baenzai 28.08.23, 14:09 ... podpada pod hodowlę polaka robaka pospolitego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tapatik Re: Czy to już... 28.08.23, 18:14 Deweloperzy starają się wykorzystać maksymalnie dostępny teren, stąd małe parkingi, apartamenty o powierzchni 12 m2: noizz.pl/spoleczenstwo/we-wroclawiu-powstaja-mikromieszkania-o-pow-12-m2/9q278q5 Jak nie masz wyboru to kupisz i taką klitkę byleby nie dojeżdżać. To na pewno jest Polska? Odpowiedz Link
baenzai Re: Czy to już... 28.08.23, 21:29 tapatik napisał: > To na pewno jest Polska? Też mi to przypomina jakiś Pekin ale to serio jest Polska i to w dodatku sam środek Warszawy. Tu masz zdjęcie z tabliczką informacyjną: Odpowiedz Link
morojka Re: Czy to już... 28.08.23, 21:44 A powiesz mi gdzie to jest? W sensie gdzie w Warszawie? Odpowiedz Link
morojka Re: Czy to już... 29.08.23, 07:24 Dzięki za info. Widziałam już osiedla z gęstą zabudową, ale tego jeszcze nie widziałam. Patrząc na ten obrazek, jedna myśl uparcie mi się pojawia - tak dużo mieszkań, a wciąż tak mało. Odpowiedz Link
taniarada Oszust 29.08.23, 14:59 baenzai napisał: > To jest Wola, przy Rondzie Tybetu. Sprawa „mikroapartamentów” jest dla właściciela 95-metrowej Bliskiej Woli Tower makro-problemem. Okazało się, że aż do 157 lokali (z ponad tysiąca) w wieży nie mogą wprowadzić się lokatorzy. Wszystko dlatego, że deweloper – JW Construction - budował je nie jako mieszkania, a… pokoje hotelowe .Powinien beknąć za nie. Nie wklejam linka każdy może znaleźć . Odpowiedz Link
taniarada Re: Oszust 29.08.23, 15:03 Tygiel to mało powiedziane .Kto chce w temu maglu mieszkać .Jak sam myślę by z miasta uciec ,gdzieś na zadupie . Odpowiedz Link
tapatik Re: Oszust 29.08.23, 19:05 A jak już uciekniesz z miasta to ile czasu będziesz dojeżdżać do pracy? Gdzie masz najbliższy sklep, lekarza, pływalnię? Odpowiedz Link
morojka Re: Oszust 29.08.23, 19:25 tapatik napisał: > A jak już uciekniesz z miasta to ile czasu będziesz dojeżdżać do pracy? > Gdzie masz najbliższy sklep, lekarza, pływalnię? > Jak tak czytam co napisałeś to trochę tęsknię za Warszawą. Odpowiedz Link
999karolina Re: Oszust 29.08.23, 23:41 tapatik napisał: > A jak już uciekniesz z miasta to ile czasu będziesz dojeżdżać do pracy? > Gdzie masz najbliższy sklep, lekarza, pływalnię? > Dziś niemal każda dziura ma basen w pobliżu (gdzieś ostatnio czytałam, że wg. oficjalnych danych w Polsce jest ok. 800 krytych pływalni). Przychodnię też (na 2477 gmin ok. 50 nie ma przychodni POZ). Kolejki mniejsze, obsługa milsza. Sklepów wszędzie jest pełno, jakiś duży market na większe zakupy raz na tydzień też zawsze jest w pobliżu. Dojazd do pracy może być problemem, ale dziś sporo osób nie musi być codziennie w pracy. Za 3 pokoje w Warszawie. Kupujesz domek z ogródkiem. Nie płacisz czynszu. Masz przestrzeń. Bardziej kameralne stosunki. Mam kilkoro znajomych, którzy wybrali taką drogę i są zadowoleni. Odpowiedz Link
morojka Re: Oszust 30.08.23, 07:13 Każdy jest inny i każdy ma inne potrzeby. Zresztą z czasem te potrzeby też ulegają zmianie. Odpowiedz Link
baenzai Re: Oszust 30.08.23, 19:41 999karolina napisała: > Za 3 pokoje w Warszawie. Kupujesz domek z ogródkiem. Nie płacisz czynszu. Masz > przestrzeń. Bardziej kameralne stosunki. > Mam kilkoro znajomych, którzy wybrali taką drogę i są zadowoleni. Dla singla to raczej kiepska opcja. Z jednej strony przy takim domku jest sporo roboty, a z drugiej takie duże pomieszczenie jeszcze bardziej potęguje uczucie osamotnienia. Do tego prawie wszędzie daleko przez co trudniej się zmobilizować do jakiejś większej aktywności poza domem i traci się sporo czasu przy dojazdach do pracy. W sumie jedyną zaletą jest to, że kawkę można wypić w ogrodzie/na tarasie a nie w kuchni czy przed kompem. Nawet gdyby mnie było stać to pewnie na taki domek bym się nie zdecydował. Odpowiedz Link
999karolina Re: Oszust 01.09.23, 15:15 baenzai napisał: > Z jednej strony przy takim domku jest sporo roboty, a z drugiej takie duże pomi > eszczenie jeszcze bardziej potęguje uczucie osamotnienia. Do tego prawie wszędz > ie daleko przez co trudniej się zmobilizować do jakiejś większej aktywności poz > a domem i traci się sporo czasu przy dojazdach do pracy. > > W sumie jedyną zaletą jest to, że kawkę można wypić w ogrodzie/na tarasie a nie > w kuchni czy przed kompem. > > Nawet gdyby mnie było stać to pewnie na taki domek bym się nie zdecydował. Bo to faktycznie raczej opcja dla rodziny - dobra alternatywa przy posiadaniu dzieci. Dla singla 100 czy 150 m to faktycznie trochę dużo, szczególnie jeśli miałoby się to wiązać ze zbyt poważnym naruszeniem budżetu, kredytem itp. Odpowiedz Link
baenzai Re: Oszust 01.09.23, 20:27 999karolina napisała: > Bo to faktycznie raczej opcja dla rodziny - dobra alternatywa przy posiadaniu d > zieci. > Dla singla 100 czy 150 m to faktycznie trochę dużo, szczególnie jeśli miałoby s > ię to wiązać ze zbyt poważnym naruszeniem budżetu, kredytem itp. Chociaż w sumie jak ktoś za przeproszeniem sra pieniędzmi i nie pracuje na etacie w biurze (tylko praca zdalna albo własna firma niewymagająca codziennej obecności w jej siedzibie) to mógłby sobie to całkiem fajnie zorganizować: - dostawa zakupów do chałupy (wliczając w to spożywkę) - sprzątaczka i ogrodnik do ogarniana domu - siłownię, basen oraz mini kino można sobie zorganizować w domu/ogrodzie Odpowiedz Link
po-ranna-kawa Re: Oszust 02.09.23, 17:38 baenzai napisał: > Chociaż w sumie jak ktoś za przeproszeniem sra pieniędzmi i nie pracuje na etac > ie w biurze (tylko praca zdalna albo własna firma niewymagająca codziennej obec > ności w jej siedzibie) to mógłby sobie to całkiem fajnie zorganizować: > - dostawa zakupów do chałupy (wliczając w to spożywkę) > - sprzątaczka i ogrodnik do ogarniana domu > - siłownię, basen oraz mini kino można sobie zorganizować w domu/ogrodzie Właśnie chciałam się wtrącić z tezą, że domek może sprzyjać nawiązywaniu kontaktów. A tu taki przepis na to, jak się kompletnie odciąć od świata zewnętrznego Odpowiedz Link
tapatik Re: Oszust 30.08.23, 19:41 Mam kolegę, który raz na jakiś czas urywa się z pacy, aby zrobić zakupy, a robi to, bo po godzinach pracy nie ma w okolicach żadnego sklepu spożywczego. Kiedyś powiedział, że gdyby firma zrezygnowała z pracy zdalnej i kazała wrócić do biura, to by zmienił pracę. I on akurat mógł zamienić pokoje w Warszawie na domek pod Warszawą. Mam innego kolegę, który musiał się przenieść do Warszawy w poszukiwaniu pracy. Zbiera kasę na mieszkanie, ale bierze pod uwagę tylko lokalizacje ze stacjami kolejowymi. Obecnie wynajmuje pokój, bo na więcej go nie stać. Nie każdy ma możliwość, aby mieszkać na wsi. Pisząc o basenie miałem na myśli różną infrastrukturę. Jednemu potrzebny jest kościół, drugiemu żłobek i przedszkole, trzeciemu biblioteka. Odpowiedz Link
morojka Re: Oszust 31.08.23, 08:00 Z tymi basenami to nie do końca tak jest - nie w każdej dziurze jest a nawet jak jest to bałabyś się tam palca zanurzyć. Odpowiedz Link
999karolina Re: Oszust 31.08.23, 11:33 morojka napisała: > Z tymi basenami to nie do końca tak jest - nie w każdej dziurze jest a nawet ja > k jest to bałabyś się tam palca zanurzyć. Oczywiście, że nie ma w każdej dziurze, ale jednak w bardzo wielu nawet małych miejscowościach jest. A z tym zanurzaniem palca to nie przesadzajmy - raczej bardziej brzydziłabym się w np. Warszawie, gdzie przewalają się tłumy, niż w mniejszej miejscowości. A tak w ogóle to jeśli człowiek decyduje się na korzystanie z basenu publicznego to musi się liczyć z tym, że woda jest "po przejściach" Odpowiedz Link
morojka Re: Oszust 31.08.23, 15:53 Nie zgadzam się z Tobą. Ale o tym co dla kogo jest bardziej higieniczne nie ma sensu dyskutować. Może w Twojej okolicy basenów bez liku u mnie nie ma. Do najbliższego sensownego mam około 40 km. To samo jeśli chodzi o kino, teatr. Ale przynajmniej mamy przyzwoite restauracje. Odpowiedz Link
999karolina Re: Oszust 01.09.23, 15:20 Akurat ja w ogóle nie chodzę na duże baseny publiczne, ale widuję je wszędzie. Nie upieram się, że są w każdym miejscu. Jeśli piszesz, że do sensownego masz 40 km to pewnie do mniej sensownego bliżej. Trudno oczekiwać, że w małej miejscowości utrzymałby się teatr czy kino. Odpowiedz Link
tapatik Re: Oszust 30.08.23, 19:56 Już widzę, jak zarząd JWC odpowiada za budowanie takich klitek. Chociaż w sumie to powinni odpowiedzieć za narażenie spółki na straty, bo jak się urzędnicy uprą i tych klitek nie przerobią na mieszkania, to spółka może mieć straty. Odpowiedz Link
trentino Re: Czy to już... 02.09.23, 20:02 A ludzie narzekali że gęsto upakowane były blokowiska w PRL. Patrząc na te w mojej okolicy to mam wrażenie że jest mnóstwo przestrzeni i światła. Odpowiedz Link
hana2 Re: Czy to już... 29.08.23, 07:29 "Jak nie masz wyboru to kupisz i taką klitkę byleby nie dojeżdżać." Albo byleby nie mieszać z rodziną (rodzicami) i nie słuchać pytań w stylu "kiedy ty się ustatkujesz". Odpowiedz Link
baenzai Re: Czy to już... 16.09.23, 17:32 A tutaj centrum Krakówa. Na pierwszym planie nowy budynek wybudowany przez amerykańskiego inwestora, który zasłania mniejszym budynkom z drugiego planu dostęp do światła słonecznego. Do tego jest to inwestycja pod wynajem krótkoterminowy czyli jak otworzysz okno to usłyszysz najebanych turystów po sąsiedzku. Odpowiedz Link
morojka Re: Czy to już... 16.09.23, 17:44 Aż czasem dziw bierze że ludzie w tym gąszczu są w stanie trafić do swojego mieszkania. Bez GPSa chyba nie dałabym rady 😒 Odpowiedz Link
tapatik Re: Czy to już... 16.09.23, 18:46 Ale to ktoś z urzędu miasta wyraził zgodę na taki budynek. Odpowiedz Link