niewyspany77 21.03.08, 10:32 A do tego likwidacja habilitacji. Tak minister nauki - jak dowiedziała się "Gazeta" - chce uprościć karierę naukową. www.gazetawyborcza.pl/1,75248,5044480.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
missdoc Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 11:24 troche dziwne takie różnicowanie na osoby które będa lic. dr i takie które będą lic. mgr. dr oraz - mgr. dr. MOże zeby było sprawiedliwie to skrócenie tym wybitnym dlugosci studiowania. Np: lic w 2 lata, mgr w 2 lata, dr w 2 lata. Tak żeby w wieku 25, 26 lat mozna było być dr. z przyspieszaniem się zgodzę, studia trwają długo, kadry na razie brakuje. Ale poczekajmy jeszcze rok, 2 lata - bedzie wysyp dr. spieszacych się do hab. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:12 Najważniejszy jest ten fragment imo: ""Gazeta" dotarła do pierwszych założeń - dotyczą skrócenia kariery naukowej. ____Ma to zapobiec brakom kadry na uczelniach i uciąć kontrowersje wokół habilitacji uważanej powszechnie za skostniałą przeszkodę na drodze do profesury___." Ja głupi myślałem, że chodzi o podniesienie poziomu nauki i dydaktyki. A tymczasem trzeba umówić się, że doktor=profesor, a licencjat=doktor (upraszczając i przesadzając), żeby przeliczniki kadrowe się zgadzały. Czyli efekt będzie wręcz odwrotny - obniżymy poprzeczkę jeszcze bardziej. Odpowiedz Link
pyzz Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 13:08 > ""Gazeta" dotarła do pierwszych założeń - dotyczą skrócenia kariery naukowej. > ____Ma to zapobiec brakom kadry na uczelniach i uciąć kontrowersje wokół > habilitacji uważanej powszechnie za skostniałą przeszkodę na drodze do > profesury___." A mnie ciągle bawi okrzyk "Precz z habilitacją" połączony ze stwierdzeniem, że to przeszkoda na drodze do profesury. Bo o ile habilitacja jeszcze jest jakąś procedurą naukową (jakaś praca naukowa), o tyle tytuł profesorski jest już tylko (w praktyce) nagrodą za wysługę lat/ posiadanie kolegów. Niestety, ale na ile sam siedzę w "środowisku" to widzę, że doktoranci, to są gorsi i lepsi, ale coś ROBIĄ. Adiunkci też. A tak naprawdę głównym problemem są habilitowani i profesorowie, którzy, kiedyś byli świetni, pisali znakomite prace, ale niestety po habilitacji im się odechciało. Dlatego pierwsze co bym zrobił, to zlikwidował tytuł profesorski i wszelkie przywileje z nim związane. To by było najważniejsze. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:18 > z przyspieszaniem się zgodzę, studia trwają długo, kadry na razie > brakuje. Ale poczekajmy jeszcze rok, 2 lata - bedzie wysyp dr. > spieszacych się do hab. Studia nie trwaja za dlugo. Magistrow mamy od groma. Doktorow mniej, ale ich tez nie brak. Problemem jest za malo habilitowanych plus kompletny brak kryteriow co do habilitacji - ci dobrzy boja sie uwalenia, a ci marni czekaja na to az ktorys prof laskawie ich namasci i przepchnie. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:33 Skrócenie studiowania istnieje. Doktorat możesz obronić i w rok, jak się sprężysz - ITS, zaliczasz wszystkie przedmioty, egzaminy i się bronisz. Studia magisterskie chyba w większości uczelni są dwuletnie. Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 15:38 pr0fes0r napisał: > Skrócenie studiowania istnieje. Doktorat możesz obronić i w rok, jak się > sprężysz - ITS, zaliczasz wszystkie przedmioty, egzaminy i się bronisz. Chciałabym zobaczyć taki ekspresowy doktorat napisany w ciągu roku. Według mnie dobrej rozprawy naukowej nie da się napisać w tak krótkim czasie, chyba że to tylko rozszerzona wersja pracy magisterskiej(!). Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 15:48 Jak udowodniłaś już wielokrotnie, Twoje zdanie w kwestiach akademickich nie ma szczególnie wielkiej wagi wskutek kompletnej nieznajomości tematyki, w jakiej tak autorytatywnie się wypowiadasz. Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 22:30 A mało to razy czytałam na tym forum, że ludzie nie mogą zdążyć z doktoratem przez 4 lata? A co dopiero w 1 rok! Odpowiedz Link
hermionagranger5 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 18:11 pr0fes0r napisał: > Skrócenie studiowania istnieje. Doktorat możesz obronić i w rok, jak się > sprężysz - ITS, zaliczasz wszystkie przedmioty, egzaminy i się bronisz. Studia > magisterskie chyba w większości uczelni są dwuletnie. Potwierdzam;-) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 18:40 Teoretycznie jako bardzo zdolny licencjat moge napisac kilka dobrych tekstow i je opublikowac. Teoretycznie jako bardzo zdolny magister moge napisac byle jaka mgr a w tym czasie znalezc przyjaznego promotora i skupic sie na porzadnym dr. Teoretycznie po obronie mgr moge od razu rozpoczac procedure wolnej stopy, jak doktorat gotowy to sie go otwiera przed wakacjami. Teoretycznie jak recenzent nie dupa to moge dostac recenzje gdzies w listopadzie. To oznaczaloby obrone w grudniu. Oczywiscie teoretycznie, bo problemem bylby jedynie klimat dla takiego doktora. Doktorat to tylko stopien, w tym kraju daje sie go za napisanie pracy i zdanie paru egzaminow. Czy zatem jesli na licencjacie odkryje ze twierdzenie pana X jest do dupy i chce z tego napisac dr mam czekac 6 lat? Prawda jest taka ze dla ludzi wybitnych te cale lic, mgr i dr moga byc tylko przeszkda w naukowym rozwoju. Odpowiedz Link
hermionagranger5 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 19:11 Ano, masz słuszność, wszystko to może być po trosze przeszkodą. Przyznaję,że(abstrahując od koniecznej harówy własnej i bezwzględnego uporu) trafiłam na grono bardzo życzliwych Ludzi - i to jednak klimat był podstawą. Pozdrawiam "bliźniaka" - o ile pamiętam, obroniliśmy się tego samego dnia;-) Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 20:26 Teoretycznie to możesz mieć już "zaklepany" doktorat i etat na uczelni będąc jeszcze w liceum, jeżeli twój ojciec/matka jest profesorem. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 20:45 Teoretycznie bedac w podstawowce moge kupic dr za 500$. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 20:46 Jakieś dowody, czy tradycyjnie dane wzięte z kosmosu? Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:12 pr0fes0r napisał: > Jakieś dowody, czy tradycyjnie dane wzięte z kosmosu? Dowody masz w wątku "nepotyzm akademicki". Pozdrawiam wybiórczo czytającego forumowicza;) Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:28 Aż cały artykuł o tym, jak to będąc w liceum ma się zaklepany doktorat? :o Ty w ogóle czytasz to, co piszesz? Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 23:01 Co za różnica kiedy, ważne że jest nepotyzm. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 23:10 A jeśli fakty nie zgadzają się z Twoimi wyobrażeniami, tym gorzej dla faktów. Rozumiem. Odpowiedz Link
turzyca Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 23.03.08, 03:13 niewyspany77 napisał: > Doktorat to tylko stopien, w tym kraju daje sie go za napisanie pracy i zdanie > paru egzaminow. Czy zatem jesli na licencjacie odkryje ze twierdzenie pana X > jest do dupy i chce z tego napisac dr mam czekac 6 lat? Prawda jest taka ze dla > ludzi wybitnych te cale lic, mgr i dr moga byc tylko przeszkda w naukowym rozwo > ju. Jak ktos jest wybitny to zrobi ITS (swoja droga u mnie w instytucie mozna bylo zrobic studia w krotszym czasie i bez ITS) i doktorat w dowolnie krotkim czasie. A cala niewybitna reszta potrzebuje solidnego odrobienia pewnej porcji wprawek. I tak a propos - standardowy czas robienia doktoratu u mnie to 3 lata, wiele osob robi krocej. O tyle to realne, ze robia ten doktorat, przez 8 godzin dziennie pracujac na uniwersytecie wylacznie nad tym. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 23.03.08, 04:17 OK, tyle ze ITS to nie wolna stopa. Na wolnej stopie mozesz na jednej RW otworzyc przewod i przyjac prace, wyznaczyc sklad komisji etc etc. Poza tym nie kazdy musi "robic". Nie ma przepisu zabraniajacego uzyskac dr za przeblysk geniuszu u nawet najwiekszej miernoty :) Odpowiedz Link
turzyca Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 23.03.08, 17:07 Jesli doktorat ma zrobic miernota na przeblysku geniuszu to niech tlucze te dwa lata studiow magisterskich, a nie idzie na skroty. I tak prac ze zle zrobiona literatura czy skopanym aparatem jest za duzo. A wybitnym wymog zrobienia licencjatu, magisterki i doktoratu nie zaszkodzi o tyle, ze oni i tak zrobia to szybciej a porzadnie. Ja tam jestem za utrzymaniem dotychczasowej drabinki. Bo to nie koniecznosc zrobienia habilitacji czy napisania magisterki zniecheca ludzi do bycia naukowcami tylko wiele innych czynnikow z kasa na czele. Odpowiedz Link
sqro Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:09 ciekawy post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=77276454&a=77279786 forda.Ka w komentarzach. Trzeba by to troche stjuningować ale sama koncepcja brzmi sensownie Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:17 I nagle artykuł w Ziemniaku Polskim będzie wart 45 punktów. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 12:20 A w gazetce parafialnej 20 :) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 15:07 Oczywiscie w pelni sie zgodze. Ba, jako dyrektor szkoly, magister, dostane dokladnie te sama kase co doktor-asystent, a w niektorych przypadkach nawet to samo co doktor-adiunkt. Owszem masz racje, jednak typowa szkola w polsce ksztalci klepaczy kodu a nie informatykow - zdanie mojego znajomego, dr informatyki. O budowlancach nie wiem, ale skoro operator walca po podstawowce dostaje pensje profesora to chyba masz racje :) Odpowiedz Link
matmis Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 03:04 > Owszem masz racje, jednak typowa szkola w polsce ksztalci > klepaczy kodu a nie informatykow - zdanie mojego znajomego, dr informatyki. hmm, ale co to wnosi do tej dyskusji? nie czuję, czy to polemika, czy potwierdzenie poprzedniej wypowiedzi? faktem jest koniunktura się znowu zrobiła taka, że firmy informatyczne przyjmują kogokolwiek z jako-takim talentem i zaangażowaniem i same go doszkalają z czego trzeba Odpowiedz Link
alba.alba nie zgadzam się 21.03.08, 15:31 Nie zgadzam się z twierdzeniem, że braki kadrowe na uczelni wynikają z braku chętnych zniechęconych długą drogą do kariery naukowej. One wynikają z małej ilości oferowanych etatów, czyli małych nakładów na naukę. Przecież na jeden wolny etat przypada kilka/kilkanaście chętnych doktorantów. Po co ta dezinformacja? Odpowiedz Link
autumna Re: nie zgadzam się 25.03.08, 09:09 > Przecież na jeden wolny > etat przypada kilka/kilkanaście chętnych doktorantów. Po co ta dezinformacja? A po co to uogólnienie? Na wielu wydziałach (głównie technicznych) wolne etaty są. Znam takie, gdzie już nie ma kto uczyć i albo ściąga się jakichś emerytów, albo daje specjalne zezwolenie na prowadzenie wykładów przez magistrów, z braku doktorów (ci wybywają natychmiast po obronie). Inaczej groziłoby rozwiązanie wydziału z powodu braków kadrowych. Znam katedrę, gdzie kierownik rozpaczliwie wydzwaniał po znajomych profesorach, czy mają kogoś nadającego się, bo na konkurs na asystenta zgłosiła się jedna osoba, i to po kierunku zaledwie pokrewnym, a nie tym, który był mu potrzebny. Wiadomość jest absolutnie z pierwszej ręki, bo mnie też molestowali o start w tym konkursie. Uprzejmie podziękowałam, stanowiąc właśnie konkretny przykład osoby "zniechęconej długą drogą do kariery naukowej". Odpowiedz Link
alba.alba Re: nie zgadzam się 25.03.08, 16:54 No fakt, może na technicznych tak jest. Ja to oceniłam głównie na podstawie mojego wydziału. Ale widzisz, np. nasz kolega niewyspany szuka etatu i nie może znaleźć. Pochwalił się wszem i wobec, że obronił doktorat z pedagogiki. Ciekawe kiedy się pochwali, że znalazł etat;) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: nie zgadzam się 25.03.08, 17:00 Rozumiem ze w alba-swiecie etaty na uczelni przyznaje sie w marcu? Kurde. Mam natchnienie, wracam do watku o Reformie Nauki. Odpowiedz Link
mmaupa Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 15:52 Doktorat po licencjacie - nie. Zniesienie habilitacji - tak. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 16:00 > Zniesienie habilitacji - tak. To od razu zaproponuj rozwiazanie zapobiegajace rzuceniu sie na profesury ludzi, ktorzy nie maja dorobku a jedyne czym moga sie pochwalic to wysluga lat. Odpowiedz Link
pyzz Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 16:37 > ktorzy nie maja dorobku a jedyne czym moga sie pochwalic to wysluga lat. Brak tytułu profesorskiego Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 16:59 Czyli proponujesz redukcję wartości tytułu naukowego do poziomu obecnej habilitacji? Nadawał(a)byś się na doradcę min.Kudryckiej, rozumujesz we właściwym kierunku. Odpowiedz Link
mmaupa Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 17:39 Sprostuje: zniesienie habilitacji W OBECNEJ FORMIE - tak. Anegdotka. Znajomy Niemiec zrobil habilitacje. Koresponduje z Amerykaninem, wykladajacym zreszta na prestizowej uczelni, czlowiekiem na poziomie, specjalista w dziedzinie itd. Amerykanin na wiesc o habilitacji: A bardzo bolalo? Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 17:46 To napisz proszę, jak wyobrażasz sobie habilitację w nowej formie? Bo obecnie ja sobie nie wyobrażam, jak by można było jeszcze bardziej ją ułatwić. Odpowiedz Link
mmaupa Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 17:57 Alez mi nie chodzi o ulatwianie - tylko bardziej obiektywne kryteria oceny! Zeby nie bylo tak jak napisal niewyspany, ze "ci dobrzy boja sie uwalenia, a ci marni czekaja na to az ktorys prof laskawie ich namasci i przepchnie." W zasadzie zgadzam sie z postem forda.ka z innego forum co do samych kryteriow. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 18:12 Moga byc nieobiektywne, byleby w koncu byly!!! Odpowiedz Link
pyzz Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 22:45 > Czyli proponujesz redukcję wartości tytułu naukowego do poziomu obecnej > habilitacji? Nie bardzo wiem, co ma oznaczać rzekoma "redukcja wartości tytułu... itd." Czy wartością, którą niby proponuję zredukować ma być społeczne poważanie, jakim profesorowie się cieszą? Jeżeli tak, to owszem, bowiem niestety zbyt często (nawet powyżej połowy przypadków) ludzie Ci cieszą się NIEZASŁUŻONYM poważaniem. Przykro mi. I nawet nie twierdzę, że tytuły te dostali jacyś aparatczycy, czy partyjniaki. Nie, ludzie, którzy je mają powadzili znakomite badania. Kiedyś. Teraz mają tytuły i służą im one jako gwarant statusu świętej krowy, która nie musi robić nic. Są to zbyt często ludzie, którzy mają tytuł po to, aby ich etat sprowadzał się tylko do pobierania pensji. Jeżeli ową redukcją ma być sprowadzenie wiedzy do poziomu jaką reprezentuje doktor habilitowany, to podejrzewam, że nie byłaby to redukcja, tylko awans. A to tylko dlatego, że doktor świeżo habilitowany to człowiek, którego wiedza zatrzymała się właśnie teraz. Profesor ma wiedzę na poziomie state-of-the-art czasów, gdy sam się habilitował. A co tak naprawdę proponuję, to zacząć wymagać rzetelnej pracy od wszystkich, a nie tylko od najmłodszych. Między innymi dlatego, że słabe doktoraty zazwyczaj są dobrze bronione nie dlatego, że doktorant jest bezczelny, czy zły, tylko dlatego, że ma bardzo nobilitowanego "funkcyjnego" promotora, któremu nie chciało się swoim doktorantem zająć. Bo sprawdzić draft pracy zajmuje więcej wysiłku (nie wspominając nawet o zrozumieniu przedstawionych tam badań) niż puszczenie oka do kolegi recenzenta. > Nadawał(a)byś się na doradcę min.Kudryckiej, rozumujesz we > właściwym kierunku. O właśnie. Bardzo po profesorsku. "Nie rozmawiam z motłochem, bo jeszcze mi się wieniec laurowy pogniecie" Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 23:32 Spieszę wyjaśnić, skoro skrótowa wypowiedź okazała się zbyt skrótowa. Proponujesz, by w miejsce zlikwidowanej habilitacji filtrem blokującym karierę nieudacznikom był "brak tytułu profesorskiego". To zaś oznacza, że tak naprawdę nie proponujesz żadnej zmiany, bo aby uzyskać tytuł profesorski, też trzeba przejść przez sito Rady Wydziału, a następnie CK, gdzie stosowane są nieobiektywne kryteria, istnieje ryzyko kolesiostwa i wszystko to, co zarzucane jest obecnie procedurze habilitacyjnej. Teraz po doktoracie ewentualny nieudacznik musi pokonać dwie przeszkody - habilitację i profesurę -, po likwidacji habilitacji pozostanie tylko jedna. Nie wiem, czy świadomie, ale powtarzasz argumenty niezrealizowanych naukowo doktorów, którzy chroniąc się za palmą męczeństwa z rąk profesury próbują wykonać skok na kasę w postaci dołączenia do warstwy uprzywilejowanej. To nie jest żadna reforma, a wręcz przeciwnie kontynuacja procesu trwającego od paru lat, a kontynuowanego przez min.Kudrycką z jej propozycjami na razie warunkowego obejścia magisterium przy studiach doktoranckich oraz likwidacji habilitacji. Twierdzenie, że lekiem na zło polskiej nauki jest likwidacja habilitacji, to klasyczny symptom biurokratycznej pseudoreformy. Istnieją tylko dwa sposoby zreformowania polskiej nauki. Pierwszy, radykalny, to puszczenie wszystkiego na żywioł, z likwidacją habilitacji i tytułu naukowego na wzór amerykański, w nadziei że rynek wszystko uporządkuje. Niestety, rynek ma to do siebie, że zły produkt wypiera dobry i nie widzę w tym rozwiązaniu panaceum na problemy polskiej nauki. Pozostaje rozwiązanie drugie, czyli zmiana sposobu funkcjonowania systemu istniejącego przy zachowaniu jego struktur. Wbrew pozorom łatwo jest to przeprowadzić właśnie z poziomu ministerstwa, o ile tylko by się chciało. Po pierwsze więc, absolutna transparentność - obowiązek jawności dorobku naukowego, jawność całości procedur grantowych i rozliczeń ich wyników, etc. Do tego stopniowe odejście od minimum kadrowego z jednoczesnym wzmocnieniem procesu akredytacji i uzależnieniem finansowania uczelni od uzyskania akredytacji, przy czym jednym z kryteriów powinien być profil naukowy kadry. Tak więc jeśli Uniwersytet Wszystkiego w nieszczęsnym Pcimiu zatrudni na wydziale biologii pedagogów, jego sprawa, ale pieniędzy na ten wydział z budżetu państwa nie dostanie. Następnie przyspieszenie i automatyzacja procesu nostryfikacji dyplomów z określonych krajów/uczelni. Rezygnacja z fikcji 30% scholaryzacji kraju czy ile ten współczynnik teraz wynosi, przywrócenie wąskiego gardła po studiach pierwszego stopnia czyli ograniczenie liczby miejsc na studiach magisterskich w uczelniach państwowych. Dołączenie do wymogów habilitacyjnych i profesorskich określonej liczby publikacji z listy na kształt listy filadelfijskiej dla poszczególnych kierunków studiów lub zdobycia określonej liczby punktów za publikacje - tylko że to musi być zrobione z głową, nie tak, jak obecnie. Może za parę lat dołączenie również wymogu pozyskania określonej kwoty dla instytucji macierzystej z funduszy europejskich. Reforma jest wykonalna, problem w tym, że politycy grają na nośnym haśle zniesienia habilitacji, nie myśląc o tym, jakie będą tego efekty. Fajnie 100 doktorów zostanie profesorami - co to zmieni poza ich zarobkami? Beton i stare grzyby nagle znikną? Nie, ale żądne krwi polskie społeczeństwo będzie zachwycone likwidacją kolejnego przywileju. Tylko że z reformą polskiej nauki nie ma to nic wspólnego. Odpowiedz Link
alba.alba Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 21.03.08, 23:55 pr0fes0r napisał: Tak więc jeśli > Uniwersytet Wszystkiego w nieszczęsnym Pcimiu zatrudni na wydziale biologii > pedagogów, jego sprawa, ale pieniędzy na ten wydział z budżetu państwa nie > dostanie. Bardzo dobrze. Ale wegług mnie należałoby wreszcie formalnie zakazać doktoryzowania się z dziedziny, której się nie studiowało. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 00:04 Nie zapomnij o zburzeniu Kartaginy, też się przyda. Odpowiedz Link
michal_powolny12 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 02:49 Zgadzam się z tobą. W poprzedniej kadencji bardzo chciał zniesienia wymogu habilitacji pewien poseł PiS. Pominę jego nazwisko ale dokonania naukowe to on miał "wielkie". Twierdził że jego rozwój zablokowali wstrętni koledzy , padały też słowa o postkomunistach i męczeńtwtie chrześcijan. Niestety te osobnik po raz kolejny został posłem i nadal lobbuje za zniesieniem habilitacji i puszczeniem wszystkiego na żywioł. Trochę dziwne że min. Kudrycka korzysta z tych mądrości. Wydawało się że jest nieco oddalona od środowiska tego pana. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 03:07 Problem w puszczaniu na zywiol jest taki, ze: - ci ktorzy maja plecy, kolesiow etc beda mieli z tego profit u szefow katedr preferujacych model nauki "przy kielichu i tancach" - ci ktorzy beda mieli dorobek, dostana swoje u tych szefow katedr, ktorzy cenia dorobek - kto jest na dorobku bedzie mial przej* na amen, bo koniecznosc wypracowania dorobku lub kolesiow trwa, a konkurencja nie spi ;) Konkluzja: zalatwienie habilitacji moze byc wtopa o wiele bardzej brzemiennych skutkach niz jej pozostawienie. Zreszta naprade nie rozumiem, moze za glupi jestem, ale dlaczego jest taka presja na usuniecie habilitacji, skoro jasne reguly uzyskania stopnia dla poszczegolnych dyscyplin zamnlelyby japy dla krzykaczy z uzasadnionymi i nieuzasadnionymi pretensjami? A moze po prostu trzeba pani minister przypomniec, ile musiala nazbierac dorobku do swojej habilitacji (czyli ze jakies kryteria spelnic musiala, wiec zastanwiala sie z pewnoscia swojego czasu nad ta sprawa) wzglednie, kto ja prze te habilitacje przepchnal (bo tylko wtedy ma sie gdzies, ile sie ma dorobku, bo licza sie plecki). Odpowiedz Link
mmaupa Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 10:15 Wiesz, ja walcze o wlasna prywate :). Jak wroce do Polski (albo inaczej: JESLI wroce do Polski), to zeby zostac samodzielnym pracownikiem naukowym wolalabym pochwalic sie dorobkiem naukowym, pokazac fajne CV i liste porzadnych publikacji niz wlazic rektorowi w tylek przez 8 lat. Jesli tenze dorobek naukowy nazwaloby sie habilitacja, to nie mam nic przeciwko. Ale mozna w takim razie zamiast "habilitacja" mowic "dorobek naukowy wymagany na takie to a takie stanowisko". Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 11:37 Jeśli wrócisz do Polski, możesz jako podstawę do habilitacji przedstawić tenure folder w stylu amerykańskim, z zestawem swoich publikacji. Odkąd na uczelniach habilitacja nie jest już w gestii CK tylko rad wydziału, znalezienie takiej, która procedurę przeprowadzi i Ci krzywdy niemerytorycznie nie zrobi, będzie stosunkowo proste, chyba że jesteś dajmy na to specjalistą od języka Czukczów :D. Nie odbierz tego brońcie bogowie jako przytyk, ale pod nową ustawą habilitację w mniejszych ośrodkach robią takie miernoty, że włos się jeży na głowie. Cała procedura potrwa nie więcej niż 9-12 miesięcy MAKSIMUM, a i w pół roku może się zamknąć (powołanie komisji - miesiąc na obrady - wniosek komisji i powołanie recenzentów - trzy-cztery miesiące na recenzje razem z wyznaczeniem recenzentów przez CK - kolokwium i włala, jesteś habilitowaną mmaupą. Mało tego, przecież nie musisz tego robić po powrocie, jeśli masz dorobek, możesz procedurę rozpocząć choćby i dzisiaj po południu, i tylko odwiedzić drugą Irlandię na kolokwium. Odpowiedz Link
mmaupa Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 17:22 Ciekawie piszesz pr0fie. Czyli jest jednak jakas dla mnie nadzieja - do tej pory bylam bombardowana straszliwymi wiesciami z NFA jak to wracajacym ze swiata jest zle i okropnie. A tu nadzieja jakas. Milo! Tym niemniej fajniej byloby gdyby tenure folder nie musial byc "w stylu amerykanskim", tylko oficjalnie juz w stylu polskim, z czytelnymi wytycznymi dla kazdego. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 19:50 NFA nie jest najlepszym źródłem informacji, gdyż obecnie powiedzenie tam czegokolwiek pozytywnego o polskiej nauce wywołuje skoncentrowany atak ze strony bywalców i trolli. Obserwuję ich od dwóch chyba już lat i niestety jeśli chodzi o wiarygodność i merytoryczność staczają się po równi pochyłej. Nie jest idealnie i ludzie powracający do Polski muszą się nastawić na szok kulturowy, ale jest to jak najbardziej wykonalne, co obserwuję dookoła siebie. Wiele zależy od tego, dokąd chcesz wracać. Odnoszę na przykład wrażenie - ale niech mnie bardziej kumaci :> z ew. błędu wyprowadzą -, że zdecydowanie mało przyjemnie jest w naukach medycznych. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 20:30 pr0fes0r napisał: >Wiele zależy od tego, dokąd chcesz wracać. Odnoszę na przykład wrażenie - ale > niech mnie bardziej kumaci :> z ew. błędu wyprowadzą -, że zdecydowanie mał > o przyjemnie jest w naukach medycznych. Wyprowadzam, ale tylko częściowo – patrząc na własne podwórko. Osoby powracające z innych krajów nie mają kłopotów ani z pracą, ani z habilitacją. Młodzi (i nie tylko) mogą jeździć na postdoki i wracać w dowolnym terminie (uzgodnionym z kierownictwem). Jest kilka ośrodków w USA, w których stale przebywa kilka osób z naszej uczelni. Przed doktoratami, po nich, przed i po habilitacji. Dotyczy to zarówno lekarzy, jak i całej, nie zawsze odróżnialej przez osoby z innych uczelni, masy przedstawicieli innych zawodów (chemicy, biolodzy, biochemicy). Raz nawiązane kontakty skutkują wyjazdami następnych osób. Habilitacji nie trzeba „robić” w starym stylu. Można połączyć kilka tematycznie powiązanych artykułów, dodać wstęp i wspólne podsumowanie wyników. Prace muszą być jednak z LF, a dodatkowo nie są liczone do całkowitego dorobku, który dla lekarzy wynosi 150 starych punktów KBN, a dla pozostałych ok. 200 (dokładnej punktacji nie jestem pewna). Nie tylko USA kolonizujemy. Wyjazdy są do Niemiec, Holandii, Francji… Doktoraty bronią nasi absolwenci obecnie mieszkający w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. I nie zawsze są to ludzie młodzi. Niestety nie wiem, jak to wygląda na innych uczelniach medycznych:( Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 20:46 Dzięki za wyprowadzenie, akurat w tej kwestii cieszę się, że się myliłem. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 11:40 @niewyspany77 "Zreszta naprade nie rozumiem, moze za glupi jestem, ale dlaczego jest taka presja na usuniecie habilitacji, skoro jasne reguly uzyskania stopnia dla poszczegolnych dyscyplin zamnlelyby japy dla krzykaczy z uzasadnionymi i nieuzasadnionymi pretensjami?" Bo o to właśnie chodzi. Gra toczy się o wywalczenie dla kolejnej grupy misiów dostępu do miodku, a nie o racjonalizację zasad rządzących pasieką. Odpowiedz Link
salzburg Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:25 Otóz należałoby zadać pytanie co to jest habilitacja - to po prostu książka. Jej napisanie wymaga wymyslenia sobie tematu, opracowanie go i poddanie zaostrzonej procedurze oceny przez 4 recenzentów, którzy nie sa kolegami królika. Osoby, które protestuja przeciwko habilitacji tak naprawdę protestują przeciwko, rzetelnej ocenie ich pracy. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:30 Ale czy nie jest to tak ze jedna recenzja negatywna uwala kandydata i ze poziom tych uwalajacych recenzji czasem jest zenujacy? Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:32 W tej chwili absolutnie nie. Trzy pozytywne biją jedną negatywną :D. Nawet i w przeszłości tak się zdarzało, a CK taką habilitację zatwierdzała. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:34 Przy czym szybka, a ważna uwaga - nie wykluczam, że patologiczne wypadki się zdarzają. Ale do tego potrzebna jest niechęć co najmniej dwóch recenzentów i Rady Wydziału, a o to już trudniej niż o wrednego superrecenzenta z CK, który znudzonym panom profesorom na posiedzeniu zreferuje wniosek tak, że go odrzucą, jak to drzewiej bywało. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:36 Hm, nie wiedzialem, dzieki za wyjasnienie ;) Odpowiedz Link
salzburg Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:37 Jest odwrotnie - recenzent piszący negatywną musi sie skonfrontować z Radą Wydziału i pozostałymi recenzentami. Nie można napisać negatywnej recenzji z kapelusza - notabene pisanie recenzji negatywnej jest o wiel e trudniejsze niz pisanie pozytywnej. Znam przypadki, że dwie recenzje były negatywne, pozostale na styk i habilitacja został nadana. Poz wszystkim istnieje mit habilitacji. Kiedy jeszcze o wszystkim decydował CK odsetek niezatwierdzanych nie przekraczał 5%. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:39 Hmmm, o konsultacjach w przypadku negatu to pierwszy raz słyszę, prawdę mówiąc. Prawnego obowiązku nie ma, w każdym razie. I oczywiście negatywna recenzja musi być rzeczywiście mocna - znacznie częściej zdarzają się klasyczne "recenzje negatywne z pozytywnymi konkluzjami". Odpowiedz Link
salzburg Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:43 Oczywiście że nie ProFesorze o konsultacjach nie mogłeś słyszeć bo napisałem tak mi się wydaje o "skonfrontowaniu" się z Radą Wydziału czy przedstawieniem swojej opinii bezpośrednio. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:42 Tak, a w przypadku, gdy dwie recenzje są pozytywne, a dwie negatywne, to decyzję podejmuje Rada Wydziału. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:34 @salzburg - przy czym na przykład w naukach medycznych, gdzie książek nie pisze się tak, jak u nas humanistów, można to zastąpić pakietem artykułów. Odpowiedz Link
salzburg Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:41 Oczywiście w naukach medycznych, ścisłych i technicznych czasami natchnioną geniuszem mysl zamknąc w na kilku stronach. W naukach społecznych tak nie jest - Maksem Weberem nie można zostać pisząc kilka artykulików. Odpowiedz Link
salzburg Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 22.03.08, 21:45 Przepraszam - wkradło mi się "nie" przed PrOfesorem. Jeszcze raz pozdrawiam. Twoje opinie są bowiem na tym forum zawsze warte przeczytania. Odpowiedz Link
drakulus Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 24.03.08, 10:02 > Jeszcze raz pozdrawiam. Twoje opinie są bowiem na tym forum zawsze warte > przeczytania prawda :) Odpowiedz Link
flamengista jestem przerażony 24.03.08, 21:00 Owszem, na Zachodzie jest to możliwe. Taki Tobin nie musiał tracić czasu na robienie MA, od razu po bachelor napisał PhD i w efekcie dostał Nobla... Ale My to nie Zachód. Przy mankamentach i niedoróbkach w Polskiej Nauce skończy się to tym, że nieuki zaczną robić doktorat. A drogę na skróty wykorzystają ci, co mają mocne plecy a niekoniecznie ci najzdolniejsi. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: nie zgadzam się 25.03.08, 22:03 :* forumowy kolego. A alba_alba niech się w końcu nauczy czytać ze zrozumieniem i sprawdzać, czego dotyczy wątek, w którym się wpisuje, bo głupio tak się ciągle ośmieszać. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 20.05.08, 14:54 wiadomosci.onet.pl/1752827,11,1,1,,item.html Kolejny kwiatek związany z tym pomysłem: "Zdaniem resortu, stworzenie funduszu umożliwi wyłowienie najzdolniejszych studentów oraz zainteresowanie ich współpracą z najlepszymi naukowcami w kraju. Student prowadzący badanie będzie mógł stworzyć wokół siebie dowolny zespół badawczy. Dostanie też opiekę merytoryczną przynajmniej jednego samodzielnego pracownika akademickiego." Oh, yeah, już widzę tych studentów po licencjacie w roli kierowników zespołów badawczych. Doogie Howser, M.D. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 20.05.08, 15:43 Merytoryczniejest nawet ok i do tego "po kurdyckowatemu" - po licencjacie beda mieli swoj fikusny super fundusz a co z doktorantami po magisterium? Ba, czy znajda sie doktorzy, kurde, co ja pisze, magistrowie, ktorzy beda chcieli byc w zespole pod kierunkiem licencjata? PLus slowo-wytrych - "przynajmniej jednego" czyli bedzie ich wiecej, no i oczywicie beda musieli byc dopisani :D "z informatyka i oprogramowaniem" - sprytne. Informatyke przeca mamy w co drugiej prywatnej szkolce. No i "wybitne osiagniecia studenta" to chyba sie pani minister przejezyczyla, bo rozumiem ze dla licencjata kryteria oceny dorobku beda, a dla doktora (hab-cert) nadal nie? Odpowiedz Link
malgunia Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 20.05.08, 15:54 W moim grajdolku - to nie przejdzie... Nawet w wydaniu ze dr kieruje zespolem w sklad ktorego wchodzi hab. Wiekszosc sie poobraza, albo bedzie chciala zeby dr tylko na papierze byl szefem, a wazne decyzjie i tak podejmowalby klot inny... Ech zycie... Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Rewolucja w nauce - doktorat po licencjacie 20.05.08, 16:46 Nawet nie obrazanie sie. Po prostu wraz ze stopniem, nawet tym mgr, nabywa sie pewne kompetnecje. Praca pod kierunkiem kogos z nizszymi kompetencjami, jak sadze, nie interesowalaby ludzi ze wzgledu na to, ze po prostu w Polskiej Nauce zbyt latwo "utknac". Ba, smiem twierdzic ze przecietnego pracownika nauki od mgr wzwyz interesuje praca na swoje nazwisko a nie kogos tam, bynajmniej nie licencjata na dorobku, gdy sie jest samemu na tym dorobku. Oczywiscie, jeszcze kwestia polska - licencjat bedzie msuail miec plecy, no bo jakze inaczej? No to dopiero sie zacznie impreza, ze chow wsobny i nepotyzm to pikus przy tym numerze, ze licencjat bedzie rzadzil zakladem czy cos tak :D Odpowiedz Link