Dodaj do ulubionych

ile kasy trzeba do szczęścia?

15.09.23, 14:37
"Analitycy wzięli pod uwagę badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Purdue dotyczące związku między szczęściem a dochodami i skorzystali m.in. ze współczynników siły nabywczej charakterystycznych dla danego kraju". (podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,30192078,ujawnili-cene-szczescia-na-calym-swiecie-zdaniem-analitykow.html#e=RelRecImg5)

Różnie się ta "cena szczęścia" układa - od ok. 1 mln zł rocznie do (najmniej) ok. 40-50 tys zł rocznie. Polska jest w tych niskich poziomach - "Badanie wykazało, że Polacy potrzebują 21,864 dolarów, czyli w przeliczeniu prawie 95 tys. zł. Oznacza to, że musielibyśmy zarabiać około 8 tys. zł miesięcznie)".

Rozumiem, że brany jest pod uwagę dochód na głowę.

Ile wam potrzeba do poczucia szczęścia? Moim zdaniem te 8 tys. miesięcznie to zdecydowanie jak na osiągnięcie szczęścia za mało

Obserwuj wątek
    • kevinjohnmalcolm Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 15.09.23, 18:31
      To jakaś pomyłka, badano poziom komfortu, a nie szczęścia.
    • morojka Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 15.09.23, 19:08
      Ja bym potrzebowała mieć tyle kasy żeby nie musieć pracować, wtedy byłabym szczęśliwa dzięki kasie. Zatem musiałabym wygrać w totka. W takim razie pozostaje mi bywać szczęśliwą z powodu innych rzeczy 🙂
      • searam Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 16.09.23, 21:53
        morojka napisała:

> Ja bym potrzebowała mieć tyle kasy żeby nie musieć pracować, wtedy byłabym szc
        > zęśliwa dzięki kasie. Zatem musiałabym wygrać w totka. W takim razie pozostaje
        > mi bywać szczęśliwą z powodu innych rzeczy 🙂
        Kici..kici..kici...wink
        • morojka Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 16.09.23, 22:01
          searam napisał:

> Kici..kici..kici...wink

😴
          • searam Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 16.09.23, 22:10
            morojka napisała:
            > searam napisał: >
            > > Kici..kici..kici...wink
            > > 😴
            Magnes ma to do siebie, ze przyciaga..,
            Prawda, skarbie..? smile
            Aha..!
            Postawilem w wirtualnym kasynie , ze mi sie oddasz, bez wzgledu na okolicznosci. Be aware..smile
            • morojka Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 16.09.23, 22:17
              searam napisał:

> morojka napisała:
              > > searam napisał: >
              > > > Kici..kici..kici...wink
              > > > 😴
              > Magnes ma to do siebie, ze przyciaga..,
              > Prawda, skarbie..? smile
              > Aha..!
              > Postawilem w wirtualnym kasynie , ze mi sie oddasz, bez wzgledu na okolicznosci
              > . Be aware..smile

🤣 No to sorry, ale już przegrałeś. 😁
    • baenzai Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 15.09.23, 19:19
      Zależy jakie kto ma potrzeby oraz gdzie zamieszkuje.

8K to całkiem dobre dochody dla bezdzietnego singla w mieście powiatowym, ale w Warszawie to już tak średnio (zwłaszcza jeżeli ktoś większość weekendów spędza poza domem).

Inna sprawa, że zarobki nie mają raczej zbyt dużego przełożenia na poczucie szczęścia i zadowolenia z życia (chyba że porównujemy milionerów z osobami pracującymi w kołchozach za minimalną). Czytałem np. sporo wpisów programistów narzekających na samotność.
    • taniarada Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 15.09.23, 22:09
      Ja inne znalazłem . Dziesięć milionów dolarów – tyle nam wystarczy
      Okrągłe dziesięć milionów dolarów: taką odpowiedź zaznaczyła większość międzynarodowego grona respondentów. Psychologowie z brytyjskich uniwersytetów zadali im proste pytanie: „ile pieniędzy potrzebujesz, aby wieść absolutnie idealne życie? www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://sukces.rp.pl/spoleczenstwo/art36526321-ile-pieniedzy-potrzeba-do-szczescia-naukowcy-to-zbadali-nie-chodzi-o-miliardy&ved=2ahUKEwjZxPqdtK2BAxUOGBAIHZScDOUQFnoECBYQBQ&usg=AOvVaw2DpQaEjBfARiEPNzQc0aI2
    • stasi1 Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 21.09.23, 17:13
      Zapewne tak, szczególnie jeśli miało by się startować od zera
    • marcepanka313 Re: ile kasy trzeba do szczęścia? 23.09.23, 09:05
      Nie miałam kasy i byłam szczęśliwa ,bo byłam nieświadoma ,że życie potrafi sobie zadrwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka