Dodaj do ulubionych

środkowopomorskie - tak czy nie?

IP: *.CNet.Gawex.PL 29.03.03, 22:42
środkowopomorskie - tak czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: tkg Re: środkowopomorskie - tak czy nie? IP: *.CNet.Gawex.PL 02.04.03, 16:07
      a po co
    • tuhanka Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 04.04.03, 17:33
      Kiedyś byłam zdecydowanie przeciw, teraz - kiedy widzę, jak Szczecin ma nas
      głęboko w poważaniu i w ogóle ich nie obchodzi, co się tutaj dzieje (vide
      przekwalifikowanie linii kolejowej Kołobrzeg-Piła na lokalną, skutkiem czego
      zniknął bezpośredni pociąg do Warszawy), popieram ideę środkowopomorską.
      • tymon2 Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 07.04.03, 11:22
        tuhanka napisała:

> Kiedyś byłam zdecydowanie przeciw, teraz - kiedy widzę, jak Szczecin ma nas
        > głęboko w poważaniu i w ogóle ich nie obchodzi, co się tutaj dzieje (vide
        > przekwalifikowanie linii kolejowej Kołobrzeg-Piła na lokalną, skutkiem czego
        > zniknął bezpośredni pociąg do Warszawy), popieram ideę środkowopomorską.

Ja co prawda jestem z innego regionu Polski, ale też zabiorę głos:
        Myślisz, że jak powstanie województwo środkowopomorskie to coś się zmieni.
        Raczej nie władza interesuje się tylko okolicami miast wojewódzkich. Co do tras
        kolejowych to już decyduje Dyrekcja PKP w Warszawie, szczególnie, że wątpię aby
        ubogie województow środkowopolskie było stać na finansowanie kolei w większym
        stopniu, niż to robi Szczecin, a jak bedzie to zjamią się trasami koszlińskimi.

• Gość: rew Re: środkowopomorskie - tak czy nie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.03, 14:57
          mnie się wydaje, że by się dużo zmieniło. Przecież Szczecin w ogóle nie dba choćby o drogi na Pomorzu Środkowym, nakłady na remonty dróg są owszem wysokie, ale wszystko wkładają w okolice Szczecina, Pyrzyc, Gryfina itp.
          Poza tymi wszystkim aspektami gospodarcz-polityczno-ekonomicznymi jest jeszcze jedna rzecz, która bardzo widać. Mentalność i sposób bycia ludzi w obu częściach województwa - śmiem twierdzić, że wszyscy sie nie lubią. Tak po prostu. Poza tym rejon ewentualnego Środkowopomorskiego byłby najbiedniejszym w kraju i z największym bezrobociem. Dostawalibyśmy więcej subsydiów na funkcjonowanie od państwa i UE. Szczecin podnosi średnią i to co dostaje i tak sporzytkuje przy granicy, a tu nawet grosza nie dadzą.
          • tuhanka Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 12.04.03, 16:40
            Masz rację, Rew. Szczecin zawsze (poza pewnymi wyjątkami, rzecz jasna)
            traktował nas jako zbyteczną prowincję, oni mają inne problemy, żyją bliskością
            granicy. TV Szczecin się nie zainteresuje, bo dla nich istnieje dawne
            województwo szczecińskie, ewentualnie Koszalin + leżący na pograniczu dawnego
            szczecińskiego Kołobrzeg. To samo dotyczy choćby "Gazety na Pomorzu" - jest
            wybitnie szczecinocentryczna. Władze wojewódzkie też mają wszystko w nosie.
            Tymon nie ma racji, bo akurat o pociągach na trasach lokalnych współdecydują
            władze samorządowe wojewódzkie, więc to oni zadeklarowali przejęcie trasy
            Kołobrzeg-Piła i przekwalifikowali ją na lokalną, skutkiem czego zniknęło
            choćby połączenie ze stolicą. Zresztą połączenie ze stolicą województwa jest
            też fatalne, wiem o wielu osobach, które jeżdżą okrężną drogą przez Białogard,
            bo po prostu połączenia na trasie przez Złocieniec są tak fatalnie
            skoordynowane, że nie opłaca się jeździć tamtędy. Inwestycje oczywiście idą w
            rejon aglomeracji szczecińskiej, mimo że to u nas potrzebna jest infrastruktura
            i inne rzeczy. Konsekwentnie przemilcza się sprawę trasy szybkiego ruchu w
            okolicach Szczecinka, którą zaplanowano jeszcze przed wojną. Zapewne można by
            na to zdobyć środki z UE, tylko że brakuje wsparcia wyższych szczebli, a
            samorząd miejski i powiatowy akurat na to wpłynąć nie mogą, bo to za niski
            stopień w hierarchii. Koszalin też zawsze skupiał się przede wszystkim na
            sobie, ale jednak do pewnego stopnia o Szczecinku pamiętano. Ostatecznie to
            sąsiedni powiat i tylko 70 km. Szczecin jest o 170 km, obraz z takiej
            odległości jest mocno zamazany.
            • Gość: rew Re: środkowopomorskie - tak czy nie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 21:19
              ha! cieszę się, że po raz pierwszy ktoś mi odpowiedział cokolwiek pozytywnego na forum "gazety" :) i to w szczecinkowym forum !

szykuję stronę o Pomorzu Środkowym, bedzie to głównie strona historyczna, ale mam nadzieję, że znajdą się tam także dosyć aktualne tematy, chętnych do współpracy (oczywiście harytatywnej, czyli czysto hobbistycznej i bezpłatnej) proszę o mejle: rewolucjonista@poczta.fm

pozdrawiam wszystkich,
              rewolucjonista (rew)
              • tuhanka Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 17.04.03, 11:46
                Pewnie się wkrótce odezwę i pomogę w redagowaniu tej strony :) Mam
                doświadczenie dziennikarskie, zrobiłam już też - trochę po amatorsku, ale
                jednak - kilka stronek internetowych. No i nieźle znam Pomorze Środkowe, kilka
                lat temu zajmowałam się polityką, więc w kampaniach wyborczych objechałam spory
                kawałek naszych stron. Czekaj na sygnał, w tej chwili przez kilka tygodni mam
                strasznie dużo pracy, jak trochę się z nią uporam, to się odezwę.
            • Gość: rew Re: środkowopomorskie - tak czy nie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 21:31
              tuhanka napisała:

> Tymon nie ma racji, bo akurat o pociągach na trasach lokalnych współdecydują
              > władze samorządowe wojewódzkie, więc to oni zadeklarowali przejęcie trasy
              > Kołobrzeg-Piła i przekwalifikowali ją na lokalną, skutkiem czego zniknęło
              > choćby połączenie ze stolicą.

Pamietam jak jeszcze 5 lat temu bez problemu jeździłem na trasie Poznań - Szczecinek i spowrotem bez problemów. Mimo, ze nadal jest to jedna z najlepiej obsługiwanych przez PKP tras, to widać zmieny i to na gorsze...

> na to zdobyć środki z UE, tylko że brakuje wsparcia wyższych szczebli, a
              > samorząd miejski i powiatowy akurat na to wpłynąć nie mogą, bo to za niski
              > stopień w hierarchii.

Wszystkie władze takie same - aby napchac mamony do kieszeni, a co dalej to nie wazne... Nie rozumiem jak nie można tworzyc różnych programów, pisac pism i postulatów, jak nie można odwoływać si do tysiąca różnych unijnych organizacji o wsparcie... nie znam się na prawie, ale współtworzę kilka instytucji stowarzyszeniopodobnych i można wyciągac pieniądze od różnych osób i i instytucji, wystarczy chcieć i WYSTARCZY, ŻE WŁADZE CHCA WSPIERAĆ SWÓJ REGION!

• yahagis Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 07.01.04, 10:21
            Zastanów się dobrze co piszesz!
        • yahagis Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 07.01.04, 10:19
          tymon2 napisał:

> tuhanka napisała:
          >
          > > Kiedyś byłam zdecydowanie przeciw, teraz - kiedy widzę, jak Szczecin ma na
          > s
          > > głęboko w poważaniu i w ogóle ich nie obchodzi, co się tutaj dzieje (vide
          > > przekwalifikowanie linii kolejowej Kołobrzeg-Piła na lokalną, skutkiem cze
          > go
          > > zniknął bezpośredni pociąg do Warszawy), popieram ideę środkowopomorską.
          >
          > Ja co prawda jestem z innego regionu Polski, ale też zabiorę głos:
          > Myślisz, że jak powstanie województwo środkowopomorskie to coś się zmieni.
          > Raczej nie władza interesuje się tylko okolicami miast wojewódzkich. Co do
          tras
          >
          > kolejowych to już decyduje Dyrekcja PKP w Warszawie, szczególnie, że wątpię
          aby
          >
          > ubogie województow środkowopolskie było stać na finansowanie kolei w większym
          > stopniu, niż to robi Szczecin, a jak bedzie to zjamią się trasami
          koszlińskimi.
          >
          Masz stary rację, dziwię się tylko, że nie wszyscy to rozumieją?
          • maj16 Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 11.01.04, 21:20
            Na szczęście nie wszyscy mieszkańcy Szczecinka myślą tak jak tu większość z
            Was. Mam nadzieję, że pomysł z środkowopomorskim nie wyjdzie, choćby dlatego,
            że w Słupsku, gdzie mieszkam, zainteresowanie tym tworem jest niewielkie.
            Dobrze by było, gdyby niezadowoleni z relacji ze Szczecinem znależli inny
            sposób na rozwiązywanie swoich problemów niż wciąganie regionów
            niezainteresowanych, w awanturę z srodkowopomorskim.
            • ewitas Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 15.01.04, 20:05
              maj16 napisała:

> Na szczęście nie wszyscy mieszkańcy Szczecinka myślą tak jak tu większość z
              > Was. Mam nadzieję, że pomysł z środkowopomorskim nie wyjdzie, choćby dlatego,
              > że w Słupsku, gdzie mieszkam, zainteresowanie tym tworem jest niewielkie.
              > Dobrze by było, gdyby niezadowoleni z relacji ze Szczecinem znależli inny
              > sposób na rozwiązywanie swoich problemów niż wciąganie regionów
              > niezainteresowanych, w awanturę z srodkowopomorskim.
              Masz moje poparcie, wstydzę się, że są ludzie w Szczecinku, którzy chcą oddać
              to piękne miasto w lenno Koszalinowi.
              • chrisb004 Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 17.08.04, 14:18
                maj16 napisała:
                > > Na szczęście nie wszyscy mieszkańcy Szczecinka myślą tak jak tu większość
                > z Was. Mam nadzieję, że pomysł z środkowopomorskim nie wyjdzie, choćby dlate
                > go, że w Słupsku, gdzie mieszkam, zainteresowanie tym tworem jest niewielkie.

ewitas napisał:
                > Masz moje poparcie, wstydzę się, że są ludzie w Szczecinku, którzy chcą oddać
                > to piękne miasto w lenno Koszalinowi.

Rany, jacy madrzy ludzie tu pisza. Zainteresowanie w Słupsku jest niewielkie,
                a kto podpisywal sie za na liście ? Sami Koszalinianie ?
                Lenno Koszalinowi ? Ty wiesz chociaz co to znaczy ? Przeciez w lennie Szczecina
                niewiele wiecej dostaniecie.

Jestem z Koszalina i nie zależy mi na tym zeby Urzad Woj byl w Koszalinie czy
                Słupsku czy Szczecinku ! Bo to odleglosc podobna, ok. 70 km i w tym ukladzie
                uklad sil jest podobny.
                A Tak, ani Slupsk nie podskoczy GD ani Kos do Szcz, a co dopiero Szczecinek.
                Moja opinia o wladzach KOS jest niecenzuralna, ale tak jest tez wokolo.
                Dlatego potrzeba nam i nowych pomyslow i nowych umyslow.
                A wy zamiast krytykowac dodajcie cos od siebie.
                Np. jak zostac w obecnym wojewodztwie ale poprawic swoj status.

Chris
        • agaa78 Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 23.02.04, 13:32
          tymon2 napisał:

> tuhanka napisała:
          >
          > > Kiedyś byłam zdecydowanie przeciw, teraz - kiedy widzę, jak Szczecin ma na
          > s
          > > głęboko w poważaniu i w ogóle ich nie obchodzi, co się tutaj dzieje (vide
          > > przekwalifikowanie linii kolejowej Kołobrzeg-Piła na lokalną, skutkiem cze
          > go
          > > zniknął bezpośredni pociąg do Warszawy), popieram ideę środkowopomorską.
          >
          > Ja co prawda jestem z innego regionu Polski, ale też zabiorę głos:
          > Myślisz, że jak powstanie województwo środkowopomorskie to coś się zmieni.
          > Raczej nie władza interesuje się tylko okolicami miast wojewódzkich. Co do
          tras
          >
          > kolejowych to już decyduje Dyrekcja PKP w Warszawie, szczególnie, że wątpię
          aby
          >
          > ubogie województow środkowopolskie było stać na finansowanie kolei w większym
          > stopniu, niż to robi Szczecin, a jak bedzie to zjamią się trasami
          koszlińskimi.
          >
          >
          A dlaczego ma sie nie zmienic? Jak Szczecinek byl w woj. koszalinskim to takie
          polaczenia byly...
          • tuhanka Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 24.02.04, 14:06
            Tak sie sklada, ze Koszalin mialby w swoim interesie utrzymanie jak najwiekszej
            liczby dogodnych polaczen przez Szczecinek. Akurat nie dotyczy to polaczenia do
            Warszawy, ale np. w gre wchodzilaby Bydgoszcz, Torun, Lodz, a przy okazji tez
            Warszawa. Przeciez bardzo duzo podroznych z Koszalina jedzie w strone Pily i
            Poznania. Nie oplaca sie tam jechac inna trasa niz przez Szczecinek. Szczecin
            natomiast nie ma najmniejszego interesu w prowadzeniu tras kolejowych przez
            Szczecinek. Ich pociagi jezdza albo trasa polnocna na wschod, albo na poludnie
            przez Zielona Gore, albo na poludniowy wschod przez Krzyz. W kazdym wariancie
            Szczecinek i cale Pojezierze Drawskie zostaje z boku.
            • agaa78 Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 24.02.04, 15:30
              tuhanka napisała:

> Tak sie sklada, ze Koszalin mialby w swoim interesie utrzymanie jak
              najwiekszej
              >
              > liczby dogodnych polaczen przez Szczecinek. Akurat nie dotyczy to polaczenia
              do
              >
              > Warszawy, ale np. w gre wchodzilaby Bydgoszcz, Torun, Lodz, a przy okazji tez
              > Warszawa. Przeciez bardzo duzo podroznych z Koszalina jedzie w strone Pily i
              > Poznania. Nie oplaca sie tam jechac inna trasa niz przez Szczecinek. Szczecin
              > natomiast nie ma najmniejszego interesu w prowadzeniu tras kolejowych przez
              > Szczecinek. Ich pociagi jezdza albo trasa polnocna na wschod, albo na
              poludnie
              > przez Zielona Gore, albo na poludniowy wschod przez Krzyz. W kazdym wariancie
              > Szczecinek i cale Pojezierze Drawskie zostaje z boku.

Dokladnie tak jak mowisz-jakiekolwiek sa to argumenty (egoistyczne czy nie)-
              beda one prowadzily do lepszej sytuacji Szczecinka
            • andre3b Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 22.07.05, 09:30
              Koszalin bardzo mocno zabiega o to żeby droga nr.11 została przebudowana na
              dwupasmówkę.A jaki interes ma w tym Szczecin?
      • rtvpl Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 20.07.05, 00:34
        tuhanka napisała:

> Kiedyś byłam zdecydowanie przeciw, teraz - kiedy widzę, jak Szczecin ma nas
        > głęboko w poważaniu i w ogóle ich nie obchodzi, co się tutaj dzieje (vide
        > przekwalifikowanie linii kolejowej Kołobrzeg-Piła na lokalną, skutkiem czego
        > zniknął bezpośredni pociąg do Warszawy), popieram ideę środkowopomorską.

Kochanie, ja proponuje zabrać jeszcze nazwę takiej małej lokalnej rozgłosni
        radia publicznego. Mnie Radio Koszalin wali i dotyczy to tylko stolecznych
        ambicji pseudopolitykow z tego grajdoła.
        Proponuje nazwe - o ile KRRiTV utrzyma te 0 słuchalności zaledwie 1,5 proc.
        stacje radiowa, Radio Bałtyk, albo "KO muszek" - od autora kolorowych bazarków.
        • andre3b Re: środkowopomorskie - tak czy nie? 22.07.05, 09:26
          Ludzie !!! Ten gościu ma jakiś problem ze sobą i na wielu forach żałośnie
          pogardliwie wypowiada się o pomorzu środkowym, a szczególnie o Koszalinie.
          Pewnie dostał tam nieźle kiedys w trąbę, ale jak widać chyba za mało...Koleś od
          Radia Koszalin to ty się odwal bo to jedyne radio w regionie, które odróżnia się
          od tej całej papki, którą serwują komercyjne stacje, a jeżeli sugerujesz że
          zajmuje się tylko sprawami Koszalina to chyba kompletnie zgłupiałeś...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka