atwar1 22.08.12, 21:47 Dotyczy oczywiście odzin wielodzietnych: [url=http://www.rzecznikrodzicow.pl/zwrot-za-podreczniki]Szczegóły tutaj[/url] Ja niestety nie kupiłam już podręczniki i nie wzięłam za nie faktury ale może ktoś z Was jeszcze skorzysta Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atwar1 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 22.08.12, 21:48 Coś link nie wyszedł więc jeszcze raz: http://www.rzecznikrodzicow.pl/zwrot-za-podreczniki Odpowiedz Link
agasobczak Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 23.08.12, 07:39 Nie za bardzo rozumiem co to znaczy bez względu na dochód Odpowiedz Link
eps Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 23.08.12, 08:29 w skócie jeśli masz masz przynajmniej 3 dzieci to możesz się starać o dofinansowanie do podręczników dla każdego dziecka oprócz tego które będzie teraz w 1 klasie. Na dzieci w 1 klasie podstawówki obowiązuje tylko kryterium dochodowe. Bez względu na dochód to znaczy że czy masz 300 żł na osobę w rodzinie czy 3000 to o refundacje możesz się starać jeśli masz 3 i więcej dzieci. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 23.08.12, 19:37 Szkoda że teraz dopiero mówią o tym. Pewnie małokto bierze faktury, ja przynajmniej nie brałam. Odpowiedz Link
andaba Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 23.08.12, 21:06 To dotyczy tylko uczniów klas 1-3, w tym roku dodatkowo klas czwartych i pierwszej policealnej (od kilku lat refundację ma ten sam rocznik - od pierwszej gimnazjalnej). To jest od kilku lat, tylko głownie korzystają osoby z dochodem poniżej 351 zł, ale istotnie we wniosku są "inne uzasadnione okoliczności". Przeważnie wnioski były dostępne w czerwcu, w tym roku nie... Odpowiedz Link
dragonia Oświadczenie jeśli nie paragon 24.08.12, 07:51 Jeśli nie ma paragonu z tego co piszą może być oświadczenie o zakupie: Jak informuje MEN ,,dowodem zakupu podręczników jest faktura VAT wystawiona imiennie na ucznia, rodzica, prawnego opiekuna lub rodzica zastępczego, a także rachunek, paragon lub oświadczenie o zakupie podręczników. W przypadku oświadczenia o zakupie podręczników należy podać informację o rozliczeniu wydatków tylko w ramach omawianego programu''. Odpowiedz Link
tajmk Re: Oświadczenie jeśli nie paragon 24.08.12, 22:48 czyli jak dziewczyny można iśc do dyrektora szkoły - bez zaswiadczenia o zarobkach z prośba o dofinansowanie podreczników? Mając 3 dzieci. A jeżeli moje dzieci bedą w klasach 1 i 4 to dostanę dofinansowanie tylko na starsze dziecko? - bez zaświadczeniA O ZAROBKACH????? Odpowiedz Link
mag2004 Re: Oświadczenie jeśli nie paragon 24.08.12, 23:32 hej, no właśnie też się zastanawiam jak - mam akurat 1kl i 2 kl podstawówki-nie spełniam kryterium dochodowego, więc rozumiem, że o ew. dofinansowanie mogę ubiegać się dla starszego, no i tak sobie myślę, że może warto dołączyć jakieś xero aktów ur - no niby ten dyrektor skąd ma wiedzieć, że ja wielodzietna...(najmłodszy 2latek) pzdr. Odpowiedz Link
monia111175 Re: Oświadczenie jeśli nie paragon 25.08.12, 16:09 hej dziewczyny,jestem tu nowa jeszcze się nie przywitałam,zaraz to uczynie Ale do rzeczy,czyli co dowiedziałyście się coś wiecej z tym dofinansowaniem??? ja mam trojke dzieci,najstarsza dwójka--zaczyna liceum i technikum,dzwoniłąm do szkoły jednej i drugiej i tak naprawde nic konkretnego się nie dowiedziałam. Jedna nauczycielka kazałą w ciemno skłądac wniosek. A jak to dokłądnie jest jak np.włąsnie dwójka zaczyna pierwszą klase ponadgimnazjalną??? Odpowiedz Link
anna335 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 29.08.12, 16:47 bylam w tej sprawie dzis w MOPsie oraz u dyrektora szkoly w mojej miejscowosci. MOPS nie ma z tym nic wspolnego, ale w sekretariacie dano nam odpowiedni formularz i potwierdzili, ze tak nawet bez spelniania kryterium dochodowego mozna otrzymac dofinansowanie do podrecznikow. U nas tylko w szkole podstawowej to jest I-IV kl. Trzeba zlozyc formularz, oswiadczenie o zarobkach i o przychodach jesli prowadzi sie dzialalnosc. Poza kryterium dochodowym tylko 5% mieszkancow moze otrzymac dofinansowanie, a termin przynajmniej u nas jest do 5 wrzesnia Odpowiedz Link
eps Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 30.08.12, 17:57 no to on jest chyba z patologii bo w ustawie nic na ten temat nie ma. Odpowiedz Link
anna335 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 31.08.12, 19:58 dzisiaj poszlam zlozyc wniosek i mi pani sekretarka powiedziala, ze jak nie doniesiemy danych o dochodach to nie dostaniemy dofinansowania Moim zdaniem, jesli nie staramy sie o pomoc z powodu kryterium finansowego to nie musze im dawac na pismie ile zarabiamy i nie chce tego robic. I nie zrobie, najwyzej nie otrzymamy tej dotacji. Odpowiedz Link
sonix73 a co z zerówkami? 30.08.12, 23:49 czy je takze obejmie dofinansowanie? a gimnazjum? wiecie jak to jest? i dlaczego 5 i 6 klasa sie nie łapią? a pierwszaki? dziwne... Odpowiedz Link
andaba Re: a co z zerówkami? 31.08.12, 11:32 Zerówka nie. Pierwsza klasa się łapie, ale dla niej jest wyższe kryterium dochodowe. Czwarta klasa sp i pierwsza ponadgimnazjalna łapią się dlatego, że są pierwszymi rocznikami idącymi nową podstawą programową, więc wszystkie książki trzeba kupić nowe - nie ma możliwości odkupienia. Odpowiedz Link
goska81-gryfino Re: a co z zerówkami? 31.08.12, 20:18 Ja spróbuję złożyć dla I i IV klasy. W pierwszej klasie przekraczamy kryterium, niewiele, ale jednak, a w czwartej spróbuję bez kryterium dochodowego. Nie dostanę, to nie dostanę. Na książki poszedł prawie 1000zł, przy czym parę książek najstarszy syn (V klasa) kilka podręczników ma po starszych kolegach. Koleżanka mieszkająca w Norwegii jak się dowiedziała, że my tyle na książki musimy wydawać, to się za głowę złapała. Ona miała do kupienia piórnik, kapcie i plecak. Książki, bloki itp dostają w szkole. A nam łaskawie mogą, choc nie muszą pomóc w zakupie podręczników oddając od 180 do 260zł. Kpina. Odpowiedz Link
dzieciata.renata Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 31.08.12, 22:22 Słyszałam o tym przepisie już w zeszłym roku, ale mi to nic nie daje. Szkoda, że nie łapią się na to szóstoklasiści i gimnazjaliści, na podręczniki dla nich niestety trzeba wydać dużo kasy, więc zawsze jakaś pomoc byłaby ulgą. Odpowiedz Link
monia111175 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 01.09.12, 00:05 no na gimnazjum w zeszłym roku na jednego poszło mi ponad 450 zł ale teraz do liceum wychodzi za komplet 670 zł,tyle samo do technikum Odpowiedz Link
agusia324 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 16.09.12, 15:33 heh, my niestety się nie załapaliśmy - dziewczyny w klasie I i V SP najgłupsze jest dla mnie to, że zaświadczenie o dochodach wołali od nas za rok.... 2010!!! paranoja kompletna mimo, że obecnie mamy problemy finansowe i nie przekraczamy kryterium dochodowego to i tak nic nie dostaniemy bo jakiś debil takie wymyślił przepisy... faktury wszystkie mam i co z tego? mogę je sobie powiesić na ścianie w ramki Odpowiedz Link
asia-ch Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 16.09.12, 16:56 Też nie dostaliśmy. Oczywiście trzeba było donieść zaświadczenie o zarobkach. Ja nie doniosłam, bo uważam, że w tym przypadku nie trzeba. Ustawa ustawą, a życie życiem. Odpowiedz Link
basha Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 16.09.12, 19:49 przepisy są absurdalne, bo co to za akcja z wyższym progiem dochodowych dla rodziców klas pierwszych. Jeśli jest zwrot za podręczniki dla rodzin wielodzietnych to powinien dotyczyć rodziców dzieci szkolnych z wszystkich klas do określonej kwoty. W przyszłym roku wybiorą sobie rodziców dzieci w klasie drugiej, bo taki mają kaprys, paranoja to nasze ustawodawstwo. A u Ciebie Asiu niesłusznie wymagali zaświadczenia o dochodach. Mogłaś im przynieść ustawę do przeczytania. U mnie w szkole przyjęli bez problemu. A pieniądze mają wypłacać do końca listopada, także spokojnie jeszcze nie wiadomo czy dostaniecie czy nie Odpowiedz Link
laleczkamajeczka Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 17.06.14, 20:00 Czy orientujecie się jak będzie w tym roku? Odpowiedz Link
kleo881 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.06.14, 14:00 Chyba tak samo. Z tego co pamietam dyr ma ok 5 % srodkow na cele inne niz dochodowy. Odpowiedz Link
dido_dido Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.06.14, 17:06 www.men.gov.pl/index.php/aktualnosci/wizyty-krajowe-i-zagraniczne-ministra/1118-wyprawka-szkolna-w-2014-r skrzyszow.pl/wp-content/uploads/2014/06/Wyprawka-szkolna-2014-r..xls Czyli chyba tak, program będzie kontynuowany Odpowiedz Link
kleo881 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.06.14, 21:25 No dobra, to teraz tak z drugiej strony ... Brac czy nie brac? wstyd czy nie wstyd, w tym sensie ze tam rzeczywiscie jest ta wielodzietnosc w kontescie naglych zagrozen itp., a nie czysto jako pozycja wielodzietnosc. Odpowiedz Link
lodziazero Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.06.14, 23:21 byłam dzisiaj w szkole zapytac sie o to dofinansowanie. panie w sekretariacie nie do konca wiedziały a wlasciwie nie wiedziały. odesłały mnie do pani pedagog (dlaczego nie wiem). ale poszłam do pani pedagog, ktora powiedziala mi ze to zaszłość jakas ze to u pedagog sie składa. ale wracajac do tematu w tym roku nie wiedza jak to bedzie. jeszcze nie wiedza. zaproponowała wziac faktury i we wrzesniu zorietowacv sie w szkole a propos formalnosci Odpowiedz Link
alin9 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 19.06.14, 19:14 Mnie w zeszłym roku zrobili wielkie oczy.Po wyjaśnieniu kazali podać dochód hahahah.W tym i tak się nie łapię.Klasy zdeklasowane Odpowiedz Link
dido_dido Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 19.06.14, 20:07 We wszystkich szkołach w których składałam wniosek zawsze zajmował się tym pedagog szkolny. Faktura może być ale nie musi. Wystarczy twoje pisemne oświadczenie o kwocie wydanej na zakup podręczników. Jest to wygodne zwłaszcza w sytuacji gdy dopiero czekasz na dostawę podręczników a wniosek już trzeba złożyć. We wniosku jest miejsce na uzasadnienie. Ja tam wpisuję informację o wielodzietności, podaję dane pozostałych dzieci. No i piszę, że zakup podręczników jest dla nas sporym wydatkiem. Uważaj na terminy - niektóre gminy życzą sobie zlożenia wniosków do 5 września. Odpowiedz Link
dido_dido Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 19.06.14, 19:57 W informacji o pozadochodowych kryteriach przyznania pomocy jest 'potrzeba ochrony macierzyństwa lub wielodzietności' a to chyba nie oznacza 'patologii' Wiesz z tą wielodzietnością to tak trochę nieszczęśliwie sformułowano to kryterium. Skojarzyło mi się to tak jak w przypadku ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, które jest wypłacane w przypadku śmierci, choroby, wypadku lub urodzenia się dziecka. Odpowiedz Link
zebra12 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 29.06.14, 20:40 Ale tam piszą o niepełnosprawnych. Ja ma dzieci w 2 klasie podstawówki, 2 gimnazjum i 1 liceum to mam szansę na dofinansowanie? Serio w tym roku nie stać mnie na kupno podręczników Odpowiedz Link
pa-trynka Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 30.06.14, 09:23 w tym roku także obowiązuje program rządowy "wyprawka" i jest on (jak w latach poprzednich) przeznaczony na dofinansowanie zakupu książek dla dzieci w uboższych rodzin (w tym roku kryterium dochodu to 539 zl na członka rodziny), dla dzieci niepełnosprawnych (w tym z autyzmem, aspergerem, słabowidzących, słabosłyszących) oraz min. dla wielodzietnych - poza kryterium dochodu: ale tu jest to kwestia decyzji dyrektora szkoły, który może przeznaczyć 5%z puli środków programu Wyprawka na np rodziny wielodzietne poza kryterium dochodu - JEST TO WIĘC DECYZJA UZNANIOWA DYREKTORA, co oczywiście nie wyklucza złożenia wniosku (dla zdeterminowanych) i oczekiwania na rezultat procesu decyzyjnego. Odpowiedz Link
dido_dido Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 30.06.14, 15:22 Zebra, Jeżeli masz trójkę dzieci, z czego jedno jest w drugiej klasie to na pewno możesz się starać o dofinansowanie dla niego z racji wielodzietności oraz niepełnosprawności w rodzinie. Niestety chyba tylko dla niego. Zresztą popatrz tutaj: www.lapy.podlasie.pl/index.php/komunikaty-urzedowe/9685-wyprawka-szkolna-w-2014-roku Odpowiedz Link
alin9 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 12.07.14, 16:30 Ja mam pytanie, czy pani przyjmująca wniosek może nie chcieć go przyjąć,ponieważ na fakturze są podręczniki wszystkich dzieci?Takie zdarzenie miałam w zeszłym roku. Odpowiedz Link
dido_dido Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 15.07.14, 15:46 Moim zdaniem powinna przyjąć taką fakturę. Ja też taką miałam - znaczy się zbiorczą dla wszystkich dzieci. Pani pedagog podliczyła ile z tego było dla konkretnego dziecka. Zresztą tak jak już pisałam - nie musisz mieć faktury, wystarczy Twoje oświadczenie, że kupiłaś podręczniki na określona kwotę. Odpowiedz Link
lodziazero Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.07.14, 01:12 czytam sobie komunikat na stronach MEN o wyprawce szkolnej i nigdzie nie widze nic o wielodzietnych. mozecie mnie oswiecić skad mamy własciwie podstawe prawna aby wypisywac wnioski o dofinansowanie? www.men.gov.pl/index.php/aktualnosci/wizyty-krajowe-i-zagraniczne-ministra/1118-wyprawka-szkolna-w-2014-r Odpowiedz Link
alin9 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.07.14, 18:48 natablicy.pl/men-czesc-srodkow-z-programu-wyprawka-szkolna-takze-dla-rodzin-wielodzietnych,artykul.html?material_id=52cfbc65bb9d3ac541b85a64 Jaka nowa podstawa w piątej klasie.Szósta od września to nowa podstawa.Ja nie kapuje.Chyba,że mam to rozumieć jako jeszcze piątą. Odpowiedz Link
alin9 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 18.07.14, 18:50 W Twoim linku są prawidłowe klasy. Odpowiedz Link
andaba UWAGA KRAKOWIANKI i 4+ 23.07.14, 11:01 Wejdźcie sobie na stronę MOPS- u na Józefińskiej, jest program "Pierwszy dzwonek" obejmujący częściowe pokrycie (na podstawie faktur) kosztu podręczników i przyborów szkolnych. Bez względu na dochód. Termin składania wniosków upływa 25.07.2014. Można drogą elektroniczną. Odpowiedz Link
guderianka Re: rozporządzenie 24.07.14, 14:59 dowiedziałam się w Kuratorium , że być może w tym roku nie będzie kryterium :wielodzietność - jeszcze nie wiadomo, trwają prace nad rozporządzeniem Odpowiedz Link
dido_dido Re: rozporządzenie 06.08.14, 14:59 Jest już Rozporządzenie Rady Ministrów z 29.07.2014 isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140001024 Paragraf 2, pkt 6: 6. W przypadkach określonych w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.3)) pomoc może być udzielona uczniom, o których mowa w ust. 1, pochodzącym z rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie przekracza kryterium dochodowe, o którym mowa w ust. 5. Odpowiedz Link
basha Re: rozporządzenie 08.08.14, 09:42 Nie uważacie że dofinansowanie bez względu na dochód tylko dla dzieci z wybranych klas jest dyskryminacją? Powinniśmy napisać jakiś postulat, żeby to zmienieć. Naprawdę mam ochotę kupić dla Majki książki do 6 klasy juz w tym roku, skoro w przyszlym klasa szósta zapewne nie będzie objęta rozporządzeniem. Powtarza się historia z zeszłego roku, rocznik wyżej kasę dostanie, Mai już nie. Czyli 6 klasa nowiuśkie podreczniki z dofinansowaniem a Ty czlowieku kupuj wyświechtane, porysowane za 60 % ceny, bo takie ceny są we Wrocławiu Odpowiedz Link
agni71 Re: rozporządzenie 05.09.14, 12:39 No, ale możesz kupić używane, a do VI klasy nie ma w ogóle takiej mozliwości. Odpowiedz Link
kleo881 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 05.09.14, 09:22 W naszej szkole zazdalai zaswiadczen o dochodach. Maja przyznwac zwrot wszytskim wielodzietnym, ale chca papierkow, wiec jak dla mnie gra nie warta swieczki i dalam sobie spokoj. Odpowiedz Link
agni71 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 05.09.14, 12:35 ale chyba nie mogą: "8. W przypadku ubiegania się o pomoc dla ucznia, o którym mowa w § 2 ust. 6, do wniosku – zamiast zaświadczenia o wysokości dochodów – należy dołączyć uzasadnienie." paragraf 2, o którym mowa wyżej to: 6. W przypadkach określonych w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.3)) pomoc może być udzielona uczniom, o których mowa w ust. 1, pochodzącym z rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie przekracza kryterium dochodowe, o którym mowa w ust. 5. ust. 5 to z kolei: 5. Pomocy udziela się uczniom, o których mowa w ust. 1, pochodzącym z rodzin, w których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, o którym mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, z późn. zm.2)). Ja to interpretuję tak, ze w przypadku starania o zwrot ze względu na wielodzietność, a nie kryterium dochodowe, nie składamy zaświadczenia ani oświadczenia o dochodach, a jedynie uzasadnienie. Wzór uzasadnienia masz np. tu (u mnie sekretarka była zdziwiona, jak jej to dałam , na dole strony plik do pobrania: www.mamywsieci.pl/artyku/dofinansowanie-zakupu-podr-cznik-w-szkolnych-dla-kogo Ja jeszcze nie złożyłam wniosku, bo musze jakoś wydobyć faktury za ksiązki do VI klasy, które kupiłam grupowo przez trójke klasową Do 3. klasy kupowałam indywidualnie i tu paragony mam. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 05.09.14, 16:28 Żafnych papierow o dochodach nie wypełniałam. pani pedagog ma dwa druki- z dochodami i bez dochodów. Odpowiedz Link
hanti Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 05.09.14, 17:28 z dochodów spowiadać się nie trzeba: Ustawa o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 roku - artykuł 7, punkt 8: Pomocy społecznej udziela się osobom i rodzinom w szczególności z powodu: potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności; mnie tylko poproszono o skserowanie karty 4+ Odpowiedz Link
patrytka Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 07.09.14, 09:15 Bylam, zlozylam, nie uzupelnilam dochodow to mnie wezwali, ze mam uzupelnic jednak podowozic chociaz oswiadczenia bo niby ja sobie nie moge wybrac z jakiej przyczyny chce sie ubiegac o dofinansowanie tylko gdy mam za duze dochody na kryterium dochodowe to wtedy moge sie ubiegac ze wzgledu na wielodzietnosc ale znalazlam w necie zapis, ze gdy wystepuje o dofinansowanie ze wzgledu na dodatkowa sytuacje (jakos tak) to nie maja prawa rzadac ode mnie ujawnienia dochodow, to w sumie nie jest duzy problem ale chcialam sie przekonac czy faktycznie ta ustawa o ochronie macierzynstwa itp ma odniesienie tam gdzie powinna czy tylko tam gdzie im pasuje Zastanawiam sie jak pania pedagog przekonac, o tym ze z dochodow spowiadac sie nie musze Odpowiedz Link
aleksa51 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 07.09.14, 16:29 U mnie ten sam problem- zaświadczenia o dochodach muszą być. W zeszłym roku jeszcze się nasłuchałam jakie to ja mam piękne dochody...a i tak zwrot dostałam. W tym roku pobrałam wniosek i u nas jest tylko jeden wzór. Ta sama śpiewka. Jutro odbieram moje zaświadczenie i idę złożyć. Jak zacznie znów gadać o pięknych dochodach to powiem jej co jest w rozporządzeniu (w zeszłym roku mówiła mi, że rodzina wielodzietna to dopiero od 4 dzieci). Nie wiem czy nie poskutkuje brakiem dofinansowania ale trudno. W końcu mam takie piękne dochody to przeżyję... Odpowiedz Link
agni71 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 07.09.14, 20:57 wystarczy podeprzeć sie treścią ustawy, cytowałam wyżej: "8. W przypadku ubiegania się o pomoc dla ucznia, o którym mowa w § 2 ust. 6, do wniosku – zamiast zaświadczenia o wysokości dochodów – należy dołączyć uzasadnienie." Odpowiedz Link
alin9 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 08.09.14, 08:13 Dziewczyny jak Wy to robicie?Ja dołączyłam ustawę.Jako,że nie chciałam podać dochodu zażądano orzeczenia o posiadaniu dzieci.Nawet w kuratorium poinformowano mnie,że muszę podać dochody.Masakra jakaś Odpowiedz Link
fasolka99 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 08.09.14, 09:19 U nas w szkole p. pedagog miała jeden druk dla wszystkich, ale wyraźnie powiedziała, że w przypadku wielodzietności zaznacza się punkt o ochronie macierzyństwa i wielodzietności i żadne dochody tu nie mają znaczenia. Zresztą w druku, który wypełniałam, tez to było dokładnie napisane - tabelkę o członkach rodziny wypełnia się tylko w przypadku kryterium dochodowego ubiegania się o dofinansowanie. I wtedy też trzeba dołączyć zaświadczenie o dochodach. W przypadku wielodzietności (poza kryterium dochodowym) takie zaświadczenie nie jest wymagane (tak było napisane w instrukcji na druku). Ja w uzasadnieniu wymieniłam wszystkie dzieci wraz z datami urodziń i peselami. Zobaczymy, co z tego wyjdzie Odpowiedz Link
tjoanna Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 08.09.14, 10:23 Trzeba wejść na stronę www.rzecznikrodzicow.pl/zwrot-za-podreczniki-2014 Zajrzeć w pkt VII. Materiały. Tam są 2 konkretne wnioski do ściągnięcia. W uzasadnieniu jest coś takiego: "Prośbę motywuję faktem ponoszenia jako rodzina wielodzietna wysokich kosztów wychowania dzieci. Zgodnie z treścią § 2 ust. 6 Rozporządzenia Rady Ministrów z 29 lipca 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy finansowej uczniom na zakup podręczników i materiałów edukacyjnych pomoc może być udzielona uczniom pochodzącym z rodzin, w których dochód na osobę przekracza kryterium dochodowe, jeśli spełniają kryteria dodatkowe wymienione w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. Uzasadnioną przyczyną udzielenia pomocy wymienioną w pkt 8 jest ochrona wielodzietności." Do wymienionych dwóch wniosków dodaliśmy oświadczenie o zakupie podręczników (zamiast tego może być np. faktura) i te trzy dokumenty złożyliśmy dziś w szkole. Żadnych zaświadczeń o zarobkach! Wczoraj mnie sąsiad poinformował, to wiem Mam nadzieję, że się uda. Odpowiedz Link
katarzynka791 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 19.09.14, 18:42 Składałam rok temu właśnie wg tej strony. Pani przyjęła, dobrze, dobrze, a za kilka dni dzwoni, a gdzie zaświadczenie o dochodach? Mówię z naciskiem, że to poza kryterium dochodowym, że ze względu na wielodzietność, co jest napisane w piśmie. Pani pedagog, aha, dobrze, dobrze. I po miesiącu gdzieś tak dostałam zwrot. W tym roku złożyłam również. Nie było jeszcze telefonu. Dochodów nie ma potrzeby ujawniać, po co szkole zaświadczenie o dochodach jak to nie to kryterium. Niestety nawet kuratoria są niedoinformowane. Czego więc wymagać od szkoły... Odpowiedz Link
alin9 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 30.09.14, 19:10 Drodzy rodzice!Czy ktoś doczekał się zwrotu? Odpowiedz Link
hanti Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 01.10.14, 22:50 jeszcze nie, ale czekam cierpliwie Odpowiedz Link
merynika Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 02.10.14, 07:46 Hej Dziewczyny, a jak tem zwrot sie tak wlasciwie dokonuje? Bo przeciez nru konta sie we wniosek nie wpisywalo. Wiec jak? Przekazem pocztowym na adres zamieszkania? Bede wdzieczna za oswiecenie . Pzdr. Odpowiedz Link
sabina211 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 02.10.14, 09:22 U nas odbiera się w kasie urzędu miasta, ze szkoły dzwonią i mówią w jakie dni można odebrać. Odpowiedz Link
patrytka Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 03.10.14, 09:45 Ja odbieralam w szkole, corka dostala wklejona kartke w zeszyt i szlam do sekretariatu Odpowiedz Link
hanti Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 03.10.14, 10:40 dziś zadzwoniła do mnie pani pedagog, pieniądze czekają na mnie w sekretariacie szkoły. Odpowiedz Link
merynika Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 03.10.14, 15:53 Aaaaaaa, proste . Jakos nie wpadlam na to, ze skoro skladam w szkole to i odbieram w szkole. Dzieki! Odpowiedz Link
agni71 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 08.10.14, 22:39 niekoniecznie Ja dzisiaj właśnie odebrałam, w banku Odpowiedz Link
alin9 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 16.10.14, 21:32 Dziewczyny czy jeśli nie wypłacili do 16 to już nic z tego? Odpowiedz Link
gdynianka1985 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 17.10.14, 11:41 wypłaty mają być do 17 listopada Odpowiedz Link
sabina211 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 17.10.14, 14:14 W naszej gminie (podwarszawskiej) czekają na drugą transzę pieniędzy z ministerstwa i dopiero po jej otrzymaniu się okaże, kto poza kryterium dochodowym otrzyma pieniądze. Odpowiedz Link
alin9 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 17.10.14, 16:23 A czy druga transza też ma jakiś termin.Bo ja dzwoniłam i u nas też czekają. Odpowiedz Link
sabina211 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 17.10.14, 21:18 Chyba takiego konkretnego terminu nie ma, bo u nas w urzędzie mówią: "już niedługo". Odpowiedz Link
alin9 Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 18.10.14, 17:36 Dzięki.To uzbrajamy się w cierpliwość Odpowiedz Link
tjoanna Re: ech. przy wielodzietnosci zadaja zaswiadczen. 29.10.14, 10:14 My dostaliśmy. Odpowiedz Link
katarzynka791 Dostałam dziś. 13.11.14, 11:45 Ja dziś odebrałam pieniądze. Poza kryterium dochodowym. Bez żadnych zaświadczeń o zarobkach, bez żadnych dodatkowych pytań. Mam nadzieję, że w coraz większej liczbie gmin/miast tak łatwo rodziny wielodzietne będą otrzymywały zwrot w ramach programu wyprawka. Odpowiedz Link
patrytka Re: Dostałam dziś. 13.11.14, 13:24 ja dostalam 06.11 pani pedagog naciskala,ze mimo,ze poza kryterium to i tak musze dac zaswiadczenia o dochodach (????) ale zadzwonilam do wydzialu edukacji i tam mi powiedzieli,ze zadnych zaswiadczen dawac nie musze i nie dalam a pieniazki dostalam Odpowiedz Link
andaba Re: Dostałam dziś. 13.11.14, 19:36 Ja tez dostałam bez problemu, juz kilka tygodni temu. Odpowiedz Link
alin9 Re: Dostałam dziś. 13.11.14, 21:27 Ja po "bojach z zaświadczeniami"dostałam kilka dni temu. Odpowiedz Link
miacasa Re: Dostałam dziś. 15.11.14, 19:21 My dostaliśmy w piątek, wyrobili się przed wyborami łaskawcy Odpowiedz Link
zebra12 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 14.11.14, 18:49 A ja jeszcze nie dostałam Czy w Krakowie ktoś dostał? U nas w szkole nikt. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 16.11.14, 20:43 Juz dawno odebralam. Odpowiedz Link
zebra12 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 17.11.14, 17:01 No i dziś siedemnasty, a ja nie mam Odpowiedz Link
mamakasienki1 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 19.11.14, 09:35 My dostaliśmy zwrot w tym miesiącu, wprawdzie nasza Pani Pedagog prosiła o bardziej szczegółowe uzasadnienie, to uzasadniłam, wyliczyłam wydatki na czwórkę dzieci, bez wdawania się w szczegóły dochodowe Innej rodzinie wielodzietnej ta sama Pani Pedagog robiła problemy z samym przyjęciem wniosku, ja nie miałam kłopotów bo składałam przez sekretariat , nie widziałam się z nimi to nie wiem czy dostali. Odpowiedz Link
aniutek.s Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 21.11.14, 16:44 my dostaliśmy na początku tego miesiąca przy składaniu wniosku pani sekretarka kręciła nosem, że trzeba to jakoś uzasadnić ... napisałam uzasadnienie naszpikowane paragrafami ... przeszło .... koleżance nie chciała wniosku przyjąć (u niej to było też kryterium niedochodowe, ale na dziecko niepełnosprawne) Odpowiedz Link
guderianka Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 21.11.14, 22:08 na dziecko niepełnosprawne NIE MA kryterium dochodowego.. kurde, poznajcie swoje prawa i nie dajcie się spławiać.. Odpowiedz Link
sabina211 Re: Zwrot za podręczniki bez względu na dochód 17.12.14, 10:59 My dostaliśmy na syna z orzeczeniem (ale to obligatoryjnie przysługuje) i poza kryterium na córkę z 2 klasy poza, na córkę z klasy 6 (w innej szkole niż młodsza siostra) nie. W ubiegłym roku dostaliśmy za obie dziewczyny. Odpowiedz Link