jasiek53 09.04.06, 17:29 a takowe się szykuje i mają was tam podłączyć! hehe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasiu74 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 19:43 to dopiero byloby wsiowe wojewodztwo, chyba nawet lepsze niz leperowskie koszalinskie Odpowiedz Link Zgłoś
delahalle Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 20:48 Nie chciałby. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 21:04 Czy nadal do Kalisza jedzie się przez Sieradz 5 minut (w godzinach "sieradzkiego szczytu" komunikacyjnego)? Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 21:06 Dobra... widze ze sieradzki kompleks nam wychodzi... naprawde jest sie czego wstydzic... w koncu sieradz to miasto do ktorego z calego wojewodztwa sciagaja ludzie zeby tam zdawac na prawko... hmmm ciekawe dlaczego ?? czyzby mieli dwa skrzyzowania na krzyz ?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
delahalle Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 21:11 Kiedyś byłem w Sieradzu na imprezie. Rano wyszedłem z bloku w poszukiwaniu sklepu żeby kupić coś do picia na kaca. Zobaczyłem z jednej strony pole. Postanowiłem iść w przeciwną. Po 15 minutach zobaczyłem znów pole. W 15 minut przeszedłem całe miasto, a otwartego sklepu nie znalazłem (niedziela to była). Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 21:18 Jest mi też trochę wstyd. Kiedyś zatrzymał się na Sienkiewicza samochód. Kierowca grzecznie zapytał się jak dojechać do Sieradza. Kurczę nie wiedziałem wtedy gdzie ten Sieradz leży. Ale teraz już wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 22:30 jak chodziłeś nawalony wokół bloku to nie dziwota! Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 22:47 No to jak tam macie dookola blokow pola to faktycznie metropolia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 09.04.06, 22:44 W 15 minut > przeszedłem całe miasto, Mam nadzieję, że zahaczyłeś również o dzielnicę Sieradz - Praga. Sądząc po zdjęciach klimaty tam są jak na Kurpiach pod Ciechanowem. Poza tym dzielnica wydaje się bogata (dopłaty do rolnictwa z UE). Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelski5 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 12:40 taaaa dorwaliście zdjęcia z najbiedniejszej i bardzo starej dzilenicy Sieradza (na samą rzeką Zegliną)położonej na dawnych bagnach i sie podniecacie. macie cóś lepszego www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=13 Odpowiedz Link Zgłoś
delahalle Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 12:57 galeria.mojpiotrkow.pl/albums/userpics/10001/P4301223.JPG A to nasze city ;> Odpowiedz Link Zgłoś
paenka a to nasze :D 10.04.06, 13:29 :D a to nasze :D www.ebusia.nasze.pl/sieradz/fotki.html Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: a to nasze :D 10.04.06, 14:06 paenka nie tłumacz i tak mają swoje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 15:40 To ja dorzucam jeszcze to: tiny.pl/msg7 Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 15:47 co to - pastwiska pod Opocznem? ;-) Widzę tu same tereny ZIELONE;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 15:53 > co to - pastwiska pod Opocznem? ;-) Widzę tu same tereny ZIELONE;-) Fakt w porównaniu do postindustrialnego charakteru Sieradza - Pragi, Sieradza Śródmieście (???) i innych Sieradzów nie wygląda to zbyt zachęcająco. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 16:20 i to :) www.piotrkow.pl/galeria.html galeria.mojpiotrkow.pl/thumbnails.php?album=8 galeria.mojpiotrkow.pl/thumbnails.php?album=2 i na dokladeczke Piotrkow noca: www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_13.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_14.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_15.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_16.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_17.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_18.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_19.html www.jubi.buum.pl/2_warsaw2002_20.html + bonus burza nad piotrkowem www.jubi.buum.pl/2_maj2001_13.html www.jubi.buum.pl/2_maj2001_14.html i jeszcze archiwalne: www.dobry.webd.pl/ i jeszcze inne galeria: astrojawil.pl/aktu_foto.htm astrojawil.pl/piotrkow.htm a tutaj inne zrodlo satelitarne: maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=piotrkow+trybunalski+poland&t=k dla porownania sieradz: maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=sieradz+poland&ll=51.599894,18.739929&spn=0.096604,0.346069&t=k to tak jakby ktos mial watpliwosci co do wielkosci ;) dodam ze skala jest ta sama pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 16:27 zastanawia mnie czemuz to ah czemuz towarzystwo sieradzkie tak nagle ucichlo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 16:48 To proste, przecież muszą przegonić Piotrków pod względem liczby postów. A może szperają w swoich archiwach w poszukiwaniu zdjęć sieradzkich wieżowców, aby coś jeszcze udowodnić. Sam nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:01 ziontr napisał: > To proste, przecież muszą przegonić Piotrków pod względem liczby postów. To nie ma większego znaczenia, bo akurat naszym forum bijemy was na głowę i jeden post w te czy we wte ;) > A może szperają w swoich archiwach w poszukiwaniu zdjęć sieradzkich wieżowców, > aby coś jeszcze udowodnić. Sam nie wiem co. A po kiego, jak dla mnie tak Sieradz jak i Piotrków to podobne wioski, a takie licytacje to kompletny bezsens. Choć Sieradz i Piotrków dzieli trochę historia, ale też i łączy w jakimś stopniu. To myślę, że teraźniejszość mamy identyczną. Wy macie pomnik JPII, nam władzunie fundują. Może macie parę zabytków więcej, choć i u nas jest kilka ciekawych i dość starych. Tak Sieradz jak i Piotrków nie mają szczęścia do władz, podobnie mamy idiotyczne blokowiska i betonowe komunistyczne dżungle. Na skalę miast nie ma znaczących inwestycji i oba miasta mają problemy z bezrobociem. Tak Sieradz jak i Piotrków - powoli i systematycznie schodzą do roli podżędnych miast prowincjonalnych. Jak widzicie więcej nas łączy niż dzieli. I nie widzę sensu w przewalaniu kolejnych lepszych czy gorszych fotek. Więc nie widzę potrzeby kruszenia kopii o pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:03 Oj, bardzo przepraszam ale w Piotrkowie mozna bardzo latwo znalezc kilka znaczacych inwestycji... to nas akurat nie laczy... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:13 maddox84 napisał: > Oj, bardzo przepraszam ale w Piotrkowie mozna bardzo latwo znalezc kilka > znaczacych inwestycji... to nas akurat nie laczy... Nie śledzę aż tak bardzo tej sprawy ;) U nas też jest kilka a na kilka się zanosi ;) Zapewne aktualnie jesteście w lepszej sytuacji ze względów układu dróg. Zapewne Sieradz w tym zakresie zyska jak w końcu rozpoczną A4 i do NPR włączą linię szybkiej kolei. Wtedy jest duża szansa na zwiąkszenie atrakcyjności miasta ;) Jednak teraz to tylko pobożne życzenia i możemy Wam w tym zakresie pozazdrościć. U nas jedynie YTONG zakład produjcyjny (jako znany w całej Polsce), i dodatkowo kilka mniejszych firm ;( Jednak zaznaczyłem, że pod względem inwestycji chodzi o proporcje miast. Stwierdzając że Piotrków ma 2x więcej mieszkańców - to nasycenie jest podobne jak u nas ;) Nie chodziło mi o to, że wogóle nie ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:23 Faktem jest, ze macie ostatnio sporo szczescia i powinniscie to wykorzystac.. najwieksza w tym zasluga Lodzi ktora skupia wokol siebie najwieksze inwestycje w wojewodztwie (co najsmieszniejsze tlumaczac to rownowazeniem rozwoju :/ )... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:44 maddox84 napisał: > Faktem jest, ze macie ostatnio sporo szczescia i powinniscie to wykorzystac.. > najwieksza w tym zasluga Lodzi ktora skupia wokol siebie najwieksze inwestycje > w > wojewodztwie (co najsmieszniejsze tlumaczac to rownowazeniem rozwoju :/ )... Szczęście powiadasz ;) Pobożne życzenia to są ;) A4 - jak to w Polsce nie wiadomo kiedy ruszy ;) Szybka kolej to bardziej naciski i incjatywa ... WROCŁAWIA, a nie Łodzi. Łódź chciała szybką kolej relacji Łódź - Warszawa ;) tak więc ciężko mówić, że jest coś do wykorzysatnia ;) Wszystko w planach i na papierach - a kiedy ... tego chyba nie wie nikt ;( Co do Łodzi - to się zgadzam w 100 % ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 19:56 Bo towarzystwo z Sieradza poza sedzeniem przed kompem to generalnie ma pracę, uczy sie i inne ważniejsze sprawy niż pitolenie o szopenie kto ma wieksze miasto. Sorki naprawde ale to juz zalosne. Myslalam ze sie bawimy ze po jednym linku wystarczy a tu prosze hrhrhrhrhhrhrhrhr o było słabe. A tak przy okazji to cos macie pecha do wyjątkowych burz. W zeslzym roku podcza smojej wycieczki, spotkania z rondem mialam przyjemnosc jechac w takiej fioletowej ulewnej burzy. Wszystkie znaki na niebie mowia zeby do was nie wracac ;p nie jestescie goscinni chyba hrhrhrh Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:10 niestety na pogode zapewne tak jak Wy, my tez nie mamy jak dotychczas wplywu :)) Ogolnie Piotrkow ma swoj urok i jest niezwykle goscinny. U nas gosc w dom flaszka na stol ;)) PS z ta flaszka to rzecz jasna zart zebys sobie nie pomyslala ze Piotrkow sie sklada z flaszkownikow i jest Monopolem silny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:18 hrhrhrhr nie no nie mysle :p gdy nie musze:p Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:38 myslenie ma przyszlosc ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 11.04.06, 10:07 oj nie zawsze, czasem okazuje sie ze sie za duzo mysli i trzeba bylo isc po lini najmniejszych oporow bez namyslu. Od myslenia glowa boli, oj baardzo boli a ile pierdol sobie mozna wymyslic. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:18 Re: bravo Jasiek paenka 10.04.06, 19:54 + odpowiedz Nie wiem co wy tak w te liczby sie bawicie, ja w tygdniu mieszkam w duzym miescie i zdecydowanie mi si eto nie podoba. Jestem zwolenniczka małych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:19 nie praca a szkola Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 20:25 w takim razie życzę samych piątek w dzienniczku (indeksie). Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:26 A tak swoja droga to ciekawt skad pan jasiek z Sieradza ma informacje o tym ze szykuje sie takie wojewodztwo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:48 maddox84 napisał: > A tak swoja droga to ciekawt skad pan jasiek z Sieradza ma informacje o tym ze > szykuje sie takie wojewodztwo ?? Tak jak Sieradz ma dość Łodzi. Myślę, że podobne odczucia u Was, tak Kalisz ma dość Poznania i ... na foarch pojawiają się takie pomysły, aby może połączyć Ziemie Kaliską, Sieradzką, Piotrkowską i może Konin w jedno bardziej spójne i jednorodne województwo ? Sprawa dość nietypowa jakby miało takie województwo działać (stolica, urzędy ...) ale podobno nie ma rzeczy niemożliwych ;) Poszukaj na forum Kalisza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 17:56 No dobra, ale to tylko forumowe propozycje moim zdaniem nie majace szans na realizacje.. bo jakby tak wszyscy ktorzy maja kogos dosc sie odezwali to mielibysmy wojewodztwa Czestochowskie (maja dosc Katowic), Radomskie (ci z kolei warszawy) itp itd. a przyznacie ze te miasta sa bardziej "zasluzone" od Sieradza, Kalisza czy Piotrkowa. Oczywiscie pomazyc dobra rzecz. I jeszcze jedno moim zdaniem podpiananie Piotrkowa do tego tworu jest geograficznie nieuzasadnione. Takie wojewodztwo nie byloby zbyt spojne niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 18:10 maddox84 napisał: > No dobra, ale to tylko forumowe propozycje moim zdaniem nie majace szans na > realizacje.. bo jakby tak wszyscy ktorzy maja kogos dosc sie odezwali to > mielibysmy wojewodztwa Czestochowskie (maja dosc Katowic), Radomskie (ci z kole > i > warszawy) itp itd. a przyznacie ze te miasta sa bardziej "zasluzone" od > Sieradza, Kalisza czy Piotrkowa. Oczywiscie pomazyc dobra rzecz. Jak wiesz podział administracyjny nie jest wieczny ;) Więc jeśli jest oddolny klimat, to zawsze jest szansa na takie zmiany. Jeśli do tego trafi się w dobry klimat polityczny ... to szanse rosną ;) > I jeszcze jedn > o > moim zdaniem podpiananie Piotrkowa do tego tworu jest geograficznie > nieuzasadnione. Takie wojewodztwo nie byloby zbyt spojne niestety... To nie twór geograficzny a administracyjny ;) Wiem, że to nie jest zupełnie naturalne połączenie, ale uważam, że przy wspólnej polityce i współpracy mniejszych ośrodków większa jest szansa na jednolity i stabilny rozwój całego województwa. Przykład: Wojewoda w Kaliszu Sejmik Wojewódzki w Piotrkowie Sąd w Sieradzu coś tam innego w Koninie. itd W każdym z miast przedstawiciele każdej z komórek, np. Wicewojewoda Piotrkowski i Wicewojewoda Sieradzki. Do tego bliskość do załatwienia sprawy w każdym mieście. Taka równowaga sił w połączeniu z podobnymi problemami, miałoby szansę właśnie na swoistą stabilność województwa. Oczywiście to taki zarys koncepcji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 18:14 A moze wlasnie wtedy zaczeloby sie prawdziwe "przeciaganie liny" ?? W tej chwili jest tak ze Lodz bierze wszystko bo jest najwieksza, a jesli bedziemy miec 4 miasta o zblizonej wielkosci to zaczeloby sie awanturowanie o wszystko.. na dodatek wydaje mi sie ze na takim ukladzie wlasnie Sieradz jako miasto najmniejsze stracilby najwiecej.. A Kalisz faktycznie by zyskal.. ale to tylko takie moje rozwazania :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 18:36 maddox84 napisał: > A moze wlasnie wtedy zaczeloby sie prawdziwe "przeciaganie liny" ?? W tej chwil > i > jest tak ze Lodz bierze wszystko bo jest najwieksza, a jesli bedziemy miec 4 > miasta o zblizonej wielkosci to zaczeloby sie awanturowanie o wszystko.. na > dodatek wydaje mi sie ze na takim ukladzie wlasnie Sieradz jako miasto > najmniejsze stracilby najwiecej.. A Kalisz faktycznie by zyskal.. ale to tylko > takie moje rozwazania :) No tak, ale ta "walka" jaką nazywasz, byłaby w miarę równorzędna. Raz wygra Kalisz, raz Piotrków, czasem coś Sieradz, ale w sumie jest szanasa na ... wygranie, a teraz ? Sam wiesz bo piszesz "Lodz bierze wszystko bo jest najwieksza". A w moim pomyśle, co prawda Sieradz byłby najmnijeszy, ale i tak miałby szanse większe niż w Łodzi ;) Wiesz raz sojusz z Piotrkowem, raz z Kaliszem i coś się ugra ;) Nie twierdzę, że pomysł jest doskonały, ale chyba lepszy niż obecnie ;) A jeśli popatrzysz na mapę, to zobaczysz, że takie połączenie to naprawdę spore województwo. Jak coś, to Sieradz robi ustępstwa w "podziale" władz wojewoda w Kaliszu, Sejmik wojewódzki w Piotrkowie, ale Województwo się nazywa Sieradzko-Łęczyckie ;) i już byłoby fajnie dla Sieradza ;) i widzisz myślimy też o Łączycy, a nie tylko o sobie ;) Aha i Wojewódzki Konserwator Zabytków w Sieradzu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marti_b Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 11.04.06, 18:11 maddox84 napisał: > A moze wlasnie wtedy zaczeloby sie prawdziwe "przeciaganie liny" ?? W tej chwil > i > jest tak ze Lodz bierze wszystko bo jest najwieksza, a jesli bedziemy miec 4 > miasta o zblizonej wielkosci to zaczeloby sie awanturowanie o wszystko.. na > dodatek wydaje mi sie ze na takim ukladzie wlasnie Sieradz jako miasto > najmniejsze stracilby najwiecej.. A Kalisz faktycznie by zyskal.. ale to tylko > takie moje rozwazania :) 4 miasta o zbliżonej wielkości???? Kalisz 110 tys mieszkańców Konin 81 tys. mieszkańców Piotrków 81 tys. Ostrów 71 tys Sieradz 44 tys Gdzie ty tu masz zbliżone wielkości? Ja widze że Kaliszu jest dużo wyżej niż inne potem Konin i Piotrkow i potem kolejna przepaść i ostrow potem kolejna przepaść i Sieradz. A to że 110 tys miesto miałoby dzielić status wojewodzkiego (sejmiku) z Piotrkowem to kpina Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 11.04.06, 18:25 Czlowieku chodzi o rzad wielkosci miast - Kalisza wcale tak wiele nie dzieli od Piotrkowa i Konina jak Cie sie wydaje. Poza tym Mowilem to w odniesieniu do aktualnej dysproporcji Poznan - Kalisz/Konin czy Lodz- Piotrkow Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 10.04.06, 18:11 Nie wiem czy pamiętacie, ale w pierwotnej wersji reformy administracyjnej Łódź i jej "obrzeża" miały mieć stolicę województwa w W-wie. Poza tym zgoda, że miasto Łódź to kompletna porażka, z bezrobociem na poziomie małych miast na Warmii. Co do projektów województw z 1998 r. istaniał projekt województwa piotrkowsko - skierniewickiego (przy założeniu liczby 27 województw) - obecnie podregion w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Czy ktoś pytał o zdanie w Kaliszu? 11.04.06, 15:24 Hmmm, czy ktoś pytał o zdanie w tej sprawie w Kaliszu? :) Kto wpadł na pomysł wrzucania Kalisza (Wielkopolska) i Piotrkowa (Mazowsze?) do jednego wojewódzkiego worka? Przecież w Poznaniu albo Łodzi tylko uśmiechnęliby się z politowaniem na takie dictum :/. Granica między regionami przebiega (mniej więcej) na linii Warty - zatem Sieradz może wybierać. Ale co łączy z Wielkopolską Piotrków (za wyjątkiem tego, że Piotrków leżał kiedyś w depatramencie i województwie kaliskim)? Pytam, bo nie wiem - jeśli jest coś co wiąże oba miasta, proszę o odpowiedź. A jak się teraz nazywa dawna ulica Kaliska w Piotrkowie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy ktoś pytał o zdanie w Kaliszu? 11.04.06, 15:56 Aktualnie jest to ul. Słowackiego. Piotrków leży tak samo na Mazowszu, jak Częstochowa na Śląsku, jak Zielona Góra w Wielkopolsce - mój drogi Wielkopolaninie Wschodni Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: 11.04.06, 16:55 Częstochowa leży w Małopolsce, Zielona Góra teoretycznie na Lubuszu (choć chyba sama nie wie gdzie), ale gdzie leży Piotrków Trybunalski, skoro nie na Mazowszu? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: 11.04.06, 17:01 Odsyłam do atlasu historycznego historii Polski. Podpowiadam - Mazowsze ze stolicą w Ciechanowie. Przypominam również, że Polska to nie Republika Federalna Niemiec z wyodrębnionymi landami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: 11.04.06, 17:07 To proste Piotrkow lezy... na ziemi piotrkowskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: 11.04.06, 17:16 > To proste Piotrkow lezy... na ziemi piotrkowskiej ;) Nie chaciałem tego pisać, ale jest to święta racja. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: 11.04.06, 17:37 :D hrhrhrhrhrhhrhrhrhrhrhrhrhrhrhrhrhhrhr a wiecie ze piotrków kiedys byl pod wladaniem ksiestwa sieradzkiego ? :D hhrhrhrhrhr SIERADZ GÓRA :D Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: 11.04.06, 17:42 no nic tak se uswiadamiam siebie publicznie no i tez tych ktorzy nie wiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: 11.04.06, 18:50 widac liche to byly rzady ze sie wszystko posypalo i jestescie o polowe (ludnosciwo) mniejsci od naszego Trybunalskiego grodu. No wlasnie po raz kolejny odsylam sieradzakow do zglebienia wiedzy tajemniej pt. historia, by dowiedziec sie czemu nie jestesmy sam "Piotrkow" tylko akurat "Piotrkow Trybunalski" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:48 czy too piotrkow.zamki.pl/ jest wasz zamek? Ten szescian to jest zamek? to wygląda raczej jak jakis magazyn ;p Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:52 A no tak... wlasnie wykazalas sie totalna ignorancja i brakiem wiedzy na temat historii architektury - pani juz podziekujemy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:53 no to mnie oswiec ja sie zapytalam po prostu i narazie sie niczym nie wykazalam od tego zacznijmy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:55 Mhhm to a jak ja sie Ciebie zapytam czy tooo to jest Twoja twarz, raczej przypomina pysk konia to jak to bedzie dla Ciebie brzmiec ?? he ?? Jak pytanie czy raczej jak krytyka ?? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:02 przepraszam ale okresle "szescian" nie bylo nigdy dla nikogo obraźliwe, chyba że się myle? Wręcz przeciwnie szescian jest uznawany za jedna z najbardziej harmoijnych brył. Dla mnie po prostu zamek wyglada inaczej, i nie tylko dla mnie. To co jest na tym zdjęciu, ten budynek wygląda po ptostu jak jakiś budynek, nic specjalnego. Albo zdjęcie słabo promujace ten zamek albo nie wiem co. A twoje porownanie bylo slabe. Nie nadajesz sie na nauczyciela. Po zatym widze ze bardzo cie to ruszylo, nie rozumiem dlaczego masz jakis kompleks? POciesze cie u nas nie ma zamku, byl kiedy ale niestety nic z niego nie pozostalo ;/ A ty zarzyj jakies waleriany, persenu czy coś bo widze ze masz slabiutkie nerwy. I na przyszlosc polecam spokojnie dyskutowac bo od kogos innego moglbys zaraz wiazanke poczytac. ALe ze staram sie kultura emanowac, optymizm siać, podchodzic do wielu rzeczy spokojnie i z poczuciem humoru to bede dla ciebie mila i nie wyjasnie ci czym sie rozni tooo (moja twarz) od pyska konia ;) Chill out dla ciebie i innych nerwusow www.icq.com/friendship/pages/browse_page_18981.php ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:11 No dobra chodzilo mi raczej o ten magazyn :/ Porownanie zamku do magazynu jest z zalozenia jego "obrazaniem" czy raczej lekcewazeniem.. po prostu nie lubie jak ktos krytykuje cos nie majac o tym bladego pojecia. Rada dla Ciebie zanim cos takiego napiszesz, to dowiedz sie choc odrobine o tym czego chcesz sie uczepic :) ot taki dobry zwyczaj inteligencji... Nie mam tez, tak jak bys chciala, zadnych kompleksow... a nauczycielem faktycznie nie mam zamiaru byc :) I tak dla Twojej informacji, doskonale sobie zdaje sprawe z tego ze Piotrkow kiedys lezal w ksiestwie sieradzkim i wcale nie cieszy mnie ze nie macie zamku.. rozumiem ze wychodzisz z zalozenia ze jedyna moja rozrywka jest porownywanie co to my mamy czego nie macie Wy... otoz nie. > slabiutkie nerwy. I na przyszlosc polecam spokojnie dyskutowac bo od kogos > innego moglbys zaraz wiazanke poczytac. ALe ze staram sie kultura emanowac, > optymizm siać, podchodzic do wielu rzeczy spokojnie i z poczuciem humoru to > bede dla ciebie mila Jak dla mnie popis... dziekuje Ci, naprawde wzruszajacy gest z Twojej strony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:18 Oj nie myl tego z popisem to byla hmmm bylo wyciagniecie reki na zgode ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:56 Może ja spróbuję Cię oświecić! Nie wiedziałaś, że Piotrków to mały Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 17:57 Przecież ty dziewczyno studiujesz. Zamek królewski nazwać magazynem. Dla mnie szok. Inteligencja nam rosnie jak ta lala. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:04 No i co z tego ze studiuje, nie studiuje architektury ;) tak jak napisalam wczesniej, zdjecia macie slabe. Zrobcie ladne pokazujace szczegoly to nikt nie bedzie mylil z magazynem :D hrhrhrhrhrhrhrhrhrh Nie slyszalam zeby Piotrkow byl porownywany do Krakowa......nigdy. TO chyba taka wasz wewnatrzmiejska fama ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:10 Kiedyś studiowanie cechowało się nabywaniem tzw. wiedzy ogólnej. No cóż nie wymagam od ciebie takowej, bo jest mi to kompletnie obojętne. A porównanie z Krakowem dotyczy zabudowy średniowiecznej na Starym Mieście. Ale ty nie znasz się na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:15 No hmmm wiesz troche cos nie cos tam wiem. Jakbys czytal moje wypowiedzi wczesniej to bys sie dowiedzial ze nie zna piotrkowa, nie bylam na waszym "starym miescie" wiec ni emoge sie wypowiadac, widze TO JEDNO ZDJECIE i sie pytam czy to jest zamek. POza tym zamek Wawelski to raczej nie średniowiecze a renesans. Hmm wiec chyba jednak cos tam wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:21 no widzisz jakąś wiedzę posiadasz. Stare miasto jest to odpowiednik sieradzkiej Pragi tylko, oględnie mówiąc, bardziej zurbanizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:22 Czy Ty kobieto czytasz troche ze zrozumieniem?? Cytuje: "A porównanie z Krakowem dotyczy zabudowy średniowiecznej na Starym Mieście." Na STARYM MIEŚCIE. Chodzi o stare miasto Piotrkowa i również o stare miasto w Krakowie!! Konkretnie o zabudowe w postaci średniowiecznych uliczek i kamienic... Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:26 Hmmm albo my sie nie rozumiem albo wy. Zabudowa (tu tez kamienice)w Krakowie pochodzi z renesansu wedlug znanych mi źrodel. Nie wiem jaka jest zabudowa w piotrkowie co juz kilka razy napisalam poniewaz nie bylam w piotrkowie na starym miescie. Co tez juz napisalam. CO wy sie tak wsciekacie? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:22 aa ziontr nabywaniem wiedzy ogolnej obecnie cechuja sie podstawowka, gimnazjum i liceum oglonksztalcace jak sama nazwa na to wskazuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:24 racja, tylko na ciut niższym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:26 Wydaje mi sie ze kolega (moge ??:)) mial bardzien na mysli ze student to czlowiek ktory sam poszerza swoja wiedze o swiecie a nie tylko w dziedzinie ktora go interesuje... tak jakby tym charakteryzuje sie inteligencja :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:28 A co ty tak ciagle rozpisujesz sie o tej inteligencji o jej cechach itp? Jakies kompleksy masz? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:36 taki sam jak Sieradza. Poza tym wsmomniałem o tym raz, w określonym kontekście magazynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:36 A Ty dlaczego jak koncza Ci sie argumenty to wyciagasz asa kompleksow ?? w co drugim poscie to "kompleksy" i "kompleksy"... ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:38 Bo tak ijest tytul wątku i jakoś tak samo mi sie nasuwa podświadomie :D Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:42 No to teraz rozumiem dlaczego specow od marketingu uwazasz za guru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:44 EEEe.... uważam za guru? Kurde ja tego nie wiedzialam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:29 Chiałbym to robić aż do śmierci (może w przyszłości zapiszę się na uniwersytet 3 wieku). Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:13 A co dziecinka studiuje jesli można się zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:22 Po poziomie wypowiedzi i rozumieniu tekstu wnioskuje ze Zarzadzanie i Marketing ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:30 Dzięki maddox, że naprowadziłeś mnie na właściwy trop? Masz rację, to zarządzanie i marketing! Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:35 ROTFL hrhrhrhrhrhrh Bdę się wypowiadała w sposób dowolny, gdyż to jest cechą człowieka wolnego. Wydaje mi się, że wypowiadam się w sposób odpowiedni a napewno bardziej kulturalny niż wy ;) Widzę, że troszkę wam wlazłam na ambicję. Żeby tylko to się nie stało chorą ambicją. Nie uwazam bym was w jakikolwiek sposób uraziła wrecz przeciwnie wy to zrobiliscie juz kilka razy, przepraszam probowaliscie. Jestescie naprawde goscinni. Zgadujcie dalej jakiz to kierunek studiuje ale zaewniam was, że pierwszy strzał był ogromnym pustym pudłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:39 Ogromne puste pudło! To jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Dobra... 11.04.06, 18:41 pomoglam wam jak nei wiem co. Natrzepalam postów co nie miara. Juz nie bede sie chwalic swoim IQ bo powinnam pomoc podciagac liczbe postow na rodzimym forum;) Baj jeszcze wpadne, bo milo sie gada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 19:01 teraz ja strzelam teraz ja: chemia spozywcza albo pedagogika wczesnoszkolna ;))) Podaj chociaz uczelnie to bedzie latwiej trafic :) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 19:09 Jej już tu nie ma! Pożegnała sie i nie wiadomo kiedy i czy wróci! Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 19:11 No bo u nich w Sieradzu to wypowiadanie sie na innych forach (nabijanie im postow) a zwlaszcza u nas jest najciezsza zbrodnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 19:23 taaa jeszcze troszke i beda za to karac wiezieniem w twierdzy o chlebie i wodzie. A za recydywe beda kamieniolomy. Nie ma to jak nasza piotrkowska swoboda wypowiedzi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 19:26 To zwykłe przepychanki. Ten Sieradz jest równie biedny co Piotrków. I to zarówno na forach jak i w rzeczywistości. Nic nie mają oprócz odrobiny miejsca w historii! Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 20:05 Więcej, niestety cała Polska w oczach Europy to wielki grajdoł. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy62 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 20:15 Jak w ten sposób na to spojrzeć to do Europy dobiją jeszcze inne kontynenty. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 21:05 Nooo od razu lepiej, razem sie powinnismy trzymac :D U nas jest wolność słowa hehe a ja zagladam jak jestem w zasiegu komputra. Nie wiem czy jak napisze ze na Uniwersytecie Łódzkim to czy będzie wam łatwiej. Hę? Następne szczały też pudlaste ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 21:11 Czyżby tak drastycznie spadł poziom nauczania na UŁ? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 21:21 A ty swoje? Naprawdę, nie rozumiem Ciebie. Masz jakąs osobistą satysfakcję, czy tak sobie posty nabijasz? Przynudzasz. Widzę, żę dyskusja na tym forum sprowadza się do tego że gdy brak argumentów to sie osobiste wjazdy robi na innowierców. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 21:36 prawo albo administracja ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 21:40 trafilem ? :) No to prawo czy administracja ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:11 Co wy ludzie jakie prawo! Z ta znajomościa historii 2 rok prawa! Może turystyka i hotelarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:24 Z tego co się orientuję to historie mają na 1 roku. Może 3xZ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:31 nio, ale to takie podstawy i to pod katem historii panstwa i prawa niz historii jako takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:32 ja juz tak pi razy drzwi wiem ale nie moge powiedziec :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:45 zazdrosc to jeden z 7 grzechow glownych. Nie warto wiec zazdroscic:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 12.04.06, 21:51 No to dobrze, nie zazdroszczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:30 Wnioskuj dalej ;) Generalnie to nie wiem czy czasem nie obrazasz tu tych mądrych ludzi? W koncu to oni "zmuszaja" cie parobka do kupowania roznych rzeczy, zarządzaja twoim świętym wolnym czasem. Uważaj nie wkurzaj ich bo jak złapią to.... Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:34 Nie wiem jak Ty ale ja jestem wolnym czlowiekiem.. nie daje sie reklamom i specom od marketingu.. po prostu mysle nad tym co robie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:37 Nawet nie wiesz jak sie mylisz ;) Nie bede sie z toba na ten temat sprzeczać bo ty i tak wiesz swoje. Teraz robi kariere bycie anty ;) Patrz -> moda NO LOGO, zespoły alternatywne, alternatywna muzyka itp itd. Tak sobie tlumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:41 Oczywiscie znasz mnie nie ?? Po kilku postach mozna tak poznac czlowieka ze hej :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:44 nigdzie tego nie napisalam ze cie znam. Moze i bym chciala poznac ;) Pisalam ogólnie. Po prostu wiem ze na kazdego wplywa reklama swiadomie lub nie ale wplywa nie da sie tego ukryc i tyrzeba to po prostu olac le byc swiadomym tego i nie zapierac sie rencyma i nogami. Ja tez ulegam reklamie i co? I jak kazda baba jak widze reklame np super nowego ekstra skutecznego kremu na cos tam to elce go przetestowac. Oczywiscie w granicach rozsadku ;) Tak wiec nie czuj sie urazony. Takie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:46 Nie oszukuje sie i zdaje sobie sprawe z mozliwosci jakie dalej manipulowanie na poziomie podswiadomosci. Nie opieram sie tez wszystkiemu ale schiz typu musze to miec bo raklamuja nie mam. a i nie slucham zadnej muzyki alternatywnej... preferuje najbardziej komercyjny pop jaki istnieje i mi z tym dobrze ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:34 Młoda - gniewna. z przyszłością na stanowisku w urzędzie powiatowym w Sieradzu - największy pracodawca w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:39 Hmm nie no az takich ambicji nie mam by w urzędzie pracy pracować. Młoda - chyba, raczej, jeszcze tak ;) Gniewna - ??? nieeeee raczej nieeee ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:53 Hmm nie no az takich ambicji nie mam by w urzędzie pracy pracować. Trzymam za słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:05 www.allegro.pl/item96378877_pisanki_z_konmi_pomoz_uratowac_zycie.html Czy również strugasz świątki z kory sosnowej? Poza tym ładna Cepelia. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:09 Ne to nie moje dzielo, nawet nie znam tej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:12 Myślałem, że dorabiasz sobie do stypendium ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Przepraszam ale czy.... 11.04.06, 18:56 no wiesz pozornie mozna odniesc takie wrazenie. Ale Piotrkow po prostu zawsze szedl z duchem nonkorformizmu :)) Dlatego mamy taki zupelnie niestereotypowa architekture zamku :) Odpowiedz Link Zgłoś
danwar2 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 14.04.06, 22:39 Pierwsze słyszę o woj. kalisko-sieradzkim. Piotrków był w woj. kaliskim po 1815 r. (wcześniej 1807-1815 w departamencie kaliskim), podobnie jak Sieradz i Łódź. Jeśli już, to reaktywujmy gubernię piotrkowską w granicach 1867-1914 (z Łodzią, Częstochową, Sosnowcem, Rawą Mazowiecką - ale ze stolicą w Piotrkowie). Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 12:42 danwar2 napisał: > Pierwsze słyszę o woj. kalisko-sieradzkim. > Piotrków był w woj. kaliskim po 1815 r. (wcześniej 1807-1815 w departamencie > kaliskim), podobnie jak Sieradz i Łódź. > > Jeśli już, to reaktywujmy gubernię piotrkowską w granicach 1867-1914 (z Łodzią, > > Częstochową, Sosnowcem, Rawą Mazowiecką - ale ze stolicą w Piotrkowie). > Jasne walka o stolice najważniejsza ;( I bardzo mi się podoba odgrzewanie idiotycznych zaborczych tworów administracyjnych, które miały jeden cel - pobawić ludność poczucia tożsamości. Jak widać było to skuteczne i trwa do dziś ;( Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 13:14 no jasne, ale przeciez jesli chodzi o wskrzeszanie potworkow administracyjnych to z waszej strony najpierw padly takie pomysly... dosc smieszne musze przyznac. Bo czasy ksiestwa sieradzkiego, i kiedy Sieradz cos znaczyl na mapie kraju widac minely, byc moze bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 13:47 > Bo czasy ksiestwa sieradzkiego, i kiedy Sieradz cos znaczyl na mapie kraju >widac minely, byc moze bezpowrotnie. Sie okaze ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 13:48 pozyjemy zobaczymy ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 14:19 kamikaze_pkow1 napisał: > no jasne, ale przeciez jesli chodzi o wskrzeszanie potworkow administracyjnych > to z waszej strony najpierw padly takie pomysly... dosc smieszne musze przyznac > . No cóż, zmartwię ciebie, pomysł jest bardziej z Kalisza niż z Sieradza. I Dotyczy województwa (Kalisz, Konin, Ostrów, Sieradz) ja myślę, że byłoby miejsce również na Piotrków. Ale widać Wy wolicie Łódź. > Bo czasy ksiestwa sieradzkiego, i kiedy Sieradz cos znaczyl na mapie kraju wida > c > minely, byc moze bezpowrotnie. Wiesz cała historia świata pokazuje, że takie są koleje nie tylko miast, ale i Państw o cywilizacjach nie wspomnę. Sieradz w zasadzie "pogodził" się z teraźniejszością i myślę, że dla Sieradza ważniejsze jest teraz odbudowanie świadomości lokalnej i historycznej. O roli Ziemi Sieradzkiej w tworzeniu się obecnej polskiej państwowości nie będę się rozpisywał. Co do "bezpowrotności" ... no cóż, "nigdy nie mów nigdy" Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 14:42 > No cóż, zmartwię ciebie, pomysł jest bardziej z Kalisza niż z Sieradza. I > Dotyczy województwa (Kalisz, Konin, Ostrów, Sieradz) ja myślę, że byłoby miejsc > e > również na Piotrków. Ale widać Wy wolicie Łódź. My wolimy Piotrkow. I to jest wola wiekszosci. Ale juz dalej mowiac za siebie to lepsza Lodz niz jakies wojewodztwo niewiadomojakie-niewiadomopoco > O roli Ziemi Sieradzkiej w tworzeniu się obecnej polskiej państwowości nie będę > się rozpisywał. Racja. Tylko nie wiem co masz namysli mowiac o "obecnej polskiej panstwowosci". Masz na mysli te po 2004, 1989, 1945, 1926, 1918 czy moze glebiej ? Bo kazda z tych dat oznacza dosc spory przelom w panstwowosci. Chyba ze chodzi ci ogolnie o panstwowosc polska jako caly ciag historii. Chociaz z drugiej strony moge ci podpowiedziec ze przeciez to od walki o ziemie sieradzka de facto rozpoczelo sie prawdziwe rozbicie dzielnicowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 14:50 kamikaze_pkow1 napisał: > > No cóż, zmartwię ciebie, pomysł jest bardziej z Kalisza niż z Sieradza. I > > Dotyczy województwa (Kalisz, Konin, Ostrów, Sieradz) ja myślę, że byłoby > miejsc > > e > > również na Piotrków. Ale widać Wy wolicie Łódź. > > My wolimy Piotrkow. I to jest wola wiekszosci. > Ale juz dalej mowiac za siebie to lepsza Lodz niz jakies wojewodztwo > niewiadomojakie-niewiadomopoco > > > O roli Ziemi Sieradzkiej w tworzeniu się obecnej polskiej państwowości ni > e będę > > się rozpisywał. > > Racja. Tylko nie wiem co masz namysli mowiac o "obecnej polskiej panstwowosci". > Masz na mysli te po 2004, 1989, 1945, 1926, 1918 czy moze glebiej ? Bo kazda z > tych dat oznacza dosc spory przelom w panstwowosci. > Chyba ze chodzi ci ogolnie o panstwowosc polska jako caly ciag historii. > Chociaz z drugiej strony moge ci podpowiedziec ze przeciez to od walki o ziemie > sieradzka de facto rozpoczelo sie prawdziwe rozbicie dzielnicowe :) W zasadzie nie miejsce i nie wątek na takie debaty ;) Państwowość dużo - dużo wcześniej. Te daty co piszesz, to daty historycznych przełomów. Po części masz rację, co do początków rozbicia dzilnicowego, ale to chyba nie była robota Sieradczyzny, bo to, jak sam piszesz, o te Ziemie bili się inni ;) Polską Państwowość i powtórne jednoczenie Polski zaczął Książe Sieradzki Leszek Czarny, póżniej kontynułowali to kolejni Księżęta Sieradzcy - Łokietek, Kazimierz Wielki ... bazując właśnie na dorobku Leszka Czarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 14:54 Może kompromis? Proponuję zmianę nazwy woj. łódzkiego na woj. Ziemii Łęczycko - Sieradzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 15:18 ziontr napisał: > Może kompromis? Proponuję zmianę nazwy woj. łódzkiego na woj. Ziemii Łęczycko - > Sieradzkiej. W obecnym kształcie Łódzkie to w wiąkszości właśnie Województwo Sieradzko-Łęczyckie, więc byłoby to zgodne z prawdą historyczną, ale doskonale zdajemy sobie sprawę, że jest to pomysł dość śmieszny i nierealny, gdyż w społeczności dzisiejszego łódzkiego, nie ma tej świadomości. I z ubolewaniem czytam na forum łodzi "bliżej nam do Wielkoposki czy Mazowasza". Jednak w przypadku Konin-Kalisz-Sieradz- ?Piotrków? Taka nazwa byłaby anachronizmem ;) W dzisiejszych raeliach należy patrzeć bardziej na dobro i interes województwa jako cłości a nie na partykularne interesiki poszczególnych miast. Jeśli byłaby do tego wola i chęć - to byłaby może szansa na rozwój całego województwa i poszczególnych miast. Teraz każde z ww miast "płaci" na matropolie, a te nie znają granic i umiaru pazerności. Między innymi tak Sieradz, Piotrków, Kalisz straciły na swoim znaczniu i trwa to już od zaborów, o czym wspominałem wcześniej i trwa do dziś. Co prawda krótko bo krótko byliśmy wszyscy w "kaliskim", ale nie o to chodzi, ale o obecne realia i możliwie dużą siłę odziaływania. Na siłę wciśnięto Polskę w Landowy (niemiecki) schemat administracyjny, który jest dość dziwaczny i myślę, że nie spełnia pokładanych nadziei. Choć w Niemczech są dwa miasta wydzielone administracyjnie o czym w RP zapomniano ze zwykłej pazerności - szczególnie chodzi tu o Warszawę, a za komuny Łódź też była miastem wydzielonym. Co powoduje tak wspaniały rozwój Łodzi dziś obserwujemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 15:18 > Państwowość dużo - dużo wcześniej. Te daty co piszesz, to daty historycznych > przełomów. No przelomow, bo zobacz ze w zasadzie kazda z nich byla przelomem w panstwowosci. I to dosc gwaltownym przewaznie. Po kazdej z tych dat mamy inna panstwowosc, czesto zrywajaca z poprzednim modelem panstwa. > Polską Państwowość i powtórne jednoczenie Polski zaczął Książe Sieradzki Leszek > Czarny, póżniej kontynułowali to kolejni Księżęta Sieradzcy - Łokietek, > Kazimierz Wielki ... bazując właśnie na dorobku Leszka Czarnego. Z tymi "kolejnymi ksiazetami sieradzkimi" to bym nie przesadzal bo tacy byli oni sieradzccy jak i ja. Pochodzili z Kujaw podpowiadam, a ksiazetami sieradzkimi byli tytularnie (co nie znaczy ze czegos tam do ziemi sieradzkiej nie czuli). Innymi slowy owymi ksiazetami sieradzkimi byli "miedzy innymi" a nie "przede wszystkim". Pozatym prob zjednoczenia bylo o wiele wiecej, dosc przypomniec tylko niedocenianego np. Przemysla II. Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 15:30 Ze swojej strony dodam, że rozbicie dzielnicowe Polski nie wynikało z uwarunkowań lennych, kulturowych (tak ja na zach. Europy), a jedynie z arbitralnej decyzji władcy - Testament Krzywoustego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 15:39 to jest czesc prawdy. Testament Krzywoustego wcale nie jest wbrew temu co sie powszechnie sadzi rozbiciem dzielnicowym bowiem wedlug tegoz testamentu jego synowie mieli objac dzielnice, kazdy swoja. Byla jednak dzielnica senioralna i senior mial gwarantowac jednosc panstwa. Zle sie zaczelo dziac kiedy braciszkowie przepedzili Wladyslawa Wygnanca (poszlo o Sieradz wlasnie) a pozniej sami zaczeli rzadzic co doprowadzilo z czasem do zerwania z zasada senioratu a pozniej pryncypatu poniewaz i tak senior mial guzik do gadania. Tak bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziontr Re: Czy Piotrków chciałby być w woj.Kalisko-Siera 15.04.06, 23:27 to jest czesc prawdy. Testament Krzywoustego wcale nie jest wbrew temu co sie > powszechnie sadzi rozbiciem dzielnicowym bowiem wedlug tegoz testamentu jego > synowie mieli objac dzielnice, kazdy swoja. Byla jednak dzielnica senioralna i > senior mial gwarantowac jednosc panstwa. Zle sie zaczelo dziac kiedy > braciszkowie przepedzili Wladyslawa Wygnanca (poszlo o Sieradz wlasnie) a > pozniej sami zaczeli rzadzic co doprowadzilo z czasem do zerwania z zasada > senioratu a pozniej pryncypatu poniewaz i tak senior mial guzik do gadania. > Tak bylo :) Przepraszam, ale posłużyłem się się skrótem myślowym. Chciałem jeno wykazać uproszczenie stanowiące podstawę do dzisiejszej "landyzacji" Polski. Poza tym przedstawiany wyżej Twój wywód w pełni potwierdza teorię o unitarności państwa polskiego. Suweren (tak jak dziś) - może w Polsce zrobić wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak L.Czarny, Księstwo Sieradzkie ... 15.04.06, 16:02 kamikaze_pkow1 napisał: > > Państwowość dużo - dużo wcześniej. Te daty co piszesz, to daty historyczn > ych > > przełomów. > > No przelomow, bo zobacz ze w zasadzie kazda z nich byla przelomem w > panstwowosci. I to dosc gwaltownym przewaznie. Po kazdej z tych dat mamy inna > panstwowosc, czesto zrywajaca z poprzednim modelem panstwa. W zaszadzie, też, ale za dużo by to wyjaśniać ;) > > > Polską Państwowość i powtórne jednoczenie Polski zaczął Książe Sieradzki > Leszek > > Czarny, póżniej kontynułowali to kolejni Księżęta Sieradzcy - Łokietek, > > Kazimierz Wielki ... bazując właśnie na dorobku Leszka Czarnego. > > Z tymi "kolejnymi ksiazetami sieradzkimi" to bym nie przesadzal bo tacy byli on > i > sieradzccy jak i ja. Pochodzili z Kujaw podpowiadam, a ksiazetami sieradzkimi > byli tytularnie (co nie znaczy ze czegos tam do ziemi sieradzkiej nie czuli). > Innymi slowy owymi ksiazetami sieradzkimi byli "miedzy innymi" a nie "przede > wszystkim". Zgodnie z tą filozofią Jagiełło nie był królem polskim tylko litewskim i paru innych też. Tak logika czy wyjaśnienia do niczego nie prowadzą i są po prostu naciągane. > Pozatym prob zjednoczenia bylo o wiele wiecej, dosc przypomniec tylko > niedocenianego np. Przemysla II. Sam piszesz PRÓB zjednoczenia. Czasy, w których przypadło żyć Leszkowi Czarnemu, to szczytowy moment rozdrobnienia Polski i kompletny upadek zawartej w testamencie Bolesława Krzywoustego idei funkcjonowania państwa Piastów. Jego ojciec jako książę Kujaw, a później także i ziem: łęczyckiej i sieradzkiej miał licznych przeciwników, z którymi toczył częste wojny. Leszek Czarny został udzielnym księciem wyodrębnionej najprawdopodobniej w 1263 r. dzielnicy sieradzkiej i był nazywanym odtąd w dokumentach „Lestco dux Syradiensis”. Związał po tym fakcie swą przyszłość z bezdzietnym księciem Krakowa - Bolesławem Wstydliwym (1226-1279), który go usynowił, a po jego śmierci Leszek objął także w posiadanie Małopolskę i dzielnicę sandomierską. Na dokumencie z 1280 r. „pisze się” wówczas: „Lestco dux Cracovie, Sandomirie et de Syradz”. Przykłada też i pieczęć sieradzką: „Sigilli nostri, quo utimur de Syradz”. Po śmierci ojca przypadło mu już Księstwo Łęczyckie. W ten sposób książę sieradzki Leszek zapoczątkował jednoczenie ziem polskich. Podjął się tego rozmyślnie, czego dowodem jest wyobrażenie, jakie polecił wykonać na swej pieczęci, która przedstawia księcia klęczącego przed św. Stanisławem, patronem Królestwa Polskiego. Księstwo Sieradzkie było zamieszkałe przez około 60 tys. ludzi i obejmowało cztery kasztelanie: sieradzką, spicymierską ze Spicymierzem nad Wartą, rozpierską z Rozprzą nad Luciążą, część wolborskiej z Wolborzem położoną po prawej stronie Wolborki oraz niewielki obszar opola chropskiego zwanego też kasztelanią Piątkowisko (okolice Pabianic). Wśród polskich książąt dzielnicowych Leszek Czarny stał się władcą największego kompleksu ziem. W każdym podległym mu księstwie zachował jednak odrębną hierarchię urzędniczą. Model organizacyjny, jaki się wówczas ukształtował, stał się wzorem dla przyszłego ustroju państwa. L.Czarny Odznaczał się charakterem zdecydowanym i twardym, potrafił dzielnie bronić swego stanu posiadania. Kolejno musiał odpierać najazdy Tatarów i Rusinów, Jaćwingów, Litwinów i znowu Tatarów. Niewątpliwie miał talent dowódczy, którym wykazał się np. w 1282 r., kiedy to na czele jazdy polskiej, między Narwią a Niemnem, wyciął oddziały Jaćwingów, a zwłaszcza podczas najazdu tatarskiego pod wodzą Nogaja w zimie 1287/1288 roku, kiedy to tatarskie zagony dotarły aż pod Sieradz, czy w wojnie z księciem mazowieckim Konradem II, z którym skutecznie walczyły jego hufce pod dowództwem Macieja, kasztelana sieradzkiego, pustosząc w odwecie ziemie dzielnicy mazowieckiej. Zajmując się odbudową kraju po wojnach domowych i zniszczeniach tatarskich, zachorował ciężko i zmarł 30 września 1288 r. na Wawel Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_pkow1 Re: L.Czarny, Księstwo Sieradzkie ... 15.04.06, 16:57 > Zgodnie z tą filozofią Jagiełło nie był królem polskim tylko litewskim i paru > innych też. Tak logika czy wyjaśnienia do niczego nie prowadzą i są po prostu > naciągane. widac ze czytanie ze zrozumieniem nie jest najmocniejsza twoja strona. Napisalem wyraznie ze Lokietek pochodzil z Kujaw. Nosil kila tytulow i wsrod nich byl tytuly ksiecia sieradzkiego ale takich tytulow mial kilka m.in. ksiecia leczyckiego, wielkopolskiego i pomorskiego, sandomierskiego, brzeskiego i cos tam jeszcze. Zatem pojmowanie wkladu Lokietka w zjednoczenie kraju jako wklad Sieradza to spore naduzycie bowiem byl to tylko jeden z jego tytulow. I to w dodatku nie najwazniejszy. Dzieki za wytkniecie badz co badz literowki bedacej jednak paskudnym ortem ;) Dzieki rowniez za piekny wyklad na temat Leszka Czarnego (ktorego "sieradzkosci" przeciez nie podwazalem). Nadal jednak nie wiem co oprocz tytulatury z Sieradzem ma wspolnego kujawiak Lokietek, na tyle ze uwazasz ze jego wklad jest wkladem Sieradza w odbudowe panstwa Polskiego :)) Hmmm ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Łokietek, Księstwo Sieradzkie ... 15.04.06, 17:16 kamikaze_pkow1 napisał: > > Zgodnie z tą filozofią Jagiełło nie był królem polskim tylko litewskim i > paru > > innych też. Tak logika czy wyjaśnienia do niczego nie prowadzą i są po pr > ostu > > naciągane. > > widac ze czytanie ze zrozumieniem nie jest najmocniejsza twoja strona. Hmm :) nie będę wdawał się w pyskówkę ;) Zwrócę jedynie uwagę, że Leszek Czarny też pochodził z Kujaw ;) Napisale > m > wyraznie ze Lokietek pochodzil z Kujaw. Nosil kila tytulow i wsrod nich byl > tytuly ksiecia sieradzkiego ale takich tytulow mial kilka m.in. ksiecia > leczyckiego, wielkopolskiego i pomorskiego, sandomierskiego, brzeskiego i cos > tam jeszcze. Zatem pojmowanie wkladu Lokietka w zjednoczenie kraju jako wklad > Sieradza to spore naduzycie bowiem byl to tylko jeden z jego tytulow. I to w > dodatku nie najwazniejszy. > > Dzieki za wytkniecie badz co badz literowki bedacej jednak paskudnym ortem ;) > Dzieki rowniez za piekny wyklad na temat Leszka Czarnego (ktorego "sieradzkosci > " > przeciez nie podwazalem). Nadal jednak nie wiem co oprocz tytulatury z Sieradze > m > ma wspolnego kujawiak Lokietek, na tyle ze uwazasz ze jego wklad jest wkladem > Sieradza w odbudowe panstwa Polskiego :)) Hmmm ?? Zasadniczo zjednoczone przez L.Czarnego ziemie przejął Łokietek ;) Łokietek a Sieradczyzna: Łokietek, przyszedł na świat prawdopodobnie między 3 III 1260 r. a 19 I 1261 r. jako syn Kazimierza, księcia Kujaw, Łęczycy i Sieradza i matki Eufrozyny pochodzącej ze śląskiej (opolsko-raciborskiej) linii Piastów. Jego dziadkiem był książę Konrad Mazowiecki. Łokietek ożenił się z Jadwigą, córką Bolesława Pobożnego, księcia Wielkopolski. Spośród licznego potomstwa przeżył ojca tylko syn Kazimierz (późniejszy król Kazimierz Wielki) i córka Elżbieta, która została królową węgierską, żoną króla Karola Roberta. Dziedzictwo ojca Łokietka - Konrada Mazowieckiego, zmarłego w r. 1267, ulegało zmiennym i skomplikowanym podziałom, bowiem pozostawił on aż pięciu synów. Władysław już w wieku 7 lat odziedziczył po nim księstwo kujawskie ze stolicą w Brześciu Kujawskim. Po śmierci braci: Leszka Czarnego (1288) i Kazimierza łęczyckiego (1294) skupił w swym ręku prócz południowych Kujaw także ziemię sieradzką i łęczycką. Pomógł mu w tym Wacław - przedstawiciel sieradzkiego rodu Zarembów wywodzącego się z Kalinowej koło Błaszek. Książę, realizując ambitny plan jednoczenia ziem polskich, oparł się na średniozamożnym rycerstwie pochodzącym przede wszystkim z jego ziem dziedzicznych. Wspomagało ono Łokietka wiernie przez całe jego życie, tworząc w toku zmagań nową elitę Polski. Ofiarność tego rycerstwa Łokietek hojnie wynagradzał. Dla przykładu wspomnieć można Wacława Liszkowica, także z sieradzkiego rodu Zarembów, nagrodzonego w 1311r. nadaniem Lutomierska i kilku innych osiedli, wojewodę łęczyckiego Borzywoja, który otrzymał Burzenin, czy rycerzy z rodu Doliwów nagrodzonych za obronę Gdańska dobrami wokół Żychlina w Łęczyckiem. Łokietek samodzielnie opanował Kraków. Wkrótce jednak został wyparty z Małopolski przez Henryka Probusa, udało mu się jednak zatrzymać wchodzące w skład tej dzielnicy Sandomierskie. Henryk Probus po krótkim panowaniu w Krakowie umiera nagle w noc świętojańską 1290 r., a po nim na krakowskim tronie zasiada Przemysł II wielkopolski, który jednak wiosną 1291 r. musiał opuścić Kraków, bo na czele armii czeskiej zmierzał tam Wacław II, który zajął Kraków i Małopolskę. W następnym roku postanowił zmusić do uległości Łokietka, w którego posiadaniu były Kujawy, Księstwa: Sieradzkie i Sandomierskie. Wacław II z Krakowa przez Radomsko wyruszył przeciwko niemu w końcu sierpnia lub na początku września 1292 r. Poza własnymi wojskami prowadził posiłki dostarczone przez księcia opawskiego Mikołaja i książąt śląskich Kazimierza bytomskiego i Bolesława opolskiego, którzy przybyli osobiście, oraz rycerstwo Mieszka cieszyńskiego i Przemysława raciborskiego. W wyprawie na Sieradz wzięli także udział ze swoimi wojskami margrabia magdeburski Otto i mistrz krajowy Zakonu Meinhard z Kwerfurtu. Z Wielkopolski szedł na czele swych wojsk Przemysł II, a z Mazowsza Bolesław II płocki. Szlak marszu wojsk czeskich i ich sprzymierzeńców znaczyły zgliszcza po niewielkich gródkach bronionych przez stronników Łokietka. To na ten czas datuje się spalenie m.in. gródków przy przeprawie przez Wartę w Witowie i Tyczynie, prawdopodobnie także w pobliskich Okopach. Polski książę zrezygnował z obrony ziemi sandomierskiej i postanowił, wraz z bratem Kazimierzem, księciem łęczyckim, bronić się w Sieradzu, mimo że nie nadeszła spodziewana pomoc węgierska z powodu trudności Andrzeja III w kraju. Jan Długosz, opisując te wydarzenia pod datą 28 IX 1292r., podkreślał obronność sieradzkiego grodu otoczonego wtedy ze wszystkich stron bagnami i jeziorami, a nadto zabezpieczonego silną załogą wojskową. Władysław Łokietek, oblegany w Sieradzu, mimo że Czesi, choć spalili miasto i splądrowali okolice, zamku nie zdobyli, zmuszony został do kapitulacji. W dniu 13 X 1292 r., w dwa tygodnie po upadku miasta, poddał się. Na mocy układu w dniu 9 X 1292 r. Łokietek musiał się zrzec roszczeń do księstwa krakowskiego i sandomierskiego oraz złożyć hołd lenny z ziemi sieradzkiej i brzeskiej uznając zwierzchnictwo Wacława. Zobowiązał się ponadto do dostarczania Wacławowi pomocy zbrojnej w czasie wypraw wojennych. W razie niedotrzymania lub naruszenia przysięgi wierności groziła Łokietkowi utrata Księstwa Sieradzkiego oraz klątwa kościelna. Łokietek przeżył wtedy ciężkie upokorzenie, a jego ambitne plany zostały zniweczone. Dążąc do zjednoczenia Polski Władysława Łokieteka, który posiadając już Łęczycę i Sieradz, w lecie 1296 r. opanował Wielkopolskę i Pomorze i przyjął tytuł „dziedzica Królestwa Polskiego”. W wyprawie do Wielkopolski towarzyszył Łokietkowi wojewoda sieradzki Zawisza z rodu Porajów. Opanowanie Wielkopolski było sukcesem w dziele jednoczenia Polski, jednakże do końca realizacji ambitnych planów było jeszcze daleko! Wacław w 1300 r. z wojskiem czeskim i posiłkami niemieckimi wyruszył przeciwko Łokietkowi i zajął wszystkie jego ziemie, od Łęczycy i Sieradza po Gdańsk. Książę, opuszczony przez wielmożów wielkopolskich i pomorskich, opuścił kraj pozostawiając w Radziejowie na Kujawach księżnę Jadwigę z dziećmi, a zwycięski król czeski, który już wcześniej opanował Małopolskę, koronował się w końcu sierpnia 1300 r. w katedrze gnieźnieńskiej na króla Polski. Ceremonii tej dopełnił arcybiskup Jakub Świnka. Łokietek nie potrafił i nie chciał godzić się z klęskami, wkrótce znowu podjął próby odzyskania utraconej pozycji. Schronił się na Węgry, następnie udał się do Rzymu, gdzie zdobył poparcie papieża Bonifacego VIII. Po pierwszej nieudanej próbie odzyskania tronu w 1302 r. przy pomocy posiłków ruskich w 1304 r. wspomagany przez Węgrów odzyskał Sandomierskie. Po śmierci Wacława II (zmarł w1305r. w wieku 35 lat) i zamordowaniu w Ołomuńcu jego 16-letniego syna Wacława III (1306) odzyskał Kraków i ruszył na Pomorze, które uznało jego zwierzchnictwo. W wyprawie tej wspierał go poczet rycerstwa sieradzkiego na czele z wojewodą Klemensem. Do koronacji pozostała jeszcze długa droga pełna wysiłków: musiał zwalczać intrygi zniemczonego Ślązaka, a krakowskiego biskupa Muskaty, znacznej części duchowieństwa oraz niemieckiego patrycjatu miejskiego. Nie był w stanie przeciwstawić się zagarnięciu przez Krzyżaków w latach 1308-9 Pomorza Gdańskiego. Sukcesem było ponowne zajęcie w 1314r. Wielkopolski i wreszcie koronacja w Krakowie w niedzielę 20 I 1320 r. Zakończył się okres rozbicia dzielnicowego Polski. Odtąd godność królewska przetrwała w Polsce aż do rozbiorów. Ot co ma Sieradczyzna z Łokietkiem, jednoczeniem Polski itp. Sprawami. Wracając do L.Czarnego - zmarł on bez dziedzica ;( A g Odpowiedz Link Zgłoś