Dodaj do ulubionych

MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania

24.07.06, 21:00
Sława!

Wyglada NATO,ze swiatowy rynek mlm stabilizuje sie i juz nie dawnej dynamiki.

Mysle,że sklada sie NATO wiele przyczyn.

Miedy innymi szalony rozwój internetu i esprzdazy...

Od lat obroty firm DSA nie rosna ponad owe ca 100mld$, niby to powazny udział
w swiatowym handlu, ale okazuje się,że kropla w morzu, gdy porównamy z
dynamika sklepów internetowych.

No bo coż dziwic sie PT Klientom,ze nie chca marnowac az 3h czasu na
prezentacje cudownych własności nowego odkurzacza i to na dodatek z cala
rodzina...
(sic!)

Gdy jednoczesnie moga sobie o dowolnej porze wrzucic w googla haslo odkurzacz
i odebrac kilkaset albo nawet klika tys ofert odkurzaczy...

Które znowu przestudiuja w dowolnym wybranym czasie.
Warto tez zwrócic uwagę na sklepy wielkoobszarowe, szczegolnie te branzowe.

Gdziez latwiej kupic nowy telewizor czy malakser niz w jakims
sklepie "niedlaidiotów".

I to wszystko w dowolnej porze po pracy, bez sztywnego umawiania sie
z "najlepszym Konsultantem" "wyjatkowej firmy".

Dlatego powazna firma sprzedazy bezposredniej wcale nie musi miec jakiego
niezwykle szerokiego asortymentu branz i produktów, który zawsze zakasuje
dowolny hipermarket.

Przeciwnie z powodzeniem kilkaset produktów z jednej branzy wystarczy.

Produktów idywidualnych jak np dieta, program kosmetyczny czy ubezpieczenia.

To własnie dlatego DS i MLM najsilniej rowija sie włąsnie w tych niszach.

Moi znajmoi Amwayowcy przyznaja,że spada u nich udział chemii gospodarczej, a
wzrasta np kosmetyków.

Równiez np sprzedaz biletów nie okazala sie dobrym biznesem w erze tanich
linii i rezerwacji online.

Bo produkt w DS musi miec swoja indywidualnosc i nie moze być produktem
masowym. Ale własnie przeciwnie musi produktem tworzonym na potrzeby
konkretnego klienta.

Własnie na tym wyrastaja potegi takich firm jak DEL, ubezpieczeń, czy firm
kosmetycznych...

Mysle że czasy firm DS sprzedajacych tak masowe produkty jak proszki do
prania czy ziemniaki mineły już bezpowrotnie.

Okazuje sie tez,że firmy DS, które nie przestraszyły sie ehandlu, ale
przeciwnie adaptowaly go do swoich potrzeb bardzo mocno zwiekszają swoją
sprzedaz.

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 24.07.06, 22:53
      To dlaczego zajmujesz sie sprzedaza bezposrednia, a nie otworzysz sklepu internetowego?
      Rynek jest stabilny, ale mysle ,ze handel internetowy jest tylko jedna z przyczyn. Istnieje w biznesie pojecie falowosci, sa lata gdy wydawaloby sie, ze wszystko stoi w miejscu lub nawet spada, a potem okazuje sie ze nastepne lata maja ogromny wzrost. I dotyczy to kazdej branzy.
      Czy handel internetowy jest tak grozny dla firm mlm?
      Mity o tym ze pieniadze beda wypadaly przez monitor komputerowy juz przeminely.
      Obroty na suprmarketach tez juz nie sa rewelacja. Rynek ustabilizowal sie
      i wygrywa ten ktory ma lepsza oferte dla klienta.
      Rynek trzeba znac i wiedziec jak sprzedac produkt. Sa grupy ludzi ktorzy lubia pewne formy zakupow,jedni supermakety inni male sklepy, ale nie bede przeciez tlumaczyl tak oczywistych rzeczy.
      Co do zakresu produktow oczywiscie tylko kosnetyki i to przygotowane przez
      najlepsza firme. A zastanowiles sie jakie mozliwosci ma ten ktory dysponuje
      produktami kilku czy nawet kilkunastu branz? Uzytek wlasny plus kilku dobrych stalych klientow to obroty ok. 2-3 tys. zl miesiecznie. To nie ciagla bieganina za 20 czy 30 klientami i nie wiem czy jest mozliwe uzyskanie takiego obrotu indywidualnie przez wiekszosc ludzi w grupie.
      Nalezy zdac sobie jeszcze sprawe z elementu zaufania do sprzedawcy co w internecie jest bardzo trudne. I jeszcze jedna bardzo wazna rzecz, wiekszosc ludzi kupuje w pewnych miejscach nie ze wzgledu na cene czy latwosc dostepu, ale dlatego ze lubi tam kupowac. A gdzie jak nie w SB mozna najlatwiej zdobyc klienta. Znasz przeciez ksiazki Franka Betgera, zasady ktore on tam opisuje sa ponadczasowe i nawet internet ich nie zmieni.
      Sa firmy mlm ktore umialy sie znalesc w czasach esprzedazy jak to okreslasz i daja sobie dobrze rade.
      W Amwayu zmienia sie moze struktura sprzedazy, ale nie dlatego ze sprzedaz chemii spada, ale ze wzgledu na bezkonkurencyjnosc kosmetykow ich wartosc sprzedazy rosnie. To jest wzrost sprzedazy.
      Dlaczego wszystko co wykracza poza ramy firmy z ktora pracujesz jest zle?
      Czyzbys byl tym "najlepszym konultantem wyjatkowej firmy"?
      • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 24.07.06, 23:24
        Sława!

Czasem ludzie polemizuja dla samej polemiki.

Ty w znacznej mierze przyznałes mi racje, ale na konic musiałeś podnieśc swoje
        ego pyskówka...
        smile)

Ale do adremu: sa nisze rynkowe, w których znajdują zastosowanie rozmaite
        kanały dystrybucji, wiec podbnie jest i ehandlem i DS i hipermarketami.

Usański najbardziej rozwiniety rynek świata jest jednoczesnie najwiekszym
        rynkiem i ehandlu i hipermarketow i tez DS.

Ale i na nim nie widać aby sie sprawdzały owe nawiedzone proroctwa,że DS lub
        MLM zastapi inne formy handlu dystrybucji.

A ile to miało byc wg tych oszłomów?
        60%, 90% sprzedazy w DS/mlm...?
        smile))

jednak DS wyraźnie opanowuje ale jedynie nisze rynkowe.

I czas aby firmy ds zrozumiały,że nie wszystko da się ta mnetoda sprzedawać, a
        te, co nie zrozumieja szybko sie wyłoza i przejda do historii.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 24.07.06, 23:52
          Tak pisze tu aby "pogadac"
          Dlaczego uwazasz ciagle wszystkich za wrogow.
          Ty mozesz nabijac sie ze "sprzedawcow odkurzaczy", ale innym nie
          wolno pisac w tym samym tonie.
          • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 00:02
            jkw2 napisał:

> Tak pisze tu aby "pogadac"
            > Dlaczego uwazasz ciagle wszystkich za wrogow.
            > Ty mozesz nabijac sie ze "sprzedawcow odkurzaczy", ale innym nie
            > wolno pisac w tym samym tonie.

Sława!

Bynajmniej nie nabijam sie ze sprzedawców odkurzaczy, ale ich metody nie wydaja
            mi sie wygodne dla klienta.
            Pozatem moje prowokacje do dyskusji nie były skierowane ad personam.

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • agateka Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 07:25
              Mnie nie wydają się wygodne dla klienta metody sprzedaży bezpośredniej
              kosmetyków.Mogę wszystko kupić od fachowca w swoim domu, ale nikt nie odbierze
              mi zakupów kosmetyków i ciuchów w profesjonalnym, ładnym i pachnącym salonie na
              mieście. Czasami też trzeba wyjść z domu, odprężyć się i kupić jakiś dobry
              kosmetyk albo bieliznę : )
              aga
              • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 09:30
                Tak szcsegolnie jak kobieta ma chandre.
                A co byloby argumentem, ktory przekonalby Cie do tego rodzaju zakupow?
                • agateka Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 15:03
                  Raczej nic. Po prostu mam przyzwyczajenia, jak mam chandrę to idę na zakupy do
                  sklepu muszę sobie coś kupić. Wtedy humor się poprawia.
                  aga
                  • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 17:18
                    A z jakiej branzy masz produkty w swojej firmie?
                  • perfumeria5 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 12:24
                    ale gdybyś się przyzwyczaiła do takiego schematuwink że nadchodzi chandra,
                    bierzesz telefon, dzwonisz do znajomej konsultantki, ona przychodzi z plikiem
                    katalogów i próbek, wybierasz nowy kosmetyk, albo n-tą pomadkę, bo jeszcze
                    takiej nie masz... Rozmawiacie, przy okazji dowiadujesz się, że jej matka
                    pilnie potrzebuje czegoś na poprawę zdrowia, wymieniacie się poradami i
                    zamówieniami - czy tak nie byłoby łatwiej żyć?
                    Ja także w przypływie chandry łażę po sklepach i robię zakupy: kosmetyki,
                    ciuchy, książki... Ale wolałabym taką rzeczywistość, jak wyżej opisana. Dlaczego
                    tak się nie zachowuję? Bo jakoś za mało konsultantów, u których mogłabym i
                    chciałabym kupować kosmetyki, Tuperware gadżeciki i inne rzeczy (ciuchów w ten
                    sposób raczej bym nie kupowała).
              • piotrbbyd Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 18:16
                No właśnie -sprzedaż bielizny damskiej w MLM to dobra myśl , a ja
                bym pomagał przymierzać
                • agateka Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 18:32
                  zdrowie
                  aga
                • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 20:16
                  Zgalszam swoj akces mozesz mnie sponsorowac.
                  • agateka Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 20:38
                    : )
                    • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 22:34
                      Wchdzisz z nami? Wprowadzimy tez meska.
                • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 25.07.06, 23:11
                  piotrbbyd napisał:

> No właśnie -sprzedaż bielizny damskiej w MLM to dobra myśl , a ja
                  > bym pomagał przymierzać

Sława!

Wiesz, co? Sa rzeczy których nie robiłbym nawet dla kasy...

Ja nie obsługiwalbym transwestytów np...

Forum Słowiańskie
                  gg 1728585
                  • jkw2 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 09:50
                    Ale czemu od razu takie wyszukane przyjemnosci.
                    Mozna wywiesic kartke
                    "Akwizytorom i tranwestytom wstep wzbroniony"
                    • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 11:43
                      jkw2 napisał:

> Ale czemu od razu takie wyszukane przyjemnosci.
                      > Mozna wywiesic kartke
                      > "Akwizytorom i tranwestytom wstep wzbroniony"

Sława!

Zakończy ten temat bo zaraz jakas liga przeciw transwetytofobi zaraz nam sie
                      dobierze...

A to nie byłoby przyjemne.

Forum Słowiańskie
                      gg 1728585
                      • perfumeria5 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 12:07
                        Sztuka cierpliwości, nowe wyzwania i trudni klienciwink Wątek całkowicie zgodny z
                        tematem. Pewnie duży procent klientów wyszukanej bielizny stanowiłaby ta grupa.
                        To sie nazywa "znależć niszę rynkową" - moje gratulacje! I czemu oni mieliby
                        czuć się obrażeni? W dzisiejszych czasach? Skoro przekonują wszystkich, że to
                        normalne? Czy kobieta się obraża, jeśli ją nazwiesz kobietą?
                        • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 12:56
                          perfumeria5 napisał:

Czy kobieta się obraża, jeśli ją nazwiesz kobietą?

Sława!

No ale garbus na ogól sie obrazi gdy nazwiesz go garbusem.

Zauwasz,że podobnie obrazaja sie pederasci i na swoje okreslenie wymyslaja
                          jakies politpoprawne nowomowy.

A zreszta, czy w naszym swiatku nie niepopularne okreslenie akwizytor?

Ja od wielu lat przestałem z nim walczyć i na pytanie kandydata czy jest
                          akwizycja potwierdzam.

Ja myusle,że nalezy sie wstydzić swego i byc dumnym z tego czym sie jest.

Forum Słowiańskie
                          gg 1728585
                  • piotrbbyd Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 26.07.06, 20:12
                    Ale masz negatywne podejście . Zawsze możesz powiedzieć , że Twoja żona
                    jest w LPR i nie możesz zadawać się z transwestytami , albo że
                    masz zazdrosnego chłopaka i gość musi sie sam obsłużyć hehe
                    • ignorant11 Re: MLM sztuka cierpliwosci, nowe wyzwania 27.07.06, 00:28
                      piotrbbyd napisał:

> Ale masz negatywne podejście . Zawsze możesz powiedzieć , że Twoja
                      żona
                      >
                      > jest w LPR i nie możesz zadawać się z transwestytami , albo że
                      > masz zazdrosnego chłopaka i gość musi sie sam obsłużyć hehe

Sława!

Ale po co kłamac?

A nie mozna asertywnie powiedziec: idź stad, bo sie porzygam?

Proste i uczciwe!
                      smile

Forum Słowiańskie
                      gg 1728585

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka