madaminka 14.02.06, 19:00 Doktoranci, napiszcoie jaka jest wysokosc pobieranego przez was stypendium. Ja sie wypowiadam a w imieniu Ktakowa i tutaj na mojej uczelni jest to 900 zl. jak u was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klee Podwyżka :-D 03.04.06, 19:08 Chyba dostaliśmy podwyżkę, bo dzisiaj zamiast 1.020zł Uczelnia przelała na moje konto całe, okrąglutkie ;-) 1.100zł. Odpowiedz Link
madaminka Re: Podwyżka :-D 04.04.06, 10:45 gratulacje klee........tylko napisz jak mozesz na ktorym roku jestes......... Odpowiedz Link
klee Re: Podwyżka :-D 04.04.06, 12:41 W lutym rozpocząłem trzeci. Sądzisz, że wysokość stypendium zależy od tego, na którym roku się jest? Nie wydaje mi się, ale zapytam koleżanki z niższych lat. Odpowiedz Link
madaminka Re: Podwyżka :-D 04.04.06, 14:48 mysle, ze moze zalezec. w koncu postep studiow w latach to postep pracy naukowej, przynajmniej teoretycznie, i postep wieku doktoranta , a wraz z tymi potrzeby zyciowe wzrastaja..... Odpowiedz Link
noether Re: Na UMK w Toruniu - 1.020 zł 12.09.06, 10:45 super, pewnie na prawie lub ekonomii, rozumiem, ze to kwota na reke...ja jako asystent zarabiam mniej... pzdr N Odpowiedz Link
steppenwolff1 URz, Wydział Historii... 15.02.06, 13:00 ...na 1. roku 0 PLN ;-) pozdrawiam Steppenwolf Odpowiedz Link
madaminka Re: URz, Wydział Historii... 15.02.06, 13:23 no to w taki mrazie napisz jak mozesz jak sobie radzisz.....z czego zjesz? rodzice? praca dodatkowa? bogaty chlopak?pytania z natury egzystencjalnycyh ... pozdrawoam Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: URz, Wydział Historii... 15.02.06, 13:46 na szczęście nie mnie to dotyczy - ale może dotyczyć. U nas na wydziale filolog. dopiero będą otwierać studia doktoranckie (czym zamykają mi drogą do dokt. z "wolnej ręki", jak już raz czy dwa razy tutaj pisałam;) od przyszłego roku akad., więc przezornie poszłam wypytać na wydział, na którym już takowe studia są. No i pani odpowiedzialna za studia dokt. takiej informacji mi właśnie udzieliła - że stypendiów na razie nie ma - być może będą od przyszłego roku ;-) być może ;-) a jak zamierzałabym sobie radzić? rodzic (bo w rachubę wchodzi tylko jeden) nie ma z czego mnie utrzymać, chłopak też nie jest bogaty. Zamierzam pracować jak teraz dalej - tłumaczenia, szkoły jęz., część etatu w państw. Ech,wesoło może być ;-) Ale kończę właśnie podyplomowe, więc wiem, jak takie studiowanie i pracowanie jednocześnie wygląda - da się pogodzić, chociaż łatwo nie jest...a nawet jeśli stypendium by było - zamierzam pracować. Nie chcę w żadnym wypadku tracić kontaktu z tłumaczeniem i uczeniem na 4 lata! pozdrawiam serdecznie Anna Odpowiedz Link
autumna pytanie mnie zmobilizowałao 15.02.06, 14:31 i rozszerzyłam nasze spisowe statystyki: karolina.wlodarski.com/doktoranci/statystyki.php?s=0 Odpowiedz Link
madaminka Re: pytanie mnie zmobilizowałao 15.02.06, 14:36 Wszystko super, tylko uscislij czy ta wysokosc stypendium to tylko na pierwszym roku czy srednia ze wszystkich lat czy jak.......... bo to sie zmienia, u nas jest troszkke wiecje na pozniejszych latach ale nie przekracz granicy magicznego 1100 zl- to napewno. bye bye Odpowiedz Link
autumna Re: pytanie mnie zmobilizowałao 15.02.06, 15:02 Aż tak dokładnie to się niiii da. Ankieta musiałaby byc tak szczegółowa, że nikomu by się nie chciało jej wypełniać, a i trudno uwzględnic wszystkie mozliwe przypadki. Mamy statystyczny zarys (porażająca kwota srednio 1000 zł), a o szczegółach możemy poględzić na forum. Odpowiedz Link
mrjulek Re: pytanie mnie zmobilizowałao 15.02.06, 16:13 Wydzial Filologiczny, UWR, 1 rok: 1050 pln Odpowiedz Link
kassia26 Re: pytanie mnie zmobilizowałao 15.02.06, 19:22 AR Lublin: 1 rok - 0zł, kolejne - 1044zł Odpowiedz Link
mirun2 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 15.02.06, 23:39 Niestety, nie całego Krakowa... :-(( UJ Wydział Filologiczny - 0 zł na wszystkich latach (już od dłuższego czasu, wcześniej zdarzało się jedno-dwa stypendia) Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 16.02.06, 11:42 > UJ Wydział Filologiczny - 0 zł na wszystkich latach (już od dłuższego czasu, > wcześniej zdarzało się jedno-dwa stypendia) no przecież to taka czcigodna uczelnia, że samo na niej studiowanie jest wystarczającym wynagrodzeniem ;-) przepraszam za sarkazm, ale jakoś prawie sam mi sie napisał...moja koleżanka z roku ze studiów mag. jest na Jagiellonce na doktoranckich filologicznych - podziwiam ją, chociaż na pewno jej się to już opłaciło :-) pozdrawiam serdecznie Steppenwolf Odpowiedz Link
patefon Re: wysokosc stypendium- konkretnie 16.02.06, 22:22 uj wydział fizyki 1200 zł dorabiając mozna wyżyć p.s. skad wzięło sie to nagminne nazywanie UJ-otu Jagiellonką? I w mediach i przez ludzi z innych miast a przecież Jagiellonka to popularna nazwa Biblioteki Jagiellońskiej a nie Uniewersytetu. Odpowiedz Link
madaminka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 18.02.06, 07:45 moja koleżanka z roku ze studiów mag. jest na Jagiellonce na > doktoranckich filologicznych - podziwiam ją, chociaż na pewno jej się to już > opłaciło :-) hej, w jakim sensie sie jej oplacilo? ico masz na mysli? nobilitacje przez sam fakt studiowania na UJ? A co powiesz o przypadku kradziezy przez profesora UJ? czy nadal popierasz opinie ze to taka szacowna uczelnia? A moze zle Cie zrozumialam i caly czas zartujesz i kpisz z UJ? Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 18.02.06, 20:53 > hej, w jakim sensie sie jej oplacilo? ico masz na mysli? nobilitacje przez sam > fakt studiowania na UJ? A co powiesz o przypadku kradziezy przez profesora UJ? > czy nadal popierasz opinie ze to taka szacowna uczelnia? > A moze zle Cie zrozumialam i caly czas zartujesz i kpisz z UJ? O filologii na UJ nie mam dobrej opinii, ale to ze słyszenia. A wysiłek opłacił jej się w ten sposób, że jest normalnie zatrudnionym pracownikiem uczelni w tej chwili i może rozwijać się naukowo (jednocześnie studiując na doktoranckich) bez martwienia się o pracę pozauczelnianą tudzież ewent. zatrudnienie w przyszłości po obronie rozprawy doktorskiej. Studia na UJ nie są moim zdaniem nobilitacją samą w sobie...osobiście wolałabym w tym zakresie dać się znobilitować przez studia na UWr. pozdrawiam Anna Odpowiedz Link
patefon Re: wysokosc stypendium- konkretnie 18.02.06, 22:51 zadne studia nie sa dzisiaj nobilitacją zyjemy w okresie dewaluacji wszystkiego ukonczenie studiów dzisiaj daje taki status jak ukonczenie liceum przed wojną wtedy magister był półbogiem i ludzi po studiach bylo jak na lekarstwo a do ludzi zwracano sie per magister pozdro Odpowiedz Link
madaminka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 19.02.06, 07:28 ukonczenie studiów dzisiaj daje taki status jak ukonczenie > liceum przed wojną ok. a zrobienie doktoratu jaki daje status? ciut lepszy? bo gdyby nie to chyba nie byloby nas tutaj obecych i tego forum.... Odpowiedz Link
oskar146 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 28.10.06, 21:09 witaj piszesz o tym że studia nie nobilitują masz rację. teraz doszło do tego że studia się kończy jak się zapłaci. z tym że tak naprawde za studia płacą ludzie biedni i średnozamożni, bo dzieci z bogatych domów mają pieniądze na kursy przygotowawcze na studia. natomiast fakt dewaluacji wykształcenia wyższego w Polsce wynika z faktu że w okresie PRL kształcono wszystkich kogo się dało często na siłę a teraz ci ludzie mówią że nic nie dostali od narodu w tamtym czasie . jeżeli tak to niech oddadzą dyplomy które zdobyli i zaczną od nowa w warunkach i w środowiskach z jakich się wywodzą )natomiast w środowiskach gdzie inteligencja i kultura są wrodzone takich ludzi się nie spotyka - sam znam ludzi którzy będąc Kimś - mowią otwarcie że w dzisiejszych czasach mając kilkoro rodzeństwa nie byli by w stanie zdobyć wykształcenia. Odpowiedz Link
madaminka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 19.02.06, 07:30 jej się w ten sposób, że jest normalnie zatrudnionym pracownikiem uczelni w tej > > chwili i może rozwijać się naukowo (jednocześnie studiując na doktoranckich) > bez martwienia się o pracę pozauczelnianą To ciekawe bo ja slyszalam ze ABSOLUTNIE bez doktoratu nikogo na etat nie przyjmuja na UJ.....jak ona to zrobila? i czy to etat techniczny? wybacz wscibstwo ale chodzi mi o informacje. A moze cos zmienia sie na uczelniach i po prostu zaczynaja przyjmowac ludzi na asystentow jak to dawniej bylo...? Odpowiedz Link
mirun2 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 19.02.06, 10:14 Zgadza się, Madaminko, niestety... Czasami dostanie się jakieś zajęcia, opcje itp., ale na zatrudnienie trzeba czekać do obrony, a szanse i tak marne. Co więcej, często ludzie już z doktoratami, którym - wg patrzących z zewnątrz - "się udało" obarczani są ogromna ilościa zajęć (starczyłoby na dwa etaty), ale płaci im się na zasadzie umowy o dzieło, bez wszystkich ulg i możliwości, jakie przysługują pracownikom naukowym. bardzo upokarzajaca sytuacja :-( Żeby zostać etatowym pracownikiem trzeba mieć kosmiczne ilości szczęścia... Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 19.02.06, 14:13 > To ciekawe bo ja slyszalam ze ABSOLUTNIE bez doktoratu nikogo na etat nie > przyjmuja na UJ.....jak ona to zrobila? i czy to etat techniczny? powiem Ci szczerze, że nie rozmawiałam z nią o szczegółach. Wiem tylko, że na pewno ma etat asystenta, na umowie o prace - żadne tam godziny zlecone. To osoba z pewnością baaardzo pracowita, ale ciężko mi w tej chwili stwierdzić na 100 %, że tylko od tego to zależało... > A moze cos zmienia sie na uczelniach i po prostu zaczynaja przyjmowac ludzi > na asystentow jak to dawniej bylo...? raczej zmienia się w drugą strone. U mnie od mojego rocznika właśnie (czyli ok. 3 lata temu, bo mówię o ukończeniu mag.) przestali przyjmować magistrów na asystentów. Jak pomyślę, ile osób i jakich tak zupełnie niedawno bezproblemowo dostawało posadę asystenta z umową na 7 lat, to tak trochę smutno się robi... pozdrawiam Steppenwolf Odpowiedz Link
luket Re: wysokosc stypendium- konkretnie 16.02.06, 09:43 UŚ - Wydział Nauk o Ziemi - 1044 zł Odpowiedz Link
annasza Re: wysokosc stypendium- konkretnie 16.02.06, 12:51 Politechnika Poznańska, Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania - Jestem na trzecim roku i mam 1050zł, a zaczynałam od 900 zł Pzdr Odpowiedz Link
fungi1980 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 17.03.06, 09:13 Też myślęo studium na PP,ale na Technologii Chemicznej. Powiedz m: jak wygląda z możliwością dorobienia do stypendium?Czy ludzie na studium pracuja gdzies jeszcze poza uczelnia? No i czy uwazasz ze warto isc na te studium? Odpowiedz Link
drapiezna_barrakuda Re: wysokosc stypendium- konkretnie 16.02.06, 20:08 Uniwersytet Warszawski, I rok, 1050zł. Co roku trzeba składać wniosek (razem z raportem dokonań za rok ubiegły). W ramach pensum doktoranckiego prowadzę ćwiczenia. Oprócz tego pracuję na pół etatu (od początku studiów magisterskich) w zawodzie kompletnie nie związanym z kierunkiem studiów. Daję sobie radę. Pozdr. DrapieżnaBarrakuda ________________________________________________ ...Ale Australijka ucieka jak drapieżna barrakuda gdzieś tam wokół rafy koralowej... [Tomasz Zimoch, Ateny 2004] Odpowiedz Link
biologia5 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 17.02.06, 23:33 Akademia Medyczna w Warszawie; 1 rok: 1.000zl Odpowiedz Link
kmklim Re: wysokosc stypendium- konkretnie 19.02.06, 16:31 na UŁ 1045 zł od jakiegoś czasu. Teraz dostaję 1100, ale to chyba za otwarty przewód. Odpowiedz Link
aiczka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 20.02.06, 10:30 Stypendium doktoranckie powinno wynosić (zgodnie z ustawą) minimum 60% minimalnej płacy asystenta, czyli 1045zł (chyba, że są jakieś różnice zwiazane z typem uczelni albo regionem, przyznam, że się nie orientuję). Odpowiedz Link
atrakcyjny_prosiak Re: wysokosc stypendium- konkretnie 23.02.06, 22:58 Fizyka UWarsz 1070 zl. Przy okazji witam :) Odpowiedz Link
madaminka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 01.03.06, 14:48 Prosiaku, a na ktorym roku jestes i czy stypendium rozni sie w zaleznosci od rocznika a jesli tak to o ile? Odpowiedz Link
aiczka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 02.03.06, 09:19 > Prosiaku, a na ktorym roku jestes i czy stypendium rozni sie w zaleznosci od > rocznika a jesli tak to o ile? Różni się - na pierwszym roku jest 1045zł. Odpowiedz Link
yellow_tiger Re: wysokosc stypendium- konkretnie 01.03.06, 17:43 czesc, witam kamrata!!! Ja tez po Hozej;) w czym robisz jesli mozna zapytac??? ciao, yellow Odpowiedz Link
kayka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 07.03.06, 15:11 Witam. Jestem nowa więc sie przy okazji przywitam:)) Instytut Chemii Fizycznej PAN - 1400zl stypendium + 1/4 etatu asystenckiego+ dodatki mieskzaniowe, za publikacje itp, w sumie około 2tyś. na reke. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dkny.newyork Re: wysokosc stypendium- konkretnie 07.03.06, 15:54 to niezle placa Wam w PAN, u nas stawka to 1044zl na reke, bez zadnych dodatkow!!! Odpowiedz Link
loorien Re: wysokosc stypendium- konkretnie 10.03.06, 10:43 Politechnika Śląska - 1175zl - 3 rok + dodatek na wczasy pod grusza około 2000 zł oraz nadgodziny wypłacane na koniec roku akademickiego 3000 - 4500 zł Odpowiedz Link
taktyl Re: wysokosc stypendium- konkretnie 12.09.06, 18:04 wydzial zarzadzania i komunikacji spolecznej uj - na 1. roku nie ma stypendiow, na pozniejszych dotad tez nie bylo, ale w zwiazku z nowa ustawa maja ponoc wprowadzic :) generalnie na kierunkach humanistycznych nie ma stypendiow (ewentualnie 1-2 na wydzial) co do wczesniejszejszego watku dyskusji: nie slyszalam zeby ktos zostal zatudniony na uj na etacie bez obronionego doktoratu - chyba ze na stanowiskach technicznych Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 13.09.06, 00:11 no zabawne, bo ja mam osobistą koleżankę zatrudniona już 2. rok na etacie bez obronionego doktoratu (ale jest teraz już 3. rok na doktoranckich). pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
pudicitia Re: wysokosc stypendium- konkretnie 13.09.06, 20:36 U nas na Wydziale zostały uruchomione dzienne studia bez styoendium. Nalezy normalnie odpracować swoje godziny-90 rocznie. Wcześniejsze roczniki norlamnie otrzymują stypendium!!! Odpowiedz Link
oka2 czy jest ktos z Akademii Medycznej ?? 14.09.06, 14:47 ..bo tu chyba inaczej sie stawki rozkladaja Odpowiedz Link
tlenek_wegla Re: wysokosc stypendium- konkretnie 24.09.06, 11:25 Universite Libre de Bruxelles 1500€ plus tzw travel allowance 500€ miesiecznie razem kolo 2000€ Odpowiedz Link
hrabina_trulla Re: wysokosc stypendium- konkretnie 24.09.06, 19:49 Aston University, UK - 1000 funtow miesiecznie Odpowiedz Link
sutekh1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 12.10.06, 16:56 a filologia polska na UW? i czemuz to filologia p. na ujocie jest tak źle oceniana? ze względu na brak stypendiów (choc chyba powinni dawać? może za dużo studentów?) Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 12.10.06, 22:53 to jest taka dyscyplina naukowa jak filologia polska?? przecież dr jest z językoznawstwa albo literaturoznawstwa?? pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
sutekh1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 13.10.06, 15:50 ogólnie chodziło o te dwa "rozdroża", tylko, że to sie robi na filologii polskiej.... Odpowiedz Link
aphoper1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 06.12.06, 17:35 No, WRESZCIE wiem, ile wynosi stypendium dr na PATcie w Krakowie: 450 zl na I roku, 650 na wyzszych, o ile sie dozyje;)... Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 06.12.06, 19:54 MIM UW - 1200 z małym hakiem na pierwszym roku. Skąd się biorą różnice w wysokości stypendiów (i w "łatwości" ich dostawania - u nas w tym roku było właściwie tyle stypendiów ilu chętnych, fakt, że kilka razy mniej chętnych niż zwykle :)? Odpowiedz Link
merlot127 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 09.01.07, 11:04 w lublinie na wydziale fizyki-1044zl, ale tylko do lutego, na reszte roku pieniadze z ministerstwa nie przyszly Odpowiedz Link
ciastolinka1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 27.01.07, 22:01 hej, ja co dopiero zdałam na studia dokt. wiem że u nas stypendium wynosi 1040 zł. zmartwiły mnie posty że mogą dawać stypendium tylko przez jakiś czas, bo potem " ministerstwo nie przysyła". mam pytanie: kiedy wpływa to stypendium? na początku miesiąca? jeśli zaczynam w lutym to kiedy dostanę pierwsze? z góry dzięki za cirpliwość dla takiej "świeżyny" jak ja ;) Odpowiedz Link
ciastolinka1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie 27.01.07, 22:05 zapomniałam dodać że to studia na collegium medicum UMK Odpowiedz Link
marswiercz Re: wysokosc stypendium- konkretnie, dot UMK 28.01.07, 14:38 witaj, ja studiuję na WPiA UMK od tego roku ( od października) i doktoranci mojego wydziału dostali stype z 1 miesięcznym opóźnieniem, w listopadzie za 2 miesiące , gdyż wydział spóźnił się z przesłaniem wykazu osób pobierajacych stypendium do rektoratu. Ale potem stypendium wpływało na konto pierwszego roboczego dnia miesiąca. Też mnie zmartwił post o tym, że niby min. może nie przesłac kaski i koniec stypy, ale to nie musi dotyczyć UMK. Nie wiem, czy rektorat zajmuje się sprawami Twojego wydziału, bo macie chyba po połączeniu pewną autonomię, ale jesli tak, to zadzwoń do rektoratu i poproś z panem mgr Cezarym Wirthem, ten pan zajmuje się wypłatami stypendium doktorantom i innymi sprawami doktorantów, może udzieli Ci konkretnych informacji..tel bezposredni to 0-56 611 49 30, powodzenia, a moje stypendium na 1 roku to 1060 zł Odpowiedz Link
ciastolinka1 Re: wysokosc stypendium- konkretnie, dot UMK 28.01.07, 16:44 bardzo Ci dziękuję marswiercz za te informacje,mam nadzieję że u nas z kasą nie będzie problemów. pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
ash_wednesday Re: wysokosc stypendium- konkretnie 29.01.07, 11:53 UJ, Wydział Polonistyki - od wielu lat stypendia doktoranckie = 0 zł dla każdego na każdym roku. Od tego roku (2006/07) są stypendia naukowe i socjalne, jak na studiach magisterskich. Naukowe dostaje do 10% najlepszych doktorantów na każdym roku i wynosi ono 400 zł. A socjalne, wiadomo, zależy od dochodów (przy czym zasady liczenia dochodów są takie, jak na studiach mgr, więc nikogo nie obchodzi, że doktorant od 10 lat nie mieszka z mamą - trzeba skaładać zaświadczenia o dochodach rodziców, rodzeństwa itp.) Szkoda słów. Pozdrawiam, Ash_W. Odpowiedz Link
madaminka Re: wysokosc stypendium- konkretnie 29.01.07, 13:32 A na jakiej podstawie ocenia sie doktorantow po to aby wybrac 10 procent najlepszych? jakie sa kryteria? czy sa to publikacje?kto napisze wiecj i w jakiej jakosci preiodyku? Odpowiedz Link
floo77 nic.. :(( 10.02.07, 11:52 UG, Filologiczne Studium Doktoranckie (dzienne) - nie wypłacają. Ostatnio coś się ruszyło, ale.. o tym, że można składać wnisek o przyznanie stypendium (czyli nie dostaje się automatycznie, z racji bycia doktorantem), poinformowano za pomocą przypiętej na jakiejś gablotce karteczki, na krótko przed terminem składania podań, a wiadomo, że doktoranci muszą z czegoś żyć i nie koczują na uczelni... znajoma, której udało się dostrzec zawiadomienie i ma małe dochody, złożyła (panie w sekretariacie były zaskoczone, że ktoś się zjawił), no i wypłacono jej za semestr coś koło 400 złotych :) Teraz jest drugie ogłoszenie, ale tylko w wersji karteczki na korytarzu uczelni (tamto wcześniejsze, o dziwo, pojawiło się jednak w necie, trochę po fakcie). Może to dlatego, że to w zasadzie pierwszy raz na UG stypendia dla doktorantów, na dodatek dla osób w trudnej sytuacji materialnej, rodzinnej.. dla mnie to trochę upokarzające i chrzanię te ich 400 złotych :(( i tak nie wiadomo czy mój wniosek byłby rozpatrzony pozytywnie, chociaż dochody mam więcej niż małe... a przecież jest chyba jakaś pula dla doktorantów z ministerstwa i uczelnia nie powinna się tłumaczyć, że nie ma wcale pieniędzy, bo pieniądze idą z ministerstwa? nie orientuję się dobrze, mam dość już wszystkiego... dobrze, że z pisaniem jestem do przodu.. no w miarę do przodu :) Odpowiedz Link