Dodaj do ulubionych

Jest polski akcent: Inessa Warszawskaja!

05.06.06, 13:36
Французы готовы вкладывать в нефтегазовую отрасль
05.06.2006, 14-13

Французская компания Total SA готова вкладывать в нефтегазовую отрасль России
порядка 2 млрд долл. в год, сообщил сегодня на пресс-конференции старший вице-
президент компании Менно Грувель. По его словам, примерно такую сумму
компания готова направлять на разработку Штокмановского месторождения.
Total SA вошла в шорт-лист потенциальных партнеров ОАО "Газпром" на участие в
проекте освоения Штокмана. Грувель также отметил, что интересы компании в РФ
не ограничиваются Штокмановским проектом.
Как сообщила вице-президент Total SA по России Инесса Варшавская, по оценкам
компании, всего на поддержание уровня добычи в РФ необходимо направить 35-40
миллиардов долл.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Bla, bla, bla... 05.06.06, 13:44
      Sława!

NIkt Ruskim nie wyłozy miiardów na oczy coraz mniej piekne...
      :))
      Bez gwarancji wlasnoci.

A już sie zaczeła wantura wokól gazrurki baltyckiej.

Amerykanie oskarzyli Niemców o 10mld$.

Zabojady tez takiej kasy nie wyloza.

Posluchaja co Putinokio bredzil o wlasnosci Zachodu na Sachalinie.
      I raczej pojda do Algierii, Libii skad maja blizej do siebie...

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • listyznod Re: Bla, bla, bla... 06.06.06, 10:14
        Ty pewnie nawet nie zauważyłeś, że Europa przestała się już przejmować
        Bushmenami zza oceanu, więcej, toczy z nimi regularną wojnę handlową... Umknęło?
        • ignorant11 Re: Bla, bla, bla... 06.06.06, 14:20
          listyznod napisał:

> Ty pewnie nawet nie zauważyłeś, że Europa przestała się już przejmować
          > Bushmenami zza oceanu, więcej, toczy z nimi regularną wojnę handlową...
          Umknęło
          > ?

Sława!

Wojna handlowa jest raczej miedzy Rasija i UE, a nie z USA.

Lepiej spojrz prwadzie w oczy.

Pewnie sa jakies przepychanki, ale u nas to nnormalne,że np Polska ma nie
          zawsze po drodze z Niemcami, a raz bardziej UK czy Francja, ale te układy
          zmieniaja się jak w kalejdoskopie..

Podobnie jest w NATO czy WTO.

Teraz szyjuje się izolacja Rosji, która przez swoja glupia i prowokacyjna
          polityke moze pozostać poza swiatem, a z jej mizernym potencjalem ekonomicznym,
          moze sie zredukowac do roli niższej nawet niz Arabia, czy WEnezuela...

W ogole propagada rosyjska jest jeszcze głupsza niz sowiecka, a jej rachuby i
          strategie, nie mówiąc juz o przechwalkach Putina, bardziej ksiezycowe...
          :)))

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • listyznod Re: Bla, bla, bla... 07.06.06, 12:02
            Taaaak... Więc umknęło. Jedynym poważnym partnerem USA w Europie została Wielka
            Brytania, karłów w postaci Polski i pribaltiki nie liczę bo to fasada. We
            Francji jedyne czego made in Bushmenia możesz się spodziewać to turyści z
            rozdziawionymi gębami, całkowity społeczny bojkot Bushmenii, w Niemczech zaś to
            Bazy wojskowe. itd. Bo Europa nie potrzebuje już soji, kukurydzy i kurczaków. A
            tylko to Bushmeni mają do zaoferowania cywilizowanej Europie.
            • ignorant11 Porównaj liczby 07.06.06, 15:30
              Sława!

Exports - partners:
              US 24.2%, Switzerland 7.7%, China 5%, Russia 4.7% (2004)
              Imports:
              $1.402 trillion; note - external imports, excluding intra-EU trade (2004)
              Imports - partners:
              US 15.3%, China 12.4%, Russia 7.8%, Japan 7.2% (2004)

Widać,ze export do maleńkiej Szwajcarii jest 2 razy wiekszy niz do Rosji
              a import moze i znaczny, ale to tylko rpa i gaz jak z jakiejś Arabi czy Libii...

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
              • ignorant11 Re: Porównaj liczby 07.06.06, 15:55
                ignorant11 napisał:

> Sława!
                >
                > Exports - partners:
                > US 24.2%, Switzerland 7.7%, China 5%, Russia 4.7% (2004)
                > Imports:
                > $1.402 trillion; note - external imports, excluding intra-EU trade (2004)
                > Imports - partners:
                > US 15.3%, China 12.4%, Russia 7.8%, Japan 7.2% (2004)
                >
                > Widać,ze export do maleńkiej Szwajcarii jest 2 razy wiekszy niz do Rosji
                > a import moze i znaczny, ale to tylko rpa i gaz jak z jakiejś Arabi czy
                Libii..
                > .
                >
                >
                >
                > Forum Słowiańskie
                > gg 1728585

+++To dane dla UE

Sława!

Russia
                Exports:
                $245 billion (2005 est.)
                Exports - commodities:
                petroleum and petroleum products, natural gas, wood and wood products, metals,
                chemicals, and a wide variety of civilian and military manufactures
                Exports - partners:
                Netherlands 9.1%, Germany 8%, Ukraine 6.4%, Italy 6.2%, China 6%, US 5%,
                Switzerland 4.7%, Turkey 4.3% (2004)
                Imports:
                $125 billion (2005 est.)
                Imports - commodities:
                machinery and equipment, consumer goods, medicines, meat, sugar, semifinished
                metal products
                Imports - partners:
                Germany 15.3%, Ukraine 8.8%, China 6.9%, Japan 5.7%, Kazakhstan 5%, US 4.6%,
                Italy 4.6%, France 4.4% (2004

JUz to proste zestawienie mowi, kto wobec kogo ma byc grzeczny.

NA weglowodorach i tarcicy dośc ciezko jednak zbudowac czołowe moczarestwo.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • maciek608 Re: Porównaj liczby 11.06.06, 17:11
                  Tak sobie wszedłem, czytam i widzę na tym wątku charakterystyczne zjawisko.
                  Mianowicie, kiedy przytoczy się parę faktów, fani rosyjskiego stylu życia milkną.

Widać potrafią tylko operować hasłami w rodzaju: "w Rosji wszystko jest
                  najlepsze, w Naddniestrzu jest demokracja, USA planują inwazję na Krym, itp., a
                  kto nam nie wierzy ten głupek".
                  • listyznod Re: Porównaj liczby 12.06.06, 13:33
                    facet, bo mi się już nie chce nauczać ignoranta, tłumaczyć podstawy ekonomii.
                    wywala on jakieś dane a nie potrafi ich czytać, interpretować. Co on znowu
                    wypisał? Ano podał nam liczby i co? zero analizy. USA do Europy eksportuje
                    właściwie tylko żywność, jak kraje III świata! reszta to pseudo-eksport do
                    własnych firm zależnych! Dokładnie ten sam mechanizm przerabialiśmy z Daewoo na
                    Żeraniu!!! Ale komu mam to tłumaczyć? Ignorantowi? Eksport USA to też
                    tzw. "usługi" doradcze, licencje i prawa autorskie made in Hollywood.
                    To "konsulting", eksport usług finansowych z których praktycznie korzystają
                    tylko europejskie filie amerykańskich firm, to prosty mechanizm ucieczki w
                    koszty! komu mam to tłumaczyć? Ale co będę gadał, przejdź się po sklepach i
                    znajdź coś made in Bushmenia! Powodzenia.
                    • maciek608 Re: Porównaj liczby 12.06.06, 14:37
                      Nie ustosunkowuję się do kwestii relacji UE - USA, bo chciałbym w miarę
                      profesjonalnie a nie mam w tej chwili materiałów pod ręką.

Ale pisałem o ogólnym zjawisku, że nie można nic złego o Rosji powiedzieć, bo
                      natychmiast jest wielka afera. Można sobie poczytać wątki, nie tylko na tym
                      forum, że jak się powie że w Rosji są nierówne drogi to jest to traktowane jako
                      wielka obraza. W odpowiedzi dodatkowo się słyszy że w Moskwie drogi są super
                      (jakby to o czymś świadczyło, gdzie Moskwa a gdzie reszta Rosji?)

Rozumiem, że Rosjanie mieszkający w Polsce chcą pokazać swój kraj z jak
                      najlepszej strony. Ale zaczyna to wszystko trochę przypominać z kolei Polaków
                      mieszkających w USA którzy robią akcje wysyłania listów do Kongresu, bo w
                      jakiejś sztuce teatralnej Polak był pijakiem. Jednym słowem - nadwrażliwość.
                      • listyznod Re: Porównaj liczby 12.06.06, 14:59
                        Coooo? Nic złego nie można powiedzieć? A ty czytasz gazety, oglądasz telewizję,
                        słuchasz radia? Przecież tam tylko propaganda antyrosyjska! Na tym forum też,
                        przeglądnij co się tu działo jeszcze dwa miesiące temu! Postanowiłem z tym
                        walczyć bo nie cierpię indoktrynacji i ogłupiania. Gdyby ktoś tak nadawał na
                        Bułgarię, robiłbym to samo! Nigdy nie twierdzilem, że np. drogi w Rosji są
                        najlepsze, są jakie są. Mnie interesuje co innego. Jak Polska (bo to forum
                        Polska-Rosja!) by rozwiązala problem autostrady np. Petersburg-Moskwa-
                        Nowosybirsk-Władywostok! Ile wieków by nam to zajęło! A Rosja musi kiedyś coś
                        takiego przeciągnąć! I znając ich podejście wiem, że zrobią. Ale kiedy coś
                        takiego piszę, ignorant wylatuje z "buhaha", że Bushmenia z łatwością coś
                        takiego zbudowała. I wtedy ja "buhaha" twierdzę, że to co Bushmenia nazywa
                        autostradami, w cywilizowanej Europie nie zasługuje nawet na miano drogi
                        ekspresowej. A czyż nie? I tak można w kółko z kimś do kogo nie trafia żaden
                        argument.
                        • maciek608 Miałem na myśli TO forum 12.06.06, 15:07
                          1. miałem na myśli to, konkretne, forum i z tego napisałem nic sobie nie wymyśliłem
                          2. mówiąc o jakości dróg zdecydowanie nie miałem na myśli być może planowanej
                          autostrady Petersburg - Władywostok. Z drugiej strony prawdą jest że już
                          istniejąca kolej transsyberyjska wymaga natychmiastowej modernizacji.
                          3. A z tymi autostradami w USA to jednak trochę przesadziłeś. Są gorsze niż w
                          Niemczech ale jest ich za to więcej a i przestrzenie inne (jak w Rosji - ten sam
                          argument!). W Polsce wystarczyłyby mi takie jak w USA.
                          • listyznod Re: Miałem na myśli TO forum 13.06.06, 14:21
                            1. polecam lekturę TEGO forum z kwietnia, marca, lutego itd...
                            2. zgadza się! i nie tylko to! nikt nie przeczył.
                            3. i taka między nami różnica. tobie by wystarczyły takie drogi jak w Usa a ja
                            uważam, że Polska musi mieć autostrady na europejskim poziomie, z przepisowymi
                            wiaduktami, przepustami, kładkami dla zwierząt i ogrodzeniami przed
                            wtargnięciem zwierzyny na jezdnię! na oświetlenie nas jeszcze nie stać, ale
                            kiedyś...
                            • maciek608 Re: Miałem na myśli TO forum 13.06.06, 14:47
                              Na usuniętym wątku o Krymie usłyszałem że drogi, samochody i coś tam jeszcze są
                              najlepsze w FR. To co do 1 i 2 kwestii.

Co do autostrad to różnica jest taka że w USA są w Rosji prawie nie ma.
                              • listyznod Re: Miałem na myśli TO forum 13.06.06, 15:57
                                fajnie się z wami gada, jak z ociężałym. ktoś napisał co napisał, tak jak
                                ignorant bredził o tym, że Rosja to parias i Górna Wolta, bankrut. a co do
                                autostrad to pisałem o Polsce! coś nie na temet ci wyszło. jak zwykle. a w
                                Rosji nie ma bo nie potrzebowali, i już budują bo potrzebują... logiczne?
                                • maciek608 Hmm 13.06.06, 17:16
                                  No właśnie ktoś napisał co napisał, a ja napisałem że ten ktoś to napisał. I nic
                                  więcej.

A Ty kontynuowałeś dyskusję. A teraz masz pretensje że napisałem tego posta od
                                  którego ta dyskusja się zaczęła.

A co do autostrad to pisałeś o autostradzie Petersburg - Władywostok, a temat
                                  przeniosłeś na Polskę później.

A w Rosji nie budowali autostrad, bo nie potrzebowali, a nie potrzebowali bo nie
                                  mieli samochodów i to jest kolejna różnica pomiędzy USA a FR.

Ponadto chciałbym stwierdzić że lepiej mieć autostradę zbudowaną niż w planach.
                  • listyznod Re: Porównaj liczby 12.06.06, 14:10
                    porównaj liczby!!! ekonomia to nie tylko matematyka! nie można porównywać tylko
                    liczby!! Ale to pokłosie balcerowiczowania społeczeństwa, każdy uważa, że
                    studia nie są potrzebne by być fachowcem od ekonomii. a jest potężna różnica
                    między eksportem drewna w balach za 100 $ a eksportem desek czy elementów
                    dremnianych konstrukcji za 100 $. ale tego nie uwzględniają podane przez
                    ignoranta dane. a teraz troszkę sofistyki. USA to 4% ludności świata, są potęgą
                    motoryzacyjną (podobno) i są największym partnerem Unii Europejskiej. Z tego
                    wniosek, że w Europie powinno być zatrzęsienie amerykańskich samochodów! A jak
                    jest? A każdy ci też powie, że samochody made in Bushmenia to "szajs"!
                    technologiczne średniowiecze, dużo palą, słaba trakcja, skręcają mizernie,
                    bezpieczeństwo takie sobie, przy ich pojemnościach powinny mieć dwa, trzy razy
                    większą moc! Czyż nie?
                    • maciek608 Re: Porównaj liczby 13.06.06, 17:33
                      Oczywiście zgadzam się z Tobą listynodzie, że najbardziej wartościowy jest
                      eksport wysokich technologi.

Nie chciałem wcześnie pisać, bo nie pamiętam dokładnych liczb ale dokładnością
                      +/- 4%, mogę stwierdzić iż statystycznie udział produkcji wysokiej techniki w
                      eksporcie USA wynosi ok 24 % a UE 14 % (dane z dokumentów Polska - UE, na pewno
                      są powszechnie dostępne).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka