basha 04.03.11, 09:44 hej Myślimy o zakupie odpowiedniego auta, kierujemy się bezpieczeństwem dzieci z tyłu. Jakie auto ma kanapę na 3 uczciwe miejsca. Mam na myśli trzy miejsca z takimi samymi pasami a nie jakimś pseudo - biodrowym. Doradzicie coś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viewiorka Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 09:48 peugot 307, ale 3 foteliki za cholerę nie wlezą. Znaczy wlezą dopóki najmłodsze jeździ w 0-13, potem za chiny. Skoda octawia jest dość szeroka. Dalej nie wiem, sama jestem w trakcie poszukiwania większego auta (mam 307). Póki co znalazłam fiata miltiplę, teściowie mają berlingo i też wydaje się spory. pozdrawiam Odpowiedz Link
basha Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 10:14 Viewiorka, my mamy oktawię kombi, kanapa wąska, w środku twarde miejsce z pasem biodrowym, własnie większość aut rejestrowanych na 5 osób tak ma. jestem ciekawa czy istnieją normalne osobówki , które mają trzy wygodne miejsca w tyłu, a nie są vanami. Odpowiedz Link
viewiorka Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 10:44 moze alezy od rocznika? Sasiedzi maja octawie i ma 3 normalne pasy z tyłu. Ale nie wiem jaka szerokosc kanapy i nie wsadzalam tam 3 fotelików... Odpowiedz Link
mag2004 octavia 01.04.11, 11:26 witam jeżdzę Octavią I a mąż Octavią II - jest nieco szersza z tyłu; mamy foteliki 2x Romer kid (15-36kg) i Graco z bazą 0-13kg - w tym układzie 3 z tylu nie wchodzą; w pon będę miała zamiast Graco - Romer Eclipse (9-18kg) - podobno najwęższy z tej grupy wagowej, liczę, że wejdzie z tyłu...jak nie do mojej to może chociaż do męża...dam znać jak przymierzę. pozdrawiam, Odpowiedz Link
mag2004 Re: octavia - 3 foteliki z tyłu 05.04.11, 20:59 nie wiem czy komuś się przyda, ale w Octavii I mieści się zestaw Romerów - 2xKid oraz Eclipse; na tylnej kanapie oczywiście pzdr. Odpowiedz Link
krzysiowa_mama Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 11.03.11, 10:02 Są są! Moi rodzice mają Xarę Picasso - trzy niezależne miejsca z tyłu, dużo miejsca, no sama wygoda! Odpowiedz Link
patka05 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 15:16 Octavia może i wizualnie jest szeroka, ale ma tak wyprofilowaną kanapę że 3 foteliki za Chiny Ludowe tam nie wejdą. Niestety, czeka nas przez to zmiana auta Odpowiedz Link
jowitaiczterykoty Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 11:10 kia ceed wchodzą 3 foteliki 9-18kg Odpowiedz Link
grzemoni Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 11:56 Hyundai i30CW kombi spokojnie wchodzą 3 foteliki Odpowiedz Link
magdak_1977 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 12:29 My jezdzilismy astra kombi i bylo dosc wygodnie, jak na samochod tej klasy oczywiscie. Bagaznik duzy i to mialo znaczenie. Ale teraz, odkad przesiedlismy sie do forda galaxy ( sharana) uwazam, ze nie mozna nawet porownywac komfortu jazdy pazazerow w mini vananach i zwyklych osobowkach - plaska podloga, siedzenia lotnicze - naprawde jezdzi sie swietnie. Niedlugo zapelnimy nasz samochod na maxa i bedzie trzeba szukac czegos wiekszego, bo juz bagaznika nie starczy Odpowiedz Link
chubus Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 13:01 wczoraj M mi zamówił peugeot 5008.na tylna kanape wchodza dwa foteliki 18-36 plus 9-18 bez problemupasy ma normalne z tyłu.a czwarty fotelik czyli najmłodszego i tak mam zamiar na poczatku wozic na przednim siedzeniu. Odpowiedz Link
dzela-226 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 15:49 Renault Megane Scenic.Polecam. 2x fotelik 9-18 i kombo do 36 kg dla 6-latka.Spoko Odpowiedz Link
hanna26 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 16:34 KIA karens Są trzy oddzielne siedzenia z normalnymi pasami. Oczywiście trzy foteliki wchodzą bez żadnego problemu. Odpowiedz Link
kaka73 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 19:07 Ford galaxy mega wygodny, mało pali, duży z tyłu 3 osobne siedzenia a w dodatku 7 osobowy. Odpowiedz Link
martiks Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 20:16 mamy Dacie Logan MCV, trzy foteliki spokojnie sie z tyłu mieszczą - jets też jeszcze jedna kanapa, ale nie uzywamy, więc mamy fajny, duży wygodny bagażnik Odpowiedz Link
agni71 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 21:42 Mamy Volvo V70 (kombi) i trzy foteliki mieszczą się z tyłu. Wczesniej jeżdzilismy Renault Megane kombi i nie dało rady z tyłu zamontowac trzech fotelików. Odpowiedz Link
bratnig Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 13.03.11, 15:51 V70 to stricte rodzinne auto więc tych udogodnień dla wspólnych , wieloosobowych wypadów ma sporo. Odpowiedz Link
login_znany_moderatorowi_forum Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 15.03.11, 00:13 bratnig napisał: > V70 to stricte rodzinne auto Rozumiem wymogi marketingu, ale europejski model rodziny to co najwyżej 2+2... Odpowiedz Link
agni71 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 16.03.11, 23:00 > Rozumiem wymogi marketingu, ale europejski model rodziny to co najwyżej 2+2... Dla rodziny 2 + 2 tez sie świetnie nadaje Odpowiedz Link
donkaczka Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 31.03.11, 08:58 tak, jest to tak rodzinne auto, ze nie ma opcji wylaczania poduszki powietrznej z przodu, nawet w serwisie - albo wylaczaja wszystkie, albo wcale.. Odpowiedz Link
bornholmka Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 04.03.11, 23:33 Berlingo Duzy, wysoki,duzy bagaznik, szeroka kanapa,pasy "uczciwe".Jestem bardzo bardzo zadowolona.Polecam Odpowiedz Link
login_znany_moderatorowi_forum Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 05.03.11, 00:41 Trudno jednoznacznie określić model, bo wiele zależy od rocznika. Np. w sharanach itp pasy trzypunktowe na środkowym siedzeniu pojawiają się ok 2002 roku, choć można spotkać egzemplarze sporo młodsze z pasem biodrowym. Przerabialiśmy to szukając samochodu dla siebie. Są też takie w których pasy trzypunktowe były od chwili wprowadzenia modelu na rynek Do tych drugich należą np. renault kangoo czy fiat multipla. Obydwoma jeździliśmy i mogę polecić. Druga nie mniej istotna kwestia to szerokość i wyprofilowanie kanapy. Kluczowe jest przede wszystkim czy i na ile tylne nadkola "wchodzą" w kanapę. Bardzo dobrze sprawdzają się tu samochody typu kangoo czy berlingo z praktycznie płaską kanapą. Bardzo stabilnie można umocować 3 zabudowane foteliki (w kangoorze woziliśmy bez problemu trzy foteliki 0-18kg). W wielu osobówkach środkowe siedzisko jest w zasadzie składanym podłokietnikiem i jest wypukłe. Chyba lepiej byłoby podać jaki model i z jakiego rocznika wam potencjalnie odpowiada i wtedy weryfikować czy ma dość miejsca i pasy (choć i tak przed zakupem lepiej przymierzyć). Odpowiedz Link
aniasia Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 05.03.11, 09:34 Citroen Picasso - trzy foteliki zapinają się bez problemu, w tym jeden niemowlęcy Odpowiedz Link
i-t-a Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 05.03.11, 20:24 VW Touran, szczerze polecam. Odpowiedz Link
kamienna5 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 06.03.11, 22:29 Renault Espace - trzy osobne siedzenia, każdy z uczciwym porządnym pasem bezpieczeństwa. Wchodzą 3 foteliki. Odpowiedz Link
chrust5 Re: volvo v40 14.03.11, 21:38 Taaa, istnieje spora szansa, ze skoro V40, to np. V70 rowniez . Ale nie testowalam, wiec nie gwarantuje. Odpowiedz Link
stuntman-mark Re: volvo v40 31.03.11, 00:39 praktycznie każdy model szwedzkiego producenta moglibyśmy podać jako przykład Odpowiedz Link
coliander Citroen 4 grand picasso i peugeot 5008 10.03.11, 21:33 My mamy citroena, ale dlugo nie moglam sie zdecydowac kanapy maja wrecz identyczne ale jakos deska rozdzielcza bardziej mi sie podobala Odpowiedz Link
basha Re: Citroen 4 grand picasso i peugeot 5008 11.03.11, 08:45 A ktoś ma volkswagena sharana lub renaulta espace? Mąż zastanawia się nad tymi autami. Opcja dwóch dodatkowych siedzeń by się przydała. Nie wiem co on kombinuje Odpowiedz Link
patka05 Re: Citroen 4 grand picasso i peugeot 5008 11.03.11, 11:41 Jest jeszcze nowy van, chevrolet orlando: www.chevroletorlando.pl/ atrakcyjny cenowo, ale nie miałam okazji widzieć go jeszcze na żywo. Odpowiedz Link
login_znany_moderatorowi_forum Re: Citroen 4 grand picasso i peugeot 5008 11.03.11, 11:54 W sharanie pas trzypunktowy jest gdzieś od 2002 roku, ale nie we wszystkich. W espace od początku produkcji. Odpowiedz Link
owianka Re: Citroen 4 grand picasso i peugeot 5008 12.03.11, 17:33 Ależ nie, starsze Espace nie mają wszystkich pasów 3-punktowych, co widać dokładnie np. tu: allegro.pl/sliczny-espace-2-0b-klima-alus-7-foteli-oplacony-i1483560488.html Odpowiedz Link
owianka Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 12.03.11, 17:35 Tradycyjnie polecam Fiata Multiplę - przestronną, wygodną, z tyłu 3 fotele, a każdy na osobno regulowane (lub składane) oparcie. Odpowiedz Link
majusia198273 ford focus 16.03.11, 18:46 Witam, ford focus (kombi z 2003r.) na pewno ma 3 pełnowymiarowe pasy na tylnej kanapie Odpowiedz Link
alema Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 16.03.11, 21:21 Mamy trójkę małych dzieci i świetnie nam się sprawdza Xsara Picasso. Bez problemu mieszczą się trzy foteliki a dzięki temu, że samochód jest dość wysoki to upchnięcie pociechy do środkowego fotelika jest dość proste. Poza tym ma duży bagażnik Odpowiedz Link
gabriela1999 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 11.04.11, 19:36 VW Sharan najlepiej wersja Family bo ma już zamontowane foteliki w tylnych siedzeniach. Jak dla mnie komfort prowadzenia nawet w 8 miesiącu ciąży dzięki wysokim fotelom, nie potrzebuję żadnego adaptera do pasów. Super! Odpowiedz Link
anna-pia Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 19.04.11, 02:56 Opel Zafira Skoda Roomster Odpowiedz Link
kamilsnake Audi A6 c5 kombi 12.01.15, 13:01 Trzy niezależne trzypunktowe pasy z tył i wielgachny bagażnik Odpowiedz Link
eva29 Re: Audi A6 c5 kombi 13.01.15, 09:44 My mamy renault Megane scaenic i polecam bardzo. Trójka bez problemu się mieści. Odpowiedz Link
alki_80 Re: Audi A6 c5 kombi 16.01.15, 00:02 Citroen C4 grand picasso do bagażnika wchodził x-lander i druga spacerówka Odpowiedz Link
julit.a Re: Audi A6 c5 kombi 29.01.15, 07:35 Kia Carens. Niby Van, ale tego nie widać... Odpowiedz Link
annaau Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 30.01.15, 19:58 Ja mam octavie, trzy normalne pasy, ale z 3 fotelikami bardzo ciężko, dopnie się, ale któryś fotelik zazwyczaj trochę krzywo i ogólnie ciasno. Odpowiedz Link
thea19 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 15.02.15, 12:22 i tak byc absolutnie nie powinno. zadnen samochod z segmentu c - d nie zmiesci 3 fotelikow w sposob bezpieczny. do tego powinny byc nie tylko 3 pasy a 3 osobne fotele czyli vany najmarniej. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 18.02.15, 11:09 To zależy też od fotelików, trzeba dopasować. W Zafirze mieściłam 3 foteliki, ale kupując dwa boczne dopasowałam je do środkowego. Odpowiedz Link
thea19 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 18.02.15, 11:49 zafira jest na plycie z astry - slabo. jakie masz fotele i jak zamontowane? Odpowiedz Link
anna-pia Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 18.02.15, 13:48 Miałam Piszę z pamięci, stąd brak szczegółów. Najpierw pośrodku był fotelik niemowlęcy na bazie (baza przypinana pasami - fotelika bez bazy nie dawało się wyjąć, jeśli dzicko było w środku), boczne dwa identyczne Casualplay, takie 0-25 kg. Potem pośrodku wylądował Casualplay 0-25, a po bokach dwa Concordy do 36 kg. Ciasno było, ale wszystkie foteliki siedziały porządnie, bez przekrzywień, dało się przypiąć bez problemów. Kupując Concordy pojechałam do sklepu mając zamontowany Casualplay pośrodku i sprzedawca dopasował foteliki boczne do samochodu i Casualplaya. Nie każdy chce/może kupować dużego vana. Odpowiedz Link
thea19 Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 19.02.15, 09:24 jak sie zaklada rodzine, to auto powinno byc dostosowane do pasazerow a nie odwrotnie. owszem, ludzie jezdza popierdolkami 2drzwiowymi i pozniej cuduja z fotelem ale nie o to przeciez chodzi. i ile przecietne auto miesci normalnie 2 fotele, tak z 3 jest bardzo duzy problem bo dopychanie ich drzwiami to nie jest rozwiazanie. kazdy fotel musi byc zainstalowany bezpiecznie czyli m.in stabilnie. pomijam to, ze foteliki powinny byc porzadne a nie marketowy zlepek styropianu albo podkladki. mam samochod z segmentu d - niby duzy a z tylu normalnie wejda tylko 2 fotele a po srodku podlokietnik z dziurami na kubki. w innych jest podobnie. wniosek jest taki: duza rodzina = jeszcze wiekszy samochod Odpowiedz Link
anna-pia Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 19.02.15, 14:36 Mogę tylko potaknąć Tym bardziej, że ze względu na rosnące dzieci zmieniłam Zafirę na większy samochód... Odpowiedz Link
ania-stys Re: Jakie auto ma trzy uczciwe pas z tyłu 17.02.15, 09:56 Citroen c4 picasso ma z tyłu trzy oddzielne siedzenia,wszystkie z normalnymi(tzn nie biodrowymi) pasami. Spokojnie mieści się nam trójka dzieci w fotelikach. Odpowiedz Link