Dodaj do ulubionych

Przepis na kremowe piwo:)))

12.03.06, 20:22
PRZEPIS NA KREMOWE PIWO:))

Składniki:

1) Filiżanka sody (club soda) lub sody kremowej
2) Pół filiżanki syropu z masła szkockiego (można dodać lodów)
3) Pół łyżki stołowej masła

Przygotowanie:

1) Odmierz 2 filiżanki syropu z masła szkockiego i masła. Włóż do
mikrofalówki na minutę lub półtora (aż z syropu zrobi się mus i masło
całkowicie się rozpuści).
2) Zamieszaj i schłodź przez 30 sekund i ostrożnie wymieszaj z sodą, aż
mikstura będzie się gazować.
3) Serwuj w malutkich szklankach lub kubeczkach na kawę.

Znalazłam w internecie:))) Mam jeszcze wersję angielską, jak ktoś chce:))
Obserwuj wątek
          • eeela Re: Przepis na kremowe piwo:))) 13.03.06, 13:37
            Nie ma zielonego pojecia, co to ma byc syrop z masla szkockiego. Nie wiem, co to
            mialoby byc to specjalne szkockie maslo. Mam jednak podejrzenia, ze moze chodzic
            o gotowa mase do robienia takich tradycyjnych szkockich slodyczy, bardzo
            podobnych do naszych krowek. Baza jest mleko i cukier, ktore sie ze soba dlugo
            gotuje, ale w troche inny sposob niz nasz kajmak (najpierw rozpuszcza sie
            cukier, a dopiero potem dodaje mleko), i z dodatkiem sporej ilosci masla.

            --
            Daj sie ugryzc
    • ewengarda Re: Przepis na kremowe piwo:))) 12.03.06, 20:40
      olcia98 napisała:

      > PRZEPIS NA KREMOWE PIWO:))
      >
      > Składniki:
      >
      > 1) Filiżanka sody (club soda) lub sody kremowej
      > 2) Pół filiżanki syropu z masła szkockiego (można dodać lodów)
      > 3) Pół łyżki stołowej masła
      >
      Ja chetnie sprobuje! Mam tylko jeden problem - moze ktos wie, gdzie w Poznaniu
      dostane syrop z masla szkockiego i sode kremowa??


      --
      "Outside of a dog, a book is man's best friend.
      Inside of a dog it's too dark to read."
      /Groucho Marx/
          • ewengarda SODA 13.03.06, 13:17
            Ok, sprawa sie dla mnie wyjasnila - tlumaczeniue mnie zmylilo.
            Ta soda, to woda gazowana, co to jest osoda kremowa, nadal jest dla mnie zagadka
            - pewnie zywcem przetlumaczylas nazwe wlasna;)
            Bo mi slowo "soda" kojarzy sie ze zwiazkami sodu, zwlaszcza dwoma szczegolnie
            populkarnymi w gospodarstwach domowych:
            - soda oczyszczona, czyli weglan wapnia (Na2CO3) - stosowana np. do ciasta, ale
            w malutkich ilosciach. Poza tym, jest to proszek, wiec jakos ni cholery mi do
            przepisu nie pasowal;-)
            - soda kaustyczna (NaOH) - no tutaj to chyba dodanie mialo by na celu wytrucie
            pijacych (i to bolesne), bo jest to zwiazek stosowany np. do czyszczenia i
            udrazniania rur (np. Kret;)

            Olcia, daj prosze ten przepis po angielsku, bedzie latwiej;-)
            --
            "Outside of a dog, a book is man's best friend.
            Inside of a dog it's too dark to read."
            /Groucho Marx/
            • olcia98 Angielski 13.03.06, 13:27
              Butterbeer! It warms you up AND tastes great. Now in take-away form from The
              Three Broomsticks. (Many thanks to Melissa for this recipe!)

              Ingredients:
              • 1 cup (8 oz) club soda or cream soda
              • ½ cup (4 oz) butterscotch syrup (ice cream topping)
              • ½ tablespoon butter


              Directions:

              Step 1: Measure butterscotch and butter into a 2 cup (16 oz) glass. Microwave
              on high for 1 to 1½ minutes, or until syrup is bubbly and butter is completely
              incorporated.

              Step 2: Stir and cool for 30 seconds, then slowly mix in club soda. Mixture
              will fizz quite a bit.

              Step 3: Serve in two coffee mugs or small glasses; a perfectly warm Hogwarts
              treat for two!

              Step 4: Tell us how this recipe is on the feedback form.
              [Click here for a printer-friendly version]
                • ewengarda Re: Angielski 13.03.06, 13:50
                  Taaak, zycie stalo sie prostsze;-)
                  Eeela, daj prosze szczegolowy przepis na sporzadzenie "syropu z masla
                  szkockiego" (moj faworyt) - mam brazowy cukier, smietane, wanilie i maslo, ale w
                  jakich proporcjach to wymieszac??
                  Bylabym zobowiazana, bo nabralam ochoty na kremowe piwo po przeczytaniu
                  angielskiej wersji przepisu.

                  --
                  "Outside of a dog, a book is man's best friend.
                  Inside of a dog it's too dark to read."
                  /Groucho Marx/
                  • eeela Re: Angielski 13.03.06, 14:02
                    Oj, przepisy w necie podaja tak rozne proporcje, ze wole nie ryzykowac. Sama
                    robilam to kilka razy zupelnie na oko, i wychodzilo dobre (tylko ze po
                    ostygnieciu mialo raczej konsystencje ciagla, a ja chcialam taka bardziej krucha
                    i nie wiem, jak to osiagnac :-) ) Szklanka brazowego cukru, 1/3 masla, 2-3 lyzki
                    lekkiej smietany, cukier waniliowy lub wanilia w proszku do smaku, ile chcesz,
                    szczypta soli. Mozna dodac lyzeczke whisky.
                    Mozna to tutaj kupic w sklepach w postaci plynnej, jako dodatek do lodow i
                    ciast. Jak zrobisz sama i wystudzisz w formie, mozna potem z tego wyciac male
                    kwadraty i masz te tradycyjne szkockie krowki :-)

                    --
                    Daj sie ugryzc
                    • ewengarda Re: Angielski 13.03.06, 14:24
                      eeela napisała:

                      > Oj, przepisy w necie podaja tak rozne proporcje, ze wole nie ryzykowac. Sama
                      > robilam to kilka razy zupelnie na oko, i wychodzilo dobre (tylko ze po
                      > ostygnieciu mialo raczej konsystencje ciagla, a ja chcialam taka bardziej kruch
                      > a
                      > i nie wiem, jak to osiagnac :-) ) Szklanka brazowego cukru, 1/3 masla, 2-3 lyzk
                      > i
                      > lekkiej smietany, cukier waniliowy lub wanilia w proszku do smaku, ile chcesz,
                      > szczypta soli. Mozna dodac lyzeczke whisky.
                      > Mozna to tutaj kupic w sklepach w postaci plynnej, jako dodatek do lodow i
                      > ciast. Jak zrobisz sama i wystudzisz w formie, mozna potem z tego wyciac male
                      > kwadraty i masz te tradycyjne szkockie krowki :-)
                      >

                      Ha, wyglada mi na to, ze w wersji dla leniwych moge spokojnie zrobic to na bazie
                      mleka skondensowanego wysokoslodzonego w puszce (jak pogotujesz taka zamknieta
                      puszke w garnku z woda ze 2-3 godziny, masz karmel jak ta lala) - potem
                      wystarczy dodac wanilie i whiskacza do smaku (w koncu jestem pelnoletnia, no i
                      lubie wode na myszach;).
                      Sprobuje, zobaczymy co mi wyjdzie.

                      --
                      "Outside of a dog, a book is man's best friend.
                      Inside of a dog it's too dark to read."
                      /Groucho Marx/
                • onlyoner Re: Angielski 13.03.06, 14:41
                  eeela napisała:

                  > Aaaaa, butterscotch!!! To jest roztopiony brazowy cukierz maslem, smietana i
                  > wanilia :-)))

                  Wiedziałem - eeela wie wszystko !
                  (o tym co najlepsze)

                  --
                  ***
                • fatalna_jendza Re: Angielski 13.03.06, 16:42
                  Ej, a może być z takim kremem krówkowym?
                  Mam taki w domu:
                  sklepcynamonowy.pl/sklep/p693-Krem-Krowkowy-360g.html
                  To się składa ze zgęszczonego mleka słodzonego, syropu glukozowego, cukru,
                  jakichś regulatorów kwasowości
                  Myślicie, że się nadaje?
                  • olcia98 Re: Angielski 13.03.06, 17:16
                    No i co ktoś już próbował? Ja muszę dopiero iść kupić brązowy cukier. A
                    myślicie, że można zrobić z niesłodzonego zagęszczonego mleka, tylko dodać dużo
                    cukru:)?
                    • ewengarda Re: Angielski 13.03.06, 18:43
                      Z gotowaniem jest jak z chemia (i z eliksirami;) - jak opanujesz podstawy, to
                      potem mozesz eksperymentowac i z duza doza prawdopodobienstwa przewidywac
                      rezultaty (tzn. czy nie wytrujesz rodziny, lub nie wysadzisz w powietrze obiektu
                      mieszkalnego;-)

                      --
                      "Outside of a dog, a book is man's best friend.
                      Inside of a dog it's too dark to read."
                      /Groucho Marx/
    • zielona2000 Zrobiłam kremowe piwo! 18.03.06, 19:58
      Wg twojego przepisu i przepisu na sos butterscoch eeli.
      Zrobiłam podwójną porcję, bo chciałam dla mnie i dla dwóch sióstr... Nie jest
      to piwo procentowe (chyba że do sosu butterscoch dodamy czegos procentowego,
      ale ja nie dodawałam) i w zasadzie trudno to nawet określić piwem.
      Żałuję, że go zrobiłam dopiero teraz na wiosne, bo zimą smakowałby lepiej
      (baardzo rozgrzewa) i jest baardzo słodki. Po malutkiej szklaneczce było mi
      strasznie słodko ;) Ale jak już mówiłam zrobiłam podwójną porcję, która okazała
      się dość spora, a moje siostry też się zasłodziły xD W wyniku tego byłam
      zmuszona wypić kremowego piwa malutkich szklaneczek trzy i teraz zbiera mi się
      na mdłości... Tak więc polecam kremowe piwo:
      - zimą
      - w małych ilościach
      - tym, którzy lubią karmel w dużych ilościach :)
      Pozdrawiam!
    • kasztannova pytanie 20.03.06, 12:02
      Przepraszam - z pewnością głupio to zabrzmi - jak rozumiem oz to jednostka
      miary, jak się to ma do naszej? Gdzieś mi się obiło że 1oz to 25 ale czego?
      Gram deko czy cuś?
      Bo ostatnio interesuje mnie szkocka kuchnia.
      • onlyoner Re: pytanie 20.03.06, 15:19
        Korzystam z programu do przeliczeń jednostek "uconeer" ale nie dostrzegłem tam
        żadnej jednoski miary wyrażonej w [Oz]. Może chodzi o "uncje" ? (ale które - są
        uncje wagowe i objętościowe)
        --
        uk !
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka