Dodaj do ulubionych

Ludzkie kości na placu budowy

08.11.08, 08:36
Stosy kości z dawnego cmentarza wydobywają robotnicy robiący wykopy pod
rozbudowywane centrum handlowe w Szczecinku.
www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081105/SZCZECINEK/564861599
Obserwuj wątek
    • funkenschlag Re: Ludzkie kości na placu budowy 12.11.08, 16:11
      Nieoficjalnie dowiedziałem się w Poznaniu, gdzie studiowałem archeologię: wiem, że kilka lat temu, budując centrum handlowe przy wieży muzelanej, wykopano ludzkie kości z cmentarza (m.in. z XIX wieku). Kości te powinny w takim razie podlegać ekshumacji i/lub dokładniejszym badaniom m.in. archeologicznym, a prace budowlane powinny być wstrzymane. Tymczasem, prowadzące wykopy Muzeum z Koszalina, wybrało część kości i przeniosło na cmentarz żołnierzy radzieckich w Bornem-Sulinowie, "dokopując" do obecnego juz grobowca, a budowy nie wstrzymano i zaczęto stawiac fundamenty.
      W du**** się ludziom poprzewracało, przecież wieża Św. Mikołaja była otoczona cmentarzem i nieprawdopodobnym byłoby niznalezienie tam grobów.
      • sibeliuss Re: Ludzkie kości na placu budowy 12.11.08, 17:34
        Ktoś zapłacił, a ktoś tą kasę przyjął.
    • 33qq Re: Ludzkie kości na placu budowy 13.11.08, 19:52
      To wydaje się ciekawsze:
      www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081112/SZCZECINEK/637325132
      informacja dla osób spoza Szczecinka. Podimed to największa i najprężniejsza
      spółka w naszym mieście. Chodziły nawet słuchy o przejęciu przez nią szpitala,
      przejęli część przyszpitalnej przychodni ZOZu. Zaś w borneńskim szpitalu jednego
      dnia przyjmował obecny burmistrz. Sprawa mocno śmierdząca jak się wydaje, ale
      nie takie rzeczy ( co widać po CCC ) spokojnie pokrywają się kurzem.
    • funkenschlag Re: Ludzkie kości na placu budowy 17.11.08, 13:28
      Dodam jeszcze, że kiedy kilka lat temu (będzie już z 10 chyba) remontowano nawierzchnię Placu Wolności, to odkryto pod asfaltem średniowieczną brukowaną ulicę. Oczywiście zamiast wyremontować ten oryginalny bruk, kamienie wybrano i sprzedano do Poznania, gdzie przydał się do remontu ulic w śródmieściu i na Starym Rynku. A nam zafundowano "piękne" betonowe klepowisko. :/
      • sibeliuss Re: Ludzkie kości na placu budowy 20.11.08, 16:34
        Kto za tym wszystkim stoi?
        • funkenschlag Re: Ludzkie kości na placu budowy 21.11.08, 12:44
          Zazwyczaj prace wykopaliskowe w Szczecinku prowadzi Muzeum z Koszalina pod patronaem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i właściwie ten ostatni wydaje wszelkie decyzje (www.wkz.szczecin.pl/ - strona także "zabytkowa").
          • sibeliuss Re: Ludzkie kości na placu budowy 21.11.08, 13:07
            Faktycznie to jakaś żenada.
          • stanislawzerko Re: Ludzkie kości na placu budowy 29.11.08, 14:25
            Chciałbym poinformować, że wysłałem pani konserwator zabytków dwa
            faksy w sprawie sytuacji na placu budowy. W odpowiedzi otrzymałem
            oficjalne pismo, że rzekomo wszystko jest w jak najlepszym
            porządku. Tymczasem znajomy dziennikarz miał duże problemy, by
            znaleźć na budowie jakiegoś archeologa; owszem, archeolog z
            Koszalina pojawiał się, ale nie był tam codziennie. Konsultowałem
            tę sprawę w Urzędzie Ochrony Zabytków w Poznaniu, gdzie
            stwierdzono, ze archeolodzy powinni przez cały czas obserwować
            prace.

pozdrowienia

Stanisław Żerko
            Instytut Zachodni w Poznaniu
            • funkenschlag Re: Ludzkie kości na placu budowy 30.11.08, 19:58
              Same badania archeologiczne też są troche bez sensu, bo powiedzmy, że stawiając budynek musimy wykopać rowy pod fundamenty. Problem polega na tym, że badane archeologicznie są tylko owe rowy i nawet jeśli w takim rowie jest coś ważnego (fragment konstrukcji obronnej, grób itd.), to i tak okolica w okół wykopu nie jest badana - takie mamy prawo i akurat w tym względzie na razie nic nie można zrobić. :/
              Doszły mnie sluchy, że Szczecinek bedzie miał własnego Konserwatora Zabytków. Ktoś coś o tym wie?
              • stanislawzerko Re: Ludzkie kości na placu budowy 01.12.08, 11:58
                Tak, 20 października doszło do spotkania burmistrza Szczecinka z
                Ewą Stanecką, wojewódzkim konserwatorem w Szczecinie. Jak donosi
                szczecinecki "Temat", podczas rozmowy padła propozycja zatrudnienia
                na miejscu w Szczecinku "odpowiedniej osoby", która wydawałaby
                decyzje dotyczące ochrony zabytków "w imieniu wojewody". Podczas
                najbliższej sesji Rady burmistrz Hardie-Douglas ma zaproponować
                radnym uchwałę dotyczącą podpisania odpowiedniego porozumienia.

Materiał o tym zatytułował "Temat" bardzo celnie: "Ochrona, tylko
                przed kim?".
                • aglajaaa Re: Ludzkie kości na placu budowy 02.02.09, 22:49
                  I co dalej z planami powołania Miejskiego Konserwatora Zabytków? Temat padł? Czy
                  może wręcz przeciwnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka