larvva 20.05.05, 17:14 Czy wsrod osob piszacych na tym forum sa osoby mieszkajace obecnie w Moskwie? Niebawem tam sie przeprowadzam... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardzuna Re: Polacy w Moskwie 21.05.05, 11:34 Moja przyjaciółka jest w dokładnie tej samej sytuacji... Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 21.05.05, 15:20 przeprowadza sie? kiedy? maz wlasnie wrocil z moskwy - byl na malym rekonesansie. mowi ze jest ok (poprzednio mieszkalismy w rumunii wiec mamy pewne doswiadczenie). podobno tylko polacy (tak slyszal od znajomych ktorzy stamtad wlasnie wyjezdzaja do polski) malo chetni by ze soba sie spotykac prywatnie... :-? :-( ____________________________________ pozdrawiam Karolina mama Misia (06.08.2004) Odpowiedz Link
ardzuna Re: Polacy w Moskwie 22.05.05, 20:05 larvva napisała: > przeprowadza sie? > kiedy? > maz wlasnie wrocil z moskwy - byl na malym rekonesansie. mowi ze jest ok > (poprzednio mieszkalismy w rumunii wiec mamy pewne doswiadczenie). podobno > tylko polacy (tak slyszal od znajomych ktorzy stamtad wlasnie wyjezdzaja do > polski) malo chetni by ze soba sie spotykac prywatnie... :-? :-( Już wyjezdzała do Moskwy, i była pełna obaw. Skontaktuję się z nią i spróbuję Was spiknąć; ona na razie na pewno nie będzie miec pracy i też chciała poszukać Polaków. A kiedy Ty wyjeżdżasz? Odpowiedz Link
larvva ardzuna :-) 22.05.05, 20:12 jade tam od sierpnia. wczesniej jedzie maz poniewaz musi sie wdrozyc w nowej pracy. ja na razie planuje zostac z synkiem w domu. Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Polacy w Moskwie 21.05.05, 19:50 Parę lat temu mieszkałem tam, a co chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 21.05.05, 20:26 bede tam z malym synkiem, wiec planuje pozostac w domu, a nie pracowac. dlatego usiluje znalezc jakas polonie, grupy polakow mieszkajacych tam... i mam klopot... przeszukuje net i nic... jakby tam polacy nie mieszkali... jak wspomnialam wyzej, znajomi tam do tej pory mieszkajacy nie nawiazali kontaktow z polakami, mimo ze mieli okazje ich spotykac "przy okazji" - ponoc tam polacy nie chca ze soba sie spotykac prywatnie. i mam pytanie czy to prawda? a moze istnieja grupy polonijne, grupy polakow, miejsca szczegolnie czesto przez nich uczeszczane?? moze jest jakies forum internetowe skupiajace moskiewskich polonusow?? Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Polacy w Moskwie 22.05.05, 16:02 Jest i polonia i szkoła podstawowa i gimnazjum i liceum polskie i co bardzo cieszy wszystko publiczne, więc bezpłatne! W mojej subjetywnej opinii najlepsza szkoła na świecie :) Co do Polaków to muszę powiedzieć, że jest to wszystko fatalnie zorganizowane i jedyne źródło informacji o spotkaniach to ludzie. Swego czasu próbowałem zmobilizować organizacje polonijne do większej aktywności (założyć stronę internetową itp), ale bardzo szybo zrozumiałem, że tym urzędnikom zależy jedynie na swoim etacie - przedstawiciel polonii jest nie zmieniony od czasów świetności przyjaźni Polsko-Radzieckiej i najwyraźniej ma zdanie, że jeśli komuś zależy na trzymaniu kontaktów z Polską w Moskwie to sam się wszystkiego jakoś tam dowie. Niektóre imprezy są regularnie organizowane w ambasadzie jak mikołajki (raz nawet miałem tam być świętym miołajem :) ). Najwięcej Polaków można spotać w soboty w pięknym stylizowanym na gotycki kościele katolickim w pobliżu ambasady na ulicy "Małaja gruzińskaja" o 8 rano i 12 kiedy jest polska msza (o ile w ciągu 2 lat nie zmieniono porządu). Najlepiej powiadomieni o wszystkich wydarzeniach są osoby starsze i duchowni (większość duchownych to Polacy), wsyscy pozostali są zazwyczaj zabiegani i zapracowani, jak to większość ludzi w tym wielkim i dynamicznym mieście. Jeśli chcesz mogę poszukać telefony i adresy, dać jakieś namiary na ludzi. Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 22.05.05, 20:14 dziekuje za odpowiedz. moj synek nie ma jeszcze roku wiec nie bede miala okazji czynnie uczestniczyc w zyciu szkol... no chyba, ze jako nauczycielka poniewaz mam wyksztalcenie pedagogiczne :lol: sprawdze gdzie miesci sie ten kosciol i naniose na mape. jesli bedziesz mogl podac mi jakies kontakty bede wdzieczna :-) Odpowiedz Link
krzychu33 Re: Polacy w Moskwie 23.05.05, 17:00 Mam pytanie nie bardzo na temat. Ostatnie 1.5 roku spędziłem w Moskwie i sytuacja tak się złożyła że musiałem powrócić do Warszawy. Od tego czasu bezefektywnie szukam pracy w przedstawicielstwie polskiej firmy na terenie Rosji. I nic. Chociaż nie ukrywam że chętnie bym tam wrócił. Jeśli to nie sekret, jak Twój maż dostał tam pracę ? Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 23.05.05, 20:58 mysle ze to nie jest tajemnica :) pracuje od kilku lat w firmie ktora m.in na terenie rosji ma swoje oddzialy. a w jakiej branzy poszukujesz pracy? Odpowiedz Link
krzychu33 Re: Polacy w Moskwie 24.05.05, 16:18 W dowolnej. Generalnie większość mego życia zawodowego spędziłem w instytucjach finansowych ale w Moskwie pracowałem w firmie konsultingowej. W tej chwili jestem otwarty na wszelkie propozycje. Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 01.06.05, 20:30 maz dopiero tam sie wybiera na stale w lipcu, tak wiec na razie niewiele moze powiedziec... ale moze... :-) Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Polacy w Moskwie 24.05.05, 17:52 Koniecznie chcesz zatrudnić się w firmie Polskiej? Bardzo wielu Polaków pracuje w Rosji w filiach firm zachodnio-europejskich, amerykańskich i co najciekawsze - na najbardziej łakomych stanowiskach. Więc może powinieneś spróbować zwrócić się do takich firm z zapytaniem, czy nie potrzebują takiego pracownika. Warto też poszperać w rosyjskich portalach typu www.job.ru www.rabota.ru P.S. A czym dokładniej się zajmowałeś? Jakie znasz języki? Odpowiedz Link
jeanne_n Re: Polacy w Moskwie 24.05.05, 18:03 Problem tkwi w językach. Dobrze znam tylko rosyjski. Pracowałem głównie w instytucjach bankowych, ostatnio w firmie konsultingowej. Odpowiedz Link
krzychu33 Re: Polacy w Moskwie 05.06.05, 14:42 dzieki : krzychu33@gazeta.pl lub krzychu33@mail.ru Odpowiedz Link
stynka Re: Polacy w Moskwie 31.05.05, 19:52 Ja przenoszę się z końcem września. Razem ze mną mój 4,5-latek. Już się nie możemy doczekać :-) st. Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 01.06.05, 20:28 na dlugo planujesz przeniesc sie do moskwy? :-) Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 02.06.05, 10:21 o to spory okres :-) u nas jeszce nie jest dookreslone. 2-3 lata. Odpowiedz Link
stynka Re: Polacy w Moskwie 02.06.05, 11:58 Ja będąc dzieckiem mieszkałam już w Moskwie 5 lat, więc 4 mnie bynajmniej nie przerażają :-) Z ogromną nostalgią wracam do miasta dzieciństwa :-) st. Odpowiedz Link
larvva Re: Polacy w Moskwie 02.06.05, 21:57 o to ty juz doswiadczona w kwestii moskiewskiej :-)) ciekawe czy moj syn tez bedzie tak milo wspominal swoje dziecinstwo w moskwie ;- ) Odpowiedz Link
stynka Re: Polacy w Moskwie 03.06.05, 14:50 Ja byłam starszym dzieckiem - podstawówkowym. Chodziłam do miejscowej szkoły muzycznej, na podwórku mnóstwo innych nacji się kłębiło :-) st. Odpowiedz Link
goldstueck Pomocy!!!!!! 23.07.05, 13:35 szukam kontaktu z kims kto pomoglby nam znalezc w Moskwie nocelg na jedena noc z 29 na 30 lipca. jedziemy na kurs jezykowy i niestety akademik przsluguje nam od 30 lipca i mamy problem co zrobic ze soba przez te jedna noc. jestesmy 2 kobietami,przylatujemy z Berlina i nie stac nas na hotele- te ktore nam sie udalo znalezc w necie sa koszmarnie drogie. jesli ktos kogos zna, kto nas przenocuje ( zaplacimy jakas rozsadna kwote) to byloby super!!!!!!!! Odpowiedz Link
otkin Re: Pomocy!!!!!! 24.07.05, 01:34 looknij na www.russia-hostelling.ru powim tak: na sherstone.ru oraz tgh.ru są tanie /20-25eur/ miejsca choc ja nie korzystam bom miejscowy prawie/:-) ale angliki tam jechaly:-),pilim razem Rowan /Atkinson/ Vodka to pewnie dojechaly:-)) dzwon,pisz,lookaj,sprawdzaj ALE DOSC DALEKO TO OD CENTRUM., PARE PRZESIADEK W METRO... no i musisz miec Hostelling International Card, ewentualnie ISIC... hnday:-) Odpowiedz Link
otkin Re: Pomocy!!!!!! 24.07.05, 01:42 esli povezet - prishli sms-ku +48 510 33 44 49 pzdr iz vysokih gor:-) otkin Odpowiedz Link
goldstueck Re: Pomocy!!!!!! 24.07.05, 12:54 nie mam niestety tej karty .... ale dzieki poczytam Odpowiedz Link
kontrkultura Re: Pomocy!!!!!! 24.07.05, 13:29 Tak poza tym radzę też zapytać na głównym forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12252 Odpowiedz Link
stynka Re: Pomocy!!!!!! 25.07.05, 22:28 Nie wiem, czy nie za pozno. Sprobujcie moze zapytac o pokoj goscinny w ambasadzie RP w Moskwie. Tu adres: www.polandemb.ru Pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link