Dodaj do ulubionych

Kuchnie świata...?

01.12.09, 20:19

Co powiecie na wątek, do którego wrzucalibyśmy przepisy
kulinarne...potraw, które lubimy...tych, które potrafimy
przygotować...albo tych, które chcielibyśmy umieć przygotować..?smile
Nie zawsze szukamy w sieci...nie zawsze pytamy znajomych...sięgamy
często po to, co znamy...a może sięgnąć po coś nowego?..Każdy
forumowicz z dylematem "co dziś mam w menu"...mógłby zajrzeć
tutaj...i czerpać...czerpać...wink)
Co Wy na to?

Na tzw. zachętę podaję przepis na pikantną zakąskę gruzińskąsmile
(jak pomysł upadnie, to przynajmniej może ktoś skorzysta z tego
jednego przepisu;D )

Składniki:
1.50 dag pomidorów
2.5 ząbków czosnku
3.10 dag orzechów nerkowca
4.10 dag sera żółtego
5. majonez
6. natka pietruszki
7.sól, pieprz, chili

Pomidory umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Orzechy nerkowca
lekko przyrumienić na suchej patelni, drobno posiekać nożem. Czosnek
obrać, przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce. Orzechy, ser,
posiekaną natkę pietruszki, czosnek, majonez, przyprawy wymieszać,
farsz powinien być bardzo pikantny. Tak przygotowanym farszem
napełniać połówki pomidorów i układać na półmisku, schłodzić. Przed
podaniem posypać zieleniną.

"...every day for us something new...open mind for a different
view...and nothing else matters..."
Obserwuj wątek
    • sensi_spring Sałatka andaluzyjska 01.12.09, 23:28
      Spać nie mogę, to się poudzielam kulinarniewink)

      Składniki do owej (smacznej naprawdęsmile ) sałatki:
      -4 pomidory średniej wielkości
      -10 dag ugotowanego ryżu
      -1 puszka groszku konserwowego
      -100 ml majonezu
      -4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
      -10 dag ostrego żółtego sera
      -1 łyżeczka posiekanego koperku
      -sól, pieprz, curry

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać ryż,
      pokrojony w kostkę żółty ser, osączony z zalewy groszek, posiekany
      koperek, majonez i śmietanę. Wymieszać. Dodać sól, pieprz, curry. I
      gotowesmile


      "...every day for us something new...open mind for a different
      view...and nothing else matters..."
      • sensi_spring Re: Kuchnie świata...? 01.12.09, 23:38

        Mów tak do mnie jeszcze;D...nie...nie żebym się upajała swoją
        cudnością..smile))))
        Jeśli wierną...to usprawiedliwiam Twój brak "kucharzenia"wink

        "...every day for us something new...open mind for a different
        view...and nothing else matters..."
        • gyubal_wahazar Re: Kuchnie świata...? 01.12.09, 23:58
          Vidmo naświetlił już męskie spojrzenie na sztukę kulinarną, wybornie
          sprawdzające się w warunkach ustabilizowwanego finansowo gospodarstwa domowego o
          modelu 1+0.

          Wariant mniej ustabilizowany potrafi postawić w obliczu następującego dylematu :

          1) ruskie z serem (RSM Kaczekupry poczta Zapaździaje) - termin do spozycia ...
          (dokladnie nie widac ale 2 ostatnie cyfry roku to 8 i 9)

          2) paprykarz szczeciński (cena 68 tysięcy 200 złotych) z podobiznami Złotej
          11-tki Kazimierza Górskiego na okładce

          Z wdzięcznością przyjmę sugestie rozwiązania powyższego dylematu



          • sensi_spring Re: Kuchnie świata...? 02.12.09, 06:49
            "Z wdzięcznością przyjmę sugestie rozwiązania powyższego dylematu"

            Tak więc...jeśli ruskie pierogi..to tylko mojej Mamy...te
            zapaździajskie potrafiłabym wykreślić z menu bez żaluwink...
            No a poza tym...paprykarz szczeciński nie ma sobie równych;D (moja
            Siostra pacholęciem będąc przedkładała go nad szynkę
            konserwowąwink))...nikt nie potrafił zrozumieć tej miłości...Ty byś
            potrafił;D)

            No to...możesz już być wdzięczny;D




            "...every day for us something new...open mind for a different
            view...and nothing else matters..."
            • gyubal_wahazar Re: Kuchnie świata...? 02.12.09, 09:32
              > (moja Siostra pacholęciem będąc przedkładała go nad szynkę
              > konserwowąwink))...nikt nie potrafił zrozumieć tej miłości...Ty byś
              > potrafił;D)

              Pewnie tak, ale ułatwiłabyś mi to wrzucając zdjęcie Siostry wink

              > No to...możesz już być wdzięczny;D

              Wolisz paciorek czy 100 lat ? smile
              • sensi_spring Re: Kuchnie świata...? 02.12.09, 10:18
                gyubal_wahazar napisał:


                > Pewnie tak, ale ułatwiłabyś mi to wrzucając zdjęcie Siostry wink

                Wystarczy uruchomić wyobraźnię...jest podobna do mnie;D
                >
                >
                > Wolisz paciorek czy 100 lat ? smile

                A toś mi dylemat stworzył...świecidełko....czy wieczność..?wink))
    • sensi_spring Uśmiech Afrodyty:) 01.12.09, 23:46

      A co tam...dorzucę jeszcze desersmile)

      Składniki:
      -jogurt naturalny 450ml
      -miód 3 łyżki
      -cynamon 1 łyżeczka
      -migdały 5 dag
      -gorzka czekolada 1/2 tabliczki

      Migdały posiekać i przypiec delikatnie na patelni. Jogurt wymieszać
      z miodem, migdałami i cynamonem. Przelać do pucharków i wstawić do
      lodówki na godzinę. Posypać wiórkami utartymi z czekolady.
      Smacznegosmile

      "...every day for us something new...open mind for a different
      view...and nothing else matters..."
      • emi-26 Re: Uśmiech Afrodyty:) 02.12.09, 09:53
        Nosmile
        A ja tak uwielbiam gotowaćsmile

        To dam przepis na taki obiadek niedzielnysmile

        - dwie, grubie i długie polędwiczki wieprzowe
        - marchew, pietrucha, seler, por, czosnek, cebula, natka pietruszki

        Poledwiczki natrzeć solą, pieprzem,czosnkiem , mocno zrumienić na
        patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1,5h w 180 st.

        warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę w piórka i dusić w tym
        tłuszczu, w którym rumieniliśmy poledwiczki, doprawić jak kto lubi i
        dusić do miękkości, czasem podlać wodą.
        Te warzywka w proporcjach 5 marchewek więkrzych , dosłownie kawałek
        selera, 3 pory, ale raczej białą część i max 2 pietruszki, 2 średnie
        cebule.

        Jak już się to wszystko "zrobi" to kroję polędwiczki w grubsze
        plastry, układam dookoła półmiska a w środek wrzucam warzywa. Super
        smakujesmile)
          • emi-26 sałatka z tuńczykiem 02.12.09, 10:29
            -ser żółty
            -kukurydza
            -marchewka(ugotowana)
            -majonez
            -tuńczyk (ale dobrej jakości w sosie własnym)
            -ogórek kiszony
            -natka pietruszki
            -jajka na twardo

            Wszystko kroimy w kostkę, tuńczyka i ogórka mega mocno odciskamy i
            doprawiamy i gotowe .
        • sensi_spring Re: Uśmiech Afrodyty:) 02.12.09, 11:41

          Olcia...zwróć uwagę proszę, że to niskokaloryczny desersmile))
          jogurt...troszkę migdałów...czy łyżeczka miodu czyni otyłość?;D Już
          jak nie chcesz..nie syp tej czekolady ;D

          "...every day for us something new...open mind for a different
          view...and nothing else matters..."
    • sensi_spring Sałatka "indyjska" 02.12.09, 11:35
      -300 g ugotowanego ryżu
      -mały słoik majonezu
      -puszka ananasów w kawałkach
      -30 dag szynki
      -curry
      -chili w proszku
      -sól, odrobina pieprzu

      Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z pokrojoną na kawałki szynką,
      osączonym ananasem, majonezem, dużą ilością curry (ryż ma zabarwić
      się charakterystycznie),solą, niewielką ilością chili, odrobiną
      pieprzu.

      Robi się szybko...podobnie szybko znika na wszelkiego rodzaju
      imprezachwink)



      "...every day for us something new...open mind for a different
      view...and nothing else matters..."
    • fallen86 Re: Kuchnie świata...? 03.12.09, 02:04
      To i ja coś od siebie odrzucę wink
      Analizując tylko 1 firmę można znaleźć kilka egzotycznych potraw a raczej smaków big_grin

      1. Amore Pomidore
      2. Diablo Pomidore
      3. Ostrrrry boczek
      4. Ser w ziołach
      5. Gulasznikoff
      6. Doprawiony z kur3byk
    • sensi_spring Schab pod pierzynką z majeranku ukryty;) 03.12.09, 23:32
      To już na imprezę "zapodaną" przez Baltiegowink

      Niezbędne składniki:

      -schab bez kości
      -śliwki suszone
      -dużo dużo majeranku
      -sól, pieprz

      Piekarnik rozgrzany do temp. 180 st.
      W schabie naciąć kieszonki, w które wkładamy śliwki.
      Schab nacieramy solą, pieprzem, następnie obficie majerankiem.
      Przekładamy schab do nasmarowanego odrobiną masła naczynia
      żaroodpornego, posypujemy schab ponownie majerankiem, żeby nie było
      widać spod niego fragmentów mięsa. Wstawiamy do nagrzanego
      piekarnika i pieczemy 1,5 h.
      Pychotawink

      "...every day for us something new...open mind for a different
      view...and nothing else matters..."
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka