Dodaj do ulubionych

czy mamy sa wykształcone ?

16.10.10, 14:39
Po lekturze artykułu w Twoim Stylu, prezentującym kilka rodzin wielodzietnych, zauważyłam, że prezentowane tam kobiety mają wysokie wykształcenie ( chyba 2 panie po doktoracie, juz nie chce sie mi wracać sprawdzać).
Ciekawe jak jest tu na forum. Moze zechcecie anonimowo zagłosować smile

Obserwuj wątek
    • elsa33 Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 15:01
      Chiyo? Działa ta ankieta? Bo ja dałam odpowiedź to dalej widzę wszędzie zero procent.
    • 3bitt Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 15:04
      Ja zagłosowałam, ale mogę też nie anonimowo. Nie jestem wykształcona (jeszcze tongue_out ) mam tytuł technika i jak na razie licencjat. Mgr będzie kiedyś. Teraz w planach mam jeszcze jednego technika sobie zrobić. Ale na razie mam rok przerwy od szkoły. Doktorat mi nie grozi. smile
    • 3bitt Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 15:06

Mój też się chyba nie dodał.
      • verdana Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 15:30
        Nie wiem, czy się dodał, tez nie widze, ale co mi tam, mogę jawniesmile
        Jestem prof. dr hab. - elegancko, prawda/
        • 3bitt Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 15:38
          Oj bardzo elegancko big_grin
          • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 17:09

Jak wstawiałam to działała, ale teraz i u mnie nie działa. Jeśli ktoś umie naprawić, byłabym wdzieczna wink
            Pytanie postawiłam z ciekawości, zainspirowana artykułem w TS. Jednak, jeśli ktoś chciałby podyskutować, to zapraszam smile Co prawda studiowałam zaocznie, ale w czasie studiów urodziłam dzieci. Często slyszałam od koleżanek, ze za wcześnie sie zdecydowaliśmy, że będzie nam ciężko, ze nigdzie sie nie ruszymy i inne tego typu (opisane również w artykule).
            Od niedawna znowu jestem studentką wink, dlatego temat jest mi dość bliski. Czy teraz mając już dzieci uważacie, ze na własną naukę jest za późno, czy jeszcze można się odważyć ?
            Przy większej gromadce na pewno ciężej wygospodarować czas. Moze są tu mamy studentki, jak sobie radzicie...
            • verdana Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 17:18
              U mnie na wykladach jest mnóstwo mam-studentek. Sporo matek niemowlat czy maluchów mowi, ze dla nich te dwa dni to dni wytchnienia od dziecka i prawdziwy odpoczynek. Te radzą sobie doskonale. Najtrudniej maja mamy starszych dzieci, ktore pracują cały tydzień, mają zjazd co drugą sobote i niedzielę - studia ida im raczej nieźle, ale bardzo narzekają, ze wlaściwie nie znają własnych dzieci. mają dla nich cztery dni w miesiacu. jak dla mnie - to trochę za mało, szczególnie dla przedszkolaków.
              • misiunia761 Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 18:06
                Ja skończyłam dwa kierunki magisterskie, drugie studia kończyłam mając już dwoje dzieci, więc wiem doskonale co znaczy być mamą studiującą. Teraz mam w planach podyplomówkę, ale też za jakiś czas zaczynamy starania o czwartego malucha, więć zapewne znów będę mamą- studentką.
                • andaba Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 18:41
                  Zarówno w TS jak i na forum grupy nie są reprezentatywne - widać to choćby po autorce wątku, której nawet nie przyszła do głowy opcja "zasadnicze zawodowe". A może to dla niektórych równoznaczne z podstawowym? Zresztą co tam, tu na pewno takiej z zasadniczym nie ma...

• chiyo28 andaba 16.10.10, 19:56
                    andaba Założyłam temat pod wpływem impulsu po przeczytaniu artykułu. Gdybym chciała rozdrabniać się ze średnim wykształceniem na podzial wg starego i nowego, to w skład średniego weszło by jeszcze oprócz zawodowego, gimnazjalne, ogólnokształcące i liceum zawodowe. Wbrew pozorom i tego jak łatwo oceniłaś, co mam w głowie znam etapy edukacji w Polsce. Niestety sonda na gazecie przewiduje tylko kilka opcji i nie mozna dołożyć więcej okienek. Nie mam na to wpływu. Ujęłam wszystkie powyższe jako średnie.
                    Twój post jest w takim tonie, jakbyś co najmniej miała zasadnicze zawodowe i poczuła sie urażona, że w ankiecie opuszczono ten poziom.
                    • andaba Re: andaba 16.10.10, 20:31
                      chiyo28 napisała:

> Twój post jest w takim tonie, jakbyś co najmniej miała zasadnicze zawodowe i po
                      > czuła sie urażona, że w ankiecie opuszczono ten poziom.
                      >

A Twoja wypowiedź jest w takim tonie, że mając zasadnicze zawodowe poczułabym sie urażona.

Napisałam to co napisałam dlatego, że moim zdaniem popularniejszy jest podział wyształcenia taki: podstawowe, zawodowe, średnie, wyższe.

• mali-nki Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 21:09
          a tatus moich dziewczynek tez jest profem! Ale chwalipieta jestem! Bo to od niedawna!
        • mali-nki verdana 16.10.10, 21:10
          elegancko sliczniutka! I bardzo sexy!
    • mama_pyzuni Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 20:29
      Jestem magistrem dwóch kierunków, studiowałam na UMCS (W. Politologii i W, Prawa i Adm.). Drugi kierunek kończyłam z półroczną córeczką
      Niestety mimo, że mam dobre wykształcenie, to tak naprawdę nie mam zawodu... Teraz chyba wybierałabym inaczej.
      • przeciwcialo Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 21:59
        I tu jest pies pogrzebany. Lepiej mieć zawód niz kolejne fakultety nie dające zarobic na życie.
    • undomestic_goddess Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 20:44
      Inaczej, a czy wyksztalcenie i jego poziom jest cecha definiujaca jakosc macierzynstwa?

No i probka przedstawiona tu nie jest w zaden sposob probka reprezentatywna.
      • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 21:40
        > Inaczej, a czy wyksztalcenie i jego poziom jest cecha definiujaca jakosc macier
        > zynstwa?
        >
        > No i probka przedstawiona tu nie jest w zaden sposob probka reprezentatywna.

undomestic poziom wykształcenia nie ma nic wspólnego z jakością macierzyństwa i miłosci do dzieci. Wyjaśniłam motywy założenia tematu, ale jakoś nikt nie ma ochoty wypowiedzieć sie wkwestiach:

Czy teraz mając już dzieci uważacie, ze na własną naukę jest za późno, czy jeszcze można się odważyć ? Przy większej gromadce na pewno ciężej wygospodarować czas. Moze są tu mamy studentki, jak sobie radzicie...

W TS tez była niereprezentatywna próbka...
        • undomestic_goddess Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 07:42
          No wiec prosze bardzo. Tak, caly czas sie ucze i zdaje egzaminy. Radze sobie normalnie, dziecko na kolana i sie ucze, a ze czasu mam mniej, to moja nauka musi byc szybsza i efektywniejsza.
    • mamaani1 Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 23:02
      Ja jestem dr hab. ale wielodzietnosc u mnie niewielka, tylko trojeczka. Chyle glowe przed jol5po, co piateczke ma conajmniej i doktorat.
      • andaba Re: czy mamy sa wykształcone ? 16.10.10, 23:16
        mamaani1 napisała:

> Ja jestem dr hab. ale wielodzietnosc u mnie niewielka, tylko trojeczka. Chyle g
        > lowe przed jol5po, co piateczke ma conajmniej i doktorat.

Jak chodzi o dzieciaki chyba jesteś do tyłu smile
        Ja ja tym bardziej podziwiam i nie mogę odżałować, że tak rzadko tu teraz bywa.
    • zuju2 Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 14:03
      To ja - "niereprezentatywna próbka" z TSwink
      Pewnie nie będzie tajemnicą, że rodziny do TS zostały SPECJALNIE wybrane pod kątem wykształcenia. Artykuł miał na celu zmianę stereotypu: "wielodzietni to ludzie nie mający pojęcia o antykoncepcji, niewykształceni, patologia, ze wsi", na "wielodzietni Świadomie decydują się na dzieci, (też mogą być) są wykształceni, nie-patologiczni, także z miast". Taki był zamysł reporterki.
      Pozdrowienia
      • housewife1 Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 18:25
        andaba napisała" > Twój post jest w takim tonie, jakbyś co najmniej miała zasadnicze zawodowe i po
        > czuła sie urażona, że w ankiecie opuszczono ten poziom.
        >A Twoja wypowiedź jest w takim tonie, że mając zasadnicze zawodowe poczułabym sie urażona.

Napisałam to co napisałam dlatego, że moim zdaniem popularniejszy jest podział wyształcenia taki: podstawowe, zawodowe, średnie, wyższe.

Zgadzam się z andabą, smile
        jesli juz zalezało Ci na mniej szczegółowym podziale, to ten powyżej jest najbardziej znany, w roznych ankietach np. potrzebnych do przedskzola, czy szkoły, czy innych instytucji , nikt nie dzieli wykształcenia wyższego na te I-III stopnia, tylko własnie jest ten podział na podstawowe, zawodowe, średnie, wyższe.

a dr. jol5po ma 7 dzieci smile
        • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 19:52
          > jesli juz zalezało Ci na mniej szczegółowym podziale, to ten powyżej jest najba
          > rdziej znany,

i co z tego, ze jest najbardziej znany... czy zawsze trzeba wszystko robić tak jak ktoś ustalił ? Założyłam ankiete taką, jaka mi pasowała i mnie interesowała. W artykule TS były kobiety z tytułami dr (oprócz jednej) i zainteresowało mnie ile mam na forum ma podobne wykształcenie, dlatego podzieliłam jak podzieliłam.
          Myślałam, ze wypowiedzą sie właśnie takie mamy jak jol5po i powiedzą jak one godziły naukę z wychowywaniem dzieci. Zadna sztuka zdobyć średnie wykształcenie i mieć wiele dzieci. Zazwyczaj w szkole średniej z racji wieku uczennic nie spotyka sie kobiet w ciąży (poza drobnymi wyjatkami). Bardziej interesowało mnie wyksztalcenie wyzsze, gdzie zrobienie wszystkich 3 stopni zajmuje jakieś 8 lat. Założyłam wątek z ciekawości, czy są mamy, które na taka edukacje się zdecydowały i czy jest ich tu duzo (po to była ankieta).
          Ankieta i tak nie działa, a ja nie potrafie jej naprawić. Zresztą wiekszą dyskusje wywołał mój podział niż sam temat, którego dotyczył.
          • donkaczka Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 20:07
            a dla mnie Twoj podzial ma sens, i ankieta mi dziala smile
            szkoda ze taki sie offtop zrobil
            • 27agnes72 Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 20:22
              Ja też zrozumiałam o co chodzi w twoim podziale.
              Mam skończoną dwuletnią szkołę policealną. Nie miałam ochoty na dalszą naukę w moim zawodzie- u nas ważniejsze są kursy zawodowe i właśnie robię jeden z nich. Mam trójkę dzieci. Co drugi weekend jadę do szkoły a co drugi do pracy. Dobrze, że w tygodniu zostaje mi trochę wolnego...
              • luxnordynka Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 20:46
                hej, a mi anjieta nie zadziałalasad W kazdym razie wyższe, ale zdobyte przed rodzeniem dziecismile
                • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 20:58

spróbowałam jeszcze raz kliknąć w ankietę (pozwoliłam sobie kliknąć wyższe za luxnordynkę). Mi dzisiaj znowu działa. Jeśli ktoś jest ciekaw wyników, to kształtują sie następujaco:
                  Jakie masz wykształcenie ?
                  podstawowe

0%
                  średnie
                  4
                  11%
                  wyższe I (licencjat)
                  3
                  8%
                  wyższe II (magister)
                  26
                  72%
                  wyższe III (doktor)
                  3
                  8%
                  Głosów: 36
                  • przeciwcialo Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 15:48
                    mnie dodało, ankieta zadziałała.
          • paula.kr2 Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 09:13
            Zdawałam maturę będąc z trzecim dzieckiem w ósmym miesiącu ciąży ( w latach młodości zaraz po szkole średniej nie udało się), ale dopiełam swego (miałam wówczas 32 lata). Teraz jestem na trzecim roku studiów licencjackich. Nie powiem że jest łatwo -bo tak nie jest.Najgorsze są sesje, kiedy naprawdę trzeba się przyłożyć a trójka dzieci( 11, 5 i 3 lata) wcale w tym nie pomaga wink Ale dla chcącego nic trudnego! W przyszłości chciałabym nie poprzestać tylko na licencjacie...
            Więc jak widzicie- MOŻNA!
    • i-t-a Re: czy mamy sa wykształcone ? 17.10.10, 23:24
      W trakcie studiów doktoranckich urodziłam dwójkę dzieci, broniłam się w trzeciej ciąży. Da się smile
      Na pewno nauka wymaga pewnych wyrzeczeń jeśli chce się spędzać czas z dziećmi. Przez pierwsze ponad trzy lata macierzyństwa (II,III, IV i początek V roku studiów) starałam się jak najwięcej być z dziećmi i wtedy praca głównie wieczorami, trochę w weekendy. Opiekunka dochodząca głównie na czas gdy musiałam być na uczelni + kilka godzin, żebym mogła jednak coś więcej zrobić. Jednak w ostatnich miesiącach musiałam się bardziej sprężyć, starszak poszedł do przedszkola, młodsza była 2 dni z babcią i dwa przedpołudnia z opiekunką. I to już było jak dla mnie zbyt wiele czasu bez dzieci. Pociechą było to, że dzięki takiemu układowi, miałam czas sam na sam z każdym dzieckiem.
      Najtrudniejsze dla mnie były weekendy czy popołudnia i decyzje czy iść np z mężem i dziećmi na spacer, jechać do zoo, czy wysłać ich samych i zająć się pracą.
      Mimo wszystko nie żałuję i pewnie już za rok wracam do pracy (choć chętnie zostałabym w domu dłużej, pracując trochę tylko naukowo, ale chyba nie będzie nas na to stać).
    • przeciwcialo Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 15:36
      Oboje mamy wykształcenie wyższe a dzieci troje.
      • mamakacperka-pl Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 16:35
        Witam!
        Co do wątku chiyo to uważam,że jak najbardziej matki powinny inwestować w siebie!!
        Podam na przykładzie własnej osoby. w ciąże zaszłam bardzo młodo ( nie była to wpadka). Urodziłam synka w wieku 18,5 roku! Byłam akurat w 3 klasie technikum ekonomicznego. Owszem przerwałam naukę, ale broń Boże z własnej winy(ale to temat na inna historię). W każdym bądź razie gdy mały skończył roczek poszłam zaocznie do liceum,żeby skończyć. Skończyłam,mature zdałam z 2 letnim dzieckiem,uczyłam się po nocach.. Zaszłam w drugą ciąże. Drugiego synka urodziłam w wieku 21,5 roku. Odchowałam go troszkę i gdy mały miał 17 miesięcy zapisałam się do 2 letniej szkoły policealnej na kierunek technik administracji. Teraz mam 24 lata dwoje dzieci( ponad 5 lat oraz 2,5 roku) jestem w 2 klasie szkoły policealnej,godzę naukę z pracą oraz opieką nad dziećmi i obowiązkami w domu. w przyszłym roku po ukończeniu tej szkoły,zapisuję się z marszu na zaoczne studia z zarządzania.
        Fakt jest taki,że to nie od liczby dzieci zależy ale od charakteru kobiety! Jeśli osoba jest ambitna i chce coś w życiu osiągnąć to i z 8 dzieci dopnie swego!smile
        Pozdrawiam wszystkie Wielodzietne Panie Magistersmile
    • urge Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 16:27
      My mamy oboje z mężem wyższe. Ze znanych mi osobiście rodzin wielodzietnyc (znam kilka) w zdecydowanej większości rodzice są po studiach, większość mam została z dziećmi w domu ale część z powodzeniem łączy pracę zawodową z zajmowaniem się swoją gromadką.
      • kaeman Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 18:29
        Ja mam wykształcenie wyższe (mgr inż.), 3 studia podyplomowe i jestem mamą trzech córeczek.
        Pierwszą urodziłam 8 dni przed obroną pracy magisterskiej - obroniłam się w terminie na ocenę bardzo dobrą. Później kolejne studia podyplomowe, które musiałam zrobić ze względu na pracę zawodową, kolejne ciąże, porody i obrony prac, sesje - wszystko zaliczone w terminach. Uważam, ze dzieci wcale nie stoją na przeszkodzie w studiowaniu, czy pracy zawodowej, a wszystkie mamy wielodzietne radzą sobie o wiele lepiej, są lepiej zorganizowane niż mamy jedynaków, czy te bezdzietne. No oczywiście wsparcie męża jest we wszystkim niezbędne.
        • verdana Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 18:54
          Nie, nie, nie stosujmy stereotypów w żadną stronę. Mamy wielodzietne czasem radza sobie świetnie, a czasem wcale - podobnie jak mamy jedynaków.
          Ja sobie poradziłam i ze studiami doktoranckimi i z praca naukową - dlatego, że to dziedzina którą stosunkowo latwo łączyć z posiadaniem dzieci. Mama jedynaka, pracująca na zmiany, 8 godzin dziennie + dojazd ma na pewno bez porownania trudniejsza sytuację, niz na przyklad ja.
    • mamawif Re: czy mamy sa wykształcone ? 18.10.10, 22:10
      wyższe mgr + podyplomówka
      pracuję (w innym zawodzie niż wyuczony), ale robię to o czym zawsze marzyłam big_grin
      • agasobczak Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 09:48
        A ja robię licencjackie i mam dwójkę dzieci a trzecie w drodze smile Może przy czwartym? będę robić mgr? Chociaż? widzę, że mgr pielegniarstwa mają jakieś odchyły smile)) więc może pozostanę przy skromnym lic?
        - -
        Agnieszka mama Marcysi (wrzesień 2006), Jasia (październik 2008) i... Małego Ktosia (kwiecień 2011?)
        • barbie-torun Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 11:24
          rozdrabniać się ze średnim wykształceniem na podzial wg starego i nowego, to w skład średniego weszło by jeszcze oprócz zawodowego, gimnazjalne, ogólnokształcące i liceum zawodowe. Wbrew pozorom i tego jak łatwo oceniłaś, co mam w głowie znam etapy edukacji w Polsce.
          chyba raczej nie wiesz co piszesz...
          osoba ze średnim wykształceniem zawodowym zdobytym dawniej równa się dzisiejszemu licencjatowi a porównując kogoś ze średnim wykształceniem do osoby po 2-3 letniej zasadniczej zawodówce czy gimnazjum obraziłaś na pewno nie tylko mnie na tym forum
          • kar.ola123 Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 15:16
            zagłosowałam, a oto stan na dziś po moim głosowaniu
            Jakie masz wykształcenie ?
            podstawowe

0%
            średnie
            6
            11%
            wyższe I (licencjat)
            4
            7%
            wyższe II (magister)
            40
            71%
            wyższe III (doktor)
            6
            11%
            Głosów: 56
          • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 16:27
            > chyba raczej nie wiesz co piszesz...

Barbie to raczej Ty powinnaś się dokształcić.
            Po pierwsze to nie było moim zamierzeniem nikogo obrażać. Przeczytaj proszę ze zrozumieniem, bo już wyjaśniłam dlaczego taki, a nie inny podział. Co do Twojego porównania, że dawna szkoła zawodowa to dzisiejsze studia licencjackie, to z całym szacunkiem, ale to Ty nie znasz etapów edukacji.
            „Na drugim szczeblu szkolnictwa średniego zreformowany system edukacji proponuje tylko dwa typy szkół: kończące się egzaminem maturalnym trzyletnie liceum profilowane oraz szkołę zawodową, w której po dwuletnim okresie nauki należy zdać egzamin zawodowy. Reforma przewiduje bowiem likwidację techników i liceów zawodowych. […] Szkolnictwo wyższe zostało zorganizowane dwustopniowo: w przypadku uczelni akademickich pojawiają się trzyletnie studia wyższe pierwszego stopnia zakończone licencjatem oraz dwuletnie, uzupełniające studia magisterskie. Bez zmian pozostały jednolite, pięcioletnie studia magisterskie.” ( cyt. z www.edukacja.q4.pl/oswiata.html )
            Odsyłam również tu:
            pl.wikipedia.org/wiki/Szablon:Etapy_edukacji
            • andaba Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 19:36
              chiyo28 napisała:

Co do Twoje
              > go porównania, że dawna szkoła zawodowa to dzisiejsze studia licencjackie, to z
              > całym szacunkiem, ale to Ty nie znasz etapów edukacji.

Średnia szkoła zawodowa w niektórych zawodach dawała dokładnie takie wykształcenie i uprawnienia jak dzisiejszy licencjat. Tyle że wtedy się to nazywało dyplomem zawodowym, a dziś szumnie licencjatem (który nawiasem mówiąc nie daje nawet połowy doświadczenia zawodowego, jakie dawało liceum zawodowe, ale to już rzecz poza dyskusją).
              Oczywiście dotyczy to nie wszystkich liceów profilowanych, ale tych, które zostały zlikwidiowane całkowicie i zastąpione właśnie licencjatem i zapewne to miała Barbie na myśli. Oraz to, że wrzuciłaś do jednego wora osoby z gimnazjum, zawodówką, maturą i szkołą pomaturalną.

• chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 20:22

Andaba podaj proszę, gdzie pisze, ze szkoła zawodowa w niektórych zawodach dawała dokładnie takie wykształcenie i uprawnienia jak dzisiejszy licencjat.
                Skoro już tak zagłębiliśmy się w temat, to poniżej przedstawiam uregulowanie prawne systemu edukacji w Polsce, który podporządkowuje dane typy szkół do średnich bądź wyższych. Szkoły średnie na kodzie 3, wyższe od 4 wzwyż.
                Zeby było jasne poniższa klasyfikacja jest uregulowana aktem prawnym - ROZPORZĄDZENIEM RADY MINISTRÓW z dnia 6 maja 2003 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Edukacji
                (Dz. U. z dnia 3 czerwca 2003 r.)

Kody poziomów kształcenia (typy szkół)

3 Szkoły ponadpodstawowe, ponadgimnazjalne i artystyczne (dające uprawnienia zawodowe)
                31 Szkoły ponadpodstawowe
                311 Szkoły zasadnicze - ponadpodstawowe
                312 Szkoły średnie ogólnokształcące - licea ogólnokształcące na podbudowie programowej ośmioletniej szkoły podstawowej
                313 Szkoły średnie ogólnokształcące - licea ogólnokształcące na podbudowie programowej szkoły zasadniczej
                314 Szkoły średnie ogólnokształcące o profilu zawodowym - licea techniczne
                315 Szkoły średnie zawodowe - licea zawodowe
                316 Szkoły średnie zawodowe - technika, licea i szkoły równorzędne na podbudowie programowej ośmioletniej szkoły podstawowej
                317 Szkoły średnie zawodowe - technika, licea i szkoły równorzędne na podbudowie programowej szkoły zasadniczej
                318 Szkoły średnie zawodowe - szkoły policealne (bez artystycznych)
                319 Szkoły średnie zawodowe - szkoły pomaturalne (z wyjątkiem kolegiów)
                32 Szkoły ponadgimnazjalne
                321 Zasadnicze szkoły zawodowe
                322 Trzyletnie licea ogólnokształcące
                323 Trzyletnie licea profilowane
                324 Czteroletnie technika
                325 Dwuletnie licea ogólnokształcące uzupełniające
                326 Trzyletnie technika uzupełniające
                327 Szkoły policealne ponadgimnazjalne (bez artystycznych)
                328 Szkoły policealne artystyczne
                329 Szkoły pomaturalne artystyczne
                33 Szkoły artystyczne dające uprawnienia zawodowe
                331 Szkoły artystyczne dające uprawnienia zawodowe, bez kształcenia ogólnego
                332 Szkoły artystyczne dające uprawnienia zawodowe, z wykształceniem ogólnym
                39 Pozostałe szkoły ponadpodstawowe, ponadgimnazjalne i artystyczne (dające uprawnienia zawodowe)
                4 Kolegia
                41 Kolegia nauczycielskie
                42 Nauczycielskie kolegia języków obcych
                5 Wyższe studia zawodowe lub studia wyższe kończące się uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata lub inżyniera:
                51 w wyższej szkole zawodowej
                52 w szkole wyższej
                6 Studia magisterskie w szkole wyższej:
                61 jednolite studia magisterskie (równorzędne)
                62 uzupełniające studia magisterskie
                7 Szkoły wyższe lub inne jednostki organizacyjne posiadające uprawnienia do prowadzenia studiów podyplomowych
                8 Szkoły wyższe lub inne jednostki organizacyjne posiadające uprawnienia do prowadzenia studiów doktoranckich
                • andaba Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 20:35
                  chiyo28 napisała:

>
                  > Andaba podaj proszę, gdzie pisze, ze szkoła zawodowa w niektórych zawodach daw
                  > ała dokładnie takie wykształcenie i uprawnienia jak dzisiejszy licencjat.

Nie wiem gdzie pisze, popytaj na przykład pielęgniarek - jaką szkołę skończyły te 40-letnie, a jaką te 25-letnie. I jakie mają wykształcenie, uprawnienia, tytuł, zakres obowiązków.
                  • chiyo28 Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 20:51
                    > Nie wiem gdzie pisze

Pisze w rozporządzeniu, które przytoczyłam. Dlatego trzymajmy się tego, co prawnie ustanowione.
                    Póki co prawo stanowione jest znacznie poważniejszym wyznacznikiem prawidłowości danej tezy niż opinie pielęgniarek, tudzież innych grup zawodowych.
                    • andaba Re: czy mamy sa wykształcone ? 19.10.10, 21:02
                      Nie chodzi o opinie, ale o tytuł zawodowy i uprawnienia.
                      • barbie-torun Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 09:49
                        chiyo i andaba> obie macie racje co do stopniowania wykształcenia dzisiaj i dawniej
                        ja kończyłam Liceum Ekonomiczne juz 20 lat temu
                        i z tytułem technika można było znależć pracę wszędzie (administracja, ksiegowość, urzędy państwowe)
                        bo pracodawca wiedział, że przyjmuje pracownika o odpowiednich kwalifikacjach

PS. dziewczyny po LE pamiętacie książkę do III klasy jezyka niemieckiego "Handel und Wandel"? smile
                    • agasobczak Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 11:28
                      Tu sie odezwę - nie ma na razie różnicy pomiędzy pielęgniarkami z lic a bez - jedyna róznica i to też która można obejść że lic może być oddziałową. Zakres uprawnień nie rośnie wraz z mgr a raczej z robieniem specjalizacji. Już na pewno nie ma różnicy pomiędzy pielęgniarką z 40 letnim stażem a 25 letnim. Mają te same uprawnienia. Co innego zdobyty staż. Ale... to wszystko może się zmienić za kilka lat. Na razie nie ma obowiązku robienia lic ani mgr. Chyba że to wszystko się zmieni i na większą skalę powstanie stanowiska opiekuna medycznego. Za granicą to inna bajka ale mówimy tu o Polsce.
                      Dla mnie lic jak na razie to tylko około 200 zł więcej do pensji. Nic więcej. Specjalizacja daje mi więcej uprawnień.
                      • przeciwcialo Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 15:56
                        Nie ma obowiązku robienia licencjatu ale tez nie mozna inaczej zdobyc zawodu pielęgniarki czy połoznej jak ukończenie studiów licencjackich. Mgr to dowolność. Urpawnień nie przybedzie pielegniarkom bo lobby lekarskie jest za mocne, oni straciliby kasę. No chyba ze powstanie zawód pomoc pielęgniarki jak na zachodzie.
                        • agasobczak Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 16:06
                          Od kilku lat są studia zawodowe lic a ja mówię o tych pielęgniarkach o których pisałaś z 40 i 25 letnim stażem - tam nie ma na razie obowiązku robienia lic
                        • agasobczak Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 16:08
                          Od kilku lat są studia zawodowe lic a ja mówię o tych pielęgniarkach o których pisałaś z 40 i 25 letnim stażem - tam nie ma na razie obowiązku robienia lic. W uprawnieniach nie chodzi o zabranie lekarzom pracy sad a opiekun medyczny już istnieje ale nie na wielką skalę.
    • tylko_mama Re: czy mamy sa wykształcone ? 20.10.10, 14:23
      Ja się dopisałam i u mnie działa. Mam magisterskie i marzy mi się MBA (ale tego nie udźwignę finansowo), więc chociaż na przyszły rok planuje podyplomówkę.
      • bkoniecz Re: czy mamy sa wykształcone ? 26.10.10, 12:34
        Dopisałam się i nie działasad Ale, mam magistra i MBA. MBA kończyłam z mega brzuchem a dyplom odbierałam z 2 miesięcznym młodym. Zastanawiam się jeszcze nad kolejnymi poodyplomowymi, ale może jak się najmniejsze (3-cie) troche odchowa. Bo przy mojej pracy nie bycie w domu w weekendy = nie widzenie się z dziećmi. Ale przyznam, ciągnie mnie... może nie na doktoranckie ale na podyplomowe...
    • karmelek37 Re: czy mamy sa wykształcone ? 26.10.10, 13:31
      Kurcze, podziwiam, niektóre z Was i nie tylko dlatego, że umiecie pogodzić to wszystko organizacyjnie, bo akurat to jestem w stanie sobie wyobrazić, ale że znosicie to psychicznie. Ja jak nie widzę któregoś z moich dzieci parę godzin to tęsknię na potęgę i mam poczucie, że muszę to jakoś nadrobić.
      Sama jestem 2 razy mgr + podyplomowe, ale ja podzieliłam sobie życie tak, że był czas na naukę a teraz jest czas na dzieci (troje, pierwsze urodziłam mając 35 lat!). Chcę jeszcze zapisać się do szkoły na 2 lata ale jak najmłodszy będzie miał przynajmniej z rok i uniezalezni sie od mojego mleka. Chociaz nie wiem kidy to bedzie bo ostatnio cos o czwartym ni moge przestac myslec wink. W kazdym razie albo praca albo szkola, bo jesli zawale weekendy to choc w tygodniu musze byc cala dla malych.
      • magdak_1977 Re: Karmelek 26.10.10, 13:50
        Tez tak mysle jak TY. Dla mnie psychicznie byloby to trudne do pogodzenia. Dlatego zakonczylam na mgr, choc bardzo mi sie marzyly studia doktoranckie. Za to moj maz wciaz sie doksztalca, zdaje dodatkowe egzaminy i to nie byle jakie. Ale on i tak caly dzien poza domem, wiec jakby koncentracja wokol pracy i rozwoju jest.
        • modrooczka Re: Karmelek 28.10.10, 22:11
          Zagłosowałam, wyrzuciło mi wyniki:
          *
          o
          podstawowe
          0%
          o
          średnie
          9
          11%
          o
          wyższe I (licencjat)
          4
          5%
          o
          wyższe II (magister)
          60
          74%
          o
          wyższe III (doktor)
          8
          10%

Głosów: 81

• chiyo28 Re: Karmelek 29.10.10, 09:08
            modrooczka dzięki za aktualizację smile
            Całkiem ładne wyniki nam wyszły. Wychodzi na to, że forumowe wielomamy są statystycznie dobrze wykształcone.
            • modrooczka Re: Karmelek 29.10.10, 13:37
              A gdzie profesorowie w statystyce? Bo verdana jest belwederskim profesorem i by nam ładnie podniosła ogólny poziom wink
            • magdak_1977 Re: Karmelek 29.10.10, 14:28
              Raczej sie nie spodziewalam, ze wyjdzie przewaga wyksztalcenia podstawowego - po prostu nie sadze, by matki rodzin wielodzietnych z malych wiosek pisywaly wiele na forum, jakimkolwiek ( nie chce tu obrazic nikogo z wiosek, po prostu taki fakt)
              • chiyo28 Re: Karmelek 29.10.10, 16:44
                przecież taki wątek to tylko zabawa smile równie dobrze mogła wyjść przewaga średniego. Mnie najbardziej ciekawiło ile mam ma doktorat (miało to zwiazek z artykułem w TS, bo od niego wszystko sie zaczęło).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka