niedo-wiarek 29.07.07, 15:26 Moja definicja: Mugol - człowiek, który nie przeczytał jeszcze 7 tomu Harry'ego Pottera, ponieważ czeka na polskie tłumaczenie za przeproszeniem ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 16:25 czyli: dla Ciebie mugol to ktoś nieznający angielskiego??? bardzo dziwna definicja. dla mnie: Mugol to osoba bez wyobraźni, preferująca jedyny słuszny styl życia, zamknięta na wszystko co wykracza poza jej/jego codzienność. ksenofob, homofob itp. też się tu kwalifikuje. Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 18:15 aurelia_aurita napisała: >homofob > itp. też się tu kwalifikuje. W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje (choć przecież oczywiśte jest, że np. taki Dumbledore to stary gej). Proponuję więc nie odbiegać od tematu ;) Odpowiedz Link
a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:18 niedo-wiarek napisał: > W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje (choć > przecież oczywiśte jest, że np. taki Dumbledore to stary gej). To jest właśnie ucieleśnienie wizji świata obowiązującej wśród współczesnych mugoli: jeśli nie masz kobiety, to widocznie wolisz mężczyzn. A Dumbel, zauważmy, ma sto lat z hakiem, więc to już nie te lata ;) I tak naprawdę nie wiemy, czy on kawaler (kiedyś nauczycieli obojga płci było wielu starych kawalerów czy starych panien z wyboru) czy wdowiec. Wszystko mogło być. Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:37 W sumie racja. Tak naprawdę sądzę, że Dumbledore był bi. W wolnych chwilach latał przecież do Madame Rosmerty z Trzech Mioteł ;) Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:28 niedo-wiarek napisał: > W serii Harry'm Potterze temat homoseksualizmu eksplicite nie występuje W zamian mamy bardzo otwartego zoofila :). Odpowiedz Link
mamciaestery Re: Kto to jest Mugol? 29.07.07, 18:21 > dla mnie: Mugol to osoba bez wyobraźni, preferująca jedyny słuszny styl życia, > zamknięta na wszystko co wykracza poza jej/jego codzienność. ksenofob, homofob > itp. też się tu kwalifikuje. Dokładnie tak samo myślę:)) Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Kto to jest Mugol? 30.07.07, 12:05 Dla mnie synonimem słowa "mugol" jest swojskie "kołtun". Czyli ktoś mający ciasne horyzonty myślowe, zamknięty w swojej bezpiecznej skorupce, i mający swoje szufladeczki, w których ma poukładane całe życie. Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 01.08.07, 13:43 czyli Niedo-wiarek paradoksalnie wpisuje się w Twoją definicje, ponieważ sądzi, iż osoby nie znające angielskiego są mugolami. Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 01.08.07, 13:49 tonks666 napisała: > czyli Niedo-wiarek paradoksalnie wpisuje się w Twoją definicje, ponieważ sądzi, > > iż osoby nie znające angielskiego są mugolami. Niedo-wiarek co innego pisze, co innego myśli, a co innego robi. I chyba nie jest w tym osamotniony. Radziłbym więc zbytnio nie sugerować się słowami niedo- wiarka ;P Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 12:53 ciekawy z Ciebie osobnik;P nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;) Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:04 tonks666 napisała: > ciekawy z Ciebie osobnik;P nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;) haha, przypomniał mi się jeden fragment z 7. tomu :) Odpowiedz Link
ginny22 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 15:59 Czy ten, w którym Aberforth zwraca się do Rona? ;) Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 18:57 nie, ten w którym Voldemort (czy ktoś z jego ekipy, nie pamiętam) zwraca się do Neville'a :) Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:39 tonks666 napisała: > ciekawy z Ciebie osobnik;P wiem, to przecież oczywiste :) >nadajesz się na śmierciorzercę, wiesz??;) e tam, za dobry ze mnie na to człowiek :) Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:17 no wiesz, Snape też nie był zły (przynajmniej według mnie) a śmierciożercą się stał;P Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:30 tonks666 napisała: > no wiesz, Snape też nie był zły (przynajmniej według mnie) > a śmierciożercą się stał;P Zły może i nie był, ale dobry też nie. Więc jednak niedo-wiarek odpada. Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:11 "Niedo-wiarek co innego pisze, co innego myśli, a co innego robi. I chyba nie jest w tym osamotniony. Radziłbym więc zbytnio nie sugerować się słowami niedo- wiarka ;P" Niedo-wiarek sam to o sobie napisał, więc może jednak jest śmierciorzercą, albo przynajmniej kandydatem na tę posadą??;-) Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:47 tonks666 napisała: > Niedo-wiarek sam to o sobie napisał, więc może jednak jest śmierciorzercą, > albo przynajmniej kandydatem na tę posadą??;-) Ano fakt faktem całkiem możliwe. Jego niechęć do Rona i jego familii jest wysoce podejrzana! Jednak odradzałabym niedo-wiarkowi ową posadę. Jakkolwiek ma ona swoje zalety (łatwo w tych kręgach spotkać przystojnego faceta - Malfoy, Snape) to jednak z zasady Śmierciożercy odznaczają się krótką średnią życia, przynajmniej na wolności. Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:11 a co z hasłem: "żyj szybko, kochaj mocno i umieraj młodo"??;-) co prawda to z mocną miłością to niekoniecznie o śmierciożercach (chyba, że się patrzy na rodziców Malfoya w VII części, gdy za wszelką cenę chca uratować życie syna. to na bank była miłość, choć dobrymi ludźmi to oni raczej nie byli). Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:14 tonks666 napisała: >chyba, że się patrzy na > rodziców Malfoya w VII części, gdy za wszelką cenę chca uratować życie syna. to > > na bank była miłość, choć dobrymi ludźmi to oni raczej nie byli). Oj, Malfoyowa była raczej dobra - i pochodzenie miała przyzwoite :) Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 20:34 o Malfoyowej nie wiele pamiętam, więc w tym momencie nie moga zanegowac Twojego stwierdzenia, ale na pewno znajdę dowody;-) tylko z tej przyczyny, że Narcyza nie kojaży mi się zbyt pozytywnie, ale w tej chwili bark mi argumentów... ale o Lucjuszu Malfoyu chyba nie powiesz, że był dobry, co? przeciez to był zagorzały zwolennik Voldiego przed straceniem jego mocy, i raz po odzyskaniu przez niego władzy. dopiero, gdy młodemu Malfoyowi zaczęło zagrażać prawdziwe niebezpieczeństwo, Lucjusz odstąpił od LV. i to chyba była właśnie ta miłość, o której Dambledor tyle mówił:) Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 21:07 Niestety, Malfoy został w wieku młodzieńczym sprowadzony na zła drogę przez Voldemorta - syna Mugola (i wszystko jasne!). ;( Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 22:45 niedo-wiarek napisał: > Oj, Malfoyowa była raczej dobra - i pochodzenie miała przyzwoite :) No z punktu widzenia porządnego Śmierciożercy to nad wyraz przyzwoite - w końcu była potomkinią starego, szlachetnego rodu Blacków, który wydał na świat wielu wspaniałych Slytherinów. Odpowiedz Link
tonks666 Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 13:53 czyli jednak Niedo-wiarek mógłby być doskonałym śmierciorzercą (o ile już nie jest) ;-) Odpowiedz Link
niedo-wiarek Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 14:33 tonks666 napisała: > czyli jednak Niedo-wiarek mógłby być doskonałym śmierciorzercą (o ile już nie > jest) ;-) Śmierciożercy to fikcja literacka ;P Odpowiedz Link
a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 14:21 niedo-wiarek napisał: > Moja definicja: > > Mugol - człowiek, który nie przeczytał jeszcze 7 tomu Harry'ego Pottera, > ponieważ czeka na polskie tłumaczenie Długo nie będzie musiał czekać, jedno już jest. Chropawe jeszcze, ale jest. Niestety linku nie mam, ktoś mi przysłał padafiana. Jestem dziwnie spokojny, że za miesiąc będzie porządne. Można oczywiście uważać za mugola kogoś, kto z założenia chrzani przepisy, ale wtedy mugolami musieliby być na przykład Fred i George. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 19:01 A właśnie moim zdaniem mugol będzie się ściśle i ślepo trzymał litery prawa w każdej sytuacji. Co nie znaczy koniecznie, że będzie kryształowo uczciwy. Pomijając tę podstawową, wąską definicję, że mugol to osobnik bez czarodziejskich mocy, sądzę, że mugolem jest ktoś bez fantazji, wyobraźni i poczucia humoru. Jest to typ o skłonności do powagi i zadęcia, najczęściej uważający siebie za pępek świata, a swoje poglądy za jedynie słuszne. Jest również zorientowany głównie na materialną stronę życia, interesują go jedynie widoczne dla wszystkich oznaki statusu, takie jak wypasiony samochod, willa z basenem, fotel prezesa i obracanie się w towarzystwie Grupy Trzymającej Władzę. Jeśli mugol ma w domu książki, to kupowane na metry w identycznych skórzanych okładkach ze złoceniami. Jeśli ma jakąś kolekcję, to zlecił skompletowanie jej swoim ludziom a sam jedynie wykuł na pamięć kilka błyskotliwych uwag na jej temat. Oczywiście napisanych przez kogoś innego. Odpowiedz Link
a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 02.08.07, 19:04 meduza7 napisała: > Jest to typ o skłonności do powagi i zadęcia, najczęściej > uważający siebie za pępek świata, a swoje poglądy za jedynie słuszne. Jest > również zorientowany głównie na materialną stronę życia, interesują go jedynie > widoczne dla wszystkich oznaki statusu, takie jak wypasiony samochod, willa z > basenem, fotel prezesa i obracanie się w towarzystwie Grupy Trzymającej Władzę. Percy? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Kto to jest Mugol? 03.08.07, 10:48 Percy - ze wskazaniem na obracanie się w kręgach Grupy Trzymającej Władzę. Materialne oznaki statusu są raczej mniej ważne dla niego, tak sądzę. Ale i Percy zmądrzał na koniec ;) Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 18:37 Dobre :). Ale nie do końca pojmuję skąd maniera do porównywania Mugoli z kołtunami, bufonami, idiotami, osobami pozbawionymi fantazji. Mugol to osoba niemagiczna. Kropka. Kołtuni, bufoni i idioci zdarzają się tak wśród Mugoli jak i wśród czarodziejów, podobnie jak jednostki mądre, odważne i szlachetne. Odpowiedz Link
ginny22 Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:33 Mam wrażenie, że to jest jeden z podstawowych argumentów przeciw HP - że mugole to podludzie, nic nie warci. A przecież w książkach tak nie jest. Są Dursleyowie i są Grangerowie. Ale dla mnie w życiu codziennym mugol to ktoś o raczej wąskich horyzontach. Jest w tym jakaś sprzeczność. Odpowiedz Link
xtrin Re: Kto to jest Mugol? 05.08.07, 19:57 ginny22 napisała: > Mam wrażenie, że to jest jeden z podstawowych argumentów przeciw HP > - że mugole to podludzie, nic nie warci. A przecież w książkach tak nie jest. > Są Dursleyowie i są Grangerowie. > Ale dla mnie w życiu codziennym mugol to ktoś o raczej wąskich horyzontach. > Jest w tym jakaś sprzeczność. No więc właśnie... W książkach nie ma żadnych skojarzeń mugoli z kołtunami, wąskimi horyzontami czy materializmem. Ok, jedyni Mugole, jakich w książce bliżej poznajemy i częściej widujemy to Dursleyowie, którzy wypisz wymaluj wpisują się w ów schemat, ale nigdzie nie jest sugerowane, że to klasyczni przedstawiciele Mugoli. Wręcz przeciwnie, w zasadzie wszyscy pozostali Mugole jakich w książkach mamy są zaprzeczeniem tego obrazu. Państwo Granger są niezwykle dumnymi rodzicami magicznej córki, odwiedzają wraz z nią magiczne miejsca. Także państwo Evans zdają się być otwarci na magiczny świat. Mugolski premier, jakkolwiek ewidentnie się Ministra Magii bojący (kto by się nie bał?) odnosi się do niego z szacunkiem i pewną nawet sympatią. A biorąc pod uwagę okoliczności, gdyby był człowiekiem o wąskich horyzontach i podłej naturze, winien kolesia zaaresztować i poddać torturom jako podejrzanego o terroryzm. To pozaksiążkowe skojarzenie jest po prostu krzywdzące dla książek, które na jego podstawie są - absurdalnie bezpodstawnie - oskarżane o szerzenie nienawiści dla "zwykłych ludzi" czy wręcz propagowanie czarnej magii (???). Odpowiedz Link
a_weasley Re: Kto to jest Mugol? 06.08.07, 22:51 ginny22 napisała: > Są Dursleyowie i są Grangerowie. Podobnie są Weasleyowie i są Malfoyowie. Odpowiedz Link