kochanica-francuza 06.01.06, 00:20 ~jak to po polsku? i pug - ktoś miał twarz like a pug była to osoba ze Slytherin, więc rozumiem, że twarz miała brzydką pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onlyoner Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 06.01.06, 02:31 Dementor to Dementor. I bardzo dobrze bo w polskim "demencja" oznacza chyba to samo co w angielskim "dementia". Ofiara Dementora zapomina czym jest radość i szczęście... Pug i warlock - tego bezpośrednio nie kojarzę, bo nie czytałem oryginału. Odpowiedz Link
pavvka Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 06.01.06, 08:50 Pug to mops (rasa psa) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 06.01.06, 18:48 pavvka napisał: > Pug to mops (rasa psa) Mopsio! Mopsie to kochane piesy! :-) A czym się różni warlock od wizarda? Odpowiedz Link
zolwik Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 06.01.06, 21:30 wizard (magician) czarnoksiężnik m, czarodziej m warlock czarownik m, czarnoksiężnik m - wg jednego ze słowników jest to forma przestarzała Odpowiedz Link
z2006 Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 07.01.06, 10:22 Z ubolewaniem stwierdzam, że dalej używasz swojego niemoralnego nicku. Odpowiedz Link
eeela Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 07.01.06, 16:27 Az mi trudno uwierzyc, ze ty tak na powaznie. Przyznaj sie, robisz sobie z nas wszystkich przeogromne jaja ;-P Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 07.01.06, 17:10 eeela napisała: > Az mi trudno uwierzyc, ze ty tak na powaznie. Przyznaj sie, robisz sobie z nas > wszystkich przeogromne jaja ;-P > Co ty. Właśnie chce wywalić osobnika "yazonisyn" ("Jazon i syn") jako nick pogański. Zresztą , zalogowałam się jako "niewinny_niebieski_kwiatuszek" i chcąc wyjaśnić, że ja to ja, napisałam, że jestem "znajomą obywatela Republiki Francuskiej, tą o zielonym siedzeniu " ( próbowałam wcześniej nicka "dupa-zielona" - wyciął i mnie, i forumkę, która mi odpisywała, bo w jej poście SYSTEM ZACYTOWAŁ NICK "dupa-zielona") Wszystko to: "znajomą obywatela Republiki Francuskiej, tą o zielonym siedzeniu " Arcy wyciął z powodu "aluzji do zakazanego nicka". Odpowiedz Link
eeela Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 07.01.06, 17:19 Jezus, Mario, Boze jedyny i wszyscy swieci. (Bynajmniej nie jest to wzywanie nadaremno, w koncu KTOS powinien temu czlowiekowi jakos pomoc...) Moze powinnas byla zaznaczyc, ze chodzi o Piata Republike? :-D Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 07.01.06, 17:29 eeela napisała: > Jezus, Mario, Boze jedyny i wszyscy swieci. > (Bynajmniej nie jest to wzywanie nadaremno, w koncu KTOS powinien temu > czlowiekowi jakos pomoc...)\ On ci odpisze, że działa w imię Boże... Odpowiedz Link
eeela Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 08.01.06, 19:36 Nawet swiety Aed postapil przez swa niewiedze przeciw woli Bozej :-D Jesli arcy uwaza, ze dziala w imie Boze, niech zglosi swa kandydature do procesu kanonizacyjnego. Odpowiedz Link
kochanica-francuza Możesz sobie arcy poubolewać dodatkowo 07.01.06, 17:30 że gram w "Zumę", która polega na zdobywaniu "świątyń azteckich"... Odpowiedz Link
kochanica-francuza A ubolewaj se, Arcy 07.01.06, 17:11 a może najpierw spytałbyś księdza, czy aby masz rację...? Odpowiedz Link
zolwik Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 06.01.06, 11:02 warlock - czarownik, magik Milego czytania, zazdroszcze ze czytasz po raz pierwszy. Odpowiedz Link
kochanica-francuza eela 07.01.06, 17:31 tu jest jego forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15379 Odpowiedz Link
eeela Re: pardon, eeela :-) 07.01.06, 17:41 Dziekuje, nie szkodzi, ja juz tam kiedys zajrzalam, zeby sprawdzic, czy nie oszukujesz, ze on nie zartuje :-D No i chyba nie, w kazdym razie komu w miare poukladanemu pod sufitem chcialoby sie Odpowiedz Link
eeela Re: pardon, eeela :-) 07.01.06, 17:42 Dziekuje, nie szkodzi, ja juz tam kiedys zajrzalam, zeby sprawdzic, czy nie oszukujesz, ze on nie zartuje :-D No i chyba nie, w kazdym razie komu w miare poukladanemu pod sufitem chcialoby sie AZ TYLE zartowac? :-))) (sie wcisnelo i wyslalo za wczesnie...) Odpowiedz Link
onlyoner Re: a banshee? n/t 07.01.06, 18:49 SZYSZYMORA - straszna, wyjąca rozpaczliwie upiorna zjawa zwiastująca śmierć, znana we wschodniej Słowiańszczyźnie... Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: a banshee? n/t 08.01.06, 15:36 czy to jest to samo co kikimora? Odpowiedz Link
onlyoner Re: a banshee? 08.01.06, 17:12 > czy to jest to samo co kikimora? Geralt już dawno chyba wysiekł wszystkie kikimory... Ale możliwe że to jakiś gatunek spokrewniony ;) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: a banshee? 08.01.06, 19:20 > Geralt już dawno chyba wysiekł wszystkie kikimory... ale jak jakaś przetrwała, to u harry`ego? Odpowiedz Link
eeela Re: a banshee? 08.01.06, 19:27 Banshee to slowo wziete z irlandzkiego "beann sí" - kobieta z podziemia, z innego swiata. Rzeczywiscie zjawa czesto zwiastujaca smierc. Jesli czytasz w oryginale, nie ma potrzeby szukac tlumaczenia na polski, bo dokladnego nie ma - sa wyrazy (jak szyszymora) okreslajace podobne stwory w kulturze slowianskiej, ale to nigdy nie jest dokladnie to samo. Odpowiedz Link
pavvka Re: a banshee? n/t 08.01.06, 19:45 Banshee to banshee - jest nawet w OSPS-ie :-) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: a banshee? n/t 08.01.06, 20:05 pavvka napisał: > Banshee to banshee - jest nawet w OSPS-ie :-) ale w OSPS-ie nie ma definicji :-PPP do eeeli: potrzeba jest, bo nie wiem, co za cholera... dzięki! Odpowiedz Link
pavvka Re: a banshee? n/t 08.01.06, 22:37 kochanica-francuza napisała: > pavvka napisał: > > > Banshee to banshee - jest nawet w OSPS-ie :-) > ale w OSPS-ie nie ma definicji :-PPP Ale do OSPS-a trafia ze słowników PWN, a w Wielkim Słowniku Wyrazów Obcych stoi: banshee [wum. banszi] w folklorze irlandzkim: zjawa w postaci kobiety, której zawodzenie zwiastuje śmierć Odpowiedz Link
ewengarda Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 08.01.06, 20:20 Witam po parodniowej nieobecnosci: 1. warlock a wizard - pierwsze to czarnoksieznik, drugie to czarodziej - podobienstwo polega na tym, ze obaj maja magiczna moc, a roznica jest taka, ze warlock uzywa jej raczej w sluzbie zla;))) (Jedi i Sith??) 2. pug face - to oczywiscie Pansy, brunetka o twarzy mopsa - polecam zapamietac, bo sie to porownanie pojawi jeszcze pare razy w kolejnych tomach 3. banshee i szyszymora to rzeczywiscie mniej wiecej to samo, wiec nie dziwie sie ze Polkowski tak to przetlumaczyl. Tak mi sie skojarzylo, moze ktos pamieta lepiej - czy w "Kosiarzu" Pratchetta nie wystepowalo czasami banshee - czytalam to dosyc dawno i w polskim tlumaczeniu, wiec nie jestem pewna - ale nalezalo do tego klubu nieumarlych i bylo bardzo niesmiale, wiec zamiast wyc i jeczec na dachu domu w ktorym mial ktos umrzec, wsuwalo pod drzwi karteczke z napisem w stylu "uuuuuuuu" 4. co do nicka "kochanica francuza" - mi sie osobiscie bardzo podoba. Mialam pomysl, zeby specjalnie na czesc naszego kolegi zarejestrowac sobie konto z nickiem np. "wszetecznica Azazela", ale mi sie nie chce;) Swojka droga, pomysl nie jest moj, tylko przypomnia; mi sie wczorajszy odcinek serialu "Klatwa Upadlych Aniolow" na TV4 - przy okazji prosba, moze ktos rowniez to ogladal - pan czytajacy polskie tlumaczenie tak dokladnie zagluszyl oryginal, ze nie uslyszalam, jakie to bylo slowo (mam na mysli "wszetecznice") - obstawiam "harlot" ale glowy nie dam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
onlyoner Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 08.01.06, 22:23 > 3. banshee i szyszymora (...) wsuwalo pod drzwi karteczke z napisem w > stylu "uuuuuuuu" W zasadzie to było "OOOeeeOOOeeeOOOeee". Jeden z lepszych pomysłów Pratchetta. Odpowiedz Link
onlyoner Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 08.01.06, 22:25 tzn niesmiałe banshee z wadą wymowy... Odpowiedz Link
ewengarda Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 09.01.06, 01:20 tak!!! nie ukrywam, ze jak przeczytalam wlasciwa tresc kartki, dostalam ataku smiechu - ponownie. Przyznac trzeba, ze u Pratchetta takich perelek jest jak mrowkow. Odpowiedz Link
eeela Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 09.01.06, 16:00 Moja najukochansza postacia i tak na zawsze pozostanie Bagaz :-D Odpowiedz Link
noida Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 30.01.06, 19:14 Też czytasz tylko po angielsku? Mnie mamusia dopiero w okolicy 4 tomu uświadomiła, że Hermiona studiuje np. Numerologię (Arithmancy). Ponieważ nie miało to znaczenia dla treści książki, nie chciało mi się sprawdzić w słowniku ;-) Zresztą w ogóle nazw własnych, takich jak Portkey, Pensive, Polyjuice Potion itp. nie tłumaczyłam sobie, bo po co... I czasem nie wiem, co ludzie mają na myśli. Zwłaszcza nazwa Świstoklik wydawała mi się na początku podejrzana. Odpowiedz Link
ewengarda Re: Dementor, ludzie! Dementor i warlock! 31.01.06, 22:28 ciekawa sprawa z tymi nazwami wlasnymi - ja oprocz kanonu w obu jezykach, czytuje sporo fan fiction - rowniez po polsku i angielsku (dobra, glownie po angielsku - ale tylko dlatego, ze jest wiekszy wybor) - powiem szczerze, ze moj mozg to jakos dziwnie sobie koduje - tak jakby rownolegle czy dwubiegunowo - jak dwa zubelnie rozne zasoby synonimow. Jak zaczynalam czytac po angielsku, sprawdzaklam znaczenia tylko i wylacznie wtedy, kiedy juz mi nic do glowy nie przychodzilo - ale dzieki znajomosci poczatkowych tomow po polsku - najczesciej nie mialam problemow z domysleniem sie jak dane slowo tlumaczyl Andrzej Polkowski. Swoja droga - jego tlumaczenie 6. tomu BARDZO mi sie podoba. Odpowiedz Link