Dodaj do ulubionych

Zachodni model demokracji w Rosji..?

22.08.04, 13:39
Nie wiem czy sa na forum Rosjanie...? Jesli tak , to ich przede wszystkim
zapytalbym, czy to dobrze, ze w Rosji nie ma demokracji w zachodnim,
demoliberalnym stylu - Oczywiscie nie tylko Rosjan o to pytam...
Osobiscie uwazam, ze to dobrze. Dlaczego? :=== A.Kierenski i schylkowy
Jelcyn.Czyli balagan , destabilizacja, chaos, z którego korzystaja
radykalowie i rewolucjonisci. Nie jestem oczywiscie w tym pogladzie
oryginalny (zob. np. R. Pipes)- co o tym sadzicie...
nb. to b. dobrze,z e istnieje to forum , za chwile wejde na te str.
poswiecone kulturze rosyjskiej...uwielbiam Bunina..i nie tylko. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • kontrkultura ciekawa uwaga 24.08.04, 15:17
      Zdecydowanie jest to nie do zrobienia "od zaraz". Rosja jest krajem ogromnym,
      borykajacym sie nie z byle jakimi problemami (demograficznym na czele). Totez
      oslabienie wladzy centralnej moze grozic rozpadem i anarchia, ktora niebawem za
      Jelcyna rozwinela sie szczegolnie dobrze na wschodzie Rosji i ponoc do dzis ow
      region jest pod wladza mafii.

Najpierw musi byc porzadek, dopiero pozniej mozna mowic o demokracji.
      Dzisiejsza Rosje porownalbym do II RP za J.Pilsudskiego.

Nie zebym szczegolnie lubil Putina, ale po prostu nie widze innej osoby, ktora
      moglaby z tym wszytskim poradzic. Jest on czlowiekiem o silnej osobowosci i
      wiele moze, jesli oczywiscie bedzie chcial... to jest pytanie.
      • zenta1 Re: ciekawa uwaga 25.08.04, 16:28
        ...to zależy z jakim okresem Piłsudskiego ? Może, może...zgodziłbym się z
        okresem początkowym II Rzeeczpospolitej ale też nie do końca...urzędnicy z
        początku okresu międzywojennego mieli znacznie więcej "urzędniczej uczciwości"
        oraz kompetencji niż obecna administracja rosyjska. Dostali dobrą szkołę pruską
        czy austriacką...nawet urzędnicy carskiej Rosji byli znacznie lepsi niż obecni
        czynownicy putinowscy.
        • kontrkultura Re: ciekawa uwaga 02.09.04, 12:43
          W pierwszym etapie władza ustawodawcza nie była i nie mogła być sprawna, bo
          ugrupowania polityczne nie mogly utworzyc koalicji rzadowej, jaka powstala w
          tym samym okresie w Czechoslowacji.

Dopiero rzady autokratyczne mogly, ale niestety nie zdazyly wystarczajaco
          umocnic RP.
    • ampolion Re: Zachodni model demokracji w Rosji..? 27.08.04, 06:31
      Rosjanie kochają samodierżawie. Zamordyzm daje im poczucie "porządku".
      • maaax Re: Zachodni model demokracji w Rosji..? 27.08.04, 21:58
        Przykro mi. To co napisales, to dosc prymitywny stereotyp typowy dla czesci
        moich rodaków. Bo oni to tak bardzo kochaja ten (tfu) demoliberalizm.
        Silna wladza daje poczucie porzadku. Bo takie poczucie jest normalnym ,
        oczekaiwanym poczuciem bezpieczenstwa i ladu, ktorego potrezbuje kazdy czlowiek.
        Demoliberalizm w Rosji to anarchia, bezholowie,,,i w konsekwencji przechwycenie
        rzadow prze totalitarna dyktature.
        • bimbalimba Re: Zachodni model demokracji w Rosji..? 02.09.04, 02:44
          wlasnie ty poslugujesz sie stereotypem- najlepszy okres w historii rosji to
          lata po rewolucji lutowej, i to zarazem ekonomicznie jak i spolecznie ...
          uwazam, ze za jelcyna bylo lepiej- tylko model federacyjny- silnej wladzy
          lokalnej moze cos tam zmienic , inaczej juz widac jak powoli wraca sie do
          sprawdzonych wzorow, moze nie stalinowskich, ale brezniewowskiej 'stabilizacji'
          na pewno- a nic dobrego to nie przyniesie poza rozrostem nieefektywnej
          biurokracji ...
          • maaax Re: Zachodni model demokracji w Rosji..? 02.09.04, 22:03
            PO rewolucji lutowej????- Bezczescisz pamiec tych milionow pomordowanych przez
            bolszewikow, ktorym droge do wladzy utorowal Kierenski. Ten patron uzytecznych
            idiotow!!!
            • bimbalimba Re: Zachodni model demokracji w Rosji..? 03.09.04, 02:15
              sory, oczywiscie mialem na mysli rewolucje 1905 roku a nie lutowa 1917 ;]
    • qwasyx A moze i bez Rosjan zastanowic sie nad demokracja 02.09.04, 16:19
      Hallo,
      Czy konieczni sa Rosjanie zeby sie zastanowic nad demokracja w Rosji.
      Mysle, ze nie! O wiele wazniejsze jest zrodlo wiedzy bo spekulacje do nikad nie
      doprowadza a "uczuciowa inteligencja" w tym miejscu to chyba niedobry doradca
      Pzdr
      • maaax Re: A moze i bez Rosjan zastanowic sie nad demokr 02.09.04, 22:04
        Ja nie jestem Rosjaninem.Ciekaw bylem (i jestem) ich opinii nt. Zreszta nie
        tylko oczywiscie ich...
        • kontrkultura Re: A moze i bez Rosjan zastanowic sie nad demokr 04.09.04, 18:52
          W sumie to ja jestem. Tyle, że spolszczony bardzo...
          • qwasyx W sumie to ja jestem, tylko ze.... 05.09.04, 15:56
            To jest bardzo ciekawe spostrzezenie. Mnie ciekawi jak to jest z tym
            spolszczeniam. Uchylam kapelusza za krytyczene spojrzenie i pozwole sobie dodac
            co nieco od siebie.
            Za "nieboszczki komuny" nauczylem sie czytac i pisac. Szlo mi to z oporem, a
            juz szczegolnie nie z rosyjkiego. Moj ojciec, ktory przezyl wojne w
            Kazachstanie, powiedzial mi kiedys: ze jezykow obcych wart sie uczyc - nigdy
            nie wiadomo gdzie przyszlosc czlowieka poniesie. No i okazalo sie, ze mial
            racje. Zime 2002/2003 spedzilem w Minsku. Mialem mozliwosc popatrzec na to jak
            zyje sie za Bugiem. Ciekaw jestem opini o Rosji, bo Minsk to przeciez tylko
            Bialorus.
      • kontrkultura Opinia Polaków 04.09.04, 18:51
        Najczęściej spotykaną opinią wśród Polaków, co do ustroju Rosji, przeważa
        pogłąd, że

1. Jelcyn był dobry, bo walczyl o demokracje.
        2. Putin jest zły, bo jest autoratą i centralizacja, wzmocnienie władzy.

=======

Zapominając o tym, kto tak właściwie rozpoczął te wszystkie wojny w Czeczenii i
        że za Jelcyna nie było demokracji. Była anarchia, przemieniająca się stopniowo
        w oligarchię.

Większość zaś rzeczy, które robi Putin, to postawa większości Rosjan.

=============

Polacy chyba po prostu boją się jeszcze powtórki PRL, ale cały czas lobbują
        tezę o tym, że życie jednostki nie ma znaczenia, że nie mają wpływu na swoje
        losy itp. Nie. Sami wybrali Putina, bo wierzą w niego i jego politykę, bo chcą
        porządku, a nie anarchii.
        • maaax Re: Opinia Polaków 04.09.04, 19:29
          Tak wlasnie-niestety-jest. Bo moi rodacy patrza na to raz, ze przez pryzmat
          glupiego haselka "za wolnosc wasza i nasza" i mysla,ze tego co Rosjanom trzeba
          do szczescia to demoliberalizm (a moze to hehehe z msciwosci? bo poznalismy juz
          smak tego ustroju..); dwa- sa oglupiani przez mainstreamowe media
          • bimbalimba Re: Opinia Polaków 04.09.04, 21:31
            mysle, ze rodacy pamietaja prosta zaleznosc- scentralizowana rosja z ambicjami
            imperialnymi to zagrozenie dla naszego kraju ale rowniez dla innych bylych
            rosyjskich dominiow ..
            • maaax Re: Opinia Polaków 05.09.04, 04:08
              a moze pamietaja takze- zanarchizowana Rosja i pelna chaosu rodzi totalitarny
              i agresywny system....?
              • bimbalimba Re: Opinia Polaków 05.09.04, 05:07
                rosja jelcynowska nie byla pelna chaosu a wspolczesna nie jest oaza spokoju
                • maaax Re: Opinia Polaków 05.09.04, 16:12
                  pózno jelcynowska byla! bardziej niz teraz!
          • stary.prochazka Re: Opinia Polaków 12.09.04, 00:49
            maaax napisał:

> Tak wlasnie-niestety-jest. Bo moi rodacy patrza na to raz, ze przez pryzmat
            > glupiego haselka "za wolnosc wasza i nasza" i mysla,ze tego co Rosjanom
            trzeba
            > do szczescia to demoliberalizm (a moze to hehehe z msciwosci? bo poznalismy
            juz
            >
            > smak tego ustroju..)

Owszem, poznałem i bardzo go sobie cenię, żyje mi się calkiem nieźle. A i
            owszem, Rosjanom też bym tego życzył, tyle że do tego trzeba dorosnąć a już na
            pewno wyrosnąć z ustrojów w których ktoś prowadzi naród za rączkę.

; dwa- sa oglupiani przez mainstreamowe media

chyba tylko ci, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć. Szczyt mainstreamu
            czyli TVP Brunatnego Roberta jakoś nie sprawowała rządu dusz, bo wielu ludzi
            potrafiło odróżnić propagandę od wiadomosci.
            Rozumiem ze w Młodzieży Wszechpolskiej nie pochwalają niezależnego myślenia?
            • maaax Re: Opinia Polaków 12.09.04, 22:12
              mainstreamowe media to TVP, TVN, GW, Polityka, Wprost(nb.udajace
              ostatnio "prawicowosc")...
              tobie moze i dobrze sie zyje, jesli czerpiesz z tego skorumpowanego systemu
              korzysci- demoliberalizmu mozna zyczyc jedynie wrogom- no i nie dziwie sie, ze
              TY zyczysz tego systemu Rosji.
              Tobie wystraczy, ze za raczke prowadzi Michnik wspolnie z Paradowska i
              Majcherkiem? Male ambicje..
              • stary.prochazka Re: Opinia Polaków 13.09.04, 09:09
                Zapomniałeś o mediach zagranicznych z których także korzystam.
                W tym systemie trzeba się czymś wykazać żeby odnieść sukces. Rozumiem że to
                jest powód dla którego go nie lubisz?
                • maaax Re: Opinia Polaków 13.09.04, 19:10
                  czlowiek sukcesu...hahaha - tzn. udal ci sie jakis przekret i jeszce nikt na to
                  nie wpadl...? istotnie- "sukces"
                  to z jakich mediow zagr. sciagasz linki..?
        • kontrkultura Opinia Greków o Rzymie 05.09.04, 11:55
          Proponuję się przenieść w podróż historyczna na miejsce, gdzie wszystcy
          będziemy mogli nie tylko przyjrzeć się bardzo podobnej sytuacji, ale też
          rozmawiać wpełni objektywnie.

Pamietacie niejakiego Nerona?
          Historycznie znamy go jako idotę i wielkiego pajaca, któremu w dodatku
          zawdzięczamy prześladowania chrześcian.

Neron bardzo lubil sztukę (bez wzajemności) i dlatego często przyjezdżał do
          Grecji, gdzie brał udział w licznych knkursach artystycznych, które jakimś
          (wiadomo jakim) cudem wygrywał.

Otóż to Neron zdecydował się nawet na zniesienie podatków dla Grecji.

======

Nie zdziwiłbym się jeśli Grekom to się bardzo podobało, ale czy podobało się
          samym Rzymianom i było to dla nich dobre?
        • qwasyx Re: Opinia Polaków 05.09.04, 16:20
          Hallo,

> 1. Jelcyn był dobry, bo walczyl o demokracje.

Mysle, ze zeby przeanalizowac postawe i osiagniecia Jelcyna nalezaloby cofnac
          sie troche dalej w czasie. tutaj mam na mysli czasy Gorbaczowoa i uzmyslowic
          sobie sytuacje jaka panowala w tym czasie w ZSRR. (

> 2. Putin jest zły, bo jest autoratą i centralizacja, wzmocnienie władzy.

O Putinie nie nie bede spekulowal bo wiem niewiele - i to jest wlasnie moj
          slaby pkt. Chetnie czegos sie dowiem. Czytam po rosyjsku, polsku i niemiecku.
          Problem mam z angielskim i dostepem do rosyjskich publikacji.

> (..) kto tak właściwie rozpoczął te wszystkie wojny w Czeczenii

w Literaturze ktora jest dlamnie dostepna mozna spotkac opinie, ze to wlasnie
          Jelcyn jest odpowiedzialny za sytuacje w Czeczenii.

> Większość zaś rzeczy, które robi Putin, to postawa większości Rosjan.

Postawy Politykow nie sa koniecznie obrazem spoleczenstwa. Przykladow jest
          mnostwo (np. ten z Neronem).

> Polacy chyba po prostu boją się jeszcze powtórki PRL, ale cały czas lobbują
          > tezę o tym, że życie jednostki nie ma znaczenia, że nie mają wpływu na swoje
          > losy itp. Nie. Sami wybrali Putina, bo wierzą w niego i jego politykę, bo chcą
          > porządku, a nie anarchii.

Co do roli jednostki to warto poczytac na ten temat Jurija Lewade. Jego badania
          pozwalaja spojrzec innymi oczami na mieszkancow Rosji. O ile w ogole mozna
          mowic o spoleczenstwie rosyjskim bo jego granice z roznych przyczyn sa trudne
          do zdefiniowania.

Co do Putina to spekulowac nie chce i nie bede. Zostal wybrany przez narod do
          pelnienia okreslonej funkcji i z pewnoscia nie bez przyczyny. Uwazam, ze o
          wiele bardziej interesujace jest zastanowic sie nad tym jakie byly przyczyny
          takiego a nie innego wyboru. Moim zdaniem ogromne znaczenie ma tutaj przeszlosc
          historyczna i rola silnego przywodcy, ktory dzieki rzadom "twardej reki" dba o
          dobro spoleczenstwa.

Pzdr

Qwasyx
          • polina2 Re: Opinia Polaków 06.09.04, 09:09
            Witam wszystkich i dziękuję za zaproszenie na to forum spod tekstu "Kaukaz
            płonie"!
            Ciekawi jesteście opinii Rosjan. Cóż, ja akurat jestem nietypową Rosjanką, bo
            już urodzoną w Polsce. Jeszcze moi dziadkowie myśleli po rosyjsku, rodzice już
            nie - po rosyjsku czyli imperialnie. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że jestem
            niesprawiedliwa wobec swoich rodaków, bo nie wszyscy Rosjanie to imperialiści,
            ale niestety w większości. O tyle można to wytłumaczyć, co nie znaczy:
            usprawiedliwić, że w takim klimacie są wychowywani od najmłodszych lat. Jeżeli
            wpaja się im, że Rosja to najpotężniejszy kraj świata i dzieje się w nim źle
            wówczas, kiedy zaczyna mu na tej potędze zbywać, trudno oczekiwać od jego
            obywateli obiektywnej oceny sytuacji politycznej.
            Putin powąchał świata. W początkowym okresie jego działalności politycznej
            zdawało się, że wyciąga z tego bardzo słuszne wnioski. Stworzył przecież jako
            premier program dla Rosji, w którym nawoływał do demokracji i rozwoju
            gospodarczego jako najlepszego sposobu wybicia się na wysoką pozycję w świecie.
            Niewiele z tych pobożnych życzeń pozostało. Nie umiem powiedzieć na ile
            świadomie, bo równie dobrze mogło być i tak, że po prostu nie dało się. Nie mam
            zamiaru bronić Putina. Jest byłym pułkownikiem KGB. Byle kto do takiej rangi
            nie dochodził, przede wszystkim to oznacza, że mentalnościowo dawał gwarancję
            lojalności strukturom do końca życia. Być może chciał dobrze. Napatrzył się na
            Zachód i rzeczywiście śladami Piotra I próbował przyłączyć Rosję do Europy.
            Jednakże szybko z tego zrezygnował, stwierdzając, że stare metody, w których z
            pewnością bardzo dobrze się czuje, są dużo bardziej skuteczne.
            Być może Rosja potrzebuje rządów silnej ręki, ale obawiam się, że skończyć to
            się może jak zawsze. Wypowiedzi Putina są coraz ostrzejsze, najwyraźniej
            przestaje liczyć się z opinią światową. Partnerów dobiera sobie sam. "Poriadek"
            nie zastąpi ludziom podstawowych potrzeb egzystencjalnych, a z pewnością
            zapewni terror państwowy i poczucie zagrożenia - jak zawsze.
            Bardzo boleję nad tym, co obecnie dzieje się z Rosją. Powrót do imperium to
            cofnięcie się w czasie. Rządy silnej ręki oznaczają zejście do poziomu dyktatur
            trzeciego świata. Rosja na to nie zasługuje.
            • ardzuna do polina2 11.09.04, 16:39
              To wspaniale, że są jeszcze Rosjanie tacy, jak Ty. Przebywanie na forach o
              tematyce rosyjskiej i czytanie opinii niektórych Rosjan powoli zaczęło mi
              odbierać wiarę w istnienie Rosji, którą lubię, szanuję i cenię. Ty mi ją
              przywracasz. Dziękuję!!
            • stary.prochazka Brawo Polina! 11.09.04, 20:17
              Nareszcie Rosjanka, która potrafi niezależnie myśleć i wie że czasem warto jest
              również patrzeć na siebie krytycznie!
              Bardzo proszę, zaglądaj tu jak najczęściej:)
            • qwasyx Re: Opinia Polaków 11.09.04, 23:57
              Hallo Polina,

ciesze sie, ze zdecydowala sie Pani tutaj zajrzec. Tutaj jest
              naprawde "spokojniej". A przyznac musze, ze jestm ciekaw Pani opinii o Rosji i
              Rosjanach.
              W swoim poscie pisze Pani, ze nie jest typowa Rosjanka, ale rozumiem ze
              tradycje kultury rosyjskiej sa Pani bliskie. Czy "myslenie po rosyjsku" to
              tylko imperializm?
              Obiektywne spojrzenie na sytucje ksztaltuje zasob posiadanej wiedzy. Jesli
              przyjac, ze wiedza ta nie moze byc z roznych przyczyn poszerzana w dowolnych
              kierunkach to trudno oczekiwac, "obiektywnego spojrzenia". To jasne. Pytanie
              tylko czy ta wiedze "trzeba otrzymac" czy raczej powinno sie o nia troszczyc z
              wlasnej inicjatywy. To jedna sprawa. Druga to zgrozenie bytu kolektywu jako
              najwyzszej wartosci. Tutaj nie mam na mysli kolektywu w sensie kolchozu tylko
              jako jednostki spolecznej dla dobra ktorej jednostka gotowa jest oddac zycie. W
              tym senisie rozumiany imperilizm rzuca zupelnie inne swiatlo na imperializm
              mieszkancow Rosji.

> Witam wszystkich i dziękuję za zaproszenie na to forum spod tekstu "Kaukaz
              > płonie"!
              > Ciekawi jesteście opinii Rosjan. Cóż, ja akurat jestem nietypową Rosjanką, bo
              > już urodzoną w Polsce. Jeszcze moi dziadkowie myśleli po rosyjsku, rodzice
              już
              > nie - po rosyjsku czyli imperialnie. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że jestem
              > niesprawiedliwa wobec swoich rodaków, bo nie wszyscy Rosjanie to
              imperialiści,
              > ale niestety w większości. O tyle można to wytłumaczyć, co nie znaczy:
              > usprawiedliwić, że w takim klimacie są wychowywani od najmłodszych lat.
              Jeżeli
              > wpaja się im, że Rosja to najpotężniejszy kraj świata i dzieje się w nim źle
              > wówczas, kiedy zaczyna mu na tej potędze zbywać, trudno oczekiwać od jego
              > obywateli obiektywnej oceny sytuacji politycznej.

> Putin powąchał świata. W początkowym okresie jego działalności politycznej
              > zdawało się, że wyciąga z tego bardzo słuszne wnioski. Stworzył przecież jako
              > premier program dla Rosji, w którym nawoływał do demokracji i rozwoju
              > gospodarczego jako najlepszego sposobu wybicia się na wysoką pozycję w
              świecie.
              >
              > Niewiele z tych pobożnych życzeń pozostało. Nie umiem powiedzieć na ile
              > świadomie, bo równie dobrze mogło być i tak, że po prostu nie dało się. Nie
              mam
              >
              > zamiaru bronić Putina. Jest byłym pułkownikiem KGB. Byle kto do takiej rangi
              > nie dochodził, przede wszystkim to oznacza, że mentalnościowo dawał gwarancję
              > lojalności strukturom do końca życia. Być może chciał dobrze. Napatrzył się
              na
              > Zachód i rzeczywiście śladami Piotra I próbował przyłączyć Rosję do Europy.
              > Jednakże szybko z tego zrezygnował, stwierdzając, że stare metody, w których
              z
              > pewnością bardzo dobrze się czuje, są dużo bardziej skuteczne.
              > Być może Rosja potrzebuje rządów silnej ręki, ale obawiam się, że skończyć to
              > się może jak zawsze. Wypowiedzi Putina są coraz ostrzejsze, najwyraźniej
              > przestaje liczyć się z opinią światową. Partnerów dobiera sobie
              sam. "Poriadek"
              >
              > nie zastąpi ludziom podstawowych potrzeb egzystencjalnych, a z pewnością
              > zapewni terror państwowy i poczucie zagrożenia - jak zawsze.
              > Bardzo boleję nad tym, co obecnie dzieje się z Rosją. Powrót do imperium to
              > cofnięcie się w czasie. Rządy silnej ręki oznaczają zejście do poziomu
              dyktatur
              >
              > trzeciego świata. Rosja na to nie zasługuje.
              • qwasyx Putin i sprawa Rosji 12.09.04, 00:50
                Putin to bardzo barwna postac. Fakt iz swego czasu mail kontakty ze swiatem z
                pewnosci pozwala mu na inne spojrzenie na problemy Rosji w stosunku do "reszty
                swiata". Tyle tylko, ze wewnatrz Rosji problemy sa innego formatu. Po erze
                Gorbaczowa pozostaly zgliszcza hierahii partyjnej ktora teoretycznie zostala
                pozbawiona wplywow faktycznie jednak "przywlaszczyla" sobie pieniadz jako
                wymiar wladzy. Szczegolnie, ze o jego roli w Rosji juz 70 lat "nikt nie
                slyszal".
                Wprowadzenie demokracji i gospodarki rynkowej bez oslony socjalnej zepchnelo
                rzesze Rosjan na kraniec egzystencji. Niektore zrodla podaja, ze 3 procent
                spoleczenstwa posiada 98 procent kapitalu. Putin chce czy nie chce moze niewiel
                zrobic w takij sytuacji. Jedyne co posiada i do czego moze sie odwolac to do
                kolektiwizmu Rosjan. I to tez czyni "malujac" swoj obraz jako jedyny silny
                ktory potrafi zaprowdzic porzadek. Szczegolne znaczenie ma w tej sytuacji
                poczucie sprawiedliwosci spolecznej na strazy ktorej on Putin stoi. Z mojego
                pkt widzenia przypomina on w swoich dzialaniach Prezydenta Bialorusi
                Lukaszenka. Czy Rosja moze sobie na takiego przywodce pozwolic w wymiarze
                miedzynarodowym to jedna sprawa. Inna czy swiat bedzie go akceptowal. Poki ropa
                plynie i konta dolarowe pecznieja tak. Pytanie tylko co bedzie jesli sytuacja
                sie zmieni.
                Poki co mozna spac spokojnie Rosja bedzie od 2006 zasiadac przy wspolnym stole
                wlodarzy najwiekszych poteg gospodarczych choc jej PKB nie przekaracza PKB
                Austrii. To sa laury dla Putina w oczach "ludu" ktory nie potrafi spojrzec na
                siebie samokrytycznie. To tak jak z krolem co to goly stoi a wszyscy podziwiaja
                jego wspaniale szaty. Pytanie tylko jak poddanym uswiadomic, ze ta sytuacja do
                niczego dobrego nie prowadzi. Jak Pani slusznie zauwazyla

> "Poriadek" nie zastąpi ludziom podstawowych potrzeb egzystencjalnych, a z
                > pewnością zapewni terror państwowy i poczucie zagrożenia - jak zawsze.

A jakie sa te egzystencjonalne potrzeby mieszkancow Rosji? Obawiam sie, ze to
                co my pod tym pojeciem rozumiemy nie odpowiada temu o czym mysla nasi sasiedzi.
                Dla nich ciepla woda w kranie to luksus, a terror panstwowy to "normalka" w
                imie "wyzszych wartosci". A co do poczucia zgrozenia (narodowego) to mysle, ze
                to jest wlasnie to dzieki czemu da sie Rosja "rzadzic". W oblicz zagrozenia
                Rosjanie zdolni sa do heroicznych czynow. W tym miejscu chcialbym przypomniec
                np. bitwe o Stalingrad.

Na kolejny heroizm Rosjanie naprawde sobie nie zasluzyli
            • kontrkultura Re: Opinia Polaków 12.09.04, 12:13
              Ze swojej strony ciekaw jestem, z czego wynika pani twierdzenie, że myślenie
              rosyjskie jest imperialistyczne? W czym się przejawia?
              • kuala_lumpur Re: Opinia Polaków 12.09.04, 17:55
                kontrkultura napisał:

> Ze swojej strony ciekaw jestem, z czego wynika pani twierdzenie, że myślenie
                > rosyjskie jest imperialistyczne? W czym się przejawia?

Pytanie co prawda skierowane było do Poliny, ale pozwolę sobie wrzucić swój
                komentarz.
                Jeśli imperializm rozumieć jako zaborczą politykę państwa to raczej nie
                zobaczymy tego we współczesnej Rosji. Jak na razie nie podbija ona nikogo.
                Ale jest coś innego. W wielu Rosjanach wyczuwałem jakąś pychę, jakąś dumę, że my
                nie jesteśmy po prostu narodem, państwem. Rosja to szósta część świata, prawie
                kontynent, Wielika Strana (może pisać to łącznie? jak Wielikabrytania? :).
                Jesteśmy wyjątkowi, nam należy się więcej!
                Parę razy rozmawiałem z Rosjanami o Estonii. "Co nam tu mówisz o Estonii?! To
                pryszcz nie większy od jednej moskiewskiej dzielnicy".

I właśnie takie zachowania mnie w Rosjanach drażniły. Jakieś takie pysznienie
                się i uważanie za niewiadomo co...

Ktoś właśnie założył wątek na temat pojednania polsko rosyjskiego. Jeśli coś
                przeszkadza w pojednaniu, to właśnie takie myślenie.

Ciekaw jestem co Polina myśli na ten temat.
                pozdrawiam, K.L.
                • ardzuna Re: Opinia Polaków 12.09.04, 20:54
                  kuala_lumpur napisał:

> Ale jest coś innego. W wielu Rosjanach wyczuwałem jakąś pychę, jakąś dumę, że
                  m
                  > y
                  > nie jesteśmy po prostu narodem, państwem. Rosja to szósta część świata, prawie
                  > kontynent, Wielika Strana (może pisać to łącznie? jak Wielikabrytania? :).
                  > Jesteśmy wyjątkowi, nam należy się więcej!
                  > Parę razy rozmawiałem z Rosjanami o Estonii. "Co nam tu mówisz o Estonii?! To
                  > pryszcz nie większy od jednej moskiewskiej dzielnicy".
                  >
                  > I właśnie takie zachowania mnie w Rosjanach drażniły. Jakieś takie pysznienie
                  > się i uważanie za niewiadomo co...

Potwierdzam, wiele razy miałam podobne odczucia w rozmowach z najzwyklejszymi
                  Rosjanami. I z takimi trudno by mi się było zaprzyjaźnić.
                • maaax Re: Opinia Polaków 12.09.04, 21:05
                  W pojednaniu z naszej, polskiej strony przeszkadza ta natretna wyzszosc
                  pojawiajaca sie w powyzszych postach- taaa, my tu w Polsce wiemy z gory, ze
                  Rosjanie mysla "imperialistycznie" - ale, aby postarac sie dociec co to
                  znaczy "imperialistycznie",aa to juz wysilek umyslowy jest, lepiej sie posluzyc
                  zgrabnym stereotypem, tanim komunalem...
                  Rosja jest imperium zajmujacym ok.1/6 swiata. I -jak na razie-nikt tego nie
                  zmienil.I to oczywiste, ze od wieków istnieje jakas ciaglosc myslenia w
                  kategoriach miedzykontynentalnej potegi.Komus, kto mieszka w kraju zajmujacym
                  312 tys. kmkw., w ktorym jadac pociagiem w nocy zawsze , zawsze widac jakies
                  swiatelka domów, trudno w to uwierzyc.
                  A co do wyjatkowosci. To akurat pudlo. Czy znacie jakis narod, ktory nie bylby
                  pzrekonany o swojej wyjatkowosci..? A my, tu w Polsce ? HAHAHA- paw narodow,
                  itp. przedmurze, itp.etc etc. Fiodor Tiutczew mial racje- coraz barzdiej sie fo
                  tego przekonuje.
                  A rodakom polecam lekture 2 opowiadan Eustachego Rylskiego ("Stankiewicz"
                  i "Powrót")
                  • kuala_lumpur Re: Opinia Polaków 12.09.04, 22:49
                    maaax napisał:

> W pojednaniu z naszej, polskiej strony przeszkadza ta natretna wyzszosc
                    > pojawiajaca sie w powyzszych postach- taaa, my tu w Polsce wiemy z gory, ze
                    > Rosjanie mysla "imperialistycznie" - ale, aby postarac sie dociec co to
                    > znaczy "imperialistycznie",aa to juz wysilek umyslowy jest, lepiej sie
                    posluzyc zgrabnym stereotypem, tanim komunalem...

To nie są tanie komunały. Jeśli miałeś okazję rozmawiać z Rosjaninem to mogłeś
                    wyczuć tę nutkę pychy i poczucia, że jest się siódmym kontynentem, a nie jednym
                    z wielu narodów.
                    Znasz słowa hymnu rosyjskiego? Co one podkreślają? :)
                    Czytałeś kiedyś "Encyklopedię rosyjskiej duszy" Jerofijewa? Książka na ogół nie
                    lubiana przez Rosjan, bo obrażająca ich niemiłosiernie. Jest tam taki akapit
                    (wybaczcie Rosjanie): Rosja jest jak świnia, która przez sen potrafi zadusić
                    prosięta (mniejsze narody), a obudziwszy się nie pamięta co zrobiła i czemu mają
                    do niej pretensje.
                    Jako Polak nie wiem wcale co dla Rosji jest najlepsze (któż to może wiedzieć?) i
                    wcale nie proponuję dla niej demoliberalizmu. Zresztą wątpię czy on by tam w
                    ogóle zadziałał. Ale moim zdaniem i dla ludzi i dla narodów dobra jest doza
                    pokory i uznanie prawdy o własnej historii. A ani jednego, ani drugiego w Rosji
                    nie dostrzegłem wiele. Vide ciągnące się śledztwo w sprawie Katynia i stanowisko
                    Rosji odnośnie Powstania Warszawskiego.

> A co do wyjatkowosci. To akurat pudlo. Czy znacie jakis narod, ktory nie
                    bylby pzrekonany o swojej wyjatkowosci..? A my, tu w Polsce ? HAHAHA- paw
                    narodow, itp. przedmurze, itp.etc etc. Fiodor Tiutczew mial racje- coraz
                    barzdiej sie fo tego przekonuje.

Ale jak słusznie zauważyłeś tam skala wyjątkowości jest zupełnie inna.
                    pzdrw K.L.
                    • maaax Re: Opinia Polaków 13.09.04, 19:15
                      rozumiem, ze codziennie prowadzisz zrozmowy z roznymi Rosjanami..i na tej
                      podstsawie wydajesz uogólnione opinie--to sa wlasnie stereotypy- a Rosja po
                      prostu JEST b. duzym panstwem i co Rosjanie maja z tym zrobic? Czolgac sie
                      przed (np. toba) bijac poklony i przepraszajac za to..?
                      jasne, ze maja klopoty z przeszloscia- Katyn itp. Ja ciagle pamietam ile zlego
                      wyrzadzil w tym kraju komunizm (jakos ta wlasnie refleksja sie tu nie pojawia,
                      dziwne)- w sposobie myslenia...m.in.
                      Skala jest inna , bo jest inna -duzy kraj -kiedy to zrozumiesz? kup sobie
                      globus, albo co.
                • stary.prochazka Re: Opinia Polaków 12.09.04, 21:39
                  ...że nie wspomnę o Trzecim Rzymie czyli Moskwie jako stolicy chrześcijaństwa;-)
                  • kontrkultura Re: Opinia Polaków 14.09.04, 12:18
                    Czy więc pamiętając "Przedmurze chrześciaństwa" można powiedzieć, że Polacy to
                    imperialiści? ;)
            • maaax Re: Opinia Polaków 12.09.04, 22:15
              To czujesz sie Rosjanka, czy nie?
              Jesli tak, to zenujace- sadzisz, ze plujac na swoja dawna (?)Ojczyzne
              zaslugujesz sie nowej?
              Ja, choc nie cierpie R-PRL-u z calym jej demoliberalnym, zgnilym systemem,
              nigdy bym, bedac za granica, zlego slowa o Polsce nie powiedzial!
              • stary.prochazka Re: Opinia Polaków 13.09.04, 00:47
                maaax napisał:

> To czujesz sie Rosjanka, czy nie?
                > Jesli tak, to zenujace- sadzisz, ze plujac na swoja dawna (?)Ojczyzne
                > zaslugujesz sie nowej?
                > Ja, choc nie cierpie R-PRL-u z calym jej demoliberalnym, zgnilym systemem,
                > nigdy bym, bedac za granica, zlego slowa o Polsce nie powiedzial!

aha, to rozumiem dlaczego tak wam przeszkadzał Miłosz; on niestety mówił źle o
                Polsce.Jeśli jeszcze powiesz, że jesteś katolikiem, niczemu nie będę się dziwił.

PS:niektórzy nazywają to obłudą.
                • maaax Re: Opinia Polaków 13.09.04, 19:19
                  Nie wiem dlaczego zwracasz sie do mnie per 'wy' - ...a rozumiem -sila
                  przyzwyczajenia. Dla ciebie sprawdzianem patriotyzmu jest plucie na wlasny
                  kraj. Interesujace.Kolejny lewacki wklad w dzielo orwellizacji jezyka.
                  Co ty powiesz? MIlosz zle o Polsce mowil? A w GW i TP o tym nie pisali..no no...

POLITYKA IDEOLOGIA HISTORIA
                  -------------
                  Konserwatyzm nie powinien być partią, lecz normalną postawą każdego człowieka
                  honoru.
                  (Mikołaj G. Davila)
                  • kontrkultura Re: Opinia Polaków 14.09.04, 12:23
                    Mówić źle nie oznacza źle życzyć. Zresztą czy postawa patrioty powinna oznaczać
                    odrzucanie jakiejkolwiek krytyki?
                    • maaax Re: Opinia Polaków 14.09.04, 19:25
                      Czym innym krytyka,ktorej zrodlem jest milosc do Ojczyzny (w Polsce np.
                      Zeromski), czym innym plucie i masochistyczne samobiczowanie...
                      - to tak, jakbym pojechal do Niemiec (a jedna z prababek byla echt Deutsche,
                      direkt aus Dortmund ) i tam, pragnac zasluzyc sie, podlizac nowym/starym
                      rodakom, krytykowalbym wszystko co polskie...
                      • clickkey Polina2 15.09.04, 03:21
                        Świetny post, ja podobnie myślę o przyczynach "imperialistycznego" myślenia
                        Rosjan.

Zagladaj tu częściej.:-)))

• kontrkultura Re: Opinia Polaków 07.09.04, 13:05
            qwasyx napisał:

> Hallo,
            >
            > > 1. Jelcyn był dobry, bo walczyl o demokracje.
            >
            > Mysle, ze zeby przeanalizowac postawe i osiagniecia Jelcyna nalezaloby cofnac
            > sie troche dalej w czasie. tutaj mam na mysli czasy Gorbaczowoa i uzmyslowic
            > sobie sytuacje jaka panowala w tym czasie w ZSRR. (
            ======
            Gorbaczew był zwolennikiem reform, ale nie gwałtownych (drastycznych) zmian.
            Jelcyn zaś stawiał wówczas na zrójnowanie z ziemią Związku Radzieckiego. Zrobił
            to mimo woli obywateli, którzy nie byli jeszcze na to gotowi (75% obywateli
            byłego ZSSR było przeciwko jego rozwiązaniu!), poprzez przekręty
            ze "zniknięciem Gorbaczewa".

(Rozumiesz o kogo z Neronem chodzi ?)

> ...
            > w Literaturze ktora jest dlamnie dostepna mozna spotkac opinie, ze to wlasnie
            > Jelcyn jest odpowiedzialny za sytuacje w Czeczenii.
            ======
            To jest dokładnie tak, ale mimo to w Polskiej opinii publicznej jest oceniany
            bardzo pozytywnie.

> ...
            > Postawy Politykow nie sa koniecznie obrazem spoleczenstwa. Przykladow jest
            > mnostwo (np. ten z Neronem).
            ======
            Rzymianie nie wiele mieli do powiedzenia w sprawie tego szaleńca. Rzym nie był
            już republiką, co do porównań z Putinem zobacz lepiej wątek Putin vel August

> ...
            > wiele bardziej interesujace jest zastanowic sie nad tym jakie byly przyczyny
            > takiego a nie innego wyboru. Moim zdaniem ogromne znaczenie ma tutaj
            > przeszlosc historyczna i rola silnego przywodcy, ktory dzieki rzadom "twardej
            > reki" dba o dobro spoleczenstwa.
            ======
            Dziękuję za ciekawą opinię
    • ivan5 & & #35; 1044;& & #35; 1077;& & #35; 1084;& 29.12.04, 09:30
      Прежде всего стоит разобраться, что такое демократия в "западном стиле" ?
      Двойные стандарты в политике ? Оккупация Ирака ? Нападение на Югославию ? Если
      ЭТО демократия, то российская демократия такая же, как и западная. Не лучше и
      не хуже. Приезжайте в Россию - убедитесь своими глазами!
    • ivan5 Demokracija w "zahodnim stilu" ne jest demokracija 29.12.04, 09:34
      Прежде всего стоит разобраться, что такое демократия в "западном стиле" ?
      Двойные стандарты в политике ? Оккупация Ирака ? Нападение на Югославию ? Если
      ЭТО демократия, то российская демократия такая же, как и западная. Не лучше и
      не хуже. Приезжайте в Россию - убедитесь своими глазами!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka