Dodaj do ulubionych

Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpackie!

14.10.19, 16:18
Dzięki waszym głosom "jeden z najlepszych marszałków na świecie" (słowa jednego z posłów PiS), depozytariusz i strażnik wartości najbliższych sercu prawdziwego Polaka, prawdziwego patrioty, katolika, wielce zasłużony fundator Przemyskiego Centrum Badmintona i Skweru Wyszehradzkiego, Polskiego Ułana i Sojuszniczego Huzara oraz Konia Polskiego i Konia Sojuszniczego - znów będzie służył swojemu miastu i Polsce albo -jak kto woli - Polsce i swojemu miastu. Sprawiedliwie doceniliście jego dotychczasową służbę Narodowi Polskiemu, jego dokonania, nie daliście się zwieść lewackiej propagandzie, dokładając mu o 20 tys. głosów więcej niż cztery lata temu. Gratuluję wam, możecie być dumni i z Niego i z siebie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Cypis Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: 5.174.241.* 14.10.19, 16:53
      Wiemy, kto będzie posłem z naszego okręgu. Nieoficjalne wyniki - portalprzemyski.pl
      • Gość: Abba Jozef Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 14.10.19, 19:02
        Tymczasem pewien aktor, po ogłoszeniu exit poll...
        www.trendsmap.com/twitter/tweet/1183458939708542977
        • rs200 Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac 14.10.19, 20:06
          Ja tam jestem zadowolony. Najdalej za 2 lata czeka nas gigantyczny kryzys budżetowy, do tego rozwalone usługi publiczne będą dawać o sobie mocno znać, inflacja, drożyzna, euro po 5zł a benzyna po 6,50. Warto żeby przy władzy był wtedy ten kto tego bajzlu narobił.
          Do wyborców pisu mam żal o jedno, mieli na liście swoich ulubieńców 29 innych osób, lepszych lub gorszych, ale tylko jednen ich kandydat był publicznie przyłapany na kłamstwie i okradaniu podatnika. Do tego są w mediach głosy że korzystał z usług nieletnich prostytutek. I naprawdę to na niego trzeba było oddać głos?
          • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 14.10.19, 20:44
            Po co te lamenty po fakcie? Należało pisać , tłumaczyć ,prosić przed wyborami, może też zebrać jakąś kwotę na bilbord z podobizną gościa ale z długim nosem pinokia itp. a tak nawiasem czym się różni poseł pis-u od posła po? Bo miasto ma tyle samo z jednego i drugiego.
            • Gość: Cypis Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.19, 02:51
              @ Maks
              Takie próby już w nadsańskim grodzie były podejmowane
              KLIK i KLIK i…

I co się w samorządzie zmieniło?
              Był Pinokio, jest Buratino?
          • jobrave Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac 14.10.19, 22:36
            Przemyślaki są dumne, że jeden z nich jest prawie prezydentem RP, no bo to druga osoba w państwie. Nikt z Przemyśla nigdy nie pełnił takiej funkcji. W ten sposób przemyślaki, wiecznie niepociumane, zawsze gdzieś na marginesie, leczą swoje kompleksy. Poza tym, dzięki Kuchcinskiemu przemyślak może od czasu, do czasu zobaczyć na żywo jakiegoś gościa z telewizji np. Kaczynskiego albo jakiegoś innego zagraniczniaka niż Ukrainiec, np. Węgra, Czecha, Słowaka, którego Kuchcinski przytarga w ramac jakiejś delegacji - dzięki temu przemyślak nie czuje się już tak zmarginalizowany.
            • Gość: zzz Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.10.19, 07:53
              Elektorat partyjny, czyt. 500+ zagłosował na posła Kuchcińskiego na zasadzie bronimy swojego, podobnie jak elektorat posła Neumana. Dla tych wyborców nie ma żadnego znaczenia to że kandydat jest skompromitowany w różnoraki sposób,"bronimy naszego" choćby był najgorszą świnią. To nam nie przeszkadza, ważne aby strona przeciwna czyli kontrpartia nie miała powodu do satysfakcji. Czy mamy z tego powodu się obrażać? Jęczeć z " bólu" jak tu robicie? Taka jest "dupokracja" jak mawia pan z muszką który powrócił do sejmu.
              • Gość: Cypis Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.19, 10:55

Gość portalu: zzz napisał(a):

> Elektorat partyjny, czyt. 500+ zagłosował na posła Kuchcińskiego na zasadzie b
                > ronimy swojego, podobnie jak elektorat posła Neumana.

"Sławomir Neumann, lider listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu gdańskim, zdobył dopiero czwarty wynik. Po jego obraźliwych słowach o Tczewie wybory w mieście wygrało Prawo i Sprawiedliwość, a on osiągnął marny rezultat." -
                KLIK
                • lusia_syfonowa Prostytutki wyborcze z czarnym poparciem... 18.10.19, 09:43
                  Aktorka Janda dobrze określiła pisowskich wyborców: to są prostytutki!
                  KLIK
    • darino Andrij Z. też się nie wślizgnął 15.10.19, 11:19
      Pozostanie miejskim radnym, i powiatowym geopolitykiem. Co za okrutny los !
      • Gość: Maks Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął IP: *.toya.net.pl 15.10.19, 11:58
        Nie ciesz się "darino", kandydat miał 2 tys. głosów więcej od posła Rząsy który wszedł do sejmu. To system liczenia mandatów metodą d'Hondta jest winien temu że radny nie wszedł do sejmu a nie ilość zdobytych głosów.
        nowiny24.pl/kandydaci-z-najwiekszym-poparciem-okreg-22-krosniensko-przemyski-top-15/ga/c1-14500997/zd/39376757 A to dlatego że mamy do czynienia z "dupokracją " / za JKM/ zamiast demokracją. Jak słusznie wskazuje @ zzz zakon PiS-u niczym się nie różni od zakonu PO, nie uważam wszystkich wyborców tych partii za "zakon" , bywa pośród nich też elektorat świadomy. Ten świadomy elektorat PO dostrzega minusy obecnych rządów, beznadziejnie głupie rozdawnictwo na kredyt itd. w PiS-sie oprócz zakonu wśród wyborców byli tacy którzy uznali że głosują na tych "co dają", po prostu sprzedali swój głos, co nie jest zjawiskiem rzadkim ani nowym. W Przemyślu do dzisiaj siedzą w RM osoby które kupowały głosy za piwo czy wino. Niestety, p JKM ma rację, choć nie z wszystkimi poglądami tego pana się zgadzam.
        • darino Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął 15.10.19, 13:27
          Od tego mamy antysystemowców, żeby zmienić system :). Również system liczenia głosów :).
          • Gość: Maks Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął IP: *.toya.net.pl 15.10.19, 16:37
            Prędzej czy później do zmian dojdzie. Popatrz na obecną sytuację po wyborach , ugrupowanie które zdobyło mniejszy procent niż opozycja łącznie będzie rządzić. :((
            • Gość: Abba Jozef Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął IP: *.toya.net.pl 15.10.19, 19:27
              Gdyby wybory mogły coś zmienić, byłyby zakazane.
              • Gość: Maks Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął IP: *.toya.net.pl 16.10.19, 09:55
                Proponuję aby jobrave odpieprzył się od mieszkańców Przemyśla, poseł Kuchciński zdobył podobną ilość głosów w mieście jak poseł Rząsa , liczba ok .5 tys nie jest aż tak znacząca. Z drugiej strony jest to za dużo dla jednego jak i drugiego. W gruncie rzeczy niewiele się różnią. I obaj nic dla Przemyśla nie zrobili.
                wybory.gov.pl/sejmsenat2019/pl/wyniki/sejm/pow/186200
                • Gość: Cypis Re: Andrij Z. też się nie wślizgnął IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.19, 20:21
                  Nie wiesz jaka jest różnica między przemyślakiem a mieszkańcem Przemyśla?

Nie każdy mieszkaniec Przemyśla jest przemyślakiem i nie każdy przemyślak jest mieszkańcem Przemyśla.

A korzystać z propozycji jakie dajesz innym potrafisz?

To odpieprz się do Jobrave jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem!
    • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 17.10.19, 10:18
      Cypis, jobrave nie jest nieomylny, były przykłady niewłaściwej oceny sytuacji z Jego strony. Tym razem ma rację co do faktu samego wyboru poprzez znacząco większą liczbę głosów oddanych na byłego / a może znowu?/ marszałka. Tylko że problem w tym nie leży, problem leży w tym żeby wskazać mieszkańcom podkarpacia rozsądną alternatywę, pytam mieli takową? Kto stanowił dla nich alternatywę wobec " latającego marszałka", może PO? Część wyborców szuka nowej drogi poprzez głosowanie na Konfederacje czy Lewicę, może dlatego że projekt K15 nie wypalił. PO na podkarpaciu oprócz betonu nie istnieje i słusznie, zapracowali sobie na to a od jobrave mam prawo oczekiwać głębszej analizy sytuacji powyborczej niż tylko obrażanie wyborców.
      • jobrave Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac 18.10.19, 13:13
        Cypis już ci wyjaśnił, jaka jest różnica pomiędzy przemyślakiem i mieszkańcem Przemyśla, za co jestem mu wdzięczny, bo uczynił to zwięźle, a ja pewnie popadłbym w gadulstwo, do czego mam inklinacje zarówno w mowie, jak i w piśmie.

Masz rację- nie jestem nieomylny i nawet ni chciałbym być, bo sam bym się sobie znudził.

Czy mieszkańcy mieli rozsądną alternatywę? -pytasz. Ano mieli, skoro nie wszyscy głosowali na Kuchcińskiego. Sam napisałeś, że część wyborców szukała nowej drogi. Ale nie tym w rzecz,ponieważ mnie nie chodziło o to, że PiS wygrało w Przemyślu, lecz o to, że wygrał Kuchciński. To mnie zdziwiło. Bo przecież zwolennik PiS mógł przebierać w kandydatach tej partii, jak w ulęgałkach - tylu ich było. I to takich, którym niczego nie można było zarzucić. W PiS też są przyzwoici ludzie, choć trudno w to,szczgólnie po ostatnich czterech latach uwierzyć i podobnie rzecz się ma z wyborcami. I właśnie ci przyzwoici zwolennicy PiS uyebali eks-prokuratora stanu wojennego, łgarza i aroganta Piotrowicza. Można? Można.
        Urodziłem się w Przemyślu i tam spędziłem większość swojego życia i dobrze wiem, kto z przemyślan jest przemyślakiem. Przemyślak to, innymi słowy, kołtun, ciemnogrodzianin do tego kabel, intrygant , podsrywacz, zawistnik. I nawet nie dlatego, że głosuje na PiS, bo są jeszcze inne powody, których tu nie będę wymieniał, żeby nie nudzić. W każdym razie kołtun w Przemyślu dominuje.
        Od maja albo nawet od kwietnia Kuchciński bezczelnie łgał, w cywilizowanym kraju już po jednym łgarstwie, ktoś, kto pełniłby taką funkcję, wyleciałby już po jednym kłamstwie i raczej nie miałby szans na reelekcję, a gdyby próbował, to wyborcy wpadliby w szał, ale w Polsce, w Przemyślu i Krośnie, proszę bardzo - dostał o 20 tys. głosów więcej niż cztery lata temu! Tak wyborcy PiS w Przemyślu rozumieją "wyższe standardy". "Umiar, pokora, skromność", "Wystarczy nie kraść" - przypominam tylko. Dlaczego Kuchciński wygrał i to z tak imponującym rezultatem? Bo głosowali na niego tacy sami, jak on.
        Teraz o opozycji, a ściślej o PO, czy KO - jeden ch**. Zasłużyli na przegraną i wtedy i teraz, ale PiS nie zasłużyło na taką wygraną, tzn. na samodzielną większość w parlamencie, nie wyborcy zdecydowali o tym, lecz głupota Millera i -ostatecznie- d'Hondt. Czy rządy PO były złe. Zależy, co kto lubi. Kiedyś lubiło je nawet 55 proc. -wynik dla PiS nieosiągalny. Nigdy. Czyli musiały się podobać. Są ludzie dla których ważniejsze jest micha niż wolność, są tacy, dla których ważniejsza jest wolność od michy. Czyli są psy i są koty. Psom pasuje autorytaryzm, kotom wręcz przeciwnie. Którym wyborcom odpowiada buda, micha, łańcuch i pan, chyba nie muszę dodawać. W liczbach bezwzględnych w dalszym ciągu więcej jest wyborców niechętnych PiS, niż jego zwolenników, a przecież PiS już tyle kasy utopiło w socjal, tyle czasu lżyło i oczerniało opozycję, kampanię wyborczą prowadził przez cztery lata, nie szczędząc sił i środków, dysponował przy tym mediami publicznymi, a do tego wsparcie Kościoła i tylko niecałe 45 proc.
        To dobrze, że opozycja nie wygrała, bo teraz spadłby je na garb cały pisowski bardak. Nadchodzi dekoniunktura, to już nie prognozy, to już pewne. Kasy zaczyna brakować, Morawiecki chce przyśpieszyć likwidację OFE, widocznie jest niezła dziura, chce chłop coś szybko załatać. Będzie drogo, coraz drożej, bo innego wyjścia nie ma, tak jak nie ma cudów. Może opozycja chciała przegrać te wybory? Może dlatego ta kampania była taka niemrawa? Konfucjusz mówił, że w takich sytuacjach należy poczekać, aż trupy spłyną z nurtem rzeki.
        • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 18.10.19, 16:38
          Nie wysiliłeś się jobrave, może Ci się nie chciało a może już nie na za bardzo orientujesz się w tym co tu się dzieje. Przede wszystkim nie chciało Ci się przeczytać tego co napisałem w postach powyżej .Ja nie jestem wyborcą który głosował na PiS a tym bardziej na posła Kuchcińskiego. Rożnica jest taka że ja wiem dlaczego poseł Kuchciński wygrał a Ty nie za bardzo. Na PiS, w tym na byłego marszałka głosowali ci którzy stali się beneficjantami polityki socjalnej ,którzy mają więcej pieniędzy w portfelu dzięki PiS. Oni mają w dupie to że Kuchciński latał z rodziną i znajomymi rządowymi samolotami. A kto nie latał?- zadał mi takie pytanie rozmówca korzystający obficie z socjalu. Mają tez w dupie to że państwo się zadłuża , na taki argument odpowiedział mi kolejnym pytaniem " czy jak PO rządziło i nic nie miałem to zadłużenie państwa zmalało? " Nie malało ale wręcz wyraźnie wzrosło i to jest fakt. Co do kłamstw polityków, znajdź co najmniej jednego który nie kłamie, to że Polska nie jest normalnym krajem to fakt, jesteś tego dowodem jako emigrant bo przecież wyjechałeś nie dlatego że tu w kraju było Ci dobrze. Polska jest nie normalnym krajem a to dlatego że rządzą nami kłamcy,oszuści a często i złodzieje. A rządzą nami bo jesteśmy słabym nie do końca rozwiniętym społeczeństwem. Dlatego w jakimś stopniu bronię tych ludzi co głosowali na na PiS, nie napiszę że są głupi lub to co napisałeś w "temacie ' wątku. Oni tylko głosują na tych co dają i mają lepszą pamięć od tych co uważają się za inteligentnych,rozumnych i 'właściwie" głosujących.
          • jobrave Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac 22.10.19, 14:20
            Zacznę od tego, że wcale Cię nie posądzam o to, że jesteś wyborcą PiS, a to dlatego, że za dużo w Tobie obiektywizmu, poza tym da się z Tobą dyskutować.
            Pytałeś mnie o alternatywę, więc ci odpowiedziałem - wyborcy PiS mieli takową, mogli wybrać innego, nieskompromitowanego kandydata wystawionego przez PiS, ale nie skorzystali z tej możliwości. Wybrali go, bo to jedyny celebryta z Przemyśla (nie licząc Klarenbacha, ale ten nie startował). Tu muszę dodać, że w przypadku MK nie tyle chodzi o loty, ile o to, że Kuchciński łgał w tej sprawie na potęgę. To powinno go zdyskwalifikować, a tymczasem przybyło mu 20 tys.głosów. To świadczy o głębokiej demoralizacji wyborców PiS, chlubiących się przecież przywiązaniem do wartości chrześcijańskich. Dodam również, że za o wiele mniejsze przewinienia wyborcy PO, w dużej mierze wycofali swoje poparcie dla tej partii. Podobnie rzecz się miała w przeszłości z SLD.
            Mijanie się z prawdą polityków, to temat bardzo rozległy i dający pole do nieskrępowanego relatywizowania, symetryzacji itp. Łgarstwo zawsze jest łgarstwem, ale w polityce chyba ważne jest to, na jaką skalę posługuje się nim władza. Żyję na tym świecie prawie 63 lata. I przez ten czas, co nieco zaobserwowałem, powyciągałem sporo wniosków, weryfikowałem swoje poglądy. I nie przypominam sobie, żeby za mojego życia, nawet w czasach komuny, jakaś ekipa posługiwała się tak bezczelnym łgarstwem, dokonała tylu przekrętów. Pamiętam ile emocji za czasów pierwszej "Solidarności"budziła "dacza Gierka","jacht Szczepańskiego", czy Arłamów., a to był naprawdę pikuś w porównaniu z pisowską bizantyjskością i wałkami.
            Dlatego PiS postanowił: "Najpierw zatkamy hołocie mordy kasą, a później będziemy robić swoje". I hołota poszła na to. "Też kradną, ale się dzielą". "Też" oznacza, że "tamci", czyli poprzednia władza również kradła. Skoro tak, to dlaczego nikt z "tamtych" nie siedzi? Minęły cztery lata, obecna władza ma ręku wszystkie instrumenty po temu, część sądów, całą prokuraturę, policję wszystkie służby tajne i nietajne oraz system "Pegasus". No i gdzie są ci winni tych rzekomych afer z VAT, z paliwami itp.! PiS zatkał hołocie mordy i tym samym przygotował sobie grunt pod całkowitą bezkarność. Robią,co chcą, nie bojąc się konsekwencji. "Suweren" ma zapłacone, więc nie zwraca uwagi na Banasia np. "Dostał" kamienicę od akowca, kombinował z podatkami, miał powiązania z gangsterami, załatwiał synusiowi intratne posady, usadził go w banku, z którego później wziął kredyt. Nie wspominam o wcześniejszych aferach, z których każda wielokrotnie przebijała Amber Gold i, którą nb. organy ścigania, zajęły się jeszcze za rządów PO.
            Mnie to przeraża, bo okazuje się, że połowa Polaków nie potępia złodziejstwa, lecz to, że złodziej się nie dzieli. Ciekawe co by było, gdyby złodziej zaczął mordować, wcześniej zwiększając "pińćset", do "tysiunca"?
            Jeszcze jedna refleksja pokazująca, jaki szacunek ma PiS do własnego elektoratu. Wyborcy PiS, z Krosna i okolic, uznali, że taki szmaciarz, jak Piotrowicz,nie zasługuje na to, by po raz kolejny być posłem i zagłosowali na innego kandydata z PiS. Ale zdanie elektoratu się nie liczy, jeśli nie jest zgodne ze zdaniem Kaczyńskiego, PiS zaczęło kombinować, którego z demokratycznie wybranych posłów usunąć, po to, żeby Piotrowicz znów znalazł się w Sejmie. "Przywracamy w Polsce demokrację". - darł się kiedyś Kaczyński podczas jednej z miesięcznic smoleńskich.
      • Gość: Cypis Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.19, 15:01
        Gość: Maks IP: *.toya.net.pl 17.10.19, 10:18
        > Cypis, jobrave nie jest nieomylny, były przykłady niewłaściwej
        > oceny sytuacji z Jego strony…

A Ty jesteś nieomylny i nie ma przykładów niewłaściwej oceny sytuacji z Twojej strony?

Gość portalu: Maks napisał(a):

> To system liczenia mandatów metodą d'Hondta jest winien
        > temu że radny nie wszedł do sejmu a nie ilość zdobytych głosów.
        > nowiny24.pl/kandydaci-z-najwiekszym-poparciem-okreg-22-krosniensko-przemyski-top-15/ga/c1-14500997/zd/39376757
        > A to dlatego że mamy do czynienia z "dupokracją " / za JKM/
        > zamiast demokracją.

Ile głosów w Przemyślu i powiecie przemyskim zdobyli Kuchciński, Rząsa i Zapałowski?

Patrząc przez pryzmat tych wyników… KLIK

Gdyby miasto było jednomandatowym okręgiem wyborczym, to kto zostałby posłem?
        Gdyby powiat był JOW, to kto zostałby posłem?
        Gdyby miasto i powiat było jednym JOW, to posłem zostałby Zapałowski, Rząsa czy Kuchciński?

Czyli metoda liczenia głosów nie jest winna temu, że radny nie zostałby posłem?

Nie jest też winna polska demokracja, bo to nie ona kandyduje i nie ona głosuje, tylko ludzie?

Jeżeli ktoś przez 30 lat swojej aktywności politycznej ani nie dał się poznać jako dobry gospodarz na poziomie gminy, powiatu czy województwa, ani jako ktoś, kto potrafi zadbać o interesy swoich wyborców, lokalnej społeczności, to do kogo powinien mieć o to pretensje?
        Do metody liczenia głosów, systemu w jakim żyje, czy do siebie?
        Jeżeli polityk nie potrafi sobie znaleźć na scenie politycznej takiego miejsca, dzięki któremu będzie Wygrywał w wyborach, to kiepski z niego polityk?
        Wiesz komu przeszkadza rąbek u spódnicy?

Obarczanie metody przeliczania głosów w wyborach, niedoskonałego ustroju państwa za to jakie są wyniki wyborów, to tak samo kiepski pomysł jak obwinianie systemu operacyjnego za to, że komputer się zawiesił albo przydrożnych drzew o to, że ktoś w nie wjechał samochodem. Najsłabszym ogniwem jest człowiek, to on najczęściej zawodzi i to on najczęściej szuka winnego wszędzie, tylko nie u siebie. Najłatwiej wskazać na winę ustroju, systemu czy drzew, bo one przed takimi oskarżeniami bronić się nie będą.

> problem leży w tym żeby wskazać mieszkańcom podkarpacia rozsądną
        > alternatywę, pytam mieli takową?

A na niższym szczeblu, w wyborach samorządowych jaką w Przemyślu mieliśmy alternatywę?
        I przypadek o tym nie decyduje?
        Jak ktoś sam sobie nie stwarza alternatywy, nie szuka i nie wspiera innych ludzi, którzy mogą alternatywę stworzyć, to do kogo powinien mieć o to pretensje?

Problem właśnie w tym, że czekają aż ktoś im wskaże na kogo mają zagłosować, a nie sami szukają. Jeżeli pójdziesz do restauracji i zapytasz kelnera "- Co pan poleca?", to dostaniesz to, co on chce Ci sprzedać (czyli to co się najbardziej jadłodajni opłaca, czego mają w nadmiarze, czego chcą się jak najszybciej pozbyć). Jak sięgniesz do menu i nie znajdziesz tego co byś chciał zjeść, to możesz pójść do innej restauracji. Co prawda trzeba ruszyć cztery litery, ale prędzej zjesz to co chcesz zjeść, a nie to co ktoś Ci poleca. KLIK

> od jobrave mam prawo oczekiwać głębszej analizy sytuacji powyborczej
        > niż tylko obrażanie wyborców.

I co z tego, ze masz prawo oczekiwać od Jobrave głębszej analizy sytuacji, skoro Jobrave nie ma obowiązku Ci jej dostarczyć?

Ludzie mają różną wrażliwość, więc różne rzeczy mogą ich urazić, obrazić. Jednych porównanie do rozwielitek, ameb i paprotek, innych że ktoś mógł liczyć na to, że uwierzą w to, że radny nie został posłem przez metodę D'Hondta i "dupokrację". Tylko z tym pierwszym da się dyskutować (można szukać innych, mniej lub bardziej ostrych porównań), a w przypadku drugiego jedynie stwierdzić faktyczne przyczyny niepowodzenia.
        • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 31.10.19, 18:17
          Czy prof.Adam Rotfeld ma rację w każdym z poruszanych tematów?wiadomosci.onet.pl/kraj/adam-daniel-rotfeld-o-brexicie-i-unii-europejskiej/wgv0mmh?utm_source=szukaj.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2 I czy jego przewidywania odnośnie rozpadu Wielkiej Brytanii się spełnią?
          • Gość: Abba Jozef Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 31.10.19, 19:26
            prof.Adam Rotfeld
            Celem Unii było stanowienie pokoju, który miał się opierać nie nie tyle na koncepcjach, co na współzależności politycznej, gospodarczej, na zmniejszeniu zbrojeń, na wspólnych demokratycznych zasadach i poszanowaniu praworządności - dodaje.

Pitu pitu jednym słowem pierdolenie o dupie Maryni, tylko cicho o Europie dwóch prędkości i drenażu naszego rynku dzięki czemu stara unia uratowała u siebie miliony miejsc pracy a teraz uśmiechają się w kierunku Białorusi
            • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 31.10.19, 20:19
              Białoruś jest w rosyjskiej strefie wpływów, wariant ukraiński nie ma tam szans i raczej tzw "zachód" z tym się pogodził. UE ma w Polsce bardzo dużo zwolenników,ponoć większość obywateli. Moim zdaniem w sytuacji w której jesteśmy, pozbawieni własnego przemysłu,całkowicie zależni gospodarczo i z takim zadłużeniem nie mamy żadnych szans na samodzielność na jaką porywa się Wielka Brytania. Ciekawi mnie zdanie w tej sprawie Jobrave,mam nadzieję że się podzieli zdaniem w tym temacie.
              Prof.Rotfeld nie zauważa w tym artykule naszej polityki,współpracujemy /jeśli można to tak nazwać/ gospodarczo z UE a jednocześnie podpisaliśmy kontrakty 25 letnie na dostawy gazu z USA, kupujemy w USA za duże sumy uzbrojenie i stawiamy na amerykańskie wojsko na naszym terytorium. Oficjalnie boimy się agresji ze strony Rosji a nie oficjalnie ? Czy zagrożą nam Niemcy w których moim zdaniem jest tylko kwestią czasu że władzę przejmą skrajnie prawicowe ugrupowania nie uznające powojennych ustaleń granicznych? Z drugiej strony czy Niemcom którzy władają nie tylko Polską lecz całą Europą gospodarczo odbije na tyle że zapragną IV Rzeszy?
              • Gość: Menik Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.mt.pl 01.11.19, 11:41
                Rozwielitki, ameby i paprotki podkarpackie. Słuchajcie!

Jak by na to nie patrzył (tytuł postu), czy od doopy czy od głowy, Jobrave ma rację, że większość przemyskich wyborców to ci z tytułu posta.

Jobrave, też ma 100% rację, że pisowscy wyborcy z Krosna i okolicznych wioch, uznali, że taki Nikodem Dyzma Towarzysz Piotrowicz z PiS (tak określają go w Krośnie) jak Piotrowicz nie jest wart tego, by na kolejną kadencję zostać posłem i zagłosowali na innego kandydata z PiS, ale.. w Krośnie jest tak! Prawie każdy krośnianin Ci powie, że nie lubi PiS a i tak na niego głosuje. Wiem bo tu mieszkam już trochę lat.

Co do Kuchcińskiego, tylko Ci przemyślanie jak i krośnianie (Krosno - ten sam Okręg Wyborczy) głosowali na Penelopę vel. Członka, bo dla nich 500+ jest ważniejsze od prawdy, honoru i ambicji. Ten kto zna tak jak Jobrave i kilku innych tutaj na Forum jego "przemyską przygodę z Kaczyńskimi", która była początkiem drogi politycznej hipisa z ławek koło "świni" na fotel marszałka sejmu wie jakim jest on był i jest człowiekiem.

Dziwne jest to, że nie interesuje Was temat, który pasuje do tego tutaj zaczętego, czyli Honorowy Obywatel Miasta! Oczywiście mowa o Kuchcińskim!

Rozwielitko, amebo i paprotko! Czy nie jest Ci wstyd, że hipis z "ławek koło świni" jest Honorowym Obywatelem twojego Miasta?
                • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 01.11.19, 13:35
                  Gdybyś przeczytał wcześniejsze wypowiedzi to może zrozumiałbyś że temat został wyczerpany i dalsze bicie piany pozostawiam nawiedzonym członkom partii obojętnie jakiej zresztą.
                  Poruszyłem temat wypowiedzi prof.Rotfeda bo moim zdaniem jest ciekawy i wsadziłem go do tego wątku w nadziei że jobrave może zaglądnie i ustosunkuje się co najmniej do brexitu i dalszych losów Wielkiej Brytanii. Jako jej obywatel zapewne ma dużo szersze spojrzenie na sprawę niż ktokolwiek z nas siedzących w Przemyślu. Jeśli ktokolwiek z forumowiczów zechce zabrać głos w tej sprawie też będzie fajnie.
                  Co do posła o którym tu mowa, zerknij do wyników wyborczych a przekonasz się że w naszym mieście jakiejś zawrotnej liczby głosów nie zdobył.
                  Ponadto pamiętam hipisów z lat sześćdziesiątych z ich ognisk nad Sanem i pamiętam kolesi z okolic "Zamkowej" jak stali w bramie i wąchali "tri" czy co niektórzy walili w żyłę "kompot", znałem tych co się przekręcili z kompotu, takie były czasy, dzisiejsze pokolenie jak ma kasę to pali zioło czy wciąga amfę. Może niektórzy też zostaną politykami. A dla mnie polityka to syf taki sam jak tri. Nie wiem czy zakumasz.
                  • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 04.11.19, 11:02
                    A może zainteresuje kogoś to co mówił Friedman :

5. Zasadniczym rosyjskim pytaniem jest to czy utrzymają strefę buforową, która jest przynajmniej neutralna, lub czy Zachód spenetruje tak dalece Ukrainę, że będzie 70 mil od Stalingradu i 300 mil od Moskwy. Dla Rosji status Ukrainy to egzystencjalne zagrożenie. Rosjanie nie mogą odpuścić. Dla USA sprawą jest gdzie mając Ukrainę zatrzyma się Rosja. Tak więc nie jest przypadkiem, że gen. Hodges, który został mianowany by wziąć na siebie całą winę mówi o ustanawianiu jednostek wojskowych w Rumunii, Bułgarii, Polsce, i krajach bałtyckich. To jest Intermarium Piłsudzkiego od Morza Czarnego do Bałtyku. To jest rozwiązanie problemu dla USA. Pytaniem na które nie mamy do tej pory odpowiedzi jest to co zrobią Niemcy? Więc prawdziwą niewiadomą w Europie jest to, gdy USA zbuduje swój kordon sanitarny nie w Ukrainie ale na zachód od niej a Rosjanie będą zastanawiali się nad tym jak wykorzystać Ukrainę, nie znamy niemieckiego stanowiska. Niemcy są w bardzo szczególnej sytuacji. Były kanclerz Gerhard Schröder jest w zarządzie Gazpromu, mają bardzo złożone relacje z Rosjanami. Niemcy sami nie wiedzą co zrobić. Muszą eksportować a Rosjanie nie mogą wchłonąć eksportu. Z drugiej strony jeśli stracą strefę wolnego handlu to będą musieli zbudować coś innego. Dla USA zasadniczym zagrożeniem jest Niemiecki kapitał i technologia oraz naturalne zasoby Rosji i jej siła robocza jako jedyna kombinacja która od wieków piekielnie przeraża Stany Zjednoczone. Więc jak to się rozwinie? USA już wyłożyło swoje karty na stół. To jest linia od Morza Czarnego do Bałtyku. Dla Rosji karty zawsze były na stole, muszą mieć przynajmniej neutralną Ukrainę, a nie prozachodnią Ukrainę. Białoruś to inna sprawa. Ktokolwiek mi powie co zrobią Niemcy powie mi o kolejnych 20 latach historii.

www.prisonplanet.pl/polityka/friedman_rekomenduje_dla,p1047563417
                    • Gość: Abba Jozef Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 04.11.19, 13:10
                      Świat ma większe zaufanie do chińskich władz niż amerykańskiej administracji – wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ekonomii i Pokoju IEP. Okazało się, że w latach 2016-2017 po wygranej Donalda Trumpa poziom zaufania do amerykańskiego prezydenta spadł o 11,2%.

W rezultacie przywódcy Rosji i Chin są postrzegani na świecie jako bardziej wiarygodni partnerzy.

pl.sputniknews.com/opinie/2019062110582384-swiat-bardziej-ufa-chinom-niz-usa-sputnik/
                      • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 04.11.19, 17:38
                        Dla mnie są to niezmiernie ciekawe sprawy, o ile "sputnik" w dzisiejszych czasach wywołuje u niektórych niesmak /pisząc delikatnie/ to uważam że aby wyrobić sobie zdanie należy zapoznać się z wieloma stanowiskami. Już doktryna Brzezińskiego jasno określała zamiary USA, To co powiedział Friedman powinno być powszechnie znane obywatelom nie tylko Polski zresztą.
                        USA są państwem gangsterkim żeby nie napisać bandyckim, udowodniły to w ostatnich dziesięcioleciach nadzwyczaj wyraźnie, Trump jest tylko nadmiernie wyrazisty w swoim postępowaniu ,prezydenci przed nim choćby laureat nagrody Nobla -
                        Obama nie byli lepsi choć uprawiali politykę w rękawiczkach, nie zawsze białych.
                        Pytanie tylko jak my / Polska ? na tym wyjdziemy? Bo wygląda to tak ; jak by nie stanąć dupa z tyłu.
                        • Gość: Maks Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac IP: *.toya.net.pl 05.11.19, 11:29
                          Wczoraj ok 23 w progr.I TV emitowano film Barbary Włodarczyk pt. "Rosja Chiny", w skrócie; mieszkańcy poradzieckiego miasta nad Amurem na drugim brzegu rzeki 37 lat wstecz widzieli biedną chińską wioskę,obecnie widzą nowoczesne miasto 120 tys.prężnie się rozwijające i znakomicie żyjących Chińczyków z pośród których znaczna grupa w ramach bezwizowego ruchu żyje i prowadzi biznesy w zastałym mieście rosyjskim. Dawniej Rosjanie w Chinach byli krezusami dzisiaj są biedakami. Chińczycy to niesamowity kraj z niesamowitymi mieszkańcami i do nich będzie należała przyszłość. A wystarczyło że władza powiedziała swoim obywatelom,żyjcie jak chcecie,bogaćcie się róbcie interesy,zakładajcie firmy, my wam nie będziemy przeszkadzać pod warunkiem że akceptujecie naszą władzę. I stał się cud.
                          W Polsce natomiast "zbudowano" demokrację .
                          • lusia_syfonowa Re: Brawo rozwielitki, ameby i paprotki podkarpac 07.11.19, 11:03

Przywędrował jakiś tam wielce oświecony znawca Maks pisze komuś tam:

"Gdybyś przeczytał wcześniejsze wypowiedzi to może zrozumiałbyś że temat został wyczerpany i dalsze bicie piany pozostawiam nawiedzonym członkom partii obojętnie jakiej zresztą."

Skoro piszesz takie "nauki" Forumowiczom, uznając się za " wielce oświeconego" znawcę posiadającym wypasioną mózgownicę, to sam uszanuj to co piszesz i nie pisz tego co nie psuje w tym temacie!

Chcesz założyć nowy temat na tym Forum? ZAREJESTRUJ SIĘ!

Jesteś p oprostu jakimś tam gościem niewiadomego pochodzenia...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka