Dodaj do ulubionych

Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron.

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.02.10, 19:14
Jak napisał Omełan Płeczeń ("9 lat bunkrze"): "Nie ma złych lub
dobrych narodów, są źli lub dobrzy ludzie". Jeżeli ktoś myśli
inaczej winien zweryfikować swój punkt widzenia na każdą rasę,
naród ... Nie wspominam, że dyskusje o wyższości danego narodu
mają miejsce na terenie chrześcijaństwa, gdzie miłość winna
wyróżniać jej wyznawców, gdzie wybaczanie jest jej elementem.
Świat oszalał na punkcie nacjonalizmu, to chore. Czymże się
wyróżniasz człowieku od innych? Jesteś marny jak wszyscy, życie
Cię nie rozpieszcza, starzejesz się jak inni, chorujesz i
umierasz, a skaczesz jak wesz.
Obserwuj wątek
    • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 15.02.10, 19:27
      Święte słowa i my to wiemy. To nie nam trzeba uświadamiać tą prawdę.
      • Gość: MY Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 19:56
        oczywiście, to nie do nas te słowa to do nich, MY przecież jesteśmy miłosierni do ostatniej kropli krwi, nasza prawda jest lepsza a Bóg z nami. Na pohybel!
    • Gość: Blady Bronek Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 19:23
      Może jednak trochę jeszcze poczytaj, żebyś nie opowiadał głupot.
      • Gość: Anioł Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.10, 22:43
        Jaką lekturę mi polecasz? Podaj namiary. A może słuszne Twoim
        zdaniem strony internetowe mogłyby mnie oświecić?
    • Gość: nikita Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 19:29
      po 9 latach życia w bunkrze wszystko może się popierdzielić
      • Gość: Mykoła Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 16.02.10, 19:36
        ANIELE - Z Nieba mi spadłeś !
        Święte Słow PRAWISZ !
        - może tych szowinistyczno- nacjonalistycznych grzesznikow
        NAPRAWISZ ! i
        na słuszna droge MIŁOŚCI DO BLIŹNIEGO WYPROWADZISZ !- AMEN!
    • fanka_online Re: Do wszystkich aniołów, serfinów, cherubów 16.02.10, 23:06
      Tytuł Twojego wątku, brzmi dziwnie znajomo, Aniele. Od sierpnia ubiegłego roku,
      systematycznie jakiś "anioł" lub inny, nawiedzony prorok usiłuje forsować tu
      swoje, własne, a jakże pokrętne, sprzeczne nie tylko z prawdą historyczną, ale
      często i z logiką, "objawienia".
      Na przyszłość, zastanów się kogo nazywasz nacjonalistą i z jakiego powodu,
      ponieważ w tym kraju jest to równoznaczne z nazwaniem kogoś przestępcą, a
      przestępcy powinni podlegać karze.

Forum, to miejsce dyskusji, wymiany informacji i poglądów. Mędrkowanie,
      pouczanie i przygany zostaw wielkopostnym kaznodziejom, a fałszywe skrzydła
      schowaj do szafy i przypomnij sobie jak to jest być CZŁOWIEKIEM.
      • Gość: errata Re: Do wszystkich aniołów, serfinów, cherubów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 01:38
        serafinów*
        • Gość: Gabriel ! Re: Do wszystkich aniołów, serfinów, cherubów IP: 79.139.112.* 17.02.10, 07:20
          Leć Aniele Leć - nie daj się zwieść i skusić kobiecie ,bo gdzie
          djabeł nie może tam babę wysyła.
          Nie słuchaj szatanów co nawołują do łamnia przykazań Bożych a
          zwlaszcza tych co nie chcą czcic brata wschodniego jak siebie
          samego , Podpowiadaj i przykazania :
          Nie zabijaj ,nie kradnij ,nie mów fałszywego słowa ,nie pożadaj i
          nie złorzecz na swoich bliżnich oraz barci i siostry ze wschodu.
          Bracia i Siostry !
          Słuchajcie się ANIOŁA - ON Was do Miłości !
          A najlepiej moje dziatki -to idźcie posypać glowę popiołem a
          potem drogę solą i dotego też tym popiołem oraz jednoczesnie
          Odśnieżać - Odśnieżać i jeszcze raz Odśnieżać . Nalezy też
          pamiętać o zaopatrzeniu się w worki na piasek - bo roztopy idą,aby
          znów San Was nie zaskoczył -jak tego na krze -O!
          Czuwajcie-roztopów czekajcie a San was nie zaskoczy ! Amen!-O!
          • lechowski51 Re: Do wszystkich aniołów, serfinów, cherubów 17.02.10, 09:34
            Prowodyk forum Podkarpacka u-Kraina "glowkuje" w swoim bunkrze co zrobic aby
            polubic Polakow.Zadziwiajace jest to ze jego sotniowi darino czy wianuszek
            klozetowy nie maja pomyslu na ten dylemat.czyzby zostaly im dalej tylko siekiery?
            forum.gazeta.pl/forum/w,45535,107336563,,jak_polubic_Polaka.html?v=2
            • Gość: pysio Re: Do wszystkich aniołów, serfinów, cherubów IP: 213.25.24.* 17.02.10, 11:12
              Nie ma się czemu dziwić gdy piszą aktywiści jakiejś opcji. Taki bełkot już miał
              miejsce a to jest wyrażnie przepisane z nazistowsko-bolszewicko-banderowskiej i
              antypolskiej propagandy. Przy takim pisaniu zmienia się tylko datę i liczy na
              krótką pamięć czytelników.Celują w tym zwłaszcza ci co widzą cudze pod lasem a
              swego pod nosem nie dostrzegają. Jest to głównie wynikiem kompleksów na punkcie
              zwanym Polska.
            • fanka_online Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów 17.02.10, 12:03
              Najwyraźniej Piotrz, uznał za stosowne ponarzekać sobie w typowo polskim stylu
              na typowo antypolskim forum, a jego monolog wewnętrzny nie odbiega zbytnio od
              niejednego postu naszych, rodzimych malkontentów.
              Szkoda tylko, że całe życie spędzając w tym kraju(?) nadal czuje się w nim jak
              nielegalny emigrant, odreagowujący własne frustracje i niespełnione ambicje na
              społeczności, do której dobrowolnie należy.
              • Gość: aaa Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.10, 13:03
                nie wiem czy nie widzicie jak żałośnie wyglądają wasze teksty? zamienić Polak na
                Ukrainiec i już je można wklejać na forum 2 strony. Załóżcie sobie kochani
                własne forum, proponuje nazwe "Ksenofobiczny Przemyśl", i tam prowadźcie swoją
                żałosną dysputę z "siepaczami".
                • Gość: pysio Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: 213.25.24.* 17.02.10, 16:18
                  Co to aaa? Zew krwi czy jakieś przemyślenia?
                  • Gość: aaa Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: *.brnt.cable.ntl.com 17.02.10, 17:46
                    Pysio, to nie moje wpisy. Moje IP nie jest polskie. Nic nie poradze na
                    podszywaczy...
                    • Gość: pysio Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: 213.25.24.* 17.02.10, 17:52
                      Przepraszam! Ale mnie wkurzyło bo jak dotąd miałes inny pogląd i to mnie
                      wprowadziło w błąd. Jeszcze raz przepraszam.
                      • Gość: Śnieżynka Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: 79.139.112.* 17.02.10, 18:05
                        Dzięki Pysio że przepraszasz za to że mialeś inny pogląd a teraz
                        masz zbieżny pogląd z Mykolą ,więc chyba Odsnieżanie pomogło ?
                        • Gość: pysio Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: 213.25.24.* 17.02.10, 18:26
                          Po tych wpisać widać jak na dłoni jacy to fałszywcy! Działają podstępnie i
                          podle bez honoru.Żeby osiągnąć cel użyją każdej metody choćby była nie wiadomo
                          jak chamska i podstępna. Dla nich nie ma nic świętego jeśli chodzi o odegranie
                          się na polakach.
                          • Gość: aaa*2 Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 18:37
                            Polakach z dużej litery piszemy, ty pożal się Boże narodowcu.
                            Zastanawia mnie ilu piszących tutaj o zbrodniach Ukraińskich pamięta te czasy,
                            przeżyło i wie o czym mówi, a ile to gównażeria wyedukowana na paranoicznych
                            prawicowych pisemkach.
                            • Gość: pysio Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów IP: 213.25.24.* 17.02.10, 18:47
                              Coś u ciebie nacjonalisto i oszołomie krucho z argumentami. Przyznaj się do
                              chamstwa internetowego i podszywania się pod cudzy nick. prawdziwy Polak tak nie
                              robi! Tak samo prawdziwa jest historia serwowana przez banderowców jak wasze
                              nicki. My-kołek ma ich na tuziny. Wziąłeś przykład z prowidnyka? Na zebraniu
                              aktywu upa będziesz się przechwalał jakiego bohaterskiego czynu dokonałeś???
                            • Gość: gość portalu Re: Do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 18:57
                              Gość portalu: aaa*2 napisał(a):
                              > ilu piszących tutaj o zbrodniach Ukraińskich pamięta te czasy,

z twojego idiotycznego wpisu wynika, że to ty jesteś jakimś jedym
                              nie pozbawionym sklerozy xxxletnim ounowcem, jeśli tak to ilu
                              zasiekałeś, zatłukłeś ... ? gadaj !
                          • bwm9 Re: Do wszystkich aniołów, serafinów, cherubów 17.02.10, 18:52
                            Jestem od wielu pokoleń Przemyślaninem i tak nawiasem mówiąc to nie wiem ile i jakiej krwi we mnie płynie ale Przemyśl leży w Polsce i jestem Polakiem a jak ktoś czuje się Ukraińcem to granica jest 15 km na wschód i tam będzie w swojej ojczyźnie. Ukraińcy w Stanach Zjednoczonych czy w Kanadzie są Amerykanami czy Kanadyjczykami tylko dlaczego w Polsce a szczególnie w Przemyślu są Ukraińcami przecież mogą żyć w swojej Ojczyźnie a nie w Polsce.
                            • Gość: gość portalu zegnajcie i szerokiej drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 19:04
                              >dlaczego w Polsce a szczególnie w Przemyślu są Ukraińcami

bo im się już życie na emigracji znudziło, a szczególnie w Polsce i
                              napewno przygotowują się do wyjazdu, ... zegnajcie i szerokiej
                              drogi !!!
                              • Gość: Mykoła Re: zegnajcie i szerokiej drogi IP: 79.139.112.* 17.02.10, 20:10
                                BMW(9 słusznie prawisz. Tłumaczę to tym tlukom od samego początku
                                ze urodzony i wychowany w Polsce jest Polakiem i nie ważne z jaką
                                kultutra sie utożsamia .
                                Tak jak z Łemkanmi co uznani są ustawowo nawet wbrew wlasnej
                                woli za grupe etniczna polską nie ukraińską .
                                Lecz głupek to Glupek lub zwykły DUPEK a taki to udaje że nie
                                pojmuje bo szowiniozm i fałszywy nacjonalizm przez Niego
                                przemawia .
                                Najwięcej dręczy ich sumienie i jad nienawiści ,że są z Kreów i
                                siedzą na po ukraińskim stąd tak tępia Ukraińcow min. Pysio czy
                                Lechowski Po to aby zatrzeć wszelkie slady kultury bizantyjskiej
                                na Podkarpaciu we wlasnym interesie.
                                Przeciez nikt ich z Ukraińskiego nie wygania i niech siedzą -
                                jestem za tym, lecz niech poszanują innych ludzi którzy wczesniej
                                mieszkali i zyli na tych terenach i do ktorych to mienie należało -
                                dlaczego zaraz niszczyć i zcierać w pył( nawet ich cmentarze i
                                cerkwie)
                                IDIOTYZM który powoduje reperkusje wobec Polaków- Ukraińcow bo
                                obywateli tamtego kraju zamieszkałych po tamtej stronie
                                granicy . Dlaczego ma na tym tez cierpiec kosciół rz- kat .
                                ktory ma charakter misyjny na Ukrainie - a na to tylko czekaja
                                szowinisci i nacjonaliści ukraińscy po tytamtytej stronie ,aby był
                                pretekst do odwetu.
                                Ten pretekst daje ks Zalewski z grupą Kresowiakow min.
                                zPrzemyśla .
                                Tak to widze i z tego powoodu nie cierpia MYKOŁY
                                Kierujcie się rozsądkiem nie wlasnym interesem lub emocjami
                                nienawiści - Ale czy to pojmują - chyba NIE bo holduja zasadzie
                                OKO ZA OKO ....!
                                Ukrainiec czy Polak w Kanadzie jest kanadyjczykiem więc niech
                                Ukrainiec w polsce też będzie Polakiem - a do tego za wszelka cenę
                                nie schca dopuscic tacy jak Pysio lub lechowski choć mają G>....o
                                do Gadania -zwłaszcza że siedzą na po ukraińskim.
                                Na moich rodzicow gospodarstwie ( dość intratnym ) tez siedza i
                                jakoś nie mam do tych ludzi pretensji i nie gonie po sądach za
                                rekompensatą lub odszkodaowaniem . Takie były czasy i cierpienia
                                nie tylko moich rodzicow ale i tych ludzi co teraz siedzą na
                                majatku mojej rodziny . Rozumiem ich dogłębnie i nie trzeba z tego
                                powodu szukać jakiś zaslon odwetowych jak to czynia niektorzy z
                                odniesieniem do Wolynia.
                                Z pogardą i politowaniem słucham niektore tlumaczenia ze tutaj
                                mordowano Ukraińcow dlatego że Ukraińcy mordowali na Wołyniu.
                                To tak jakby Mordować tutaj wszystkich Arabów bo Arabowie w
                                Afganistanie mordują zolnierzy polskich a ci skolei morduja
                                niewinne kobiety i dzieci bo im za to placa itd. . Bandyta był i
                                jest bandytą i nie ważne z jakiej nacji się wywodzi i jakie są ku
                                temu powdy oraz okoliczności .
                                Wlasciwie Ukraińcy w Polsce i tak traktowani są jak bez
                                państwowcy gdyz szczegolnie i perfidnie wyklucza se ich z różnych
                                dziedzin zycia spolecznego ( nie mowiąc o MON czy MSWiA lub Sądow i
                                Prokuratur nawet w IPN nie może pracować o takim pochodzeniu by nie
                                dochodzil obiektywnej prawdy choć są rowno prawnymi obywatelami
                                tego kraju . W USA i Kanadzie moga tam pracować wszędzie i nikt im
                                nie wypomina ze pochodza z Polski czy Ukrainy - wobec Polakow też
                                panuja te same zasady . Tylko w Polsce i Rosji Ukrainiec ma byc
                                bandyta bo szajka szowinistów i rozrabiakow politycznych tak sobie
                                zyczy - A KYSZ ! ) Tych ludzi mordowano milonami - smiercia
                                glodową .
                                Czy maja nadal dawać się tak mordować - a do tego znowu
                                przymierzają się ci sami siepacze lecz w neo bolszewickiej formie -
                                Widać- Słychać- Czuć !
                                • Gość: lex Re: zegnajcie i szerokiej drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 20:24
                                  >dziedzin zycia spolecznego ( nie mowiąc o MON czy MSWiA lub Sądow i
                                  >Prokuratur nawet w IPN nie może pracować o takim pochodzeniu by nie
                                  >dochodzil obiektywnej prawdy

Zaufanie bierze sie z doświadczenia, a to wam w Polsce szczegolnie
                                  jakośc nie wychodzi . Pracujcie dalej nad sobą, może kiedys będzie
                                  wam dane, że ukraiński sędzia będzie wsadzał Polaków za kratki w
                                  imie poszanowania praw obywatelskich :)
                              • Gość: pysio Re: zegnajcie i szerokiej drogi IP: *.alfaks.com 17.02.10, 20:18
                                Piękna deklaracja! Tylko co z niej zostanie? Dla ukraińca największym
                                dyshonorem jest mówienie prawdy. Popatrz na swego duchowego przywódcę my-kołka
                                ile on razy skłamał na tym forum. Jeśli to porównać przez interpolację to on
                                musi beż przerwy oszukiwać. Jak wy tam żyjecie w swojej ojczyżnie? U nas to
                                tylko politycy kłamią ale jak już wszyscy to chyba piekło na ziemi.
                                • Gość: Mykola Re: zegnajcie i szerokiej drogi IP: 79.139.112.* 17.02.10, 21:05
                                  Mój polityk swiadczy O MNie - Przeciez na takiego polityka
                                  glosowaleś i sobie go wybraleś -to dlaczego szukasz szubrawca u
                                  Ukraińcy skoro masz takiego Szubrawca i klamce w Polsce i ten
                                  szyubrawiec co klamie reprezentuje ciebie - Więc ty tez jesteś
                                  taki sam jak ON.
                                  Popatrz co zrobili z vice pramierem Lepperem - Polak z Polakiem -
                                  popatrz na te komisje sejmowe - istna farsa i CYRK nie
                                  trzebakabaretu - O
                                  Teraz POLSKA - POLAK tez Potrafi i nie trzeba szukac Ukraińca .
                                  Niemoralny jest ten co drzazge w oku brata swojego widzi zas klody
                                  we wlasnym oku nie postrzega !
                                  Jedyna rada i lekarstwo na uspokojenie nerwów to ODśnieżanie -
                                  mój Panie !
      • Gość: Anioł ...... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 20:52
        Twoja intuicja kobieca niestety zawiodła Fanko. Mylisz mnie z
        kimś niestety. Nie wiem czemu uważasz, że moja wypowiedź ma
        cokolwiek wspólnego z osobami, które uprawiają propagandę i
        wprowadzają innych w błąd. Mój post to reakcja na pozbawione
        sensu dyskusje o wyższości danej nacji, które napotkałem niedawno
        na forum. Kiedy widzę bezsens walki słownej, mam prawo reagować,
        zwłaszcza że niewiele mam wspólnego z narodowością osób toczących
        dyskusje i przekonywujących drugich o swojej wyższości. Podając
        przykład Omełana Płecenia, chciałem uświadomić niektórym, że mimo
        różnic poglądowych, burzliwej historii, mogżna żyć w przyjaźni i
        pokoju. Niestety, wielu to nie przekonuje, a szkoda.
        Nie wiem, czy to zmęczenie, ale chyba nie zrozumiałaś mego
        tekstu. Czy ja nazywam kogoś nacjonalistą? Swój post, owszem
        skierowałem do nacjonalistów, skoro się do nich nie zaliczasz,
        mogłaś podarować sobie jego czytanie. Co do karalności za
        nacjonalizm, niestety mylisz się. Wystarczy zajrzeć na niektóre
        portale nacjonalistyczne, jakoś nikt ich nie oskarżył za
        propagowanie takiej idei, nie wspominając o działających zgodnie
        z prawem pewnych ugrupowaniach nacjonalistycznych, których nie
        będę wymieniał.
        Masz rację, forum to miejsce do dyskusji i wymiany poglądów.
        Jeżeli przeanalizowałaś mój post, a sądzę że raczej nie, to
        trudno nie zauważyć, że wyraziłem w nim jedynie swój pogląd na
        nacjonalizm, do czego mam prawo. Nie każdy musi się z nim
        zgadzać. Wydaje mi się, że zbyt osobiście podeszłaś jednak do
        treści postu i mam wrażenie że poczułaś się pouczona i skarcona.
        Jeżeli potrafisz się wznieść ponad podziały, nie powinnaś brać do
        siebie moich stwierdzeń. Wierzę, że jesteś osobą spoza grona
        pyskatych i apodyktycznych kobiet i cenisz rozsądek oraz spokój i
        jesteś daleka od wzbudzania u innych negatywnych emocji.
        „ … być człowiekiem …” Szkoda, że o tym nie wiedzą nacjonaliści.
        Ustałyby wszelkie spory, animozje, skrywana nienawiść, chęć
        odwetu … Ale cóż, to wymaga pracy nad sobą, bo „szanować
        drugiego” to dla niektórych zbyt trudne zadanie. Łatwiej dać się
        ponieść emocjom, stąd też i głupie komentarze zwaśnionych nacji,
        które często widzę na różnych forach.
        Co do pouczania przez wielkopostnych kaznodziei, od których
        raczej nie usłyszysz pewnych wypowiedzi, ja Anioł :), będący
        bliżej nieba - nie obraź się, ale robię to tylko w celu wymiany
        informacji- polecam kilka tekstów z Pisma św. (mam nadzieję, że
        jest ono dla Ciebie autorytetem, skoro cytowałaś już tekst z tej
        księgi na forum) – Ewangelia Jana 13:34,35; Dzieje Apostolskie
        10:34,35; 17:26; 1 list Jana 4:8,20.
        W kwestii dyskutantów bijących pianę na jeden słuszny temat lub
        na inne pozbawione wartości, chcę zauważyć, że życie jest
        krótkie, wkrótce wiosna, a na świecie jest tyle, o wiele
        ciekawszych zajęć sprawiających przyjemność. Zbyt duża ilość
        adrenaliny w organizmie prowadzi do obniżenia odporności
        organizmu i aktywacji nowotworów. Podałem to wyłącznie w celu
        wymiany informacji.
        • fanka_online Re: ...... 17.02.10, 21:22
          Nie lubię elaboratów, więc odpowiem w punktach, proszę Anioła.
          1. Nie powiedziałam , że jesteś Jobrave( nie sądzę, aby posłużył się
          kiedykolwiek anielskim nickiem;), ale że ściągnąłeś od Niego tytuł, więc reszta
          jest Twoją własną nadinterpretacją.
          2. Dyskredytując nasze dyskusje i sprowadzając je do poziomu dywagacji nad
          "wyższością świąt Wielkiej Nocy..." usiłujesz zbagatelizować niezmiernie
          niebezpieczne zjawisko propagowania idei nazistowskich, ale Anioły, chociaż
          piękne i dobre, niekoniecznie muszą grzeszyć rozumem, więc przyjmij tylko do
          wiadomości, że nikt tu nie licytuje polskich zalet narodowych, ani nie odmawia
          ich innym narodom, z Ukraińskim włącznie (poczytaj uważnie inne watki na temat,
          chyba że zmęczenie Cię pokona;)
          3. Nikt z nas nigdy nie kwestionował możliwości "życia w przyjaźni" i wznoszenia
          się ponad podziały", a fakt, że dostrzegasz podobne treści w naszych postach nie
          może już wynikać z Twojego zmęczenia, ale swoistej ślepoty. Chyba pora na wizytę
          u niebiańskiego okulisty...
          4. Nie będzie żadnych "sporów, animozji" na tle narodowym, jeśli nie będzie
          fałszowania historii i dowartościowywania zbrodniczych ideologii, tak więc
          zaadresuj swoje słowa do mykołowatych, proszę.
          5. Bardzo piękne ustępy Ewangelii polecasz, Aniele. Nie wątpię , że musisz je
          znać na pamięć, ale słowa to za mało aby nauczać....ucz własnym przykładem,
          wówczas staniesz się wiarygodny....z krwi i kości Anioł, a nie jakaś skrzydlata
          efemeryda, kolejny prorok-amator.
          6. Z okazji "zbliżającej się " niebiańskiej wiosny, życzę Ci wielu "ciekawszych
          zajęć" od czytania tego, nudnego forum, a jako że jesteś istotą nieśmiertelną ,
          nowotwory i inne paskudne choroby Ci nie grożą, więc używaj życia do woli!:)
          • Gość: Anioł :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 22:05
            Nie mam chęci polemizować z każdą Twą wypowiedzią. Uznaj to za
            moją porażkę, poddaję się. Jestem niewidomy, brak mi rozumu, nie
            potrafię czytać, nadinterpretuję Twoje wypowiedzi ... gratuluję
            wiedzy o mnie. Jeżeli tak wszystkich oceniasz na podstawie kilku
            wypowiedzi na forum, to jestem pod wrażeniem. Życzę powodzenia w
            walce z nacjonalizmem. Uważaj jednak, żeby przy tym nie
            skrzywdzić tych, którzy nie mają z nim nic wspólnego, bo z Twoich
            wypowiedzi zdaje się wynikać, że walczysz nie z nacjonalizmem
            ukraińskim, lecz z Ukraińcami. Życzę Ci trochę mniej emocji a
            więcej spokoju i radzę założyć blog, chyba że go już masz. Forum
            nie jest dla Ciebie, bo nakręcasz się za bardzo, a blog jest
            bardziej spokojnym miejscem do wyrażania swoich poglądów.
            • fanka_online Re: :) 17.02.10, 22:17
              Idąc Twoim tokiem rozumowania, musiałabym przyznać, że brak mi umiejętności
              czytania ze zrozumieniem, piszę posty padając ze zmęczenia po walkach z
              nacjonalistami (ukraińskimi oczywiście), wyciągam pochopne wnioski na temat
              autorów tekstów,o nadpobudliwości emocjonalnej nie wspominając...
              Złośliwość za złośliwość, Aniele.
              Polecając janową Ewangelię, zapomniałeś o TREŚCI jej słów.

Trochę miłości bliźniego, proszę Anioła, a nie będziesz musiał uciekać do
              siódmego nieba, pokonany brakiem własnych argumentów.
              • Gość: Anioł Re: :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 22:50
                Miłość bliźniego nie polega na tym, żeby pozwalać sobie na to,
                żeby ktoś nas obrażał, a Ty niestety uczyniłaś to w stosunku do
                mnie kilkakrotnie. Cóż, nie robię jednak z tego kwestii. Poddałem
                się i powtarzam, czuję się pokonany. Wygrałaś, jak
                Jakub ... :)
                • fanka_online Re: :) 17.02.10, 22:58
                  Pod jakim nickiem występowałeś , kiedy Cię obraziłam?;)
        • Gość: pysio Re: ...... IP: 213.25.24.* 17.02.10, 21:26
          Niestety aniele. Nic nie zrozumiałeś dlaczego u nas takie dyskusje! I na pewno
          nie chodzi nam o wyższość jednego narodu nad drugim. Głównie chodzi o wybicie ze
          łba oszołomstwa i niedopuszczenie do ponownego odrodzenia zarazy jaką jest
          banderyzm wyrosły na gruncie nacjonalizmu. Chyba nie muszę ci tłumaczyć że
          nacjonalizm jest tym czynnikiem który w swojej propagandzie wywyższa się ponad
          inne nacje. Po za tym wojny i czystki etniczne zawsze pojawiały się tam gdzie
          nacjonalizm królował. Zwalczanie tej idei a choćby tylko pokazanie naszego
          determinizmu w walce z nim może ostudzić zapały mordercze. Bierność w tej
          kwestii to najgorsze co można zrobić.
          • Gość: Anioł Re: ...... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 22:31
            Czym jest nacjonalizm wiedzą chyba wszyscy poza nacjonalistami.
            Rozumiem, że nie można patrzeć obojętnie na chore ideologie, bez
            względu na to w jakiej nacji by się nie pojawiły. Brzydzę się
            ludźmi, którzy wykorzystują jakiekolwiek argumenty, czy to
            wyższość rasy, narodu, poglądów itp. do czynienia krzywdy innym.
            Nie mogę jednak patrzeć, jak w dyskusjach o problemie
            nacjonalizmu wrzuca się wszystkich do jednego worka. Czemu
            niewinnych ludzi obraża się, wyzywa od bandytów itp. Niestety
            przyznam, że forumowe metody walki z nacjonalizmem nie są
            skuteczne i zamiast czegoś uczyć błędnie myślących,rozkręcają
            jedynie spiralę nienawiści. Walczy się z człowiekiem, a nie ze
            złem, które czyni. Czym może się to skończyć, chyba nie trzeba
            przypominać. Mam nadzieję, że nie wyjdzie to poza forum i nikt
            nie wystąpi na drogę sądową z pozwem o szerzenie nienawiści czy o
            zniesławienie. Niektóre posty są świetnym dowodem w sprawie, o
            czym chyba niektórzy zapominają i kroczą po cienkim lodzie.
            • fanka_online Re: ...... 17.02.10, 22:39
              Słusznie...złóż jutro doniesienie do prokuratury na Mykołę!

I daruj sobie te niewczesne strachy na Lachy, Aniele, kimkolwiek jesteś. Już raz
              dzisiaj pokonałeś się własną bronią;)
            • Gość: pysio Re: ...... IP: 213.25.24.* 17.02.10, 22:51
              No widzisz sam że to jawna nadinterpretacja czyli wkładanie w nasze usta
              wypowiedzi które nie miały miejsca. POkaż gdzie ja nazwałem wszystkich ukraińców
              nacjonalistami. Nazwałem ich kłamcami, oszustami i może flejtuchami. Bo tacy są.
              Popatrz na swgo idola któremu nie masz nic do zarzucenia. Kłamie jak z nut.
              Oszukuje na nickach i pisze jak ostatni flejtuch.Dlaczego tego nie skierujesz do
              mykoła który nacjonalizm ma za swoistą religię tylko do fanki czy do mnie?
              Jeszcze nie przeczytałem słowa krytyki nt. mykoła. Jak się brzydzisz to
              widocznie wybiórczo.Trudno walczyć z nacjonalistami w internecie jak a pomocą
              pisania.Przecież nie da rady takiemu oklepać ryja. To oni chowają się
              tchórzliwie za anonimowościa internetową. Tam czując bezkarność opluwają naszych
              bohaterów którzy bronili jak mogli ludność cywilną przed sadystami z upa. Zważ
              że zawsze podkreślam że to upa a nie ukraińcy.Kogo masz na myśli pisząc o
              cienkim lodzie? Bo też widzę że tak naprawdę próbujesz bronić tych upowskich
              gnojków!
              • fanka_online Re: Pysio;) 17.02.10, 23:11
                Wiesz Pysio, człowiek by zrozumiał, "anioł" nie zrozumie.

I dzięki za Twoją obecność tutaj:)
        • Gość: jobrave Re: ...... IP: *.range86-148.btcentralplus.com 17.02.10, 22:47
          Miałem już nie zabierać głosu w "ukraińskich" wątkach, ale ten akurat,
          przynajmniej formalnie, nie jest "ukraiński", więc się odezwę. Przede wszystkim
          chciałem ostrzec Anioła wdawaniem się w dyskusję, z niektórymi uczestnikami
          wspomnianych wątków, bo straci cenny czas, a zanim to nastąpi zdążysz się
          dowiedzieć, żeś przyleciał z "banderowskiego nieba", albo, że jesteś upowskim
          szatanem, albo - w najlepszym przypadku zdrajcą narodu polskiego. Nie wskazując
          palcem "who is who", powiem Ci tylko, że wśród dyskutantów na wiadome tematy są
          idioci, chamscy idioci, ludzie przyzwoici, ale naiwni, którym się wydaje, że
          biorą udział w jakiejś misji, są również przypadki wymagające natychmiastowej
          interwencji psychiatrycznej i długotrwałego leczenia, z dość -niestety -
          wątpliwymi rokowaniami. Jest jeszcze ktoś - tu mała "auto-dygresja": jeśli
          jesteś spostrzegawczy, to zauważyłeś zapewne, że w ciągu ostatnich kilku
          miesięcy liczba wątków na tematy, najogólniej mówiąc - "banderowskie" - rośnie w
          postępie niemal geometrycznym. Czy można uznać,to za przypadek? Czy nie sądzisz,
          że ktoś chce sprawić wrażenie, że w Przemyślu wrze, że rozpala się konflikt
          polsko - ukraiński. czy nie odnosisz wrażenia, czytając te "komenty", że w
          Przemyślu i okolicach, za każdym węgłem czai się striłeć z obrzynem, siekierą i
          innymi narzędziami stolarsko- ciesielskimi. Czy nie czujesz słodkawego zapachu
          świeżej krwi, dopiero co pomordowanych Polaków? Czy nie masz wrażenia, że
          Przemyśl jest otoczony przez sotnie UPA, jak Częstochowa przez Szwedów, a odwody
          przebywają w okolicznych bunkrach i czekają na hasło: "Na Lachiw!". Jeśli masz,
          takie wrażenie, to Twoja reakcja jest prawidłowa, takie wrażenie masz mieć, o to
          właśnie chodzi szujom, które biorą za to ruble i jeszcze mają czelność
          twierdzić, że im chodzi o pamięć. Zauważ, że wątki nie powstają
          spontanicznie,lecz są starannie aranżowane, że nie dotyczą jedynie pamięci o
          ofiarach zbrodni UPA, lecz rozciągane są na wszystko co ma cokolwiek wspólnego z
          ukraińskością i podobnie rozciągana jest odpowiedzialność za te zbrodnie. Gdyby
          jednak tylko o to chodziło, nikt nie mnożyłby wątków, lecz poprzestał na jednym
          (ważny przecież swego czasu wątek kamieniczny doczekał ponad 600 wpisów i nikt
          nie zakładał nowych). Logiczne: im więcej wątków, tym wrażenie, że problem jest
          poważny, większe. Czy to nie dziwne, że przez kilka lat nic się nie działo i
          nagle ni z tego, ni z owego taka obfitość obiftość monotematycznych wątków. Ja
          wiem, że niektórzy wetują sobie tutaj swoje niepowodzenia życiowe, swoje
          kompleksy, ale powód zakładania tych wątków jest jeden. Nie zauważyłem, żeby
          ktoś z mojej bliższej i dalszej rodziny, tragicznie doświadczonej przez UPA,
          zachowywał się tak, jak niektórzy "wątkowicze", tzn. zachowywał się tak, jakby
          tragedia wydarzyła się wczoraj i pluł na wszystkich Ukraińców, bez wyjątku, w
          czym celuje, już kompletnie zidiociały z nienawiści, Pysio. Jest jeszcze jedna
          paskudna sprawa i nie chodzi tu już o prowokatora, lecz o pozostałych - robicie
          cyrk z czegoś, co najmniej się do tego nadają - do załatwiania swoich problemów
          natury psychicznej, czy robienia kariery w środowiskach kresowian - cynicznie
          wykorzystujecie ludzką tragedię, udając zatroskanie - to ohydne! Handlujecie
          niewinnie przelaną krwią w imię osobistych korzyści.
          Jeszcze słowo do Ukraińców, którzy biorą udział w tych dyskusjach. Najbliżej
          tego, o co by mnie chodziło, jest Mykoła, ale to trochę za mało. Mówisz, że
          bandyci byli po obu stronach. owszem, ale na Boga, tu przecież chodzi o czystkę
          etniczną, i z całym szacunkiem dla ukraińskich ofiar (nie ma śmierci ważnej i
          mniej ważnej), które zginęły z rąk polskich, ale nie była to planowa
          eksterminacja. Prosze również nie mówić, że Wołyń i dawne kresy, to jakiś odwet,
          bo gdyby to były jakieś incydentalne masakry, to mogłbym sie z taka opina
          zgodzić. Wiem, znam, że akcja prometejska, osadnicy wojskowi i inni, że
          dyskryminacja, tak wiem, to bolesne, ale to nie była eksterminacja fizyczna. Co
          do Bandery, to jednak, choć osobiście nikomu pistoletu do głowy nie przyłożył,
          to jednak był patronem i ponosi całkowita odpowiedzialność - nie ma żadnego tu
          usprawiedliwienia. Wiem, że ciężko się z czymś takim pogodzić, skoro od
          rodziców, dziadków, stryjów słyszało się co innego, skoro tych opowieści i z
          "lytopysów" UPA wyzierała jedynie postać rycerza z UPA, ale trzeba się z tym
          zmierzyć, tak jak my Polacy musimy zmierzyć się z innymi mitami. Myślę Mykoła (i
          nie tylko), że gdybyś od eufemizmów przeszedł do konkretów (bo owszem, nie
          zaprzeczasz, ale próbujesz korzystnie dla siebie zbilansować fakty). Wytrącił
          byś broń tym którzy Cię atakują.
          Czytuję wypowiedzi różnych uzytkowników na angielsko-języcznym portalu
          Kiyev.net.. wcozraj komentowano wypowiedź Askolda Łozińskiego, b.
          przewodniczacego Światowego Związku Ukraińców, który negatywnie ustosunkwoał się
          do reakcji prezydenta Kaczyńskiego na dekret Juszczenki w sprawie Bandery, na 32
          forumowiczów, tylko jeden próbował wytłumaczyc Bandere, reszta go potepiła, a
          wszycy z dyskutujacych wyakzali sie doskonałą znajomościa historii. Chcą Cię
          Mykoła wyrzucic z tego forum. ale to nie ma znaczenia - jak znikniesz, to i tak
          będą mówi, że się pod kogoś podszywasz, albo, będą mówić o Tobie w czasie
          przeszłym,ale w takim samym tonie. Dzięki Tobie oni żyją, mają jakiś cel, nie
          moga się doczekać następnego Twojego postu, zeby móc Ci znowu doyebać.
          Wk.urwiasz ich, ale oni dziekują Wszchmogącemu, że jesteś, bo bez ciebie tracą
          rację bytu. Drogi Aniele, daj sobie spokój z tym apelami, ja tez to robiłem, to
          bez sensu lepiej sobie poczytać, posłuchać muzyki. Nie daj się w to wciągnąć,
          chyba, że masz w tym jakiś biznes:).
          • fanka_online Re: No comments.n/t 17.02.10, 22:54
            • Gość: pysio Re: No comments.n/t IP: 213.25.24.* 17.02.10, 23:11
              Świetnie jobrave! W pierwszej części swego wystąpienia \niewiadomo za jakie
              pieniądze\ dowaliłeś mi a w drugiej wyłożyłeś mój punkt widzenia jako własny.
              Pogratulować demagogii i sofistyki.Jeśli się silisz pełnić rolę arbitra to
              raczej zrezygnuj bo obie strony pękną ze śmichu!
          • Gość: Anioł Re: ...... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 23:07
            Dzięki za głos rozsądku. Zakładając wątek nie miałem i nie mam w
            tym żadnego biznesu, to informacja dla Ciebie. Inni oczywiście
            przetłumaczą ją inaczej. Ot czasem coś mnie natchnie i próbuje
            walczyć z głupotą, ale masz rację, szkoda czasu na apele,
            dyskusje ... pewnych ludzi nic nie zmieni. I jak powiedział
            pewnie mądry człowiek ... idąc drogą nie warto kopać każdego
            szczekającego na nas psa, bo nie dojdziemy nigdy do celu. Zamykam
            dyskusję, którą rozpocząłem.
            • fanka_online Re: ...... 17.02.10, 23:16
              Gość portalu: Anioł napisał(a)Zamykam
              > dyskusję, którą rozpocząłem.

Aby dyskutować, musisz się nauczyć szacunku dla innych, a obawiam się, że z tym
              masz problem, upadły aniele.
            • Gość: pysio Re: ...... IP: 213.25.24.* 17.02.10, 23:18
              Anioł tobie się też dostało bo założyłeś jednak wątek. Ciekawe ile za to
              wziąłeś i czy w rublach czy w hrywnach? Sam teraz widzisz co potrafi jo. On w
              imię Obrony swego punktu widzenia jest gotów napisać każdą bzdurę.
              • fanka_online Re: Pysio 17.02.10, 23:28
                Tekst Jb jest nie tylko bzdurny...jest odrażający.
              • Gość: jobrave Re: ...... IP: *.range86-148.btcentralplus.com 17.02.10, 23:31
                Chciałem zauważyć, że wątek te nie ma w tytule przymiotnika "banderowski", lub
                "ukraiński. Założyciel naiwnie - jak niegdyś ja - sądził, że uda mu się
                ochłodzić rozpalone szowinizmem łby. Zapłacić nikt mu nie mógł, bo Ruscy nie są
                zainteresowani pojednaniem polsko - ukraińskim. Amen
                • Gość: jobrave Re: A odrażające jest... IP: *.range86-148.btcentralplus.com 17.02.10, 23:34
                  kupczenie krwią niewinnych ludzi i działanie na szkodę polskiej racji stanu, o
                  czym się boleśnie przekonacie.
                  • fanka_online Re: A odrażające jest... 17.02.10, 23:43
                    ...wypowiadanie się poniżej poziomu Mykoły i innych polakożerców z osławionego
                    PUK-u, co dziś Ci się udało.
                • Gość: pysio Re: ...... IP: 213.25.24.* 17.02.10, 23:35
                  To co? To pisanie o braniu przez nas pieniędzy miało miejsce czy nie? Zanim coś
                  napiszesz to pomyśl jo. Myślenie naprawdę nie boli!
              • Gość: aaa Re: ...... IP: *.brnt.cable.ntl.com 17.02.10, 23:46
                Jobrave w swoich wypowiedziach popelnia jeden podstawowy blad. Wierzy w
                wypowiedzi analitykow i anonimowych autorow wpisow na forum.
                Na jego uzytek mode napisac np. tak:
                Ukraincy to przadni ludzie, Benderze nalezy stawiac pomniki a kazde miejsce w
                Polsce, w ktorym splynela choc kropla krwi zolnierza UPA nalezy uczynic miejscem
                swietym.
                No napisalem tak i co z tego?
                Moge napisac jtez tak:
                Naprawde to uwazam, ze Bandera to kawal s...wiela, ktorego trupa nalezalo rzucic
                na kupe gnoju a druga kupa przykryc. Kazdy upowiec to zbrodniarz i miejsce, w
                ktorym mu upuszczono banderowskiej juchy nalezy oznaczyc napisem: to zostal
                zastrzelony jak pies ukrainski bandyta.Uwazam, ze Ukraincy maja mentalnosc
                niewolnicza i nie zmieni tego fakt, ze wsrod milionow znajda sie jednostki od
                tej normy odbiegajace.
                Ktora wersja mojej wypowiedzi odpowiada moim pogladom? No wlasnie.

Analitycy pisza swoje dziela na zamowienie konkretnych osob i zaloze sie, ze
                pisza w nich to co zamawiajacy chca przeczyrac. Historia zna juz pare
                przypadkow, kiedy okazalo sie, ze powazne analizy okazaly sie zupelnie inne od
                rzeczywistosci.

Oczywiscie, jesli nie ma sie ochoty na samodzielne myslenie, to przyjmuje sie
                wypowiedzi analitykow i politykow jako prawdy objawione i w nie sie wierzy.
                Ja osobiscie wole sobie sam wyrabiac zdanie na podstawie dostepnych mi materialow.
                • fanka_online Re: Aaa 17.02.10, 23:52
                  Bez względu na poglądy osobiste, wiedzę lub jej brak, dostępne materiały,
                  stopień ich wiarygodności i osobiste antypatie, NIKT tutaj nie ma prawa
                  publicznie wyrażać pogardy dla adwersarzy, w sposób zaprezentowany powyżej w
                  obrzydliwym poście Jb(!)
          • mat120 Do Jobrave 17.02.10, 23:58
            Spiskowa teoria dziejów + moskiewskie ruble.:))) Zadziwiasz mnie.
            To "argumenty" żywcem wyjęte z "bunkra technicznego" albo
            z kancelarii marszałka pewnego kraju.:))

Jak ktoś taki jak Ty, kto zna to forum na wylot może twierdzić, że
            wątki "... rozciągane są na wszystko co ma cokolwiek wspólnego
            z ukraińskością i podobnie rozciągana jest odpowiedzialność za te
            zbrodnie"?

Jedynym, który łączy niechlubną przeszłość z wszelką ukraińskością
            i wszystkimi Ukraincami jest tu Mykoła. To naprawdę nie tak trudno
            zauważyć. Chyba, że w/g Ciebie Ukraina składa się z samych Mykołów...

PS.
            Wymieniłeś parę kategorii dyskutantów. Do którego przypadku siebie
            zaliczasz? Do tych rokujących nadzieję czy też nie?:)
            • Gość: jobrave Re: Do Jobrave IP: *.range86-148.btcentralplus.com 18.02.10, 01:23
              Najpierw odpowiem Aaa: nie pisałem o żadnych analitykach, tylko o czytelnikach
              Kiyv.net, którzy jednogłośnie potępili Banderę i uznali racje Polaków.I na takie
              rzeczy też trzeba zwracać uwagę, a nie ciągle pierd.olić, to samo, aż do
              obes.rania, a innym zarzucać, że nie piszą nic odkrywczego. ciebie Pysio nie
              oskarżam, że bierzesz kasę od Ruskich, lecz, że zidiociałeś od tej nienawiści i
              czasami bredzisz tak potwornie i nie na temat, że aż mi Ciebie żal. Nie
              wszystkich z tego forum wzrzuciłem do jednego wora - zaznaczyłem, że oprócz
              idiotów, chamów i prowokatora, są tu również ludzie przyzwoici, lecz naiwni.
              Jeśli chodzi o Mykołę, to swoją opinię wyraziłem już wyżej, dodam tylko, że w
              jego komentarzach nie ma nic, czego i Wam nie można byłoby zarzucić, jedyna
              różnica to taka, że nie on nie jest chamowaty. Jeśli chodzi o post Mata 120, to
              nie bardzo rozumiem o co mu chodzi - jakiś "bunkier techniczny", że niby co, że
              jestem sympatykiem Bandery? A niech Ci będzie, ale jeśli tak rozumiesz moje
              posty, to znaczy, że nic nie rozumiesz. Nie znam forum "na wylot", ale znam na
              tyle,żeby nie mieć wątpliwości, że ta nadmierna liczba wątków "ukraińskich",
              mnożąca się niemal każdego dnia, jest zjawiskiem, które musi zwrócić uwagę,
              nawet średnio inteligentnej osoby i średnio spostrzegawczej. Jeśli do tego
              dysponuje się pewną wiedzą, na pewne tematy, to ma się pewność absolutną. Jest
              jeszcze kwestia, jeśli nie szacunku dla ofiar zbrodni, to przynajmniej dobrego
              smaku i wyczucia proporcji. Niestety w każdym prawie poście go brak - nad
              grobami należy milczeć, a jak ktoś jest wierzący, tak jak Wy (podobno), to
              jeszcze powinien się pomodlić. Rozkopujecie te groby po kilkadziesiąt razy
              dziennie, tylko po to, żeby doyebać jakiemuś Ukraińcowi. To nie jest
              kultywowanie pamięci, to nie jest walka o prawdę, to jest prymitywne
              doyebywanie, tym bardziej, że już wszystko powiedziane zostało milion razy i już
              nic nowego wymyślić, odkryć w tej sprawie się nie da. Pytanie, do której
              kategorii dyskutantów się zaliczam jest nieaktualne, bo wątek założony przez
              Anioła w innym celu został przez Was "zbanderyzowany", a ja w takich wątkach
              udziału brać nie zamierzam. Nie lubię mieć zawsze racji, ale tak się składa, że
              przeważnie ją mam, dlatego ubolewam, że niestety znów nie będę złym prorokiem -
              marnie się, to skończy.
              • Gość: pysio Re: Do Jobrave IP: 213.25.24.* 18.02.10, 07:33
                Jo może mi powiesz co taki prowidnyk zrozumie z dyskusji czysto historycznej.
                Zresztą początek tak się zapowiadał. No ale my-kołek zaczął wstawiać teksty nie
                do przyjęcia zarówno przez polaka jak historyka czy świadka tamtych wydarzeń.
                Wkurzył mnie tym że to on się domagał przeprosin dla ludobójców i potępienia
                obrońców ludności cywilnej. To są fakty! Ja po prostu dostosowałem swoją
                argumentację do tej my-kołowatej. Ponieważ doszedłem do wniosku że jest
                wyjątkowo odporny na prawdę. Dziwię się tobie jo że niby inteligentny a poparłeś
                tego oszołoma. Dla mnie każdy kto w jakikolwiek sposób usprawiedliwia
                ludobójstwo to przypadek kliniczny a w takim razie uważam że z takim typem
                poważnie nie da się dyskutować i trzeba zastosować jego retorykę bo mam
                złudzenia że tylko taka może dotrzeć.
                • Gość: Mykola Re: Do Jobrave IP: 79.139.112.* 18.02.10, 08:15
                  O- Pysio - wypraszam sobie twoje zarzuty i twoje jak zwykle
                  klamstwa.
                  To Wyście zaczeli tą dyskusję z mocnym uderzeniem ,że tylko i
                  wylacznie Ukraińcy są bandytami, klamcami ,zdrajcami , faszytami
                  nacjonalistami ,szowinistami itd.... Posłuzyliście sie tu
                  argumentem Wolynia i w oparciu o ten Wolyń dawaliscie swoje
                  osądy . Mykola jedynie udowadniał że bandyci sa w Kazdyym
                  narodzie i nie ważne jakimi przeslankami się kierują ( choćby
                  patriotycznymi -lecz bandyckimi z odnisieniem do sytuacji chocby
                  Afganistanu )
                  Wy podawaliście przyklad Wołynia Mykoła podawl przyklad Małkowic i
                  Pawłokomy .
                  Mykoła udowadniał tylko skąd wzięlł się taka agresja Ukraińcow na
                  Wolyniu oraz na samej Ukrainie wobec Bolszewikow ( dot blędow II RP
                  wobec Ukraińcow w Chelskiem i Lubelskiem z wyburzaniem ich cerkwi
                  oraz pacyfikacja wiosek natomiast w Rosji masowe mordowanie -
                  milionami tych ludzi poprzez szcztuczny głód conawet potwierdza IPN
                  w swoich raportach historycznych )To Polacy zdradzili Ukraińcow po
                  dczas wojny z Bolszewikami nie zaś Ukraińcy Polakow - to jest
                  róznica i nie trzeba przypominać slów Piłsudzkiego -Ja Was panowie
                  Uraińcy Przepraszam -niech sobie te przeprosiny w D........ wsadzi
                  O! bo potem eksterminowano i mordowano milionami tych Ukraińcow
                  zdradzonych przez Polskę. Pytanie - może Mykola klamie ? czy mowi
                  Prawdę . Oj napeno mowi prawdę -bolesna ale prawdę .
                  Mykola udowadniał że z Wolyniem nic wspólnego nie mieli Łemkowie
                  Bojkowie i Austro węgrzy a jednak na nich wylano największą zemstę
                  w Polsce za sprawę Wołynia ( min. tak usprawiedliwia sie
                  zaplanowaną w jalcie i teheranie Akcję Wisla popierając min.
                  zabójstwem gen Talenbałma -Świerczeskiego ,którego prawodopodobnie
                  nie zabili Ukraińcy lecz padl ofiarą prowokacji ze strony
                  Towarzyszy itp)
                  Mykola udowadniał że nawet dowodca SS Galicjen gen Szandruk
                  ratowal Polakow z AK podczas gdy inni oficerowie i generalowie
                  polscy z II RP wydawali tych Polaków w rece Gestapo a potem po
                  wojnie przechodzili do pracy na rzecz Bolszewikow jak to uczynił
                  znany gen Mossor -ten od wyburzania Ukraińcom ich cerkwii i
                  pacyfikacji wiosek ukraińskich na lubelszczyżnie i Wolyniu )
                  czy Mykola klamie nie BO :
                  Mykola w niczym ngdy nie kłamał i zawsze od samego początku
                  nawolywał do wyrozumiałości ,pojednania i przyjacelskiego
                  wspólżycia z najblizszymi Sąsiadami Polski którymi są min.
                  Ukraińcy.
                  Skoro wyście tego nie rozumieli lub nie chcecie zrozumieć to
                  Mykola nawolywał i zapraszal Was do Odśnieżania aby pomóc wspólnej
                  naszej Ojczyźnie zasypanej śniegiem.
                  Tu wykazać się swoim oddaniem i patriotyzmem na rzecz zaataowanego
                  przez srogą zime kraju .
                  Czy Mykola chce źle - napewno chce dobrze lecz nie spotyka się ze
                  zrozumieniem ( oprócz nielicznych)
                  Mykoła zawsze twierdzil że Polsce potrzeba Pokoju i spokoju nie
                  zaś stałej rozruby i stałych rozrabiaków żerujących na krzywdzie
                  prostych biednych ludzi po to aby zbić sobie kapitał lub osiagnąć
                  prywatne zamierzone cele min. dot odszkodowań - co widać gołym
                  okiem .

BO - O ile rekompensowac komuś straty to rekompensować wszyskim bez
                  względu na nację i nie mozna protegowac w tym Żyda lub Polaka zaś
                  Ukraińca czy Niemca pomawiać o bandyctwo z jednoczesnym
                  odbibieraniem im jakichkolwiek praw odszkodowawczych -choćby
                  żadnego przestępstwa nie popelnli . Czyli karze sie zbiorowo za
                  nacje i wyznanie nie za popełniona zbrodnię - indywidualnie.
                  Jak mówic to mówic prawdę i tylko prawdę choć bolesną dla każdej ze
                  stron - ALE PRAWDĘ nie zaś wybiórczo i według potrzeb politycznych
                  lub zysków ekonomicznych wąskiej grupy osób.
                  Jak rowno uprawnienie to dla wszyskich bo inaczej nic z tej
                  Unii Europejskiej nie bedzie bo Polak będzie uważany za śmiecia w
                  taki sposob jak sam uznaje innego człowieka lub inną nację za tego
                  śmiecia.
                  Tak więc nie wywyższaj się abyś nie był ponizonym .
                  Mykola powtarza i powtarzal bedzie że Polska z Ukrainą byla jest i
                  bedzie nierozłaczną siłą.
                  Wobec tego trzeba nam sie zbliżać nie oddalać nie tylko
                  spolecznie ale i kulturalnie ,duchowo, ekoomcznie itd.a zysk bedzie
                  obopólny .Tak jak to sprytnie czynia Niemcy wobec Polski
                  Tak więc albo dalej się spieramy ,albo ODŚNIEŻAMY - według wyboru
                  a ten Wybór Mykola pozostawia dla was do przemyslenia i
                  opamietania -aby nigdy nie powtórzył sie zarówno Wołyń jak też
                  Pawlokoma i Małkowice .
                  Tteraz możecie pluć na Mykolę - wedle uznania On i tak sobie z
                  tego GWIZDA - O! i Gwizdał będzie - O!
                  • Gość: vlad Re: Do Jobrave IP: 208.53.138.* 18.02.10, 16:02
                    Cóż, Piłsudski podle postąpił bo wiedział że wojna z boleszewikami w wolność
                    Ukrainy jest ponad siły nowo odrodzonego państwa. Ale wiedział ze paskudnie
                    postąpił i chociaż powiedział PRZEPRASZAM. Użył słowa które obce jest większości
                    Ukraińców za mordy których dokonali na Polakach. Polskę zdradzili alinaci ale
                    jakoś nie słyszałem o nienawiści Polaków do Anglików, Francuzów czy Amerykanów.
                    Nawet gdyby istniała w Polsce jakaś mniejszość
                    francuska lub angielska to nie wierzę aby Polacy mogli dokonać na nich takich
                    okropności jakich na Polakach dopuścili się Ukraińcy. TO NIEMOŻLIWE. Porównanie
                    tragedii Pawłokomy, Małkowic i innych miejscowości ma się nijak do hekatomby
                    polskiej ludności (zresztą nie tylko bo przecież i żydowskiej, czeskiej,
                    słowackiej,
                    rosyjskiej i oczywiście ukraińskiej) na byłych polskich kresach wschodnich.
                    Takie porównanie ma się nijak i jest
                    ono co najmniej nieprzyzwoite. I to zarówno pod względem ilości ofiar jak i
                    barbarzyństwa. Że Polacy też co-nieco
                    za uszami mieli to wiemy ale nie da sie o nich powiedzieć że mordowali Ukraińców
                    aby doprowadzić do ich eksterminacji, nie zabijali swych współmałżonków, synów,
                    córek czy rodziców w imię bestialskiej ideologii, polscy duchowni nie święcili
                    siekier, wideł, noży czy choćby karabinów mających posłużyć do mordowania ludzi,
                    owszem strzelali do ludzi i to niestety tez do cywili ale nie rozrywali ich
                    końmi, nie rznęli ich piłami, nie krzyżowali,
                    nie rzucali dzieci w ogień i nie nadziewali ich na pal. Słowem nie mieli tak
                    wspaniałej fantazji jak nasi "ukraińscy bracia". Aby zakończyć ten "barwny
                    festiwal ukraińskiej twórczości ludowej" musiało dość do jakichś działań. Na
                    szczęście dla Ukraińców a na nieszczęście dla Polaków skończyło się to akcją
                    Wisła dzięki której
                    Ukraińcy z zapadłych wiosek bieszczadzkich zostali (fakt że siłą i były tez
                    ofiary) wysiedleni do regionów cywilizacyjnie wyprzedzających Galicję o
                    kilkadziesiąt lat. Dzięki temu potomkowie rezunów są dziś dobrze wykształceni i
                    często dorobieni na tyle ze dziś (i od dawna zresztą) mogą wrócić w swe ojczyste
                    strony. Niestety dla Polski stanowią oni V kolumnę. I to bardzo silną kolumnę.
                    Na tyle silną że w polskiemu sejmowi nie dało się
                    jakoś do tej pory potępić zbrodniarzy z OUN-UPA. A jak aktywni są upowscy
                    aktywiści to wystarczy poczytać w necie fora. Ukraińskie władze natomiast nie
                    miały oporów przed przyznaniem tytułu bohatera takim ludobójcom jak Szuchewycz
                    czy Bandera. Im jakoś zwisa i powiewa pojednanie polsko-ukraińskie. Ukraińscy
                    nacjonalistyczni
                    ideologowie i dowódcy cieszą się dziś wśród Ukraińców taką sławą i chwałą o
                    jakiej marszałek Piłsudski wśród Polaków mógłby sobie tylko
                    pomarzyć, nawet w swych najlepszych czasach. Nawet w ukraińskich filmach
                    sławiących UPA gardzi sie Polakami. W jednym z nich Ukrainiec powiada, że
                    powiesił obok siebie Polaka i psa bo "Polak i sobaka to wiara jednaka". Tyle że
                    kilkadziesiąt lat temu to mówiliście "Polak, Żyd, sobaka wiara jednaka" ale
                    teraz nieładnie, nieeuropejsko i nieopłacalnie mówić źle o Żydach a na Polakach
                    to można sobie bezkarnie pojeździć tym bardziej że ani polski rząd
                    ani polski prezydent nie zaprotestują. I trzeba być nieprzeciętnie bezczelnym
                    aby stwierdzić że Polacy ciągle wspominają pomordowanych rodaków bo chcą
                    odszkodowań. To już jawna podłość !!! Wiedzą rezuny ze tych ofiar nie da się
                    zapomnieć i teraz drą się wniebogłosy i odwracają kota ogonem. I Polacy znowu
                    jak zwykle znaleźli się na
                    lodzie. Ruscy już zarzucają Polakom ze to oni rozpętali wojnę a tylko patrzeć
                    jak Niemcy zarzucą ze wraz z Ruskim
                    napadli w 1945 na Berlin. O stosunku Ukraińców do Polski i Polaków to szkoda
                    nawet gadać. Jak już wspomniałem - wystarczy poczytać fora internetowe jak
                    choćby wypowiedzi Mykoły którego prowokacyjny, cyniczny i obłudny ton pokazuje
                    ile warte jest dla postbanderowców pojednanie polsko-ukraińskie. Z tą miłością
                    Mykoły do bliźniego a do
                    Polaka w szczególności jest jak z miłością ukraińskiego rezuna do żony Polki,
                    który zarzynając ją powtarzał czule - oj nie lubisz ty tego serdeńko moje, nie
                    lubisz ty tego ... O jakim pojednaniu zresztą może być mowa jeżeli na
                    zapowiedź Juszczenki o zamiarze przeproszenia Polaków, Ukraińcy urządzili wiece
                    protestacyjne. Jednym słowem źle się dzieje. I na lepiej chyba się nie zanosi.
                    Bardzo przykre i bolesne to wszystko ....
                    • fanka_online Re: Dzięki za głos rozsądku Vlad:) 18.02.10, 16:39
                      Obawiam się jednak, że Twoja rzeczowa wypowiedź nie przekona ani wspomnianego
                      Mykoły, ani żadnego z niezwykle agresywnych ostatnio probanderowców.
                      Od wielu miesięcy toczone tutaj dyskusje na tematy polsko-ukraińskie kończą się
                      mniej lub bardziej obraźliwymi epitetami pod naszym adresem, ponieważ jak się
                      okazało, przemyskie lobby nacjonalistów ma w tym miejscu dość liczną i wyjątkowo
                      bezwzględną reprezentację.
                      Kultura dyskusji wymaga minimum wzajemnego szacunku, czego nie można oczekiwać
                      od kilku piszących tutaj osób, których ataki są proporcjonalne do własnej
                      bezsilności, a słownictwo nie pozostawia wątpliwości odnośnie kondycji moralnej
                      wspomnianych.
                      Wykluczając możliwość zniżania się do poziomu adwersarzy, nie jesteśmy
                      zaskoczeni, że w punktach za arogancję i złośliwość będą zawsze o krok do
                      przodu, co obserwujemy z politowaniem, dotyczącym zwłaszcza tych, którzy
                      sprzeniewierzyli własne ideały w służbie zbrodniczego systemu.
                      Żałuję, że każdy z wypowiadających się nie prezentuje tu własnych, autentycznych
                      poglądów, przedkładając teatralny danse macabre nad rzeczową wymianę argumentów,
                      wniosków, propozycji, ale jedni są tutaj tylko aktorami, inni zaś, pozostają sobą.
              • Gość: aaa Re: Do Jobrave IP: *.brnt.cable.ntl.com 18.02.10, 08:10
                Nie pisales o analitykach teraz ale bardzo czesto sie na nich powolywales, wiec
                to gwoli przypomnienia.
                Napisalem, ze nawet jesli znajdzie sie kilku normalnych to nie zmienia faktu, ze
                wiekszosc jest inna.
                Ciekawa kryterium naiwnosci znalazles. Naiwny jest ten kto mysli inaczej niz Ty.
                Moze to Ty jestes naiwny?
                Co do ilosci watkow to wedslug mnie one sa zakladane dlatego, ze ich autorzy
                majha nadzieje, ze chociaz w jednym nie pojawi sie mykola ze swoimi elaboratami,
                ktorych prawie nikomu nie chce sie czytac.
                No i jeszcze jedno. Ciekwa jestem na jakiej podstawie rosyjskie sluzby
                traktujesz jako bande idiotow? Bo najpierw ( ogolnie) piszesz, ze autorzy postow
                "antyukrainskich" to mniejszosc, zaledwie kilka osob- a pozniej twierdzisz, ze
                ze rosyjscy aganci zakladaja tu watki by mieszac miedzy Polska a Ukraina. To
                zdecyduj sie: czy tu jest garstka oszolomow czy tez potezan wplywowa grupa osob,
                ktore warto manipulowac bo az taki wplyw maja na to jak bede wtgladac stosunki
                miedzy tymi panstwami.
                Rozkopujemy groby (jak to obrazowo ujales) po to, zeby nie zapomniano, ze takie
                groby istnieja.
                • Gość: gość Re: Do Jobrave IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.10, 08:55
                  Mam wrażenie że albo PIS zaczął kampanie wyborczą w Przemyślu albo jakieś
                  śmieszne służby specjalne tak mieszają, bo aż ciężko uwierzyć że nagle bez
                  powodu kilka osób równocześnie zidiociało i zaczęło kampanie historyczną o
                  odzyskanie pamięci, pamięci której wcale Polacy nie stracili. Boli mnie jak
                  czytam te ahistoryczne wywody, te bluzgi i oskarżenia, ten język nienawiści. O
                  wszystkim można rozmawiać , również o zbrodniach ukraińskich na Polakach, ale na
                  poziome.

I czemu to "przypominanie" ma służyć, żeby skłócić Polaków i Ukraińców
                  mieszkających w Przemyślu? Wywołać awanturke? Na to pysio fanka & lechowski
                  jesteście za mali, jedyne co po waszych głupawych wpisach zostaje to niesmak,
                  że są w Przemyślu ludzie tak zaślepieni szowinizmem, i tak głupi że nie potrafią
                  zrozumieć że dla sprawy Polskiej źle czynią.
                  • fanka_online Re:... 18.02.10, 09:13
                    Skrajne chamstwo i popis wyjątkowego, forumowego prymitywizmu, jakiego świadkami
                    byliśmy wczoraj znakomicie wpisuje się w komentarz księdza Zaleskiego; "Z
                    pewnością zostanie także zatrzymana gloryfikacja banderowców, prowadzona przez
                    partię "Swoboda" i Kongres Nacjonalistów Ukraińskich. Pierwsza z tych
                    organizacji jest finansowana przez Moskwę, druga przez środowiska faszystów z SS
                    "Galizien", którzy po II wojnie światowej za zgodą aliantów uwili sobie ciepłe
                    gniazdka w Kanadzie i USA. Obie organizacje nie tylko atakują polskich
                    obywateli, ale i swoich rodaków, którzy chcą dobrych relacji z zachodnimi
                    sąsiadami. Jest to więc działanie bardzo szkodliwe dla obu narodów, a w
                    konsekwencji dla całej Europy Wschodniej."
                    www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=88&nid=2689
                    A wszystkim tutejszym obrońcom ukraińskiego nacjonalizmu przypominam, że Wasze
                    rozpaczliwe próby wyeliminowania z forum osób niewygodnych, dowodzą wyłącznie
                    Waszej słabości i są skazane na niepowodzenie.
                    Już kiedyś jednemu z Was napisałam, że Bóg mu wybaczy, historia niekoniecznie.
                    Jednak wczoraj, czytając absurdalne zarzuty i pomówienia okraszone skrajną
                    pogardą, deprecjonującymi epitetami i otwartymi groźbami, zastanawiam się czy on
                    sam wybaczy kiedyś sobie.

Bardzo Ci współczuję, mizerny moralnie, uwikłany człowieku.
                  • Gość: pysio Re: Do Jobrave IP: *.alfaks.com 18.02.10, 09:15
                    Oj gościu szkoda ci tłumaczyć bo ty i mykoła to jedna szkoła! Piszesz
                    ahistoryczne? Czyli co? Polacy się sami wymordowali? Czy ludobójstwo Zostało
                    wymyślone przez pysia? Język nienawiści i owszem ale nie do ukraińców tylko w
                    stosunku do każdego oszołoma i nacjonalisty na calutkim świecie. To prawda że
                    nacjonaliści budzą we mnie wstręt i odrazę. Jeżeli jesteś zapatrzony w
                    nacjonalizm to nie dziwię się twoim tekstom które pod pozorem troski o stosunki
                    dobrosąsiedzkie mają na celu zamknąć gęby anty nacjonalistom. Każdy
                    pronacjonalista musi mieć niesmak gdy się dowie że ma zrytą czachę i powinien
                    się troszkę więcej dowiedzieć niż ma serwowane na kursach o wyższości
                    nacjonalizmu nad innymi doktrynami. Może się jeszcze w życiu przekonasz że
                    obrona przez atak to bardzo często prowadzi do klęski.
              • mat120 Re: Do Jobrave 18.02.10, 20:02
                Gość portalu: jobrave napisał(a):

Jeśli chodzi o post Mata 120, to > nie bardzo rozumiem o co mu
                chodzi - jakiś "bunkier techniczny", że niby co, że > jestem
                sympatykiem Bandery?

To znaczy tyle, że posługujesz się typową retoryką banderowskich
                oszołomów, którym wszystko co nie po ich myśli kojarzy sie z Moskwą.
                Wykazujesz przy tym naprawdę zadziwiającą naiwność twierdząc, że
                zwiększone zainteresowanie sprawami banderowskimi z naszej strony
                pobudzają ruble.:)) Czy Ty naprawdę nie zauważyłeś, że wątki
                pojawiają się zawsze przy takich okazjach jak Rajd Bandery,
                wznoszenie jego pomników czy też kreowanie go na "bohatera"?
                Społeczeństwo Przemyśla doskonale pamięta tych "bohaterów" i z
                pokolenia na pokolenie przekazuje złą o nich pamięć. I słusznie. Nie
                ma w tym zatem nic dziwnego, że kreowanie Kainów na "gierojów"
                będzie wywoływało nasz sprzeciw i to gwałtowny. Winnych budzenia
                upiorów należy zatem szukać po drugiej stronie bliskiej granicy a
                i w działalności V kolumny w Polsce, która nisko Ci się kłania na
                tym forum wychwalając pod niebiosa Twoją dobroduszną naiwność.
                Tymczasem wcale bym się nie zdziwił gdyby sie okazało, że to Mykołę
                Moskwa finansuje. Polecam lekturę (o ironio) z GW.:
                "Liderem Swobody jest Ołeh Tiahnybok, postać tak samo odrażająca co
                groteskowa, dziś deputowany do rady obwodowej Lwowszczyzny. Kilka
                lat temu Tiahnybok stał na czele Socjal-Narodowej Partii Ukrainy,
                która wprost odwoływała się do faszyzmu. Wtedy też grał kartą
                antypolską. Wycofał się, gdy znaleziono dowody, że jego partia była
                finansowana z Moskwy przez biznesmenów związanych z wykonującym
                polecenia Kremla merem Moskwy Jurijem Łużkowem.

Po kilku latach działania na obrzeżach polityki Tiahnybok wrócił pod
                nową marką. - Wcale bym się nie zdziwił, gdyby wyszło na jaw, że
                Swoboda jest finansowana przez Rosjan, chociaż ich krytykuje - mówi
                Pawliw. - Tiahnybok to amoralny cynik zainteresowany wyłącznie
                władzą i pieniędzmi. Nagłaśnianie jego działalności to najlepszy
                sposób na kompromitację Ukrainy w świecie i skłócenie jej np. z
                Polską. (…)
                Najlepszym sposobem na Swobodę jest ignorowanie jej i śledzenie, czy
                jest finansowana przez Moskwę. "
                wyborcza.pl/1,75477,6943561,Ukrainska_Swoboda_jeszcze_napsuje_nam_krwi.html

• valmont80 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 18.02.10, 12:17
      O!!! Widzę, że nasze Dziecię Pokoju Jobrave powróciło, czynnie
      wspierane przez zastępy Anielskie:) Ty to dopiero Jobrave masz
      układy nawet z Najwyższym, ale rozumiem że to wynik Twojej posługi
      na rzecz niesienia pokoju pomiędzy wszystkim narodami. A ja się
      łudziłam, że dym z zaproponowanej fajki pokoju otępi na chwilę Twój
      przenikliwy umysł :) A czy to znaczy, że jak się łudziłam to należę
      do tej grupy "naiwnych",czyli nieszkodliwych głupków.
      Stop!!!
      Ja nie chcę być głupia, więc proszę mnie zakwalifikować do tej grupy
      ogarniętej żądzą zemsty:) Ale kochany pojechałeś, takiego tekstu
      dawno nie czytałam, a ile w nim ambiwalentnych uczuć! Można rzec, że
      jesteś tragiczną postacią miotającą się raz tu, raz tu, cóż za
      dwubiegunowa z Ciebie postać! Trudno Cię lubić, trudno Cię nie
      lubić, ale z całą pewnością na poważnie brać Cię nie można :)
      Pozdrawiam A.
      • Gość: Mykoła Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 18.02.10, 15:25
        Jobravo - jesteś GOść -OK
        A ponieważ dowlasz "cieciom " prawdę to koniecznie chcą cię
        wyeliminować z tego Forum .
        To samo czynią wobec mojej osoby. Jak nie daje się komuś rady w
        dyskusji bo mówi prawde popartą dowodowo -to tego człowieka albo
        sie ośmiesza (lub pomawia) albo robi wszelkie naciski by oddszedł
        z forum i aby zbytnio nie mówił tej prawdy bo ludzie za duzo nie
        muszą tj nie powinni wiedzieć .
        A Jak ludzie sa ogłupiali - plebs to poddaje się go tylko praniu
        mózgu przez zwyklych oszołomow i prowokatorów do jakich zaliczam
        niektóre osoby z tego forum np. jak PYSIO ,biało czerwony, valmont
        80,aaa.itd
        Bo wedug Mykoly - to jak mowić to mowić bezstronnie i tylko
        prawdę . Przeciez nie bronię nacjonalizmu i szowinizmu ani
        polskiego ani ukraińskiego lecz tłumacze dlaczego Ukraińcy i Polacy
        postapili tak a nie inaczej i kto stał za takim dzialaniem .Komu
        to było potrzebne i komu to potrzebne dzisiaj aby ta sytuacja nadal
        trwała ( nienawiść ,odwet wzajema agresja itd).
        Dlatego nie bedę robil przyjemnosci dla oszołomow i judzicieli do
        czynienia zła i z tego powodu schodził z forum - Tak więc JObrave i
        inni co maja ludzkie zapatrywania bezstronnosci i prawdy Nie
        dajcie się sprowokować i nie porzucajcie Forum . Prawda jest Prawdą
        i taka trzeba ukazywać . Nie jednostronnie i nie z agresja bądź
        jadem szowinistyczno- nacjonalistycznym w złym pojeciu .
        A czy POPiS nie oszukal spoleczność polska a teraz robi porządek z
        epperem bo za dużo mowił prawdy - skąd my to znamy i takie
        prowokacje wobec ludzi mowiacychprawde - a mowili że tylko w
        komunie prowokowali i z powodu prowokacji ludzie byli do
        więzienia wsadzani. Porównja dawnie a dziś - jak wychodzi z
        praworządnością ?Oj chybana niekorzyść tej DZIŚ.
      • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 18.02.10, 15:39
        Ja nie mogę sobie wyobrazić jak można popierać ideologię która mówi jasno i
        wyrażnie że państwo ma być jednonarodowe a wszystkich innych należy wymordować.
        Mam w zw. ztym takie pytanie do apologetów nacjonalizmu.Gdyby u nas kwitł
        nacjonalizm tak jak na ukrainie i z żelazną konsekwencją wprowadzalibyśmy
        doktrynę bandery w życie czy nie próbowalibyście się bronić? Tylko jak te osły
        grzecznie na rzeż? Potrafilibyście zapomnieć? Aha jeszcze na koniec
        domagalibyśmy się aby nas czcić za to? Jestem pewny że uznalibyście nas za
        oszołomów, Wściekłych nacjonalistów i najlepiej gdyby nas zamknięto u czubków.
        Chodzi o wyobrażnię która nie istnieje w wydaniu nacjonalistycznym.
        Do jo; Dlaczego ja jestem zidiociały.nienawistnik, agent itd. itp. Gdy
        tymczasem mykoła jako mój odpowiednik tylko w drugą stronę jest tylko zagubiony
        i nawny? Domagam się puszczenia podobnej wiąchy do my-kołka!!!
        • Gość: Mykola Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 18.02.10, 16:10
          Pysio - bracie drogi - ODPUŚĆ !
          nie szukaj nienawiści i odwetu na Ukraińcach bo -tych o których ci
          chodzi dawno juz nie ma na tym swiecie. Natomiast ci tuż za granicą
          nie mają nic do Polakow i nie plua na Polakow ( choc pamiętaja
          zbrodnie pope lnione przez polakow na Ukraińcach) . nacjonalizm
          ukraiński jest skierowany głównie przeciwko Rosji bo od Rosji
          zarowno Ukraińcy jak i Polacy najwięcej ucierpieli - przecież to
          wiesz jako nauczyciel historii. Więc Polak i Ukrainiec to dwa
          bratanki skazani na siebie aby nie być zmiecieni przez gorszego
          przeciwnika jakim jest moskal. To wie kosciół rz-kat. i to wiedzą
          patrioci ukraińscy chcący utrzymać to państwio jako wolne i nie
          zależne. Dlatego maja wsparcie UE i USA bo o wplywy polityczne
          tutaj chodzi ( wtym o KRYM)
          Tak więc trzeba zapomnieć o tym co było( z holdem wobec ofiar) i
          skoncentrować sie na tym co jest i co może być. Dlatego jednajmy
          się i doceniajmy nie zaś naqwzajem opluwajmy ku uciesze Bolszewika
          w nowym wydaniu .Chyba nie trudno to zrozumieć !
        • lechowski51 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 18.02.10, 16:23
          Pysio!.Jobrave po "michnikowym uniwersytecie" bedzie tepil urojony polski
          antysemityzm,polski nacjonalizm,ksenofobie,mohery,kato-idiotow a z drugiej
          strony jak mykola bedzie pierniczyl o "innej wrazliwosci" Ukraincow,ktorzy moga
          stawiac pomniki dla mordercow naszych niewinnych kobiet i dzieci.Jobrave z
          mykola zrowna AK z UPA,gen.Mossora z Szuchewyczem a Pawlokome z ludobojstwem na
          Wolyniu.Malo tego oskarzy Cie za sianie nienawisci pomiedzy narodami poniewaz
          nie chcesz przyjac do wiadomosci ze bylismy takimi samymi zbrodniarzami jak Ci z
          OUN i UPA.
          Mozezs sto razy pisac ze jak ja masz na Ukrainie przyjaciol,ze im pomagales,ze
          nie oskarzac Ukraincow a ich wspolbraci z UPA ktorzy nie byli zolnierzami a
          bandytami mordujacymi niewinnych,bezbronnych cywilow.
          Jest to metoda ktora stosuje od lat GW,Gross i inni,ktorzy nie moga wybaczyc
          Polakom ze nie mielismy Queslinga,ze walczylismy na dwoch frontach z czerwonymi
          i brunatnymi socjalistami.Tacy jak jobrave nie beda pisac o Sendlerowej ktora
          uratowala ponad 2 tys zydowskich dzieci,oni za Grossem beda powtarzac bzdury o
          paleniu Zydow w piecach chlebowych czy o spaleniu przez Polakow 1600 Zydow
          Jedwabnem.Coz z tego ze fakty sa inne?!.Jobrave wie lepiej a jak sie nie
          bedziesz z nim zgadzal to jak w czasach gomulkowskich nazwie Cie prowokatorem.
          • Gość: Mykola Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 18.02.10, 17:52
            Niemoralny jest lechowski 51 co pierniczy takie farmazony o
            ludziach ktorzy są realistami i potrafia mysleć po ludzku nie ze
            zwierzęcą logika oraz zwierzęcą pasja atakować i zagryzać upatrzona
            ofiarę . Człowieku - jaka jest różnica pomiędzy bandytami z jednej
            i drugiej strony . Zadna bo Nie ważne czy w AK czy w UPA bo
            bandyta byl jest i będzie tym bandytą . Lecz nie o bandytyzm tutaj
            chodzi lecz o ostateczne pojednaie i wzajemne poszanowanie
            pomiędzy ludźmi i nacjami .
            Skoro jak sam do tego sie przyznajesz, że bandytyzm masz
            zakorzeniony i nie ukrywasz tego swoimi wpisami -wobec tego nie
            czyń innych bandytami wiekszymi od ciebie bo przejawiasz tzw.
            bandytyzm ukryty z chęcia agresji jak ukryta choroba -rak lub
            cukrzyca nie mowiąc o twojej paranoi nienawiści - więc polecam
            kuracje i to zamknięta w odpowiednim specjalistycznym szpitalu .
            Żyj sobie spokojnie i daj życ innym choćby byli to Ukraińcy ,
            Słowacy , Wietnamczycy czy murzyni itd.
            Daj człowieku żyć spokojnie innym ludziom i nie szczuj na nikogo
            bo możesz sam być zaszczutym -a historia to pokazała nawet z
            odniesieniem do Ukraińcow, którzy przez wieki byli zaszczuwani
            przez różne systemy i różnych szowinisto nacjonalistow a potem
            dziwiono sie -skąd u zagryzanej ofiary tyle agresji i determionacji
            w przetrwaniu i przeżyciu czyli samo obrony !
            Na Nikogo nieszczuj to sam nie bedziesz zaszczutym, bo kto czym
            wojuje sam od tego ginie ( jak z bombą atomową )
          • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 18.02.10, 17:54
            Ja wiem że dla jo i mykoły czas stoi w miejscu.Jeden dalej stosuje chwyty rodem
            z totalitaryzmu tylko zapomniał że za tymi jego artykułami już nie stoi machina
            państwowa. Dawniej wystarczyło napisać paszkwil np. na pysia a potem na
            podstawie takiego obywatelskiego doniesienia pysio musiał by beknąć a jedynym
            dowodem byłoby zatroskania obywatela poruszone na forum. O drugim wiadomo że
            jest fanatykiem idei które reszta świata uważa od dawna za zbrodnicze.
            • Gość: jobrave Re: Do Pysia iLechowskiego IP: *.range86-148.btcentralplus.com 18.02.10, 18:46
              * urojenia – występują niemal u wszystkich chorych. Najczęściej są to
              urojenia prześladowcze, które są jednak mało swoiste (występują także w innych
              chorobach). Charakterystycznymi są natomiast urojenia oddziaływania
              (zewnętrznego wpływu na chorego, jego ciało, psychikę, myśli lub, przeciwnie,
              wpływu chorego na jego otoczenie, psychikę i myśli innych ludzi itp.). Do
              typowych należą też urojenia ksobne, tj. dopatrywanie się związku między
              neutralnymi faktami i wydarzeniami a osobą chorego. Charakterystyczne są też
              urojenia polegające na nieprawidłowym odczytywaniu tożsamości innych osób lub
              poczuciu zmiany tożsamości własnej. Treść urojeń może być jednak niezmiernie
              bogata, nie ma właściwie tematu, który nie mógłby być treścią sądu urojeniowego.
              Urojenia schizofreniczne mają pewną strukturę nazywaną paranoidalną, tj. są
              słabo ze sobą powiązane logicznie i towarzyszy im aura poczucia zasadniczej
              zmiany świata i tajemniczości.
              • Gość: pysio Re: Do Pysia iLechowskiego IP: 213.25.24.* 18.02.10, 19:01
                Mykoła przeczytaj se wpis jobrave. Dowalił ci wreszcie tak jak mnie. Przecież to
                widać jak na dłoni że twja psyche jest tu dokładnie opisana. Chyba nie masz
                złudzeń pomimo tego że jo nie leci po nazwisku. On zachował resztki litości dla
                twojej pokracznej logiki Schizofreniczno paranoidalnej.
                • Gość: kres Re: Do Pysia iLechowskiego IP: 79.139.106.* 18.02.10, 20:26
                  I co dalej moi drodzy?Jakie widzicie rozwiązanie? No bo chyba nie
                  zamierzacie tak bez konca to kontynuować.Ludzie
                  wykształceni ,inteligencja. Czy ktoś zabierze Ukraińców z terenów
                  na których żyją od niewiadomo kiedy? Czy my Polacy mamy się
                  wynieść z tych samych terenów na których też zyjemy od niewiadomo
                  kiedy? Zastanówcie się . Jestesmy na siebie skazani.I musimy
                  pokazać zarówno Polacy jak i Ukraińcy że możemy zyć razem .Dla
                  naszych dzieci i wnuków.Czy ta chwila wolności juz nam przewróciła w
                  głowach?Czy tylko trzymani za "mordę"\przepraszam za to słowo\
                  możemy normalnie funkcjonować?. Nie wrócimy życia pomordowanym ale
                  myslę że należy im się spokojne spoczywanie. I mam nadzieję że ONI
                  zarówno Polacy jak i Ukraincy mówią nam: szanujcie się i żyjcie w
                  pokoju,bowiem nie ma nic bardziej cennego.I wybierajmy mądrych
                  polityków i to z obu stron granicy,takich którzy poprowadzą oba
                  narody w przyszłość bez nienawisci i cierpienia.A tymi bolesnymi
                  sprawami dla obu stron niech zajmuja się historycy.
                  • Gość: vlad Re: Do Pysia iLechowskiego IP: 208.53.138.* 19.02.10, 08:28
                    Pięknie i mądrze to napisałeś. Tyle że Polacy na Wołyniu (i w innych regionach
                    niegdysiejszych polskich kresów) też mieszkali od niewiadomo kiedy. I co z
                    tego? Ano nico. Przylecieli kosmici z Saturna i ich wrznęli - no bo przeciez nie
                    "bracia Ukraińcy"... Teraz Saturnianie powiadają, że trzeba zapomnieć i tylko
                    pomodlić się nad mogiłami bestialsko pomordowanych. Tyle ze oni nie chcą
                    zapomnieć o swoich "bohaterach" i urządzają sobie marsze ku ich pamięci i
                    stawiają im pomniki. Tak tak, nam mówią zapomnijcie i módlcie się ale sami chca
                    pamiętać o swych "bohaterach" i bardziej niż modlić się to wolą działać - a nóż
                    kiedyś nadaży się okazja zeby przenieśc Lachów do kosmosu, na wyższy poziom
                    istnienia - więc trzeba być gotowym. Uważajcie Polacy z południowo-wschodniej
                    Polski, wszak żyjecie w Zakierzońskim Kraju - ziemi "rdzennie" saturiańskiej
                    (jak to oni twierdzą). A historia jak wiadomo lubi się powtarzać. Tym bardziej
                    że Saturianie są dumni ze swej historii i swych saturiańskich bohaterów. A że są
                    Saturianami własnie a nie ludźmi to nie oczekujmy od nich jakichkolwiek
                    refleksji, przeprosin czy wurzutów sumienia. Bo to oczucia właściwe tylko
                    ludziom a nie przbyszom z kosmosu....
                    • Gość: Mykola Re: Do Pysia iLechowskiego IP: 79.139.112.* 21.02.10, 14:45
                      Vladi -jaki ty mądry -od kiedy . A powiedz mi dlaczego to Polacy
                      stawiają pomniki dla pilsudzkiego a w tym nie protestują ani
                      Litwini ani Ukraińcy choc Pilsudzki dla nich zdrajca i zwykly
                      bandyta. Dlaczego to SS galicjen tylko krytykuują w Polsce a
                      zapominają o SS litewskim szczególnie tepiących AK oraz Polaków)
                      SS Holadii ( pacyfikowali Warszawę )SS Wegier SSSłowacji
                      SSNorwegii ,Rumuni Bulgarii ,Chorwacji, Wlasowcach itd .
                      A jak będą burzyć pomniki dla Bandery to Polacy będą burzyć dla
                      Pilsudzkiego czy też NIE bo przecież taki dohowor z
                      Ukraina ,Litwą Rosja , może być .
                      Oni Tam MY tutaj bo kazdy ma swoch bandytów i swoich bohaterów
                      i nic nam do tego . jednemu Chrystus zbawiciel innemu oszust i
                      szaman - A jak dla Ciebie ? bo dla mnie Mesjasz i zbawiciel !
              • lechowski51 Re: Do Pysia iLechowskiego 18.02.10, 20:52
                Stalin swoich oponentow ze wskazaniem "schizofrenia bezobjawowa" wysylal na
                Wyspy Solowiowe.Ty widze jestes bardziej laskawy-kierujesz ich do pobliskiego
                Jaroslawia.Jednak to jakis Postep!
    • mat120 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 18.02.10, 20:12
      Gość portalu: Anioł napisał(a):
      Jak napisał Omełan Płeczeń ("9 lat bunkrze"): "Nie ma złych lub
      > dobrych narodów, są źli lub dobrzy ludzie".

Inny Ukrainiec - Wiktor Poliszczuk napisał:

"Nie ma zbrodniczych narodów. Są tylko zbrodnicze ideologie."
      • Gość: YES YES ! Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 18.02.10, 20:33
        Kres pisze bardzo mądrze -tak jak Mykola natomiast Jobrvo dowalil
        nie dla Mykoły lecz dla Pysia bo tu mu o Pysia wlasnie chodziło -
        że ma chore urojenia co do szowinizmu i nacjonalizmu w złym pojeciu
        a nam trzeba zyc po bratersku jak pisze to KRES - O YES YES !
        • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 18.02.10, 20:49
          Widzę mykoła że do twojej wiedzy wybitnego historyka doszło jasnowidztwo.
          Pogratulować talentów.
          • Gość: jobrave Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.range86-148.btcentralplus.com 19.02.10, 00:32
            Pysio, to było do Ciebie niestety i do pajaca Lechowskiego, z tym, że Ty
            wykazujesz jeszcze czasami oznaki logicznego myślenia, a Lechowski... Niestety
            Pysio, jak nie masz argumentów a rzadko je miewasz, to uciekasz się do pomówień.
            Nie znasz mnie, nie przeczytałeś ani jednego mojego artykułu, a nazywasz mnie
            sprzedajnym dziennikarzem, pisującym dla jakiejś państwowej gazety, coś
            pieprzysz o jakiej mojej totalitarnej postawie, do tego wmawiasz mi coś czego
            nigdy nie twierdziłem, tu masz Pysio ( i inni link) do mojego tekstu o UPA -
            pisuję takie teksty historyczne, dla czytelników, którzy nie bardzo ją znają,
            toteż siłą rzeczy pisane jest to w dużym uproszczeniu i językiem dla wszystkich
            zrozumiałym. Gdybyś Pysio myślał o tym, co piszesz, to może byś mnie gównem nie
            obrzucał, nie sytuowali by mnie w bunkrach technicznych, czy na klęczniku u
            Michnika. Pajacowi podsyłałem już linki do moich tekstów, w których reagowałem
            na posądzenie Polaków o "antysemityzm wyssany z mlekiem matki", ale pajac nie
            przeczytał, albo przeczytał, przymknął się na chwilę i znów zaczął pajacować. Tu
            masz link do moich probanderowskich artykułów - Twoja reakcja będzie ostatecznym
            testem na Twoją poczytalność:
            polishexpress.polacy.co.uk/art,upa_mordowala_bez_litosci,4300.html.
            Historyków, którym art. wyda się nieprofesjonalny chcę poinformować, że nie
            pisałem rozprawy naukowej do Przeglądu Historycznego, lecz z myślą o prostym
            emigrancie, jakby coś.
            • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 19.02.10, 06:55
              Przykro mi jo bo po kliknięciu mam napis Not Fuond czy coś takiego. Nieznam
              obcych języków ale myślę że to znaczy od.pier.dol się!
              To że piszę nieraz mocno to nie mój wynalazek. Nie potrafię natomiast pisać
              owijając słówka w bawełnę i zgodnie z obowiązującą poprawnością polityczną. Do
              każdej sytuacji używam określeń adekwatnych a nie jakieś synonimy mające
              złagodzić wymowę. Chyba ze mną się zgodzisz że mykoła i ska banderowska jest
              wyjątkowo sfanatyzowana i nie ma takich słów które by ich przekonały. Dlatego
              stosuję taktykę; pokonaj wroga jego własną bronią. Wiem że to mnie naraża na
              takie podsumowanie jak ty raczyłeś mi wystawić. Tobie się dziwię tylko dlatego
              że nie chcesz widzieć tego u drugiej strony. Może ty masz we krwi coś takiego;
              Zawsze staję w obronie słabszego. Bo wydawać by się mogło że banderowcy w obcym
              mieście i kraju muszą być stroną słabszą i zareagowałeś automatycznie. Też bym
              tak postąpił gdyby nie chodziło o zwyrodnienie zwane nacjonalizmem. Moje
              doświadczenia życiowe i wiedza jaką posiadam na temat oszołomstwa wyrażnie mi
              dyktuje co nie tylko mam ale muszę zrobić aby ten sposób na życie wyeliminować
              jako zjawisko dnia codziennego.
              • Gość: Mykola Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 19.02.10, 07:26
                ysio - ty piszesz w jednym wielkim belkocie ,malo zrozumiałym dla
                czytelnikow. Cały czas przekonujesz że ukraińcy to bandyci i trzeba
                tych Ukraińcow za wszelka cenę bezwzglednie tępić. Natomiast
                Mykola cały czas przekonuje, że w każdej nacji sa bandyci ( w
                polskiej również) i tych bandytow trzeba eliminowac z polityki
                izycia spoleczngo . Natomiast Ukrainiec z polakiem powinni dązyć do
                pojednania ido zacisnicia współpracy w sferze nie tylko
                politycznej , spolecznej kulturalnej, ekonomicznej ale szczególnie
                zwyklej -LUDZKIEJ. TO cały czas promuje Mykola. Wypominając
                Ukraińcom ich grzechy powoduje reperkusje że Mykola wypomna grzechy
                Polakow popelnione wobec Ukraińców i uważa że tych grzechów jest
                bardzo duzo i też są bardzo cięzkie- trudne do wybaczenia - lecz
                nalezy wybaczyć i podjąć sie wszelkich form dzialalności
                zbliżenia między ludzkiego ze wzajemnym zrozumienniem -choćby
                dotyczyło to spraw bardzo drazliwych min. mordow zarowno na
                Wolyniu popelnionych przez Ukraińcow jak i tu na Podkarpaciu
                popełnionych przez Polakow.
                Mykola udowadnia że tu. Rusini Łemkowie Bojkowie lub Austro węgrzy
                pomimo że nie mieli z Wołyniem nic wspólnego ponieśli ogromną
                ofiarę tych czystek etnicznych -co widać nawet gołym okiem patrząc
                na kikuty zrujnowanych cerkwi i zdemolowanch cmentarzy greko
                katolickich . Takie same uczucie mozna mieć wobec nacji mojżeszowej
                z odnisieniem do ich swiatyń ,cmentarzy i kultury . Piszę o
                sytuacji w Polsce jako kraju stowarzyszonym w UE nie zaś jak to się
                ma na Ukrainie bo Ukraina nie jest stowarzyszona w UE i realia tam
                są diametralnie różne ( min nadal pokutujący bolszewizm i
                rusyfikacja z kóra próbują sobie radzić politycy pro zachodni min.
                z Vatykanu )
                Tak więc Pysio sam widzisz jakiego blazna z siebie robisz -
                zwyklego ciemniaka i głupka -o czym przekonal cie Jobravo -który
                potwierdził swój wpis odnosnie twojej ( niemojej ) OSOBY .
                JOBRAVO - jest syuper GOŚĆ -dość wykształcony ,rozumny i
                inteligentny na tyle że nie dorastasz mu do pięt .
                Cenię go za to min. że choć nie powinien dyskutowac z glupkami to
                jednak z uporem to czyni udowadniając że są nie tylko głupkami ale
                IDIOTAMI nie pojmujący reali obecnego okresu .
                Tak więc z tego też powodu ja bez nerwów i ze spokojem dla takich
                jak Pysio i jemu podobni zalecam Odsnieżanie Odsnieżanie i jeszcze
                raz Odśieżanie -aby przy tym Odsnieżaniu wyrzuciliswą agresję
                szowinizm i chęć źle pojmowanego odwetu wobec Braci UKRAIńcow.
                A czy ty Pysio -głowę popiolemposypałes - Oj myslę że chyba NIE
                bo nawet drogi koło domu nie posypałeś ,a co dopiero głowę !
              • fanka_online Re: Wyrazy uznania dla Pysia 19.02.10, 07:49
                Stronka się sama zamknęła ZE WSTYDU w dniu 17.02 o godzinie 22.47!

Pysio, a Twoją anielską cierpliwość podziwiam, o wyrozumiałości dla manii
                wielkości nie wspominając.
                Za taki tekst "Twoja reakcja będzie ostatecznym
                testem na Twoją poczytalność" powinni banować na forum... do czasu opamiętania.

Mam nadzieję, że zostaniesz przynajmniej przeproszony, chociaż słowo
                "przepraszam" dla tego człowieka nic nie znaczy, o czym przekonałam się
                wielokrotnie.
                • Gość: pysio Re: Wyrazy uznania dla Pysia IP: 213.25.24.* 19.02.10, 08:08
                  A ty mykoła naucz sie czytać i myśleć po polsku. Napisałem wyrażnie BANDEROWCÓW
                  ale jak ty uważsz że to - to samo to skieruj ten swój wpis do siebie! Nie wierzę
                  że to zrobisz bo wiem jacy są w wiekszości ukraińcy. Oni tylko potrafią łgać jak
                  z nut i sądzić wg. siebie. Jest na tym forum ukrainiec który wyrażnie pisze nie
                  ma prawdy bo co to jest prawda. to motto wyrażnie mówi o waszej mentalności.
                  Przynajmniej niektórzy z was są do bólu szczerzy.
                • Gość: aaa Re: Wyrazy uznania dla Pysia IP: *.brnt.cable.ntl.com 19.02.10, 08:15
                  Stronka nie zamjnela sie ze wstydu. Raczej link byl niekompletny. Ponizej
                  dzialajacy:

polishexpress.polacy.co.uk/art,upa_mordowala_bez_litosci,4300.html
                  • Gość: pysio Re: Wyrazy uznania dla Pysia IP: 213.25.24.* 19.02.10, 08:52
                    Działa link. Ale tam pisze że napisał to Młynarski? Jak na mój gust napisane z
                    dystansem ale dobre i to. Trzeba było dodać jak to dzisiaj odbierają sami
                    ukraińcy a zwłaszcza pogrobowcy banderyzmu. Oni domagają sie bezczelnie aby to
                    ich przepraszać a samo ludobójstwo za akt bohaterstwa. Niewątpliwym czynnikiem
                    ich "sukcesu" było pełne zaskoczenie.Nikt zdrowo myślący nie miał zielonego
                    pojęcia że taka myśl zalęgnie się w "ludzkiej" głowie a tym bardziej że zostanie
                    zastosowana w praktyce. Gdy już dotarło do świadomości to zaczął się opór i
                    masowa ucieczka. Nacjonalistyczne bandy osiągnęly swój cel ale będą za to płacić
                    jeszcze przez wiele pokoleń.
    • valmont80 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 19.02.10, 08:47
      Artykuł dosłownie przeleciałam, coś dzieje się ze stroną, na której
      jest umieszczony i bardzo szybko wygasa. Z tego, co przeczytałam
      mogę wywnioskować tylko jedno piszesz tak jak Pysio i Lechowski
      trzymając się faktów, a wręcz można zaryzykować i powiedzieć, że to
      plagiat ich wypowiedzi na tym forum i tylko nie rozumiem, dlaczego
      ich nazywasz schizofrenikami a siebie już do tego grona nie
      zaliczasz. Ładnie to tak obrażać swoich Mentorów :)
      • lechowski51 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 19.02.10, 09:02
        Z linkowanego artykulu sygnowanego przez J.Młynarski/jobrave/ cytuje;
        Dmytro Klaczkiwskij ps. „Kłym Sawur” - dowódca okręgu UPA - Północ. „(...)
        Powinniśmy przeprowadzić wielką akcję likwidacji polskiego elementu. Przy
        odejściu wojsk niemieckich należy wykorzystać ten dogodny moment dla
        zlikwidowania całej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 lat. (...) Tej walki
        nie możemy przegrać i za każdą cenę trzeba osłabić polskie siły. Leśne wsie oraz
        wioski położone obok leśnych masywów powinny zniknąć z powierzchni ziemi”.

Chcialbym aby jobrave,neobanderowiec mykola i inni specjalisci od
        relatywizowania polskiej historii,zrownywania zolniezry AK z bandytami z OUN i
        UPA znalezli podobny rozkaz-wypowiedz kogokolwiek z przedstawicieli podziemnego
        panstwa polskiego czy dowodcow AK.
        • Gość: Miki Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 19.02.10, 09:58
          Zapytaj Niemca kto Banditen a kto Partizanen ?. Juz będziesz
          wiedział o co chodzi !
          Bandyci i szubrawcy są w kazdej nacji i nawet dzisiaj ( co
          pokazuje sprawa pana olewnika Papalu i Sejmowe Komisje - parodia
          Cyrk a co dopiero sobie szukac u Ukraińcow lub sprawiedliwości z
          odniesieniem do Afganistanu pytanie a co czynia zolnierze polscy w
          afganistanie po co szukać AK i UPA - szukac dzisiaj kto gdzie i za
          co kogoś morduje - zbrodnia taka sama !)
          I co Pysio Fanka Valmont lechowski ,białoczerwony i inni na
          Afganistan - moze sam pojedziecie bronic Polakow przed bandytami
          Arabami czy tez wlicie odsniezanie - Myslę że ani jedno ani
          drugie bo prawdziwego patriotyzmu i rozumu za grosz u was nie ma
          (sztuczny i nastawiony na tzw. kasę o odszkodwawczą po dziadkachlub
          wujciach a nawet dalekichkuzynach co ponoć mieli i ponoć im
          zabrano )
          Tak Tak - kasa nie patriotyzm w waszych głowach !
          Polak POTRAFI - n NIE -OJ potrafi !
          • Gość: vlad Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 208.53.138.* 19.02.10, 10:52
            Racja, bandyci i szubrawcy są w każdej nacji. Z tym że wy swoich stawiacie na
            piedestał i czynicie z nich bohaterów narodowych. Skali mordów i stopnia
            okrucieństwa jakim wykazali się banderowcy nijak nie da się porównać do tego co
            AK zmuszona była uczynić w akcjach odwetowych. Takie porównanie to zwykła kpina.
            Bzdety o polskiej agresji wobec Ukraińców i o tym że to Polacy są winni mordów
            na kresach to możecie sobie wciskać w Kanadzie albo w Stanach. Tam ludzie ledwie
            znają swoja własną historie nie mówiąc już o dziejach innych narodów i jak swoje
            upowskie banialuki zapakujecie w hollywoodzko-westernowy scenariusz to oni
            pewnie to kupią. Ale tutaj żyją jeszcze świadkowie bestialstwa dokonywanego w
            imię "Samostijnej Ukrainy" Chamstwem i obłudą jest twierdzenie że białe jest
            czarne. Powoływanie się na zabójstwo Olewnika czy Papały (przestępstw czysto
            kryminalnych) w kontekście rzezi Polaków na kresach jest czystą obłudną i wredną
            demagogią. Czy w Afganistanie Polacy (niezależnie od głupoty polskiego rządu
            który ich tam wysłał) wsadzają na pal, rozrywają końmi, rżną piłami, rzucają
            dzieci do ognia albo obcinają kobietom piersi?
            Czy chcą zniszczyć cały naród afgański tak jak wy chcieliście wymordować
            wszystkich Polaków którzy od wieków zamieszkiwali tereny waszej wyimaginowanej
            Wielkiej Ukrainy? Jakim wrednym obłudnikiem trzeba być żeby posługiwać się
            takimi argumentami jak Mykoła czy inne bandersyny. O ile w okrucieństwie i
            bestialstwie prześcignęliście hitlerowców to z propagandy moglibyście się trochę
            poduczyć od swego mistrza i sojusznika Goebbelsa. Bo to uprawiane przez was
            wybielanie upowców i odwracanie kota ogonem jest bardzo prymitywne i pomimo swej
            makabryczności śmieszne. A mówienie ze Polacy nie chcą zapomnieć o swoich
            okrutnie pomordowanych rodakach bo chcą odszkodowań to juz czyste sk...stwo. I
            cieszcie się rezuny że była akcja Wisła. Dzięki niej macie wykształconych i
            ustawionych potomków którzy często są we władzach samorządowych i państwowych i
            krzywdy zrobić wam nie pozwolą. Nie pozwolą nawet potępić w sejmie zbrodni
            upowskich. Cieszcie się że Polacy nie są zdolni do takich rozwiązań jakie
            zastosowała wobec was władza radziecka po 1945 roku (gdy Ruscy mieli już dosyć
            uganiania się z upa to w 1950 zgromadzili na placu w Kijowie około stu
            banderowców wziętych do niewoli i rozjechali ich czołgami - to tylko taki drobny
            przykład) A wnosząc z obłudnego i cynicznego tonu Mykoły i innych
            postbanderowców to na pojednaniu polsko-ukraińskim zależy im tyle co na śniegu
            którego tyle w około. To znaczy zależy im aby wreszcie zniknął ...
          • Gość: pepino Mykoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 11:51
            > Zapytaj Niemca kto Banditen a kto Partizanen ?.

Nie traktuj wszystkich Niemców za hitlerowców - nie utożsamiaj
            baderowski matole wszystkich Ukraińców za popleczników Bandery.
            Spakuj manatki i wypier..j na Ukrainie !
            • lechowski51 Re: Mykoła 19.02.10, 12:37
              Tutaj przyklad ze nie wszyscy Ukraincy byli banderowcami-mordercami;
              - Jarosław Fedejko się nazywał, kursy oświatowe prowadził i pewnego razu
              przyznał się, że omal nie został banderowcem – opowiada pan Jan. – Był
              Ukraińcem, do czego też jawnie się nie przyznawał. Mówił, że przyszli do nich
              ludzie od Bandery, jego i brata zamknęli w piwnicy, chcieli, żeby przystąpili do
              bandy. Obaj zdołali się wydostać z uwięzienia, uciekali w zboże. Jego brat nie
              zdążył, zastrzelili.
              www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100219/WOJNA01/835531067
      • Gość: jobrave Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 12:40
        Rozgraniczanie nie jest objawem schizofrenii, to po pierwsze. Zawsze potępiałem
        ludobójstwo bez względu na to, jaka ideologia za tym stała i stoi. W
        przeciwieństwie jednak do większości uczestników dyskusji na tematy ukraińskie
        nie widziałem powodu, żeby w każdym wątku przytaczać rejestr zbrodni UPA, bo w
        co drugim niemal komentarzu, można o tym poczytać. Moje rozgraniczenie polega
        m.in. na tym, że widzę nie tylko UPA, ale jeszcze innych Ukraińców - takich,
        którzy nic z tym wspólnego nie mieli, albo się temu przeciwstawiali, lub z
        narażeniem życia ratowali polskich sąsiadów. Rozgraniczeń tych dokonuję m.in. po
        to, żeby nie zwariować. Nigdy też nie będę mówił, że Czesi, to tchórze, Niemcy,
        to naziści, a żydzi, to ubowcy i enkawudziści. Tymczasem z większości postów
        widać, że skłonności do uogolnień są tu na porządku dziennym. Z drugiej strony
        jeśli uogólniamy, to musimy przyjąć uogólnienia z drugiej strony. Jesli żyd
        twierdzi, że "Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki", to czy z jego
        twierdzeniem można się zgodzić?
        Czy na tym forum rzeczywiście chodzi tylko o pamięć o ofiarach? Zadałem sobie
        trudu, żeby przeanalizować wypowiedzi poszczególnych osób. Oprócz tych, które
        się tu udzielają ze szlachetnych pobudek, są jeszcze judziciele, których
        interesuje kapitał polityczny,albo mają inne zadania. Mat 12o był uprzejmy
        naśmiewać się z mojego twierdzenia, że na forum działa prowokator i że jak
        banderowiec, wszystko tłumaczę działaniem Moskwy. A czy Polacy, nie tłumaczyli i
        nie tłumaczą niemal wszystkich swoich niepowodzeń działaniem Moskwy?
        Fanka z kolei przytacza artykuł, z którego wynika, że nacjonalistyczna "Swoboda"
        wspierana jest przez rosyjskie słuzby specjalne - jeśli tak jest, to wcale mnie
        to dziwi, Ukraina, to tzw. bliska zagranica,sfera interesów Rosji, chce więc
        mieć pod kontrolą jak najwięcej dziedzin życia. Trudno się dziwić, że stosuje
        starą i sprawdzoną zasadę: "dziel i rządź". w jej interesie jest oczywiście
        konfliktowanie Ukraiców i Polaków. Jeśli ktoś wierzy, że Polska jest enklawą
        omijaną przez rosyjskie służby specjalne, to znaczy, że jest - delikatnie mówiąc
        - nieskończenie naiwny. One tu są i zawsze były. Nie mam wątpliwości, że
        "ukrainizowanie" przemyskiego forum jest przejawem działania tych służb, tym
        bardziej, że Przemyśl jest dla nich ważnym miejscem, bo tu konflikt bardzo łatwo
        rozpalić. Podobnie, jak Tarnopol na Ukrainie, skąd wywodzi się "Swoboda". Nie
        chcę przez to powiedzieć, że polskie organizacje kresowe, to legiony rosyjskich
        agentów, ale na pewno są infiltrowane i niektórzy działacze wykonują polecenia
        FSBR. Te ukraińskie wątki na przemyskim forum niby są bez znaczenia, ot takie
        okładanie się. Ale jest ich dużo, coraz więcej. Niektórzy usiłują rozniecić
        poczucie zagrożenia. Padają słowa w rodzaju: "Ukraina jest państwem
        nacjonalistyczym", "nacjonaliści na Ukrainie obejmują władze" itp. itd. To
        oczywiście brednie, ale robią swoje. Teraz te zbrodnie UPA. Zdominowały one
        forum, bo taka jest potrzeba, ta rekordowa liczba wątków i wpisów, to dowód na
        to, że w Przemyślu dzieje się źle, że jest konflikt polsko-ukraiński. A jak jest
        źle, to jest dobrze. To wszystko można później gdzieś pokazać, zacytować
        rozdmuchać i zrobić z tego poważny dym : "No tak, znów ci Polacy, znów ten
        Przemyśl".
        I proszę, już bez tekstów, że nawołuję do zapomnienia o zbrodniach, bo odnajdę i
        skopię po ryju.
        • Gość: pepino Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:21
          > "Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki", to czy z jego
          > twierdzeniem można się zgodzić?

"jego" ?, w przypadku Jana Tomasza Grossa może to być prawda
          zważywszy na reakcje jakie wywołał po wydaniu swojej książki
          Strach. Czy ty "jobrave" też masz stracha i szukasz we wszystkim
          tajnych służb ?
          • Gość: Mykola Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 19.02.10, 14:45
            Jobravo -zawsze ma rację i mowi prawwdę tak jak iMykola .
            Nie dajmy się zwariować.Skończmy z szowinizmem i nacjonalizmem
            wypominaniem judzeniem podżeganiem itp. Zacznijmy razem
            wspólpracować i wypracowac wspolny pogląd i wspolne wyjście z tej
            patowej sytuacji - nie krzywdząc nikogo .
            Badźmy ludźmi i nawet więcej- badźmy jedna wielką rodziną żyjącą
            zgodnie i w harmonii .
            • Gość: pepino Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 15:35
              > Badźmy ludźmi i nawet więcej- badźmy jedna wielką rodziną żyjącą

doceniam, że nie napisałeś braćmi, mam nadzieję, że zmiana nie
              będzie na któtko :)

• Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 19.02.10, 16:45
                Ty jo jesteś niepoprawny i niereformowalny> Dalej o tych służbach!Wiem że mnie
                nie uwierzysz ale mykoła jako zainteresowany może być tym któremu dajesz wiarę.
                Nic nie stoi na przeszkodzie. Zadaj mu to pytanie. Twoje przekonanie że inaczej
                będę śpiewał gdy będziemy dyskutować o ruskich czy niemieckich zbrodniach jest
                bezzasadne a jak chcesz się przekonać to załóż wątek o ruskich zbrodniarzach i
                się przekonaj, Ten wątek ma traktować o nacjonalizmie ale ja nie potrafię pisać
                jak historyk na sucho czy na zimno. Mną targają potężne emocje i może czasem się
                zapędzę ale nigdy tak jak to starasz sie do ski. z my-kołem mi wmówić nie
                wrzucam wszystkich szoszonów do jednego worka.
                Temu my-kole może i zależy na jakimś pojednaniu lecz na warunkach które są nie
                do przyjęcia. Hitler też wrzeszczał o pokoju ale na jego warunkach. Takie
                stawianie sprawy to kpina z pojednania to zwykłe dążenie do dominacji. My nie
                musimy się aż tak błażnić i chcemy pojednania cywilizowanego.
          • Gość: jobrave Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 16:26
            Mam stracha, bo się boję, że ci którzy mieszają, wreszcie namieszają. Jakoś nie
            przypominam sobie, żeby w czasie, gdy toczył się spór, o to, jak ma wyglądać
            rekonstrukcja Cmentarza Orląt we Lwowie, jakiś tutejszy patriota zareagował.
            Juszczenko,zarówno przed, jak i po objęciu władzy nie ukrywał pro- banderowskich
            sympatii, a weteranom UPA obiecywał emerytury i inne apanaże, gdzie byli wówczas
            patrioci? Gdzie byli forumowi patrioci, kiedy za czasów Juszczenki i Tymoszenko,
            bojówkarze UNA-UNSO palili polskie flagi, gdzie reakcje na antypolskie
            wystapienia Andrija Szkila? Długo, długo nic i nagle patriotyzm w całym
            rozkwicie i akurat w czasie, kiedy Juszczenko, czołowy apologeta UPA trafił do
            politycznego piekła.To dobrze, że istnieją organizacje kresowe, że stoją na
            straży pamięci o kresach, bo przecież to kawał ważnej historii naszego państwa,
            to dobrze, że pamiętają ofiarach zbrodni UPA urządzają wiece, akcje
            protestacyjne, ale czy nie powinny trochę wzbogacić swojego repertuaru? Któż jak
            nie oni, lepiej zna czasy sprzed tych krwawych czasów, czy nie powinni też
            podjąć prób odszukania dawnych ukraińskich sąsiadów, nawiązania dialogu z tymi,
            których bliscy zginęli z rąk polskich. Z tego co widać, żadna ze stron nie
            próbuje tego czynić. A z takich spotkań dużo mogłoby wyniknąć, niekoniecznie
            kłótnie takie, jak te na tym forum. Obawiam się jednak, co po raz któryś
            powtórzę, że dla niektórch działaczy kresowych(pomijam tu zdrajców robiących dla
            FSBR) sprawa pamięci jest kwestią drugorzędną, że chodzi o raczej, o to, żeby na
            plecach niczego nieświadomych ludzi, pod płaszczykiem patriotyzmu, wyjechać jak
            najwyżej, nabić sobie punktów, co jest oczywiście wyjątkowym świństwem. My
            Polacy bardzo lubimy takie spektakularne akcje, pikiety, znicze, pamięć, ale
            jakaż ona wybiórcza - w grudniu będąc w Polsce, przechodziłem koło tzw. Małego
            Ryneczku (co tam się wydarzyło, pamięta to ktoś jeszcze?),lub jak kto woli ul.
            Poniatowskiego, boczna Grunwaldzkiej. Podczas okupacji hitlerowcy rozstrzelali
            tam 10 zakładników, Polaków. Zajrzałem tam i co? A nic. Jakiś omaszały wypalony
            znicz, pewnie jeszcze z czasów komuny, bo ówczesne władze pamiętały ofiarach
            hitlerowskich zbrodni, wiązanka obłoconych sztucznych kwiatów, ot i tyle.
            Patrioci widać uważają, że już się ofiary hitlerowców wystarczająco "naczciło".
            Półtora roku temu wraz z grupą Anglików byłem na Majdanku i Oświęcimiu, kupili
            kwiaty i złożyli zarówno tu jak i tam. I widziałem różnych zwiedzających
            Polaków, nikt nie zapalił znicza, nikt nie położył kwiatów, a przypominam, że
            Polacy też tam ginęli, byli tam pierwszymi więżniami i, że oświęcimskie komory
            gazowe testowano na nich. I oto mamy polski patriotyzm, który pozwalam sobie
            wyśmiewać, a prawdę mówiąc jest nad czym zapłakać. Tak samo płytki, tak samo
            karykaturalny, jak polski katolicyzm. Nie pamiętamy o ofiarach zbrodni
            hitlerowskich, bo one są już niemodne (choć również ofiary ludobójstwa), modne
            są teraz ofiary UPA. Czy ktoś z tutejszych patriotów oburzył się na takie
            różnicowanie ofiar? Ja wiem, że to mało spektakularne, że w Przemyślu nie
            zdobędzie się poklasku. Poza tym hitlerowcy owszem mordowali, ale kulturalnie,
            wiadomo naród, który wydał Goethego, Holderlina, Kanta, nie jakieś tam widły,
            czy piła, ale elegancko, komorka gazowa, szubieniczka, cekaemik. Cóż mieć
            pretensje do Mykoły, że rozcieńcza przewiny UPA przeciwstawiając im polskie
            wobec Ukraińców, skoro my sami polskie ofiary zbrodni traktujemy nierówno? Jak
            tu wierzyć w czyjeś czyste intencje? Ileż będzie jeszcze tych egzaltowanych,
            tchnących częśto sztucznoscią i fałszeem wypowiedzi, że musimy o tym mówić,
            pisać, bo tu chodzi o pamięć o ofiarach. Komu chcecie przypominać, mnie, czy
            sobie, mnie nie trzeba, a sobie zaaplikujcie burlecytynę, jeśli macie problemy z
            pamięcią.
            Do pajaca Lechowskiego: nie kłam bezczelnie pajacu, że zrównuję UPA z AK, pokaż
            choć jedno cytat, który by o tym świadczył.
            • Gość: :) Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 94.254.188.* 19.02.10, 16:39
              Tak sobie czasem podczytuję to forum i nadziwić się nie mogę, że
              tutejsi "patrioci" w ogóle nie dostrzegają korzyści jakie dziś płyną
              z obecności w Przemyślu Ukraińców i pozostałości kultury, o której
              pisze Mykoła na jego obrzeżach. Ludzie, przecież wielokulturowość
              jest trendy. Żadnego przemysłu ani wielkich inwestycji na tym
              terenie nie będzie, ale macie austro-węgierskie forty, cerkiewki,
              synagogi. Odbujcie to, a staniecie się turystyczną perełką. Chcecie
              słynąć wyłącznie z niechęci do pogrobowców UPA? No niby możecie,
              tylko to naprawdę nikogo nie zainteresuje.
              • Gość: gość Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 17:04
                Ja bym prosił żebu nie pisać o "tutajszych patriotach" to są jednostki które
                albo przez jakieś kompleksy, albo jak jobrave pisze na czyjeś zamówienie próbują
                wzniecić awanturke. Jest to równie żałosne co nieskuteczne bo statystyczny
                przemyślanin aż tak głupi nie jest żeby się oszołomom dać podburzyć
              • Gość: Mykóla Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 79.139.112.* 19.02.10, 17:04
                Mykoła cały czas o tym pisze. Nie ma co szukać sobie zbrodniarzy u
                innych nacji lecz popatrzeć na siebie i na swój dorobek . Mykola
                popiera jobravo bo ten człowiek madrze i słusznie pisze. Gość
                powyżej tez madrze naopisal i to tez popiera Mykola . ale nienawiść
                szowinizm i czynienie z kazdego Ukraińca bandyty - tego Mykola NIE
                POPIRA . Bandyci są w kazdej nacji i kazdym spoeczeństwuie świata
                wsród Polakw i ukraińcow rownież -Tych bandytow Mykola nie popiera
                choćby byli zczy z AK zczy z UPA -bo to taki sam bandyta,
                przepraszam panie Pysio - a co to za bohater z AK co mordowal
                kobiety i male dzieci w Pawlokomej i Malkowicach bo greko katolicy
                czy nie taki sam jakten z UPA co mrdowal na Kresach wolyńskich .
                Dla mnie taki sam bandyta i ja tuaj daję znak rowności - choć
                Jobravo boi sie ten znak rowności postawić -bo go zaszczujecie i
                zgryziecie.
                Bandyci byli w AK i Bndyci byli w UPA choc Niemiec na UPA mowil
                Partizanen a na AK Banditen ale nie wszyscy z AK dla Mykoły to
                bandyci lecz autentyczni patrioci i bohaterowie ( nie zaś ten co
                zabil kilku letnie dziecko ukraińskie bo w ten spsób niby wojowal
                lub mscił sie za Polske -i to juz Ludową A teraz chce za te
                zbrodnie przewileje . Trzeba patrzec indywidualnie na człowieka nie
                zaś z odpowiedzialnoscią zbiorową - O TO CHODZI dla MYKOŁY .
                Możecie podac go do okuratora że twierdzi iż w AK byli też Bandyci
                bbo modowali kilku letniedzieci za to że byli Rusinami z rodzin
                greko katolickich ! Bardzo proszę - tych odwaznych a ja udowodnię
                że mowię prawdę - bo prawdę nie mozna sklamsić ani zanegować - O!
                nie wypominajmy więc sobie bandytyzmu lecz zyjmy w POJEDNANIU
                PKOJU i SPOKOJU - o to chodzi dla MYKOŁY -nic więcej !
                • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 19.02.10, 18:22
                  Jobrave ty żeś całkiem ocipiał! Raz piszesz że pamiętać nie należy a teraz
                  rozpisałeś się jak nie pamiętamy. Coś ci poradzę;rób jakieś notatki żebyś nie
                  zapominał bo co rusz natykam się na jakieś samozaprzeczenia. Po drugie my nie
                  siedzimy w mediach z wypiekami na twarzy czając czy się jakiś artykuł ukaże i
                  np. ja nie znam języków. Śmieszne jest zarzucanie że czegoś nie przeczytałem w
                  obcojęzycznej prasie której z przyczyn w\w nie przeczytałem. To co ty wypisujesz
                  można nazwać paranoidalnym widzeniem spraw.
              • valmont80 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 19.02.10, 17:16
                Jak sobie tak "podczytujesz", to pod czytaj sobie też Tradycja a tożsamość-
                wywiady wśród mniejszości ukraińskiej w Przemyślu
                autorzy to Ch. Hann i
                S.Stępień wydane w Południowo-Wschodnim Instytucie Naukowym w Przemyślu. I jak
                już sobie to dobrze pod czytasz to wtedy wejdź ponownie na to forum na ten wątek
                i opowiedz nam o zbawiennych wpływach wielokulturowości podszytej nacjonalizmem.
                Pewnie będziesz miał problemy ze znalezieniem tej pozycji bo wydano w języku
                polskim jedynie 40 egzemplarz, w języku angielskim to "wiekopomne dzieło"
                zostało wydane na potrzeby ukraińskiej mniejszości w Kanadzie jako instruktażowy
                plan zasiedlania Przemyśla i okolic. Ale lubisz sobie poczytać, więc
                znalezienie tej pozycji nie przysporzy Ci problemów. Pozdrawiam
                • Gość: :) Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 94.254.188.* 19.02.10, 17:21
                  Nie interesują mnie nacjonalistyczne brednie żadnej ze stron.
                  Twierdzenie, że w Przemyślu odradza się ukraiński nacjonalizm jest
                  tak samo niedorzeczne, jak że odsetek polskich nacjonalistów równa
                  się w Przemyślu proporcjom występującym na tym forum.
                  I wśród Ukraińców i Polaków nie brakuje oszołomów, ale to nie znaczy
                  wcale że Przemyśl ma podupadać z powodu osobników nie potrafiących
                  się wyzbyć nienawiści i uprzedzeń.
                  • fanka_online Re: Do wszystkich nacjonalistów 19.02.10, 17:44
                    Nieinteresujące wątki, wystarczy omijać, zwłaszcza , że czytanie wszelkich
                    bredni bywa szkodliwe.
                    Nie spotkałam się tutaj z twierdzeniem o odradzaniu się nacjonalizmu
                    ukraińskiego w Przemyślu, natomiast większość wątków powstało ze względu na
                    niewątpliwe odradzający się od pewnego czasu nacjonalizm na Ukrainie, co
                    oczywiście nie musi Cię interesować, tak jak mnie np nie interesuje los
                    miśki-uciekinierki, szycie firanek lub przekręty kamieniczne lub ich brak.
                    A jeśli masz problemy z "wyzbyciem się nienawiści i uprzedzeń" polecam spowiedź
                    wielkopostną lub konsultacje u psychoanalityka.
                  • valmont80 Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 19.02.10, 17:49
                    Chyba jednak Cię interesują skoro wchodzisz na wątek poświęcony nacjonalistom
                    :)A cóż to za osobnicy niepotrafiący wyzbyć się uprzedzeń i nienawiści? Jeżeli
                    znajdziesz chociaż jeden mój post w którym wyrażam się z nienawiścią o innym
                    narodzie to Ci pogratuluję. Pisanie o zbrodniach dokonanych na naszych rodzinach
                    (w mojej zginęło cztery dorosłe osoby i piątka dzieci) przez zbrodniarz z
                    OUN-UPA nie wynika z niechęci do narodu Ukraińskiego bo on z tych zbrodniczych
                    rąk również doznał wielu cierpień, ale jest reakcją na próby urządzania
                    durnowatych rajdów, jest również reakcją na wypisywane brednie przez Mykołę i
                    jemu podobnych np. na forum Podkarpackiej u-Krainy . Jak tam zaglądniesz i
                    spróbujesz ich uświadamiać na temat zbawiennych wpływów wielokulturowości to
                    usłyszysz gdzie Cię mają! Wpisy wielu osób na tym forum dotyczące mordów
                    dokonanych na niewinnej ludności cywilnej przez OUN-UPA maja też służyć temu by
                    przerwać zmowę milczenia która nad tym tematem zawisła. Podobnie było z
                    Katyniem, podobne słowa słyszały rodziny katyńskie, że dla dobrosąsiedzkich
                    stosunków nienależny wracać do tematu tylko budować wspólną przyszłość. Tylko
                    nie da się tego zrobić bez słowa "przepraszam", nie da się tego zrobić gdy
                    pseudo przyjaciele z mordercy robią bohatera! Nie wiesz jakie są motywy działań
                    ludzi tu piszących i co przeżyli ich bliscy i nie dowiesz się tego jeżeli nadal
                    będziesz dostępną na ten temat literaturę nazywał nacjonalistycznymi bzdurami,
                    bo cała Twoja wiedza oparta tylko na "podczytywaniu" jest powierzchowna.
                    • fanka_online Re: Do Valmont:) 19.02.10, 18:03
                      No to mu się dostało....chyba mu ten uśmiech zejdzie z buźki;)
                    • Gość: :) Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 94.254.188.* 19.02.10, 18:25
                      Hmm, no ci na przykład, którzy tu pisują, że Ukraińcy to notoryczni
                      kłamcy i flejtuchy na podstawie wpisów Mykoły, który przeważnie
                      bredzi trzy po trzy, ale czasem zdarza mu się coś sensownego napisać.
                      Po co mam zaglądać na wspomniane przez Ciebie forum? Nie interesują
                      mnie opinie szowistów, kaganka oświaty też nieść nie zamierzam.
                      Pisałem o niewątpliwych moim zdaniem walorach Przemyśla.
                      Wykorzystacie je, to skorzystacie. Nie, to nie. Nie mój to interes,
                      ja mieszkam gdzie indziej, choć chętnie bym wakacyjnie pozwiedzał to
                      i owo, ale jak nie chcecie z tych czy innych powodów albo nie
                      potraficie, to nie jęczcie, że nic się w tym mieście nie dzieje i
                      macie niższe zarobki niż gdzie indziej.
                      Nic o mnie nie wiesz. O mojej rodzinie też nie. Zakładając, że tylko
                      Twoich bliskich spotkała tragedia jesteś niesprawiedliwia.
                      Twierdząc, że ci których spotkała muszą mieć takie poglądy jak Ty
                      zdradzasz symptomy megalomanii. Skąd czerpię wiedzę to moja sprawa.
                      Forum tylko podczytuję i tylko na tej podstawie wyrabiam sobie
                      opinię o piszących tutaj. Nie sądzę, by istniała literatura
                      opisująca wasze lęki. Uzasadniająca na pewno tak, ale na Boga
                      jakiegokolwiek, nie demonizujcie. Tragedia sprzed 60 lat się nie
                      powtórzy, a z postów niektórych użytkowników tego forum można
                      wnosić, że na przejściu w Medyce stoją ukraińscy siepacze z
                      maczetami.
                      • fanka_online Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron 19.02.10, 18:36
                        Wprawdzie post skierowałeś do koleżanki Valmont, ale muszę Ci zwrócić uwagę na
                        pewien fakt.
                        Piszesz "Tragedia sprzed 60 lat się nie
                        > powtórzy, a z postów niektórych użytkowników tego forum można
                        > wnosić, że na przejściu w Medyce stoją ukraińscy siepacze z
                        > maczetami."
                        Natomiast żadna z osób posądzanych przez Ciebie o zaburzenia psychiczne nic
                        takiego nie przewiduje, a jedynym, który wyraża nieustannie opisane powyżej lęki
                        jest Jobrave.
                        Może więc sobie z Nim porozmawiasz, Kaziku, Aniele, Piotrz, czy jak Ci tam....
                        • Gość: :) Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 94.254.188.* 19.02.10, 18:46
                          Ja nigdy nikogo nie posądzałem o zaburzenia psychiczne. Jeśli masz
                          wątpliwości, to sprawdź. Napisałem Ci w innym wątku jak to zrobić. O
                          ustalenie mojej tożsamości nie musisz nawet prosić prokuratury, sam
                          chętnie udostępnie dane osobowe na życzenie portalu. Nie podszywałem
                          się i nie zamierzam podszywać pod nikogo. Ilość wątków o ukraińskich
                          siepaczach budzi reakcję ludzi, którzy pogodzili się z tym, co było
                          kiedyś i chcą normalnych stosunków z Ukraińcami. Ty wolisz
                          rozgrzebywać stare rany, Twoja sprawa, ale bądź łaskawa przyjąć do
                          wiadomości, że inni mają prawo do odmiennego zdania, ba nawet
                          Ukraińców mogą lubić pomimo dawnych zbrodni UPA.
                          • Gość: pysio Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 213.25.24.* 19.02.10, 19:10
                            Gościu to ty znasz w końcu ukraińców czy nie? Bo z tego twego pisania mało co
                            albo nawet nic nie wynika. Mam wrażenie że ty wzorem mykoły uwazasz każdego
                            ukraińca za banderowca i nie potrafisz lub nie chcesz dostrzec różnicy.Owszem
                            uważam ukraińców za flejtuchów bo sporo widziałem ich na co dzień i nawet
                            wyobraż sobie, gościłem kilku pod moim dachem.
                            Kto się pogodził? Jo czy mykoła to są przypadki kliniczne a ich racje pomimo
                            ilości wylanego atramentu nic nie mówią o motywacji która jest wstydliwa dla
                            normalnego osobnika. Każdy kto przeżył tragedię lub starał się drążyć temat na
                            pewno nie będzie w stanie przejść obojętnie wobec ogromu zbrodni, deprawacji i
                            chęci uniknięcia odpowiedzialności. Na koniec; każdy ma prawo do odmiennego
                            zdania ale to za mało bo to odmienne zdanie należy uzasadnić. Wtedy jest się w
                            porądku. Tylko nie stosuj słynnej metody jo i tego drugiego. Czyli wyzwiska.
                            • Gość: :) Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: 94.254.188.* 19.02.10, 19:26
                              Nikogo nigdy nie zwyzywałem. Ukraińców owszem znam i lubię. Tych
                              przemyskich. Chodziłem z nimi do podstawówki, gdy jeszcze mieszkałem
                              w Przemyślu. Czasem przyjeżdżam na święta i zostaję dłużej. Zawsze
                              ktoś z dawnych kolegów przygarnie mnie wtedy na swoją wigilię, co
                              sobie cenię. Moja rodzina pochodzi ze Lwowa. Coś niecoś od
                              banderowców ucierpieli, ale ja na pewno nie będę z tego powodu
                              wrzucał wszystkich Ukraińców do jednego worka czy histeryzował
                              antynacjonalistycznie dlatego, że skompromitowany polityk pragnie
                              nabić sobie kilka punktów na przyszłość uznając zbrodniarza za
                              bohatera.
                              A co do flejtuchów - Polacy przez długie lata mieli na Zachodzie
                              taką właśnie opinię. Z tego samego powodu. Wyjeżdżali, by się
                              dorobić i oszczędzali na wszystkim, na czym się dało. Na higienie
                              też. To jakie Ty warunki zaoferowałeś Ukraińcom, których gościłeś to
                              już inna sprawa. Ja Cię pomawiać nie zamierzam, ale wiem skądinąd co
                              mieli im do zaproponowania przemyscy Polacy, gdy jeszcze tłumnie
                              przyjeżdżali tu handlować. Ci Ukraińcy często po prostu nie mieli
                              się jak umyć, o kąpieli już nie wspominając.
                          • Gość: jobrave Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 19:48
                            Pomieszanie z poplątaniem - przecież to ja, a nie Uśmiech, wspominałem o
                            aberracjach psychicznych pajaca Lechowskiego i Pysia, którego przy okazji
                            proszę, żeby znalazł jakiś mój post o nawoływaniu do zapominania o ofiarach
                            zbrodni - uroczyście przyrzekam, że wówczas sam nazwę się pajacem i osobiście
                            zamknę się w Tworkach.
                            Jesteśmy miastem przygranicznym, które z racji takiego położenia powinno czerpać
                            jakieś korzyści, a w tej sprawie, trzeba się dogadywać, z gminami ukraińskimi,
                            jeśli będziemy robić wszystko w tym kierunku, żeby promować postawy
                            ksenofobiczne, to stracą jedni i drudzy, przy okazji można rozmawiać o sprawach
                            trudnych i dać tym sprawom czas, nie rezygnując przecież z tego kultywowania
                            pamięci ofiar. Wbrew pozorom można to wszystko pogodzić. To,że wątki "upowskie"
                            pojawiają się na forum przemyskim uważałem za naturalne, kiedy działo się to od
                            czasu do czasu, region ten został krwawo doświadczony i mieszka tutaj sporo
                            osób, które doznały niepowetowanych krzywd o ukraińskich nacjonalistów, jednak
                            to co się dzieje obecnie jest farsą, jest jakimś wypaczeniem. Poszukam tej
                            książki, którą poleca mi Valmont, ale chciałbym się dowiedzieć, czy Stepień
                            pisał tam, że Ukraińcy powinni zasiedlić Przemyśl, po uprzednim wybiciu Polaków,
                            bo jest on ukraiński, czy napisał, że odgrzebał takie dokumenty z kórych wynika,
                            że Ukraińcy mieli takie plany. Czy to są współczesne plany, czy sprzed
                            kilkudziesięciu lat? Czy Stępień pisał, że to jest słuszne, czy tylko odnotował
                            ów fakt i bezstronnie opisał, czy też jest autorem, lub rzecznikiem koncepcji
                            eksterminacji przemyskich Polaków. To jest wbrew pozorom ważne, bo np. Allan
                            Bullock napisał o Hitlerze, ale to wcale nie znaczy, że był jego zwolennikiem,
                            on po prostu, na podstawie dokumentów opisał osobę Hitlera. To, że ktoś napisał
                            książkę o Banderze, nie musi oznaczać, że jest banderowcem. To, że instytut
                            Stępnia bada historię pod kątem wspólnych dziejów ludności zamieszkałej w tzw.
                            Galicji, umownie zwanej Polakami i Rusinami a pózniej Ukraińcami, to chyba robi
                            dobrze, bo chyba nie chcemy, żeby wzorem ukraińskich, serbskich, czy chorwackich
                            nacjonalistów fałszować historii, że na tych terenach żyli wyłącznie Polacy. A
                            jeśli tylko oni żyli, to jakim że, to sposobem ukraińscy sąsiedzi mordowali
                            polskich sąsiadów, skoro przecież Ukraińców, tu nigdy nie było? To chyba dobrze,
                            że istnieje taka placówka, to chyba dobrze, że przyjeżdżają tam na staże
                            Ukraińcy i mają możność zetknąć się z naszą wspólną kulturą od strony polskiej.
                            To są ludzie młodzi, których ciągnie do Europy, znają języki, sa wykształceni i
                            nierzadko wstydzą się rodzimego Ciemnogrodu. W przyszłosci to oni bedą decydować
                            o losach swojego kraju, ale też o tym jaka będzie współpraca międzynarodowa,
                            jakie będą stosunki ukraińsko - polskie. Czy będzie wspólny projekt
                            rekonstrukcji twierdzy Przemyśl, czy powstanie linia kolejowa Przemyśl -
                            Budapeszt, czy polscy inwestorzy na Ukrainie zaczną byc przyzwoicie traktowani,
                            czy będą mieli pierwszeństwo, czy Polacy na Ukrainie będą mieli takie prawa
                            (praktycznie, nie teoretycznie), jak Ukraińcy w Polsce, czy odnawiane będą
                            zabytki z czasów gdy te tereny należały do Polski, w tym kościoły? Wyraziłem
                            kiedyś tęsknotę, za czasami, których z przyczyn oczywistych pamiętać nie mogę -
                            kiedy Poalcy i Ukraińcy, żyli zgodnie obok siebie, tęskniła za tym również moja
                            śp. Babcia, która po powrocie z wywózki w Kazachtanie, straciła wszystko,
                            łacznie z meżem, a moim dziadkiem zabitym przez UPA, a mimo to wspominała z
                            rozrzewnieniem czasy, kiedy było inaczej i marzyła o ich powrocie. Szalony i
                            koszmarny sen Doncowa i Bandery nie spełnił się na szczęście do końca, minęło
                            już wystarczająco dużo czasu, żeby we wzajemnych relacjach przestała dominować
                            tragedia z przeszlości, czas również na to by zaprzestać tworzenia
                            wyimamginowanych zagrożeń.
                            • Gość: lol Re: Do wszystkich nacjonalistów z każdej ze stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 20:04
                              lej woda, jo !
            • Gość: gość portalu boczna Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 18:53
              > boczna Grunwaldzkiej. Podczas okupacji hitlerowcy rozstrzelali
              > tam 10 zakładników, Polaków. Zajrzałem tam i co? A nic. Jakiś
              omaszały wypalony
              > znicz, pewnie jeszcze z czasów komuny, bo ówczesne władze
              pamiętały ofiarach
              > hitlerowskich zbrodni,

tych 10 Polaków, rozstrzelanych za 1 zabitego Niemca to jak dobrze
              wiesz funkcjonariusze PPR albo innych enkawudowskich przebudówek,
              owszem Polaków ale takich którym komuna paliła świeczki - rozumiesz ?

> widziałem różnych zwiedzających
              > Polaków, nikt nie zapalił znicza, nikt nie położył kwiatów, a
              przypominam, że
              > Polacy też tam ginęli, byli tam pierwszymi więżniami i, że
              oświęcimskie komory
              > gazowe

Jak zapewne dobrze wiesz, Polacy dostali od hitlerowców ten
              zaszczyt, że w czasie wojny i okupacji mieli "siedzieć cicho" tylko
              tyle. Każde społeczeństwo w 98% jest konformistyczne. Czy byłoby
              normalne żeby dziś w czasie pokoju stawiać pomniki ofiar porażonych
              prądem złomiarzy kradnących linie energetyczne, albo dzieci ofiar
              zabaw w stacjach transformatorowych? Tym chyba należy tłumaczyć
              znudzenie Franka do drukowania list komunistów ofiar egzekucji ?
              • Gość: jobrave Re: boczna Grunwaldzkiej IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 19:51
                Żartujesz chyba.
                • Gość: . Re: boczna Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 20:02
                  polskiego nie znasz ?
    • fanka_online Re: Nie dla nacjonalizmu! 19.02.10, 19:42
      www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=2695&PHPSESSID=121b19b071c6c6af6c1eea2db1463a0f
      Dzięki Wam, mądrzy mieszkańcy Ukrainy!
      Oby nowy Prezydent spełnił Wasze oczekiwania i nadzieje, a Wasz piękny i zasobny
      kraj zbliżył się wreszcie do cywilizowanej Europy, w czym będziemy Was całym
      sercem wspierać.
      Poczujcie się wreszcie wolnymi ludźmi, gospodarzami na własnej ziemi!
      • Gość: pysio Re: Nie dla nacjonalizmu! IP: 213.25.24.* 19.02.10, 20:10
        Jo idziesz do Tworek albo Żurawicy, Wybieraj.
        "Czy na tym forum chodzi tylko o pamięć o ofiarach"
        Wpis z dn. 19.02.10,godz; 12;40
        Tylko nie próbuj retoryki mykoły że jest wyrażnie napisane że o niczym innym
        nie myślisz tylko o ofiarach upa.
        • Gość: jobrave Re: Nie dla nacjonalizmu! IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 20:42
          Ja znów nie rozumiem o co Ci chodzi? Ale dobrze, weź mi napisz, co Ty tam
          wyczytałeś, jak to zrozumiałeś, to zdanie i następne? Żeby Cię nie trudzić
          wyjaśniam: w tym fragmencie wyrażam przypuszczenie graniczące z pewnością, że
          niektórzy uczestnicy forum aranżują konflikt polsko-ukraiński wykorzystując do
          tego ofiary zbrodni UPA, a inni dają się im wpuszczać w maliny. Tak, Pysio,
          chodziło o zbrodnie na Polakach, ale napisz mi, co Ty tam wyczytałeś?
          • Gość: pysio Re: Nie dla nacjonalizmu! IP: 213.25.24.* 19.02.10, 20:51
            No przecież dziecko się domyśli że negujesz nasze intencje i nie wierzysz że
            chodzi nam o pamięć pomordowanych. A zarzucanie innych intencji takich jak np.
            praca dla jakiegoś banderowskiego wywiadu czy bliżej nieznanych sił
            nacjonalistycznych. A zresztą przewidziałem jak słynny jasnowidz mykoła że
            będziesz kręcił!
        • lechowski51 Re: Nie dla nacjonalizmu! 19.02.10, 20:45
          POstepowy klamca jobrave tak pisze o Polakach;

Odpowiedz cytując Odpowiedz
          I tym oto sposobem Juszczenko trafił do lamusa historii wraz ze swoimi ideami.
          Jeśli chodzi o narody o mentalności niewolniczej, czyli wschodniej, to właśnie
          my Polacy jesteśmy doskonałym przykładem, jesteśmy narodem wschodnim, jak
          wszyscy Słowianie, wielokrotnie niewolonym, który nigdy nie potrafił ani
          utrzymać, ani sam wywalczyć sobie niepodległości, zawsze dostawaliśmy ją dzięki
          jakimś traktatom. Hitler np. doskonale wiedział, że Polacy jako naród wschodni
          mają mentalność niewolniczą, dlatego to właśnie ich upatrzył sobie na
          niewolników. Francuzów,Belgów, Holendrów i inne narody zachodniej Europy
          oszczędził, gdyż one tej mentalności nie miały, oszczędził ich w tym sensie, że
          nie wykorzystywał do niewolniczej pracy. Polacy lubią być w niewoli, a jak tylko
          mają chwilę wolności, to durnieją, Satlin i jego sukcesorzy też o tym wiedzieli.
          Na szczęście dla tego narodu o mentalności niewolniczej lukę po sowietach
          zapełnił Watykan, czyniąc to nieinwazyjnie - wystarczyło postraszyć Polaków, że
          nie da sie chrztu, ślubu, pochówku itp. i można było wziąć ich za pysk. Dziś
          każde skinienie, każdy rozkaz pana w czarnej sukience jest wykonywany bez
          szemrania i nie tylko to - polski niewolnik stara się odgadywać życzenia swoich
          panów, a jak już odgadnie, to natychmiast spełnia i taki jest szczęśliwy, tak
          merda ogonkiem. To prymitywne słowiańskie plemię o mentalności niewolników
          wybrali sobie również Amerykanie,mając świadomość, że tylko polscy niewolnicy
          realizować będą narzucone im zadania. Na marginesie dodam, że jeszcze
          kilkadziesiąt lat temu, w jęz. ang. słowo "slave" - niewolnik, było synonimem
          Słowainina, poźniej w ramach poprawności politycznej zostało zastąpione słowem
          "Slav". Wypada mi się więc zgodzić z Fanką i Aaa

Pieprzony polski niewolnik z Anglii strojacy sie w sumienie tego forum!
          • Gość: Z Re: Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 20:57
            > Hitler np. doskonale wiedział, że Polacy jako naród wschodni
            > mają mentalność niewolniczą, dlatego to właśnie ich upatrzył sobie
            na
            > niewolników. Francuzów,Belgów, Holendrów i inne narody zachodniej
            Europy
            > oszczędził,

błąd, Polska nie przystąpiła do wojny razem z Hitlerem, a następnie
            nie wystawiła dywizji SS - dlatego zostaliśmy uznani za naród
            niewolników, przed 1938 Hitler tak nie myślał !
            • Gość: jobrave Re: Nie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 21:25
              Nie musisz mi tego tłumaczyć, nawet dziecko to wie. Rzecz w tym, że pajac
              Lechowski przytoczył mój post z innego wątku,w którym polemizowałem z Aaa.
              Stwierdził on, że Ukraińcy mają mentalność niewolniczą, wsparła go Fanka i
              jeszcze, ktoś tam, ja natomiast stwierdziłem, że taka teoria jest nieuprawniona,
              bo to samo można powiedzieć o Polakach i tu nagiąłem pewne fakty, żeby podeprzeć
              teorię, mój post miał charakter ironiczny, była to reakcja na forumowych
              zwolenników darwinizmu społecznego, którą to teorię wyznawali m.in. Doncow i
              Bandera. Pajac, jak to pajac, znów dokonał manipulacji i fałszerstwa.
              • Gość: Miki Re: Nie IP: 79.139.112.* 19.02.10, 21:35
                Wykańcza sfora psów Jobrawe ( zagryza) zaraz wezmą sie za Goscia i
                jego bedą zagryzać . tylko Mykola ma palę i troche goni te psy
                lecz to taka przenośnia dla tych Psoosłow
                Jak do tej potrry nie uzyskałem odpowiedzi od tych psoosłow czym
                rożni sie bandyta co mordował dzieci i kobiety na Wolyniu od tego
                bandyty co mordował dzieci i kobiety w Pawlokomie i małkowicach .
                Dlaczego jeden jest nazywany przez Psooslów bohaterem z AK a drugi
                Bandytą z UPA skoro AK to wedlug Niemca Banditen a UPA to
                Partizanen . Choć dla mnie AK też Parizanen ( banditen z wyjatkami
                dot. indywidualnych zbrodniarzy tj tych co mordowali dzieci i
                kobiety w Pawlokomej i Małkowicach tu na przemysko dynowskiej
                ziemi).
                To bedzie Wasza odpowiedź czy nie bedzie tej odpowiedzi kto wielki
                bohater wręcz heros a kto banditen ? Ciekawe ?
              • Gość: jobrave Re: Nie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 21:45
                aha, jeszcze Pysio. Co to znaczy: "zarzucam nam". Nie zarzucam Wam współpracy, w
                znaczeniu, że wszystkim, i nie z banderowcami (bo z nimi to ja przecież
                współpracuję), lecz z Ruskimi. Ciebie o to nie posądzam, uważam, że jesteś
                przyzwoitym człowiekiem, jesteś szczery, spontaniczny i, że zbytnie emocje
                przysłaniają Ci szerszy ogląd niektórych dyskutowanych problemów. W innych
                wątkach wypowiadasz się sensownie, a czasem nawet oryginalnie. I właśnie to
                rozszczepienie powoduje, że niepokoi mnie stan Twojej psychiki. Nie posądzam
                również o to Fanki, Valmont i Mat 120 i jeszcze paru innych osób, które
                pojawiają się rzadziej, a których poglądy są zbieżne z Waszymi. Nie kwestionuję
                tu przyzwoitości wymienionych osób, a z pozostałych też PRAWIE nikogo. Intencje,
                podobnie jak Wy mam dobre i szczere, uważam, że nie ma między nami konfliktu,
                lecz jedynie niezrozumienie. I wydaje mi się, że to ja mam jednak rację.
                • mat120 Re: Nie 19.02.10, 22:23
                  Nie posądzam również o to Fanki, Valmont i Mat 120 i jeszcze paru
                  innych osób, które pojawiają się rzadziej, a których poglądy są
                  zbieżne z Waszymi.

No to pozostał chyba tylko Mykoła.:)

• Gość: jobrave Re: Nie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.02.10, 22:33
                    Nie, nie on jest za spontaniczny i za bardzo przeżywa, to co pisze, często bywa
                    to bardzo chaotyczne, no i nie on mnoży "upowskie" fora. Wypowiada się jako
                    tutejszy Ukrainiec, ale nie banderowiec. Myślę, że raczej jest rozdarty, tak,
                    jak ja (brawo Valmont, bo tak właśnie ze mną jest) u niego serce mówi:
                    "Ukraina", ale rozum podpowiada "Ukraina i Polska", u mnie podobnie - serce:
                    "Polska - rozum: Polska i Ukraina"
                    • fanka_online Re: Nie ..zaraz się rozpłaczę!;))) n/t 19.02.10, 22:37
                      • Gość: jobrave Re: Nie ..zaraz się rozpłaczę!;))) n/t IP: *.range86-132.btcentralplus.com 19.02.10, 23:14
                        www.youtube.com/watch?v=zRIbf6JqkNc :)))
                    • mat120 Re: Nie 19.02.10, 23:33

Nie, nie on...

Pozory często mylą. Polski Mykoła ma w pobieraniu zagranicznych rent
                      bogatą tradycję. Już w latach dwudziestych ub. wieku otrzymywał od
                      bolszewików 1000 USD miesięcznie za sianie niezgody w II RP.
                      O rentach czeskich, litewskich i rzecz jasna niemieckich nie
                      wspomnę. Dlaczego teraz miałoby się to zmienić?
                      • Gość: pak Re: Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 07:32