marta-martusia 09.08.10, 15:14 co warto zobaczyć, będąc jeden dzień w Szczecinku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuhanka Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 11.08.10, 01:01 Na pewno warto przejść się po parku (ciekawe, czy rozlewisko po podtopieniu już spłynęło swoją drogą), zajrzeć na Plac Wolności i do wieży św. Mikołaja (siedziba muzeum), a także podjechać na szczecinecką Kalwarię na osiedlu Zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 11.08.10, 10:29 33qq napisał: > Kronospan To taki żart, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 11.08.10, 23:13 Czemu tak sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 17.08.10, 10:32 Zwiedzałeś Kronospan? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 18.08.10, 23:00 Byłem tam kilka razy, ale koleżanka nie zwiedzać zakład a zobaczyć chciała, a to co widać z zewnątrz , a przy "dobrych" wiatrach również czuć, napawa naprawdę sporym przestrachem. Stąd mój wpis. To tak jakby będąc w Policach nie zobaczyć ichniego giganta Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 11.08.10, 10:29 Rynek z pieknym ratuszem, deptak, możesz zwiedzić muzeum. Spacer nad Trzesieckiem i Niezdobną, rejs statkiem, dwa zabytkowe kościoły, XIX wieczne centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Szczecinek - co warto zobaczyć? 1 dzień 11.08.10, 23:30 Centrum miasta nie jest 19 wieczne, to są pozostałości, nędzne fragmenty pięknego szczecinka. Resztki tych miejsc zostały na Ordona, Mickiewicza, Limanowskiego i może jeszcze trochę porozrzucanych budynków, których zdobień nie zniszczyły "remonty" Dla spragnionych ciekawostek jest wyciąg nart, kalwaria kamienna na os. Zachód ( moim zdaniem koszmarek, ale dlatego warto zobaczyć) Bunkier nieopodal, park, w całkiem niezłym stanie ( obecnie koło muszli koncertowej pływają kaczki :). Warto też zobaczyć wieżę Mikołaja, póki nie została całkiem wchłonięta przez dziwaczne budowle. Jeśli chodzi o fabrykę, to mówiłem serio, to rak, który trawi to miasto i warto zobaczyć jak ten potwór wygląda, warto też spróbować jakim "powietrzem" mieszkańcy oddychają. Na marginesie dodam, że przed wojną do Szczecinka przyjeżdżano właśnie ze względu na dobry klimat i powietrze, śmieszne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś