Dodaj do ulubionych

kocham cię jak mięso kocha sól

15.01.13, 08:51
Przypomniała mi się baśń, którą czytałam jako dziecko. Padały tam słowa: "kocham cię jak mięso kocha sól". Usiłowałam znaleźć tę baśń w internecie, ale znalazłam tylko bardzo podobną: adonai.pl/opowiadania/rodzinne/?id=65
Przebieg zdarzeń niby jest ten sam, tylko nieco innymi słowami została ujęta główna myśl bohaterki: „kocham się jak sól kuchenną” (taka wersja podoba mi się nieco mniej). Poza tym padają tu słowa: "pierwsza z nich uciekła z pewnym kalifornijskim gitarzystą", co mi tak średnio pasuje do baśni :) Wydaje mi się, że ta z mojego dzieciństwa była bardziej typowa, bez takich nowoczesności.
Ktoś może pamięta tę książkę? Musiałam ją czytać ze 25 lat temu mniej więcej.
Obserwuj wątek
    • violik O soli cenniejszej niż złoto - Pavol Dobsinsky 15.01.13, 09:35
      To może być baśń/bajka "O soli cenniejszej niż złoto" słowackiego pisarza o nazwisku Pavol Dobsinsky.
      Streszczenie: Był sobie raz stary król, który mial trzy córki. Władca wiedział, że kiedyś nadejdzie chwila, kiedy będzie musiał oddać królestwo pod rządy jednej ze swych córek. Postanowił, że zapyta każdą o uczucie do siebie. Odpowiedzi starszych córek podobają się ojcu. Zaś najmłodsza powiedziała, że... kocha go jak sól. Król rozzłościł się, że córka przyrównuje go do czegoś tak pospolitego. Marienka została wypędzona z domu. Błąkając się spotyka staruszkę, która ją przygania, a potem pomaga powrócić do ojca i na końcu daje dar, który ratuje kraj cierpiący na niedostatek soli.
      Bajka o soli pochodzi ze zbioru bajek o tytule "Trzy Róże" autorstwa Pavola Dobsinskiego. Bajki Pavola Dobsinskiego należą do skarbnicy słowackiej literatury, zostały przetłumaczone na wiele języków. Pavol Dobsinski (org. pisownia nazwiska to Dobšinský) jest najbardziej znanym słowackim bajkopisarzem, a jego twórczość porównywalna jest z twórczością Hansa-Christiana Andersena i braci Grimm.
      • mama-ola Re: O soli cenniejszej niż złoto - Pavol Dobsinsk 15.01.13, 10:05
        Bardzo, bardzo Ci dziękuję!
        Właśnie o tę baśń mi chodziło, dokładnie taką treść zapamiętałam.
        • kazia4 "Latający pałac" Illyés Gyula 15.01.13, 11:08
          W tym zbiorze też jest taki motyw - tyle że tu jest ojciec-kupiec, który ma trzy córki. Przed wyjazdem "po towar" pyta córki, jak go kochają. Najmłodsza odpowiada, że "jak sól w rosole".
          Nie pamiętam w tej chwili tytułu, bo "Latający pałac" to tytuł zbioru.
          • mama-ola Re: "Latający pałac" Illyés Gyula 15.01.13, 15:11
            Dzięki :)
            Znalazłam też wersję Sitowianka, która jako jedyna z tych trzech zawiera frazę o mięsie - taką jak zapamiętałam z dzieciństwa.
            • briar_rose Re: "Latający pałac" Illyés Gyula 08.07.23, 18:14
              Taka baśń pojawia się również u Grimmów w baśni "Gęsiareczka w studni " :) Mamy podobny motyw, trzy córki i ojca, który prosi, by wyraziły swoją miłość słowami. Na końcu po wielu przygodach bohaterka zaprasza ojca na swoje wesele (nie wie on jeszcze, że panną młodą jest jego córka) i zabrania kucharzowi dodawać soli do potraw. Wtedy dopiero ojciec zrozumiał trafność jej porównania.

Ten motyw mamy również w angielskiej wersji baśni, Cap o' Rushes. Tutaj z ust bohaterki pada dokładnie ta fraza, o którą pytasz:
              www.youtube.com/watch?v=9NlFWdZHUaI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka