. sciemniasz jak zwykle pzdr. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 23.07.08, 20:51 wiesz lepiej ode mnie jak było??? O co chodzi? Giełda była na Grzybowskiej jeśli chodzi i ścisłość. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.07.08, 05:46 Pierwszy raz widzialam na zywo komputer gdzies w polowie lat 80ych - mama pracowala w banku i tam wlasnie uzywala tych tajemniczych, zóltawoszarych stworów. Mialy niewielkie, calkiem czarne ekrany, na których plonely pomaranczowe albo zielone literki i cyfry, i mama programowala kartami perforowanymi. Ale co tam cyfry.. za to konsole do gry! Pacmany i inne arkadowe stworzenia to byla magia, tym bardziej ze niemozliwe bylo cos takiego dorwac. W moim miescie od czasu do czasu pojawiala sie jedna, objazdowa machina i dzieci oblepialy ja szczelnie od góry do dolu i wydawaly tam twszystkie zlotówki jakie mialy (ale to chyba bylo juz na samiutkim koncu PRL). A w gnijacej juz zachodnio telewizji puscili raz.. Tron. Pamietam do dzis, jakie to bylo niesamowite i jak mi policzki plonely z przejecia tym komputerem, co wciagnal w siebie ludzi i slynny poscig motocyklami przez nieskonczone, matematyczne wymiary.. a jeden z ludzi pil jakas elektroniczna, pulsujaca na niebiesko wode.. zrobilo to na mnie nieslychane wrazenie. Potem komunizm upadl i wyjechalismy za granice i to bylo jak z pustyni pod rynne. Pojawily sie u nas w domu 2 kompy z niebiesciutkim DOSem i nie trzeba bylo ich programowac i mialy pierwsze gierki w kolorach - Commander Keen i Battle Chess - jakiez to bylo piekne ;) Potem pojawilo sie Windows 3.1, szczyt cywilizacji, z Warminerem, pasjansem, mah-jongiem i Wordem. I w MSPaincie jak sie pieknie rysowalo myszka - do dzisiaj mam wytrenowana dlon. A do wtóru zgrzytala wesolo iglowa drukarka, drukujac nam figurki z komiksów w formie ASCII-art ;) Kompy nie byly w PRL mi znane, ale kazdy elektryczny instrument mnie fascynowal - n.p. zegarki z szarymi ekranikami, a kalkulatorem potrafilam sie bawic godzinami. Odpowiedz Link
aint.important Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 12:14 > Pojawily sie u nas w domu 2 kompy z niebiesciutkim DOSem Niebiesciutki byl Norton Commander. DOS byl czarny jak smola :) Odpowiedz Link
sandwich1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 06:47 No i tu sie mylisz. Była w DOSie integralna nakładka, bodajże Dos cmommander, czy coś takiego i ona była niebieska. Odpowiedz Link
aint.important Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 21:41 sandwich1 napisał: > No i tu sie mylisz. Była w DOSie integralna nakładka, bodajże Dos cmommander, c > zy coś takiego i ona była niebieska. A przeczytałeś całą moją odpowiedź? Napisałem, że niebieski był Norton Commander. I nie był on wcale integralną częścią DOS-a, tylko oddzielnym programem. Odpowiedz Link
inkarri Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.07.08, 11:03 w 1986 ojciec przysłał mojemu bratu z USA komputer zx spectrum. mama odbierała go w pewexie, w jakimś tajemniczym pokoiku na zapleczu... fajne to były czasy! genialne gry na kasetach, wczytywały się nawet i pół godziny! i mój ulubiony program "art studio", coś jak "paint" w windowsie... gazeta "bajtek" i programy do wpisywania - brat mnie sadzał przed kompem i kazał przepisywać całe strony niezrozumiałych słów i liczb... a potem wychodził z tego jakiś program. ale była radocha :-) Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.07.08, 18:07 Sprostowanie - pierwszy raz widziałam komputer jadąc koleja z Niemiec. Celnik zakwestionował u współpasażerki obiekt, którą ona nazwała "zabawka dla dziecka" a był to komputer. Numer nie przeszedł, zdaja sie - musiała zapłacić cło, czy coś. nie jestem pewna, czy wolno było wwozic wtedy taki sprzęt, a rok był gdzies około 84 Odpowiedz Link
brunosch Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 30.07.08, 15:49 W połowie lat '80 ZX Spectrum. Miało to całe 48 kB, pamięć zewnętrzna to był radiomagnetofon grundig i nagrywane z radia kasety magnetofonowe (RH nadawała dzikie wycia i bulgoty, które w efekcie były programem komputerowym), a podłączało się ustrojstwo do telewizora. Chodziło na basiku, bardziej wyuzdane wersje na Pascalu. Pierwszy własnoręczny program (jakieś do niczego niepodobne smugi) powstał na Commodore... Odpowiedz Link
atela Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 19.09.08, 10:17 W połowie lat 70-tych, w Łodzi, przy ul. Tuwima. Mama mnie zaprowadziła - przez duże okno można było zobaczyć komputery Odra (szafy z obracającymi się szpulami taśmy) i panie w białych fartuchach, które wymieniały te szpule. A ze zużytych taśm w przedszkolu robiło się gwiazdki na choinkę bo miały ładne pastelowe kolory i ażurki od perforacji :)) Dekoratorzy witryn sklepowych też je doceniali :) Odpowiedz Link
mister1 O komputerach w prasie w latach 80-tych 07.08.08, 19:54 Mały realizm W felietonie noszącym taki właśnie nadtytuł, a drukowanym w “Kulturze”, pisze Marek Kasz o możliwościach stosowania komputerów w pracy dziennikarza: “Owszem, widziałem ludzi piszących na specjalnych maszynkach, z których wyciągali potem kasety, przykładali do słuchawek telefonicznych na kilkanaście sekund i rzeczywiście za dwie i pół godziny w odległym mieście mogłem kupić gazetę z artykułem właściciela maszynki. U nas jednak się to nie przyjmie nigdy, nawet abstrahując od jakości telefonów (byłyby albo zajęte, albo łączyłyby z innymi numerami, albo impulsy byłyby nieodbieralne z powodu mżawki), ale przede wszystkim z powodu, że opiera się to wszystko na zaufaniu do dziennikarza, a u nas jego artykuł musi sprawdzić jeszcze przed drukiem kierownik działu, sekretarz redakcji, naczelny i cenzura, co wydłuża proces druku od paru godzin do miesiąca.” Odpowiedz Link
lisia312 Re: O komputerach w prasie w latach 80-tych 01.09.08, 22:41 W 1978 Odra wielkości pokoju na Politechnice Śląskiej na przedmiocie ETO, język- algol Odpowiedz Link
letalin Re: O komputerach w prasie w latach 80-tych 10.09.08, 12:06 W momencie wprowadzenia komputerów w kasach biletowych PKP , pojawiła się informacja tłumacząca wydłużenie czasu obsługi klienta wprowadzeniem nowego, komputerowego systemu. Rzeczywiście panie na początku miały spore problemu z obsługą. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: O komputerach w prasie w latach 80-tych 13.09.08, 13:02 Do dziś mają... zwłaszcza jak któraś ma półmetrowe tipsy i problemy z pisownią nazwy "Pruszków". Odpowiedz Link
mister1 Re: O komputerach w prasie w latach 80-tych 10.09.08, 12:12 lisia312 napisała: > W 1978 Odra wielkości pokoju na Politechnice Śląskiej czyli VME firmy ICL (teraz Fujitsu-Siemens) Odpowiedz Link
stary.virus Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.10.08, 23:15 Pierwszy raz to byl "mainframe" na Akademii Ekonomicznej w Krakowie w roku 1976 (stary jestem). PC pierwszy raz w 1987 w Kanadzie. Odpowiedz Link
mister1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.10.08, 23:28 ja pare lat pozniej (1980) zaczelem pracowac na mainframe i zyje z tego do dzisiaj,tyle, ze technika nieco sie zmienila... Odpowiedz Link
anmar123 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 27.10.08, 09:57 To ja wszystkich przebiję!! Na studiach był lampowy URAŁ-2. Jako, że nie jestem informatykiem, mieliśmy tylko jakieś dwie czy trzy godz. zajęć z programowania. Potem w domu trzeba było napisać jakieś zadanie i przenieść to na taśmę perforowaną. I na drugi dzień można było iść po wynik. Następny (też w czasie studiów) to jakiś ELWAT. Kolega 'robił' już na nim prace dyplomową czyli wykresy "wpędu pala w grunt w podporze mostowej tymczasowej". to były lata 1966-70. Później w pracy sam się nauczyłem (podglądając młodszych) obsługi PC tak że w 1999r. zrobiłem dla sporej firmy druki rejestracyjne pracowników w PŁATNIKU. Było tego ok. 800 szt. Mój pierwszy osobisty do użytku własnego to rok 2004 - już na emeryturze. Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 27.10.08, 19:51 ja tez na uczelni, ale wczesniej, jaka szafa mi sie peta po glowie, słabo pamietam, ale dobrze pamietam tasmy perforowane, bo gwiazdki robilismy z nich na choinkę Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 27.10.08, 21:11 Początkowo ta taśma była dostępna tylko w kolorze bladoróżowym, a potem pojawiły się najrozmaitsze kolory, w tym dość intensywne (czerwony, zielony). Dopiero wtedy gwiazdki były naprawdę ozdobne. Można też było z taśmy perforowanej robić karnawałowe dekoracje pomieszczeń. Na serpentyny były trochę za szerokie. Odpowiedz Link
grenzik Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 11:04 W '89 roku na sopockim molo, jako 9-cio latek. Obok automatów do gier stało kilka Atari 800XL z załadowanym River Raid. Ceny za tą przyjemność nie pamiętam. Ale tak zachorowałem na Atarynkę, że kochana ciocia z Niemiec dostarczyła takową jeszcze przed gwiazdką owego pamiętnego roku :) Odpowiedz Link
jugger Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 14:39 Z sentymentem wspominam ATARI 65XE jakie tata kupił mi i bratu w 1988 roku, na stacje dyskietek juz braklo kasy i sie meczylismy z magnetofonem, potem jeszcze kupilismy ATARI 1040 i chyba ATARI FALCON, a potem zmienilismy na PC i z biegiem lat dokupowalismy nowsze czesci (brat polknal bakcyla i on raczej sie tym zajmowal i zajmuje do dzis) ehh byly to fajne czasy. Szkoda, że nie ma już tej marki komputerów. Odpowiedz Link
grenzik Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 16:04 Szkoda, ale zawsze budzi we mnie sentyment widok logo Atari przy uruchamianiu niektórych gier komputerowych. Odpowiedz Link
ludwik_13 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 11:15 Na studiach na POlitechnice Warszawskiej 1984 przedmiot ETO. Ruski SM, na tyle nowoczesny, że dane wprowadzalo się z klawiatury, ale czyniły to Panie Operatorki, a my studenty donosiliśmy ręcznie pisane w fortranie programiki. Na tychże samych studiach 1987r. - pierwszy PC. W tym samym roku kupiliśmy do domu ZX SPECTRUM, który służył do 1992 lub 1993r. kiedy zainwestowaliśmy w pierwszego domowego PC-ta. Do edycji tekstów służył tag, a do wszystkiego używało się DOSa. Fajnie było..... Odpowiedz Link
gosc82 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 11:36 W 1988 roku Atari 65XE u kolegi, dwa lata później miałem już swoje Commodore. Odpowiedz Link
aint.important Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 12:38 Pierwszy komputer widzialem (nawet uzywalem :) w polowie lat 80. u Taty w pracy - cale biuro gralo wtedy w Diggera i Decathlon ;) Potem u znajomego kilka razy gralem na Atari 800, w koncu pojawily sie "atarynki" 65, ktora mialo kilku moich kolegow. Moj pierwszy wlasny (kupiony przez rodzicow ;) komputer to rok 91 - "firmowy" skladak - 1 MB RAM, twardy dysk 40 MB, napedy dyskietek 5,25" i 3,5"(ten drugi nie byl jeszcze powszechny) i - uwaga! - karta graficzna VGA z kolorowym monitorem - w czasach krolowania monochromatycznego Herculesa :) Nawet wielu gier wykorzystujacych 256 kolorow nie bylo - np. Grand Prix pracowalo w EGA (16 kolorow), a Test Drive w CGA (4 kolory). Odpowiedz Link