Dodaj do ulubionych

Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszawy

31.07.06, 00:47
Sława!

Własnie nadchodzi kolejna 62 druga juz rocznica Powstania Warszawskiego.

Była to rozpaczliwa próba uratowania Polski i Stolicy przed kolejnym juz
rosyjskim najazdem i okupacja.

Zamysł był prosty: uderzyc na osłabionych Niemców i powitac Rosjan jako
gospodarze Wolnej POlski.

Przypominam,ż e to Armia Krajowa wyzwoliła Wilno w operacji Ostra Brama, wiec
byly znaczne szanse

Mimo iz niesławny i zbrodniczy zsrr byl formalnym sojusznikiem RP, to jednak
Rosjanie nie tylko siedzieli jak tchorze z bronia u nogi, ale podjeli szereg
działan zbrojnych przeciwko Powstańcom.

1. Zakazali odsieczy wojskom płk Berlinga
2. Zakazali ladowań naszym samolotom na okupowanym przez siebie terytorium
3. Rozbijali i rozbrajali idące na odsiecz Warszawy oddziały Armii Krajowej
4. Na okupowanym terytorium zaczeli czystki i mordowanie patriotów polskich.

Rowniez wielka hańba okryli sie Rosjanie w sluzbie niemieckiej bijac rekordy
nawet jak na zbrodnicze armie niemieckie.

Armia Sowiecka była takim samym okupantem jak Wermacht...

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • yigor Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 31.07.06, 11:28
      Jak zwykle wychodzisz z zalozenia, ze Rosianie sa winni, a nastepnie szukasz argumenty dla udowodnienia swojej tezy. Jak zwykle robisz to po to, zeby zaklamac rzeczywistosc i wybielic rzeczywistych winowajcow problemu.

Oczywistym faktem jest to, ze Powstanie bylo zainspirowane, organizowane i poprowadzone z Brytanii. Oczywiste jest to, ze bylo skierowane przeciwko Rosianom. Oczywiste jest to, ze mialo przystworzyc problemow Armii Czerwonej i Stalinowi. Mialby jakos sie ustosunkowac do powstancow, gdyby zajal miasto wyzwolone przez Warszawiakow.
      Celem powstania bylo tylko i wylacznie stworzenie argumenta natury politycznej.
      A powstancy byli przeznaczone na otstrzal przez organizatorow Powstania.
      Taka jest prawda. Dlatego wlasnie byli to nastolatki, bo tylko ich mozna bylo tak oklamac.

Dlaczego wiec spodziewasz sie, ze Armia Czerwona miala ich wspierac?
      Jest to smutna i brutalna rzeczywistosc wojny. Ale podlosc byla w tym przypadku po stronie tych, co wyslali powstancow na ulice Warszawy.

Na obchodach mowi sie, ze "najwyzsza ofiara jest wlasne zycie oddane za przyjaciela". Ja to rozumiem tez w odniesieniu do tych 600 000 zolnierzy Armii Czerwonej, ktorzy oddali swoje zycie w walkach z faszyzmem na terenie Polski.

Smutna rocznica, ale robienie z niej antyrosyjskiej manifestacji to kompletna paranoja.
      • maciek608 Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 31.07.06, 12:07
        Zanim napiszesz, że coś jest oczywiste, upewnij się.

Mam na myśli Twoje stwierdzenie że powstanie było inspirowane z Wielkiej Brytanii.

Badania historyczne wskazują na coś innego; do powstania wzywały stacje radiowe
        kontrolowane przez Armię Czerwoną, natomiast rzą brytyjski wybuchem powstania
        był zaskoczony.
        • herr7 zanim coś napiszesz 31.07.06, 12:34
          Po co pisać te brednie, że AK wywołało powstanie gdyż komuniści wzywali ludność
          do walki z Niemcami i żołnierze mogli się przyłączyć do czerwonych. To takie
          dość marne wytłumaczenie, w które nie wierzy prawie nikt, nawet ci co je sobie
          wymyślili.
          Problem leży gdzie indziej. Akcja Burza była przygotowywana od dawna, ale to
          pewien zbieg okoliczności sprawił że powstanie wybuchło w samej Warszawie, gdzie
          tego nie planowano. W Komendzie Głównej AK było sporo rozsądnych ludzi, którzy
          opracowywali plany w kategoriach militarnych. I dla nich robienie powstania w
          Warszawie nie miało sensu z wojskowego punktu widzenia. W czym mieli rację. O
          wybuchu powstania zdecydowali politycy, a podjęto tę decyzję w oparciu o
          nieaktualną sytuację na froncie. Gdyby generał Bór Komorowski był silniejszą
          postacią to miałby odwagę się z tego pomysłu wycofać. Ale się nie odważył, a za
          powstaniem bez względu na skutki optował generał Okulicki. W sumie decyzję
          podjęto w sytuacji chaosu, w oparciu o niewłaściwe rozpoznanie sytuacji na
          frocnie i sytuacji politycznej Polski w tym czasie.
          • ignorant11 Re: zanim coś napiszesz 31.07.06, 12:46
            Sława!

PIszesz nie na temat.

BO nas intereuja relacje z Rosja, a nie wewnetrzna sytuacja w Komedzie Glownej.

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
          • maciek608 Proszę nie wmawiać mi czegoś czego nie napisałem 31.07.06, 12:46
            Może masz rację...

Ale ja tylko skorygowałem wypowiedź Yigora co do faktów, proszę nie pisać że
            napisałem coś czego nie napisałem, a tym bardziej nazywać tego "bredniami".
      • ignorant11 NIe odpowiedziales na pytanie 31.07.06, 12:54
        Sława!

NIe odpowiedziales na pytanie i na konkrety zawarte w moim poscie.

Dlaczego Rosjanie blokowali pomoc dla Powstania, dlaczego napadli na Wojsko
        Polskie.

te 600tys poleglych wcale mnie nie wzrusza, bo przeciez walczyli o
        zrusyfikowanie i znisczenie Polski.

Przypominam,ze to Rosja napadła na Polske 1709 wspolnie z Hitlerem i w z zmowie
        z nim.

Przypominam,że ludobojcza polityka Rosji wobec Polakow byla scisle koordynowana
        z hitlerowcami.

Niesławny i zbrodniczy zsrr wspolnie i w zmowie z Hitlerem napadł nie tylko na
        Polske, ale i na:

Finlandie, Kraje Bałtyckie, Czechosłowacje, Rumunie.

Warto przypomnieć,że Wojsko Polskie miało pierwotnie ladowac nie w Narwiku, ale
        z odsieczą Finlandii.

Rosja do tej pory okupuje częsc Finlandii: Karelie...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • yigor Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 13:41
          po kolei.
          jesli Powstanie nie bylo sterowane z Brytanii, to jaka role odgrywal Nowak Jezioranski? Skad brytyjscy lotnicy mieli dokladne mapy Powstania? Gdzie byl rzad Polski?

Jesli Cie nie wzrusza 600tys zolnierzy radzieccy, to dlaczego niby kogokolwiek maja wzruszac Twoje zamordowani w IIWS rodacy?

Piszesz o racji tego forum na rzecz stosunkow PL - RU.
          Tez o to mi chodzi.
          Ja postrzegam korzysc Polski w tym, zeby budowac dobre stosunki przede wszystkim z sasiadami.
          Ty uwazasz, ze nalezy szukac mozliwosci dokopac sasiadom, korzystajac z tego, ze lezy to w interesach panstw za woda.

Taka polityka Polski jest od kilkunastu lat kompletna porazka. Nazywanie siebie "mocarstwem sredniej wielkosci" na podstawie tego, ze sie podlizuje mocarstwu zaoceanskiemu jest oczywista glupota. Narazanie sie wszystkim dookola juz pognebilo Polske w Unii.
          Odwolywanie sie do historii moze byc budujace albo destrukcyjne. Polska niestety wybiera to drugie.
          Pokolenie, ktore wyrasta na tej propagandzie, jest przeznaczone na kolejne armatne mieso. A Ty bardzo aktywnie na te propagande pracujesz. I niczego was historia nie uczy.

Zycze wznioslych chwil przezywania Rocznicy Powstania. Podoba mi sie, ze Polacy pamietaja i szanuja swoich poleglych.
          Szkoda tylko ze pojecie SWOJE w tym przypadku jest decydujace. Bo to nie byla wojna tylko Polska. To byla wojna Swiatowa. I walka o SWOJA racje w takim kontekscie czasem bywa niesluszna choc rownie tragiczna i bohaterska jak walka o racje ogolna.
          • ignorant11 Re: Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 14:00
            yigor napisał:

> po kolei.
            > jesli Powstanie nie bylo sterowane z Brytanii, to jaka role odgrywal Nowak
            Jezi
            > oranski? Skad brytyjscy lotnicy mieli dokladne mapy Powstania? Gdzie byl rzad
            P
            > olski?

+++To był rząd polski w przeciwieństwie do lubelskiego ( NB zlozony w Moskwie),
            a nie sowiecki na okupowanym terytorium Polski.

>
            > Jesli Cie nie wzrusza 600tys zolnierzy radzieccy, to dlaczego niby
            kogokolwiek
            > maja wzruszac Twoje zamordowani w IIWS rodacy?

++Dlaczego mieliby mnie wzruszac najedźcy, którzy zgineli dla imperialnych
            planow Rosji? Dla podboju Polski i całej ESW...

>
            > Piszesz o racji tego forum na rzecz stosunkow PL - RU.
            > Tez o to mi chodzi.
            > Ja postrzegam korzysc Polski w tym, zeby budowac dobre stosunki przede
            wszystki
            > m z sasiadami.

+++Znowu łzesz...
            Bo Polska ma znakomite stosunki ze wszystkimi sąsiadami.

Natomiast to własnie Rosja ma fatalne z kazdym sąsiadem.

>
            > Taka polityka Polski jest od kilkunastu lat kompletna porazka.
            +++Same sukcesy, w ty prozachodni rzad na Ukrainie.
            Jedynie z Białorusia nie wychodzi, ale wymiana handlowa rosnie...
            Zreszta trudno miec dobre stosunki z bandyta, to by xle o nas swiadczylo.

Ostatnie 17 lat to same spektakularne sukcesy.

Nazywanie siebie
            > "mocarstwem sredniej wielkosci" na podstawie tego, ze sie podlizuje
            mocarstwu
            > zaoceanskiemu jest oczywista glupota. Narazanie sie wszystkim dookola juz
            pogne
            > bilo Polske w Unii.
            +++????
            Mówisz o Rosji, ktora ma w ue fatalny wizerunek?

Bo Polska (współ)decyduje o polityce ue.

> Odwolywanie sie do historii moze byc budujace albo destrukcyjne.
            +++Nadal nie potraisz odpowiedziec dlaczego Rosja nie chce sie przyznać do
            swoich zbrodni?

A Ty bardzo aktywnie na te propagande pracujesz. I niczego was histo
            > ria nie uczy.

+++Uczy, uczy, ze Moskwe trzeba trzymac jak najdalej...
            :)))

Realizujemy to!

>
            > Zycze wznioslych chwil przezywania Rocznicy Powstania. Podoba mi sie, ze
            Polacy
            > pamietaja i szanuja swoich poleglych.
            > Szkoda tylko ze pojecie SWOJE w tym przypadku jest decydujace. Bo to nie byla
            w
            > ojna tylko Polska. To byla wojna Swiatowa.

+++Ale to Rosja jest winna jej rozpetania.
            Bo wielu twierdzi,że bez rosyjskiego wsparacia i sojuszu Hitler nie
            zdecydowalby sie na wojne
            • yigor Re: Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 15:06
              Nie wiem dlaczego, ale jak czytam Twoje posty, przychodzi mi na mysl okreslenie "slepota sponsorowana".
              IIWS rozpetali kilka panstw - to niewatpliwie. Ale kto to byl, to dopiero pytanie. Czyz nie mieliby to byc ci, co dorobili sie na tej wojnie? kto doznal naglego prosperyty po IIWS? Zastanow sie.
              A kto ginal na tej wojnie - to tez oczywiste.
              A kto zajmuje sie zaklamywaniem historii - to juz kazdy myslacy sam sobie zdecyduje.
              Chociaz Ty akurat na myslacych nie liczysz.
              • maciek608 Re: Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 16:00
                yigor napisał:

(...)
                > IIWS rozpetali kilka panstw - to niewatpliwie. Ale kto to byl, to dopiero
                > pytanie. Czyz nie mieliby to byc ci, co dorobili sie na tej wojnie? kto doznal
                > naglego prosperyty po IIWS? Zastanow sie. (...)

Szwajcarzy?!

Proszę o objaśnienie, bo naprawdę nie rozumiem tych aluzji... Naprawdę.
                • yigor Re: Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 16:38
                  Wiezre ze nie rozumiesz.
                  Jesli sie nie myle, to powodem stanowczego sprzeciwu Polski wobec Hitlera byla polityka Brytanii, ktora zapewniala Polske, ze wkroczy w jej obronie. Dokladnie tak samo zachecala do powstania, dokladnie tak wykorzystala Polakow do inwazji w Europie, ale nic nie pomogla Polsce.
                  Ameryka sprzedawala ZSRR ubrania i obuwie dla wojskowych. Przygarnela po wojnie przestepcow wojennych z Niemiec dlatego ze nakradli majatki. I walczyla tylko dla siebie. Bardziej z zemsty z Japonczykami i dla biznesu z Niemcami.
                  Oczywiscie oni sa najlepszymi przyjaciolmi Polski. A Rosianie, ktorzy poniesli najwiekszy ciezar tej wojny, ktorzy zwyciezyli faszyzm, sa niby okupantami.
                  IIWS nadal trwa w mediach. Wychodza filmy o wojnie, gdzie Amerykanie bohatersko zwyciezaja Niemcow. Ale to ewidentna propaganda, a wy tu jestescie jej owocem.
                  Nawet Muzeum Powstania Warszawskiego stalo elementem propagandy USA jako tego, ktory wyzwalal Polske. Dzis caly czas gadaja o przylocie amerykanskiego bombowca.

A wracajac do Twojego pytania, to kto wzbogacil sie na tej wojnie?
                  • maciek608 Re: Odpowiedz na pytanie 31.07.06, 22:20
                    Od końca:

1. nabardziej wzbogacili się Szwedzi, Szwajcarzy i Argentyńczycy. Co to ma do
                    rzeczy?

2. temat bombowca amerykańskiego jest tak katowany, bo bombowców rosyjskich ze
                    zrzutami nie było. Zastanów się na tym.

3. wychodzą filmy gdzie bohatersko walcza Amerykanie, wychodzą filmy gdzie
                    bohatersko walczą Rosjanie. Nie widze problemu, bohaterstwo każdego żołnierza
                    jest warte pamięci.

4. wierzę że dla Rosjan ofiara poniesiona w Polsce jest ważna. Ale z punktu
                    widzenia Polski była to zamiana jednej okupacji na drugą. Po zajęciu Polski
                    przez Armię Czerwoną nie było mozliwości przeprowadzenia wolnych wyborów,
                    tysiące Polaków zostało wywiezionych na wschód, tysiące Polaków było katowanych
                    przez UB, powierzchnia Polski zmniejszyła się o ok 76 tys. km kw. na korzyść
                    ZSRR, Polska wstąpiła do UW i RWPG, narzucono księzycowy system gospodarczy, w
                    polskim wojsku słuzyli radzieccy oficerowie, itd. I JAK MOŻNA MÓWIĆ ŻE NIE BYŁO
                    ROSYJSKIEJ / RADZIECKIEJ OKUPACJI?

5. Co do tego kto wzywał do Powstania, przypomnienie, iż 30 lipca 1944 r.
                    radiostacja im. Kościuszki, nadająca z Moskwy, odbierana w Otwocku i Radzyminie,
                    czterokrotnie nadała wiadomość:
                    "Ludu Warszawy! Do broni! Niech cała ludność stanie murem wokół Krajowej Rady
                    Narodowej, wokół warszawskiej Armii Podziemnej. Uderzcie na Niemców.
                    Udaremnijcie ich plany zburzenia budowli publicznych. Pomóżcie Czerwonej Armii w
                    przeprawie przez Wisłę. Przesyłajcie wiadomości, wskazujcie drogę.
                    Milion ludności Warszawy niechaj się stanie milionem żołnierzy, którzy wypędzą
                    niemieckich najeźdźców i zdobędą wolność."
              • ignorant11 Jak to kto? ROSJA!!!! 31.07.06, 22:17
                Sława!

To przeciez Rosja okupowała wschodnia Polske, wschodnia Słowacje, wschdonia
                Rumunie, Rosja okupowala kraje Baltyckie, Rojs nadal okupuje wschodnia
                Finlandie...

O Kurylach io Sachalinie nie wspomne, bo nie nasz tetr wojenny, pozatem Japonia
                nie nalezy ani do NATO ani ue...
                Ale Pilsudski walczył ramie w ramie z Japonia, a Dmowski nakazywał sie poddawac
                Japonczykom przy kazdej okazji...

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
    • oiboy Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 31.07.06, 17:12
      skro powstanie bylo politycznie wymierzone przeciwko stalinowi to dlaczego
      stalin mialby je wspierac?
      • maciek608 Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 31.07.06, 22:23
        Tak samo można powiedzieć, że powstanie w Paryżu politycznie było wymierzone
        przeciw Amerykanom, a oni jednak wsparli je błyskawicznie...
        • ignorant11 Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 01.08.06, 04:32
          maciek608 napisał:

> Tak samo można powiedzieć, że powstanie w Paryżu politycznie było wymierzone
          > przeciw Amerykanom, a oni jednak wsparli je błyskawicznie...

Sława!

Nawet zmieniajac plany wojenne i kierunki uderzenia.

Warto zauwazyc,że wobec Warszawy była to tylko ruchawka...

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
    • yigor Re: Rosjanie ponosza winę za wymordowanie Warszaw 01.08.06, 10:47
      "Za nieporozumienie uznał Davies obciążanie winą za wybuch i klęskę Powstania dowództwa AK. Przypomniał, że o wywołaniu Powstania zadecydował rząd polski w Londynie, a dowództwo miało tylko swobodę wyboru momentu."
      wiadomosci.onet.pl/1364499,11,item.html
      Poza tym o jakim takim "radio im.Kosciuszko z Moskwy" jest mowa? Co to niby za radio? Co ono ma wspolnego ze stanowiskiem wladz sowieckich? Gdyby to jeszcze bylo "radio im.Dzierzynskiego" - to moznaby wiazac go z ZSRR, a tak to chyba oczywiste jest, ze to radio polskich sil zbrojnych, czy tam politycznych. Choc nie zabardzo rozumiem, jak cos takiego mogloby istniec w Moskwie w tamtych czasach. Nie mam zadnej informacji ani zadnego logicznego pomyslu na temat tego radio, ale zupelnie mi to nie siedzi w realiach tamtych czasow.
      Dziwi mnie, ze przy okazji obchodow w tym roku kompletnie zamilczeli o roli Nowaka Jezioranskiego i aktywnie tworza wizerunek tego, ze niby Armija Czerwona sprowokowala Powstanie, a USA i Brytania ofiarnie starali sie go uratowac. Czystej(a raczej brudnej)wody propaganda.
      • maciek608 Proponuję zacząć czytać 01.08.06, 12:31
        No to może Yigorze poczytaj sobie książkę Daviesa którą polecasz innym, to
        dowiesz się czegoś o realiach tamtych czasów.

Oczywiście nie ustosunkowujesz się do tego co po wojnie działo się w Polsce ani
        do braku pomocy powstaniu ze strony rosyjskiej. Szczerze mówiąc mnie to nie
        dziwi. Nie jest łatwo stanąc oko w oko z trudną prawdą.

• yigor Re: Proponuję zacząć czytać 01.08.06, 12:51
          maciek608 napisał:
          > No to może Yigorze poczytaj sobie książkę Daviesa którą polecasz innym, to
          > dowiesz się czegoś o realiach tamtych czasów.
          Niestety wcale nie polecam tej ksiazki jak rowniez nie mam zamiaru jej czytac. Polecam jednak zdrowy rozsadek.

> Oczywiście nie ustosunkowujesz się do tego co po wojnie działo się w Polsce ani
          > do braku pomocy powstaniu ze strony rosyjskiej.
          Co by sie nie dzialo po wojnie w Polsce nie da sie tego porownac do tego, co sie tu dzialo pod czas wojny.
          Rzady w Polsce sprawowali Polacy, a nie Rosianie, choc poddancze zachowania tych Polakow oczywiscie mozna tlumaczyc tylko militarna dominacja ZSRR. Z reszta obywateli ZSRR wcale nie mieli lepiej i nigdy nie zachowywali sie jak Pany w stosunku do Polakow. Natomiast Polacy sobie zawsze cenili wlasnie takie zachowanie przyjezdzajac do ZSRR.

Wciaz nie rozumiem, dlaczego obwiniasz Armie Czerwona w niecheci pomocy Powstaniu, ktore wedlug wiedzy powszechnej bylo sprzeciwem jej obecnosci na ziemi polskiej?
          • maciek608 Re: Proponuję zacząć czytać 01.08.06, 13:23
            Napisałeś, że po wojnie nie było rosyjskiej / radzieckiej okupacji, ja napisałem
            i starałem się udowodnić że była. Rozumiem że to potwierdzasz.

Jak powstanie mogło być sprzeciwem wobec obecności Armii Czerwonej na ziemach
            polskich? Co to za rzekomo powszechna wiedza na którą się powołujesz? Armia
            Krajowa wyzwoliła razem z Armią Czerwoną Wilno (zresztą potem żołnierze ci
            zostali przez NKWD "nagrodzeni"). To samo chciała zrobić w Warszawie. Dlaczego
            Amerykanie mogli pomóc Francuzom w Paryżu i Czechom w Pradze? Przecież tamte
            powstania też były skierowane politycznie przeciw nim.

A co do czytania, zapewniam że zdrowy rozsądek, choć bardzo ważny nie zastąpi
            nieuctwa. Proponuję się wieć wypowiadać na tematy w których się coś wie, bo na
            razie dyskusja z Tobą wygląda tak, że powołuję się na udowodnione historycznie
            fakty, a Ty mówisz że w to nie wierzysz. I koniec - nie ma dla Ciebie tematu. A
            w badania historyków nie mają znaczenia. Nie masz zamieru nawet czytać ich książek.

I tylko pytanie, dlaczego ktoś na tym forum mam przyjmowac Twój punkt widzenia,
            skoro Ty tak traktujesz poglądy innych.
        • ignorant11 Rosjanie aktywne zwalczali Powstanie 01.08.06, 13:51
          maciek608 napisał:

> No to może Yigorze poczytaj sobie książkę Daviesa którą polecasz innym, to
          > dowiesz się czegoś o realiach tamtych czasów.
          >
          > Oczywiście nie ustosunkowujesz się do tego co po wojnie działo się w Polsce
          ani
          > do braku pomocy powstaniu ze strony rosyjskiej.

++++To jest eufemizm. Bo Rosjanie blokowali wszelka pomoc dla Powstania nie
          pozwalajac ladować superfotecom na okupowanej czesci POlski, równiez rozbijali
          idace na odsiecz oddzialy AK.

Szczerze mówiąc mnie to nie
          > dziwi. Nie jest łatwo stanąc oko w oko z trudną prawdą.
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka