Dodaj do ulubionych

Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi...

29.12.10, 12:47
"Wkrótce nowa książka Grossa. "Wszyscy ze wsi chodzili kopać pożydowskie kosztowności..."
Jan Tomasz Gross, autor "Strachu" i "Sąsiadów", szykuje kolejną książkę o trudnych relacjach polsko-żydowskich podczas II Wojny Światowej. Poruszy w niej temat Polaków, którzy wzbogacili się grabiąc miejsca pochówku ofiar Zagłady. Książka, której fragmenty poznała stacja TVN24, ma trafić do księgarń w lutym 2011 roku [...]"

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8879883,Gross_szykuje_nowa_ksiazke___Wszyscy_ze_wsi_chodzili.html
Oj, będzie się działo...
Obserwuj wątek
    • gate.of.delirium Tym bardziej, że... 29.12.10, 12:51
      "Strach" Grossa niewiele zmienił poglądy Polaków

wyborcza.pl/1,87771,5149990.html
      • gate.of.delirium Tym bardziej, że... Ika z dyskusji umyka... 29.12.10, 14:52
        gate.of.delirium napisał:

> "Strach" Grossa niewiele zmienił poglądy Polaków
        >
        > wyborcza.pl/1,87771,5149990.html

A szkoda, bo naprawdę ciekawa, zob.:

"Gorączka złota w Treblince
        Autor: rudy102_t_34_85 15.01.08, 03:58 Dodaj do ulubionych Skasujcie
        Odpowiedz Łatwo prawić morały patrząc z perspektywy 50 lat,siedząc wygodnie
        przy komputerze w ciepłym,komfortowym mieszkanku.
        Wieś polska była kiedyś rozpaczliwie biedna,zwłaszcza ta na "ścianie
        wschodniej".Twarde,surowe życie niedostatek często zwyczajny
        głód,nędzne łachmany i zupa z lebiody na przednówku.Do tego
        specyficzna mentalność wywiedziona z czasów pańszczyźnianej niewoli-
        wszyscy cię oszukują,wyzyskują a ty też musisz robić to samo bo
        inaczej guzik dostaniesz,co złapiesz czy wyszarpiesz będzie
        twoje,schowaj głęboko,zakop bo inni ci zabiorą...A jeszcze jest
        wojna tępiąca resztki wrażliwości,obok mordują ludzi tysiącami jak
        zwierzęta w rzeżni oddychasz powietrzem pełnym smrodu palonych
        ciał,pijesz wodę z trupim jadem,twoja córka śpi ze strażnikiem
        którego łapy ociekają krwią.Tymczasem tuż obok wyrasta góra
        skarbów,niewyobrażalnego bogactwa srebra, złota,drogich
        kamieni.Jeden mały kamyczek wykopany z ziemi da ci tyle ile nie
        zebrałbyś w całym swoim us...nym życiu pędzonym w półzwierzęcym
        prymitywie.Kamyczek który przecierz do nikogo już nie należy.Czemu
        go nie zabrać jak już można? [...]"

forum.gazeta.pl/forum/w,902,74117730,74413781,Goraczka_zlota_w_Treblince.html
        • Gość: kres Re: Tym bardziej, że... Ika z dyskusji umyka... IP: *.przemysl.hypnet.pl 29.12.10, 15:33
          fajnie by było gdyby tak p.Gross dotarł do Niemców którzy rękoma więźniów wydzierali z wnętrzności zamordowanych/zagazowanych/ wszelkie kosztowności w tym i złotych zębów i to co połknęli i to co schowali w naturalnych otworach ludzkich. Niech o tym pisze ten przedstawiciel rasy panów swiata. Czytałem dawno temu książkę /dlatego nie pamiętam tytułu i autora tej książki/ o więżniu specjalnego komanda w Birkenau.Więżniowie wchodzący w skład tego komanda zajmowali sie tego rodzaju "robotą" pod nadzorem niemieckiego bandyty.Po niedługim czasie wszyscy byli likwidowani,wybierano nowych i tak w koło.Stało sie tak że wieźniowie jakimś cudem zaczęli przechowywać jednego członka komanda aby mógł zaświadczyć o tych zbrodniach.Zapewne wykorzystali wiarę Niemców w niezawodność swej machiny.Udało się i ten człowiek zeznawał w procesach zbrodniarzy oswięcimskich. Niech napisze p.Gross ile ton złota i innych kosztowności wydarli niemieccy barbarzyńcy z wnętrzności zampordowanych,niech pisze o swoim "wielkim narodzie", a ma tematów tyle do pisania że napewno braknie mu życia. To że w naszym narodzie nie brakuje hien to rzecz oczywista ale Niemiec /nawet z Gdańska/ choćby był najlepszym pisarzem to niech pisze o zbrodniach swego narodu.
          • lechowski51 Re: Tym bardziej, że... Ika z dyskusji umyka... 29.12.10, 15:39
            Pomyliles kres Zyda Grossa z Niemcem Grasem....z reszta sie zgadzam.
            • Gość: kres Re: Tym bardziej, że... Ika z dyskusji umyka... IP: *.przemysl.hypnet.pl 29.12.10, 16:25
              masz rację Gunter Grass to nie Jan Tomasz Gross, nakręciłem sie ,ale chodziło mi oto samo.
          • venus99 Re: Tym bardziej, że... Ika z dyskusji umyka... 29.12.10, 21:11
            a w czym te fakty zmieniaja ocenę moralną zachowań hien z Treblinki?
    • Gość: Młody Re: Mały kamyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:13
      Na tym forum rozpoczęto dyskusję o zbliżonym temacie
      forum.gazeta.pl/forum/w,165,119869293,,Jak_Polacy_zydom_pomagali_.html?v=2
      • Gość: gość Re: Mały kamyczek IP: 89.171.224.* 29.12.10, 19:53
        Parę lat temu przeczytałem gazetę wydaną w Przemyślu w latach trzydziestych.Żałuję,że nie mam jej teraz w ręku bo chętnie zeskanowałbym ją.Na czterdzieści osiem artykułów tylko trzy nie były o Żydach.Pewne zachowania ,zwłaszcza ludzi prostych nie dziwią mnie bo karmieni byli antysemityzmem niemal na każdym kroku.Dzisiaj w Polsce żyje około pięćdziesięciu tysięcy braci starszych w wierze a mimo to antysemityzm jest powszechny.Mój znajomy nienawidzi Żydów,choć nie zna osobiście żadnego.Po zajęciu Danii przez Niemców,naziści wydali rozkaz noszenia opasek przez ludność pochodzenia żydowskiego.Pierwszym, który ją ubrał był król Danii.W ślad na nim większość Duńczyków także zaczęła nosić na ramieniu opaski z gwiazdą Dawida.Hitlerowcy byli wściekli.Pewnej nocy Duńczycy pomogli wszystkim Żydom wsiąść na statki płynące do neutralnej Szwecji.Uratowali się wszyscy.A jak zachowywali się w czasie wojny niektórzy Polacy?
        • venus99 Re: Mały kamyczek 29.12.10, 21:13
          teraz to prawdziwi polscy patrioci dadzą ci popalić.
          ja mogę jedynie stwierdzić,że Duńczycy to naród cywilizowany.
          • gate.of.delirium Re: Mały kamyczek 30.12.10, 08:10
            venus99 napisał:

> ja mogę jedynie stwierdzić,że Duńczycy to naród cywilizowany.

Pewnie, że tak..., nawet w czasie okupacji ich król mieszkał sobie w Kopenhadze, stroił fochy do szwabów i miał w doopie Pawiak i Auschwitz... nie to co Grot-Rowecki...
            • solist Re: Mały kamyczek 30.12.10, 08:50
              Podoba mi się wypowiedź rudego na forum. W pełni popieram bo znam opowieści o tamtych czasach. Bieda, bieda i jeszcze raz bieda. A tam gdzie bieda tam nikt nie patrzy na morały. I najlepiej gdyby w takim temacie wypowiadali się ci co maja dzieci i wiedzą co może wydarzyć się gdy nie będą mieli co do garnka włożyć. Takie pier.dolenie morałów przez Grossa tyle lat po wojnie bez należytego przedstawienia sytuacji jest zbydlęceniem i zasługuje na pogardę. Lepiej Gross niech napisze o tym jak Żydzi morduja palestyńskie dzieci, bo to temat na czasie i każdy może niemalże naocznie to stwierdzić.
              • Gość: Młody Re: Mały kamyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 15:49
                www.tvn24.pl/1404298,98,,,,,jacek-stawiski,nowa-ksiazka-jana-t-grossa,blog.html
                • common-sense-ltd Re: Mały kamyczek 30.12.10, 16:31
                  Czasem odnoszę wrażenie, że bardzo młodym komentatorom brak zarówno rzetelnej wiedzy, jaki zdrowego rozsądku ( bardzo starym, z kolei, brakuje dobrego wychowania, przyzwoitości i rozumu).
                  "Niepokojące skojarzenia" autora recenzji dla ludzi mojego pokolenia są akurat "oczywistą oczywistością", a jego komentarz czasów wojny trąci infantylizmem na miarę podręczników dla podstawówki.
                  Fakt, wielu Polaków wzbogaciło się na Holokauście, a obecny na tym forum temat słynnych "kamienicznych oszustów" i mnóstwo kontrowersji/emocji z nim związanych jest najlepszym dowodem wagi zaszłości historycznych, wśród których poszukiwacze złotych zębów i ślubnych obrączek wypadają cokolwiek amatorsko.
                  Fakt, w polskim narodzie bywały i nadal niestety bywają wyjątkowej maści szuje, a dowodem ich zezwierzęcenia bywają nie tylko źródła historyczne, teczki IPN i serwery GW, ale świadectwo ich ofiar.
                  Fakt, terror nazistowski posługiwał się wyrafinowaną manipulacją wobec narodów podbitych, rozpalając ich historyczno-mitologiczne narodowościowe waśnie( UPA nie było ewenementem w owych czasach) oraz wykorzystując wszelkie nierówności społeczne dla mordowania/ograbiania niewygodnych cudzymi rękoma, często były to ręce sąsiadów i tzw przyjaciół (taktyka również szeroko stosowana na tym forum)
                  Reasumując, nihil novi sub sole, a najnowsza książka Grossa, w przeciwieństwie do przełomowych "Sąsiadów" jest tylko jedną z wielu na temat Holokaustu i jako taka, nie zasługuje na nadmiar emocji i uwagi, bo tego, co bezcenne, życia jego ofiarom nie zwróci.
                  • lechowski51 Re: Mały kamyczek 30.12.10, 17:01
                    gosc pisze;
                    .Po zajęciu Danii przez Niemców,naziści wydali rozkaz noszenia opasek przez ludność pochodzenia żydowskiego.Pierwszym, który ją ubrał był król Danii.W ślad na nim większość Duńczyków także zaczęła nosić na ramieniu opaski z gwiazdą Dawida.Hitlerowcy byli wściekli.Pewnej nocy Duńczycy pomogli wszystkim Żydom wsiąść na statki płynące do neutralnej Szwecji.Uratowali się wszyscy.A jak zachowywali się w czasie wojny niektórzy Polacy?

Ubranie przez krola Christaiana X opaski z gwiazda Dawida jest tak samo prawdziwe jak klamstwa Grossa ze Polacy palili Zydow piecach chlebowych.Dunczycy pewnej nocy, nie pomogli Zydom uciec do Szwecji a przewiezli ich na lodziach rybackich za rownowartosc lodz/2000do 2500 koron na glowe/i.Po wojnie Dania wstydliwie te pieniadze zwracala organizacjom zydowskim.
                    Poza tym radze poczytac o "bohaterskich" Dunczykach z SS Viking i o tym ze za ukrywanie Zyda w dani mogles dostac w morde od hitlerowca a nie jak w Polsce gdzie rozstzreliwano cala rodzine.
                    • solist Re: Mały kamyczek 30.12.10, 22:17
                      Widzisz, Lechowski, a to wszystko przez Jezusa ...
                      • lechowski51 Re: Mały kamyczek 30.12.10, 23:13
                        Wez lekarstwo....
                        • solist Re: Mały kamyczek 31.12.10, 08:57
                          Przez Jezusa ale bez jego winy, intelektualisto. Ciekawe co na ten temat ma do powiedzenia np. Rydzyk?
                          • lechowski51 Re: Mały kamyczek 31.12.10, 09:42
                            Bredzisz dalej!.Wez silniejsze lekarstwo.
                            • solist Re: Mały kamyczek 31.12.10, 10:18
                              Nie działa niestety. Dalej jako prowokatorów widzę kler
                              • common-sense-ltd Re: Mały kamyczek 31.12.10, 10:28
                                Może elektrowstrząsy?
                                A tutejsi prowokatorzy to; e, mękoła, wampir, ika.
                                • solist Re: Mały kamyczek 31.12.10, 10:35
                                  O "e" to zapomnijmy bo to półgłówek, "mękoła" podobnie, ale nie nawołują do powszechnej nagonki na Żydów
                                  • common-sense-ltd Re: Mały kamyczek 31.12.10, 10:41
                                    Wszystkie wymienione przeze mnie powyżej osoby/nicki w mniej lub bardziej zakamuflowany sposób nawołują do powszechnej nagonki.
                                    • solist Re: Mały kamyczek 31.12.10, 11:00
                                      Tak jak Lechowski na antykatolików, POwców, SLDowców i tych co nie chcą salutować, solist na katodebili, common na joebrave itd. Jednak wracając do meritum to skutkiem nienawiści wywoływanej przez kler śmiało można powiedzieć, że były nagonki na Żydów. Prawdopodobnie jest też, że to Żydzi strącili samolot w Smoleńsku gwiazdą Dawida
                                      • common-sense-ltd Re: Mały kamyczek 31.12.10, 11:06
                                        Tak tak....skutkiem perfidnych prowokacji przemyskiego kleru, Zdrowy Rozsądek ZNIENAWIDZIŁ Wio.w.prawe, a raczej go opuścił....:(
                                        To zapewne kara za fałszowanie podczas mszy pontyfikalnych, do których to wspomniany powyżej wio.w.prawe akompaniował na solidnym kacu.
                                        • solist Re: Mały kamyczek 31.12.10, 11:57
                                          Szczerze powiedziawszy to w duecie ze mną
        • Gość: matematyk Re: Mały kamyczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 10:16
          Wszystkim Żydom?! To ile tysięcy statków wyruszyło tej nocy z Danii?
          • kocur_zalogowany A po co tysiące statków? 16.01.11, 12:36
            fzp.net.pl/shoa/zydzi-w-danii-pod-okupacja-niemiecka
      • gate.of.delirium A tu mały kamyczek z Żydowskiej Komisji Majątkowej 04.01.11, 10:12
        Bolesław Szenicer (przewodniczący Gminy Starozakonnych) o żydowskich geszeftach na mieniu

“Żydzi podobnie jak Kościół odbierają majątki, ale Kościół zazwyczaj ich nie sprzedaje, prowadzi wiele dzieł charytatywnych i ma ciągłość z Kościołem, któremu te majątki zabrano. W przypadku Żydów wszystko idzie na handel, Żydzi odzyskujący to mienie nie mają żadnej ciągłości z tymi zamordowanymi przez Niemców w Polsce. Do tego często są konwertytami na judaizm z lat 90 [...]"

Całość:
        forum.gazeta.pl/forum/s,165,120327242,120339517.html?rep=2
    • Gość: Młody Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 10:40
      www.wprost.pl/ar/225235/Zlote-zniwa-czyli-co-Polacy-robili-z-majatkiem-Zydow/
      • Gość: abba jozef Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 16:07
        Gross cierpi na antypolską fobię, tak jak inni cierpią na fobie antysemickie - mówi o nowej książce Jana Tomasza Grossa ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski.

www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=3659
        Gross cierpi na antypolską fobię
        Pod takim tytułem udzieliłem wywiadu dla portalu Fronda. Tekst poniżej. Pod linkiem z kolei możesz przeczytać komentarze Internautów i dodać własny. Wywiadu udzieliłem dlatego, że dziś wieczorem Tomasz Lis za pieniądze polskich podatników będzie reklamować książkę, czyniąc z Grossa tzw. autorytet moralny i nabijając tak autorowi, jak i "Znakowi" kasy.
        Fronda.pl: Już w lutym w Polsce ukaże się nowa książka J.T. Grossa "Złote żniwa", która dotyczy m.in. rzekomego rozgrzebywania zwłok ofiar holocaustu przez Polaków, poszukujących kosztowności... Czego możemy się spodziewać tym razem po J. T. Grossie?

Tego samego, co po jego pierwszej książce – tendencyjnego przedstawienia problemu. Dodam też, że Gross nie jest historykiem, ale socjologiem, więc jego warsztat naukowy nie odpowiada tym kryteriom, które obowiązują badacza historii.

Dwa lata temu, po lekturze "Strachu" J. T. Grossa, w rozmowie dla "Super Expressu" powiedział Ksiądz, że gdyby został napisany bez negatywnych emocji i jaskrawych przerysowań, mógłby stać się podstawą do dyskusji. Natomiast w takiej formie może być odbierany wyłącznie jako przejaw ostrego antypolonizmu. Czy tym razem może być podobnie?

Gdyby autor choć trochę starałby się być obiektywnym, to byłby punkt wyjścia do dyskusji. Niestety tak nie jest, więc jakakolwiek dyskusja z góry skazana jest na niepowodzenie. Oczywiście w społeczeństwie polskim (jak i francuskim czy czeskim) były szumowiny, które dorabiały się na żydowskich ofiarach, ale była to zdecydowana mniejszość.

Poza tym taka postawa była napiętnowana. Dla przykładu, w wiosce, w której byłem kiedyś duszpasterzem, żył pewien człowiek, co w czasie wojny za worek cukru wydał Niemcom ukrywającego się Żyda. Później sam musiał się ukrywać, gdyż AK wydała za to na niego wyrok śmierci. Z kolei po 1945 r. władze państwowe wsadziły go też za to do więzienia.

Propozycja wydania książki wyszła początkowo od Oxford University Press i dotyczyła napisania eseju o fotografii z dziedziny, którą J. T. Gross się zajmuje. Autor wybrał akurat zdjęcie ilustrujące artykuł "Gorączka złota w Treblince" opublikowany w "Gazecie Wyborczej". Czy wybór tematyki, dokonany przez Grossa, nie jest nieco obsesyjny?

Gross cierpi na antypolską fobię, tak jak inni cierpią na fobie antysemickie. Tego typu osoby będą dzieliły włos na cztery, aby udowodnić swoje racje. Znam człowieka, który swego czasu został oszukany przez Cyganów. Od tej pory nie tylko głosi rasistowskie hasła pod ich adresem, ale i podejrzewa ich o przeróżne przestępstwa. Kiedy w KL Auschwitz skradziono napis „Arbeit macht frei”, to napisał do mnie, że on wie na pewno, iż zrobili to Cyganie. Nawiasem mówiąc, jest to człowiek bardzo wykształcony, ale w tej kwestii nie przyjmuje żadnych argumentów rozumowych.

Powiedział Ksiądz kiedyś, że traktuje "Strach" jako prywatny odwet Grossa na narodzie polskim za to, że w 1968 roku musiał opuścić Polskę. Czy "Złote żniwa" będą kontynuacją tej samej zemsty?

Tak. Gross został skrzywdzony w czasie czystek antysemickich. Nie przyjmuje jednak do wiadomości, ze czystek tych dopuścili się nie Polacy jako całe społeczeństwo, ale komunistyczni aktywiści w ramach wewnątrzpartyjnych porachunków. Jak Gross chce się mścić, to niech atakuje elity PZPR, które czystkami tymi kierowały. Np. Wojciecha Jaruzelskiego, który odegrał haniebną rolę w usuwaniu z armii oficerów pochodzenia żydowskiego, albo tych działaczy partyjnych, którzy zajmowali posady ludzi zmuszonych wtedy do wyjazdy na stałe z Polski.

Wydawcą książki kontrowersyjnego autora znów będzie Znak. Czy nie dziwi Księdza ten fakt, zwłaszcza po licznych głosach krytyki pod adresem wydawnictwa za wydanie "Strachu"?

Bardzo mnie dziwi. Zwłaszcza, że to samo wydawnictwo ze względu na tzw. poprawność polityczną nie chce wydać żadnej książki historycznej np. o ludobójstwie dokonanym w czasie II wojny światowej przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach, Żydach i Ormianach. Wydawnictwo to odmówiło też wydania książki Romana Graczyka o agenturze Służby Bezpieczeństwa w środowisku Znaku, „Tygodnika Powszechnego” i krakowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej. W tej sprawie nie ma ono po prostu odwagi. Jest to główny powód, dla którego książek w tym wydawnictwie publikować już nie chcę.
        Rozmawiał Aleksander Majewski
        • tadeusz.4 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 03.01.11, 16:31
          > Gross cierpi na antypolską fobię, tak jak inni cierpią na fobie antysemickie.
          > Dodam też, że Gross nie jest historykiem, ale socjologiem, więc jego
          > warsztat naukowy nie odpowiada tym kryteriom, które obowiązują badacza historii
          > .
          > Bardzo mnie dziwi. Zwłaszcza, że to samo wydawnictwo ze względu na tzw. poprawn
          > ość polityczną nie chce wydać żadnej książki historycznej np. o ludobójstwie do
          > konanym w czasie II wojny światowej przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach
          > , Żydach i Ormianach.

A sam ojczulek Iszak cierpi na zespół ostrego pie.rdolca na punkcie Ukraińców, ukraińskich nacjonalistów, UPA... Nie jest historykiem, tylko teologiem. Świr recenzuje świra. A to Polska właśnie. Jak z filmów Marka Koterskiego...
          • lechowski51 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 03.01.11, 22:48
            A Gross jest historykiem?
            • tadeusz.4 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 03.01.11, 23:07
              Gross jest takim samym historykiem jak Iszak - wyłącznie w swoich mokrych snach.
        • Gość: dark Isakowicz, Polacy i Żydzi... IP: 77.236.25.* 03.01.11, 18:25
          Ksiądz Isakowicz jest tolerancyjny, ale nie do tego stopnia, żeby mu Żyd coś wytykał. Poza tym przodkowie Grossa, a może i on sam, mordowali na Ukrainie polskie dzieci, przerabiając je na macę.
          • Gość: gość Re: Isakowicz, Polacy i Żydzi... IP: 89.171.224.* 03.01.11, 22:48
            Obejrzałem przed chwilą program Lisa.Nasuwa mi się tylko jedno.Gdy zamykam oczy widzę Giżyńskiego na rampie w Oświęcimiu z wilczurem i pejczem.
            • lechowski51 Re: Isakowicz, Polacy i Żydzi... 03.01.11, 23:07
              Tez ogladalem.Na pytanie skad wie ze Polacy wymordowali kilkadziesiat tysiecy Zydow/w ksiazce pisze ze kilkaset tysiecy/ Gross odpowiedzial-Bo tak napisal badacz tamtych czasow,wymieniajac nazwisko jakiegos historyka.Z kolei prof.Grabowski pozwolil sobie na lamiglowke matematyczna.Podal ze z gett ucieklo 250 tys Zydow/prosze o materialy zrodlowe/ a szacuje sie/sic!/,ze ocalalo 50 tys....wiec z tego wniosek, ze Polacy zaszlachtowali 200 tys Zydow.Tak wyglada rzetelność "zydowskich historykow"....no i niesamowita dociekliwosc Lisa.
              Gross splodzil nastepny antypolskim gniot.Ot tyle!
              • matlak2 Re: Isakowicz, Polacy i Żydzi... 04.01.11, 04:05
                Nie wiem, ilu Żydów wymordowali członkowie narodu wybranego, jakim niewątpliwie jest Polska. Wiem, jak mordowano ich w mieście i okolicach Przemyśla. Jeden ze ''sposobów'' polegał na znalezieniu Żydów, którzy za opłata chcieli dostać się przez San do częsci miasta okupowanej przez Armię Czerwoną. Albo tak byli prowadzeni nocą przez rzekę, aby nie mieli szans wyjść z niej żywi (głębia, wiry itd.), albo też dostawali po głowie czymś ''konkretnym'' na środki rzeki, a tracac przytomność szybko przenosili się na łono Abrahama. Oczywiście były przypadki, że takie ucieczki ze strefy niemieckiej konczyły się sukcesem, ale i skur...nie brakowało. Co najmniej kilka bardzo znanych i ''zacznych'' przemyskich rodzin dobrze się na żydowskiej krwi utuczyło, ale było, minęlo - kaci nie żyją, a ich potomkowie nie wiedzą, czym się dziadkowie i ojcowie zajmowali . Z takiego założenia wychodził m.in. niezapomniany Salomon Freinfeld, bardzo popularny w swoim czasiie ''pan Szlomek'', który niejednokrotnie wiedział kto jaka rodzinę ma na swoim sumieniu. Ja dopiero po jakichś 30 latach zweryfikowałem niektóre z faktów uzyskanych od ""Szlomka''. Np. pan Z. z Szajbówki miał zawsze pod ręką młotek...
                • common-sense-ltd Re: Polacy, Ukraińcy i Żydzi... 04.01.11, 07:53
                  matlak2 napisał: ale było, minęlo - kaci nie żyją, a
                  > ich potomkowie nie wiedzą, czym się dziadkowie i ojcowie zajmowali .

To ciekawe, bo od półtora roku odnoszę wrażenie, że kilkoro tutaj z tobą ( pod wszelkimi nickami) włącznie, to właśnie potomkowie 'katów z Szajbówki".

A zanim, swoim zwyczajem, każesz nam wszystkim "palnąć sobie w łeb" napisz coś jeszcze o eksterminacji Żydów rękami Ukraińców w Drohobyczu i okolicach.
                  • Gość: europejczyk Re: Polacy, Ukraińcy i Żydzi... IP: 89.171.224.* 04.01.11, 09:39
                    Polacy to najwspanialszy naród pod słońcem!Nigdy nikogo nie skrzywdzili.Nigdy nie wyruszali na wyprawy wgłąb państw sąsiednich.Nie grabili,nie kradli,nie zajęli fragmentu Czechosłowacji jak jakiś tam Adolf.Wszyscy sąsiedzi kochają Polaków.Kocha ich cały świat.W USA to nie o Polakach tworzy się wredne dowcipy.Tak twierdzą prawdziwi patrioci.Prawda jest trochę inna.W każdym narodzie znajdą się hieny i sępy.W Europie na żydowskiej krwi dorobiło się wiele narodów.Szwajcarzy na przykład, przejęli ogromne fortuny.To prawda. Jednak wśród Polaków także znależli się zwykli bandyci.Nie ma powodu aby dzisiejsze społeczeństwo odpowiadało za tamtych zwyrodnialców.Zaprzeczanie faktom zaś jest podpisaniem się pod tymi zbrodniami.Lechowscy i jemu podobni nie dopuszczają tego do swych myśli ,bo to burzy ich wyobrażenie o prawdziwych nieskazitelnych patriotach.Byli tacy,ale jak widać nie wszyscy.W Oświęcimiu życie swoje za współwiężnia oddał o.Maksymilian.Najwspanialszy ludzki czyn.Obóz ten jednak powstał z myślą wymordowania wszystkich europejskich Żydów.Doprowadził do tego powszechny na naszym kontynencie antysemityzm,którego elementem przed wojną był o.MMK.Kościół niestety nie zawsze zapisał się po stronie prawdy.Wielu księży nienawidziło Żydów co glosili wszem i wobec.Niektórym pozostało to do dzisiaj.
                  • solist Re: Polacy, Ukraińcy i Żydzi... 04.01.11, 10:53
                    Takich jak ci z Szajbówki było więcej. Ba, nadal są. Mafia, bandziory uliczne, złodzeje, gwałciciele i inni. W Izraelu też ich nie brak. Są wszędzie, matlak2, w mojej i twojej rodzinie też się znajdą. ale na takich czarnych owcach nie buduje się opinii o narodzie, również ukraińskim. Przemytem ludzi prawie zawsze zajmowały się szajki i ci z Szajbówki są tego przykładem. A wywiad z Tadkiem jest bardzo dobry
                • skok Re: Isakowicz, Polacy i Żydzi... 04.01.11, 17:03
                  matlak2 napisał:

> Nie wiem, ilu Żydów wymordowali członkowie narodu wybranego, jakim niewątpliwie
                  > jest Polska. Wiem, jak mordowano ich w mieście i okolicach Przemyśla. Jeden ze
                  > ''sposobów'' polegał na znalezieniu Żydów, którzy za opłata chcieli dostać si
                  > ę przez San do częsci miasta okupowanej przez Armię Czerwoną. Albo tak byli pro
                  > wadzeni nocą przez rzekę, aby nie mieli szans wyjść z niej żywi (głębia, wiry i
                  > td.), albo też dostawali po głowie czymś ''konkretnym'' na środki rzeki, a trac
                  > ac przytomność szybko przenosili się na łono Abrahama. Oczywiście były przypadk
                  > i, że takie ucieczki ze strefy niemieckiej konczyły się sukcesem, ale i skur...
                  > nie brakowało. Co najmniej kilka bardzo znanych i ''zacznych'' przemyskich rodz
                  > in dobrze się na żydowskiej krwi utuczyło, ale było, minęlo - kaci nie żyją, a
                  > ich potomkowie nie wiedzą, czym się dziadkowie i ojcowie zajmowali . Z takiego
                  > założenia wychodził m.in. niezapomniany Salomon Freinfeld, bardzo popularny w s
                  > woim czasiie ''pan Szlomek'', który niejednokrotnie wiedział kto jaka rodzinę m
                  > a na swoim sumieniu. Ja dopiero po jakichś 30 latach zweryfikowałem niektóre z
                  > faktów uzyskanych od ""Szlomka''. Np. pan Z. z Szajbówki miał zawsze pod ręką m
                  > łotek...

Kazdy zweryfikowal co chcial. Jest taka miejscowosc, Borne Sulinowo. Miejsce kazni Polakow. Sprawcami byli nasi starsi bracia w wierze.
                  Jest tez taka postac, znana pod pseudonimem "Inka". Jeden z zasluzonych w jej sprawie z Izraela pisal do Polski o zaswiadczenie, ze dzialal, pracowal i mialby dzis wieksza emeryture , gdyby mu swistek wystawic...
                  Po wojnie w Polsce zginelo kilkaset tysiecy Polakow - nazwiska oprawcow mieszkajacych np. w Szwecji - znamy.

I jeszcze jedno. To jak to jest? Jak Polacy donosili Niemcom - trzeba rozliczyc,
                  jak donosili do NKWD, UB - to obrzydliwe grzebanie w przeszlosci?
                  To co? Lustrujemy? ALE WSZYSTKICH, prosze, WSZYSTKICH !!!!!!!!!!
                  • Gość: historyk Re: Isakowicz, Polacy i Żydzi... IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 17:07
                    > Po wojnie w Polsce zginelo kilkaset tysiecy Polakow

Skąd te dane? Z brudnego palca?
                    • skok Taki z Ciebie historyk? 04.01.11, 17:22
                      Liczba ofiar terroru do 1954 roku jest szacowana na dziesiątki tysięcy[10]. Wikipedia ( tyle wiedzy Ci na razie wystarczy).
                      A 1954 to jeszcze nie jest koniec tej szczesliwosci. Ludzie gineli jeszcze dlugo np. taki ksiadz Popieluszko, cz gornicy. Ale to na innej lekcji.
                      • Gość: historyk Re: Taki z Ciebie historyk? IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 18:38
                        skok napisała:

> Liczba ofiar terroru do 1954 roku jest szacowana na dziesiątki tysięcy[10

Oznacza to, że w najgorszym okresie powojennego terroru zginęło ok. 20 tys. osób (przez mniej więcej 10 lat).

> A 1954 to jeszcze nie jest koniec tej szczesliwosci. Ludzie gineli jeszcze dlug
                        > o np. taki ksiadz Popieluszko, cz gornicy.

Po 1954 roku PRL istniała jakieś 35 lat, a więc - gdyby utrzymały się proporcje zbrodniczości a la Stalin - na terenie Polski zginęłoby jeszcze ok. 70 tys. osób; łącznie więc byłoby to niecałe 100 tys. osób (a nie "setki tysięcy"). Niestety dla Pani (a dla mnie i reszty Polaków - na szczęście), terror po 1956 nie był już tak masowy, więc komuniści zamordowali przez te trzy i pół dekady maksymalnie kilka tysięcy ludzi (i to bardzo przeszacowując). Chyba że ma Pani dane o kilkunastu tysiącach górników oraz o kilku tysiącach księży Popiełuszków, jak wynika z przytoczonych przykładów. Chętnie dowiem się, ile tysięcy ludzi zginęło w kopalni "Wujek" i ile tysięcy księży zostało pozbawionych życia przez komunistów po 1954 roku na terenie Polski. Na razie bowiem widać, że nie potrafi Pani uargumentować swoich absurdalnych tez liczbowych, zamiast tego używa Pani osobistych wycieczek. Ale mnie to nie wzrusza, bo wiem, że agresja wobec osoby jest pochodną braku pewności - a Pani nie jest pewna swoich absurdalnych rachunków...
    • gate.of.delirium Debata w TVP 2 - link do video 04.01.11, 09:31
      Wczoraj w TVP 2 w programie "Tomasz Lis na żywo" odbyła sie debata nt. nowej książki Grossa z udziałem autora oraz jego żony. Podaję link do nagrania video:

www.przeklej.pl/plik/zlote-zniwa-grossa-lis-na-zywo-debata-03-01-2011-tvp-2-avi-0025ib4g703p
      oraz dyskusji na forum TVP:

www.tomaszlisnazywo.pl/forum/3312,index.html
    • Gość: Ika To tylko wierzchołek góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 17:55
      Witam w Nowym Roku.
      Widzę duże zainteresowanie tematami drażliwymi z naszej niedalekiej historii.Niektóre drażliwe sprawy poruszaliśmy już na naszym lokalnym forum.
      Coś się dzieje w naszym społeczeństwie skoro już na forum publicznym staramy sie rozliczyć i przekazać pełną wiedzę opartą na prawdzie a nie na legendach o naszym Narodzie.
      Znacznie lepiej będzie jak zrobimy to sami niż inni w tym nam będą pomagać.
      Cywilizowane narody też nie wolne od grzechu zrobiły to już dawno,w byłych krajach post-komuny zamiata się to dalej pod dywan.
      Wydaje mi się,że dla naszego dobra powinniśmy pozbyć się dywanu.Zobaczymy wtedy ile śmiecia pod nim było i jakie to było śmiecie.Pozwoli to żyć godnie następnym naszym pokoleniom,których nikt obcy nie będzie wytykał palcem .
      • common-sense-ltd Re: To tylko wierzchołek góry;) 04.01.11, 20:06
        Osobniki mierne, na ogół, interesują się "bele czym".
        Polecam archiwum tutejszego forum.
      • Gość: Prześmiewca Re: To tylko wierzchołek góry IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 22:28
        To może nam szanowna "Ika" zacytuje tutaj kilka zarządzeń niemieckich z lat 39-45 odnośnie:
        posiadania,przynależenia,ukrywania i kar z tym związanych.Jak czytam, "Coś się dzieje w naszym społeczeństwie skoro już na forum publicznym staramy się rozliczyć i przekazać pełną wiedzę oparta na prawdzie a nie legendach o naszym narodzie".Każdy logicznie myślący człowiek wie że, "dzisiejsze społeczeństwo" to ludzie w większości nie pamiętający realiów wojny.Ci którzy pamiętają, maja dzisiaj średnio po 85 lat i masowo piszą na tym forum(sic!)
        Na dodatek nie wszyscy z nich uczestniczyli w ognisku wydarzeń.Mogę dodać że prawdziwe archiwa oddziałów AK znajdują się w posiadaniu USA, są tam listy kolaborantów, szmalcowników ,oraz opisy wyroków wykonanych na tych ludziach.O dziwo jeszcze w 1962r były one dostępne jako lektura z pełnymi danymi obwinionych.
        • Gość: Ika Re: To tylko wierzchołek góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 22:46
          Zapraszam Cie "Prześmiewco" do lektury tutejszego forum na drażliwe tematy a znajdziesz prawie wszystkie interesujące Cię zagadnienia poruszone w Twoim poście.Zatem miłej lektury.
          A jak bedziesz posiadał już wiedzę choć podstawowa w temacie zapraszam do dyskusji.Oczywiście nie pytaniami tylko argumentami.
          • Gość: Prześmiewca Re: To tylko wierzchołek góry IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 23:40
            Podnoszę tą rękawicę mimo inwektyw,ale postawię pewne warunki .Przeczytam wpisy i zadam zagadkę .Jeśli odpowiedź będzie błędna nie podejmuję tematu z uwagi na nieprzygotowanie strony przeciwnej .
      • gate.of.delirium A Ika z góry ogląda same chmury... 04.01.11, 22:53
        Gość portalu: Ika napisał(a):

> Znacznie lepiej będzie jak zrobimy to sami niż inni w tym nam będą pomagać.

W chwili obecnej nie ma znaczenia to co my robim,y ponieważ to inni (z Waszyngtonu i Brukseli) podejmują decyzje za nas (vide sprawa EURECO).

> Wydaje mi się,że dla naszego dobra powinniśmy pozbyć się dywanu.Zobaczymy wtedy
        > ile śmiecia pod nim było i jakie to było śmiecie.

Są tam mn. sprawy dotyczące "żóltej policji" (żydowskiej policji w gettach), żydowskich działaczy i funkcjonariuszy Kominternu oraz NKWD i UB, są tam sprawy Bundu, ścisłej współpracy organizacji żydowskich w dawnym zaborze pruskim II RP z wywiadem Republiki Weimarskiej. Każdy, kto próbuje poruszać ten temat, natychmiast jest okrzykiwany przez amerykańskich Żydów antysemitą oraz nazistą.

Pozwoli to żyć godnie następn
        > ym naszym pokoleniom,których nikt obcy nie będzie wytykał palcem .

Za późno, lepiej już było. Dzięki styropianowym elitom na kilka pokoleń zostaliśmy "dziadami" Europy...
        • Gość: Ika Re: A Ika z góry ogląda same chmury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 23:02
          Śmieci jest znacznie więcej niż Ci sie wydaje.Są też śmiecie o których od niedawna i to bardzo nieśmiało zaczyna się mówić.Trzeba je samemu posortowac a nie zlecać innym,którzy potrafia wykorzystać je przeciwko nam.
          • common-sense-ltd Re: Hmmm...;) 04.01.11, 23:06
            Nie każdemu, na szczęście, odpowiada praca w sortowni śmieci, tzw iko.
          • gate.of.delirium Czy żydowscy szmalcownicy są pod dywanem Iki ? 05.01.11, 09:33

> Śmieci jest znacznie więcej niż Ci sie wydaje.

A co z takimi śmieciami ? Kto ma to sprzątać - my czy Yad Vashem ? Kto się odważy, no kto ??

"Kiedy policja żydowska wyłapywała ludzi bez zaświadczeń pracy z domów, przyszło dwóch policjantów do JBD. Jeden z nich był kolegą szkolnym JBD. Zatrzymał go i powiedział, że ukrył matkę w ubikacji, prosił, żeby udawał że jej nie widzi i nie dopuścił swego kolegi do rewizji. Zgodził się, ale za pieniądze." Stefan Chaskielewicz, Ukrywałem się w Warszawie. Styczeń 1943 - styczeń 1945, str. 120 [1]
    • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla tych co w amoku 04.01.11, 22:02
      "Amok przebaczania przybrał formę wiernopoddańczą najwyższych władz państwowych i kościelnych w stosunku do Ukrainy. Jest to postawa faryzejska wobec narodowej tragedii, świadcząca o braku odpowiedzialności i poczucia godności narodowej.
      Nie informuje się społeczeństwa, że chodzi o wybaczenie ukraińskim nacjonalistom, zdziczałym mordercom, którzy wspomagali niemiecki plan zagłady: Żydów, Romów, jeńców radzieckich, Polaków oraz osób innych narodowości. Represje przeciwko ludności polskiej rozpoczęli Niemcy z policją ukraińską już jesienią 1942 r. Od początku 1943 r. zbrojne bojówki OUN-Bandery zainicjowały planową, doktrynalną i masową rzeź Polaków, największych wrogów przyszłej jednoetnicznej Ukrainy."
      przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=16110
      • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla tych co w amoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 22:49
        Wydaje mi się,ze post ten poświęcony jest relacjom polsko-żydowskim a nie ukraińskim.Nic nie szkodzi na przeszkodzie byś taki post po prostu założył.
        • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla tych co w amoku 04.01.11, 23:10
          Ten WĄTEK wcale nie jest "poświęcony" żadnym relacjom.....typowe dla forum bicie jedynej, słusznej piany, czyli peerelowska propaganda w gazetkowo-trollowym wydaniu.
          • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla tych co w amoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 23:14
            Chyba masz rację.Bardzo daleko odbiega od tematu
            • lechowski51 Re: Kolejny temat dla tych co w amoku 04.01.11, 23:27
              Jak koniecznie chcesz...to wracamy do relacji polsko-zydowskich;
              www.abcnet.com.pl/node/3077
              • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla tych co w amoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 23:58
                Bardzo ciekawy artykuł choc lekko przejaskrawiony wczesnego okresu komunizmu w naszym kraju.Rzeczywiście aparat represji szczególnie UB był kierowany przez Żydów.Ale byli w nim też Polacy w tym także z AK szczególnie młodych umiejących tylko mordować i zadawać cierpienie.
                Nikt nie twierdzi,że wszyscy Żydzi byli dobrzy a Polacy tylko źli.Obojętnie co będziemy myśleli i jak sobie tłumaczyli tow holokauście braliśmy udział. Fakty są bezporne.
                Natomiast więź międzyludzka mimo wielu przeciwności między tymi narodami istniała i istnieje.
                Tylo fanatycy z jednej i drugiej strony żądni byli chęci odwetu.

Ale cieszę się bardzo Lechosiu,że wreszcie zrozumiałeś,ze nie jesteśmy narodem wybranym lecz zwykłym mającym grzechy w tym śmiertelne.Mam nadzieję,że będziesz w tym roku normalnym człowiekiem zyjącym w/g dekalogu a nie wytycznych kleru.

• kocur_zalogowany Gwoli ścisłości, to w latach 1944-1954 05.01.11, 06:09
                  w kierownictwie MBP było 37% osób pochodzenia żydowskiego, a wśród szefów wojewódzkich UB i ich zastępców 22% miało pochodzenie żydowskie. Większość stanowili Polacy i to według dzisiejszych kryteriów katolicy, bo zostali przed wojną ochrzczeni i nie dokonali aktu apostazji (pisemne oświadczenie, dwóch świadków itd, wątpię, żeby komuś się chciało takimi bzdurami zajmować). Czyli to Polacy-katolicy kierowali aparatem represji.
              • common-sense-ltd Re: „Tak łatwo wzbudzić nienawiść..." 05.01.11, 06:36
                "„Nazywajmy zawsze rzeczy po imieniu
                i drwijmy z takiej metody, choćby w szaty
                uczonych zmów przybranej, która z białego
                robi czarne, a dzień każe nazywać nocą.”

Słowa powyższe powinny być mottem tego forum.
                Może wówczas już nikt, nigdy nie byłby w tym miejscu wyszydzany, poniżany, prześladowany.
                A cały artykuł polecam zarówno tym, którzy rozpętali tutaj piekło nienawiści, jak i tym, którzy przez cały rok włożyli mnóstwo energii i osobistego zaangażowania, aby kłamstwami, oszczerstwami i obelgami niszczyć dobre imię obcych, a życzliwych im ludzi.
                • Gość: Ika Re: „Tak łatwo wzbudzić nienawiść..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:03
                  Brawo common-sense-ltd.
                  To motto rzeczywiście winno być zawołaniemm naszych narodowców i osób do nich zbliżonych .
                  Cała kwit esencja.Krótko i w pełni charakteryzuje świat kurduplowatych umysłów opartych na populiźmie.
                • solist Re: „Tak łatwo wzbudzić nienawiść..." 05.01.11, 11:12
                  I tym z obsesjami odnośnie nicków też należy dobrze życzyć. Common, prośba, napisz w końcu coś w temacie
    • Gość: Ika Oświęcim i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:23
      Ale wracajmy do tematu.A szczególnie zbeszczeszczenia zwłok tak obrazowo przedstawione przez Grossa.Disiejsza ludność zamieszkała w rejonie Treblinki bez żadnych oporów potwierdza ,że takie fakty miały miejsce.
      Nie jest to odosobniony przypadek.

Takie samo zjawisko o znacznie szerszym zasięgu występowało w rejonie obozów śmierci Oświęcim.Tam na tzw"doły" wychodziły całe okoliczne miejscowości .Pracowali jak na kartoflisku.
      Nikt nie przejmował się,że grzebią w ludzkich szczątkach.Kiedy już wierzchnie warstwy zostały dokładnie przetrzebione i trudno było grzebać głębiej bardziej przeciębiorczy wymyślili,że dobrze by było teren "dołów" zbombardować.Stosowna delegacja udała się do lotników rosyjskich stacjonujących na Balicach.Przedstawili swoje potrzeby rosyjskim lotnikom.Ci z pozoru się zgodzili za morze wódki lecz powiadomili swego dowódcę.Zaczeła się prawdziwa hryja.Rosjanie byli tak wściekli,że aresztowano i osadzono w więzieniach dużą ilość" kopaczy"
      Praca na "dołach" przyjeła cechy konspiracji.Głód złota był większy niż strach przed więzieniem.
    • Gość: Ika Re:Treblinka i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:46
      Co mówią mieszkańcy:
      www.tvn24.pl/12690,1687771,0,1,niektorzy-zyli-tylko-z-tego,wiadomosc.html
      • lechowski51 Re:Treblinka i okolice 05.01.11, 11:16
        Z tego artykulu ktory linkowalem Tobie i innym pojebusom tego forum chcialbyl dedykowac ten fragment;

Należało się teraz ze wszystkiego śmiać. Z Bora-Komorowskiego - jak Marianowicz, z Polski przedwojennej - jak Mickiewicz, Marianowicz czy Pasternak, z rządu londyńskiego - jak karykaturzysta Zaruba, z Armii Krajowej - jak Jerzy Andrzejewski, Adam Włodek i Tadeusz Kubiak, czy z aresztowanych księży - jak Krystyna Żywulska, żona dyrektora Departamentu III MBP, Leona Andrzejewskiego, prowadzącego akcję przeciwko wszelkim ruchom podziemnym. A wszystko po to, aby, jak mawiał Anatol Fejgin, „zabić polską dumę, rozstrzelać patriotyzm.”(19)
        • Gość: pysio Re:Treblinka i okolice IP: 213.25.24.* 05.01.11, 11:56
          Mam pytanie do historyków czyt, propagandystów;
          Czy te obliczenia o wymordowanych żydach dotyczą Polski przedwojennej czy Polski w obecnych granicach?
          Czy te opowieści "naocznych świadków" były jakoś weryfikowane bo z opisów wynika że nie bardzo.
          Czy mordy ad hoc różnią się od mordów organizowanych np przez takie organizacje jak upa, nsdap czy kpzr?
          I ostatnie; czy byt określa świadomość?
        • Gość: Ika Do Lechosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:05
          Lechosiu.Nikt nie zaprzecza ,ze jako Naród mamy bardzo dużo cech pozytywnych i tymi się chwalimy .Znane są prawie wszystkim od przedszkola poczynając.
          Ale mamy też grzechy tak jak inne narody lecz o nich nie mówimy skrzętnie zamiatając tą wiedzę pod dywan.Tak sie stało ,,ze pod dywanem jest tego tak dużo,że nawet cząstkowe przekazanie ich do ogólnej wiadomości powoduje szok psychiczny. Tych co dotyczas uwazaliśmy za bohaterów to zwykli bandyci i mordercy.Ci co powinni dbać o stronę duchową narodu to zwykli kapusie w komuniźmie a kolaboranci w czasach okupacji itp.
          Problem dotyczy całych grup społecznych a nie tylko pojedynczych przypadków.
          Najgorsze jest to ,ze wszelakiej maści szumowiny najgłośniej krzyczą o patriotyźmie,nawet nie rozumiejąc tego słowa.

W tym wątku rozmawiamy o relacjach polsko-żydowskich jak narodach a nie o aparatach ucisku. Tak,ze bądź łaskawy trzymać się tematu.
          Jeżeli chodzi ci o duchownych i ich działanie w okresie wojny to masz sąsiedni wątek gdzie możesz błysnąć wiedzą.
          • gate.of.delirium Co Lechowski zawdzięcza, że się Ika odwdzięcza ? 05.01.11, 13:12
            " [...] Również pierwsza publiczna egzekucja ludności polskiej na terenie miasta 6 września 1943 to stracenie Michała Kruka i innych za pomoc Żydom. Ogółem za ukrywanie Żydów rozstrzelali hitlerowcy w Przemyślu 568 osób [...]"

www.kki.pl/piojar/polemiki/holocaust/zaglada.html
            Jak Żydzi potraktowali osoby niosące im pomoc ? Czyż nie tak:

"Mendel Tune, przemysłowiec z Nowego Jorku, wycenił swoje życie na jednego dolara. Przesłał go swoim polskim wybawcom 50 lat temu. Uważa, ze wyrównal rachunki [...]"

www.kki.pl/piojar/polemiki/wdziecznosc/wdziecznosc.html
            • Gość: Ika Re: Co Lechowski zawdzięcza, że się Ika odwdzięcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:43
              Panu Włodkowi zapewne się cos pomyliło.Wyliczanki pokrywają sie z dotychczasowymi ustaleniami odnośnie getta.Poza gettem oraz w jego ruinach po likwidacji getta ukrywało się około 1200 Żydów,których w zasadzie dzięki pomocy miejscowej ludności udało się Niemcom wyłapać w ciągu pół roku.
              Jeżeli zaś chodzi o ukrywanie Żydów przez mieszkańców naszego miasta to były przypadki sporadyczne w zasadzie pokrywające się z wyliczanką Pana Włodka.Nie wymienił tylko kilka przypadków ukrywania Żydów na Cebulance,gdzie Niemiec i szmalcownik bał sie wchodzić.

Zapędził sie i to bardzo "Ogółem za ukrywanie Żydów rozstrzelali hitlerowcy w Przemyślu 568 osób." To wierutna bzdura. W czasie całej okupacji niemcy nie roztrzelali takiej ilości Polaków w mieście.
              • gate.of.delirium Re: Co Lechowski zawdzięcza, że się Ika odwdzięcz 05.01.11, 13:56

pomocy miejscowej l
                > udności udało się Niemcom wyłapać w ciągu pół roku.

Co to jest ta "miejscowa ludność" ? Bo np. w ostatnim programie "Tomasz Lis na żywo" dotyczącego nowej książki Grossa, autor miejscową ludnością mordującą Żydów w Ponarach nazwał litewskich szaulisów, którzy jego zdaniem byli Polakami...

>
                > Zapędził sie i to bardzo "Ogółem za ukrywanie Żydów rozstrzelali hitlerowcy w P
                > rzemyślu 568 osób." To wierutna bzdura. W czasie całej okupacji niemcy nie rozt
                > rzelali takiej ilości Polaków w mieście.

To Polacy w Przemyślu sami się rozstrzeliwali ?
    • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:50
      Zapraszam na "Dni judaizmu" w Przemyślu.Bedzie tam też wystawa gdzie wymienieni są Ci co pomagali Żydomw czasie okupacji.Warto zobaczyć.
      • gate.of.delirium Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 14:00

> Zapraszam na "Dni judaizmu" w Przemyślu.Bedzie tam też wystawa gdzie wymienieni
        > są Ci co pomagali Żydomw czasie okupacji.Warto zobaczyć.

A kiedy będzie wystawa o tym jak otrzymujący pomoc "oszcz...li" Polaków ?

"Muszę też podkreślić antypolonizm znanego historyka dr Emanuela Ringelbluma. Robię to z przykrością, gdyż jako organizator Archiwum warszawskicgo getta i główny jego autor, ma on wielkie zasługi w odnotowywaniu i uwiecznianiu zdarzeń okupacyjnych getta. Wprawdzie do tych notatek trzeba podchodzić krytycznie, gdyż Ringelblum notował wszystko co mu doniesionok, zatem i niesprawdzone plotki, fałszywe pogłoski, panikarskie nastroje, nic mające pokrycia w rzeczywistości, które często były niesprawdzalne z racji izolacji getta. Mimo to Podziemne Archiwum Getta jest poważnym dokumentem tamtych czasów. Ale przy tych obiektywnych zasługach dla społeczeństwa żydowskiego, nieuczciwe zajął stanowisko wobec Polaków. Okazał się niewdzięcznikiem za przyjęcie jego rodziny i kilku Żydów do bunkra na posesji ogrodnika Marczaka przy ul. Grójeckiej 84. Sam jako pracownik szopu drzewnego Hallmana wywieziony do Trawnik, został stamtąd wykupiony w lipcu 1943 r. i ukryty na Grójeckiej 84. Ratować chciano człowieka, jak się zdawało wybitnego. Tymczasem okazał się małym moralnie, okazał się fałszerzem historii w duchu wrogim Polakom. Wtedy to zamiast dziękować za pomoc, zaczął tę polską pomoc dla Żydów umniejszać. W pisanych w bunkrze pracach typu historycznego wycofał się z pierwotnie podawanej przez niego liczby 60 000 ukrywanych Żydów do 30 000, a ukrywanych w Warszawie z 30 000 na 20 000. Podczas, gdy ta pomoc w roku 1943 nadal się zwiększała i ilość ukrywanych Żydów była kilkakrotnie większa. Wtedy też stwierdził on, w tej fałszerskiej pracy, że Polacy ukrywali Żydów tylko za pieniądze i tak długo jak mieli pieniądze. Sam zaś z rodziną ukrywany był za darmo, wykupiony z obozu i przywieziony tylko przez Polaków. Nie wpływało to na jego antypolskie nastawienie, które było starej daty, bo wywodzące się z powiązań ze syjonistyczną warszawską lożą B'nei Brith („Braterstwo") dofinansowującą jego działalność naukową. Ringelblum nic przeżył wojny. Bunkier jego ukrycia został wykryty przez Niemców, on z rodziną zamordowany, a dające mu schronienie rodziny Marczaka i Wolskiego rozstrzelane. Tak Polacy zapłacili głowami na równi z ukrywanym wrogiem żydowskim [...]"

www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/getto_warsz2.html
        • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 14:36
          Widzę,ze posiłkujesz się wydawnictwem ND-ckim .Ma to do siebie ,ze wchodzi w świat legend i baśni o naszym narodzie a szczególnie jako obrońcy słabszych i pokrzywdzonych.Bardzo duzo zafałszowań od szmalcowników poczowszy.
          Pozwól,ze ciCi dokończę całą historię dr Emanuela Ringelbluma.
          Otóż Żydzi robili wszystko by oszczędzić swoją inteligencję.Pieniądze i dobra w tej materii nie liczyły sie.Fakt Ringelblum zostal wykupiony z Trawnik za pieniądze żydowskie i ci co go wykupowali za swoją dolę mogli wraz z rodzinami żyć kilka lat.Niestety niektórym było to mało.Zarządali znacznie wyższego wynagrodzenia za ukrywanie.Takich pieniędzy nie było.
          Nie opłacało się więc ukrywać.
          Ukrywający sie Żydzi przyjeli wówczas inną taktykę.Tam gdzie ukrywani byli za pieniądze i gdy te pieniądze się skończyły byli denuncjonowani przez ukrywających do gestapo.
          Wówczas Żydzi wiedząc że zginą podawali dokładnie gestapo kto ich ukrywał i za jakie pieniądze. Gestapo więcej nie trzeba było.Roztrzelali wszystkich.
          Takie postępowanie Żydów mocno wystraszyło i donosy w zasadzie skończyły się.
          Dzięki temu nielicznym Żydom udało się dotrwać do końca wojny.
          Nadmieniasz coś o jednym dolarze od żydowskiego przemysłowca.Ciekawe ile dostali zanim przyjeli na przechowanie .
          • Gość: pysio Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 213.25.24.* 05.01.11, 15:00
            Ika ty naprawdę jesteś walnięta i to zdrowo jako propagandzistka! Każde nie pokrywające się z twoimi poglądami - poglądy innych to baśnie i legendy. Kup se jakiś porządny młot!!!
          • gate.of.delirium Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 15:07

> Widzę,ze posiłkujesz się wydawnictwem ND-ckim.

Na ogół firma wydawnicza nie ma żadnego wpływu na jakość tytułu. Z PWN-u wyszło wiele pozycji ciekawych oraz wiele bzdur.

Ma to do siebie ,ze wchodzi w św
            > iat legend i baśni o naszym narodzie a szczególnie jako obrońcy słabszych i pok
            > rzywdzonych.Bardzo duzo zafałszowań od szmalcowników poczowszy.

Baśnie i legendy nie są wyłącznie domeną endeków. Jan Gross uprawia te poletko w nie mniejszym stopniu, aniżeli Mistrz Wincenty.

> Pozwól,ze ciCi dokończę całą historię dr Emanuela Ringelbluma.

Słucham uważnie...

> Otóż Żydzi robili wszystko by oszczędzić swoją inteligencję.Pieniądze i dobra w
            > tej materii nie liczyły sie.Fakt Ringelblum zostal wykupiony z Trawnik za pien
            > iądze żydowskie i ci co go wykupowali za swoją dolę mogli wraz z rodzinami żyć
            > kilka lat.Niestety niektórym było to mało.Zarządali znacznie wyższego wynagrodz
            > enia za ukrywanie.Takich pieniędzy nie było.
            > Nie opłacało się więc ukrywać.

Do tej pory rozumiem, ale dalej to Jan Gross w postaci czystej...

> Ukrywający sie Żydzi przyjeli wówczas inną taktykę.
            ....................................................................................................
            Czyli kto konkretnie ? Ta użyta przez Ciebie liczba mnoga odnosi się do dr Ringelbluma, czy kogoś innego, jeżeli tak to do kogo ?
            ....................................................................................................
            Tam gdzie ukrywani byli za p
            > ieniądze i gdy te pieniądze się skończyły byli denuncjonowani przez ukrywający
            > ch do gestapo.
            > Wówczas Żydzi wiedząc że zginą podawali dokładnie gestapo kto ich ukrywał i za
            > jakie pieniądze. Gestapo więcej nie trzeba było.Roztrzelali wszystkich.
            ..................................................................................................................

To znaczy, że dr Rindelblum został wydany przez Marczaków i Wolskich w ręce Gestapo i w odwecie podał Niemcom ich nazwiska, czy też tak jak J. Gross domyślasz się i w oparciu o domysły rekonstruujesz fakty historyczne ? Może jednak podasz konkretne źródło...

.......................................................................................................................

> Takie postępowanie Żydów mocno wystraszyło i donosy w zasadzie skończyły się.

Ta konstatacja też z warsztatu naukowego J. Grossa ? Potwierdza to jakieś źródło ? Moim zdanie przyczyna leży w tym, że po pewnym czasie Żydów zostało bardzo niewielu, a ponadto podziemie zaczęło coraz częściej strzelać do szmalcowników, więc znacznie wzrosło ryzyko tego procederu. Ale nie prowadziłem żadnych badań pod tym kątem, nie mam bezpośrednich źródeł, więc to tylko moje przypuszczenia. Z tego względu bardziej wierzę T. Bednarczykowi, aniżeli Tobie.

> Dzięki temu nielicznym Żydom udało się dotrwać do końca wojny.
            > Nadmieniasz coś o jednym dolarze od żydowskiego przemysłowca.Ciekawe ile dostal
            > i zanim przyjeli na przechowanie .

Nie wiem i nikt tego teraz nie wie. Rodzina Mendochów, która ukryła Mendela Tuna żyła w skrajnej biedzie, a za coś musiała utrzymać kilka dodatkowych i z oczywistych względów niepracujących uciekinierów...
            • Gość: pysio Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 213.25.24.* 05.01.11, 15:16
              Takie ukrywanie lub przewożenie żydów na zachodzie odbywało się też tylko za sowitą zapłatą. Ale cóż, propagandzista takich rzeczy ma prawo nie widzieć. Ostatecznie od tego jest!
              • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 16:15
                Droga "Pysiu"
                Temat Żydów na zachodzie omawialiśmy już na tym forum w drażliwych wątkach.Tam znajdziesz odpowiedź na interesujący Cię problem. Zatem miłej lektury.
                Jak już będziesz miała trochę wiedzy w temacie poruszanym w tym wątku zapraszam do dyskusji.Oczywiście twa wiedza mile jest widziana w argumentach a nie pytaniach.
                • Gość: pysio Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 213.25.24.* 05.01.11, 18:09
                  Stawiasz sprawę w sposób wygodny dla siebie. A dlaczego niby nie ma być pytań? Bo trudno na nie odpowiedzieć? Jesteś, jak to bez przerwy podkreślasz chodzącą encyklopedią to nie powinnaś mieć problemów! Ja wiem że pytania są łatwe ale odpowiedzi już nie. Masz okazję zabłysnąć. Poruszasz problem i podajesz go jako dogmat czy do dyskusji? W większości i tak się powołujesz na zasłyszane i niesprawdzone fakty lub niemożliwe do udowodnienia więc wątpliwości nie brakuje. Naprawdę trudno mi uwierzyć że kończyłaś historię bo historyk podaje fakty a interpretację zostawia czytelnikowi. Powoływanie się na polakożerców i gnidy propagandowe to działanie odległe o lata świetlne od prawdziwych historyków!
                  • Gość: kres Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.11, 20:27
                    co jeszcze chcielibysmy powiedzieć w tym wątku.No bo już wiemy że byli kanalie wsród Polaków,że zdarzali sie nawet mordercy wykorzystujący nadarzającą się sytuację do wzbogacenia się. Wiemy tez że byli tacy sami wśród Zydów i wśród innych narodów.Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem będzie jak tymi brudnymi sprawami zajmą się fachowcy tj. historycy. Najlepiej będzie jak beda grzebać pod swoimi dywanami,tj każdy niech zajmie się brudami swego narodu.Oczywiście niech sie spotykają i wzajemnie wyjasniają sprawy trudne.Oglądałem program Lisa i słuchałem wywiadu z pisarzem Grossem.Podkreslam słowo pisarz, nie historyk opierający sie na konkretnych dokumentach.Uznaję jego prawo jako pisarza tym bardziej jako człowieka , a jeszcze bardziej jako Żyda z polskimi korzeniami do zajmowania się tym arcytrudnym tematem.Ale pisarz nie powinien w takim temacie ulegac pokusie manipulacji.To nie jest temat gdzie można manipulować i szkoda że tego nie dostrzegają inni Żydzi.

Dla mnie osobiście mimo mego wieku te sprawy są historią. Wolałbym aby na forum toczyła się dyskusja np w temacie czy Polacy życzą sobie coraz większej obecności Żydów w Polsce.Bowiem ta obecność jest coraz większa co widac może nie w Przemyślu ale napewno w większych miastach Polski.W ubiegłym roku widziałem przedstawicieli tego narodu na ul Lwowskiej w rejonie hotelu "marco"dobrze im sie przyglądałem i wówczas/rok temu / pomyślałem sobie że ci ludzie w długich płaszczach,dużych okrągłych futrzanych czapkach, z długimi pejsami, są mi całkowicie obcy.Obcy pod każdym względem.Pomyślałem również że nie chciałbym mieć takich sąsiadów.Może ktoś pomyśli;ot Polak antysemita.Czy to że nie chcę obcych pod kazdym względem mi ludzi mieć za sąsiadów , w moim kraju ,w moim mieście swiadczy o antysemityźmie? dla mnie normalne jest to że sąsiadem jest Ukrainiec,może Białorusin czy Rosjanin.To są bratnie dusze, o podobnej kulturze,mentalności ,języku i mimo trudnej przeszłości takimi pozostaną.
                    A Żydzi? Za bardzo obcy kulturowo ,mentalnie ,językowo i pod każdym innym względem. Moim zdaniem ich miejsce jest w Izraelu.
                    • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 20:39
                      Nie rozumiem Twoich uprzedzeń, Kres. Sorry, ale Twoje dywagacje na temat chałatów i pejsów trącą nie tyle antysemityzmem, co ksenofobią.
                      Pracowałam dla Żydów, przyjaźniłam się z nimi i mam jak najlepsze zdanie na ich temat.
                      Nie ulega wątpliwości, że wolałabym mieć za sąsiadów Żydów, niż któregokolwiek z tutejszytch mykołowatych(!)
                      Kres, jesteśmy wszyscy tylko i aż ludźmi, a interesy wielkich tego świata nie powinny nam przysłaniać prawdziwego piękna, które zawsze tkwi w odmienności.
                      • Gość: kres Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.11, 21:06
                        a po co mi takie pejsowate piekno? - to żart ,może kiepski .
                        Ja wyciągam wnioski z historii, mimo wieków wspólnego zamieszkiwania pozostawali odrębną,obcą grupą narodowościową.To oni wybierali ,chcieli być obcy,pozostali obcymi i jako tacy dla mnie są nie miłymi goścmi. Miejsce obcych jest w ich kraju, w Izraelu.
                        • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 21:14
                          Słuchaj Kres, robisz tu wrażenie człowieka mądrego, więc nie opowiadaj o edenie w Izraelu, bo wszyscy znamy te realia.
                          Wyobraź sobie, że dla wielu Żydów Polska była, jest i pozostanie, po prostu, ojczyzną ich dziadów i ojców, dokładnie tak jak dla Ciebie i dla mnie.
                          Mieli i mają prawą tworzyć i budować ten kraj. Mają prawo tu mieszkać i ze wszech miar zasługują na szacunek ze względu na zdolność zachowania odrębności religijno-kulturowej przez wieki.
                          • Gość: kres Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.11, 21:53
                            więc mamy odrębne ,całkowicie przeciwne zdanie w tym temacie.
                            Jak wszytkim wiadomo w poszczególnych kantonach Szwajcarzy mówią różnymi językami;niemieckim,francuskim czy włoskim.A mimo to stanowia jeden naród.Mądry naród który mimo posługiwania sie różnymi językami potrafi podejmować decyzje w ważnych dla niego sprawach.
                            Czy my z Żydami jesteśmy jednym narodem? Nie jesteśmy. Czy całkowicie obce dwa narody będą budować pomyślność Polski.Moim zdaniem nie będą. Na koniec ,10 wieków wstecz zaprosił ich czy też dał zezwolenie na osiedlenie polski władca,obecnie suwerenem jest Naród Polski.Czy Żydzi zapytali ten naród o zgodę?Nie zapytali,wchodzą tylnymi drzwiami bez zaproszenia ,bez zgody.Dla mnie Żydzi są goścmi w moim kraju,i jako goście powinni się odpowiednio zachowywać. Gość powinien wiedzieć kiedy należy wyjść bo może gospodarz chce się położyć spać.
                            • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 21:58
                              ...a dla mnie są pełnoprawnymi obywatelami, którzy przez wieki budowali swoistą kulturę tego kraju i byli tu U SIEBIE tak, jak każdy człowiek może się czuć u siebie w każdym zakątku tej pięknej ziemi.
                    • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 20:50
                      Widzisz Kres pytanie w/g mnie powinniśmy postawić inaczej"Czy Żydzi mając tyle przykrych doświadczeń od naszego narodu chcieli by mieszkać obok nas jako sąsiedzi.
                      W/g mnie to pytanie dla nas Polaków byłoby 100 razy ważniejsze.
                      • common-sense-ltd Re: Odp. Bardzo! ;) n/t 05.01.11, 20:52
                      • Gość: kres Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.11, 21:12
                        w tak postawionym pytaniu kryje się zaproszenie.Ja stawiam uczciwie sprawę.Po wszystkich doswiadczeniach są dla mnie nie miłymi goścmi.Nie zapraszam.
                  • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 20:45
                    "Pysiu" zachowujesz się nieracjonalnie.Już wielokrotnie udowodniłeś,że jesteś dyletantem a więc dyskusja z tobą jest naprawdę bezowocna i nic nie wnosi do wyjaśnienia problemu.Aby dyskutować trzeba coś wiedzieć przynajmniej posiadać wiedzę elementarna w omawianym problemie.A Ty co .Podaj choć jedno zdanie w swych wypowiedziach świadczące o tym,że zdolna jesteś podjąc rozmowę a nawet dyskusję w temacie.Prócz słowotoku i obrazania nic Ci nie wychodzi.Może zamiast skupiać się na klawiaturze poświęć kilka wieczorów książce w temacie o którym zdolny będziesz podjąć dyskusję.
                    Wybacz,ale chciała bym wrócić do tematu wątku a nie odpowiadania na twe budujące i odkrywcze pytania .Zatem sięgaj po wiedzę i wracaj po lekturze do dyskusji na argumenty.
                    • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 20:53
                      A jak się już nauczysz języka polskiego, tzw iko....dorośniesz do dyskusji z Pysiem.
                      • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 21:13
                        Pracuję nad tym i staram się.Nie zawsze mi to wychodzi,Ale wiesz w przedszkolu sepleniłam i tak zostało.
                        A tak poza językiem może coś w temacie?
                        • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 21:18
                          To nie efekt wady wymowy, tylko raczej wychowania w diasporze, jak mniemam, kanadyjskiej.
                          Człowiek świadomy własnej niedoskonałości, nie doszukuje się wad u swoich adwersarzy.
                          Skromność doradzam więc. Skromność i odrobinę pokory, nie wspominając o szacunku, bo na tym forum to słowo niezrozumiałe.
                          • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 21:29
                            Proponuję Ci jednak powrót do tematu jezeli posiadasz wiedzę w nim.Jezeli nie to tylko słowotok
                            poparty niewiedzą oczywiście w temacie.
                            Zatem zamiast do klawiatury do lektury zapraszam a oczywiście póżniej do dyskusji.
                            • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 21:31
                              Czy to znaczy, że NAUCZYŁAŚ/ŁEŚ się już polskiego?!;)

Jeśli tak, to kurs błyskawiczny! Nawet ja ci takiego nie mogę zaoferować;)
                    • Gość: pysio Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 213.25.24.* 05.01.11, 21:34
                      Ika ty nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Przecież napisałem wyraźnie że robienie wideł z igły mi dosłownie lata. Mnie interesuje dlaczego tobie tak strasznie zależy aby Polacy czuli się tak samo winni jak np. upowcy czy naziści? Czy można mieć pretensje do narodu który na siłę został wciągnięty w wir wojny czy czystek etnicznych i porównywać go z katami? Jaką trzeba mieć mentalność by skasowanie żyda i do końca nie wiadomo kto to zrobił - porównywać z hekatombą jaką zafundowali nam agresorzy? Skąd u ciebie taka pewność że to Polacy a nie szuje innych narodowości? Masz na to jakieś dowody? To poleć po nazwichu! Zaczęłaś udawać historyczkę a tak naprawdę to czysta histeria anty polska. Na koniec, to nic nie trzeba wiedzieć aby po sposobie pisania poznać kto zacz! A do tego historyczna wiedza elementarna nie jest potrzebna. Na pewno nie dam się wciągnąć do idiotycznej dyskusji jak to w Treblince odkryto pokłady złota i chciano je wydobyć przy pomocy lotnictwa.
                      • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 21:38
                        Brawo Pysio! Nie daj się! ;)))
                        • Gość: Obiektywny Re:odp. dla Pysia - co On na to ? IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.01.11, 21:59
                          Panie Pysio przecież Pani Ika nie wymysla sobie bajek ani zadnej przeklamanej propagandy historycznej . Podaje jedynie fakty oraz przekazuje prawdę z odniesieniem do zbrodni i zbrodniarzy w kazdym narodzie . W polskim narodzie - TEŻ ...!
                          Jak Pan mysli ze Polacy ( nie dotyczy ogólulecz pewnej grupy ludzi ) nie byli
                          zbrodniarzami zaś AK nie dokonywala zbrodni podobnie jak inne podobne formacje z innych nacji . Tak samo postepowali i o tym pisze Pani IKA - pisze szczera prawdę -z czym Pan nie może sie pogodzic bo ma to chyba zakodowane w genach - ciekawe po kim ...może po wujku albo po dziadkach i rodzicach..... ? Pokochaj Pan drugiego człowieka - bez wzgledu na jego nacje lub pochodzenie i zrozum tego człowieka ale człowieka nie zaś zezwierzęconą istotę z dzikiego kraju tj takiego kraju o którym wspominał minister Drzewiecki .
                          TVN24
                          "Judenjagd. Polowanie na Żydów" to praca prof. Jana Grabowskiego z warszawskiego Centrum Badań nad Zagładą Żydów, która jeszcze tej zimy zostanie opublikowana. Będzie to kolejne spojrzenie na relacje polsko-żydowskie podczas wojny.
                          W książce zostały opisane wydarzenia, które rozegrały się w regionach Dąbrowy Tarnowskiej.

Polowanie na Żydów "Niektórzy żyli tylko z tego"
                          - Niektórzy żyli tylko z tego. Byli tacy, co chodzili (tam) normalnie jak... czytaj więcej »

"Komendant [posterunku - J.G.] Lewandowicz mówił do mnie i do młodego policjanta Stachowicza, że macie ich zrobić, bo jeszcze nie zrobiliście. Oznaczało to, że ja z wymienionym mam zastrzelić prowadzone Żydówki. Odpowiedziałem mu, że jeżeli dotychczas nikogo nie zastrzeliłem to i tej Żydówki nie chcę strzelać, na co on mi powiedział, że jestem dupa nie policjant" - to niewielki fragment książki "Judenjagd. Polowanie na Żydów 1942-1945. Studium pewnego powiatu".

W rozmowie z TVN24 Jan Grabowski przybliża relacje, jakie panowały między Polakami a Żydami w ówczesnym czasie. - Bez Polaków to polowanie nie miałoby żadnych szans powodzenia - mówi Jan Grabowski, autor pozycji.

"Złote żniwa" budzą przerażenie, ale zmuszają do trwałego rozliczenia
                          Niezależnie od wszelkich przerysowań, przykłady podane przez Jana T. Grossa... czytaj więcej »- To się odbywało w oparciu o kilka instytucji. Pierwsza to polska policja granatowa - mówi Grabowski. I przybliża kim są ci policjanci. - To są miejscowi ludzie ci policjanci, świetnie znają teren, mają tam rodziny, znają tych Żydów sprzed wojny, wiedzą dokąd ci Żydzi pójdą - wyjaśnia. - Oni rabują ich póki mogą, potem mordują - dodaje.

- Nawet jeżeli ktoś nie bierze udziału w tym, to jest tego świadom. Ci ludzie wiedzą co się dzieje. Tych Żydów wyrywa się z tych wspólnot brutalnie. Jest orgia brutalności - opisuje.

Ciemna strefa

Jak zaznacza Grabowski, jego książka to "nie jest komentarz o polskim społeczeństwie. To komentarz określonych ludziach lat temu 70.". I dodaje, że "musimy być świadomi, że ta ciemna strefa istniała".

kj/mtom
                      • Gość: Ika Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 22:37
                        "Pysiu" postaram się w prostya więc zrozumiały dla Ciebie sposób zaspokoić Twoją ciekawość.
                        Twoje pytanie:dlaczego tobie tak strasznie zależy aby Polacy czuli się tak samo winni jak np. upowcy czy naziści.
                        Moja odpowiedź.Widzisz o zbrodniach upowców i nazistów wiemy prawie wszysto poczynając od przedszkola.W naszym regionie przedstawiano bardzo obrazowo zbrodnie upowców .My zaś zawsze występujemy jako święci wybrani i nieskazitelni. A to nieprawda mordowaliśmy w miarę naszych możliwości naszych sąsiadów jak tylko było można.Dopuszczaliśmy się takich samych metod a niejednokrotnie wymyślając jeszcze straszniejsze.Jesteśmy odpowiedzialni za zorganizowanie śmierci setek tysięcy Polaków/patrz tzw powstanie warszawskie/.
                        Nie bedę wspominała już szczegółowo o pomocy w eksterminacji Żydów .I jeszcze wiele innych niegodnych a skrzętnie ukrywanych naszych postepowań wobec innych sasiednich narodów.
                        Widzisz u nas jest tak:rozgrzeszymy każdego zbrodniarza byle był Polakiem i miał słuszne poglądy i działał w słusznym kierunku. to Polskę odróżnia od Niemiec (a paradoksalnie upodabnia do Austrii), że w Polsce nikt nie zamierza rozliczyć się za dokonane zbrodnie, za to chętnie usprawiedliwia je “obiektywnymi” okolicznościami. Mit rzekomej, wiecznie ukrzywdzonej ofiary, która zawodząc okazuje swoje “rany” i z tego tytułu żąda świadczeń i ustępst od całej Europy a może i świata (”my wiecznie pokrzywdzeni na się nalezy”!)Ten mit prysł jak bańka mydlana. Dlatego takie typki powstańczo-muzealne alergicznie reagują na rzekome kłamstwa o powstaniu warszawskim,formacji AK i formacji poakowskich,szmalcownikach,pomocy w eksterminacji Żydów Treblince,Oświęcimiu Jedwabnem itp. To pop prostu psuje cały efekt: czym teraz propagadnowo zaszantażujemy Europę? Chopinem? bitwą pod Grunwaldem? to nie ma takiej siły rażenia….
                        A Europa wie swoje opiera swą wiedzę na faktach a nie legendach.Śmieją się z nas w żywe oczy od czasu do czasu publikując ukrytą przez nas i dla nas wiedzę historyczna na nasz temat.
                        Nawet naszą perełkę z lat okupacji czyli AK uznaja za organizację zbrodniczą na Litwie,Białorusi czy tez Ukrainie .
                        Zatem poczytaj sobie .
                        Ja nie chcę by w Europie pokazywali nas palcami i ironicznie sie uśmiechali po usłyszeniu ,że jestem Polka lub Polakiem.
                        Oczywiście inne narody Europy też miały swoje grzechy lecz w miare przyzwoicie z nimi sie rozliczyły szczególnie Francja i Dania ,która tuz po wojnie na kilka zapełniła swe więzienia swym rodzimym śmieciem .My zaś te śmiecie zamietliśmy pod dywan.
                        Nie jesteśmy w tym osamotnieni.Dokładnie tak samo postąpili nasi sąsiedzi od wschodu.

Co do wciągnięcia do dyskusji to naprawde przeceniasz swoje możliwości.Jesteś po prostu dyletantem .Nawet nie potrafisz dokładnie zacytowac przekrecając całkowicie znaczenie.
                        Mam nadzieję,że ten w zasadzie prosty wywód powinien Ci wystarczyc.Jezeli nie popros kogoś bardziej rozgarnietego by Ci w tym pomógł oczywiscie jeżeli nadążysz myślowo.
                        Zatem pozdrawiam .Skup sie jednak na dbaniu o zdrowie .
                        • common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 22:40
                          Skup się na nauce polskiego, gazetkowy trollu i zostaw Pysia w spokoju, bo do pięt mu nie dorastasz.
                          • wampir-wampir Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 05.01.11, 22:45
                            A dlaczego nie? Ignorancja i nieporadność językowa podobne, zacietrzewienie też.
                            • Gość: pysio Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 213.25.24.* 05.01.11, 23:19
                              Kto mordował i to na masową skalę to my wiemy bardzo dokładnie. Biorąc pod uwagę stan wojny niezawiniony przez nas musiały być ofiary. Ty na pewno jesteś pewna że ginęły owieczki i gołąbki pokoju. A ja jestem pewny że najwyżej co dziesiąty był niewinny bo reszta to zdrajcy i różne męty które poszły na współpracę z okupantem. W warunkach wojny trzeba działać zdecydowanie i szybko bo każda pomyłka może kosztować życie wielu ludzi. Ale po co ja o tym piszę? Dla historyka jest to podstawowa wiedza. Tobie takie szczegóły są na pewno obce. Pytałem czy byt określa świadomość bo każdy głupi wie że im gorzej tym więcej mordów i rabunków a wojna to wymarzony czas dla zboczeńców tak jak w czasie pokoju dla zboczonych propagandystów. Wyobraź sobie czas okupacji i swoje idiotyczne propagowanie idei pokochania wrogo nastawionych do reszty obywateli i wybielanie zarazem rożnego rodzaju zdrajców ojczyzny. To wiedz że prostytutkom golono pałę na łyso za spółkowanie z wrogiem a za jawne głoszenie haseł współpracy była tylko kula w łeb. A ty chcesz by za akty zdrady nagradzano? To są prawa wojny i gdyby Polacy poszli na współpracę tak jak ukraińcy to dopiero mogłabyś się wyżyć i ja na pewno przyznał bym ci rację!
                              • Gość: M Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.01.11, 08:18
                                "A ja jestem pewny że najwyżej co dziesiąty był niewinny bo reszta to zdrajcy i różne męty które poszły na współpracę z okupantem."

Gorszego idiotyzmu nie słyszałem. Ale cóż, widać że Pysio to zwyczajny prostak.
                        • Gość: Prześmiewca Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 23:17
                          Czytam , czytam i pamiętam ,jak dotychczas niczym nie zaskakujesz "Ika" .Musisz wiedzieć że nie przedstawiłaś dotychczas żadnej sytuacji dyskredytującej jak piszesz "polskich bohaterów".
                        • Gość: mat120 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.static.icpnet.pl 12.02.11, 23:19
                          Moja odpowiedź.Widzisz o zbrodniach upowców i nazistów wiemy prawie wszysto poc
                          > zynając od przedszkola,

Droga Iko. Jak zwykle łżesz jak bury piesek rodzaju żeńskiego. O zbrodniach upowców w Polsce naprawdę mało kto wie, prawda jest skrzętnie zamiatana przez takich jak ty pod dywan a zdarzenia wołyńskie sama nazwałaś niedawno legendą nie majacą wiele wspólnego z rzeczywistością.

A to
                          > nieprawda mordowaliśmy w miarę naszych możliwości naszych sąsiadów jak tylko by
                          > ło można.Dopuszczaliśmy się takich samych metod a niejednokrotnie wymyślając
                          > jeszcze straszniejsze

Proszę o uzasadnienie.

Gość portalu: Ika napisał(a)
                          Jesteśmy odpowiedzialni za zorganizowanie śmierci setek t
                          > ysięcy Polaków/patrz tzw powstanie warszawskie/.

Rzeczywiście droga Iko, nikt z was tej odpowiedzialności nie zdejmie.
                          Jeśli zaś chodzi o nas to oprócz ofiar powstania warszawskiego jesteśmy też odpowiedzialni za
                          wielotysięczne ofiary kampanii wrześniowej.

Widzisz u nas jest tak:rozgrzeszymy każdego zbrodniarza byle był Polakiem i mia
                          > ł słuszne poglądy i działał w słusznym kierunku.

Droga Iko, fakty mówią jednak co innego. U nas rozgrzesza się każdego zbrodniarza, byle tylko był żydem lub upowcem. Ba, wypłacamy nawet naszym oprawcom, najczęściej znajdującym się za granicą, sowite emerytury i staramy się by mimo wydanych nakazów ich aresztowania nie sprowadzać ich do kraju.

....,pomocy w eksterminacji Żydów Treblince,Oświ
                          > ęcimiu Jedwabnem itp.

Znowu okazujesz się zwykłym, kłamliwym kundlem:)))))

A Europa wie swoje opiera swą wiedzę na faktach a nie legendach.Śmieją się z na
                          > s w żywe oczy od czasu do czasu publikując ukrytą przez nas i dla nas wiedzę hi
                          > storyczna na nasz temat.

Fakty to dla Europy zapewne legendy Grossa....:))

Nawet naszą perełkę z lat okupacji czyli AK uznaja za organizację zbrodniczą na
                          > Litwie,Białorusi czy tez Ukrainie .

Ależ to nic dziwnego. Szaulisi i upowcy (szczególnie ci z terenów dzisiejszej Polski płd.-wsch.)
                          dobrze pamiętają, że nie pozwolono im bezkarnie terroryzować cywilów). O tych o ostatnich ładnie pisze na ten temat nieszczęsny autor tzw. "tek edukacyjnych".

Ja nie chcę by w Europie pokazywali nas palcami i ironicznie sie uśmiechali po
                          > usłyszeniu ,że jestem Polka lub Polakiem.

Nie martw się, nikt cię z Polką na pewno nie pomyli.

• Gość: mis Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.play-internet.pl 08.06.11, 01:31
                          Pani Iko, zainteresowała mnie Pani do tego stopnia że zamiast spać czytam Pani poglądy na temat polaków - pisze małą litra żeby Pani nie urazić i broń Boże - o przepraszam broń boże nie skrzywdzić wyczuloną na prawdę europę. Są ludzie którzy uważają że najlepszym sposobem weryfikowania poglądów jest życie. Jeśli jak to Pani pisze francja czy dania choć w części przeszła by drogę okupacyjnej polski to byc może miałaby prawo do partnerskiej dyskusji na temat co polakom wolno a czego nie. Wręcz do wymiotów doprowadza mnie takie myslenie ktorego fanką jak widzę jest Pani, dla zwyklej ludzkiej sprawiedliwosci wypadałoby zachować odrobine proporcji miedzy tym co zrobili polacy zlego swym sasiadom a tym co zrobiono polakom, moze warto porozmawiac czy sie zastanowic czemu wykluczajac patologicznego hitlera zydzi nie spotykali milosci w krajach swego osiedlenia, zapraszam do szerszej lektory, nie chce generalizowac ale tak jest wszedzie gdzie rodzi sie przepasc miedzy tzw swymi i "nimi" jesli do tego dojdzie brak asymilacji mimo wiekow, rzucajaca sie w oczy roznica w poziomie zycia to czy latwo bedzie mozna liczyc na pomoc gdy role sie odwrocą? nie chce mowic ze zydzi sami sobie taki los zgotowali ale prosze o zachowanie zgodnie z prawda proporcji i nie porownywanie nas z francuzami czy innym narodem zachodniej europy
                          Pani opinia wpisuje sie w nurt myslowy wedle ktorego najlepiej byloby gdyby polacy rozjechali sie po swiecie, przepraszali ze zyja a sasiadow zaprosili do rzadzenia tutaj, ja osobisiecie jesli Pani tak ciezko znosic takie upokarzanie zachecam do wyjazdu najlepiej do niemiec, i jeszcze jedno prosze nie opowiadac bzdur o powstaniu warszawskim, prosze nie drwic z zycia i smierci tych ktorzy tam zgineli, miara jakosci czlowieka jest jego odpornosc na giecie karku prosze o tym pamietac i nie pluc na swoja ojczyzne, tego nie robia nawet zwierzeta - zeby nie uzyc dosadniejszych slow
                          • Gość: mis Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.play-internet.pl 08.06.11, 01:41
                            jeszcze mi jedna mysl umknela, odnosze wrazenie ze Pani Ika czerpie jakies nadzwyczajne sily w dyskutowaniu z kim sie da i o wszystkim o czym sie da, moze lepiej byloby sie troche wyciszyc a nie siac wokol siebie agresji, czasem ludzie potrzebuja zyjac w samotnosci wygadania sie tego aby ich zauwazyc ale z czasem jest ryzyko ze stana sie smieszni po prostu, zeby nie utracic niczego ze swej godnosci moze warto pomyslec zeby nie szukac odpowiedzi na sile, ja na pewno w sobie takiej sily nie znajde prosze mi wybaczyc ale nie aspiruje do roli terapeuty, jedno co napewno koze pomoc to pojsc do kosciola troche sie pomodlic, pojsc do szpitala i zobaczyc jak ludzie cierpia i wtedy Pani problemy zydowskie nabiora byc moze innej skali, i tak na koniec zupelnie: prosze mi wierzyc takim sposobem odnoszenia sie do rozmowcow nie znajdzie Pani przyjaciol mowie to jakbym byl przyjacielem czyli radze od serca, tym razem ide spac juz moze odrobine poirytowany Pani tworczoscia
    • Gość: Ika Re: Ciekawy telegram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 23:00
      Skoro wyjaśniliśmy sobie watpliwości poza tematem zatem proponuje powrót do tematu.
      Czyli to co mówi Jan Tomasz Gross zarówno w swej książce jak też wywiadzie jest prawdą czy też nie.

Nie bede rozbudowywała tego wątku lecz sięgne do rzeczywistości.

Lato 1941 roku.Rząd Londyński mocno naciskany przez Anglików których informacje wskazują ,że Polacy pod niemiecka okupacją aktywnie i na szeroka skale wspólpracują z Niemcami w wyłapywaniu Żydów celem ich eksterminacji zwraca się o wyjaśnienie sprawy do gen.Roweckiego.
      Generał Grot-Rowecki Komendant AK telegramem z dnia 25 września 1941 r. odpowiada "Melduję, że wszystkie oświadczenia i posunięcia Rządu i członków Rady Narodowej dotyczące Żydów w Polsce wywołują w Kraju jak najgorsze wrażenie i ułatwiają propagandę Rządowi nieprzychylną lub wrogą. Proszę przyjąć jako fakt zupełnie realny, że przygniatająca większość kraju jest nastawiona antysemicko. Nawet socjaliści nie są tu wyjątkiem. Różnice dotyczą tylko taktyki postępowania. (...) Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego jest (...) dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców. (...) Antysemityzm jest obecnie postawą szeroko rozpowszechnioną".

I co można robić z Żydami co się chce jest wyraźny sygnał bezkarności za niegodne postepowanie wobec Żydów.

• common-sense-ltd Re: Ciekawy telegram 05.01.11, 23:03
        Gość portalu: Ika napisał(a): I co można robić z Żydami....

Najlepiej się bawić!;)
        • Gość: pysio Re: Ciekawy telegram IP: 213.25.24.* 05.01.11, 23:39
          Propaganda czasów wojny podobna do ikowej w czasie pokoju spowodowała że dzieci w Oświęcimiu bawiły się w palenie żydów! Te czasy są opisane i wiemy dokładnie co może odpowiednia propaganda. Dlatego ten rodzaj propagandy mający na celu znieczulenie na zło i wybielenie elementów pogarszających już i tak tragiczny stan wojny dla ludności nie powinien mieć racji bytu. Robienie z Polaków morderców byłoby możliwe gdyby jakieś organizacje państwa podziemnego lub mające jakąkolwiek władzę nawoływały jawnie do mordowania jak to miało miejsce u szwabów czy upowców lub różnych instytucji pro niemieckich w innych państwach. Uważanie że jak się rozliczyli to sprawy nie było jest śmieszne. Czy ty ika wiesz ilu zbrodniarzy wojennych przygarnęły USA, Kanada i wiele innych państw a to tylko z tego powodu że mogą się przydać. A to właśnie jest świetnie zamiecione pod dywan.
        • Gość: Mariusz Tobie to nie grozi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.11, 03:20
          Oni są obrzezani i fajno jest, ale z Tobą ? Bawić się ? Helołin (fonetycznie) za ładnych parę miesięcy dopiero.
      • Gość: mat120 manipulatorka Ika IP: 92.244.58.* 06.01.11, 17:57
        "Lato 1941 roku.Rząd Londyński mocno naciskany przez Anglików których informacje, wskazują ,że Polacy pod niemiecka okupacją aktywnie i na szeroka skale współpracują z Niemcami w wyłapywaniu Żydów celem ich eksterminacji zwraca się o wyjaśnienie sprawy do gen.Roweckiego. > Generał Grot-Rowecki Komendant AK telegramem z dnia 25 września 1941 r. odpowiada:"

Ciekawe skąd Anglicy mieli informacje o wydarzeniach, które nigdy nie miały miejsca? Zapewne od bajkopisarza Grossa?:))
        Skądinąd dobrze wiadomo, że zarówno Anglicy, Amerykanie, mieszkający tam Żydzi jak i cały zachód mieli głęboko w doopie to co się działo z Żydami w okupowanej Europie Wsch.
        Lekceważyli polskie informacje na ten temat do tego stopnia, że bardziej interesował ich los polskich koni (jak chociażby Roosvelta).

Ika wykazuje się też talentami manipulatorskimi. Preparuje meldunki by przydać wiarygodności własnym tezom. Nieco inny jest bowiem wydźwięk tego meldunku gdy przytoczy się go bez cenzorskich manipulacji wypaczających jego sens:

Fragmenty depeszy gen. Stefana Roweckiego, Komendanta Głównego Związku Walki Zbrojnej do Naczelnego Wodza gen. Władysława Sikorskiego z 25 września 1941 r.

„[...] Melduję, że wszystkie posunięcia i oświadczenia Rządu i członków rady narodowej, dotyczące żydów w Polsce, wywołują w kraju jak najgorsze wrażenie i znakomicie ułatwiają propagandę rządowi nieprzychylną i wrogą. Tak było z «Dniem żydostwa» i przemówieniem Szwarcbarda, nominacją Libermana i życzeniami na żydowski nowy rok.
        Proszę przyjąć jako fakt zupełnie realny, że przygniatająca większość kraju jest nastrojona antysemicko. Nawet socjaliści nie są tu wyjątkiem. Różnice dotyczą tylko taktyki postępowania. Zalecających naśladowanie metod niemieckich prawie nie ma. Metody te wywołały odruchy współczucia, ale zmalało ono po zlaniu się obu okupacji i zaznajomieniu się przez ogół z zachowaniem się żydów na wschodzie. Nie znam przyczyn, które zmuszają Rząd do takich pociągnięć, ale tu w kraju obniżają one gwałtownie jego popularność i są wykorzystywane przez grupy sanacyjne.”
        • Gość: Ika Re: manipulatorka Ika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 21:30
          Widzę "Mat120" ze przyłożyłeś się ale tylko fragmentarycznie.Pozwól,ze Ci odpowiem na Twoje zarzuty.
          Zacznę od najpoważniejszego.Piszesz"Ika wykazuje się też talentami manipulatorskimi. Preparuje meldunki by przydać wiarygodności własnym tezom. Nieco inny jest bowiem wydźwięk tego meldunku gdy przytoczy się go bez cenzorskich manipulacji wypaczających jego sens:"

Zatem Ci odpowiadam.Telegram Grota Roweckiego z dnia 25 września 1941 r.w całości zawarty jest w opracowaniu zbiorowym „Polacy – Żydzi 1939 – 1945. Wybór źródeł”, Warszawa 2001,jako załącznik w zbiorze dokumentów II. 5, s. 197,198. zatem jak widzisz stanowi dwie strony.Ja wybrałam fragmenty dotyczące tematu.
          Ty zaś nic nie znaczące w temacie"Tak było z «Dniem żydostwa» i przemówieniem Szwarcbarda, nominacją Libermana i życzeniami na żydowski nowy rok."Oczywiście nie wiesz o co chodzi w tym zdaniu.

Zapomiałeś natomiast dopisać fragment meldunku tak znaczący w poruszanym temacie jak:
          "Proszę przyjąć jako fakt zupełnie realny, że przygniatająca większość kraju jest nastawiona antysemicko. Nawet socjaliści nie są tu wyjątkiem. Różnice dotyczą tylko taktyki postępowania. (...) Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego jest (...) dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców. (...) Antysemityzm jest obecnie postawą szeroko rozpowszechnioną".
          To jest najbardziej istotna część meldunku Grota Roweckiego.To tą część niektórzy Polacy starają się wymazać z archiwów AK.Niestety w archwach angielskich zrobic się tego nie da.

Rozbuduję Ci ten cytat ,zebyś zrozumiał co on znaczy.Zatem najważniejsze zdanie.
          "Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego jest (...) dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców.

Widzisz to zdanie uświadamia,że AK jako organizacja ruchu oporu w okupowanej Polsce nie zamierza bronic przed okupantem niemieckim obywateli polskich czyli zamieszkałych na terytorium Polski Polaków,Litwinów,Białorusinów,Ukraińców,Romów ,Żydów i innych tylko wybiórczo będzie broniła tylko Polaków.Tym telegramem dała do zrozumienia Anglikom i Aliantom,że nie jest ruchem oporu a jest obrońcom grupy wybrańców a póżniej okazało się ,że broni grupy interesów skupionych wokół byłego towarzystwa sanacji i jej popleczników. a nie zwykłych szarych Polaków.

Żebyś dobrze zrozumiał przytoczę Ci drugą część zdania.
          Oto to zdanie:" Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego jest (...) dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców. -koniec cytatu.
          Zapewne też nie wiesz i nie rozumiesz co ono znaczy.Zatem"Postulat emigracji jako rozwiązanie problemu żydowskiego" Emigracja w czasie wojny,co,gdzie skąd to się bierze w głowie generała. Sam na szczęście tego nie wymyślił a powtórzył chytry plan nazistów a konkretnie Hansa Franka ,który to do swoich urzędników na Wawelu dnia 12 lipca 1940r między innymi powiedział"...] Bardzo ważne jest również postanowienie führera powzięte na mój wniosek, że nie będzie więcej żadnych transportów Żydów do Generalnej Guberni. Wychodząc z założeń polityki ogólnej chciałbym w związku z tym dodać, że planuje się przetransportowanie całego plemienia żydowskiego z Rzeszy Niemieckiej, Generalnej Guberni i Protektoratu [Czech i Moraw] do kolonii afrykańskiej albo amerykańskiej w możliwie najkrótszym czasie po zawarciu pokoju. Przewidziany jest Madagaskar, który Francja ma odstąpić na ten cel. Będzie tam na przestrzeni 500 000 km2 dosyć ziemi dla kilku milionów Żydów. Czyniłem starania, aby także Żydzi z Generalnej Guberni mogli uczestniczyć w tej korzystnej akcji budowania nowego życia na nowej ziemi.”-koniec cytatu.

A teraz druga część zdania:"dla wszystkich równie oczywisty, jak na przykład konieczność usunięcia z kraju Niemców." Jednoznacznie świadczy żę AK obojętnie w jaki sposób czy na madagaskarczy też w inny sposób Żydów z Polski zależy się pozbyć.

Jak sam widzisz jest to bardzo budujące nie tyko dla Żydów ale także dla nas Polaków.Pada kolejny mit AK.

Pozwól,ze postaram Ci się odpowiedziec na dalsze zarzuty z twojej strony odnośnie mojej osobyWyraźiłeś tow zdaniu"Ciekawe skąd Anglicy mieli informacje o wydarzeniach...."

A wyobraź sobie,że każde państwo posiada tzw wywiad.Anglicy w okupowanej Polsce mieli bardzo mocno rozbudowany własny wywiad.Do niczego nie potrzebowali danych wywiadowczych AK-kolejny mit.Dane wywiadowcze AK były dla anglików bezwartościowe nie warte nawet funta kłaków.Potrzebne były natomiast dla rządu londyńskiego,który różnymi sposobami chciał sie wykazać jako niezastąpiony w kwestiach Polski.Miało to znaczenie w świetle ostatnio ujawnionych archiwów angielskich znaczenie kabaretowe.Anglikom było potrzebne tylko polskie mięso armatnie i nic więcej.

Cieszę się "Mat120" że zaczynasz szukac i drążyć,zatem temat Cię interesuje.
          Staraj się dalej oczywiście argumentami udowodnić,że jestem manipulatorką a na pewno rozbudujemy temat w dociekaniu prawdy.

• Gość: mat120 Re: manipulatorka Ika IP: 92.244.58.* 06.01.11, 23:27
            Cieszę się "Mat120" że zaczynasz szukac i drążyć,zatem temat Cię interesuje.
            > Staraj się dalej oczywiście argumentami udowodnić,że jestem manipulatorką a na
            > pewno rozbudujemy temat w dociekaniu prawdy.

To, że jesteś manipulatorką udowodniłem w poprzednim poście i nie mam zamiaru się powtarzać. Każdy kto umie czytać może to stwierdzić. W Polsce Polacy ani "aktywnie" ani "na szeroką skalę" nie współpracowali z Niemcami "w wyłapywaniu Żydów celem ich eksterminacji" jak chyba świadomie łżesz i do czego dopasowujesz wyrwane z kontekstu fragmenty raportu Roweckiego.
            Nie wysilaj się zatem na kolejne interpretacje AK-owskich meldunków bo wychodzi Ci to kiepsko i śmiesznie. Jak sądzę masz do tego takie same kwalifikacje jak Gross do interpretacji przedmiotowego zdjęcia.

Zanim jednak znowu zaczniesz powielać wbite Ci do głowy bzdury radzę poczytać co mają do powiedzenia Żydzi, którzy przeżyli Holocaust:

www.jvlradio.com/wwwboard/messages/92.html
            Przeczytaj i zacznij myśleć samodzielnie. Nie daj się dalej ogłupiać. Chyba, że musisz wierzyć, że na polach w okolicach Oświęcimia i Treblinki walały się tony pożydowskiego złota i brylantów a zboża wyrastały z obrączkami na kłosach.:)

PS. Na zdjęciu ze "żniw" widać wyraźnie uzbrojonych ludzi w mundurach, prawdopodobnie funkcjonariuszy UB. Znajdź może jakiś meldunek, który wyjaśnia ich narodowość.

Brytyjski, niezależny od polskiego wywiad w Polsce 1941r? Wolne żarty. Okiem i uchem Anglików w Polsce było wyłącznie polskie podziemie związane z rządem londyńskim. Ba, ocenia się, że prawie 50 % informacji z całego kontynentu zapewniali Polacy. Cóż z tego, że Polacy bombardowali Anglików informacjami o Holocauście. Ci i tak nie wierzyli:

"Ale większym problemem był chyba brak wiary w polskie meldunki. Już w 1943 r. Dwójka informowała, że Niemcy używają komór gazowych do mordowania Żydów i Polaków. Uznano je za mocno przesadzone.
            www.polityka.pl/historia/1504218,1,superszpieg-halina.read
            To prawda, William Cavendish-Bentinck, główny koordynator służb specjalnych, uznał, że Polacy i Żydzi przesadzają, jeśli chodzi o okrucieństwa niemieckie. Roger Allen z Foreign Office utrzymywał, że komory gazowe to nielogiczne rozwiązanie. Nie mógł zrozumieć, na czym polegać by miała „przewaga komór nad zwykłym karabinem maszynowym”. Obaj podejrzewali, że donosy o obozach zagłady mają usztywnić brytyjską politykę. Nie chcieli tego.

W Polsce po wojnie oceniano to podejście jako cynizm i kolejny etap zdrady Wielkiej Brytanii. Przecież o obecności obozów zagłady informowały radiowe meldunki czerpane dzięki słynnej Enigmie?

Gdyby spojrzeć na politykę brytyjską z szerszej niż polska perspektywy, można to przekonanie zrozumieć. Cavendish-Bentinck oraz jego polityczny szef Anthony Eden uważali, że tylko jak najszybsze zakończenie wojny może uratować Żydów w okupowanej Europie od całkowitej zagłady. Nie czuli się na siłach ingerować punktowo. Zresztą kiedy Rosjanie i Amerykanie zaczęli grać pierwsze skrzypce w koalicji antyhitlerowskiej, Polacy zaczęli być uciążliwym politycznie partnerem. Wiadomo było, że Wielka Brytania nie będzie w stanie bronić interesów Polski."

Tu już nie rozumiem; w 1941 r. bardzo martwili się i wierzyli swemu nie istniejącemu wywiadowi w "masowy udzial" Polaków w eksterminacji o Żydów a 1943 uznali, że polski wywiad przesadza? Może nam to wytłumaczysz?

• Gość: Ika Re: manipulatorka Ika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 02:09
              Bardzo dobrze "Mat120"
              Tak sie składa,ze to ja na podstawie dokumentów z odnośnikami udowodniłam Ci że piszesz niepełną prawdę.Rozbudowałam twoje niedociągnięcia w kwestii meldunku Grota o których nie miałeś żadnego pojęcia.To wszysto jest w dokumentach.
              Odnośnie wspólpracy jawnej i niejawnej znacznej części Polaków z Niemcami przy wyłapywaniu Żydów dokładnie rozwinełam ten problem w wątku o szmalcownikach -w tym samym,którym mnie tak "ładnie wyzywałeś"
              Zresztą przeczytaj i zrozum telegram Grota-który też dużo wyjaśnia.
              Odnośnie wspomień tych co przeżyli Holocaust wspomień jest co niemiara.Przeczytaj chociaż z 10 a na pewno zrozumiesz nawet tych Żydów którzy mieszkali w Polsce.
              Owszem są też pozytywne.Takich szczęśliwców było naprawdę niewielu.Dlatego tych drzewek też jest niewiele a nawet jedno bardzo mocno związane z Przemyślem.

Odnośnie wywiadu angielskiego:Otóż w 2005 r. odtajniono znaczne zasoby archwalne Ministerstwa Wojny i Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Wielkiej Brytanii do 1947 r.
              W tym dużo danych central wywiadu wojskowego i cywilnego.A tam szok.Wartość danych wywiadowczych AK całkowicie niewykorzystana -czyli bezwartościowe. Nawet Emigma którą uwazaliśmy za nasz wkład w zwycięstwo aliantów to wielki pic.

Anglicy i amerykanie poznali ją znacznie wcześniej i na niej pracowali.
              Nasz wkład był taki,że rzeczywiście zatrudniono jednego z Polaków w programie Emigma tej angielskiej,lecz sprzedał ta wiedzę agentom niemieckim w Anglii.Działanie kontrwywiadu brytyjskiego w porę problem rozwiazało.
              Powstał nawet na ten temat film angielski ,którego premiera skończyła się małym skandalem kiedy nasz ambasador oburzony wyszedł z sali w czasie projekcji.W filmie tym wyrażnie pokazano,że to Polak zdradził.
              Było nawet troche wesoło w prasie londyńskiej na ten temat.

Tak,ze Twoje oczy i uszy Ak też możesz uznać za bardzo ładną legendę a nie prawdę.
              Kop dalej w tym temacie a poznasz wiele faktów naszej" rycerskości " i co najciekawsze we wszystkich grupach społecznych od arystokracji aż nizin społecznych.Trzeba jednak zaznaczyć,że najbardziej przyzwoicie zachowywali się ci z nizin społecznych.

Natomiast takim Twoim stwierdzeniem "Już w 1943 r. Dwójka informowała, że Niemcy używają komór gazowych do mordowania Żydów i Polaków. Uznano je za mocno przesadzone."
              Nie gniewaj się ale się tyko ośmieszasz.

Otóz w kwietniu 1943 Niemcy przystąpili do ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej.Likwidowanowszystkie getta a w gettach już były ostatki Żydów.Np w warszawskim gdzie wybuchło powstanie było max 70 tyś gdzie w okresie szczytowymw 1942 było 500 tysięcy.W 1943r w gettach w całej GG nie było więcej jak 15% żywych Żydów .Reszta już zgineła. Tak,że rzeczywiście informacja dwójki była mocno przydatna ale w śmietniku.

Takich wyprzedzających jak podałeś danych musiało byc stosunkowo dużo skoro nie przedstawiały żadnej wartości lub stanowiły wartość wątpliwą.
              Weż też pod uwagę ,że wokresie wojny w wywiadach nie pracuja amatorzy.
              A nasza dwójka to była typowa amatorszczyzna.Jak wybuchła wojna 1939r to oni zamiast spalić wszystkie akta wywiadu to wozili je ze sobą,aż im Niemcy przez przypadek na Polesiu zabrali i wykorzystali do swoich celów.co nie swiadczy o profesjonaliźmietej słynnej "dwójki"
              Miedzy innymi "Wrzesień 1939" a szczególnie skutki to też bardzo duża zasługa dwójki.

Może masz jeszcze jakieś argumenty.
              • Gość: mat120 Re: manipulatorka Ika IP: 92.244.58.* 07.01.11, 21:55

Tak się składa, że to ja udowodniłem Ci kolejne kłamstwo a i manipulowanie treścią dokumentów. Przeczytaj raz jeszcze co napisałem wyżej.
                Telegram Grota wyjaśnia jedynie to, że cyt. ".. przygniatająca większość kraju jest nastrojona antysemicko. Nawet socjaliści nie są tu wyjątkiem. Różnice dotyczą tylko taktyki postępowania. Zalecających naśladowanie metod niemieckich prawie nie ma. Metody te wywołały odruchy współczucia, ale zmalało ono po zlaniu się obu okupacji i zaznajomieniu się przez ogół z zachowaniem się żydów na wschodzie." I nic poza tym. Coś widzisz w tym gorszącego?
                Nie chodzi o to czy zdanie Josepha Nitchthausera jest pozytywne czy negatywne ale o Twój stosunek do przytaczanych przez niego tez np. o udzielanej nazistom pomocy przez samych Żydów, obojętności Zachodu czy też udzielaniu przez Polskę schronienia Żydom przepędzanym z Niemiec.
                Postaraj się Ika. I nie zawracaj sobie głowy Enigmą i nie istniejącym na początku lat czterdziestych ub. wieku, nie tylko w Polsce, brytyjskim wywiadem.
                Czytaj co piszą Twoi koledzy o znaczeniu polskiego wywiadu dla Secret Intelligence Service" i nie kompromituj siebie i ich kolejnymi wyssanymi z palca "rewelacjami" i legendami:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,8411180,Sekrety_brytyjskiego_wywiadu_ujawnione_w_pierwszej.html
                Droga Iko. Na początku 1943r. żyło jeszcze całkiem sporo Żydów a Anglicy i Amerykanie byli już wcześniej informowani o ich losie chociażby przez Karskiego, który wpierw w Londynie a później w Waszyngtonie został kompletnie zlekceważony. Był jeszcze czas by alianci mogli Żydów uratować, tymczasem nic nie robiąc skazali tych ludzi na śmierć.

Ale, ale. Ty jako znawczyni tematu winnaś jednak wiedzieć, że używanie komór gazowych na skalę "przemysłową" rozpoczęto dopiero pod koniec marca 1943r. Więc to chyba nie tyle śmieszne co oczywiste, że nie można było informować o tym wcześniej?
                No Ika pomyśl czasami choć trochę. :)

Postaraj się rozwinąć swoją odkrywczą tezę, że ""Wrzesień 1939" a szczególnie jego skutki to też bardzo duża zasługa dwójki." Chętnie zapoznam się z rzeczowymi argumentami.

• Gość: Ika Re: manipulatorka Ika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:22
                  Brawo "Mat120" zaczynasz szukać a nie myśleć.
                  Odnośnie telegramu Grota patrz wyżej zdania które dotyczą tematu a nie budowy fabuły.Rozbudowałem zdanie o którym nie masz pojęcia.Jestem pewien,ze nie dysponujesz całym telegramen tylko małym fragmentem .Telegram ma dwie strony i podałem Ci dokładnie żródło .Dysponujesz zatem fragmentem,którego nie rozumiesz i prawdopodobnie był wykorzystywany w innym celu.
                  Poczytaj jeszcze dokładnie mój poprzedni post i postaraj się go zrozumiec.Chyba ,ze tylko czytasz bez zrozumienia tekstu.

Odnośnie wywiadu jesteś naprawdę zabawny.Popatrz na mój poprzedni post.Tam wyrażnie piszę"Do niczego nie potrzebowali danych wywiadowczych AK-kolejny mit.Dane wywiadowcze AK były dla Anglików bezwartościowe nie warte nawet funta kłaków." i dalej podtrzymuję to swoje twierdzenie.
                  Ty zaś podsyłasz mi link o działalności "MI-6" /SIS/-wywiad zagraniczny/w czasie wojny.
                  Dla MI6 w czasie wojny pracowali Francuzi,Duńczycy,Holendrzy,Norwegowie,Polacy,Litwini,Ukraińcy,Rosjanie i jeszcz wiele innych narodowości.Byli wykorzystywani w regionach gdzie swą pracą nie wzbudzali żadnych podejrzeń.Ty pokazujesz artykuł,że Polacy pracowali i to dobrze w całej Europie i to nie tylko.Ci polacy pracowali na potrzeby MI-6 i musieli pracować dobrze.

Ja zaś stwierdziłam,że informacje wywiadowcze AK były bezwartościowe dla Anglików.

Jak sam widzisz jest mała różnica miedzy wywiadem AK tym bezwartościowym o którym w artykule nie ma ani słowa a Polakami pracującymi w angielskim wywiadzie MI6. Uzupełnię Ci,że tak samo dobrze pracowali Polacy w innych służbach wywiadowczych i kontrwywiadowczych angielskich jak MI5,DIS a nawet Był jeden Polak w JIC.

Zatem musisz grzebać dalej ,żeby udowodnić mi kłamstwo. Po raz kolejny Ci nie wyszło.

Ale cieszę się,że przejrzałeś inne moje posty skoro wspominasz o Karskim.
                  Poczytaj jeszcze pozostałe to będziesz trochę wiedział w temacie.
                  • Gość: mat120 Re: manipulatorka Ika IP: 92.244.58.* 09.01.11, 17:34
                    Droga Iko,
                    W jednym ze swoich postów postawiłaś kłamliwą tezę, że latem 1941r.
                    "Rząd Londyński mocno naciskany przez Anglików których informacje wskazują ,że Polacy pod niemiecka okupacją aktywnie i na szeroka skale współpracują z Niemcami w wyłapywaniu Żydów celem ich eksterminacji zwraca się o wyjaśnienie sprawy do gen.Roweckiego."

Dla jej poparcia spreparowałaś meldunek Grota_Roweckiego wyrwanymi z całości zdaniami, w sposób, który sugeruje, że polskie cele odnośnie żydów były właściwe zbieżne z nazistowskimi, a różnice dotyczyły tylko taktyki bo przecież jak napisałaś wyżej Polacy już współpracują "aktywnie i na szeroką skalę w ich wyłapywaniu celem eksterminacji".

Droga Iko,

Oczekuję, że udowodnisz na forum tezy, że:
                    - "Polacy pod niemiecka okupacją aktywnie i na szeroka skale współpracowali z Niemcami w wyłapywaniu Żydów celem ich eksterminacji",
                    - rząd londyński był naciskany w tej sprawie przez Anglików,
                    - Anglicy posiadali na początku lat 40-tych ub. wieku na polskich terenach okupowanych, niezależną od polskiego, sieć wywiadu ,
                    - informacje wywiadu AK, były Anglikom do niczego niepotrzebne, a jeden z dokumentów angielskich z 1942r. jest stekiem bzdur:" „Polski wywiad jest naszym najlepszym źródłem informacji o przebiegu walk na froncie wschodnim. Informacje z Polski są bardzo wartościowe, a lista rannych ze szpitali, podająca jednostki wojskowe rannych Niemców jest rzeczą wyjątkową. [...]
                    Ogólnie mówiąc raporty stoją na bardzo wysokim poziomie i są przez nas doceniane. [...]
                    Trudno jest nam wyrazić jak ważne i wartościowe są zasługi waszej wspaniałej organizacji, której trudności można sobie łatwo wyobrazić.
                    Składamy jej serdeczne podziękowania za jej przeszłą, teraźniejszą i przyszłą pracę, która z pewnością będzie znaczącym wkładem w naszą wspólną sprawę.”
                    Udowodnij też, że bezwartościowe niepotrzebne były im też informacje o V1 i V2 itd.

"Jak sam widzisz jest mała różnica miedzy wywiadem AK tym bezwartościowym o któr
                    > ym w artykule nie ma ani słowa a Polakami pracującymi w angielskim wywiadzie MI6"

W którym miejscu w przytoczonym artykule pisze się o Polakach pracujących w angielskim wywiadzie?

Już się sama gubisz w swoich łgarstwach.:)) Zmień może trenera.:))

• Gość: Obserwator Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:59
      To może być prawda.
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8911263,Ks__Boniecki__Gross_pokazuje_w_ksiazkach_rzeczy_bolesne.html
    • Gość: mat120 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 92.244.58.* 06.01.11, 18:14
      Na podstawie przedmiotowego zdjęcia można by napisać inną historię:

Judendraty i żydowska policja ochoczo i bez szemrania organizują "dostawy" Żydów do Oświęcimia, Treblinki i innych obozów zagłady, gdzie żydowskie komanda pod niemieckim nadzorem wpierw obdzierają swych współbraci ze wszelkich kosztowności, następnie ich uśmiercają po czym wyrywają trupom złote zęby, a spopielałe ciała wrzucają do wielkich grobów i przysypują warstwą kosztowności, bo praktyczni Niemcy pomyśleli by po wojnie Polacy mieli gdzie grzebać i z czego żyć a Gross miał o czym pisać.

• common-sense-ltd Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 06.01.11, 18:16
        Bardzo słuszna uwaga, Mat.
        • Gość: europejczyk Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 89.171.224.* 06.01.11, 19:06
          Gross nie miałby dziś o czym pisać gdyby w narodzie polskim podobnie jak w innych nacjach nie znalazły się hieny i zwyrodnialcy.Wielu nie potrafi tego faktu przełknąć.Broniąc oprawców stają automatycznie po ich stronie.Nie ma odpowiedzialności zbiorowej.Gross nie oskarża wszystkich Polaków.W polskich więzieniach siedzą przecież mordercy,gwałciciele i inni.Czy ktoś odważy się relatywizować ich występki tylko dlatego,że są Polakami?Czy pan mat wie co się stało z tysiącami wypuszczonych na wolność więzniów w 1939 roku?Kim byli granatowi policjanci?Dlaczego najwięcej napadów na ludność żydowską miało miejsce na terenach dawnego zaboru rosyjskiego?Kondycja moralna wielu naszych rodaków miała i ma wiele do życzenia.Dzisiaj też nie brakłoby takich co zrobiliby to samo co naziści czy karmieni antysemityzmem wieśniacy.Moja babcia opowiadała mi jak to Żydzi zabijali chrześcijańskie dzieci aby użyć ich krwi do wyrobu macy.Nie wiedziała o tym,że tą historię wymyślili ludzie kilka wieków wcześniej by oczernić zabójców Zbawiciela.Na polskiej wsi i nie tylko, takie stereotypy były normą.Niestety księża,popowie czy pastorowie nie kwapili się aby to zmienić.Antysemityzm w Europie i także w Polsce był faktem Przyszła wojna i przyniósł owoce.
          • Gość: mat120 Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... IP: 92.244.58.* 06.01.11, 23:59
            Ech Ty Jewropejczyk.:)) Ty zacznij myśleć a nie powtarzać bezmyślnie brednie przeczytane w pewnym wysokonakładowym dzienniku lub zasłyszane w telewizji ojca "W".:))

• kosmofan Re: Kolejny temat dla IKI czyli Polacy a Żydzi... 07.01.11, 08:58
              Moja rada dla mat-oła.Nie czytaj GP i nie słuchaj rozgłośni ojca R.Spustoszenie w twej łepetynie daje znać o sobie!
        • Gość: mat120 przykra prawda... IP: 92.244.58.* 06.01.11, 21:54
          Niektórym żydowskim środowiskom w Polsce a także wywodzącym się z Polski trudno przełknąć smutną prawdę, że największej pomocy nazistom w zniszczeniu europejskich Żydów, udzielili sami Żydzi. Bez ich pomocy dzieło zniszczenia w takim wymiarze nie byłoby możliwe. Dzisiaj, posługując się manipulatorami w rodzaju Grossa i własnymi, opiniotwórczymi mediami próbują swoje winy przerzucić na nas. Wszystko ma oczywiście finansowy wymiar oceniany na mniej więcej 65 mld USD. Plus odsetki oczywiście.
      • Gość: dark Nowy scenariusz IP: 77.236.25.* 06.01.11, 18:34
        Tak jak napisałeś, te złote zęby to wspólna intryga Niemców i Żydów w celu pogrążenia uczciwej polskiej ludności.
        • Gość: pysio Re: Nowy scenariusz IP: 213.25.24.* 06.01.11, 19:38
          Europejczyk jak chcesz dołączyć do propagandystów to nie bądź taki żywiec! Z cytatów jakie zaprezentowano w tv wyraźnie można było przeczytać za każdym razem Polacy. Nie znam ale się domyślam przyczyny dlaczego anty polonusy tak ochoczo używają skojarzenia Polak = morderca. Wiekszości naszych sąsiadów udowodniono o wiele więcej i bardziej spektakularnych zbrodni i wiele większego zwyrodnienia i dlatego tak jasny jest powód uzywania tej retoryki. My jako naród nie mamy najmniejszych powodów aby kogokolwiek przepraszać czy czuć się winnymi więc mamy to co w takiej sytuacji jest naturalne; wściekły atak i nagonkę z użyciem kłamstw, oszczerstw i niebywałej konfabulacji. W tej batalii wszystkie chwyty są dozwolone i dopuszczone do głosu - zwyrodniałe instynkty propagandystów. Ten rodzaj ludzi można porównać do zdrajców i agentów ochoczo współpracujących w czasie wojny z okupantem!
          • common-sense-ltd Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa 06.01.11, 20:48
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,120619152,120619152,Wedlug_Jana_T_Grossa_za_Hitlera_bylo_najfajniej.html
            • Gość: pysio Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa IP: 213.25.24.* 06.01.11, 22:14
              Ika jak zwykle manipuluje faktami! To zdanie przytaczane przez nią wcale nie oznacza tego co chce nam wmówić. To jest proste stwierdzenie faktu rzeczywistego i jest ono efektem stosowanej propagandy. Żydostwo ciężko pracowało by zostać niemile odbierane. Wzbogacone na krwi, pocie i łzach Polaków żydowskie fortuny nie mogły wywołać innego odzewu jak anty semityzm. Pomimo niechęci to jednak Polacy im pomagali może nie w sposób stricte altruistyczny ale jednak. Po za tym musimy pamiętać że że największą liczbę zabójstw w czasie wojny mają na sumieniu sami żydzi. Jeśli chodzi o inne nacje to Polacy z całą pewnością są na ostatnim miejscu. To że byli kasowani na terenie Polski wcale nie oznacza że robili to nasi. Ostatnio propagandyści tak się zapalili do udowadniania Polakom zbrodni że zaczęto rozpowszechniać wieści że Oświęcim to Polski obóz zagłady. Ta zmyła została jednak ukrócona z uwagi na jej idiotyzm i zapędy propagandystów ukrócono. Wśród prokuratorów krąży takie przekonanie; dajcie mi człowieka a ja mu paragraf znajdę. Ika jest przekonana że z każdego Polaka można zrobić nawet a może zwłaszcza po śmierci - mordercę, bandytę i zbrodniarza. Dlaczego nie zajmiesz się wypasionymi zbrodniarzami których historia jest pełna i dlaczego jednostkowe przypadki tak cię rajcują? Czyżbyś miała zapędy nekrofilskie? I dlaczego uważasz że jeśli ktoś nie zna nazwiska i życiorysu jakiegoś skasowanego żyda to od razu nieuk i nie nadaję się do dyskusji a nie daj bóg by ktoś uważał że jednostkowa zbrodnia nie równa się hekatombie jaką nam zgotowali niemcy czy upowcy. Jedyne co mi przychodzi na myśl to megalomania na miarę co najmniej kosmiczną tego osobnika.
              • Gość: Ika Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 22:59
                No dobrze "Pysio"namęczyłeś się.Taki długi wywód. W zasadzie słowotok tym razem bez ślinienia.
                A teraz zastanów sie i postaraj się go rozbudować bez połykania myśli.Pisz pełnymi zdaniami aż do wyczerpania Twej myśli.Od akapitu postaraj się przejść do następnej myśli,aż do wyczerpania irytującego Cie problemu.
                Tu masz wszystko poplątane oparte w zasadzie na zasłyszeniach.

Zobacz powyżej "Mat120" argumentami wdał się w wymianę myśli z moją skromną osobą.
                Zobacz jak ładnie udało nam się rozbudować wątek.
                Postaraj się spróbować .Znajdź jakiś argument do dyskusji a nawet zaprzeczenie oczywiście w argumencie moich wypowiedzi.Chętnie podyskutuję.
                Wybacz ale w tym poście wypowiadasz jak osoba,której zburzono świetlaną przeszłość przekazaną Ci w legendach Twego pochodzenia.A teraz przekonujesz się że legenda a prawda to dwie rzeczywistości urojona i prawdziwa.
                • Gość: pysio Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa IP: 213.25.24.* 07.01.11, 06:47
                  Ika czy ty w końcu przestaniesz być zapatrzona w siebie i zaczniesz rozumieć co piszą inni. Pisałem setki razy że nie jestem historykiem i dłubanie w archiwach kompletnie mnie nie interesuje i dlatego nie biorę udziału w dyskusji której sens tylko znany tobie chcesz narzucić. Przecież dla technokraty który całe życie poświęcił na wyszukiwanie jakichś świstków nie ma problemu by np fizyka czy lekarza zarzucić faktami być może wyssanymi z brudnego palucha. Ja mogę tylko pisać o stronie moralnej i jak ja sam odbieram takie pisanie. Uważam że poważny historyk wiedząc o tym że reszta niehistoryków musi przyjmować na wiarę jego słowa - musi być za to słowo odpowiedzialny. Ty piszesz że wstydzisz się Polaków i ze sama jesteś niby polką. Udowodnij więc że na tle innych narodów Polska zasługuje na to miano, kraju które winno się poczuwać by się za niego wstydzić.
                  A tak na marginesie; wiesz że jestem nieukiem i nie przeczytałem w życiu ani jednej książki to dlaczego wymagasz ode mnie zachowania charakterystycznego dla bijących pianę z papierami? Zrozum że odpowiedź twoja musi być zrozumiała dla takiego młota intelektualnego jak ja. Natomiast ty jako mająca kwity i to z pieczątkami że chodziłaś do jakiejś szkoły właśnie ciebie zobowiązuje do uczciwości, cierpliwości i do każdej innej ...ości. A ty co? Manipulujesz, ignorujesz fakty zgodnie z zasadą; do zwycięstwa choćby i po trupach!
                  • Gość: europejczyk Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa IP: 89.171.224.* 07.01.11, 08:10
                    Więc jednak pysio chce pisać o stronie moralnej.Brawo.Moralność przeciw faktom.Wszystko jasne.Zrozum matole,że to co Żydom zafundowali naziści,upowcy czy rozjuszeni polscy wieśniacy,albo granatowi policjanci to morderstwo a nie skasowanie Żydów!Twoja moralność jest moralnością ramapiteka i chama.
                    • meteor_13 Re: Nowy scenariusz okupacji wg Grossa 07.01.11, 08:18
                      Pysio i moralność to chyba dwie różne rzeczy. Udaje wielkiego patriotę, a to po prostu takie bydlę szowinistyczne (nie obrażając bydła) :)