Dodaj do ulubionych

Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodowo?

23.08.06, 12:54
Zainspirowana wypowiedzią w innym wątku chciałabym was zapytać co sądzicie o
pracy mamy wielodzietnej.
Obserwuj wątek
    • neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:19
      Ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie. Wszystko zależy od sytuacji. Zresztą nie
      rozumiem tego stwierdzenia powinna. Jeżeli rodzina jest zmuszona finansowo, albo
      mama po prostu czuje taką potrzebę? Czemu nie. W moim przypadku nie musiałm isć
      do pracy, mąż zarabia tyle, że dzięki Bogu starcza nam pieniążków. Ale gdzieś
      podświadomie czułam potzrebę. Ale Pan Bóg miał inny plan, bo okazało się, że
      spodziewamy się kolejnego dzidziusia. Tak wię zostaję w domku. Ale poczytaj
      sobie na tym forum o tych wszystkim dzielnych wielomamach, które pracują,
      studiują i oczywiście wychowują swoje pociechy. Swoją drogą kiedyś na onecie
      spotkałam się z opinią, że jak ktoś ma "tyle dzieci", to powinien iść do pracy,
      żeby na nie zapracować, a nie wyciągać pieniądze po zasiłek rodzinny. I takie
      tam. Szkoda gadać. Uważam, że wybór powinien należeć do mamy. Bo raczej
      macierzyńskich obowiązków nikt jej nie ujmie. Pozdrawiam Ania
      • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:42
        Aniu, nie denerwuj sie. Może źle to sformułowałam. Chciałam zwyczajnie zapytać
        o waszą opinię. Da się pracować? Czy czujecie taką potrzebę? Od kiedy?

Nie chodzi mi zupełnie o kwestie finansowe tylko raczej o potrzebę pracy i o to
        jak pogodzić wychowanie dzieci z pracą, o to czy praca przy kilkorgu dzieciach
        w ogóle ma sens.
      • neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 16:47
        Przepraszam, to chyba ja zbyt ostro zareagowałam. Ja czułam potrzebę psychiczną
        pójścia do pracy. Moja mama wyraziła chęć opieki na dwiema młodszymi córkami, a
        najstarsza pięcioletnia chodzi do przedszkola. Doszliśmy do wniosku z mężem, że
        jak najmłodsza skończy rok, to zaczniemy rozglądać się za czymś sensownym. Nie
        chciałam iść na siłę, gdziekolwiek, byle tylko wyrwać się z domu. Ale jak to w
        życiu bywa, człowiek planuje a Pan Bóg się śmieje. Tak więc pójście do pracy
        muszę odłożyć na bliżej nieokreślone później. Pozdrawiam serdecznie Ania
    • mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 15:47
      Pracowałam zawodowo przez dwa lata jako mama 5 dzieciaków.
      Kiedy wróciłam do pracy dziewczyny były w szkole ,dwóch chłopców było w
      przedszkolu a najmłodszy roczniak miał opiekunkę. Z mojej pensji po opłaceniu
      opieki nad dzieciakami , pozostawało 200 zł. I za taką kwotę wykonywałam
      najbardziej ogłupiajacą , mało ambitną pracę kontrolera ekonomiczno-
      finansowego.Koszmar.
      W tej chwili też jestem ciagle zatrudniona w tej koszmarnej firmie -na
      szczęście na zwolnieniu lekarskim.
      I jeśli miałabym wrócić do tej samej firmy, z takim samym wynagrodzeniem ,a
      przede wszystkim do tych samych zajęć - oszalałabym.
      Postanowiliśmy z mężem, że zrobię sobie co najmniej 2 lata urlopu i moze w tym
      czasie znajdziemy rozwiazanie.
      Jeśli wrócę do pracy to na 1/2 etatu. I jakoś tak ,praca harytatywna mnie nie
      bawi.
      Kiedy przyglądam się rozwiązaniom w krajach bardziej rozwiniętych niż Polska-
      kipię z zazdrosci i wsciekam się, że w naszym kraju nie ma "mądrych głów".
      Przecież decyzja o powrocie do pracy mamy wielodzietnej zazwyczaj podyktowana
      jest brakiem finansów lub , tak jak w naszym przypadku- grożącym zwolnieniem.
      Dla mnie osobiscie absurdalnym byłoby świadomie powoływać następne dzieciaki na
      świat i pozostawiać opiekę nad nimi obcym osobom (myślę o dzieciach w wieku
      przedprzedszkolnym).
      • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 16:08
        Zgadzam się. Nie wyobrażam sobie pracy po 8 godzin dziennie plus dojazdy gdy
        dzieci nie mają co najmniej dwóch a najlepiej 3-4 lat. Ale na pół etatu, czemu
        nie.
        • jofin Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.08.06, 17:53
          A ja juz po 7 latach siedzenia w domu, choc nie dzieci o tym zadecydowaly, lecz
          zupelnie inne czynniki, mam juz serdecznie dosc. Typem kobiety, ktorej
          wystarcza rodzina i zajmowanie sie dziecmi, nie jestem. Interesuje mnie wiele
          roznorodnych spraw na swiecie i w pracy zawodowej, ktora wykonywalam jeszcze po
          urodzeniu sie drugiego dziecka, czulam sie bardzo dobrze i niezle sie tam
          realizowalam. Teraz najmlodsza od wrzesnia idzie do przedszkola, choc na
          niewiele godzin, ale jednak i zastanawiam sie, co dalej.... Naprawde ciagnie
          mnie do pracy. tylko nie mam pojecia jak mam zorganizowac opieke nad dziecmi,
          bo nikt nam w tej opiece nie pomaga. Nawet na meza niewiele moge liczyc, bo
          jego praca wymaga czestych wyjazdow. I przyznam sie, ze nie moge sobie z tym
          wszystkim poradzic. A wiem ze gdybym juz cos dla siebie znalazla, to bardzo ale
          to bardzo zmieniloby moje ogolne samopoczucie i nastawienie do swiata. Choc
          moze i stresu byloby wieciej. Ale nie chce calego zycia przesiedziec w domu,
          szczegolnie gdy i wyksztalcenie i fach mam w reku.
      • ansil Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 07.09.06, 16:47
        mac62 napisała:

> Kiedy przyglądam się rozwiązaniom w krajach bardziej rozwiniętych niż Polska-
        > kipię z zazdrosci i wsciekam się, że w naszym kraju nie ma "mądrych głów".

a powiedz mi, ktore to sa te bardziej rozwiniete i jakie maja rozwiazania? bo
        ja w pl nie mieszkam, ale w kraju gdzie jestem malo ktore dziecko nie idzie do
        zlobka w wieku ponad 6 m-cy.. a matka do roboty..
        • mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 08.09.06, 11:33
          ansil napisała:

> ja w pl nie mieszkam, ale w kraju gdzie jestem malo ktore dziecko nie idzie
          do
          > zlobka w wieku ponad 6 m-cy.. a matka do roboty..

byłoby mi łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie , gdybym wiedziała w jakim
          kraju mieszkasz,
          w Polsce też jest wiele matek , które po macieżyńskim wracają "do roboty",bo
          tak chcą lub muszą (bo po odliczeniu kosztów opieki placówkowej) - pozostaje im
          jeszcze kawałek pensji;
    • karolina_w_gazecie Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 24.08.06, 09:55
      Ja pracuję. Pełnoetatowo.
      Co myślę o pracy mamy wielodzietnej? (jeśli mogę się za taką uznać) - bardzo ją
      lubię. Wracam do niej po każdym porodzie, po jakiejś półrocznej przerwie.
      Myślę, że nie potrafiłabym nie pracować. Oczywiście aspekt finansowy jest nie
      bez znaczenia, ale po prostu dla mnie taki model jest naturalny. Pracujemy z
      mężem oboje i wspólnie opiekujemy się naszymi chłopakami. W równym stopniu
      dzielimy się zarówno aktywnością "domową", jak i "pracową".
      Jest nam z tym dobrze. Czuję się szczęśliwa i wierzę, że dzięki temu, nawet
      pracując jesteśmy w stanie stworzyć dzieciakom fajny dom. Zresztą - oni go
      współtworzą smile))
    • torma Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 24.08.06, 13:21
      Wydaje mi się, że wszystko zależy od rodzaju pracy. Jeśli komuś udaje się
      pogodzić pracę zawodową z obowiązkami w domu (ma możliwość dzielenia się z
      mężem czy też pomaga ktoś z bliskich) i chce podjąć pracę, niech pracuje też
      zawodowo. Natomiast, jeśli praca zabiera całe dnie i uniemożliwia normalne
      funkcjonowanie rodziny, trzeba się zastanowić czy rzeczywiście jest taka
      konieczność. Czasem lepiej poszukać zajęcia w niepełnym wymiarze czasu pracy
      lub zaangażować się w życie społeczne.

Wg mnie ważnym jest, by nasza praca nie ograniczała się do pracy zawodowej,
      byśmy pracowali również z dziećmi, które w ten sposób pracę poznają,
      doświadczają jej i uczą się współpracy.
    • mamajudo Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 25.08.06, 20:48
      Dobrze sie czuję w domu i dzięki mężowi (oraz jego rodzicom)
      na razie nie muszę pracować. Zresztą, żebym miała jakikolwiek zysk,
      to musiałabym sporo zarabiać... Dwójka dzieci do przedszkola
      lub zatrudnienie niani zabierałoby mi większość (albo i całą)
      pensji...
      Teraz problem pracy odpada znów na jakiś czas, bo w grudniu Maleństwo.
      Nie potrafiłabym oddać dziecka komuś obcemu i zabrać się za szukanie
      pracy.

Poza tym mam problem. Bo nawet gdybym chciała rozpocząć pracę,
      to... nie wiem, co chciałbym robić. Na pewno nie wrócę do zawodów
      wyuczonych, z różnych względów.
      Marzy mi się bycie... księgową np. Uwielbiam liczyć, wypełniać druki,
      pracować z komputerem. Ale musiałbym zrobić kurs, a to też odpada
      w tej chwili. Może kiedyś smile

Generalnie uważam tak:
      jeśli mama wielodzietna chce pracować - proszę bardzo!
      jeśli daje sobie ze wszystkim radę - chwała jej za to!!!
      jeśli ma własną firmę (lub nawet "firemkę") albo pracuje
      w domu - to powiem jej: "zazdroszczę" !

Mam nadzieję, że za jakiś czas sama rozkręcę jakąś domową działalność
      i będę sobie sterem, żeglarzem, okrętem oraz... księgową smile
      • natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 26.08.06, 11:34
        Mam troje dzieci w wieku 7, 3 i 17 mc.
        Jestem na wychowawczym a co do powrotu do pracy to chciała bym ale mi sie po
        prostu to nie opłaca.
        • kalafior_tez_kwiat Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 26.08.06, 12:36
          ja też byłam zawsze bardzo aktywna zawodowo. pracowałam całymi dniami jeżdżąc
          do pracy w sumie 80 km... Kiedy mieliśmy jedno dziecko jeszcze warto było, ale
          kiedy w firmie powiedziałam, że spodziewam się kolejnego dziecka to zablokowali
          mi podwyżkę, w mig zapomniałam o awansie więc po urodzeniu synka... poszłam na
          urlop wychowawczy. Dojazdy, żłobek dla dwojga lub opiekunka dla dzieci
          skonsumowałyby mi większość pensji... To tego totalny rozpad życia rodzinnego
          (z mężem pracowaliśmy całymi dniami) to za wysoka cena, którą musiałabym
          płacić. Dorabiam sobie w kierunku zgodnym z wykształceniem. Jakiś czas
          prowadziłam działalność, ale teraz nie mam na to czasu - za pracą trzeba trochę
          pobiegać w moim fachu... Może jak dzieci bedą większe (czyli najprędzej za
          jakieś 3 lata, bo przecie w marcu będzie nas trójka) pomyślę o kontunuowaniu
          swojej działalności, bo do mojej firmy nie wrócę za chiny ludowe!!!!!
          Poza tym zawsze w każdej chwili mogę jechać do mojej siostry mieszkającej na
          stałe w Niemczech. Ona tak kocha nasze dzieci, że chętnie nas tam będzie
          gościła z całym przychówkiem wink))))

• barbie-torun Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.08.06, 10:47
      nie chcę już siedzieć na wychowawczym
      chcę być doceniana, pochwalona w pracy,
      byc komuś potrzebna, wykonywać zawodowe obowiązki
      może na jakiś kurs się zapiszę, jeśli starczy kasy
      po opłaceniu opiekunki
      wreszcie odetchnę innym powietrzem
      bo najlepsze lata życia spędziłam na gotowaniu, praniu i przewijaniu
      3/4 życia małżeńskiego to wychowawczy
      tylko dom i dzieci
      tak 2-3 lata było mi z tym dobrze
      ale nie na stałe

podziwiam wybór kobiet, że na stałe zostają gospodyniami domowymi
      i jest im z tym dobrze
    • piastka Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 29.08.06, 09:51
      Pracuję od zawsze (już się boję nawet liczyć od kiedy).

Nieraz miałam wielką ochotę pobyć z kolejnym dzieckiem jak najdłużej, ale
      przyznam, że tzw. siedzenie w domu potrafiło być frustrujące i prawie z
      przyjemnością wracałam do pracy, chociaż rozłąka z maleństwem też bolała.

To tzw. siedzenie w domu to było przede wszystkim ogarnianie wszystkiego po
      wszystkich, gotowanie, pranie itp., i jednocześnie wrażenie, że tak mało się
      dzieje. Jedyną osłodą była możliwość przebywania non stop z maleństwem, ale i
      to nie zawsze było szczytem szczęścia, ponieważ bardzo źle psychicznie znosiłam
      np płacze kolkowe najmłodszej.

Najsympatyczniejsze rozwiązanie widziałabym w pracy na 1/2 etatu - lub wolny
      zawód umożliwiający pracę w domu. Praca biurowa - nawet dobrze płatna w
      wymiarze 8-9 godzin - to nie mój ideał, choć moja rzeczywistość.
      • mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 29.08.06, 10:40
        a ja mam właśnie wolny zawód - dużo robie w domu, choć raz na trzy tygodnie
        właściwie codziennie jestem poza domem na (z dojazdami) osiem godzin. Nie czuję
        się wyrodną matkąwink, realizuję siebie nie tylko przez dzieci (nie potrafiłam
        się w domu do końca zrealizować, byłam wiecznie nieszczęśliwa i sfrustrowana),
        osiągam mniejsze lub większe sukcesy i nie wyobrażam sobie już siedzenia z
        dziećmi. MAtką nie jest się wtedy gdy sie nad dzieckiem siedzi 24 godziny na
        dobę i przez to ma sie schizywink Bo ja miałam.
        A w ogóle to pytanie nie powinno brzmięć "czy wielomama powinna pracować
        zawodowo" tylko czy "mama" powinna pracować zawodowo. Według mnie tak - o ile
        umie pogodzić pracę z domem, o ile chce i jest z tego więcej pożytku niż
        szkody. No i oczywiście jak ma normalnego chłopa, który jej aspiracje rozumiesmile

BArba: wracaj do roboty, albo szukaj roboty jak masz taką porzebę. I nic się
        nie bój! Jak się chce, wszystko da się ułożyć. Co oczywiście nie oznacza, że
        będzie łatwosmile
    • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.08.06, 17:54
      Mi aktywność poza domem jest potrzebna jak powietrze. Zajmując się jedynie
      domem bym się udusiła. A po co komu uduszona, sfrustrowana baba?
      Liczba dzieci nie ma najmniejszego wpływu na moja postawę w tej materii
      • agnieszkas72 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.08.06, 23:37
        Jesli chce i może-liczba dzieci nie ma znaczenia.W naszym przypadku choroba
        dziecka,którego nie ma z kim zostawić spowodowałaby sytuację bez
        wyjścia.Wychowując dzieci jestesmy zdani tylko na siebie a to oznacza,że jedno z
        nas(a lepiej,żeby to była nauczycielka,nie informatyk DD-z powodów oczywistych)
        musi zajmować się sprawami domowymi przede wszystkim.
        Moja świetna ginekolog jest także mamą czwórki,pracującą pełną parą ale
        wspierają ją i jej męża dwa pełne zestawy wspaniałych dziadków.
        • eliza34 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.09.06, 18:22
          ja też postanowiłam dorzucić swoje zdanie, bo temat mi bardzo bliski.Zawsze
          chciałam robić karierę i praca była dla mnie ważna...Po pierwszym dziecku
          wróciłam do pracy na cały etat 0,5 roku od urodzenia, 2-gie jak urodziłam to
          czułam się bardzo pokrzywdzona wiedząc,ze już mnie do firmy nie przyjmą z
          powrotem...musiałam szukać pracy też z powodów finansowych-budowaliśmy dom mój
          mąż mało zarabia, ja mogłam zarobić znacznie więcej.Ciężko było znależć pracę w
          2004,ale po poszukiwaniach znalazłam i kiedy rozkręciłam się , mały zaadoptował
          się dobrze w żłobku ...grom z jasnego nieba - byłam w 3-ciej ciązy... Nie
          mogłam zaakceptować tej ciąży przez prawie 7 miesięcy -pracowałam aż za
          ciężko...ale kiedy urodziłam córkę przywykłam do tego ,ze mam 3-kę dzieci.Ale
          nastąpił paradoks....odechciało mi się wracania do pracy. Coś jakby się we mnie
          wypaliło, poza tym zauważyłam,ze zajmowanie się 3-ką dzieci : prawie
          nastolatkiem i 2-ką maluchów pochłania prawie całe moje siły. Wróciłam do pracy
          na cały etat (9 godzin poza domem)i szczerze mówiąc prawie płakałam- czuję się
          zmęczona, zniechęcona, wieczorem padam już na pysk, nie ma we mnie radości
          życia.Rozgoryczenie powiększa jeszcze fakt,ze jestem właściwie głównym
          żywicielem rodziny,a jeszcze ciągle zamiast docenienia to słyszę pretensje od
          mego męża,ze forsa jest dla mnie najważniejsza.Okropne....Teraz rozumiem
          dlaczego większość mam 3-ki i więcej dzieci nie pracuje ...
        • malila Agnieszko 13.09.06, 12:28
          czy możesz zerknąć do skrzynki?
          • agnieszkas72 Re: Agnieszko 13.09.06, 15:30
            Odpisałamsmile.
    • aniaka71 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.09.06, 11:04
      Hej smile Jestem mamą czwórki dzieciaków (16, 15, 11 i 6 lat). Nigdy wcześniej nie
      pracowałam zawodowo i przez te wszystkie lata żyłam w przekonaniu że tak już
      będzie zawsze. Ale gdy dzieciaki podrosły zaczęłam myśleć o zmianie, ze
      względów czysto towarzyskich smilei z zazdrością słuchałam koleżanek
      opowiadających o pracy. I stało się: od roku pracuję, jest ciężko pogodzić to
      wszystko tym bardziej ze czasem wracam z pracy o 22, ale z pomoca rodziny jakos
      leci. Żałuje tylko czasu którego już nie moge poswiecic w takiej ilosci jak
      dawniej na kontakty z dzieciakami.
      Opierając się na swoim doświadczeniu uważam że najlepiej by było gdyby mamy
      same mogły podjać decyzję kiedy i czy idą do pracy. Aniasmile
      • mac62 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 23.09.06, 15:50
        Też chciałabym móc wrócić do pracy dopiero wtedy, kiedy moje najmłodsze dziecię
        osiągnie wiek szkolny, ale znając realia i ze względu na finanse będę musiała
        pracować zaraz po 2 latach od narodzin Aleksandra. Ale nawet ten czas (choć tak
        krótki),poświęcony dzieciakom mnie cieszy.
        • natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 25.09.06, 14:10
          Bardzo bym już chciała wrócić do pracy, jednak Nam się to po prostu nie opłaca.
          Tak więc pozostaje mi jeszcze z rok wychowawczego , bo najmłodszy synuś ma 18 mc, do żłobka za daleko a do przedszkola jeszcze za mały.
          A pozatym opłaty za przedszkole są dość wysokie.
          Mama Maćka 1999, Dominiki 2003 i Mikołajka 2005.
    • ola9664 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 31.10.06, 13:42
      Uważam, ze nie powinna pracować. Z mojego doswiadczenia wiem, że bardzo trudno
      pogodzić pracę, dzici i dom. Mam 4 dzieci 17,13 i bliznięta 3 lata . Pracuję
      zawodowo, mąż także, zajmuję się domem 280m2i jeszcze rok temu studiowałam.
      Teraz na szczęście już skończyłam. Nie mam nikogo do pomocy , rodzice nie żyją,
      teściowa daleko. Wieczorem padam. Pracuję tylko ze względów finansowych. Gdybym
      nie musiała napewno bym nie pracowała.
    • agnieszka35 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 02.11.06, 09:01
      Witam.To czy mama wielodzietna powinna pracować powinno zależać tylko od niej.I
      przedewszystkim powinna mieć wybór.To znaczy marzy mi się taka sytuacja że to
      nie względy finansowe decydują o tym czy mama wielodzietna pracuje czy nie tylko
      jej chęć.Poza tym powinna mieć możliwość pracy na np.pół etatu.Wiem po sobie że
      można pogodzić pracę na cały etat albo naukę(studia dzienne)z prowadzeniem
      wielodzietnego domu ale wiem też że zawsze jest coś kosztem czegoś.A najczęściej
      kosztem snu i wypoczynku mamy.Pozdrawiam-Agnieszka.
    • natkare Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.11.06, 18:48
      Gdy urodziłam Maćka do pracy wróciłam gdy miał 17 mc, po 4latach i 5 mc urodziłam Dominiczkę po kolejnych 18 mc Mikołajka.
      Tak więc staliśmy się malutką rodziną wielodzietnąsmile
      Dojrzewam do powrotu do pracy, po przemyśleniu za i przeciw w tym roku powrót po prostu nam się nie opłaca.
      Tak więc jeszcze rok siedzenia w domku.
      Od września-grudnia 2007 planuję powrót do pracy, jest to praca po 12 godzin, zmianowa z nockami itp.
      Bardzo lubię swoją pracę i myślę że nie chcę jej poświęcać.
      Po prostu nie nadaję się na kobietę siedzącą w domu.Tak więc w [przyszłym roku najstarszy synuś do 2 klasy, dwoje młodszych do przedszkola.
      Mam nadzieję że uda nam się pogodzenie wszystkiego.Dodam że na powrót do zawodu mam tylko 5 lat, za rokminie ponad 4 lata odkąd siedzę już w domu.
    • marzekal Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.11.06, 21:02
      Ja pracuję a odpoczynek od pracy miałam tylko w czasie ciąż. Zaraz po zajściu
      szłam na zwolnienie. Po macierzyńskim przeciąganym jak najdłużej się da (tzw.
      nielegalne zwolnienia) wracałam do pracy a Dzieci do Babci. Nie dlatego, że
      musiałam, czy chciałam. Poprostu uważałam to za coś naturalnego, że pracuję. Po
      coś przecież studiowałam smile Ponadto uwielbiam swoją prace smile)) Po powrocie
      bawiłam się na maxa z Dziećmi. Gorzej z praniem, sprzątaniem itd...
      Ale dobrze mi mówić - Dzieciaki zamiast do żłobka, czy przedszkola były
      przypisywane kochającej Babci (nie było łatwo, jeździłam do pracy 25km, ale tam
      też właśnie mieszkała Babcia)
      Teraz dwoje starszych do szkoły, najmłodsze do Babci jak zwykle (Babcia
      przeprowadziła się bliżej wnuków) a po powrocie wszyscy na świetlicę
      środowiskową (dwa w jednym - praca i spędzanie czasu ze swoimi Skarbami).
      Ponadto dorabianie wykonywaniem małego chałupnictwa (znowu coś co bardzo lubię
      robić, ale to już jak Dzieciaki śpią). Czasami szkolenie, w niedzielę rodzinne
      wyjazdy, czasami nie wiem jak się nazywam smile))
      Wczoraj nocowało u mnie 12 dzieciaków. Dzisiaj ledwo posprzątane ale cała
      rodzinka szczęśliwa, bo jutro znowu wyjazd do Prababci smile
      Ale z jednego zrezygnowałam... Dostałam propozycję kandydowania do Rady
      Miejskiej i tu powiedziałam stop! Owszem korciło, bo dodatkowe pieniądze, a
      jaki prestiż smile)) Ja matka wielodzietna i może zostanę Radną smile Ale cholera,
      Dzieciaków na sesję jednak nie wezmę smile))
      A przy okazji dowiedziałam się później, że to mąż mi nie pozwolił, bo się nie
      wyrabiam, tak dużo mam obowiązków wink))
      Ale mnie tu dawno nie było ... Buziaczki
    • daggga Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 12:16
      Witajcie, mam 31 lat, jestem mamą dwójki na razie (2,5 i 11 mscy). Myślę o
      trzecim, ale powstzrymują mnie sądy kultury dzisiejszej że nie dam moim
      dzieciom tego co potrzeba, może faktycznie coś im zabraknie? POczekamy więc
      trochę, pryznjamniej niech mąż zakończy edukację.
      Teraz do rzeczy:
      1. Są jakieś książki na zachodzie o tym, że można żyć oszczędniej i domowym
      sumptem rózńe rzeczy robić z dizecmi, uruchomić prawdziwy dom, wytwarzać wiele
      rzeczy i wtedy powinna starczyć 1 pensja. Ktoś czytał????
      2. Kobieta w domu może być jednocześnie: kucharką (mniam), fryzjerką, a przede
      wszystkim nauczycielką- każdego rodzaju, od matematyki po wuef(każda o tym
      marzyła...), piosenkarką (nareszcie ktoś mnei słucha!!, nie musze do Idola!!),
      artystą-plastykiem.... Szcególnie, kiedy dziecko nie musi "się tylko uczyć" ale
      uczymy je życia. Naturalne więc, że starsze pomaga.
      3. Dlaczego muszą nas chwalić inni (faceci)? Bycie dobrą mamą i pomysłową
      gospodynią powinno być cool. Kobiety powinny się wzajemnie motywować, tworzyć
      społęczeńswto kobiet! (to jest prawdziwa Partia KObiet)
      itd
      Co myślicie?
      Daga
      • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 20:37
        Mi nie pasuje wink
        • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 09.12.06, 21:20
          Mi też nie bardzo. Wolę pracować, choćby na pół etatu. Ale ja nie jestem mamą
          wielodzietną.
          • agnieszkas72 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 16:47
            Gdybym musiała pracować,tak jak pracowałam przed urodzeniem dzieci i mój mąz
            pracowałby,tak jak pracuje teraz(a pracowałby,niezależnie od moich
            dochodów)),nie miałabym żadnego wpływu na wychowanie moich dzieci.W takiej
            sytuacji nie zdecydowałabym się na pewno na powiększanie rodziny.Nie jestem
            bardzo domowa z natury i jestem pewna,ze gdyby mi ktos przedstawił w czasach,gdy
            byłam licealistką lub studentką moje obecne życie,nie uwierzyłabym.Ale wtedy nie
            zastanawiałam się nad tym,w jaki sposób funkcjonuje rodzina.Nie wiem
            dziewczyny,co macie na myśli podkreslając:"mi to nie pasuje"..(bycie w
            domu).Podobne zdanie,które usłyszałam od koleżanki w realu sprawiło mi kiedyś
            wielką przykrość.Podtekst,o który was nie podejrzewam, był wtedy dla mnie
            jasny:"ja bym tak nie mogła,bo jestem taka aktywna,ambitna,twórcza,a ty
            widocznie nie,skoro możesz siedziec w domu....".Prawdę mówiąc,nie widzę na tym
            forum kobiet,które mogłabym sklasyfikowac jako kury domowe.Kura domowa kojarzy
            mi się z osobą,która obsesyjnie myje okna sadzając dziecko przed
            telewizorem,albo sama ogląda seriale, wrzeszcząc od czasu do czasu na dzieci
            bawiące się na podwórku.Umówmy się,że pracują te z nas,które mogą sobie na to
            pozwolić.Bo nie wyobrażam sobie rozwożenia gromadki po złobkach i przedszkolach
            i zbierania jej mocno późnym popołudniem,tylko po to,żeby się
            "zrealizować"-dyżury popołudniowe w mojej pracy kończyły się ok.17,nie
            zdązyłabym dotrzec do przedszkola przed jego zamknięciem.Albo zostawiania dzieci
            na cały dzień z obcą nianią.Nigdy nie zdecydowałabym się dobrowolnie życ w ten
            sposób,nie musząc zarabiac na chleb i dach nad głową.
            • mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 17:23
              Bo w ogóle pytanie zostało postawione błędnie. Czy "powinna" pracować. Można po
              prostu zapytać czy "kobieta powinna", czy "matka powinna". I odpowiedź w każdym
              przypadku będzie taka sama: nie ma odpowiedzi generalnej. Wszystko zależy od
              konkretnej rodziny i konkretnej pracy. Ja kocham moją pracę i gdy pomyślę, że
              mogłabym np. ją stracić, to mam dreszcze. i zgadzam się: pracuję bo mogę sobie
              na to pozwolić. Bo moja praca - choć etatowa - nie wymaga siedzenia w biurze od
              rana do nocy. Bo mam cudowną nianię, której ufam, i która wychowuje dzieci
              mądrze i tak jak to razem ustalimy. Bo pracuję sporo w domu, itd. I Pozdrawiam
              wszystkie serdecznie. a.
              • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 18:11
                Agnieszka, nie gniewaj się, please.....

Miałam na myśli że nie do końca pasuje mi to co napisała dagga. Ja mam taką
                naturę że wolałabym jednak pracować ale nie mam nic przeciwko mamom które nie
                pracują.

Gdy dzieci były małe, pracowałam 10 godzin w tygodniu a potem już stopniowo
                więcej. Taką mam pracę że było to możliwe. Moje dzieci były w przedszkolu 5
                godzin dziennie bo czasem odbierali je dziadkowie.

Pozdrowienia.
              • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 10.12.06, 20:37
                Ze mną jest tak samo smile. Pracuję bo lubię i sobie to odpowiednio
                zorganizowałam, a zadałam sobie taki trud bo lubię smile
                Pisząc, że mi nie pasuje taki czy inny model nie chcę nikogo urazić, po prostu
                stwierdzam fakt.
                Ale bardzo by mnie zdenerwowało, gdyby ktoś napisał, że mama wielodzietna "nie
                powinna" tego czy tamtego. Nie lubię, gdy ktoś mnie szufladkuje czy ustawia mi
                życie.
                Faktycznie - pytanie tytułowe nie jest zbyt szczęśliwie zadane, ale porusza
                ciekawą kwestię...
            • neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 11:35
              "ja bym tak nie mogła,bo jestem taka aktywna,ambitna,twórcza,a ty
              widocznie nie,skoro możesz siedziec w domu...." Ja niestety również w ten sposób
              to odebrałam. Nie czuję się gorsza jako kobieta tylko dlatego, że siedzę teraz w
              domu. Może kiedyś jeszcze pójdę do pracy. Ale nie potępiam matek, które pomimo
              posiadania gromadki dzieci, pracują zawodowo, pod warunkiem, że praca nie staje
              się w życiu priorytetem. Pozdrawiam Ania
              • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 12:43
                A dlaczego? Czy w życiu nie można mieć kilku priorytetów???
                Fantastycznie, że mnie nie potępiasz, lepiej mi wink
                • neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 14:26
                  Nie rozumiem skąd ta ironia. Po prostu szanuję odmienne zdanie i poglądy innych
                  ludzi. I owszem można mieć kilka priorytetów, a w tym przypadku miałam na myśli
                  sytuacje, kiedy realizowanie się w pracy, odbywa się kosztem dzieci, kiedy się
                  je zaniedbuje.
                  • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 14:39
                    Niestety zawsze coś jest kosztem czegoś sad((
                    Ja nieustannie szukam złotego środka, myślę, że jestem na dobrej drodze nie
                    chwaląc się.
                    Nie lubię jedynie słusznych recept i może jestem lekko uczulona.
                    • neomama Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 15:29
                      No widzisz. Właśnie o to chodzi, że ja nie uważam, iż moja recepta jest jedyna
                      słuszna. I powiem ci więcej, że podziwiam cię. Umiesz pogodzić pracę z opieką
                      nad dziećmi. Ja również chciałabym pójść do pracy, kiedy podrośnie najmłodsza
                      pociecha. I nie tylko z powodów finansowych, ale z kobiecej próżności.
                      • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 15:33
                        smile
    • daggga Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 19:25

Dzięki dziewczyny, że się odniosłyście do moich propozycji. Tyle że Wam sie to
      nie widzi... Interesuje mnie, dlaczego? Co takiego jest w pracy zawodowej,
      czego nie ma w pracy domowej, szczególnie dziś, kiedy kobiety mogą sie dowolnie
      łączyć, pomagać sobie, tworzyć "społeczeństwo kobiet" i z pasją organizować
      sobie pracę w domu?
      Moje sugestie:
      1. Do pracy można się ładnie ubrać. Te wszystkie garsonki i kostiumy. W domu to
      nie zdaje egzaminu, niepraktyczne, podobnie jak makijaż
      2. To co któraś pisała: w domu szef nie pochwali. Nikt nie motywuje, raczej
      demotywacja zewsząd, bo nie ceni sie tej pracy. Kiedyś się kobiety chwaliły,
      jakie dżemy zrobiły itp., teraz w "wysokich kręgach" to niemodne raczej.
      Macie inne?
      Dodam, że mnie ciężko jest w domu wytrzymac, dlatego próbuję dorobić do tego
      ideologię, i wierzę, że się uda wink
      Daga
      • mamaanieli Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 21:07
        no to powodzenia. ja też próbowałam dorabiać ideologię gdy nie pracowałam...
        nie nadaję się do siedzenia w domu i kropka. i gorzej było jak starałam się to
        polubić. po prostu schizofrenii można dostać. a ku pocieszeniu: życie zaskakuje
        i naprawdę możliwe jest otrzymanie takiej pracy, która daje satysfakcję, a nie
        rozwala rodziny. czego chcącym pracować wielomamom serdecznie życzęsmile
        • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 11.12.06, 21:34
          Przy dwójce całkiem już dużych dzieci praca nie jest takim problemem jak przy
          piątce całkiem małych.
          Pracuję bo
          mam fajną pracę
          mam wybór czy chcę pracować na pół etatu (tak kiedyś pracowałam) czy na ponad
          półtora (jak teraz)
          wciąż mam kontakt z językiem na wysokim poziomie (moi uczniowie z gimnazjum już
          zdali FCE)
          nie wiem co mogłabym robić w domu
          zarabiam
          mam kontakt z wieloma fajnymi osobami
      • ludkowa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 09:53
        Powiem tak: jej wybór ( mamy ma się rozumieć ). Chociaż czasami konieczność nas
        do czegoś zmusza. Nie pracuję już pięć lat ( na etacie ), jest to mój wybór,
        spowodowany koniecznością, miałam kłopoty z donoszeniem trzeciego dziecka,
        kończyłam studia. Urodzenie czwartego dziecka utrwaliło ten układ. Powiem
        szczerze, gdybym obowiązkami domowymi chciała wypełnić swoje życie, nie byłabym
        zadowolona, chociaż jest co robić.. Jednak w chwili obecnej pracy na etacie,
        poza domem, nie potrzebuję, nawet jej sobie nie wyobrażam, to co robię w domu mi
        wystarcza ( jestam plastykiem ). Zeby nie "zwariować", raz w tygodniu razem z
        mężem chodzę do kina i jedno popołudnie, ew. sobotnie przedpołudnie wychodzę
        sama, ot tak pobiegać po sklepach, zrobić zakupy, odpocząc od domu. Dodatkowo
        wystawy, koncerty razem z małżem, czasem dziećmi. i jest dobrze, pozdrawiam.
      • mamamonika Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 11:30
        Jeszcze nie przyszedł taki moment, żeby robienie dżemów wypełniało mi dzień.
        Może gdzieś kole 80-tki albo jeszcze później...
        Praca to nie tylko zarobek, to robienie tego co lubię. Rodzina to dla mnie
        tylko jedno skrzydło, nie chcę się do tego ograniczyć. Ideologii do nieczego
        nie dorabiam, bo to bez sensu - od razu widać, że to co robisz jest wbrew Tobie.
        Poza tym jakos się buntuje przed zawężaniem mnie do "społeczeństwa kobiet" czy
        czegos takiego. Ja jestem człowiek, nie tylko kobieta wink
    • elgosia Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 15:07
      Pozwalam sobie zabrać głos, bo choć mam dwoje dzieci, temat dla mnie bardzo
      świeży. Decyzje o powrocie do pracy zawodowej podjęłam w maju, bo okazało się,
      że bez moich dochodów nie mamy zdolności kredytowej, a w końcu mieszkać gdziś
      chcemy na swoim, a nie do końca życie wynajmowac za grube pieniądze. Wtedy
      ucieszyłam sie i latałam do pracy jak na skrzydłach przez wrzesień i październik
      (szkoła, 21 godz/tyg). Ostatnio zaczęłam się łamać, bo widzę że nie da się mieć
      dwóch priorytetów - zawsze coś ucierpi.Jak wracam po pracy, dzieci mnie
      potrzebują (chodzą do przedszkola i do żłobka), więc poswięcam im czas, a potem
      siedzę po nocach nad lekcjami i klasówkami - ledwo żyję, a i tak widzę, że nie
      przygotowuje lekcji tak, jakbym chciała - zawsze zabraknie mi czasu, żeby dopiąć
      wszystko na ostatni guzik. Poza tym dzieci zaczęły chorować, ja z braku babci
      brać zwolnienia - odbyłam w związku z tym niezbyt miłe rozmowy z dyrekcją. W
      jednej szkole nawet usłyszałam, że muszę wybrac między praca a dziećmi. Z
      drugiej strony praca pozwala mi oderwać sie od domowych obowiazków, spotkać ze
      znajomymi, pogadać nie o dzieciach - to też ważne.
      Reasumując praca czasem jest konieczna, żeby nie zwariować,żeby dorobić, ale
      trzeba dobrze rozważyc, w jakim wymiarze prace podjąć, żeby nie zaniedbac
      rodziny (priorytet) i dobrze wypełnić obowiązki w pracy. W moim przypadku - tak
      mysle - wziełam za duzo pracy, muszę ją zredukować, ale jeszcze nie w tym roku,
      bo musimy wząć kredyt. Lepszej pracy musi szukać mąż, bo ja - chcąc byc matką i
      to jeszcze kilkorga dzieci- podporą finansową rodziny nie bedę. Przynajmniej
      póki dzieci małe, a potem - czas pokaże.
      • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 17:04
        I tu Elgosiu widzę plus pracy w szkole. Jeśli dzieci są bardzo małe, można mieć
        np. 15 lekcji w tygodniu. Mniej pracy, mniej klasówek, mniej przygotowań do
        lekcji. Pensja też niższa ale jest. Kiedyś tam, kiedy urodzisz jeszcze jedno
        czy dwoje, bo wiem że kiedyś chciałabyś, i dzieci dorosną, będziesz mogła wziąć
        więcej godzin. Życzę ci powodzenia i żeby dzieci jak najmniej chorowały.
    • mamusiewa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 12.12.06, 18:10
      jestem lekarzem, pracuję na oddziale dziennym, a więc jak na lekarza bardzo
      mało, bo tylko 8 godzin dziennie, bez dyżurów, sobót, niedziel i wigilii,
      obecnie spodziewam się czwartego dziecka, mam 31 lat, robię specjalizację,
      pomaga nam niania do najmłodszej córki, reszta w szkole i przedszkolu. Męża
      ciągle nie ma w domu(ktoś musi na nas zarobic). Nieźle sobie radzę
      • magda1206 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 27.12.06, 08:43
        ja nie powinnam, ale pracuję. 7-11 ogdzin dziennie, mam trójkę dzieciaczków 10-
        6-1 lat i czasem prawie ich nie widzę. poza tym jestem wykończona sad. mąż też
        pracuje, nie mamy żadnej rodziny w okolicy więc szansa na 5 minut relaksu jest
        nikła.
        mamusiewa, jak ty to robisz??? podziwiam
        • kaka73 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.12.06, 09:39
          Ja pracuję, bo chciałam. Czuję sie w domu z dziećmi nieszczęśliwa -
          zdecydowanie lepiej na mnie działa praca. Nie jest mi łatwo, ponieważ mąż
          pracuje w Warszawie, a my mieszkamy na Śląsku - przyjeżdża co tydzień na 5 dni
          do domu, wiec przez połowę miesiąca muszę dać sobie sama radę. Dzieci -
          najstarszy do szkoły, córeczka do przedszkola, a roczniak do opiekunki. pracuję
          na szczęście 8 godzin (teraz jeszcze 7), więc o godz 15 już jestem w domu.
          Od roku mieszkamy w swoim domu, więc obowiązków mam dużo, ale jestem
          szczęśliwsza pracując.
          Może jestem złą matką - mając wybór i wybierając pracę?
          Mam dosyć dobre stanowisko, realizuję się w pracy - a wydaje mi się, że dzieci
          wiele nie tracą, ale to mtylko moje zdanie.
          • zuzanna56 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 28.12.06, 10:14
            kaka
            nie wydaje mi się żeby twoje dzieci coś traciły. Jesteś o 15.00 już z nimi.
            Poza tym piszesz że jesteś szczęśliwsza pracując.
        • mamusiewa Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 05.01.07, 10:12
          Odpowiedź dla Magdy 1206: To,że sobie radzę, to współudział kilku osób: moja
          niania do najmłodszej, 2-letniej córki, to osoba ze złota: oprócz opieki nad
          dzieckiem , bez dodatkowych opłat: sprząta( nawet łazienki), czasem gotuje,
          robi listę zakupów, jak dzieci są chore, to nawet opiekuje się trójką, karmi
          psy, i wszysto prasuje. Do domu przychodzę( po drodze zbierając starszaki ze
          szkoły i przedszkila), a tu porządek, obiad ugotowany, Emilka właśnie wstaje z
          drzemki, nic, tylko odpoczywac. Po drugie: mój mąż nie jada w domu, więc odpada
          problem poważnych obiadów, ja mogę zjeść w pracy, starszaki w szkole i
          przedszkolu, a poza tym mój mąż nie jest rozpieszczony, jeśli chodzi o
          jedzenie, więc wystarcza mu , łagodnie mówiąc ,byle co. Moja mama jeszcze
          pracuje zawodowo, ale ma nienor,mowany czas pracy, więc tak naprawdę jest na
          każde życzenie, liczy się to zwłaszca , gdy mam wyjazdy związane ze
          specjelizacją( np . tygodniowe kursy w Warszawie). No i ta specjalizacja.
          Normalnie trwa 5-6 lat, mi zajmie ok.8, ze względu na urlopy macierzyńskie,
          pewne opgraniczenia w wyjazdach itp. Aha, mam do dyspozycji własny samochód, co
          ułatwia funkcjonoiwanie, zwłaszcza, że mieszkamy 8 km od. miasdta. Dziecko
          posłaliśmy do szko0ły społecznej, bo tylko tam zajęcia są codziennie od 8-mej,
          więc łatwiej wszystko zorganizować, i mają w ramach zajęć wszystko to, na co
          trzeba przeznaczać dodztkowy czas: basen, dużo angielskiego itp. Ja osobiście
          mam sporo czas u na odpoczynek czy dokształcanie, bo : nie jestem
          przewrażliwiona na punkcie porządku, mam cudowną nianię, i zdyscyplinowane
          dzieci. Gdyby jeszcze mąż wracał o ludzkiej porze do domu( teraz jestem w 8
          miesiącu ciąży, to zdarza mu się przychodzic wcześniej, czyli ok. 19. )To by
          było na tyle.
    • heloiza74 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 04.01.07, 22:46
      Sytuacja każdej z nas jest praktycznie inna, więc trudno jednoznacznie ocenić czy matka powinna czy
      nie powinna pracować. Czasem musi ze wzgledów finansowych, a czasem po prostu żeby nie
      zwariowaćsmile Zajmowałam się domem i dziećmi przez 3 i pół roku i nie byłam specjalnie szczęśliwa z
      tego powodu. Zazdrościłam moim pracującym zawodowo koleżankom i niestety pozwoliłam się
      opanować opinii współczesnego świata - "siedzisz w domu = nic nie robisz". Tak więc kiedy córka
      miała pół roku wzięłam opiekunkę (starszy syn w przedszkolu) i poszłam do pracy. Ale ja mam sytuację
      wprost idealną. Mój mąż prowadzi firmę, więc "zatrudniłam się u niego" na pół etatu. Dodatkowo
      siedziba firmy znajduje się w domu moich rodziców, więc mała z opiekunką były na piętrze, a ja na
      parterze. Cały czas miałam kontrolę i nawet mogłam karmić piersią!!! Kiedy córka poszła do
      przedszkola mogłam pracować dłużej, ale i tak starałam się odbierać dzieci z przedszkola przed 15.
      Sytuacja powtórzyła się kiedy urodziłam trzecie dziecko. Pracowałam prawie do końca ciąży, bo
      sprawiało mi to przyjemność, na macierzyńskim trochę pracowałam w domu. Teraz spodziewam się
      czwartego dziecka. Starsze dzieci są w szkole i przedszkolu, najmłodszy z opiekunką, a ja wciąż
      pracuję, choć już tylko po 3-5 godzin dziennie, tym bardziej, że mój mąż pracuje coraz więcej i późno
      wraca do domu. Myślę, że po urodzeniu czwartego dziecka nadal będę pracowała, bo nie potrafię
      usiedzieć w domu dłużej niż miesiąc smile
      • bemari Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 06.01.07, 01:01
        Z dzieciakami siedziałam w domu po dwa lata, potem do pracy.Kryzys dopadł mnie
        teraz, gdy najstarszy skończył 18 lat.Czuję się zmęczona, chciałabym się zająć
        tylko dziećmi, domem i sobą.Zrobić rano kanapki, wyprawić towarzystwo, gotować
        spokojnie obiad i sprzątać, od 16 mieć czas na rozmowy z dziećmi i własne
        rozwijanie.A tak wpadam do domu razem z nimi, włączam pralkę, nastawiam zupę,
        ogarniam mieszkanie,był poniedziałek, jest piątek...Wszyscy mówią, że jestem
        taka zorganizowana!Niby dzieci już duże, a ja coraz bardziej gonię czas.Jak
        zwolnić tempo?
        • asia-ch Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 08.01.07, 22:14
          Ja pracuję. Teraz spodziewam się czwartego maluszka. Dobrze, ze czuje się w
          miarę dobrze, bo przy trojce maluchów(do lat sześciu), pracy na pół etatu co
          prawda, o leżeniu nie ma mowy. Wolałabym teraz nie pracować, ale niestety nie
          da rady.
    • kokko4 Re: Czy mama wielodzietna powinna pracować zawodo 14.01.07, 08:09
      Zuzanna- ja od tygodnia znów pracuję na cały etat. Grun to dobra organizacja.
      Fakt, że duża częśc wyplaty oddaje niani, ale u mnie akurat to nie az tak duzy
      problem
      Ja czuje się o wiele lepiej jak dzielę swój czas na pracę , dom i dzieci. W domu
      jakoś czułam się niedoceniana, choc jak miałam tylko 3 dzieci to nie chciałam
      wracać do pracy i dobrze sie czułam w domu.teraz mi się zmienilo.

wszytko zależy od organizacji, pieniędzy i osobistego punktu widzenia

pozdrawiam
      b.
      • sampleee Re: Czy tata wielodzietny powinien pracować zawodo 27.01.07, 14:39
        to w tytule to raz
        dwa: mam bardzo male 4 miesieczne dziecko, siedze z nim w domu od poczatku, w
        ciazy ostatnie 2 msisiace tez malo wychodizlam
        praca w domu: ogolna organizacja, ogarniecie tego wszystkiego jest bardzo
        satysfakcjonujace, naprawde rozumiem osoby, ktore uwazaja ze sie w tym
        spelniaja, bo jest to spory trud i wysilek, zeby nad tym zapoanowac i bylo
        dobrze

niestety inni widza to inaczej, do tego opieka nad malymi dziecmi w zaden
        sposob nie rozwija, to raczej jest wegetacja, przechodzenie przez pewnien okres
        razem z domem i dziecmi, nie ma z tego realnych korzysci, na przyszosc,
        to inwestycja w dzieci, dom, rodzine
        kobieta siedzaca w domu, tak czy siak, przy licznej gromadce staje sie taka kura
        brak wyjsc, kntaktu z szerszym gronem osob, urozmaicenia, siedzenie w kupkach i
        pieluchach staje sie rutyna, obiwazkiem i tak jak na poacztku to 'krecilo' tak
        pozniej staje sie zyciem codziennym
        odizolowana od swaita, nadajaca na innych falach czuje sie uboga: towarzysko,
        duchowo, emocjonalnie
        mysle,ze to jeszcze nadrobie, ale nie wypbrazam sobie 3 czy nawet 2 z ktorymi
        musialabym-bo nie chce zeby ktos robil to za mnie, siedziec w domu, gotowac
        obiadki, wychodzic na spacerki
        no i to czekanie do wieczora, kiedy wreszcie bede miala chwile dla siebie,
        kiedy odpoczne-moja mala zasypia o 22, spi z przerwami do 7 rano
        wole pojsc do kina, kupic sobie cos ekstra, miec duzo wolnego czasu i
        bezsensownie go tracic niz jewszcze raz przezywac dziecinstwo..
        • mac62 Re: do samplee 27.01.07, 16:55
          samplee - a dlaczego "przeżywać (tylko) dzieciństwo" ?
          Jako mama wielodzietna przeżywam(idąc Twoim tokiem ...)szaloną młodość moich
          córek , "dojrzewam" razem z nimi, rozpoczynam edukację szkolną z pierwszakiem i
          przypominam sobie jak bardzo trudne mogą być dni w przedszkolu (z autopsji).

Te doświadczenia absolutnie mnie rozwijają i dają dosyć sporo satysfakcji.

Co do wyjścia do kina- właśnie planujemy popłakać z dziewczynami na "Dlaczego
          nie".
          Ciuchy uwielbiamy wyszukiwać w second-sklepach i ewentualnie poprzerabiać
          trochę na swój styl.
          Jest jedna rzecz, której na pewno nie mam i mieć nie będę- dużo wolnego czasu i
          bezsensownego jego tracenia - i to chyba dobrze, że takiego czasu nie
          posiadam, bo to by mnie wcale nie ubogacało.
          • sampleee Re: do samplee 28.01.07, 16:13
            samplee - a dlaczego "przeżywać (tylko) dzieciństwo" ?
            > Jako mama wielodzietna przeżywam(idąc Twoim tokiem ...)szaloną młodość moich
            > córek , "dojrzewam" razem z nimi, rozpoczynam edukację szkolną z pierwszakiem

ale ja wole zyc swoim zyciem i w moim jest duzo tego, czego jeszcze nie
            zdazylam przezyc i co warte jest zobaczenia i doznania, nie chce zyc zyciem
            dziecka, wystarczy mi jedno by sobie poprzypominac, nie lubie powtorek po 3 razy

dziecko jest nowym doswiadczeniem, tez bardzo wzbogaca, widze po sobie jak
            bardzo dojrzalam, zmienilam sie, ale po co od razu fundowac sobie dawke
            zmeczenia, owszem jest i satysfakcja w jakiesjs 1/100 codziennego kieratu
            tylko czy warto

mimo wszystko za pare lat-tak podejrzewamy, pewnie zdecydujemy sie na drugie
            dziecko
            moze dlatego, ze chcemy cos przeciagnac, do czegos wrocic, poczuc sie mlodo, bo
            pierwsze bedzie wieksze
            to jednak bardzo odlegle plany, na razie jest juz prawie 4 miesieczne dziecko,
            fajny wyjazd w wakacje, nasze-2 kursy do zrobienia i pewnie sie cos jeszcze
            pojawi
            nasze dziecko to element zycia, nie jego tresc, jest najwazniejsze, ale wiele
            innych rzeczy tez jest waznych, wsrod nich i my
            a nie wierze-co wiekszosc wielodzietnych tu twierdzi, naprawde nie wierze, ze
            da sie wszystko pogodzic
            zawsze jest to czyims kosztem, najczesciej naszym
            • neomama Re: do samplee 29.01.07, 11:11
              sampleee napisał:

> a nie wierze-co wiekszosc wielodzietnych tu twierdzi, naprawde nie wierze, ze
              > da sie wszystko pogodzic
              > zawsze jest to czyims kosztem, najczesciej naszym

A według mnie małżeństwo i macierzyństwo to słuzba. Ale nie robię tego z mina
              cierpiętnicy. Mam czas dla męża, dzieci i siebie. I naprawdę, naprawdę jestem
              szczęśliwa w naszej wielodzietności. Pozdrawiam Ania.
              P.S. Kasiu fajne to co napisałaś.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka