Dodaj do ulubionych

eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie..

27.09.18, 17:39
Czy według was z takim zapisem mogę stracić prawo jazdy? Czy to napewno epilepsja? Neurologa mam w przyszłym tygodniu.

W zapisie spoczynkowym występuje niskonapięciowa czynność alfa 11-13/s wymieszana z niskonapięciową czynnością beta 16-20/s i rozsianymi grupami fal theta 5-7/s. Na tym tle rejestrują się rozsiane fale ostre , które w czasie Hw grupują się w prawej okolicy czołowo skroniowej, a w Fs obustronnie w tych okolicach i pojedyńcze, synchroniczne iglice nad prawą półkulą. Rz nieobecna. W badaniu także odcinki senności.

Zapis ze zmianami uogólnionymi oraz mogącymi świadczyć o obniżonym progu drgawkowym.

Napady..No nie wiem czy to napady: Jestem nierozgarnięta. Zawieszam się czasem. Bywa, że nie rozumiem odrazu co ludzie do mnie mówią. Rozprasza mnie hałas. Denerwuje i rozprasza nadmierna ilość bodźców. - Mam wtedy wrażenie ogłupienia i chaosu w głowie. Mam problemy z nauką z pamięcią. Problemy ze skupieniem myśli. Nauczyłam się to opanowywać kiedy trzeba ale daję wtedy radę 30 - 45 minut

Od dziecka trzęsą mi się ręce a nasila się to w stresie.

Testy na inteligencje ponad normę. Testy na dysleksje wskazują że być może dysleksja. Testy raz bardzo dobrze raz bardzo zły wynik.

Wcześniej było robione zwykłe eeg:

W Zapisie spoczynkowym występuje nisko i średnionapięciowa czynność alfa 11-13/s i niskonapięciowa czynność beta 16-18/s wymieszane z falami theta 6-7/s. Na tym tle zarejestrowano pojedyńcze, synchroniczne fale ostre obustronnie w okolicach czołowo-przedczołowo-skroniowych oraz tylko nad prawą półkulą. RZ zaznaczona. Hw nasila wyraźine ilość fal ostrych , Fs nie zmienia zapisu.

Zapis ze zmianami uogólnionymi, z tendencją do okresowości oraz różnomiejscowymi zmianami o charakterze podrażnienia.

Obserwuj wątek
    • ewelina79 Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 27.09.18, 17:40
      a i nie mam wyłączeń świadomości i ataków drgawek.
    • lanefretete Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 28.09.18, 13:41
      Padaczka czołowa bardzo często ma możliwość wykrycia nieprawidłowego zapisu eeg właśnie w trakcie snu lub tyż przez samym zaśnięciem. Ale tam zwykle ataki występują tez nocą. Nieprawidłowości w eeg mogą oznaczać też migreny (zapis jest często na granicy zidentyfikowania) padaczki a migreny. Dlatego często robi się dalsza diagnostykę. Istnieje tez migrena hemiplegiczn która daje silne objawy somatyczne (często podobne do padaczkowych (drętwienie, niedowład itp).
      • ewelina79 Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 28.09.18, 18:03
        Neurolog jeszcze się nie wypowiedzial. Wyniki eeg podałam w osobnym watku. Skierowal mnie psychiatra po tym jak zobaczył eeg i posłuchał o objawach. Mam pierwszą wizytę. Objawy skierowaly mnie do psychiatry. Objawy jak wyżej i jak przy zespole ADD, który psychiatra rozważał. Ale zlecono 2 eeg. Bo już teraz wiem, że w takim wypadku może być też epilepsja. Drgawek nie miałam na pewno. Mąż by zauważył. Na alkohol nie reaguje jakoś źle. Pić nie lubię. W dyskotece żadnych problemów. Fotostymulacja luz. Hiperwentylacja luz. Problemem jest pamięć długo i krótkoterminowe, problemy z nauczaniem się czegokolwiek, koncentracją uwagi, robieniem czegoś jak jest za dużo bodźców. Problem z wykonywaniem zadań w pracy .....I to co już tu poczytałam: czasem, a zwłaszcza jak dookoła jest szum, muzyka, coś stuka zrozumienie tego co ktoś do mnie mówi. Czasem zapominam że widelec to widelec i że wzięłam wczoraj swierza pizame. Nie pamietam co bylo wczoraj. Orientacja w terenie przecietna.
        To nie daje mi normalnie zyc. Jak robię cos waznego łącznie z prowadzeniem auta to czuje się jakbym szla na wojne. Mówię do siebie co mam pokolei robić każde pasy skrzyzowanie patrz jaki znak patrz czy nikogo nie ma patrz kto ma pierwszenstwo patrz czy oby napewno zielone i to zdaje egzamin. Bardzo uważam czy zamknęłam auto czy wylaczylam żelazko. Wszystko ma swoje miejsce i już nic nie gubię. W sytuacjach trudnych wyłączylam automatyzmy i rutynę bo one mnie oszukuja....Omdlenia 4 do 8 klasy szkoły podstawowej. Często mrugać i potrafie się domyślić ale wtedy wiem że ktoś coś do mnie mówi ale jakby po czasie to przetwarzamy. Głowa mnie nie boli, hyba że na kacu. Łącze się endokrynologiczne. Urodziłam dziecko. Problemem jest ten wyżej opisywany brak ogarnięcia przez który prawie wywalili mnie z pracy w biurze.
        • lanefretete Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 28.09.18, 19:24
          Migrenę zasugerowałam właśnie przez opis objawów ze zbyt duża wrażliwością na bodźce. Padaczka nie musi dawać objawów drgawkowymi może to być jak to właśnie opisałaś zwykle zawieszenie się jeśli często do takich sytuacji dochodzi będzie to miało swoje konsekwencje dla prawidłowego funkcjonowania mózgu typu problemy z pamięcią, niewłaściwy dobór słów, „roztargnienie” itp.
          Napewno trzeba to zbadać i wykonać szersza diagnostykę. Napisz co rozumiesz przez stwierdzenie „zawieszanie się”?
          Bywa ze u osób chorych na padaczkę eeg wychodzi prawidłowo i diagnoza opiera się na samej aktywności napędowej lub odwrotnie brak czynności napędowych ale nieprawidłowe eeg. Twój opis eeg sugeruje nieprawidłowości i stad pewnie sugestia psychiatry aby odwiedzić neurologa.
          • lanefretete Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 28.09.18, 19:28
            *napadowa
        • lanefretete Re: eeg po deprywacji snu proszę spójrzcie.. 28.09.18, 19:27
          Jeśli diagnoza będzie brzmiała padaczka a ty masz prawo jazdy neurolog powinien zgłosić ten fakt w stosowne miejsce.
          Osobiscie nie wiem co dzieje się potem i w jakich okolicznościach się zabiera prawo jazdy... może ktoś się jeszcze wypowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka