tapatik 22.09.23, 10:06 joemonster.org/art/69012/Jajcarski_kalendarz_na_2024_rok_kozackich_rolnikow_z_Irlandii Co ja się będę rozpisywał. Trzeba samemu zobaczyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 22.09.23, 21:04 Mężczyzna z kogutem? Tego się nie spodziewałem. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 22.09.23, 21:50 Jak dla mnie wygląda zabawnie. Ta słoma wystająca ze spodni mnie rozłożyła 😄 Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Kalendarz 2024, dla pań 23.09.23, 08:56 Zdecydowanie wolę to ,co obok niż ww. Konie piękne. Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 23.09.23, 21:20 www.australianfirefighterscalendar.com/product-listings/ Kilka lat temu australijscy strażacy zrobili kalendarz w celach charytatywnych. Chodzi o to, że taki kalendarz nie jest zwykłym kalendarzem. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 23.09.23, 21:50 Ta fota na końcu ze szczeniakami przeurocza 😍 Odpowiedz Link
marcepanka313 Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 03:48 tapatik napisał: > www.australianfirefighterscalendar.com/product-listings/ > Kilka lat temu australijscy strażacy zrobili kalendarz w celach charytatywnych. > Chodzi o to, że taki kalendarz nie jest zwykłym kalendarzem. > Był taki film"Dziewczyny z kalendarza". A i polskie edycje kalendarzy charytatywnych były wydawane.Te bardziej znane np."Wielcy małym" jak i te bardziej lokalne(strażacy chyba też taki robili) Żadna nowość Odpowiedz Link
taniarada Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 10:13 Kalendarze charytatywne – szlachetna idea .To.mi się z tym kojarzy .Nie z gołymi klatami lub tyłkami .Ale jak kto co kto lubi.. Odpowiedz Link
baenzai Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 16:03 Kiedyś wydano album w ramach kampanii dotyczącej raka piersi i tam topless pokazały się kobiety, które w innych okolicznościach raczej by się publicznie nie rozebrały - Otylia Jędrzejczak, Krystyna Czubówna, Anita Werner, Beata Tadla, Katarzyna Grochola, Patrycja Markowska, Monika Olejnik. Była też Dorota Wellman i niestety jest to jeden z tych widoków, które by się chciało odzobaczyć. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 17:15 Komentarz niskich lotów. Nikt Cię nie zmuszał do oglądania jej wdzięków. Odpowiedz Link
baenzai Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 17:31 Zobaczyłem, bo nie było żadnego ostrzeżenia. Odpowiedz Link
taniarada Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 06:28 Nie ma kobiet to nie dla mnie .Nie gustuje w rolnikach 🤣 Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 13:00 W każdym porządnym warsztacie samochodowym wisi kalendarz w wersji żeńskiej. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 13:12 taniarada napisał: > Nie ma kobiet to nie dla mnie .Nie gustuje w rolnikach 🤣 Ja seksualnie w kobietach też nie gustuje, ale jakby ktoś dał mi 12 zdjęć kobiet do oceny to nie miałabym problemu żeby wskazać które najbardziej mi się podoba 🙂 Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 13:06 No właśnie, jak to jest z tymi wszystkimi charytatywnymi akcjami? Kiedyś w swej naiwności byłam przekonana że jak np. jest koncert charytatywny to artyści są tak wielkoduszni że występują za darmo, a później się okazało że biorą za to kasę i to nie małą. W dodatku mają reklamę bo tacy wspaniali że wzięli w tym udział, no sorry za darmo tego nie zrobili to po co ta cała ich gloryfikacja? Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 24.09.23, 13:36 Reklama. Charytatywność powinna być jednak bezinteresowna. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kalendarz 2024, dla pań 01.10.23, 17:21 A ochroniarze w takim koncercie powinni też darmowo pracować? Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 01.10.23, 19:51 Miło byłoby gdyby czasem każdy zrobił coś dobrego bezinteresownie. Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 01.10.23, 20:18 Ale też miło mieć co włożyć do garnka. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 03.10.23, 19:18 Jak ktoś zrezygnowałby z jednej dniówki to może z głodu by nie umarł. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Kalendarz 2024, dla pań 04.10.23, 16:33 Kiedyś taki artysta narzekał że tylko od niego oczekują że będzie za darmo śpiewał. Inni za kasę mają,, pomagać " Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 04.10.23, 19:06 Jak ktoś pomaga bo mu za to płacą to nie jest to działalność charytatywna tylko zwykła praca. Odpowiedz Link
tomekzgor Re: Kalendarz 2024, dla pań 04.10.23, 20:58 morojka napisała: > No właśnie, jak to jest z tymi wszystkimi charytatywnymi akcjami? Kiedyś w sw > ej naiwności byłam przekonana że jak np. jest koncert charytatywny to artyści s > ą tak wielkoduszni że występują za darmo, a później się okazało że biorą za to > kasę i to nie małą. W dodatku mają reklamę bo tacy wspaniali że wzięli w tym ud > ział, no sorry za darmo tego nie zrobili to po co ta cała ich gloryfikacja? Nie przesadzajmy. Zdarza się że biorą kasę ale rzadko i gdy to wyjdzie na jaw to raczej wizerunkowo więcej tracą niż zarobili w pieniądzach. Najczęściej jednak kasy nie biorą. Czasem organizatorom zależy na udziale znanych osób więc pokrywają rożnego rodzaju koszty organizacyjne (np. transport sprzętu, wynagrodzenie ekip technicznych). Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kalendarz 2024, dla pań 04.10.23, 21:39 morojka napisała: > byłam przekonana że jak np. jest koncert charytatywny to artyści są tak > wielkoduszni że występują za darmo, a później się okazało że biorą za to > kasę i to nie małą. Normą jest występowanie za darmo. Mogłabyś podać przykłady osób biorących kasę, bo nie jestem na bieżąco? Zgaduję w ciemno - organizatorem była TVP? Standardem jest pokrywanie przez organizatora kosztów przyjazdu, przelotu, noclegu, pracy ekipy technicznej, wynajęcia jakiegoś dodatkowego sprzętu. Sam artysta występuje za darmo. Trudno oczekiwać żeby pokrywał jeszcze z własnej kieszeni niemałe koszty organizacyjne. Pracowałem przy organizacji wielu takich imprez i wiem, że artyści nigdy nie dostali ani złotówki. Niestety zdarzają się nieliczni artyści, których gwiazdorskie wymagania szokują. Za występ rzeczywiście nie pobierają wynagrodzenia, za to od organizatora domagają się luksusów, które wręcz kłują w oczy i są absurdalnie kosztowne. Widziałem na własne oczy dokument z wymaganiami pewnego znanego (wręcz legendarnego) polskiego zespołu i ręce mi opadły - koszty zapewnienia tych luksusów byłyby znacznie większe niż uzbierana na koncercie suma na cele charytatywne. Na szczęście większość artystów nie gwiazdorzy, są wręcz wyjątkowo pozytywnie nastawieni i łatwiejsi we współpracy niż podczas komercyjnych imprez. Odpowiedz Link
tomekzgor Re: Kalendarz 2024, dla pań 04.10.23, 23:08 Głośny był ten przypadek: www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvp-pieniadze-za-udzial-w-charytatywnym-koncercie-ukraina-solidarni-z-ukraina-justyna-steczkowska-edyta-gorniak-maryla-rodowicz-honoraria-koncert. Jasne, że TVP, no bo kto? Niektórzy z wymienionych powiedzieli, że nie wzięli kasy. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kalendarz 2024, dla pań 05.10.23, 22:37 Dzięki, nie wiedziałem o tym, jakoś przegapiłem w mediach. Czego się spodziewać po TVPiS... Tylko Steczkowska zachowała twarz. Odpowiedz Link
999karolina Re: Kalendarz 2024, dla pań 06.10.23, 01:31 kevinjohnmalcolm napisał: > Tylko Steczkowska zachowała twarz. No właśnie nie bardzo. Okazało się (nie chce mi sie teraz szukać linkłów, ale dobrze pamiętam tę sprawę, bo mnie zbulwersowała), że to pod początku tylko Steczkowska zażądała zapłacenia kasy, potem okazało się, żę chętnie wzięła także Rodowicz. Tymczasem części wykonawców w ogóle nie przyszło do głowy by brać pieniądze. Dopiero p[óźniej, po szumie w mediach, Steczkowska najpierw sugerowała że nic nie wzięła, a później oświadczyła, że jednak przekazuje honorarium na cele dobroczynne. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 05.10.23, 08:20 kevinjohnmalcolm napisał: > > Standardem jest pokrywanie przez organizatora kosztów przyjazdu, przelotu, nocl > egu, pracy ekipy technicznej, wynajęcia jakiegoś dodatkowego sprzętu. Sam arty > sta występuje za darmo. Trudno oczekiwać żeby pokrywał jeszcze z własnej kiesz > eni niemałe koszty organizacyjne. > > Pracowałem przy organizacji wielu takich imprez i wiem, że artyści nigdy nie do > stali ani złotówki. > > Niestety zdarzają się nieliczni artyści, których gwiazdorskie wymagania szokują > . Za występ rzeczywiście nie pobierają wynagrodzenia, za to od organizatora do > magają się luksusów, które wręcz kłują w oczy i są absurdalnie kosztowne. Widz > iałem na własne oczy dokument z wymaganiami pewnego znanego (wręcz legendarnego > ) polskiego zespołu i ręce mi opadły - koszty zapewnienia tych luksusów byłyby > znacznie większe niż uzbierana na koncercie suma na cele charytatywne. > A te koszty organizacyjne pokrywane są z jakich środków? Własnych organizatora? Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kalendarz 2024, dla pań 05.10.23, 22:27 morojka napisała: > A te koszty organizacyjne pokrywane są z jakich środków? Własnych organizatora? Najczęściej organizator dogaduje się ze sponsorami, którzy w zamian za umieszczenie gdzieś ich reklamy dokonają wpłat, które pokryją koszty organizacyjne. Zawsze trzeba jakieś pieniądze wydać, żeby zebrać w szczytnym celu jeszcze więcej pieniędzy. Nigdzie nie jest tak, że wszyscy bez wyjątku pracują za darmo, może jedynie na małych lokalnych koncercikach organizowanych przez niewielką grupę zapaleńców. Duży koncert to wielkie przedsięwzięcie i wybudowanie sceny, przewiezienie i zainstalowanie całego nagłośnienia, oświetlenia to OGROMNE koszty. Nawet jeżeli koncert jest na sali gdzie cały sprzęt już generalnie jest, nikt za darmo nie będzie kilka dni pracował, żeby to wszystko skonfigurować, uruchomić i obsługiwać podczas nagrań. Tak samo jak ekipa telewizyjna (obojętnie jakiej stacji) nie będzie pracować za darmo, to jest ich normalny dzień pracy, są daleko od domu. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 06.10.23, 20:09 Mi nie chodzi już nawet o to żeby za darmo ludzie wykonali pracę ale żeby ich opłacił charytatywnie jakiś filantrop a kasa z biletów w całości powinna pójść na szczytny cel. Prawda jest taka że są firmy a nawet ludzie tak obrzydliwie bogaci że byłoby ich na to stać i nawet by tego bardzo nie odczuli. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kalendarz 2024, dla pań 06.10.23, 23:12 morojka napisała: > kasa z biletów w całości powinna pójść na szczytny cel I tak najczęściej jest. Podam jednak przykład innego typu przedsięwzięć, które niestety nie trzymają się tej zasady. Nie wiem czy w Polsce teraz się to podobnie odbywa, ale w UK po domach chodzi mnóstwo przedstawicieli różnych organizacji charytatywnych (i to żadnych szemranych interesów, tylko poważnych szanowanych instytucji), którzy zbierają datki poprzez namawianie na comiesięczne przelewanie jakiejś bardzo małej sumy, np. 2 lub 5 funtów. Ci domokrążcy najczęściej nie są woluntariuszami, ale osobami, które robią to za pieniądze, np. dostają potem 30% z sumy którą dana osoba w ciągu roku przekaże na konto fundacji. Ten procent jest na tyle duży, że nigdy nie dałem się namówić na comiesięczne datki, jeżeli już, to wpłacałem kasę bezpośrednio na konto z pominięciem bardzo kosztownych pośredników. Aż krew się we mnie zagotowała jak usłyszałem ile te osoby biorą. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 07.10.23, 00:18 Właśnie to mnie odstrecza, że pod płaszczykiem charytatywności ktoś ma całkiem intratny biznes. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Kalendarz 2024, dla pań 08.10.23, 12:16 Z drugiej strony liczy się skuteczność - organizacje charytatywne wybrały taki komercyjny model zbiórek nie po to żeby ktoś zarobił, tylko dlatego że skutkował on wyraźnym zwiększeniem wpływów. Znacznie więcej pieniędzy się zbierze zatrudniając tysiące ludzi i płacąc im 30%, niż męcząc się ze znalezieniem woluntariuszy, których się zgłosi garstka i załatwią oni bardzo niewiele pieniędzy. Odpowiedz Link
999karolina Re: Kalendarz 2024, dla pań 08.10.23, 01:09 morojka napisała: > Mi nie chodzi już nawet o to żeby za darmo ludzie wykonali pracę ale żeby ich o > płacił charytatywnie jakiś filantrop a kasa z biletów w całości powinna pójść n > a szczytny cel. Prawda jest taka że są firmy a nawet ludzie tak obrzydliwie bog > aci że byłoby ich na to stać i nawet by tego bardzo nie odczuli. Często dajesz kasę na cele charytatywne? Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 08.10.23, 14:48 Pomagam przeważnie potrzebującym zwierzętom, zależnie od potrzeb i stanu moich finansów raz, dwa w miesiącu. Odpowiedz Link
999karolina Re: Kalendarz 2024, dla pań 08.10.23, 18:07 morojka napisała: > Pomagam przeważnie potrzebującym zwierzętom, zależnie od potrzeb i stanu moich > finansów raz, dwa w miesiącu. No i pięknie. Nikt Ci nie mówi, ile i komu powinnaś dać, na co Cię stać itp. I tak jest najlepiej. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 08.10.23, 18:12 999karolina napisała: > No i pięknie. Nikt Ci nie mówi, ile i komu powinnaś dać, na co Cię stać itp. > I tak jest najlepiej. To też ja nikomu nic nie narzucam i nie pisałam o takich szarakach jak ja, tylko o możnych tego świata. Odpowiedz Link
999karolina Re: Kalendarz 2024, dla pań 10.10.23, 00:09 morojka napisała: > > To też ja nikomu nic nie narzucam i nie pisałam o takich szarakach jak ja, tylk > o o możnych tego świata. A jaka to różnica? Od możnego wymagasz, żeby dał powiedzmy 1 mln na jakiś cel. To dla niego taki procent jego kapitału, jak dla ciebie np. 100 zł. Chciałabyś, żęby ktoś ci mówił, że jego zdaniem powinnaś dać 100 na to czy na tamto? Dasz, jeśli będziesz chciała. Możny też. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 10.10.23, 19:02 Gardzę każdym kto mógłby a nie chce pomóc. Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 10.10.23, 23:37 Ludzie mają różne priorytety. Mam znajomego, który zdecydował się najpierw zbudować firmę, a dopiero potem zaangażował się w działalność charytatywną. Pytanie jeszcze jak taka pomoc miałaby wyglądać, bo przestałem "pomagać" osobom, które żebrzą pod sklepem. To są najczęściej pijacy, którzy zbierają na alkohol. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 11.10.23, 19:47 Żulom kasy nie daje. Ale kilka razy kupiłam jedzenie jak prosił rano że na bułkę zbiera. Było kilku takich co nie chcieli jedzenia tylko kasę, to nie dostali nic. Częściej jednak wpłacam na jakieś akcje ratowania zwierzaków w opałach. Nie pomagam tyle ile bym chciała, bo i strasznych kokosów nie zarabiam, ale gram w totka w nadziei że kiedyś wygram i wtedy wyżyje się w tej działalności 😊 Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 11.10.23, 21:24 Rzecz w tym, że jedzenie to oni mają w schroniskach pod warunkiem, że są trzeźwi. Zbierają najczęściej na wodę ognistą. Odpowiedz Link
999karolina Re: Kalendarz 2024, dla pań 12.10.23, 01:07 tapatik napisał: > Rzecz w tym, że jedzenie to oni mają w schroniskach pod warunkiem, że są trzeźw > i. > Zbierają najczęściej na wodę ognistą. > Ja czasem po chrześcijańsku daję. Alkoholizm to choroba. Jak nie będzie miał (miała), to pójdzie coś ukraść. Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 12.10.23, 18:55 999karolina napisała: > Ja czasem po chrześcijańsku daję. Alkoholizm to choroba. Jak nie będzie miał ( > miała), to pójdzie coś ukraść. Tam było coś o tym żeby spragnionych napoić ale chyba nie o alkohol chodziło. Odpowiedz Link
tapatik Re: Kalendarz 2024, dla pań 13.10.23, 07:34 morojka napisała: > Tam było coś o tym żeby spragnionych napoić ale chyba nie o alkohol chodziło. To czemu Jezus zamienił wodę w wino? Odpowiedz Link
morojka Re: Kalendarz 2024, dla pań 15.10.23, 11:17 tapatik napisał: > morojka napisała: > > > Tam było coś o tym żeby spragnionych napoić ale chyba nie o alkohol chodz > iło. > > To czemu Jezus zamienił wodę w wino? > Ja w to nie wierzę więc ciężko mi dyskutować na ten temat. Odpowiedz Link