ewelinka1976 19.01.06, 22:59 jak się nazywa mieszkanka miasta Szczecinek? a mieszkaniec? no bo mieszkanka Szczecina to Szczecinianka, a mieszkanka Szczecinka? Wy chyba to wiecie najlepiej:)) pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuhanka Re: pytanie do mieszkańców i mieszkanek Szczecink 20.01.06, 12:57 Zdaje się, że Szczecinecczanka :) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
aniczek34 Re: pytanie do mieszkańców i mieszkanek Szczecink 20.01.06, 23:06 Mieszkaniec to - szczecineczanin mieszkanka - szczecineczanka Niezłe ćwiczenie językowe, hi,hi Pozdrawiam Jestem osobą o różnorodnych zainteresowaniach koralikowo, plastyczno- robótkowych . Lubię poznawać ludzi. Ania forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34048 Odpowiedz Link Zgłoś
aniczek34 Re: pytanie...zrobiłam błąd w pisowni. 20.01.06, 23:17 A, tuhanka dobrze napisała, bo rzeczywiście w środku powinno być "c" szczecineCczanin,szczecineCczanka. Jestem osobą o różnorodnych zainteresowaniach koralikowo, plastyczno- robótkowych . Lubię poznawać ludzi. Ania forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34048 Odpowiedz Link Zgłoś
rtvpl Re: pytanie do mieszkańców i mieszkanek Szczecink 21.01.06, 20:42 Powstał dziwoląg językowy, ale akceptowany przez językoznawcow. Mamy dowod, ze język polski sie rozwija, jest żywy. Poprawna forma i b. wlasciwą jest mówienie: mieszkaniec Szczecinka, mieszkanka Szczecinka. Te szczecinecCzanin to tak brzmi jak słowo : WYMIOTOWIEC ( człowiek wymiotujący). Coś jednak jest na rzeczy. Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
usypianka Re: pytanie do mieszkańców i mieszkanek Szczecink 25.01.06, 14:30 mieszkanka -> Szczecinka mieszkaniec -> Szczecinek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka1976 sama sobie odpowiem:) 22.06.06, 23:31 korzystając ze słownika poprawnej polszczyzny (Jan Grzenia) mieszkaniec Szczecinka to szczecinczanin a mieszkanka to szczecinczanka:) No to pozdrawiam Was serdecznie ze Śląska, Szczecinczanie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tekstylnik Re: sama sobie odpowiem:) 29.12.06, 20:39 Witam! Kiedys uczetniczyłam na seminarium bardzo zananego językoznawcy z UW i padło podobne pytanie:) Pan odpowiedział: Szczecine(t!)czaninie! Twoja żona jest Szczecinetczanką... A może się myle...? Odpowiedz Link Zgłoś