zuzanna56 23.08.06, 12:54 Zainspirowana wypowiedzią w innym wątku chciałabym was zapytać co sądzicie o pracy mamy wielodzietnej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:19 Ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie. Wszystko zależy od sytuacji. Zresztą nie rozumiem tego stwierdzenia powinna. Jeżeli rodzina jest zmuszona finansowo, albo mama po prostu czuje taką potrzebę? Czemu nie. W moim przypadku nie musiałm isć do pracy, mąż zarabia tyle, że dzięki Bogu starcza nam pieniążków. Ale gdzieś podświadomie czułam potzrebę. Ale Pan Bóg miał inny plan, bo okazało się, że spodziewamy się kolejnego dzidziusia. Tak wię zostaję w domku. Ale poczytaj sobie na tym forum o tych wszystkim dzielnych wielomamach, które pracują, studiują i oczywiście wychowują swoje pociechy. Swoją drogą kiedyś na onecie spotkałam się z opinią, że jak ktoś ma "tyle dzieci", to powinien iść do pracy, żeby na nie zapracować, a nie wyciągać pieniądze po zasiłek rodzinny. I takie tam. Szkoda gadać. Uważam, że wybór powinien należeć do mamy. Bo raczej macierzyńskich obowiązków nikt jej nie ujmie. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:42 Aniu, nie denerwuj sie. Może źle to sformułowałam. Chciałam zwyczajnie zapytać o waszą opinię. Da się pracować? Czy czujecie taką potrzebę? Od kiedy? Nie chodzi mi zupełnie o kwestie finansowe tylko raczej o potrzebę pracy i o to jak pogodzić wychowanie dzieci z pracą, o to czy praca przy kilkorgu dzieciach w ogóle ma sens. Odpowiedz Link
neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 16:47 Przepraszam, to chyba ja zbyt ostro zareagowałam. Ja czułam potrzebę psychiczną pójścia do pracy. Moja mama wyraziła chęć opieki na dwiema młodszymi córkami, a najstarsza pięcioletnia chodzi do przedszkola. Doszliśmy do wniosku z mężem, że jak najmłodsza skończy rok, to zaczniemy rozglądać się za czymś sensownym. Nie chciałam iść na siłę, gdziekolwiek, byle tylko wyrwać się z domu. Ale jak to w życiu bywa, człowiek planuje a Pan Bóg się śmieje. Tak więc pójście do pracy muszę odłożyć na bliżej nieokreślone później. Pozdrawiam serdecznie Ania Odpowiedz Link
mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:47 Pracowałam zawodowo przez dwa lata jako mama 5 dzieciaków. Kiedy wróciłam do pracy dziewczyny były w szkole ,dwóch chłopców było w przedszkolu a najmłodszy roczniak miał opiekunkę. Z mojej pensji po opłaceniu opieki nad dzieciakami , pozostawało 200 zł. I za taką kwotę wykonywałam najbardziej ogłupiajacą , mało ambitną pracę kontrolera ekonomiczno- finansowego.Koszmar. W tej chwili też jestem ciagle zatrudniona w tej koszmarnej firmie -na szczęście na zwolnieniu lekarskim. I jeśli miałabym wrócić do tej samej firmy, z takim samym wynagrodzeniem ,a przede wszystkim do tych samych zajęć - oszalałabym. Postanowiliśmy z mężem, że zrobię sobie co najmniej 2 lata urlopu i moze w tym czasie znajdziemy rozwiazanie. Jeśli wrócę do pracy to na 1/2 etatu. I jakoś tak ,praca harytatywna mnie nie bawi. Kiedy przyglądam się rozwiązaniom w krajach bardziej rozwiniętych niż Polska- kipię z zazdrosci i wsciekam się, że w naszym kraju nie ma "mądrych głów". Przecież decyzja o powrocie do pracy mamy wielodzietnej zazwyczaj podyktowana jest brakiem finansów lub , tak jak w naszym przypadku- grożącym zwolnieniem. Dla mnie osobiscie absurdalnym byłoby świadomie powoływać następne dzieciaki na świat i pozostawiać opiekę nad nimi obcym osobom (myślę o dzieciach w wieku przedprzedszkolnym). Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 16:08 Zgadzam się. Nie wyobrażam sobie pracy po 8 godzin dziennie plus dojazdy gdy dzieci nie mają co najmniej dwóch a najlepiej 3-4 lat. Ale na pół etatu, czemu nie. Odpowiedz Link
jofin Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 17:53 A ja juz po 7 latach siedzenia w domu, choc nie dzieci o tym zadecydowaly, lecz zupelnie inne czynniki, mam juz serdecznie dosc. Typem kobiety, ktorej wystarcza rodzina i zajmowanie sie dziecmi, nie jestem. Interesuje mnie wiele roznorodnych spraw na swiecie i w pracy zawodowej, ktora wykonywalam jeszcze po urodzeniu sie drugiego dziecka, czulam sie bardzo dobrze i niezle sie tam realizowalam. Teraz najmlodsza od wrzesnia idzie do przedszkola, choc na niewiele godzin, ale jednak i zastanawiam sie, co dalej.... Naprawde ciagnie mnie do pracy. tylko nie mam pojecia jak mam zorganizowac opieke nad dziecmi, bo nikt nam w tej opiece nie pomaga. Nawet na meza niewiele moge liczyc, bo jego praca wymaga czestych wyjazdow. I przyznam sie, ze nie moge sobie z tym wszystkim poradzic. A wiem ze gdybym juz cos dla siebie znalazla, to bardzo ale to bardzo zmieniloby moje ogolne samopoczucie i nastawienie do swiata. Choc moze i stresu byloby wieciej. Ale nie chce calego zycia przesiedziec w domu, szczegolnie gdy i wyksztalcenie i fach mam w reku. Odpowiedz Link
ansil Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 07.09.06, 16:47 mac62 napisała: > Kiedy przyglądam się rozwiązaniom w krajach bardziej rozwiniętych niż Polska- > kipię z zazdrosci i wsciekam się, że w naszym kraju nie ma "mądrych głów". a powiedz mi, ktore to sa te bardziej rozwiniete i jakie maja rozwiazania? bo ja w pl nie mieszkam, ale w kraju gdzie jestem malo ktore dziecko nie idzie do zlobka w wieku ponad 6 m-cy.. a matka do roboty.. Odpowiedz Link
mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 08.09.06, 11:33 ansil napisała: > ja w pl nie mieszkam, ale w kraju gdzie jestem malo ktore dziecko nie idzie do > zlobka w wieku ponad 6 m-cy.. a matka do roboty.. byłoby mi łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie , gdybym wiedziała w jakim kraju mieszkasz, w Polsce też jest wiele matek , które po macieżyńskim wracają "do roboty",bo tak chcą lub muszą (bo po odliczeniu kosztów opieki placówkowej) - pozostaje im jeszcze kawałek pensji; Odpowiedz Link
karolina_w_gazecie Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 24.08.06, 09:55 Ja pracuję. Pełnoetatowo. Co myślę o pracy mamy wielodzietnej? (jeśli mogę się za taką uznać) - bardzo ją lubię. Wracam do niej po każdym porodzie, po jakiejś półrocznej przerwie. Myślę, że nie potrafiłabym nie pracować. Oczywiście aspekt finansowy jest nie bez znaczenia, ale po prostu dla mnie taki model jest naturalny. Pracujemy z mężem oboje i wspólnie opiekujemy się naszymi chłopakami. W równym stopniu dzielimy się zarówno aktywnością "domową", jak i "pracową". Jest nam z tym dobrze. Czuję się szczęśliwa i wierzę, że dzięki temu, nawet pracując jesteśmy w stanie stworzyć dzieciakom fajny dom. Zresztą - oni go współtworzą )) Odpowiedz Link
torma Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 24.08.06, 13:21 Wydaje mi się, że wszystko zależy od rodzaju pracy. Jeśli komuś udaje się pogodzić pracę zawodową z obowiązkami w domu (ma możliwość dzielenia się z mężem czy też pomaga ktoś z bliskich) i chce podjąć pracę, niech pracuje też zawodowo. Natomiast, jeśli praca zabiera całe dnie i uniemożliwia normalne funkcjonowanie rodziny, trzeba się zastanowić czy rzeczywiście jest taka konieczność. Czasem lepiej poszukać zajęcia w niepełnym wymiarze czasu pracy lub zaangażować się w życie społeczne. Wg mnie ważnym jest, by nasza praca nie ograniczała się do pracy zawodowej, byśmy pracowali również z dziećmi, które w ten sposób pracę poznają, doświadczają jej i uczą się współpracy. Odpowiedz Link
mamajudo Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 25.08.06, 20:48 Dobrze sie czuję w domu i dzięki mężowi (oraz jego rodzicom) na razie nie muszę pracować. Zresztą, żebym miała jakikolwiek zysk, to musiałabym sporo zarabiać... Dwójka dzieci do przedszkola lub zatrudnienie niani zabierałoby mi większość (albo i całą) pensji... Teraz problem pracy odpada znów na jakiś czas, bo w grudniu Maleństwo. Nie potrafiłabym oddać dziecka komuś obcemu i zabrać się za szukanie pracy. Poza tym mam problem. Bo nawet gdybym chciała rozpocząć pracę, to... nie wiem, co chciałbym robić. Na pewno nie wrócę do zawodów wyuczonych, z różnych względów. Marzy mi się bycie... księgową np. Uwielbiam liczyć, wypełniać druki, pracować z komputerem. Ale musiałbym zrobić kurs, a to też odpada w tej chwili. Może kiedyś Generalnie uważam tak: jeśli mama wielodzietna chce pracować - proszę bardzo! jeśli daje sobie ze wszystkim radę - chwała jej za to!!! jeśli ma własną firmę (lub nawet "firemkę") albo pracuje w domu - to powiem jej: "zazdroszczę" ! Mam nadzieję, że za jakiś czas sama rozkręcę jakąś domową działalność i będę sobie sterem, żeglarzem, okrętem oraz... księgową Odpowiedz Link
natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 26.08.06, 11:34 Mam troje dzieci w wieku 7, 3 i 17 mc. Jestem na wychowawczym a co do powrotu do pracy to chciała bym ale mi sie po prostu to nie opłaca. Odpowiedz Link
kalafior_tez_kwiat Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 26.08.06, 12:36 ja też byłam zawsze bardzo aktywna zawodowo. pracowałam całymi dniami jeżdżąc do pracy w sumie 80 km... Kiedy mieliśmy jedno dziecko jeszcze warto było, ale kiedy w firmie powiedziałam, że spodziewam się kolejnego dziecka to zablokowali mi podwyżkę, w mig zapomniałam o awansie więc po urodzeniu synka... poszłam na urlop wychowawczy. Dojazdy, żłobek dla dwojga lub opiekunka dla dzieci skonsumowałyby mi większość pensji... To tego totalny rozpad życia rodzinnego (z mężem pracowaliśmy całymi dniami) to za wysoka cena, którą musiałabym płacić. Dorabiam sobie w kierunku zgodnym z wykształceniem. Jakiś czas prowadziłam działalność, ale teraz nie mam na to czasu - za pracą trzeba trochę pobiegać w moim fachu... Może jak dzieci bedą większe (czyli najprędzej za jakieś 3 lata, bo przecie w marcu będzie nas trójka) pomyślę o kontunuowaniu swojej działalności, bo do mojej firmy nie wrócę za chiny ludowe!!!!! Poza tym zawsze w każdej chwili mogę jechać do mojej siostry mieszkającej na stałe w Niemczech. Ona tak kocha nasze dzieci, że chętnie nas tam będzie gościła z całym przychówkiem )))) Odpowiedz Link
barbie-torun Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.08.06, 10:47 nie chcę już siedzieć na wychowawczym chcę być doceniana, pochwalona w pracy, byc komuś potrzebna, wykonywać zawodowe obowiązki może na jakiś kurs się zapiszę, jeśli starczy kasy po opłaceniu opiekunki wreszcie odetchnę innym powietrzem bo najlepsze lata życia spędziłam na gotowaniu, praniu i przewijaniu 3/4 życia małżeńskiego to wychowawczy tylko dom i dzieci tak 2-3 lata było mi z tym dobrze ale nie na stałe podziwiam wybór kobiet, że na stałe zostają gospodyniami domowymi i jest im z tym dobrze Odpowiedz Link
piastka Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 29.08.06, 09:51 Pracuję od zawsze (już się boję nawet liczyć od kiedy). Nieraz miałam wielką ochotę pobyć z kolejnym dzieckiem jak najdłużej, ale przyznam, że tzw. siedzenie w domu potrafiło być frustrujące i prawie z przyjemnością wracałam do pracy, chociaż rozłąka z maleństwem też bolała. To tzw. siedzenie w domu to było przede wszystkim ogarnianie wszystkiego po wszystkich, gotowanie, pranie itp., i jednocześnie wrażenie, że tak mało się dzieje. Jedyną osłodą była możliwość przebywania non stop z maleństwem, ale i to nie zawsze było szczytem szczęścia, ponieważ bardzo źle psychicznie znosiłam np płacze kolkowe najmłodszej. Najsympatyczniejsze rozwiązanie widziałabym w pracy na 1/2 etatu - lub wolny zawód umożliwiający pracę w domu. Praca biurowa - nawet dobrze płatna w wymiarze 8-9 godzin - to nie mój ideał, choć moja rzeczywistość. Odpowiedz Link
mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 29.08.06, 10:40 a ja mam właśnie wolny zawód - dużo robie w domu, choć raz na trzy tygodnie właściwie codziennie jestem poza domem na (z dojazdami) osiem godzin. Nie czuję się wyrodną matką, realizuję siebie nie tylko przez dzieci (nie potrafiłam się w domu do końca zrealizować, byłam wiecznie nieszczęśliwa i sfrustrowana), osiągam mniejsze lub większe sukcesy i nie wyobrażam sobie już siedzenia z dziećmi. MAtką nie jest się wtedy gdy sie nad dzieckiem siedzi 24 godziny na dobę i przez to ma sie schizy Bo ja miałam. A w ogóle to pytanie nie powinno brzmięć "czy wielomama powinna pracować zawodowo" tylko czy "mama" powinna pracować zawodowo. Według mnie tak - o ile umie pogodzić pracę z domem, o ile chce i jest z tego więcej pożytku niż szkody. No i oczywiście jak ma normalnego chłopa, który jej aspiracje rozumie BArba: wracaj do roboty, albo szukaj roboty jak masz taką porzebę. I nic się nie bój! Jak się chce, wszystko da się ułożyć. Co oczywiście nie oznacza, że będzie łatwo Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.08.06, 17:54 Mi aktywność poza domem jest potrzebna jak powietrze. Zajmując się jedynie domem bym się udusiła. A po co komu uduszona, sfrustrowana baba? Liczba dzieci nie ma najmniejszego wpływu na moja postawę w tej materii Odpowiedz Link
agnieszkas72 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.08.06, 23:37 Jesli chce i może-liczba dzieci nie ma znaczenia.W naszym przypadku choroba dziecka,którego nie ma z kim zostawić spowodowałaby sytuację bez wyjścia.Wychowując dzieci jestesmy zdani tylko na siebie a to oznacza,że jedno z nas(a lepiej,żeby to była nauczycielka,nie informatyk DD-z powodów oczywistych) musi zajmować się sprawami domowymi przede wszystkim. Moja świetna ginekolog jest także mamą czwórki,pracującą pełną parą ale wspierają ją i jej męża dwa pełne zestawy wspaniałych dziadków. Odpowiedz Link
eliza34 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.09.06, 18:22 ja też postanowiłam dorzucić swoje zdanie, bo temat mi bardzo bliski.Zawsze chciałam robić karierę i praca była dla mnie ważna...Po pierwszym dziecku wróciłam do pracy na cały etat 0,5 roku od urodzenia, 2-gie jak urodziłam to czułam się bardzo pokrzywdzona wiedząc,ze już mnie do firmy nie przyjmą z powrotem...musiałam szukać pracy też z powodów finansowych-budowaliśmy dom mój mąż mało zarabia, ja mogłam zarobić znacznie więcej.Ciężko było znależć pracę w 2004,ale po poszukiwaniach znalazłam i kiedy rozkręciłam się , mały zaadoptował się dobrze w żłobku ...grom z jasnego nieba - byłam w 3-ciej ciązy... Nie mogłam zaakceptować tej ciąży przez prawie 7 miesięcy -pracowałam aż za ciężko...ale kiedy urodziłam córkę przywykłam do tego ,ze mam 3-kę dzieci.Ale nastąpił paradoks....odechciało mi się wracania do pracy. Coś jakby się we mnie wypaliło, poza tym zauważyłam,ze zajmowanie się 3-ką dzieci : prawie nastolatkiem i 2-ką maluchów pochłania prawie całe moje siły. Wróciłam do pracy na cały etat (9 godzin poza domem)i szczerze mówiąc prawie płakałam- czuję się zmęczona, zniechęcona, wieczorem padam już na pysk, nie ma we mnie radości życia.Rozgoryczenie powiększa jeszcze fakt,ze jestem właściwie głównym żywicielem rodziny,a jeszcze ciągle zamiast docenienia to słyszę pretensje od mego męża,ze forsa jest dla mnie najważniejsza.Okropne....Teraz rozumiem dlaczego większość mam 3-ki i więcej dzieci nie pracuje ... Odpowiedz Link
aniaka71 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.09.06, 11:04 Hej Jestem mamą czwórki dzieciaków (16, 15, 11 i 6 lat). Nigdy wcześniej nie pracowałam zawodowo i przez te wszystkie lata żyłam w przekonaniu że tak już będzie zawsze. Ale gdy dzieciaki podrosły zaczęłam myśleć o zmianie, ze względów czysto towarzyskich i z zazdrością słuchałam koleżanek opowiadających o pracy. I stało się: od roku pracuję, jest ciężko pogodzić to wszystko tym bardziej ze czasem wracam z pracy o 22, ale z pomoca rodziny jakos leci. Żałuje tylko czasu którego już nie moge poswiecic w takiej ilosci jak dawniej na kontakty z dzieciakami. Opierając się na swoim doświadczeniu uważam że najlepiej by było gdyby mamy same mogły podjać decyzję kiedy i czy idą do pracy. Ania Odpowiedz Link
mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.09.06, 15:50 Też chciałabym móc wrócić do pracy dopiero wtedy, kiedy moje najmłodsze dziecię osiągnie wiek szkolny, ale znając realia i ze względu na finanse będę musiała pracować zaraz po 2 latach od narodzin Aleksandra. Ale nawet ten czas (choć tak krótki),poświęcony dzieciakom mnie cieszy. Odpowiedz Link
natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 25.09.06, 14:10 Bardzo bym już chciała wrócić do pracy, jednak Nam się to po prostu nie opłaca. Tak więc pozostaje mi jeszcze z rok wychowawczego , bo najmłodszy synuś ma 18 mc, do żłobka za daleko a do przedszkola jeszcze za mały. A pozatym opłaty za przedszkole są dość wysokie. Mama Maćka 1999, Dominiki 2003 i Mikołajka 2005. Odpowiedz Link
ola9664 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.10.06, 13:42 Uważam, ze nie powinna pracować. Z mojego doswiadczenia wiem, że bardzo trudno pogodzić pracę, dzici i dom. Mam 4 dzieci 17,13 i bliznięta 3 lata . Pracuję zawodowo, mąż także, zajmuję się domem 280m2i jeszcze rok temu studiowałam. Teraz na szczęście już skończyłam. Nie mam nikogo do pomocy , rodzice nie żyją, teściowa daleko. Wieczorem padam. Pracuję tylko ze względów finansowych. Gdybym nie musiała napewno bym nie pracowała. Odpowiedz Link
agnieszka35 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 02.11.06, 09:01 Witam.To czy mama wielodzietna powinna pracować powinno zależać tylko od niej.I przedewszystkim powinna mieć wybór.To znaczy marzy mi się taka sytuacja że to nie względy finansowe decydują o tym czy mama wielodzietna pracuje czy nie tylko jej chęć.Poza tym powinna mieć możliwość pracy na np.pół etatu.Wiem po sobie że można pogodzić pracę na cały etat albo naukę(studia dzienne)z prowadzeniem wielodzietnego domu ale wiem też że zawsze jest coś kosztem czegoś.A najczęściej kosztem snu i wypoczynku mamy.Pozdrawiam-Agnieszka. Odpowiedz Link
natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.11.06, 18:48 Gdy urodziłam Maćka do pracy wróciłam gdy miał 17 mc, po 4latach i 5 mc urodziłam Dominiczkę po kolejnych 18 mc Mikołajka. Tak więc staliśmy się malutką rodziną wielodzietną Dojrzewam do powrotu do pracy, po przemyśleniu za i przeciw w tym roku powrót po prostu nam się nie opłaca. Tak więc jeszcze rok siedzenia w domku. Od września-grudnia 2007 planuję powrót do pracy, jest to praca po 12 godzin, zmianowa z nockami itp. Bardzo lubię swoją pracę i myślę że nie chcę jej poświęcać. Po prostu nie nadaję się na kobietę siedzącą w domu.Tak więc w [przyszłym roku najstarszy synuś do 2 klasy, dwoje młodszych do przedszkola. Mam nadzieję że uda nam się pogodzenie wszystkiego.Dodam że na powrót do zawodu mam tylko 5 lat, za rokminie ponad 4 lata odkąd siedzę już w domu. Odpowiedz Link
marzekal Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.11.06, 21:02 Ja pracuję a odpoczynek od pracy miałam tylko w czasie ciąż. Zaraz po zajściu szłam na zwolnienie. Po macierzyńskim przeciąganym jak najdłużej się da (tzw. nielegalne zwolnienia) wracałam do pracy a Dzieci do Babci. Nie dlatego, że musiałam, czy chciałam. Poprostu uważałam to za coś naturalnego, że pracuję. Po coś przecież studiowałam Ponadto uwielbiam swoją prace )) Po powrocie bawiłam się na maxa z Dziećmi. Gorzej z praniem, sprzątaniem itd... Ale dobrze mi mówić - Dzieciaki zamiast do żłobka, czy przedszkola były przypisywane kochającej Babci (nie było łatwo, jeździłam do pracy 25km, ale tam też właśnie mieszkała Babcia) Teraz dwoje starszych do szkoły, najmłodsze do Babci jak zwykle (Babcia przeprowadziła się bliżej wnuków) a po powrocie wszyscy na świetlicę środowiskową (dwa w jednym - praca i spędzanie czasu ze swoimi Skarbami). Ponadto dorabianie wykonywaniem małego chałupnictwa (znowu coś co bardzo lubię robić, ale to już jak Dzieciaki śpią). Czasami szkolenie, w niedzielę rodzinne wyjazdy, czasami nie wiem jak się nazywam )) Wczoraj nocowało u mnie 12 dzieciaków. Dzisiaj ledwo posprzątane ale cała rodzinka szczęśliwa, bo jutro znowu wyjazd do Prababci Ale z jednego zrezygnowałam... Dostałam propozycję kandydowania do Rady Miejskiej i tu powiedziałam stop! Owszem korciło, bo dodatkowe pieniądze, a jaki prestiż )) Ja matka wielodzietna i może zostanę Radną Ale cholera, Dzieciaków na sesję jednak nie wezmę )) A przy okazji dowiedziałam się później, że to mąż mi nie pozwolił, bo się nie wyrabiam, tak dużo mam obowiązków )) Ale mnie tu dawno nie było ... Buziaczki Odpowiedz Link
daggga Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 12:16 Witajcie, mam 31 lat, jestem mamą dwójki na razie (2,5 i 11 mscy). Myślę o trzecim, ale powstzrymują mnie sądy kultury dzisiejszej że nie dam moim dzieciom tego co potrzeba, może faktycznie coś im zabraknie? POczekamy więc trochę, pryznjamniej niech mąż zakończy edukację. Teraz do rzeczy: 1. Są jakieś książki na zachodzie o tym, że można żyć oszczędniej i domowym sumptem rózńe rzeczy robić z dizecmi, uruchomić prawdziwy dom, wytwarzać wiele rzeczy i wtedy powinna starczyć 1 pensja. Ktoś czytał???? 2. Kobieta w domu może być jednocześnie: kucharką (mniam), fryzjerką, a przede wszystkim nauczycielką- każdego rodzaju, od matematyki po wuef(każda o tym marzyła...), piosenkarką (nareszcie ktoś mnei słucha!!, nie musze do Idola!!), artystą-plastykiem.... Szcególnie, kiedy dziecko nie musi "się tylko uczyć" ale uczymy je życia. Naturalne więc, że starsze pomaga. 3. Dlaczego muszą nas chwalić inni (faceci)? Bycie dobrą mamą i pomysłową gospodynią powinno być cool. Kobiety powinny się wzajemnie motywować, tworzyć społęczeńswto kobiet! (to jest prawdziwa Partia KObiet) itd Co myślicie? Daga Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 20:37 Mi nie pasuje Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 21:20 Mi też nie bardzo. Wolę pracować, choćby na pół etatu. Ale ja nie jestem mamą wielodzietną. Odpowiedz Link
agnieszkas72 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 16:47 Gdybym musiała pracować,tak jak pracowałam przed urodzeniem dzieci i mój mąz pracowałby,tak jak pracuje teraz(a pracowałby,niezależnie od moich dochodów)),nie miałabym żadnego wpływu na wychowanie moich dzieci.W takiej sytuacji nie zdecydowałabym się na pewno na powiększanie rodziny.Nie jestem bardzo domowa z natury i jestem pewna,ze gdyby mi ktos przedstawił w czasach,gdy byłam licealistką lub studentką moje obecne życie,nie uwierzyłabym.Ale wtedy nie zastanawiałam się nad tym,w jaki sposób funkcjonuje rodzina.Nie wiem dziewczyny,co macie na myśli podkreslając:"mi to nie pasuje"..(bycie w domu).Podobne zdanie,które usłyszałam od koleżanki w realu sprawiło mi kiedyś wielką przykrość.Podtekst,o który was nie podejrzewam, był wtedy dla mnie jasny:"ja bym tak nie mogła,bo jestem taka aktywna,ambitna,twórcza,a ty widocznie nie,skoro możesz siedziec w domu....".Prawdę mówiąc,nie widzę na tym forum kobiet,które mogłabym sklasyfikowac jako kury domowe.Kura domowa kojarzy mi się z osobą,która obsesyjnie myje okna sadzając dziecko przed telewizorem,albo sama ogląda seriale, wrzeszcząc od czasu do czasu na dzieci bawiące się na podwórku.Umówmy się,że pracują te z nas,które mogą sobie na to pozwolić.Bo nie wyobrażam sobie rozwożenia gromadki po złobkach i przedszkolach i zbierania jej mocno późnym popołudniem,tylko po to,żeby się "zrealizować"-dyżury popołudniowe w mojej pracy kończyły się ok.17,nie zdązyłabym dotrzec do przedszkola przed jego zamknięciem.Albo zostawiania dzieci na cały dzień z obcą nianią.Nigdy nie zdecydowałabym się dobrowolnie życ w ten sposób,nie musząc zarabiac na chleb i dach nad głową. Odpowiedz Link
mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 17:23 Bo w ogóle pytanie zostało postawione błędnie. Czy "powinna" pracować. Można po prostu zapytać czy "kobieta powinna", czy "matka powinna". I odpowiedź w każdym przypadku będzie taka sama: nie ma odpowiedzi generalnej. Wszystko zależy od konkretnej rodziny i konkretnej pracy. Ja kocham moją pracę i gdy pomyślę, że mogłabym np. ją stracić, to mam dreszcze. i zgadzam się: pracuję bo mogę sobie na to pozwolić. Bo moja praca - choć etatowa - nie wymaga siedzenia w biurze od rana do nocy. Bo mam cudowną nianię, której ufam, i która wychowuje dzieci mądrze i tak jak to razem ustalimy. Bo pracuję sporo w domu, itd. I Pozdrawiam wszystkie serdecznie. a. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 18:11 Agnieszka, nie gniewaj się, please..... Miałam na myśli że nie do końca pasuje mi to co napisała dagga. Ja mam taką naturę że wolałabym jednak pracować ale nie mam nic przeciwko mamom które nie pracują. Gdy dzieci były małe, pracowałam 10 godzin w tygodniu a potem już stopniowo więcej. Taką mam pracę że było to możliwe. Moje dzieci były w przedszkolu 5 godzin dziennie bo czasem odbierali je dziadkowie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 20:37 Ze mną jest tak samo . Pracuję bo lubię i sobie to odpowiednio zorganizowałam, a zadałam sobie taki trud bo lubię Pisząc, że mi nie pasuje taki czy inny model nie chcę nikogo urazić, po prostu stwierdzam fakt. Ale bardzo by mnie zdenerwowało, gdyby ktoś napisał, że mama wielodzietna "nie powinna" tego czy tamtego. Nie lubię, gdy ktoś mnie szufladkuje czy ustawia mi życie. Faktycznie - pytanie tytułowe nie jest zbyt szczęśliwie zadane, ale porusza ciekawą kwestię... Odpowiedz Link
neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 11:35 "ja bym tak nie mogła,bo jestem taka aktywna,ambitna,twórcza,a ty widocznie nie,skoro możesz siedziec w domu...." Ja niestety również w ten sposób to odebrałam. Nie czuję się gorsza jako kobieta tylko dlatego, że siedzę teraz w domu. Może kiedyś jeszcze pójdę do pracy. Ale nie potępiam matek, które pomimo posiadania gromadki dzieci, pracują zawodowo, pod warunkiem, że praca nie staje się w życiu priorytetem. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 12:43 A dlaczego? Czy w życiu nie można mieć kilku priorytetów??? Fantastycznie, że mnie nie potępiasz, lepiej mi Odpowiedz Link
neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 14:26 Nie rozumiem skąd ta ironia. Po prostu szanuję odmienne zdanie i poglądy innych ludzi. I owszem można mieć kilka priorytetów, a w tym przypadku miałam na myśli sytuacje, kiedy realizowanie się w pracy, odbywa się kosztem dzieci, kiedy się je zaniedbuje. Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 14:39 Niestety zawsze coś jest kosztem czegoś (( Ja nieustannie szukam złotego środka, myślę, że jestem na dobrej drodze nie chwaląc się. Nie lubię jedynie słusznych recept i może jestem lekko uczulona. Odpowiedz Link
neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 15:29 No widzisz. Właśnie o to chodzi, że ja nie uważam, iż moja recepta jest jedyna słuszna. I powiem ci więcej, że podziwiam cię. Umiesz pogodzić pracę z opieką nad dziećmi. Ja również chciałabym pójść do pracy, kiedy podrośnie najmłodsza pociecha. I nie tylko z powodów finansowych, ale z kobiecej próżności. Odpowiedz Link
daggga Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 19:25 Dzięki dziewczyny, że się odniosłyście do moich propozycji. Tyle że Wam sie to nie widzi... Interesuje mnie, dlaczego? Co takiego jest w pracy zawodowej, czego nie ma w pracy domowej, szczególnie dziś, kiedy kobiety mogą sie dowolnie łączyć, pomagać sobie, tworzyć "społeczeństwo kobiet" i z pasją organizować sobie pracę w domu? Moje sugestie: 1. Do pracy można się ładnie ubrać. Te wszystkie garsonki i kostiumy. W domu to nie zdaje egzaminu, niepraktyczne, podobnie jak makijaż 2. To co któraś pisała: w domu szef nie pochwali. Nikt nie motywuje, raczej demotywacja zewsząd, bo nie ceni sie tej pracy. Kiedyś się kobiety chwaliły, jakie dżemy zrobiły itp., teraz w "wysokich kręgach" to niemodne raczej. Macie inne? Dodam, że mnie ciężko jest w domu wytrzymac, dlatego próbuję dorobić do tego ideologię, i wierzę, że się uda Daga Odpowiedz Link
mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 21:07 no to powodzenia. ja też próbowałam dorabiać ideologię gdy nie pracowałam... nie nadaję się do siedzenia w domu i kropka. i gorzej było jak starałam się to polubić. po prostu schizofrenii można dostać. a ku pocieszeniu: życie zaskakuje i naprawdę możliwe jest otrzymanie takiej pracy, która daje satysfakcję, a nie rozwala rodziny. czego chcącym pracować wielomamom serdecznie życzę Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 21:34 Przy dwójce całkiem już dużych dzieci praca nie jest takim problemem jak przy piątce całkiem małych. Pracuję bo mam fajną pracę mam wybór czy chcę pracować na pół etatu (tak kiedyś pracowałam) czy na ponad półtora (jak teraz) wciąż mam kontakt z językiem na wysokim poziomie (moi uczniowie z gimnazjum już zdali FCE) nie wiem co mogłabym robić w domu zarabiam mam kontakt z wieloma fajnymi osobami Odpowiedz Link
ludkowa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 09:53 Powiem tak: jej wybór ( mamy ma się rozumieć ). Chociaż czasami konieczność nas do czegoś zmusza. Nie pracuję już pięć lat ( na etacie ), jest to mój wybór, spowodowany koniecznością, miałam kłopoty z donoszeniem trzeciego dziecka, kończyłam studia. Urodzenie czwartego dziecka utrwaliło ten układ. Powiem szczerze, gdybym obowiązkami domowymi chciała wypełnić swoje życie, nie byłabym zadowolona, chociaż jest co robić.. Jednak w chwili obecnej pracy na etacie, poza domem, nie potrzebuję, nawet jej sobie nie wyobrażam, to co robię w domu mi wystarcza ( jestam plastykiem ). Zeby nie "zwariować", raz w tygodniu razem z mężem chodzę do kina i jedno popołudnie, ew. sobotnie przedpołudnie wychodzę sama, ot tak pobiegać po sklepach, zrobić zakupy, odpocząc od domu. Dodatkowo wystawy, koncerty razem z małżem, czasem dziećmi. i jest dobrze, pozdrawiam. Odpowiedz Link
mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 11:30 Jeszcze nie przyszedł taki moment, żeby robienie dżemów wypełniało mi dzień. Może gdzieś kole 80-tki albo jeszcze później... Praca to nie tylko zarobek, to robienie tego co lubię. Rodzina to dla mnie tylko jedno skrzydło, nie chcę się do tego ograniczyć. Ideologii do nieczego nie dorabiam, bo to bez sensu - od razu widać, że to co robisz jest wbrew Tobie. Poza tym jakos się buntuje przed zawężaniem mnie do "społeczeństwa kobiet" czy czegos takiego. Ja jestem człowiek, nie tylko kobieta Odpowiedz Link
elgosia Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 15:07 Pozwalam sobie zabrać głos, bo choć mam dwoje dzieci, temat dla mnie bardzo świeży. Decyzje o powrocie do pracy zawodowej podjęłam w maju, bo okazało się, że bez moich dochodów nie mamy zdolności kredytowej, a w końcu mieszkać gdziś chcemy na swoim, a nie do końca życie wynajmowac za grube pieniądze. Wtedy ucieszyłam sie i latałam do pracy jak na skrzydłach przez wrzesień i październik (szkoła, 21 godz/tyg). Ostatnio zaczęłam się łamać, bo widzę że nie da się mieć dwóch priorytetów - zawsze coś ucierpi.Jak wracam po pracy, dzieci mnie potrzebują (chodzą do przedszkola i do żłobka), więc poswięcam im czas, a potem siedzę po nocach nad lekcjami i klasówkami - ledwo żyję, a i tak widzę, że nie przygotowuje lekcji tak, jakbym chciała - zawsze zabraknie mi czasu, żeby dopiąć wszystko na ostatni guzik. Poza tym dzieci zaczęły chorować, ja z braku babci brać zwolnienia - odbyłam w związku z tym niezbyt miłe rozmowy z dyrekcją. W jednej szkole nawet usłyszałam, że muszę wybrac między praca a dziećmi. Z drugiej strony praca pozwala mi oderwać sie od domowych obowiazków, spotkać ze znajomymi, pogadać nie o dzieciach - to też ważne. Reasumując praca czasem jest konieczna, żeby nie zwariować,żeby dorobić, ale trzeba dobrze rozważyc, w jakim wymiarze prace podjąć, żeby nie zaniedbac rodziny (priorytet) i dobrze wypełnić obowiązki w pracy. W moim przypadku - tak mysle - wziełam za duzo pracy, muszę ją zredukować, ale jeszcze nie w tym roku, bo musimy wząć kredyt. Lepszej pracy musi szukać mąż, bo ja - chcąc byc matką i to jeszcze kilkorga dzieci- podporą finansową rodziny nie bedę. Przynajmniej póki dzieci małe, a potem - czas pokaże. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 17:04 I tu Elgosiu widzę plus pracy w szkole. Jeśli dzieci są bardzo małe, można mieć np. 15 lekcji w tygodniu. Mniej pracy, mniej klasówek, mniej przygotowań do lekcji. Pensja też niższa ale jest. Kiedyś tam, kiedy urodzisz jeszcze jedno czy dwoje, bo wiem że kiedyś chciałabyś, i dzieci dorosną, będziesz mogła wziąć więcej godzin. Życzę ci powodzenia i żeby dzieci jak najmniej chorowały. Odpowiedz Link
mamusiewa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 18:10 jestem lekarzem, pracuję na oddziale dziennym, a więc jak na lekarza bardzo mało, bo tylko 8 godzin dziennie, bez dyżurów, sobót, niedziel i wigilii, obecnie spodziewam się czwartego dziecka, mam 31 lat, robię specjalizację, pomaga nam niania do najmłodszej córki, reszta w szkole i przedszkolu. Męża ciągle nie ma w domu(ktoś musi na nas zarobic). Nieźle sobie radzę Odpowiedz Link
magda1206 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 27.12.06, 08:43 ja nie powinnam, ale pracuję. 7-11 ogdzin dziennie, mam trójkę dzieciaczków 10- 6-1 lat i czasem prawie ich nie widzę. poza tym jestem wykończona . mąż też pracuje, nie mamy żadnej rodziny w okolicy więc szansa na 5 minut relaksu jest nikła. mamusiewa, jak ty to robisz??? podziwiam Odpowiedz Link
kaka73 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.12.06, 09:39 Ja pracuję, bo chciałam. Czuję sie w domu z dziećmi nieszczęśliwa - zdecydowanie lepiej na mnie działa praca. Nie jest mi łatwo, ponieważ mąż pracuje w Warszawie, a my mieszkamy na Śląsku - przyjeżdża co tydzień na 5 dni do domu, wiec przez połowę miesiąca muszę dać sobie sama radę. Dzieci - najstarszy do szkoły, córeczka do przedszkola, a roczniak do opiekunki. pracuję na szczęście 8 godzin (teraz jeszcze 7), więc o godz 15 już jestem w domu. Od roku mieszkamy w swoim domu, więc obowiązków mam dużo, ale jestem szczęśliwsza pracując. Może jestem złą matką - mając wybór i wybierając pracę? Mam dosyć dobre stanowisko, realizuję się w pracy - a wydaje mi się, że dzieci wiele nie tracą, ale to mtylko moje zdanie. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.12.06, 10:14 kaka nie wydaje mi się żeby twoje dzieci coś traciły. Jesteś o 15.00 już z nimi. Poza tym piszesz że jesteś szczęśliwsza pracując. Odpowiedz Link
mamusiewa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 05.01.07, 10:12 Odpowiedź dla Magdy 1206: To,że sobie radzę, to współudział kilku osób: moja niania do najmłodszej, 2-letniej córki, to osoba ze złota: oprócz opieki nad dzieckiem , bez dodatkowych opłat: sprząta( nawet łazienki), czasem gotuje, robi listę zakupów, jak dzieci są chore, to nawet opiekuje się trójką, karmi psy, i wszysto prasuje. Do domu przychodzę( po drodze zbierając starszaki ze szkoły i przedszkila), a tu porządek, obiad ugotowany, Emilka właśnie wstaje z drzemki, nic, tylko odpoczywac. Po drugie: mój mąż nie jada w domu, więc odpada problem poważnych obiadów, ja mogę zjeść w pracy, starszaki w szkole i przedszkolu, a poza tym mój mąż nie jest rozpieszczony, jeśli chodzi o jedzenie, więc wystarcza mu , łagodnie mówiąc ,byle co. Moja mama jeszcze pracuje zawodowo, ale ma nienor,mowany czas pracy, więc tak naprawdę jest na każde życzenie, liczy się to zwłaszca , gdy mam wyjazdy związane ze specjelizacją( np . tygodniowe kursy w Warszawie). No i ta specjalizacja. Normalnie trwa 5-6 lat, mi zajmie ok.8, ze względu na urlopy macierzyńskie, pewne opgraniczenia w wyjazdach itp. Aha, mam do dyspozycji własny samochód, co ułatwia funkcjonoiwanie, zwłaszcza, że mieszkamy 8 km od. miasdta. Dziecko posłaliśmy do szko0ły społecznej, bo tylko tam zajęcia są codziennie od 8-mej, więc łatwiej wszystko zorganizować, i mają w ramach zajęć wszystko to, na co trzeba przeznaczać dodztkowy czas: basen, dużo angielskiego itp. Ja osobiście mam sporo czas u na odpoczynek czy dokształcanie, bo : nie jestem przewrażliwiona na punkcie porządku, mam cudowną nianię, i zdyscyplinowane dzieci. Gdyby jeszcze mąż wracał o ludzkiej porze do domu( teraz jestem w 8 miesiącu ciąży, to zdarza mu się przychodzic wcześniej, czyli ok. 19. )To by było na tyle. Odpowiedz Link
heloiza74 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.01.07, 22:46 Sytuacja każdej z nas jest praktycznie inna, więc trudno jednoznacznie ocenić czy matka powinna czy nie powinna pracować. Czasem musi ze wzgledów finansowych, a czasem po prostu żeby nie zwariować Zajmowałam się domem i dziećmi przez 3 i pół roku i nie byłam specjalnie szczęśliwa z tego powodu. Zazdrościłam moim pracującym zawodowo koleżankom i niestety pozwoliłam się opanować opinii współczesnego świata - "siedzisz w domu = nic nie robisz". Tak więc kiedy córka miała pół roku wzięłam opiekunkę (starszy syn w przedszkolu) i poszłam do pracy. Ale ja mam sytuację wprost idealną. Mój mąż prowadzi firmę, więc "zatrudniłam się u niego" na pół etatu. Dodatkowo siedziba firmy znajduje się w domu moich rodziców, więc mała z opiekunką były na piętrze, a ja na parterze. Cały czas miałam kontrolę i nawet mogłam karmić piersią!!! Kiedy córka poszła do przedszkola mogłam pracować dłużej, ale i tak starałam się odbierać dzieci z przedszkola przed 15. Sytuacja powtórzyła się kiedy urodziłam trzecie dziecko. Pracowałam prawie do końca ciąży, bo sprawiało mi to przyjemność, na macierzyńskim trochę pracowałam w domu. Teraz spodziewam się czwartego dziecka. Starsze dzieci są w szkole i przedszkolu, najmłodszy z opiekunką, a ja wciąż pracuję, choć już tylko po 3-5 godzin dziennie, tym bardziej, że mój mąż pracuje coraz więcej i późno wraca do domu. Myślę, że po urodzeniu czwartego dziecka nadal będę pracowała, bo nie potrafię usiedzieć w domu dłużej niż miesiąc Odpowiedz Link
bemari Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 06.01.07, 01:01 Z dzieciakami siedziałam w domu po dwa lata, potem do pracy.Kryzys dopadł mnie teraz, gdy najstarszy skończył 18 lat.Czuję się zmęczona, chciałabym się zająć tylko dziećmi, domem i sobą.Zrobić rano kanapki, wyprawić towarzystwo, gotować spokojnie obiad i sprzątać, od 16 mieć czas na rozmowy z dziećmi i własne rozwijanie.A tak wpadam do domu razem z nimi, włączam pralkę, nastawiam zupę, ogarniam mieszkanie,był poniedziałek, jest piątek...Wszyscy mówią, że jestem taka zorganizowana!Niby dzieci już duże, a ja coraz bardziej gonię czas.Jak zwolnić tempo? Odpowiedz Link
asia-ch Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 08.01.07, 22:14 Ja pracuję. Teraz spodziewam się czwartego maluszka. Dobrze, ze czuje się w miarę dobrze, bo przy trojce maluchów(do lat sześciu), pracy na pół etatu co prawda, o leżeniu nie ma mowy. Wolałabym teraz nie pracować, ale niestety nie da rady. Odpowiedz Link
kokko4 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 14.01.07, 08:09 Zuzanna- ja od tygodnia znów pracuję na cały etat. Grun to dobra organizacja. Fakt, że duża częśc wyplaty oddaje niani, ale u mnie akurat to nie az tak duzy problem Ja czuje się o wiele lepiej jak dzielę swój czas na pracę , dom i dzieci. W domu jakoś czułam się niedoceniana, choc jak miałam tylko 3 dzieci to nie chciałam wracać do pracy i dobrze sie czułam w domu.teraz mi się zmienilo. wszytko zależy od organizacji, pieniędzy i osobistego punktu widzenia pozdrawiam b. Odpowiedz Link
sampleee Re: Czy tata wielodzietny powinien pracować zawodo 27.01.07, 14:39 to w tytule to raz dwa: mam bardzo male 4 miesieczne dziecko, siedze z nim w domu od poczatku, w ciazy ostatnie 2 msisiace tez malo wychodizlam praca w domu: ogolna organizacja, ogarniecie tego wszystkiego jest bardzo satysfakcjonujace, naprawde rozumiem osoby, ktore uwazaja ze sie w tym spelniaja, bo jest to spory trud i wysilek, zeby nad tym zapoanowac i bylo dobrze niestety inni widza to inaczej, do tego opieka nad malymi dziecmi w zaden sposob nie rozwija, to raczej jest wegetacja, przechodzenie przez pewnien okres razem z domem i dziecmi, nie ma z tego realnych korzysci, na przyszosc, to inwestycja w dzieci, dom, rodzine kobieta siedzaca w domu, tak czy siak, przy licznej gromadce staje sie taka kura brak wyjsc, kntaktu z szerszym gronem osob, urozmaicenia, siedzenie w kupkach i pieluchach staje sie rutyna, obiwazkiem i tak jak na poacztku to 'krecilo' tak pozniej staje sie zyciem codziennym odizolowana od swaita, nadajaca na innych falach czuje sie uboga: towarzysko, duchowo, emocjonalnie mysle,ze to jeszcze nadrobie, ale nie wypbrazam sobie 3 czy nawet 2 z ktorymi musialabym-bo nie chce zeby ktos robil to za mnie, siedziec w domu, gotowac obiadki, wychodzic na spacerki no i to czekanie do wieczora, kiedy wreszcie bede miala chwile dla siebie, kiedy odpoczne-moja mala zasypia o 22, spi z przerwami do 7 rano wole pojsc do kina, kupic sobie cos ekstra, miec duzo wolnego czasu i bezsensownie go tracic niz jewszcze raz przezywac dziecinstwo.. Odpowiedz Link
mac62 Re: do samplee 27.01.07, 16:55 samplee - a dlaczego "przeżywać (tylko) dzieciństwo" ? Jako mama wielodzietna przeżywam(idąc Twoim tokiem ...)szaloną młodość moich córek , "dojrzewam" razem z nimi, rozpoczynam edukację szkolną z pierwszakiem i przypominam sobie jak bardzo trudne mogą być dni w przedszkolu (z autopsji). Te doświadczenia absolutnie mnie rozwijają i dają dosyć sporo satysfakcji. Co do wyjścia do kina- właśnie planujemy popłakać z dziewczynami na "Dlaczego nie". Ciuchy uwielbiamy wyszukiwać w second-sklepach i ewentualnie poprzerabiać trochę na swój styl. Jest jedna rzecz, której na pewno nie mam i mieć nie będę- dużo wolnego czasu i bezsensownego jego tracenia - i to chyba dobrze, że takiego czasu nie posiadam, bo to by mnie wcale nie ubogacało. Odpowiedz Link
sampleee Re: do samplee 28.01.07, 16:13 samplee - a dlaczego "przeżywać (tylko) dzieciństwo" ? > Jako mama wielodzietna przeżywam(idąc Twoim tokiem ...)szaloną młodość moich > córek , "dojrzewam" razem z nimi, rozpoczynam edukację szkolną z pierwszakiem ale ja wole zyc swoim zyciem i w moim jest duzo tego, czego jeszcze nie zdazylam przezyc i co warte jest zobaczenia i doznania, nie chce zyc zyciem dziecka, wystarczy mi jedno by sobie poprzypominac, nie lubie powtorek po 3 razy dziecko jest nowym doswiadczeniem, tez bardzo wzbogaca, widze po sobie jak bardzo dojrzalam, zmienilam sie, ale po co od razu fundowac sobie dawke zmeczenia, owszem jest i satysfakcja w jakiesjs 1/100 codziennego kieratu tylko czy warto mimo wszystko za pare lat-tak podejrzewamy, pewnie zdecydujemy sie na drugie dziecko moze dlatego, ze chcemy cos przeciagnac, do czegos wrocic, poczuc sie mlodo, bo pierwsze bedzie wieksze to jednak bardzo odlegle plany, na razie jest juz prawie 4 miesieczne dziecko, fajny wyjazd w wakacje, nasze-2 kursy do zrobienia i pewnie sie cos jeszcze pojawi nasze dziecko to element zycia, nie jego tresc, jest najwazniejsze, ale wiele innych rzeczy tez jest waznych, wsrod nich i my a nie wierze-co wiekszosc wielodzietnych tu twierdzi, naprawde nie wierze, ze da sie wszystko pogodzic zawsze jest to czyims kosztem, najczesciej naszym Odpowiedz Link
neomama Re: do samplee 29.01.07, 11:11 sampleee napisał: > a nie wierze-co wiekszosc wielodzietnych tu twierdzi, naprawde nie wierze, ze > da sie wszystko pogodzic > zawsze jest to czyims kosztem, najczesciej naszym A według mnie małżeństwo i macierzyństwo to słuzba. Ale nie robię tego z mina cierpiętnicy. Mam czas dla męża, dzieci i siebie. I naprawdę, naprawdę jestem szczęśliwa w naszej wielodzietności. Pozdrawiam Ania. P.S. Kasiu fajne to co napisałaś. Odpowiedz Link