qbishtal 18.01.08, 20:25 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rentą z powodu swojej choroby? Nie wiem jak to jest uwarunkowane w naszym kraju? Czy mając EPI, przysługuje nam ustawowo jakaś renta, dodatki, przywileje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oazowiczka2 Re: Renta, dodatki, przywileje? 18.01.08, 21:16 ja wiem, że przysługuje renta, własnie sama czekam do 30 stycznia bo wtedy będę miała komisje Odpowiedz Link
mogra1 Re: Renta, dodatki, przywileje? 19.01.08, 22:10 Podbijam wątek bo sama jestem ciekawa czy dużo z nas forumowiczów ma renty albo chociaż orzeczenia o niepełnosprawności ? Odpowiedz Link
woj.1 Re: Renta, dodatki, przywileje? 22.01.08, 03:45 Witam. tak przysługuje renta . ja mam do 2009 roku ale z wielkimi bulami i po odwołaniu . otóż wyobraźcie sobie , ze jak pierwszy raz składałem o rente socjalną z powodu mojej choroby miałem komisjelekarską i 3 lekarzy mnie badało . 1 robił wywiad środowiskowy czym się zajmuje jakie leki biore i ile miałem ataków { w marcu miałem komisje } następny lekarz był neurologiem i wyobraźcie sobie sytuacje przyszła spojrzała babka co napisała ta pierwsza i wypaliła ze stwierdzeniem '' phhh 35 ataków w ciągu 3 miesięcy co to jest } dosłownie szena mi opadła aż usta z wrażenia otworzyłem i myślałem, że z kozetki z wrażenia spadne . niestety teraz jest tak jak nie masz uciętej głowy to nie masz specjalnie co liczyć na wyższa niż najgorsza grupe inwalidzką . tak samo przypadek kobiety która wchodziła przede mną . jeździła na wózku inwalidzkim nie dość , że renty nie dostała to dostała świstek stwierdzający że jest całkowicie niezdolkna do pracy .NORMALNIE SZOK !! a czyja to wina ? ich wina bo przed zmianą przepisów porozdawali za łapówki dożywotnie renty tym , którzy w ogóle na nią niezasługiwali i teraz my przez to cierpimy . Przepraszam , że tak się rozpisałem ale postanowiłem wam o swoim przypadku opowiedzieć .Pozdrawiam wszystkich cieplutko i życze każdemu z was dużo zdrowia i jak najmniej ataków . Wojtek 20 lat z Poznania Odpowiedz Link
anusia29 Re: Renta, dodatki, przywileje? 22.01.08, 10:58 wojtek! A czy Ty faktycznie uważasz, że nie możesz pracować? Na pewno nie możesz wykonywac każdej pracy, ale np. bycie informatykiem. Własna firma, praca w domu, księgowiśc w biurze rachunkowym...? Czy faktycznie tylko renta już w wieku 20 lat? Nie piszę do Ciebie z wyrzutem, ale z pytaniem. Sama mam epi, grand mal i pracuję już 11 lat po studiach. Mam męża i dziecko - więc dodatkowy etat w domu. Ataki- są - np. wczoraj. Ale da się żyć! Pozdrawiam A. Odpowiedz Link
woj.1 Re: Renta, dodatki, przywileje? 23.01.08, 03:12 Witam droga Aniu . Odpowiadając na twój post masz racje jestem zdolny do pracy i w ogóle do normalnego zycia bo da się z tym żyć . tylko to co janapisałem w poprzednim poście swoim miało służyć za przykład jak trudno dostac rente inwalidzką czy co to tam zus wydaje . jeśli zrozumiałas w ten sposób , ze ja sie użalam nad soba i tym podobne żeczy to przepraszam nie miało to tak zabrzmiec . Powiedz szczeże sama gdybys poszła na taką komisje i lekarka potraktowała by cie z takim tkstem '' phh 35 ataków w ciągu 3 miechów co to jest '' i jeszcze by to mówiła z bananem na twarzy nie poczuła bys się głupio ? mysle , że nie powinna się tak zachowac lekarka i powstrzymac się powinna od wszelkiego osondzania . Opowiadałem tylko na pytanie założycielki tego postu '' czy trudno jest dostać rente '' pozdrawiam ciebie droga Aniu i innych '' epi - braci i siostry '' Wojtek z Poznania . Odpowiedz Link
nowofundland Re: Renta, dodatki, przywileje? 13.06.09, 13:35 Od grudnia walczę o przywrócenie renty. jestem całkowicie niezdolny do pracy, ale do renty się też nie nadaję. mam zasiłek pielęgnacyjny z MOPs 153 zł i to wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nela78 Re: Renta, dodatki, przywileje? 22.01.08, 13:40 zasiłek pielęgnacyjny to zależy do 16 roku życia a po16 starać się o grupę no i komisja Odpowiedz Link
drugi-magda36 Re: Renta, dodatki, przywileje? 25.01.08, 01:30 a jaki gdzie mozna sie starac o zasilek pielegnacjny i ile on wynosi, zalezy od dochodow czy nie? Odpowiedz Link
very.martini Re: Renta, dodatki, przywileje? 22.01.08, 20:43 Słuchajcie, pewnie się narażę niektórym, ale wybaczcie, nie mogę tego nie napisać, pal szcześć. Nie mam w tej chwili czasu czytać pozostałych wypowiedzi, więc BARDZO PROSZĘ, nie uznajcie mojej wypowiedzi za próbę generalizacji. Renty nie są dla tych, którzy są chorzy. Renty są dla ludzi, którzy są chorzy i z powodu choroby nie mogą pracować i samodzielnie się utrzymać. Z tego, co zauważyłam, wiele osób tutaj pisze w duchu "zwalczajmy dyskryminację", "walczmy o swoje prawa" i tym podobne teksty - i, szczerze mówiąc, nie rozumiem ani trochę, jak to się ma do wyciągania ręki po państwową kasę. No, wybaczcie, nie rozumiem. W setkach postów pojawia się hasło "z tym się żyje normalnie", a z drugiej strony, kombinowanie, co by tu zrobić, żeby się na coś załapać... Proszę jeszcze raz: nie wyciągajcie daleko idących wniosków, wiem doskonale, że różne są typy padaczki, że często nie jest to jedyna dolegliwość, na którą ludzie cierpią itd. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
qbishtal Re: Renta, dodatki, przywileje? 23.01.08, 09:02 cześć Martini, Jeżeli chodzi o dodatki, to jestem ciekawy jakie korzyści z zatrudnienia NAS ma pracodawca? Może trzeba w dokumentach składanych przed rozmową kwalifikacyjną opisywać jakie ulgi, odliczenia, czy cokolwiek innego będzie miał człowiek, który nas zatrudni. To mnie właśnie zastanawia. Wydaje mi się że pracodawcy nie mają o tym zielonego pojęcia. Z rentą to bardziej ciekawość, przynajmniej w mojej "wersji" epi, ale piszcie, niech inni też wiedzą jak to jest w innych przypadkach. Odpowiedz Link
anusia29 Re: Renta, dodatki, przywileje? 23.01.08, 10:46 Mój pracodawca nie ma żadnych dodatków z tytułu zatrudnienia epi. Jestem normalna - to powinnam być normalnie i równo traktowana, także bez 'forów' Oczywiście jak wspomniała VM, wiem, że są różne typy epi, itd... Odpowiedz Link
jakubsky Re: Renta, dodatki, przywileje? 08.04.08, 08:41 pracodawca zatrudnia Cie na podstawie tego co masz w glowie a nie czy masz padaczke Odpowiedz Link
jakubsky Re: Renta, dodatki, przywileje? 08.04.08, 08:40 podpisuje sie oboma nogami i recoma pod tym. sam pracuje, imprezuje, niedosypiam, pije (martini, kiedy browarek, albo inna forma roztworu etanolu :), sex drugs moze nie, bo szkodza i rokendrol i zyje. i jeszcze do tego jezdze po swiecie i sie ksztalce i jestem piekny i mlody i mam wspaniale miesnie :)))) buziaki, a jak ktos sie chce umowic na browarek i pogadac, to siup. wasz Jakubsky Odpowiedz Link
ewka409 Re: Renta, dodatki, przywileje? 08.12.09, 17:31 Przepraszam, ale czy ty myślisz, że ludzie chorzy na epi nie potrzebują tego?? Tabletki kosztują i to nie są grosze, a i tak trudno dostać ten stopien niepełnosprawności. Pani doktor potrafi tam stwierdzić, ze jest sie zdrowym i po co sie przychodzi... Odpowiedz Link
mogra1 Re: Renta, dodatki, przywileje? 23.01.08, 22:36 A ja nie mam renty ale mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym. I bardzo przydaje mi się w pracy w związku z przywilejami : 7 godzinny dzień pracy i dodatkowe 10 dni urlopu. Moja praca to głównie komputer więc jedna godzina dziennie mniej już mnie cieszy a dodatkowy urlop tak czy inaczej wykorzystuję na wizyty u lekarza. Pracować lubię - wręcz uwielbiam i nie zamierzam rezygnować z pracy (tym bardziej, że koleżanki już tak się wprawiły w "ratowaniu" mnie w czasie ataku, że żal im tego odbierać ;) Wszystko mają opanowane do perfekcji a ataki mam średnio co 2 miesiące. Pozdrawiam koleżanki :) Odpowiedz Link
oazowiczka2 Re: Renta, dodatki, przywileje? 05.02.08, 14:56 Ja niedawno miałam komisje i przyznali mi zasiłek pielęgnacyjny jak i niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym. Nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link
grzesp3x Re: Renta, dodatki, przywileje? 05.02.08, 19:05 Nic z tego! Jeżeli ktoś sądzi, że renta się nam należy tylko z uwagi na charakter choroby, to jest w błędzie. Owszem, ja rentę miałem i to pierwszą grupę, lecz potem drugą, trzecią i nie mam żadnej (zresztą nie płaczę), a epi cały czas była taka sama. Mogę tylko poradzić, że jeżeli komisja zusowska renty nie da, to równoważne są orzeczenia komisji lekarskich w Powiatowych Zespołach do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (chyba się nie pomyliłem w nazwie;). Owe zespoły nie przydzielają rent, lecz tylko określają stopień niepełnosprawności, co jest przy naszej chorobie bezproblemowe. A "powiatowe" orzeczenie o niepełnosprawności (do celów pozarentowych)jest prawie w 100% równoważne zusowskiemu: lekki stopień niepełnosprawności=częściowa niezdolność do pracy, celowość przekwalifikowania; umiarkowany stopień niepełnosprawności=całkowita niezdolność do pracy; znaczny stopień niepełnosprawności=całkowita niezdolność do pracy oraz samodzielnej egzystencji. Jeżeli ktoś chce pełniejszych informacji na ten temat, to polecam Ośrodek Informacji dla Osób Niepełnosprawnych. Postarają się odpowiedzieć na każde pytanie. link do nich: oidon@onet.pl tel.(068)3287627 Odpowiedz Link
grzesp3x Re: Renta, dodatki, przywileje? 05.02.08, 19:15 Witam! Nic z tego! Jeżeli ktoś sądzi, że renta się nam należy tylko z uwagi na charakter choroby, to jest w błędzie. Owszem, ja rentę miałem i to pierwszą grupę, lecz potem drugą, trzecią i nie mam żadnej (zresztą nie płaczę), a epi cały czas była taka sama. Mogę tylko poradzić, że jeżeli komisja zusowska renty nie da, to równoważne są orzeczenia komisji lekarskich w Powiatowych Zespołach do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (chyba się nie pomyliłem w nazwie;). Owe zespoły nie przydzielają rent, lecz tylko określają stopień niepełnosprawności, co jest przy naszej chorobie bezproblemowe. A "powiatowe" orzeczenie o niepełnosprawności (do celów pozarentowych)jest prawie w 100% równoważne zusowskiemu: lekki stopień niepełnosprawności=częściowa niezdolność do pracy, celowość przekwalifikowania; umiarkowany stopień niepełnosprawności=całkowita niezdolność do pracy; znaczny stopień niepełnosprawności=całkowita niezdolność do pracy oraz samodzielnej egzystencji. Jeżeli ktoś chce pełniejszych informacji na ten temat, to polecam Ośrodek Informacji dla Osób Niepełnosprawnych. Postarają się odpowiedzieć na każde pytanie. link do nich: oidon@onet.pl tel.(068)3287627 Odpowiedz Link
grzesp3x POPRAWKA ADRESU @!!! 06.02.08, 08:44 Witam! Przepraszam, ale spartoliłem adres oidonu z poprzedniej wypowiedzi. Poprawny: oidon@onet.eu Odpowiedz Link
adelka_z_epi Re: Renta, dodatki, przywileje? 25.02.08, 23:19 Ja uważam że jest to pewna śmierć w Polsce starać się o taką rentę - szczególnie jeśli osoby mają możliwości pracy, ogólnie ja sie do swojej choroby nie przyznaję, idę do przodu i pieprzę wszystko :) I wam też tak radzę. Trzymajcie się ciepło :) Odpowiedz Link
zawszepioter Re: Renta, dodatki, przywileje? 24.03.08, 22:00 Szanse na rentę z zus-u sa zerowe wiem bo mi zabrali i dali mi tylko sama grupę. Jest szansa na rente ale trzeba miec przepracowane kilka lat pracy (chyba 5)i wtedy można sie starac o rente z ogólnego stanu zdrowia. Odpowiedz Link
moniak666 Re: Renta, dodatki, przywileje? 27.03.08, 15:40 Drogi Grzesiv ! pragnę powiedzieć, iż to Ty jesteś w błędzie mówiąc, że na rente nie ma co liczyć w "naszym" przypadku. Nieprawda! defakto starałam się o rente nie krótko, ale w końcu ją dostałam i to socjalną!!! czyli z orzeczeniem o calkowitej niezdolności do pracy. Tak więc bracia i siostry walczcie o swoje i nie zrażajcie sie, jeśli nie wyjdzie za pierwszym, drugim, czy czwartym razem!!! Odpowiedz Link
adelia Re: Renta, dodatki, przywileje? 07.04.08, 18:09 Ja może nie mam renty, ale orzecznie o stopniu niepełnosprawności i zasiłek się ma, zdobyło się a co. Zawsze to parę groszy dosłownie (153 zł) dodatkowo nieprawdaż? Pozdrawiam adelia Odpowiedz Link
drugi-magda36 Re: Renta, dodatki, przywileje? 08.04.08, 11:30 gdzie trzeba zlozyc papiery o orzeczenie dla dziecka i jakie, czy zasilek wynosi tyle samo? Magda. Odpowiedz Link
adelia Re: Renta, dodatki, przywileje? 10.04.08, 20:03 Droga Magdo! W moim przypadku należało udać się do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Tam należało pobrać wniosek, a w jednej z części zaznacza sie ile dziecko ma lat itd. Potem dołączasz część wypełnioną przez lekarza i składasz w ciągu 30 dni od wizyty u lekarza. Potem czekasz na zawiadomienie (przychodzi do domu,adres do korespondencji), tam wyznaczą ci termin komisji. Jeśli masz juz orzeczenie to bierzesz kolejny wniosek tym razem o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego i oczywiście znowu czekasz na odpowiedź. Co do wysokości zasiłku nie do końca się orientuję, ale to zależy od stopnia niepełnosprawności np. za umiarkowany masz 153 zł przez czas trwania ważności orzeczenia, chyba, że będzie ono stałe. Ale szczegółów możesz dowiedzieć sie na miejscu, bo to też napewno zależy od władz miasta. pozdrawiam adelia! Odpowiedz Link
yaro7704 Re: Renta, dodatki, przywileje? 14.04.08, 20:15 Witam ,przeczytałem wszystkie wątki w tym temacie i chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami.Moja żona choruje na epi od 10 roku życia ,teraz ma 25.Wcześniej dwa razy po 3 lata pobierała rentę socjalną ,lecz jakiś czas temu świadczenia przejął CUDOWNY LEKARZ ZUS -renta się skończyła.Walczyliśmy o świadczenia nawet w Sądzie Pracy,lecz to nic nie pomogło.Myśleliśmy razem że w naszym przypadku lepiej będzie żeby żona nie pracowała (częste i silne ataki), lecz los chciał inaczej.Wtedy wystąpiliśmy do Powiatowego Ośrodka Ds. Orzekania o Niepełnosprawności o stwierdzenie stopnia niepełnosprawności do celów poza rentowych.Zona po przedstawieniu obszernej dokumentacji otrzymała stopień znaczny.Co do "przywilejów" to skorzystać można na dofinansowanie na zakup pomocy do nauki jeżeli się uczymy (np. komputer),zniżka na bilety PKS,PKP dla osoby chorej i jej opiekuna,zniżki na wejście na np. basen,do kina. Dowiedzieliśmy się o zasiłku pielęgnacyjnym wynosi on niewiele 153zł ,ale zawsze to coś ,dofinansowanie do turnusów rehabilitacyjnych dla osoby chorej i jej opiekuna (w niektórych przypadkach). Odpowiedz Link
yaro7704 Re: Renta, dodatki, przywileje? 14.04.08, 20:29 Wiadomo lepiej być zdrowym i nie wyciągać ręki do państwa,lecz co począć gdy nie ma się wyjścia.Z bezdusznym ZUS-em już nie walczymy, żona od kilku miesięcy przechodzi modyfikację leczenia ,odstawia Lamitrin i bierze Sabril ,czuje sie lepiej (oby nie zapeszyć),nawet podjęła pracę (w domu wytrzymać już nie mogła ).Osobiście znam takie osoby które mają renty z ZUS i pracują ,lecz ja im nie zazdroszczę tych dodatkowych paru groszy. Odpowiedz Link
zochakk Re: Renta, dodatki, przywileje? 12.05.08, 17:36 Czy ktoś zna przepisy i wie, że ta renta się należy? Mój problem wygląda następująco mój mąż odbywając służbę wojskową miał poważny wypadek-uraz głowy po leczeniu operacyjnym wrócił do pracy jako kierowca samoch. ciężarowych przepracował 20 lat i pojwiła się choroba szybciutko dostał rentę w tym roku mija 10 latjak jest na rencie i zażywa stale leki. A najgorsze jest to, że podczas starania się o przedłużenie renty orzecznik stwierdził, że jest zdolny do pracy w wykonywanym zawodzie odwołanie i komisja stwierdza, że jest zdolny do innej pracy. Odwołujemy się dalej bo mąż ma 48 lat co ma teraz robić kto go zatrudni ? Odpowiedz Link
shivv Re: Renta, dodatki, przywileje? 28.12.08, 12:38 Ja jestem chory ale napady mam rzadko ( 4 w ciagu zycia ). Ale neurolog powiedziala od razu: nie masz szans na rente bo jestes zdolny do pracy. tutaj jednak widze pewna sprzecznosc, ale to w koncu Polska: -nie mam renty bo choruję na epilepsję -pracy nie znajdę bo jestem chory (w ok. 70% tak to jest;]), i nie dlatego, że nie chcę jej znaleźć, lecz dlatego, że pracodawcy na wstępie skreślają taką osobę. Jasna sprawa jak mają do wyboru zdrowy czy chory to biorą zdrowego;/ Odpowiedz Link
ak-69 Re: Renta, dodatki, przywileje? 29.12.08, 09:14 Ja mam 39lat i umiarkowany stopień niepełnosprawności. Biorę przyznaną na czas nieograniczony rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny. Teraz wznowiłem naukę zaocznie (informatyka) i zacząłem pracować przez internet. W ZUS-ie powiedzieli mi, że mogę dorabiać sobie 890zł do reny. Ważne żeby tego limitu nie przekroczyć, bo wtedy renta będzie zawieszona. Nie wiem, czy w ZUS- ie doradzili mi poprawnie, bo mam całkowitą niezdolność do pracy, a oni mi mówią, że mogę sobie dorobić. Odpowiedz Link
nowofundland Re: Renta, dodatki, przywileje? 13.06.09, 13:29 Witaj przez kilka lat miałem rentę socjalną, ale w listopadzie mi ją odebrano. teraz jest sprawa w sądzie. Odpowiedz Link
qbishtal Re: Renta, dodatki, przywileje? 15.06.09, 17:04 Nowofundland, napisz jak ta sprawa się zakończy. Odpowiedz Link