Dodaj do ulubionych

Kto to jest Mugol?

29.07.07, 15:26
Moja definicja:

Mugol - człowiek, który nie przeczytał jeszcze 7 tomu Harry'ego Pottera,
ponieważ czeka na polskie tłumaczenie

za przeproszeniem ;)
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 16:25
      czyli: dla Ciebie mugol to ktoś nieznający angielskiego??? bardzo dziwna definicja.

dla mnie: Mugol to osoba bez wyobraźni, preferująca jedyny słuszny styl życia,
      zamknięta na wszystko co wykracza poza jej/jego codzienność. ksenofob, homofob
      itp. też się tu kwalifikuje.
      • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 18:15
        aurelia_aurita napisała:

>homofob
        > itp. też się tu kwalifikuje.

W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje (choć
        przecież oczywiśte jest, że np. taki Dumbledore to stary gej). Proponuję więc
        nie odbiegać od tematu ;)
        • a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:18
          niedo-wiarek napisał:

> W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje (choć
          > przecież oczywiśte jest, że np. taki Dumbledore to stary gej).

To jest właśnie ucieleśnienie wizji świata obowiązującej wśród współczesnych
          mugoli: jeśli nie masz kobiety, to widocznie wolisz mężczyzn.
          A Dumbel, zauważmy, ma sto lat z hakiem, więc to już nie te lata ;) I tak
          naprawdę nie wiemy, czy on kawaler (kiedyś nauczycieli obojga płci było wielu
          starych kawalerów czy starych panien z wyboru) czy wdowiec. Wszystko mogło być.
          • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:37
            W sumie racja. Tak naprawdę sądzę, że Dumbledore był bi. W wolnych chwilach
            latał przecież do Madame Rosmerty z Trzech Mioteł ;)
        • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:28
          niedo-wiarek napisał:
          > W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje

W zamian mamy bardzo otwartego zoofila :).
      • mamciaestery Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 18:21

> dla mnie: Mugol to osoba bez wyobraźni, preferująca jedyny słuszny styl życia,
        > zamknięta na wszystko co wykracza poza jej/jego codzienność. ksenofob, homofob
        > itp. też się tu kwalifikuje.

Dokładnie tak samo myślę:))
    • watanabe.miharu Re: Kto to jest Mugol? 30.07.07, 12:05
      Dla mnie synonimem słowa "mugol" jest swojskie "kołtun".
      Czyli ktoś mający ciasne horyzonty myślowe, zamknięty w swojej bezpiecznej
      skorupce, i mający swoje szufladeczki, w których ma poukładane całe życie.
      • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 01.08.07, 13:43
        czyli Niedo-wiarek paradoksalnie wpisuje się w Twoją definicje, ponieważ sądzi,
        iż osoby nie znające angielskiego są mugolami.
        • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 01.08.07, 13:49
          tonks666 napisała:

> czyli Niedo-wiarek paradoksalnie wpisuje się w Twoją definicje, ponieważ
          sądzi,
          >
          > iż osoby nie znające angielskiego są mugolami.

Niedo-wiarek co innego pisze, co innego myśli, a co innego robi. I chyba nie
          jest w tym osamotniony. Radziłbym więc zbytnio nie sugerować się słowami niedo-
          wiarka ;P
          • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 12:53
            ciekawy z Ciebie osobnik;P nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;)
            • aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:04
              tonks666 napisała:

> ciekawy z Ciebie osobnik;P nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;)

haha, przypomniał mi się jeden fragment z 7. tomu :)
              • ginny22 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 15:59
                Czy ten, w którym Aberforth zwraca się do Rona? ;)
                • aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 18:57
                  nie, ten w którym Voldemort (czy ktoś z jego ekipy, nie pamiętam) zwraca się do
                  Neville'a :)
            • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:39
              tonks666 napisała:

> ciekawy z Ciebie osobnik;P

wiem, to przecież oczywiste :)

>nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;)

e tam, za dobry ze mnie na to człowiek :)
              • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:17
                no wiesz, Snape też nie był zły (przynajmniej według mnie) a śmierciożercą się
                stał;P
                • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:30
                  tonks666 napisała:
                  > no wiesz, Snape też nie był zły (przynajmniej według mnie)
                  > a śmierciożercą się stał;P

Zły może i nie był, ale dobry też nie. Więc jednak niedo-wiarek odpada.
                  • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:11
                    "Niedo-wiarek co innego pisze, co innego myśli, a co innego robi. I chyba nie
                    jest w tym osamotniony. Radziłbym więc zbytnio nie sugerować się słowami niedo-
                    wiarka ;P"

Niedo-wiarek sam to o sobie napisał, więc może jednak jest śmierciorzercą, albo
                    przynajmniej kandydatem na tę posadą??;-)
                    • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:47
                      tonks666 napisała:
                      > Niedo-wiarek sam to o sobie napisał, więc może jednak jest śmierciorzercą,
                      > albo przynajmniej kandydatem na tę posadą??;-)

Ano fakt faktem całkiem możliwe. Jego niechęć do Rona i jego familii jest wysoce
                      podejrzana!
                      Jednak odradzałabym niedo-wiarkowi ową posadę. Jakkolwiek ma ona swoje zalety
                      (łatwo w tych kręgach spotkać przystojnego faceta - Malfoy, Snape) to jednak z
                      zasady Śmierciożercy odznaczają się krótką średnią życia, przynajmniej na wolności.
                      • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:11
                        a co z hasłem: "żyj szybko, kochaj mocno i umieraj młodo"??;-) co prawda to z
                        mocną miłością to niekoniecznie o śmierciożercach (chyba, że się patrzy na
                        rodziców Malfoya w VII części, gdy za wszelką cenę chca uratować życie syna. to
                        na bank była miłość, choć dobrymi ludźmi to oni raczej nie byli).
                        • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:14
                          tonks666 napisała:

>chyba, że się patrzy na
                          > rodziców Malfoya w VII części, gdy za wszelką cenę chca uratować życie syna.
                          to
                          >
                          > na bank była miłość, choć dobrymi ludźmi to oni raczej nie byli).

Oj, Malfoyowa była raczej dobra - i pochodzenie miała przyzwoite :)
                          • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:34
                            o Malfoyowej nie wiele pamiętam, więc w tym momencie nie moga zanegowac Twojego
                            stwierdzenia, ale na pewno znajdę dowody;-) tylko z tej przyczyny, że Narcyza
                            nie kojaży mi się zbyt pozytywnie, ale w tej chwili bark mi argumentów...

ale o Lucjuszu Malfoyu chyba nie powiesz, że był dobry, co? przeciez to był
                            zagorzały zwolennik Voldiego przed straceniem jego mocy, i raz po odzyskaniu
                            przez niego władzy. dopiero, gdy młodemu Malfoyowi zaczęło zagrażać prawdziwe
                            niebezpieczeństwo, Lucjusz odstąpił od LV. i to chyba była właśnie ta miłość, o
                            której Dambledor tyle mówił:)
                            • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 21:07
                              Niestety, Malfoy został w wieku młodzieńczym sprowadzony na zła drogę przez
                              Voldemorta - syna Mugola (i wszystko jasne!). ;(
                          • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 22:45
                            niedo-wiarek napisał:
                            > Oj, Malfoyowa była raczej dobra - i pochodzenie miała przyzwoite :)

No z punktu widzenia porządnego Śmierciożercy to nad wyraz przyzwoite - w końcu
                            była potomkinią starego, szlachetnego rodu Blacków, który wydał na świat wielu
                            wspaniałych Slytherinów.
                            • tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 13:53
                              czyli jednak Niedo-wiarek mógłby być doskonałym śmierciorzercą (o ile już nie
                              jest) ;-)
                              • niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 14:33
                                tonks666 napisała:

> czyli jednak Niedo-wiarek mógłby być doskonałym śmierciorzercą (o ile już nie
                                > jest) ;-)

Śmierciożercy to fikcja literacka ;P
    • a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:21
      niedo-wiarek napisał:

> Moja definicja:
      >
      > Mugol - człowiek, który nie przeczytał jeszcze 7 tomu Harry'ego Pottera,
      > ponieważ czeka na polskie tłumaczenie

Długo nie będzie musiał czekać, jedno już jest. Chropawe jeszcze, ale jest.
      Niestety linku nie mam, ktoś mi przysłał padafiana.
      Jestem dziwnie spokojny, że za miesiąc będzie porządne. Można oczywiście uważać
      za mugola kogoś, kto z założenia chrzani przepisy, ale wtedy mugolami musieliby
      być na przykład Fred i George.
      • meduza7 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 19:01
        A właśnie moim zdaniem mugol będzie się ściśle i ślepo trzymał litery prawa w
        każdej sytuacji. Co nie znaczy koniecznie, że będzie kryształowo uczciwy.
        Pomijając tę podstawową, wąską definicję, że mugol to osobnik bez
        czarodziejskich mocy, sądzę, że mugolem jest ktoś bez fantazji, wyobraźni i
        poczucia humoru. Jest to typ o skłonności do powagi i zadęcia, najczęściej
        uważający siebie za pępek świata, a swoje poglądy za jedynie słuszne. Jest
        również zorientowany głównie na materialną stronę życia, interesują go jedynie
        widoczne dla wszystkich oznaki statusu, takie jak wypasiony samochod, willa z
        basenem, fotel prezesa i obracanie się w towarzystwie Grupy Trzymającej Władzę.
        Jeśli mugol ma w domu książki, to kupowane na metry w identycznych skórzanych
        okładkach ze złoceniami. Jeśli ma jakąś kolekcję, to zlecił skompletowanie jej
        swoim ludziom a sam jedynie wykuł na pamięć kilka błyskotliwych uwag na jej
        temat. Oczywiście napisanych przez kogoś innego.
        • a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 19:04
          meduza7 napisała:

> Jest to typ o skłonności do powagi i zadęcia, najczęściej
          > uważający siebie za pępek świata, a swoje poglądy za jedynie słuszne. Jest
          > również zorientowany głównie na materialną stronę życia, interesują go jedynie
          > widoczne dla wszystkich oznaki statusu, takie jak wypasiony samochod, willa z
          > basenem, fotel prezesa i obracanie się w towarzystwie Grupy Trzymającej Władzę.

Percy?
          • meduza7 Re: Kto to jest Mugol? 03.08.07, 10:48
            Percy - ze wskazaniem na obracanie się w kręgach Grupy Trzymającej Władzę.
            Materialne oznaki statusu są raczej mniej ważne dla niego, tak sądzę. Ale i
            Percy zmądrzał na koniec ;)
    • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:37
      Dobre :).

Ale nie do końca pojmuję skąd maniera do porównywania Mugoli z kołtunami,
      bufonami, idiotami, osobami pozbawionymi fantazji. Mugol to osoba niemagiczna.
      Kropka. Kołtuni, bufoni i idioci zdarzają się tak wśród Mugoli jak i wśród
      czarodziejów, podobnie jak jednostki mądre, odważne i szlachetne.
      • ginny22 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:33
        Mam wrażenie, że to jest jeden z podstawowych argumentów przeciw HP - że mugole
        to podludzie, nic nie warci. A przecież w książkach tak nie jest. Są
        Dursleyowie i są Grangerowie.
        Ale dla mnie w życiu codziennym mugol to ktoś o raczej wąskich horyzontach.
        Jest w tym jakaś sprzeczność.
        • xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:57
          ginny22 napisała:
          > Mam wrażenie, że to jest jeden z podstawowych argumentów przeciw HP
          > - że mugole to podludzie, nic nie warci. A przecież w książkach tak nie jest.
          > Są Dursleyowie i są Grangerowie.
          > Ale dla mnie w życiu codziennym mugol to ktoś o raczej wąskich horyzontach.
          > Jest w tym jakaś sprzeczność.

No więc właśnie...
          W książkach nie ma żadnych skojarzeń mugoli z kołtunami, wąskimi horyzontami czy
          materializmem. Ok, jedyni Mugole, jakich w książce bliżej poznajemy i częściej
          widujemy to Dursleyowie, którzy wypisz wymaluj wpisują się w ów schemat, ale
          nigdzie nie jest sugerowane, że to klasyczni przedstawiciele Mugoli. Wręcz
          przeciwnie, w zasadzie wszyscy pozostali Mugole jakich w książkach mamy są
          zaprzeczeniem tego obrazu. Państwo Granger są niezwykle dumnymi rodzicami
          magicznej córki, odwiedzają wraz z nią magiczne miejsca. Także państwo Evans
          zdają się być otwarci na magiczny świat. Mugolski premier, jakkolwiek ewidentnie
          się Ministra Magii bojący (kto by się nie bał?) odnosi się do niego z szacunkiem
          i pewną nawet sympatią. A biorąc pod uwagę okoliczności, gdyby był człowiekiem o
          wąskich horyzontach i podłej naturze, winien kolesia zaaresztować i poddać
          torturom jako podejrzanego o terroryzm.

To pozaksiążkowe skojarzenie jest po prostu krzywdzące dla książek, które na
          jego podstawie są - absurdalnie bezpodstawnie - oskarżane o szerzenie nienawiści
          dla "zwykłych ludzi" czy wręcz propagowanie czarnej magii (???).
        • a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 22:51
          ginny22 napisała:

> Są Dursleyowie i są Grangerowie.

Podobnie są Weasleyowie i są Malfoyowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka