kendo 22.03.04, 00:28 na prosbe Izabelski moze byc niezpomnianym smakiem dla podniebienia i w przygotowywaniu potraw Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex113 Meksykanskie burrito 22.03.04, 02:05 Placki Tortilla (tlumasze zywcem z angielskiego wiec proporcje moga sie wydac dziwne): 5 szklanek maki (szklank ma 200 ml) 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki smalcu 1/2 szklanki cieplej wody Ze wszystkich ww skladnikow wyrob ciasto (jak na pierogi) rozdziel na 12 kawalkow. z kazdego kawalka zrob kulke i rozwalkuj niezbyt cienko. Kladz na goracej plaskiej patelni na ok 1 minute po kazdej stronie. Zawin w sciereczke bo maja byc miekkie a nie chrupiace. do tego jest cale gama roznych roznosci ktore bede w wolnych chwilach opisywac w kolejnych postach NADZIENIA: Jak juz masz tortille to mozesz w nich zawijac duzo roznych rzeczy: 1. na sniadanko jajecznica z zasmarzanymi ziemniakami, moze kielbaska (ale to raczej forma przyprawionego mielonego miesa a nie wedzona wedlina)szynka, kawalkami pieczeni + ser 2. Mieso wolowe, wieprzowe, kurczak 3. Ryby, owoce morza 4. fasola i rozne inne warzywka 5. ryz (zazwyczaj "po hiszpansku" z pomidorami) Oczywiscie wszelkie powyzsze mozna mieszac i kombinowac razem. Najczesciej spotykane miesne (bo tanie) jest burrito z mielona wolowina. Nie podaje proporcji bo zawsze robie to "na oko". Na patelni zasmarzam posiekana cebule, czosnek i mielone mieso. Stale to wszystko mieszajac zeby nie bylo w miesie posklejanych grud. Do tego wrzucam przyprawy: sol, papryke, chili, oregano, koledre, koper rzymski, pietruszke (lubie duzo przypraw) jak juz mieso sie zbrazowi to dodaje przecier pomidorowy, czasem gotowane i rozdrobnione marchewki, seler itp Wszystko to wymieszam i dusze przez kilka minut zeby sie "przegryzlo" Jesli mieso jest tluste to przed dodaniem pomidorow zbieram to co sie wytopilo. Podobnie mozna przyprawic rozgotowana i rozdrobniona (na wlokna) wieprzowine Fasola; Fasole gotuje sie dlugo i jeszcze dluzej (najlepiej namoczyc przez noc) jak jest juz miekka to sie z niej robi puree, przyprawia i tez dodaje do burrito. Dodatki: Meksykanie do wielu rzeczy dodaja zolty ser. Tak wiec tortille napelnisz miesem lub fasola (albo obydwoma) posypies to tartym serem i zawiniesz. Zaswyczaj calosc polewa sie sosem chille (czerwonym lub zielonym, ale o nim w nastepnym poscie) na wierzch kladzie sie posiekana cebule lub szczypior, pomidory, posiekana salate, lyzke gestej smietany, awokado (lub guacamole czyli paste z awokado)ewentualnie sypie ponownie tartym serem. SOS CHILI: Najczesciej wystepuje w dwoch wersjach czerony lub zielony. Oczywiscie jest cala gama ostrosci od lagodnego do palacego zywcem czerwony zazwyczaj robiony jest z mielonej papryki/chile, zielony zamiast proszku zawiera kawalki opieczonego i obranego chili. Pod koniec lata jak sie zbiera papryki wszelkich masci to sa specjalne opiekacze bebnowe w ktorych sie te papryki prazy az sa na wewnatrz ugotowane a skorka opalona i latwo odchodzaca. Kupuje wtedy cale mnostwo, obieram, wyciagam nasiona i wsadzam do zamrazarki. Jak mi brakuje to kupuje puszkowe Zaczynamy od rosolu z kury lub wieprzowiny i oczywiscie warzyw. (mam nadzieje ze wiesz jak sie robi rosol i nie bede sie wdawac w szczegoly) Na patelni robie biala zasmazke. Rozprowadzam ja rosolem, do tego dodaje rozgniecione na miazge warzywa z rosolu, do tego posiekane chili (lub prosze w przypadku czerwonego) i drobne kawalki gotowanego miesa. Sos ma byc dosyc zawiesisty. Oczywiscie sol, (pieprz) oregano, czosnek swieza koledra do smaku. Polewa sie tym pieknie zawiniete burrito i zajada z apetytem. Smacznego Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: California Chicken 22.03.04, 02:24 Jednogarnkowe danie, bardzo latwe w przygotowaniu i (egzotycznie) smakowite. Sladniki: 2 lyzki maki 1 lyzka curry 1 lyzka zmielonego cumin 1/2 lyzeczki soli 1/8 lyzeczki pieprzu "cayenne" 6 udek kurczaka (moga byc piersi) 2 lyzki oleju do smazenia 1 zabek czosnku, rozdrobnionego 1 ostra papryczka typu "jalapeno chile" 1 szklanka mleka kokosowego z puszki 4 brazowe grzybki (np. portabello), posiekane 2 zielone cebule (szczypior), posiekane 1 szklanka dlugoziarnistego ryzu Wykonanie: Wymieszac razem make, proszek curry, cumin, sol, pieprz cayenne w plastykowej torbie. Dodac do tego udka kurczaka i potrzasnac dobrze. Ochlodzic to z 1 godzinke. Rozgrzac olej na duzej patelni, dodac kurczaka i smazyc go poki brazowy. Wrzucic do tego posiekany czosnek, papryczke chile, szczypior, grzybki i wlac kokosowe mleko, zagotowac. Zmiejszyc ogien, i dusic pod przykryciem, okolo 30 minut. Odkryc po 30 minutach, sprawdzic czy kurczak jest miekki i ewentualnie podgotawac jeszcze okolo 10 minut bez przykrywania. Ugotowac ryz w/g przepisu, zaserwowac kurczaka na ryzu, polanego obficie sosem. Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: California Chicken 22.03.04, 07:46 Letnia salata ( smakuje rzeczywiscie tylko latem.Zrobilam kiedys zima i musialam polowe wywalic.Latem,jakaby micha wielka tego nie byla,znika w tempie piorunujacym ) Skladniki wszystkie grubo pokrojone -ziemniaki ugotowane w mundurkach ( obrane ) -pomidory -jajka na twardo -cebula -zielone oliwki ( w calosci ) -tunczyk z puszki proporcje wg.uznania ( podstawa ziemniaki ) -sol,pieprz i duuuuuuuuzo oliwy z oliwek wazne:dobrze schlodzic w lodowce Odpowiedz Link
kendo Re: kendusiowy chlebus 22.03.04, 14:20 wiecie ,szwedzki chleb przewaznie slodki, oni wala po prostu cukier niemal do kazdej potrawy,nauczylam sie piec chleb i nam bardzo smakuje. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=8976878&a=11072707smacznego....)) Odpowiedz Link
kendo Re: kendusiowy chlebus 22.03.04, 14:36 niewiem cos sie wkradlo "smacznego" do reszty linku i w gaszczu wpisow ciezko znales, podaje jeszcze raz moze wyjdzie dobrze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=8976878&a=11072707 Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: kendusiowy chlebus 22.03.04, 18:02 Kendo, Ja liczylam na szwedzka saladke sledziowa Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: kendusiowy chlebus 22.03.04, 18:44 Salatka sledziowa jak najbardziej,ja tez poprosze.Moze byc nawet norweska,byle ze sledzikami. Odpowiedz Link
kendo Re: kendusiowy sledzik 22.03.04, 20:15 wiecie co,??? ze ja nigdy nie robie tych salatek, kupuje gotowe zawsze. ale mam pychotke z Izraela co dostalam od Przyjaciela internetowego. - 4 szt filetow slonych wymoczonych, - 2 jajka na twardo - 1 jablko kwasne - 1 cebulka zaszklona na patelni sledzik pokroic w male kawaleczki,jablko utrzec na duzych oczkach,cebulka,jajka drobno usiekane,wszystko wymieszc dodac olej i przyprawy wedlog smaku. nam to smakuje ....ponoc niektorzy chwala sobie toto jako dobra zakaske pod kieliszeczek.)) Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: internetowa saladka sledziowa 22.03.04, 20:34 kendo, przypomnialas mi i tereaz ja musze dorzucic moja salatke ze sledziem, rowniez dostalam od internetowych znajomkow (juz nawet nie pamietam w ktorym wirtualnym swiecie), ale sama wyprobowalam i naprawde byla dobra. Oto przepis: Do salatki potrzebne beda: 40-50 dkg marynowanych filetow sledziowych 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 2 duze ugotowane marchewki 4 jajka ugotowane na twardo ser zolty (twardy) majonez (sloik ok. 250 g) cebulka Filety kroimy w kosteczke i ukladamy jako pierwsza warstwe w naczyniu, na to pokrojona w kostke cebulke. Skrapiamy kilkoma lyzkami oliwy. Druga warstwe stanowic beda potarkowane na tarce do jarzyn ziemniaki, ktore smarujemy warstwa majonezu. Trzecia warstwa: potarkowana marchew i znowu warstwa majonezu. Czwarta warstwa: pokrojone w kostke jajka i znowu warstwa majonezu. Piata warstwa: potarkowany na cieniutkie wiorki ser (musi byc twardy, by sie dobrze tarkowal; wieksza warstwa sera to smaczniejsze). Nalezy tak dobrac skladniki, aby ich ilosc byla mniej wiecej jednakowa. Tak przygotowane sledziki wstawiamy na pare godzin do lodowki. Nakladajac na talerz musimy zaczerpnac wszystkie warstwy. Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: internetowa saladka sledziowa 22.03.04, 21:24 A ja z tych Waszych dwoch salatek zrobie jedna i potem Wam powiem jak smakowala. Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: internetowa salatka sledziowa 22.03.04, 21:46 przyjaciolka1 napisała: > A ja z tych Waszych dwoch salatek zrobie jedna i potem Wam powiem jak smakowala > . a ja dopiero sobie uzmyslowilam ze pisze ta "salaDka" i pisze. Wiem ze cos nie gra mi w tym slowie, ale twardo pisze z "D". To chyby dlatego ze sleDziowa ta salatka jest. Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: internetowa salatka sledziowa 23.03.04, 07:24 krolewna.sniezka napisała: > przyjaciolka1 napisała: > > > A ja z tych Waszych dwoch salatek zrobie jedna i potem Wam powiem jak > smakowala > > . > a ja dopiero sobie uzmyslowilam ze pisze ta "salaDka" i pisze. Wiem ze cos nie > gra mi w tym slowie, ale twardo pisze z "D". To chyby dlatego ze sleDziowa ta > salatka jest. A ja wcale nie dlatego.Nawet nie zwrocilam uwagi na Twoja salaDke.Nie pasuje mi zeszklona cebula ( wole surowa )i nie przepadam za gotowana marchewka.A "przekliknac" sie zawsze mozna. Odpowiedz Link
kendo Re: internetowa salatka sledziowa 23.03.04, 13:03 K.Sniezko,Przyjaciolko ja nawet nie zworocilam uwagi na jakis blad.... w "salatce" to swietnie experymentuj Przyjaciolko, moze zdazymy wyprobowac przed Wielkanoca, by pozniej zaskoczyc naszych domownikow nowym wydaniem "sledzika" na stole Wielkanocnym.... Odpowiedz Link
jan.kran Re: Meksykanskie burrito 22.11.05, 16:45 Nowa koleżanka przyszła i od razu sie z |Nią kłocicie ))))) A może wniesie coś nowego na kulinaria i nie tylko ? Kran Odpowiedz Link
samo Och, 22.11.05, 16:47 przepraszam Czekam wiec na to wnoszenie,planujac wypiek kolejnej macy. Odpowiedz Link
toreador Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 18.04.04, 15:59 Chcialbym tutaj zareklamowac dwa genialne hiszpanskie wynalazki. Po pierwsze tortilla espanola,o ktorej na pewno slyszalyscie i ktorej na pewno nie potraficie przyrzadzic.Po drugie tzw. gazpacho andaluz.Co do tortilli to na prawde nie moge sie nadziwic ze nie byla ona wczesniej znana w Polsce.Bardzo praktyczny placek ziemniaczany,dobry na goraco i na zimno,jako przystawka czy indywidualne danie.Gazpacho z kolei to same witaminy,polecam zwlaszcza na kaca.Poniewaz nie jest tak znane jak tortilla podaje przepis (z pamieci): -pomidory -ogorek -papryka slodka,lepiej zielona -cebula -czosnek -bulka bez skorki -oliwa extra virgin -ocet winny Wszystkie warzywa miksujemy bardzo dokladnie i nastepnie mozemy je przecedzic zeby usunac pestki.Dodajemy bulke,odrobine wody i po dokladnym wymieszaniu oliwe,ocet i sol do smaku.Podstawowym skladnikiem sa pomidory,reszte dodajemy wedlug gustu.Hiszpanie uparcie serwuja ten chlodnik z lodem.Ja osobiscie nie dodaje ani bulki ani lodu,za to zawsze przesadzam z czosnkiem i uwazam ze bardzo wazny jest dodatek octu.Jakby ktos byl zainteresowany to na tej stronie podane sa proporcje skladnikow,chociaz powtarzam ze mozemy dobrac je sami. www.arrakis.es/~diaz/ Smacznego Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne-gazpacho 18.04.04, 17:45 Ahh, toreador, uwielbiam gazpacho bo to jest genialne na leniwe, upalne popoludnia. Moja kolezanka rodem z Malagi, serwuje swoje gazpacho w duzej drewnianej misce, mozna sobie nakladac ile sie chce do indywidulnej rowniez drewnianej miseczki. Jest to niebo w gebie, i tak jak mowi toreador, nalezy warzywa w gazpacho dopasowac do swojego gustu, lubimy wiecej czosnku, to dodajemy go cale mnostwo ) P.S. u mnie upal zaczyna sie jutro, bedzie ponad 80oF, i na dodatek maraton bostonski )) Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 13:40 mowcie co chcecie) zachcialo mi sie takiego polskiego krupniczku z grzybkiem suszonym, juz stoi na piecu i sie gotuje,,,, hmmmmmmm..pachnie az sie nie moge doczekac kiedy bedzie gotowy na skrzydelkach go robie....mniam,mniammmmmmmmmm,,,,,) Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 15:03 kendo, moge chociaz wpasc do ciebie, talerze wylizac?? a wiecie, czasami jak upieke boczek to musze troche smalcu zostawic sobie na chleb. dieta, nie dieta ale ja musze )) moj M. traktuje to jako swego rodzaju atawizm, ale moje psy sa bardzo "za" chlebem ze smalcem )) Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 17:40 tak,tak,Sniezko wpadaj,juz stawiam na stole dymiacy talezyk z zupka posypana pietruszeczka "wlasnego chowu"(czyt.z ogrodeczka). zawsze sobie robie chlebek z zoltym serem do zupy. a o boczuniu to nawet nie wspominaj, bo jutro znow nagrzesze jedzeniem, psiun przytupuje przy rozpakowywaniu zakupow, zawsze wyczuje "te grzechy") Odpowiedz Link
asia.sthm Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 19:09 To ja jade te skrzydelka wyjadac... Zwalamy sie do Kendo na krupnik, a przy okazji zrobimy ja na blondynke)) Moge z soba wziac nie nocnik a saganek w kwiatki z prawdziwym smalcem,chetnie sie z wami podziele, bo moj M to raczej by na smalec chalupe wytapetowal niz to jadl.Szwedzi boja sie smalcu jak diabel swieconej wody.. Za to bigos i kopytka (nie razem) uwielbiaja. Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 19:53 to wpadajta dziewczatka.... czestuje wszystkich))) robilam pare razy smaluszek tu, ale zapach i smak jakis inny, i zaprzestalam,ale boczus kupuje czesto.... nie patrze na korelestorek,moj bierze specyjalne tabletki na obnizke i czasami zgrzeszy patrzac na mnie jak wcinam) kopytka wcinam zawsze jesienia i zawsze musi byc gulasz wolowy, z piersi kurczaka tez smaczne i szybciutko sie robi.... a`pro`po bigosu.... sezon na mloda kapustke.... wczoraj widzialm w sklepi prawie 19 SKR u nas chca za kilo, jutro kupuje i robie z koperkiem...pychotkaaaaaaaaaaaaaaaa) a tapetowanie na smalcu to bylo supre)))))))))))) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: miedzynarodowe przepisy **krupniczek ** 16.05.04, 20:12 kendo napisała: > robilam pare razy smaluszek tu, > ale zapach i smak jakis inny, Musisz miec prawdziwa slonine,ja kupuje w Hali na Hötorget u cudzoziemcow, plus boczek lub rökt fläsk na chrupiace skwarki,nie dawac cebuli i nie przepalic dodaj utarte kwasne jablko na koniec i popieprz Pepparmixem. > sezon na mloda kapustke.... > wczoraj widzialm w sklepi prawie 19 SKR u nas chca za kilo, > jutro kupuje i robie z koperkiem...pychotkaaaaaaaaaaaaaaaa) No to sie zwalamy i jak wlosami ?? Brac utleniacz??? Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **smaluszek ** 16.05.04, 20:39 asia.sthm napisała: > kendo napisała: > > > robilam pare razy smaluszek tu, > > ale zapach i smak jakis inny, > > Musisz miec prawdziwa slonine,ja kupuje w Hali na Hötorget u cudzoziemcow, > plus boczek lub rökt fläsk na chrupiace skwarki,nie dawac cebuli i nie > przepalic dodaj utarte kwasne jablko na koniec i popieprz Pepparmixem. **zawsze robilam z cebulka, **a z jablkiem nigdy,bede musiala to robic jak slubnego nie bedzie **nie lubi owocow w jedzeniu) **dziekuje za tips) > > > > > sezon na mloda kapustke.... > > wczoraj widzialm w sklepi prawie 19 SKR u nas chca za kilo, > > jutro kupuje i robie z koperkiem...pychotkaaaaaaaaaaaaaaaa) **a z cena kapustki mialo byc 10 SKR,normalna palcowka-przepraszam... > > No to sie zwalamy i jak wlosami ?? Brac utleniacz??? **to sie zwlajata) **bedzie wesolo) **z wlosami poczekam ,zrobie w kraju,tak mysle... milego dnia/wieczoru. > > Odpowiedz Link
asia.sthm Re: miedzynarodowe przepisy **smaluszek ** 16.05.04, 20:46 Nawet nie poczuje ,ze ma owoc w jedzeniu,obiecuje ci)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **smaluszek ** 17.05.04, 18:39 asia.sthm napisała: > Nawet nie poczuje ,ze ma owoc w jedzeniu,obiecuje ci)))))) **Asiu jablko starte na drobniutkich czy na grubszych otworach tarki ?????????? znow sobie paznokcie i skorki poobdzieram)))))))) milego wieczoru. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: miedzynarodowe przepisy **smaluszek ** 17.05.04, 18:51 Na grubszch ,tych jarzynowych. Odstaw z fajerki chwile zanim uznasz, ze gotowe, bo temperatura wzrasta jeszcze przez chwile i latwo przepalic .Odczekaj tez chwile z wrzuceniem jablka , strasznie pryska jak za gorace, nie poparz sie. Przysiegam, pYYYChOOOTTKaaa. Smacznego. Mam jeszcze jeden przepis na smalec z Polski, ale tu trudno zrobic. Stopione podgardle wieprz. + rozpruta do tego i wybebeszona surowa biala kielbasa.. Jezu, palce lizac...:_))))))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy **smaluszek ** 17.05.04, 19:11 **Asiu z kielbasa robilam w Polsce, a tu na poczatku pobytu z kielbasa podobna do slaskiej co tesciowa kupowala u "jugoslowian" skusze sie kiedy i napisze po degustacji...jak przezyje oczywiscie )))))))))) - dzieki... Odpowiedz Link
ampolion Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne-gazpacho 29.07.04, 23:10 "Cudze chwalicie, swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie". Chłodnik zawsze #1! (z osobistymi wariacjami, może być zbliżony do gazpaczo lub raity lub taratora, itp.) Odpowiedz Link
izabelski Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 17.05.04, 00:28 czy tortilla espanola to spanish omelet? spanish omelet to ziemniaki podsmazone na cieplo+jakies inne resztki obiadowe to wszystko zalane rozbeltanym jajkiem i siup pod grill Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 17.05.04, 18:36 po naszemu nazywa sie toto "chlopski omlet" nawet syte) milego dnia/wieczoru. Odpowiedz Link
liloom po francusku chcecie? 26.05.04, 13:53 mam genialny link do ksiazki kucharskiej potraw z calego swiata (!) ale jeden maly haczyk - po francusku Chcecie? Poszukuje przepisu na Tajska salatke z papai z sosem z chili, zna ktos? Odpowiedz Link
liloom Re: po francusku ... 26.05.04, 20:06 www.plats-net.com/index.php?moteur=re7 na to smacznego i dobrej zabawy Odpowiedz Link
szpulkaa Re: po francusku ... 28.05.04, 21:18 dzieki! obejrzalam te strone i juz znalazlam pare fajnych przepisow! napewno zajrze do niej jeszcze. sama korzystam czasem z tej ksiazki kucharskiej: www.cuisineaz.com polecam! Odpowiedz Link
doota Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne: Haggis? 27.05.04, 22:31 Proponuje cos z przysmakow szkockich... Wg wersji dla turystow jest to malutkie zwierzatko. Najpierw trzeba je wiec zlapac, co wcale nie jest takie proste, bo zeruje ono tylko noca, przy wschodzacym ksiezycu i to w dodatku wtedy, gdy panuje brytyjska mgla... Aby utrudnic nasze lowy, zwierzyna ta wyposazona jest w trzy nozki(!)- jedna przednia i dwie z tylu, z czego u samiczek tylna lewa jest krotsza, a u samcow- prawa (przystosowanie do zycia w gorach... wiecie: chodza dookola, choc z przeciwnych kierunkow, az sie spotkaja i jest wiecej haggisow). Jednak te drobne detale anatomiczne nie wplywaja na smak potrawy. Widzicie jednak dlaczego Szkoci uznaja to danie za rarytas Jak tylko uda sie toto zlapac, trzeba upiec i serwowac na goraco ze slodka rzepa i ubitymi ziemniakami. Zapraszam na lowy! Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne: Haggis? 27.05.04, 22:44 ja jestem naiwna i sie dalam nabrac ) ale by mieli ubawe ze mnie w tej szkocji ) Odpowiedz Link
asica74 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 29.05.04, 22:08 hey kobitki! jakos marudzilam z zagladniciem tutaj, a tu prosze! Skarbnica madrosci! ja chce dorzucic cos bardziej orientalnego, co niedawno wyprobowalam; mianowice: MAROKANSKIE TABOULEH (ORZEZWIAJACA SALATKA NA LATO) SKLADNIKI: 4 DUZE POMIDIRTY POKROIC W KOSTECZKE 1 DUZY OGOREK TAKZE POKROCI W KOSTECZKE (JEZELI WOLICIE CHOS BARDZIEJ OSTREGO TO DODAJCIE JEDNA CZERWONA CEBULE POKROJONA W KOSTECZKE) PECZEK MIETY I PECZEK NACI PIERTUSZKI (MUSZA TO BYC DOSC BUZE PECZKI) DROBNO POSIEKAC. WSZYSTKIE SKLADNIKI WRZUCIC DO JEDNEJ MISKI I DODAC DWIE SZKALNKI COUS COUS (BULGAR WHEAT) I WSZYTSKO DOKLADNIE WYMIESZAC. DO TEGO WYCISNAC DWIE CYRTYNY I POL SZKLANKI OLEJU Z OLIVEK I ZNOW DOKLADNIE WYMIESZAC. WSTAWIC DO LODOWKI I POTRAWA JEST GOTOWA ZA DWIE GODZINY. HMM.... MAM POCZUCIE ZE POWINNAM NAPISAC PRZEPIS NA COS ANGIELSKIEGO,ALE NIE WIEM CO... A TERAZ ZBIORE WASZE PRZEPISY I ULOZE SOBIE W KSIAZKE KUCHARSKA KOBIECEJ POLONI... AHOJ! PS. JAK MIJA DLUGI WEEKEND? SCISKAM WASZ WSZYSTYSTKIE! ASICA Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 12:32 **asicka poniewaz uwielbiam cous cous(moge toto jesc na okraglo) w poniedzialek wyprobuje Twoj przepis i zamieszcze opinie(jak przezylam degustacje hi,hi,=zart) Odpowiedz Link
asica74 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 12:37 to jest miodzio! palce lizac! Odpowiedz Link
kendo Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 13:01 juz prawie smaczek sobie wyobrazam) Odpowiedz Link
asica74 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 18:51 a to jeszcze wkleje cos typowego na lato! uwielbian wszelakie chlodne zupy... (niestety nie ma tam cous cous...) CHLODNIK LITEWSKI: PECZEK BOTWINKI SKROIC I GOTOWAC W SZKLACE WODY Z DADATKIEM KOSTKI ROSOLOWEJ OKOLO 5 MIN. ODSTAWIC DO WYSTYGNIECIA. RZODKIEWKE (2 PECZKI) UTZREC NA TARCE. KOPEREK (IM WIECEJ TYM LEPIEJ, ALE TO KWESTIA GUSTU)DROBNO POSIEKAC. DODAC DO BOTWINKI I WYMIESAC. I TERAZ JOGURT GRECKI/MLEKO ZSIADLE/ KEFIF (1L) - ZALEZY CO JEST POD REKA - WLAC DO WARZYW I WYMIESZAC. DAODAC PIEPRZ I SOL, WSTAWIC DO LODOWKI NA 2 GODZ. GAZPACHO 1KG DOJRZALYCH POMIDOROW SPARZYC WRZATKIEM , OBRAC ZE SKORKI I POKROIC W KOSTKE. 1 OGOREK (TAKI TEN DLUGI)OBRAZ ZE SKORKI I POKROIC W KOSTKE. 1 PAPRYKE (KOLOR DOWOLNY, WYDRAZYC GNIAZDO!) POKROIC W KOSTKE 1 CEBULE DROBNO POSIEKAC Z KAZDEGO WARZYWA ODTAWIC JEDNA TRZECIA I SCHOWAC DO LODOWKI.RESZTE WSYPAC DO MISKI. 1 BIALA BULKE NAMOCZYC W 2-3 LYZ OCTU WINNEGO. WRZCUIC DO MISKI. POTEM DO TEGO DODAC OLIVE Z OLIVEK I WSZYTSKO DOKLADNIE ZMIKSOWAC. DOLAC 1 LITR ZIMNEJ PRZEGOTOWANEJ WODY. WSTAWIC DO LODOWKI NA 2 GODZ. POL GODZINY PRZED PODANIEM ZMIESZAC Z POZOSTALOSCIA WARZYW, DOPRAWIC SOLA I PIEPRZEM. BARDZO DOBRY POADANY Z GRZANKAMI! SMACZENGO DZIEWCZETA! Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 19:15 ale mi dalas roboty asica!! ja uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju, ale niestety jestem jedyna ktora je zjada )) no i jak tutaj mam troche schudnac??? Odpowiedz Link
asica74 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 06.06.04, 19:36 obie zupki sa niskokaloryczne! Szczegolnie jak dodasz do chlodnika kefiru (bo tez mozna, choc do oryginalnego chlodnika litewskiego Litwini dodaja 40% smietany!). Ja juz poluje na botwinke, ale jeszcze nie ma... a jak pojade do Wloch to zabieram ze soba moj zeszyt kuchenny i zapisze kilk fajnych rzeczy i przesle. Mialam juz teki jeden z przepisami na rozne rzeczy, ale mi go gdzies wcielo. A bylo tam lecho iscie wegierskie, jakas brazyliska potrawa... a tak musze od nowa zaczynac... Bo to jedeyn rzecz jaka lubie zbierac jak gdzies pojade lub jak poznam jakis ludzi - przepisy kulinarne. No i jeszcze zdjecia... ech.. wracam do prasowania Odpowiedz Link
kendo Re: Marokanska salatka orzezwiajaca........ 07.06.04, 20:00 **Asick zrobilam/juz zjadlam i zyje)))))))))))) zrobilam mala zamiana zrezygnowalam z miety, jakos nie jestem do smaku przyzwyczajona, zamienilam na krewetki i koperku dalam, pyyyyyyyyyychooooooooooooooootka.... Odpowiedz Link
asica74 TIRAMISU 14.06.04, 21:50 przepis mam od Joanny, a ta z kolei sciagnela go do mamy Franco, wiec mozna powiedziec ze to prawdziwy wloski! NAzwa tiramisu pochodzi od slow: tirare - podnosic, i su- ku gorze. Wiec jest to przepis na podniesienie na duchu! Allora! bedzie nieco chaotycznie, urzedzam! Kupic serek mascarpone (1 lub 2 opakowania, w zaleznosci od tego ile chcecie zrobic), biszkopty (kupic mozna wiecej, bo tiramisu uklada sie warstwowo, wiec lepiej miec zapas. Zaparzyc dwie szklanki mocnej kawy (nawet z 3 lyzek!albo i wiecej!), ostudzic i nie slodzic! jak ostygnie dodac zapach rumowy (3-4 krople) Nastepnie:w zaleznosci ile robicie: na 1 opakowanie marscapone- 2 zoltka, na 2 op- 4 zoltka utrzec z cukrem (cukru wedlug smaku, np. ja nie lubie slodkiego tiramisu). Do masy dodac serek i wymieszac lyzka. Potzreban jest forma do ukladania ciastek, najlepsza kwadratowa: W kawie maczamy biszpoty, zamurzamy je na chwile, tak tylko by sie zamoczyly iukladamy ciasno w foremce. Jak juz mamy jedan warstwe, to nakladamy mase z serka i zoltek, ale dosc cienko. Reszte masy zostawiamy na nastepna warstwe. Na to znow ukladamy biszkopty namoczone w kawie, a potem znow masa i tak do wyczerpania skladnikow. Jak skonczymy to mozna je posypac kakaem i wstawiamy do lodowki na dwie godziny, by sie schodzilo. A potem jemy i jemy, az bola nas brzuchy.... smacznego! Odpowiedz Link
gatto2pl Re: TIRAMISU 16.06.04, 12:43 Witajcie, mala poprawka ( istotna )...zapomnialas o ubitej pianie z bialek, ktora dodaje sie juz po polaczeniu zoltek z mascarpone; poza tym kazda warstwe masy posypuje sie kakao...ale to juz drobiazg.... pozdrowienia z wiecznego miasta gatto2pl Odpowiedz Link
asica74 Re: TIRAMISU 16.06.04, 18:46 piana z bialek? hm, musze skonsultowac sie z psiapsiula od ktorej mam przepis... czyzby dziewczyna swiadomie chciala mnie wprowadzic w blad? gatto a robilas takie tiramisu? z bialkami? lepsze jest? bardzo mnie to interesuje, bo w weekend startuje z biszkoptami i marscapone... Odpowiedz Link
asica74 Re: TIRAMISU 17.06.04, 17:24 a to musze co innego. Wiem co zrobie! jedna czesc zrobie z bialkami z druga bez. I porownam! Zjadacze tiramisu laczmy sie! Odpowiedz Link
szpulkaa Re: TIRAMISU 17.06.04, 21:34 asica74 napisała: > Zjadacze tiramisu laczmy sie! lacze sie jak najbardziej w tej pasji jedzenia!!! a mam nadzieje zjednoczyc sie rowniez jako producent tiramisu! czekam, wiec z niecierpliwoscia na rezultaty kulinarnych eksperymentow i sama przystapie do dzialania! Odpowiedz Link
kornikuno Re: Pasta fredda..... 23.06.04, 14:33 Mile Panie, jest pelnia lata ( tutaj!) a od 21 czerwca kalendarzowe lato... W Italii tzn w kuchni wloskiej od kilkunastu juz lat, w porze letniej panie domu przygotowuja danie " la pasta fredda" jednym slowem wszelkiej masci makarony na zimno...czytja na zimno ale n i e n a s l o d k oooooooo! Danie to wymaga tylko odrobine fantazji! ale do dziela!: skladniki podstawowe : makaron krotki tzn muszelki, kolanka, swiderki, motylki...itd..itp ugotowany na tzw zab czyli dosyc twardy w uprzedni posolonej wodzie... skladniki"fantazja" : pomidory pokrojone w dosc gruba kostke; mozzarella idem, jajko na twardo idem ; tunczyk z puszki; szynka pokrojona w kostke...fantazja...fantazja doprawiacze: sol + pieprz ( ja uzywam peperoncino..)oliwa; liscie swiezej bazylii; oliwiki; kapary; czosnek ; inne przyprawy wedlug wlasnego gustu.... Wymieszac makaron ( delikatnie) ze skladnikami...wstawic do lodowki na 2-3 godzinki..i smacznego! NB inna wersja to saltka ryzowa ( insalata di riso) ale wersja bez pomidorow i bazylii, natomiast ogrom konserwowych dobroci: ogorki, papryka + ser zolty (tez w kostke) NB1 nie bardzo umiem opisywac sposob wykonania i ilosci, bo u mnie to wlasnia ta fantazja przeszkadza i za kazdym razem wychodzi cos innego))))) Jezeli macie jakies pytania to chetnie w miare mozliwosci/umiejetnosci pomoge.. Pozdrawiam IzaBella Odpowiedz Link
kendo Re: Pasta fredda..... 23.06.04, 18:51 IzaBello a jakie uzywaz dresingi(sosy) do tych "salat"na zimno????, ja raczej nie sosowa ale slubne wiecznie "drze " sie o sos ) ** dzikuje i witam pozdrawiajac milunio. Odpowiedz Link
dede1 Re: TIRAMISU 04.05.05, 15:04 A ja uzywam jednego serka mascarpone i dwoch opakowan smietany, ktora ubijam razem z serkiem na sztywno (uwaga - produkty schlodzone i nie za dlugo ubijac bo sie zmasluje). Do kawy dodaje amaretto - w ilosci jak sie chlupnie. Znjamomi Wlosi dodaja amaretto i grape lub bacardi. Tiramisu najlepiej jesc po schlodzeniu w lodowce przez noc. Nie dodaje do kremu ani jajek ani cukru gdyz biszkopty sa wystarczajaco slodkie i dodane amaretto do kawy takze. To taka ewentualnosc z mojej strony. Odpowiedz Link
aga6000 wracajac do TIRAMISU 08.06.05, 15:02 Ja znam wersje "belgijska", ktora zaszczepila na tutejszym gruncie liczna emigracja wloska. Do kawy dodaje tak na oko winka Marsala. Piane z bialek oczywiscie tez dodaje, a krem tak naprawde caly czas ubijam, czyli najpierw ubijam zoltka z cukrem, potem ubijam w nich mascarpone, reka boli niemilosiernie ale chodzi o to zeby krem ladnego jasniutkiego koloru nabral i na koncu dodaje piane i bardzo delikatnie ja mieszam z masa mascarponowa. A ostatnio spotkalam sie z wersja urozmaicona, na warstwe z ciastek wyklada sie mrozone owoce, jest taka mieszanka lesna czyli truskawki, maliny, jagody, wazne zeby byly mrozone, bo wtedy puszczajac sok tak fajnie przechodzi nim warstwa ciastkowa, na to tradycyjny krem z mascarpone i chyba tylko jedna warstwe robie. Krem mascarpone jesli sie go dobrze ubije tak fajnie sztywnieje potem i tiramisu dzieki temu sie dobrze trzyma. Do owocow mozna dodac jakiejs domowej olewki, ja mam z czarnych porzeczek, nazywamy to w naszych stronach cassis ) pozdrawiam wszystkie producentki tiramisu z tego forum ! Odpowiedz Link
mon101 Re: TIRAMISU 19.11.05, 18:38 Ja dodaje likier Amaretto zamiast zapachu rumowego. Odpowiedz Link
myszka888 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 31.12.04, 00:21 to i ja swoje trzy grosze dorzucam ) o tu one sa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=17260826&a=17269488 Odpowiedz Link
syswia Shi Chicken/Panir (hinduskie) 31.12.04, 14:27 Kawalki kurczaka (piersi/udek) zamarynowac w garam masala z odrobina oliwy przez pol godziny/godzine. Duza cebule posiekac, podsmazyc na zloto/brazowo z garam masala, sola, ostra papryczka, kurkuma, czosnkiem i imbirem (ilosc zalezy od prywatnych upodoban). Nastepnie dusic az do rozplyniecia cebuli w sos - mozna podlewac woda. Im dluzej sie dusi cebule tym lepiej (wuj mojego meza - byly wlasciciel ekskluzywnej knajpy - zaleca 4 godziny, ale kto tam ma 4 godziny na zrobienie obiadu....)Sos doprawic lyzka lub dwiema miazgi pomidorowej (moze byc z puszki) oraz slodka papryka (wegierska najlepsza). Nastepnie podlac to smietana slodka lub mlekiem (ja to robie na wyczucie - sos po wygotowaniu sie mleka powinien miec gestawa konsystencje, kremowa aksamitnosc i bialo-pomaranczowy kolor), wrzucic w to podsmazona kure, podgotowac 15 minut, wrzucic garsc rodzynek i garsc orzechow. Podawac z basmati, posypane zielona kolendra, z jogurtem lub raita na boku. Oryginalny przepis Shi Panir ma oczywiscie panir zamiast kury... ale mozna go przerobic na kure... Odpowiedz Link
tamsin Classic Caesar Salad 31.12.04, 15:29 Classic Caesar Salad 2 anchovies (?) 3 lyzki soku z cytryny 1 lyzka worcestershire sauce 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu 1 zabek czosnku 1/4 szklanki dobrej oliwy 1 surowe zoltko 2 lyzki sera Parmesan, startego Salata, najlepiej Romaine Anchovies zmiazdzyc widelcem na paste, dodac sok z cytryny, worcestershire sauce, pieprz, posiekany czosnek, wymieszac dobrze, najlepiej w mozdziezu. Zoltko zmieszac z oliwa widelcem, az gladkie. Polaczyc wszystkie skladniki oprocz parmezanu. Drewniana miske do salaty natrzec czosnkiem, dodac salate, polac sosem, posypac parmezanem, wymieszac. Odpowiedz Link
ulkaa Re: Classic Caesar Salad 31.12.04, 16:16 Bardzo dziekuje Jej Wysokosci Krolewnie- cokolwiek przez Hansa zdeprawowanej Odpowiedz Link
asica74 Czekolada na goraco 10.01.05, 00:02 Czekolada na goraco Zagotuj (ale nie doprowadzaj do wrzenia) pol litra mleka ze 125 ml gestej, slodkiej smietany (ja gotowalam wersje light -mleko 0,5% i zageszczone mleko nieslodzone), potem wsyp polamana gorzka czekolade (w przepisie bylo, ze 60 g, ja dalam tabliczke 90 g). Poczekaj az sie rozpusci, dodaj lyzeczke cynamonu, 1,5 lyzki cukru pudru i ziarenko pieprzu. Wszystko to trzeba gotowac 10 minut, pilnujac zeby nie wykipialo. Mozna podawac od razu, ale ponoc najlepsze jak postoi od kilku godzin do 3 dni. Przed podaniem przecedzic. Czekolada po wlosku od Pulzary Gesta czekolade na goraco we Wloszech robia nastepujaco: zagotowuje sie szklanke mleka, pelnego lub odtluszczonego jak kto woli, do innego kubeczka wlac troche mleka, dodac lyzeczke cukru, 2 kakao i 1 lyzeczke maczki kukurydzianej (tu sie uzywa Maizena). Wymieszac dobrze, by nie bylo grudek i wlas, najlepiej przez sitko do gotujacego sie mleka. Czekolada wychodzi pyszna i gesta, mozna ja udekorowac bita smietana. Ja dodaje jeszcze mieszanke przypraw (cynamon, anyzek, kardamon, pieprz cayenne) do gotujacego sie mleka. Mozna tez dodac czekolady zamiast kakao, ale zawiera ona sporo tluszczu. Smacznego. Czekolada wg. Pascala: "Gęsty czekoladowy napój pachnący wanilią i cynamonem. Banalnie prosty do przygotowania. Czas przygotowania: 15 min. Na 6 filiżanek: Składniki: - 6 łyżek brązowego cukru - 1 gałka muszkatołowa - 4 łyżki gorzkiego kakao w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - 1 jajko - 1 laska cynamonu - 1 laska wanilii - 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej) - 1 l mleka - 150 g płatków migdałowych Wykonanie: Wlej 4 łyżki mleka do miseczki, a resztę zagotuj razem z laską waniliową. Następnie wyjmij wanilię, rozkrój na pół i wyskrob nożem pestki. (Gdybyś to zrobił od razu, mleko osłabiłoby aromat wanilii.) Wrzuć pestki z powrotem do mleka, dodaj starty cynamon, szczyptę startej gałki i wymieszaj. Następnie wrzuć pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. W miseczce wymieszaj sypkie składniki (cukier, kakao, mąkę) wbij jajko i wlej 4 łyżki zimnego mleka. Zamieszaj i wlej miksturę do gorącego mleka. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada zrobi się gęsta. Jeśli lubisz, możesz tuż przed rozlaniem wlać 50 ml rumu. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami. Bon appetit dzis zrobilam te czekolade od Pulzary i jest przepyszna! Pulzara dzieki! Odpowiedz Link
mulinka Re: Czekolada na goraco 10.01.05, 04:28 Asiu! nie pisz takich rzeczy mam slinotok i chec pojscia do kuchni a ostatnio myslalam, zeby porozwieszac sobie swoje zdjecia w calym domu i patrzec na duza ilosc mnie, zeby mi apetyt odbieralo )) Odpowiedz Link
asica74 lasagnie 24.01.05, 23:04 potrzebne sa: platy makaronu na lasagne (ja uzywam suchych) sos pomidorowy: mieso mielone (wolowe: ok. 400g) pomidory z puszki, lub przecier pomidorowy sugosa lub cos w tym stylu. cebula, czosnek warzywa (to zalezy od upodoban, ja uzywam najczesciej papryki) przyprawy:oregano, bazylia, sol, pieprz. na bialy sos: pol litra mleka, okolo 3 lyzek maki, 1/4 kostki masla, sol, pieprz, ser parmezan. Najpierw robie sos bialy: maslo rozpuscic na wolnym ogniu, dodac make i caly czas mieszajac dolewajac po troszeczku mleka. Sos nie powinien byc gesty, konsystencja rzadkiej smietany jest optymalna. Na koncu dodac sol i pieprz, oraz z 3 lyski startego sera parmezan. Sos pomidorowy: pokrojona cebule podsmazyc na oleju, wrzucic na to mielone mieso, dobrze podsmazyc. Dodac pomidory z puszki i gotowac na wolnym ogniu. Na koncu dodac warzywa, oraz przyprawy. Sos nie powinien byc za gesty. Nastepnie w naczyniu do pieczenia ukladac: na sam spod warstwe sosu bialego i pomidorowego, na to plat makaronu. I znow sos bialy i pomidorowy i tak do wyczerpania skadnikow. Na sama gore wylac sos bialy i posypac parmezanem. Wstawic do piekarnika i piec okolo 30 min. Odpowiedz Link
bibi1 Re: lasagnie 24.01.05, 23:09 o rety! jestem pod wrazeniem. tyle roboty,ze 2 serniki zdazylabym upiec. )) Ciekawe czy wyjdzie mi za pierwszym razem? dzieki Asia Odpowiedz Link
asica74 Re: lasagnie 24.01.05, 23:10 wyjdzie! zawsze mozesz przeciez prosic o trzymanie kciukow! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: lasagnie 24.01.05, 23:22 Potrzymam, mowilam juz, ze mi wrosly ? Na stale tak trzymam Odpowiedz Link
tamsin Re: lasagnie 24.01.05, 23:12 bibi, co kucharka to inny sposob, ja wlasnie dzisiaj wyprobowuje nowy przepis na lasagnie, z ricotta serem i szpinakiem, no i miesem oczywiscie, najdluzej to sie tylko ma piec. Ide robic, przekaze rezultaty poznym wieczorem (mojego czasu czyli wczesnym ranem europejskiego Odpowiedz Link
bibi1 Re: lasagnie 24.01.05, 23:25 no to mi jeszcze te kciuki beda potrzebne. Dam znac kiedy. Na razie musze sie z tym przepisem zaprzyjaznic. Odpowiedz Link
tamsin Re: lasagnie w/g Tamsin z indykiem i szpinakiem 25.01.05, 18:53 Ok, zrobilam moja lazagnie wczoraj i wyszla b. dobra, moj M. zjadl wiecej niz polowe!!! nie umiem podac w miarach europejskich, ale jezeli ktos z USA ma ochote to ja robie w ten sposob. Potrzeba: opakowanie makaronu na lasagnie (suchego) sloik sosu na spagetti taki wiekszy 1.5 funta mielonego indyka 1 cebula 3 zabki czosnku 1 opakowanie sera ricotta (takiego 15 oz) 1 mala paczka mrozonego szpinaku (odmrozic i dobrze odcisnac) 1 jajko 3-5 szklanki utartego sera mozzarella Przyprawy: 1/2 lyzeczki suchego oregano i slodkiej bazylii 1/3 lyzeczki ususzonych platkow papryki (crushed red pepper) 1/4 lyzeczki nutmeg Wykonanie: Na patelni podsmazyc pokrojona w kostki cebule, dodac roztarte zabki czosnku, podsmazyc, dodac mieso. Podsmazyc mieso rozdrabiniajac je na malutkie grudki. Jak juz nie bedzie rozowe, wlac sos spagetti wymieszac, poddusic jeszcze 5 minut. Dodac oregano i bazylie. Przygotowac w tym czasie mase serowa: ricotte rozmieszac z jajkiem i odcisnietym szpinakiem, dodac swiezo starty nutmeg i red pepper. Przygotowac sobie forme na spagetti (ja kupuje aluminiowa 9x12x2 cale) Posmarowac spod formy sosem miesnym, ulozyc pierwsza warstwe SUCHEGO makaronu, tak aby sie nie dotykaly, ani nie dotykaly blaszki - uwaga one sie powieksza! Nasmarowac to wastwa sera ze szpinakiem, nastepnie warstwa sosu miesnego i posypac obficie mozzarella. Powtorzyc ta czynnosc 3 razy. Nagrzac piekarnik do 375oF. Nakryc lasagnie folia aluminiowa i wlozyc do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut minut. Zdjac folie i piec nastepne 10-15 minut, lub az sie bedzie bulgotala. Wyjac z piekarnika i ostudzic przez 5 minut, podawac do stolu. Normalnie to powinno starczyc na 6 osob, ale moj M. sie obluguje za 4 wiec wystarcza maximum na 3 osoby )) Odpowiedz Link
asica74 wolowina ORLANDO 19.03.05, 17:45 670 g wolowiny olej lub smalec okolo 25 g 450 g cebuli, pokrojonej 400 g pokrojonych pomidorow w puszcze lyzeczka curry lyzka przecieru pomidorowego lyzka octu 2 lyzki dzemu morelowego 150 ml wody lyzeczka soli czarny pieprz lisc laurowy Piekarnik nagrzac do 160 stopni. Pokrojona wolowine wrzucic na rozgrzany tluszcz i obsmazyc z kazdej strony. Wrzucic cebule i podsmazyc przez okolo 2 min, po czym wrzucic pozostale skladniki i gotowac, dobrze mieszajac. Przelozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc pokrywka i piec w piekarniku przez 2 godziny. Doprawic do smaku, podawac z ryzem! Potrawa ma bardzo charakterystyczny smak: cierpki i slodki! Ja bardzo lubie! Odpowiedz Link
ulkaa Re: wolowina ORLANDO 19.03.05, 20:36 Asiu, dzieki za obiecany przepis . Pamietalas Wszystko mam , wiec jutro proba ognia)) Odpowiedz Link
asica74 Placek z jabkami od Syswii 20.03.05, 22:49 ciasto kruche: poltorej szklanki maki, pol szklanki zimnego masla, 2 lyzki cukru, moze byc jakis zapach (ciutke) albo cukier waniliowy, 2 zoltka maslo posiekac nozem, "rozkruszyc" z maka, dodac zoltka, zagniesc gdyby bardzo nie chcialo sie polaczyc dodac lyzke lub dwie lodowato zimnej wody zawinac w folie, wstawic do lodowki w miedzyczasie: obrac kilka jablek kwasnych, pokroic na kawalki, wrzucic do garnka i udusic z kilkoma lyzkami cukru, szczypta cynamonu i gozdzikiem, odparowac ubic piane z bialek na sztywno ciasto wyjac z lodowki, odciac 1/4 te 1/4 wstawic do zamrazarki reszte rozprowadzic cienka warstwa na dnie i bokach okraglej formy (9") podziurkowac widelcem, wstawic do goracego piekarnika 220C i piec do zrumienienia czasem trzeba w miedzyczasie okrywc folia aluminiowa brzegi, zeby sie nie spalily na upieczone ciasto wylozyc jablka, rozprowadzic piane z bialek, na to zetrzec na grubych oczkach na tarce pozostala grudke ciasta z zamrazarki mozna posylac na wierzchu posiekanym orzechami i cukrem krysztalem piec do zrumienienia nie moze sie nie udac moj malz jest od niego uzalezniony Odpowiedz Link
mysiulek08 W ramach powitania 13.04.05, 18:59 przepis na tutejsze pyszne danko Tyle, ze po moich modyfikacjach (tubylcy wszystko zepsuja) nazywa sie to ceviche: Kawalki swiezutkiego lososia posypujesz sola (morska najlepsza) odstawiasz do lodowki na noc ( pojedrnieje ladnie. Zlewasz slony sok, zalewasz sokiem z limonki lub cytryny i zostawiasz na kilka godzin. Cebulke siekasz drobniutko, tak samo ostra papryczke (bez pestek), dokladasz avocado, pomidora tez bez pestek, papryka czerwona lub zielona drobniutko posiekana tez nie zawadzi, dla smaku moze byc szczypiorek, pietruszka, swieza bazylia. Sypiesz pieprzu najlepiej cytrynowego lub bialego. Mieszasz wszystko podlewajac najlepsza oliwa z oliwek (rzecz jasna najlepsza jest z Huasco i znow odstawiasz na troche do lodowki. Potem juz tylko swiezutka, chrupiaca bagietka (moga byc zlociscie opieczone tosty), maselko i oczywiscie wino ******************************* www.polcom.cl/patagonia volvina.blog.onet.pl smakosze.blox.pl Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 03.05.05, 23:53 robilam dzis rybe, taka pstrago podobna byla pyszna a to super prosty przepis : kawalek masla rozpuscic z bulionem, dodac sporo kopru wlac czesc do formy rybe umyc i doslownie nafaszerowac zabkami czosnku (kilkanascie na rybke) polozyc w formie, na niej 2-3 plastry cytryny, polac reszta masla przykryc folia, piec ok.40 min. naprawde pycha, ten pieczony czosnek tez ) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 00:01 mulinka - az sie zeslinilam- a lososia wiesz jak zrobic? Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 00:11 lososia piec nie dluzej niz 15-20 min (tez pod folia albo innym przykryciem)- jest upiczony, a nie wysuszony ja lososia wczesniej marynuje (tj.polewam jakas mikstura, moze byc sok z cyrtyny, troszke czosnku, sol, pieprz, bazylia) a mozna w imbirze - maslo+ bulin + sporo pokrojonego w kostke swierzego imbiru ciut podsmazyc i tym polac rybe przed pieczeniem) do ryby polecam pieczone warzywka (mozna piec w tej samej formie) fasolka szparagowa(wczesniej sparzona), polowki koktaliowych pomidorkow, swierza bazylia, oliwki + oliwa, sol, pieprz, sok z cytryny warzywka tez pieczemy ok.20 min )) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 00:23 mulinko - dzieki, sprobuje . moj losos zawsze wychodzi jakos malo slony. - co to jest? solic i solic do oporu?) jaka tempaertura w piekarniuk??? Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 00:50 solic - do smaku ) w moim piekarniku to...350 F odpowiednik chyba 180 C smacznego! ) Odpowiedz Link
myszka888 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 00:56 oj, ale smakowicie to brzmi... chyba czas pomyslec o rybce Odpowiedz Link
annamaria0 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 14:42 Tu podalam przepis na angielskie slodkie babeczki scones: www.pinezka.pl/content/view/1433/55/ Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 15:05 co ja mam dzis ugotowac???!!! na razie wymyslilam tylko szpinak (moje szczescie zaziebione, wiec go czosnkiem faszeruje) troszke oliwy, kawalek masla, drobno pokrojona cebulka, jakas glowka czosnku :- ), tez pokrojonego, bulion - wszystko podsmazyc w duzym garnku - a do tego wkladac duze ilosci mlodych lisci szpinaku (beda sie kurczyc), liscie maja sie tylko "sciac", wszystko podlac smietanka (mozna dorzucic Asi metoda topiony serek) - pycha! ale co do tego???? Odpowiedz Link
annamaria0 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 15:10 Mulinko, tu sa dwa fajne przepisy z uzyciem szpinaku, makaron w sosie łososiowo – szpinakowym lub ryba zapiekana ze szpinakiem i serem pleśniowym: www.pinezka.pl/content/view/1408/42/ Odpowiedz Link
bibi1 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 15:21 a ja wlasnie gofry robie,nawet mi dzis niezle wyszly Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 15:25 a ja gofrow nie umiem... jak sie robi? Odpowiedz Link
bibi1 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 15:39 Mulinko,ja sie przy nich nie wysilam i zwykle robie ciasto jak na nalesniki, dodaje jedynie lyzke margaryny i troche proszku do pieczenia. A,i samo mleko,bez wody. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 16:04 bibi- w sprawie gofrow. czy smazysz je w specjalnej gofrownicy? czy moze mozna w jakis sposob na patelni? Odpowiedz Link
bibi1 Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 04.05.05, 16:11 w gofrownicy, wlasnie zrobilam ostatniego Odpowiedz Link
werata a co jest typowo polskie? 07.05.05, 14:43 Wlasnie mam problem, bo chcialam przygotowac cos typowo polskiego dla naszych znajomych, no i wlasciwie co jest typowo polskie??? Tak sobie mysle, ze moja kuchnia jest bardziej wloska, srodziemnomorska, wiec mam klopot z przygotowaniem czegos, co wydaje mi sie, ze byloby typowe, np. bigos (nie umiem). Poratujcie jakimis pomyslami, ktore nie zajmuja calego dnia w kuchni... Bardzo licze na Was. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: a co jest typowo polskie? 07.05.05, 14:51 Na ile osob?? Jesli nie za duzo to polecam: Bitki wolowe z zawiesistym sosem, kopytka + surowka z kapusty, marchewki i zielonego jablka. Sprawdzone i doceniane wsrod roznych narodow. Przystawke i deser niech ktos inny wymysli, bo ja sie spiesze. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a co jest typowo polskie? 08.05.05, 15:40 na deser babka drozdzowa z rodzynkami polukrowana lub domowa szarlotka Odpowiedz Link
jan.kran Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 02.10.05, 20:58 mulinka napisała: > robilam dzis rybe, taka pstrago podobna > byla pyszna > a to super prosty przepis : > kawalek masla rozpuscic z bulionem, dodac sporo kopru > wlac czesc do formy > rybe umyc i doslownie nafaszerowac zabkami czosnku (kilkanascie na rybke) > polozyc w formie, na niej 2-3 plastry cytryny, polac reszta masla > przykryc folia, piec ok.40 min. > naprawde pycha, ten pieczony czosnek tez > ) Zrobiłam. Kupiłam jakieś kotlety z dużej ryby , pyszne soczyste mięsko. Nadziałam ostrożnie czosnkiem , następnym razem będzie więcej... Wczoraj były do tego pommes noisettes i szpinak. Ryby zastało sporo więc dziś oprócz ziemniaczków i szpinaku dla urozmaicenia dodałam duszone kurki. Kran. Odpowiedz Link
triskell Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 03.10.05, 07:59 jan.kran napisała: > Ryby zastało sporo więc dziś oprócz ziemniaczków i szpinaku dla urozmaicenia > dodałam duszone kurki. Ostatnio słyszałam, że pstrągi i podobne ryby pyszne są zapieczone przez ok. 10 min. w piekarniku z serem pleśniowym. Jeszcze nie próbowałam. Natomiast wczoraj na obiad mieliśmy m.in. krewetki i ... powiem krótko - kobity, dawajcie swoim facetom krewetki, rezultaty są rewelacyjne (szczegóły nie na publiczne forum ;-P) Odpowiedz Link
mukka24 Re: miedzynarodowe przepisy- koktail z kota 10.05.05, 01:58 zakopac kota glowa do dolu tak zeby mu dupa wystawala ponad ziemie. Poczekac przez min. 2 tygodnie, az fermentacja kota bedzie gotowa. Wbic slonke w dupe kota i ciagnac. zyczymy smacznego !!! Odpowiedz Link
mulinka SOSY 18.05.05, 03:01 na specjalne zyczenie ) do garnka wrzucamy kawalek masla i bulion (mozna troche maki z woda, ale...ja tego nie robie) - podstawa sos pomidorowy : podsmazona, drobno pokrojona cebulka + pokrojone zabki czsnku (duuuuzo) - dorzucamy do tamtego garnka z maslem i bulionem pomidory (najlepsze takie dlugie, bo maja malo wody), parzymy wrzatkiem i obieramy ze skorki, kroimy w drobna kostke i wrzucamy do wspomnianego gara dodajemy sol, pieprz, szczypte cukru, bazylie (moze byc suszona - duzo) wszystko gotujemy (odkryte, zeby troche woda odparowala) ok.15-20 min. dolewamy slodkiej smietanki, wrzucamy serek topiony gotowe moze byc do miesa, do zrazow, do makaronu - co kto chce sos grzybowy ; maslo, bulion(moze byc grzybowy), cebulka, troche pieczarek, suszone grzyby (moga byc wczesniej namoczone) - dusimy ze 20 min., dodajemy smietanke, serek topiny - gotowe, podajemy j.w. sos cytrynowy : maslo, bulion, troszke maki, woda, sok z cytryny (albo dwoch), troche soli, koniecznie CUKIER (conajmniej lyzeczka), slodka smietanka sos chrzanowy j.w. - zamiast cytryny - chrzan sos cebulowy: duza ilosc drobno pokrojonej cebuli obsmazyc na zloty kolor na masle, dolac wody, poddusic z 10-15 min, dodac bulion, topiony serek, smietanke, sol, pieprz no...to moze na razie starczy Odpowiedz Link
mulinka PASZTET 19.05.05, 15:44 i znow na zyczenie nie musi byc z krolika ale powinny byc rozne rodzaje mies (na ogol 3 rodzaje) mieso raczej tluste - tj.jesli wolowina, to przerosnieta wieprzowina, kurczak (ze skora) gotujemy w garze rozne miesa + koniecznie boczek + celula (lub dwie, cale, obrane) + lisc laurowy, ziele angielskie, sol, pieprz dobrze ugotowane mieso oddzielamy od kosci i mielimy (3 razy!) przez maszynke, mielimy tez te celule i mozna troche bulki namoczonej w bulionie do trzykrotnie zmielonego miesa wbijamy ze 2-3 cale jajka, dodajemy do smaku sol, pieprz i duuuuuuzo galki muszkatuowej zmielone mieso powinno byc rzadkie, jesli takie nie jest, rozcienczamy je bulionem z gotowania miesa (wtedy po upieczeniu pasztet nie bedzie suchy) blaszki smarujemy maslem i wkladamy pasztet na wierzch polewamy troche bulionu, zeby wygladzic pieczemy ok.30-40 min. (180 stopni), do zrumienienia smacznego p.s. mozna dodac koncentrat pomidorowy - bedzie pasztet pomidorowy mozna...pieczarki, suszne grzyby - bedzie grzybowy itd. ja wole bez dodatkow Odpowiedz Link
asica74 Kurczak w rozmrynie lub tymianku 05.06.05, 18:32 potrzebny jest: kurczak caly rozmaryn lub tymianek (moze byc suchy badz z ogrodka) cytryna lub dwie sol, pieprz cwiartka masla czosnek Piekarnik nagrzewany do 220 st. W tym czasie kure myjemy i doprawiamy w srodku. Cytryny obcinamy z obu stron i naklowamy nozem, az zrobi sie miekka, wkladamy ja w srodek kurczaka. Do srodka wkladamy tez kilka zabkow czosnku. I teraz: jesli mamy rozmryn/tymianek z ogrodu: wkaldamy kurczaka do brytwanki (jezeli tej nie mamy, kladziemy na blasze, ale z folia aluminiowa, i tej mamy tyle, by moc kure nia owinac.) Kladziemy na kurze wszalkie ziola (duzo!), i na sam wierzch kladziemy plastry masla. Wkladamy do piekanika na 1 h. Po czym odkrywamy kure, ostroznie polewamy ja sosem, w ktorym sie piecze i zostawiamy odkryta na nastepne ok. 15 min. Jesli mamy suche ziola: mieszamy ziola z maslem. Na kurczakowej piersi ostroznie podwazamy skore, po czym wkladamy tam maslo z ziolami i rownomiernie rozklapujemy. Potem robimy to samo co powyzej. Juz pare razy wyprobowalam i... bardzo lubie. Polecam! Odpowiedz Link
izabelski risotto lososoiwe 06.06.05, 00:45 25 g masla rozpuscic w patelni dodac pokrojony peczek dymki podsmazyc 3 minuty dodac 250 g ryzu (ja mialam pod reka basmati) - powinien byc krotkoziarnisty wymieszac dodac 500 ml rosolu/rosolku kurczaczego wymieszac podgotowac pod przykryciem 12 min + (az ryz bedzie miekki) na stronie pokroic surowego lososia bez skorki w kostke (4x150 g porcje) dodac do risotto, wymieszac pozcekac 2-3 min az losos podgotuje sie - do zmiany koloru na cieplo-lososiowy w przepisie polecano swiezy tarragon - nie mialam mialam suszony koperek - dalam sporo sol+pieprze do smaku + kilka kropli soku z cytryny wyszlo bardzo smaczne i szybkie i nadzwyczaj smakowite Odpowiedz Link
effata rödbetssallad 06.06.05, 17:39 Do frakcji szwedzkiej: Macie moze namiary na taka prawdziwa, pyszna rödbetssallad. Wiem, ze w Szwecji ja jedza tylko na Boze Narodzenie, ale moze macie gdzies przepis (ach przypomnialy mi sie te szwedzki kanapki z salatkami - czy jeszcze gdzies na swiecie jedza takie cuda?). A moze jeszcze macie przepis na kartoffelsallad? Do frakcji angielskiej: Czy mozna w Anglii kupic i jak sie nazywa brazowy cukier do robiena karmelu? Odpowiedz Link
asica74 Re: rödbetssallad 06.06.05, 17:49 chodzi ci o cukier muscavado? Mozna go kupic w Sainsburym, maja tam cala selekcje cukrow brazowych. Odpowiedz Link
effata Re: rödbetssallad 07.06.05, 12:53 Nie wiem, czy to to cudo. Poszukam w Sainsburym (Uwielbiam te spolszczenia ) W Szwecji to sie nazywalo Brun farin, a potrzebuje to wlasnie do szwedzkiego przepisu, ale poszperam. Dzieki. Odpowiedz Link
greeneyes27 Sylwialew - po grecku 26.07.05, 15:03 Podczas ostatnich wakacji w Grecji bardzo smakowalo nam saganaki. Jaki ser uzywany jest do smazenia? Odpowiedz Link
gherarddottir Re: rödbetssallad 06.06.05, 20:10 hem.passagen.se/farila/xmasrecipes.htm tu jest przepis po angielskiemu pozdrawiam Odpowiedz Link
gherarddottir Re: rödbetssallad 06.06.05, 20:11 8-10 pickled red beet roots (pickled in vinegar) 8-10 cold boiled potatoes 1/2 pickled ghurkin (pickled in salt, not vinegar) 4-5 acid apples 1 onion (the yellow kind) salt, black pepper Chop in small cubes, mix together, color with some of the red pickling vinegar from the pickled beet roots, spice with salt and pepper after indivudal taste. Serve with sour cream, in Sweden we say gräddfil. You may decorate with hard boiled eggs if you want. Odpowiedz Link
effata Re: rödbetssallad 07.06.05, 12:50 Dzieki za stronke. Super. Jeszcze tylko wyprawa do Tesco po buraki, bo w Anglii sa rzadko spotykane, przynajmniej tu gdzie mieszkam. Odpowiedz Link
alltid_ung Re: rödbetssallad +potatissallad 07.06.05, 13:00 a ja mam jeszcze jeden przepis ale robie go na oko wiec na oko podam: okolo 1 kg burakow najlepiej ugotowanych i marnowanych posiekac w drobna kostke (mozna tylko gotowane ale maja troche inny smak) mala cebulke posiekac drobniutka i wymieszac z posiekanymi burakami mozna tez dodac 1/2 - jablka drobno posiekanego i wymieszac wszystko z majonezem....albo pol na pol majonez i kwasna smietana (albo cos co jest w podobne dawnego serka homogenizowanego naturalnego)...i podawac ugotowane ziemniaki kroje w mala kostke i mieszam z posiekanym porem albo cebula (moze byc tez szczypior) i mieszam z majonezem albo majonezem z "kwasna smietana" i dodaje pieprzu czarnego grubo mielonego......mozna ewentualnie wcisnac zabek czosnku albo posiekac pietruszke i koper i dodac do smaku Odpowiedz Link
effata Re: rödbetssallad +potatissallad 07.06.05, 15:15 Dzieki alltid_ung (to dzieki tym salatkom jestes wiecznie mloda?) Wlasnie mi brakowalo tego marynowanego elementu. Probowalam sama eksperymentowac, ale wiedzialam, ze czegos brakuje Odpowiedz Link
alltid_ung Re: rödbetssallad +potatissallad 07.06.05, 18:31 effata napisała: > Dzieki alltid_ung (to dzieki tym salatkom jestes wiecznie mloda?) --------------------------------------------------------------------- prosze bardzo a dzieki tym saladka to ja mam wiecznie duza sapitarnie (du....) )) chodz ostatnio uzywam majonezu 0% tluszczu ale to nie to samo........ Odpowiedz Link
mon101 Re: rödbetssallad 09.06.05, 16:14 Jesli znasz szwedzki to mozesz znalezc przepis na rödbetssallad np na stronie www.tasteline.com, sa rozne warianty. Jest tam tez przepis na potatissallad. Jesli nie znasz szwedzkiego to chetnie zrobie Ci tlumaczenie jakiegos przepisu i wysle. Odpowiedz Link
kendo Re: rödbetssallad 03.10.05, 10:24 Rödbetssallad ca 4 portioner Ingredienser = skladniki *okolo 4 decylitry utartych buraczkow ze sloika=6szt *1szt kwasne jablko *jedna cebula,moze byc i czerwona *1szt ogorek korniszon drobno pokrojony(3-4 lyzki) * 1 decylitr kwasnej smietany *1-2 lyzek stolowych zalewy ze sloika *salt, peppar *ja nieraz dodaje lyzke majonezu,ale to juz sprawa smakowa przygotowanie: *wszystkie skladniki pokroic drobno lub utrzec na tarce z grobymi oczkami, *przelozyc do michy *zmieszac kwasna smietane z zalewa z buraczkow,doprawic, wylac na sladniki, dobrze wymieszac, odstawic by sie naciagnela smakiem podawac do miesa/kanapek Odpowiedz Link
melba_piszczykowa salatka, albo dwie... 09.06.05, 15:34 to moja ulubiona salatka, pewnie dlatego ze sie ja latwo robi )) kraju pochodzenia nie znam wszystko jak zwykle na oko ale podstawa sa jajka kilka jaj ugotowanych na twardo sloik papryki w occie ser zolty majonez (moze byc mieszany z jogurtem naturalnym) kukurydza w puszcze jaja siekamy, wsypujemy kukurydze z puszki (bez zalewy), na tarce z duzymi otworami scieramy ser (ja nie daje za duzo zeby nie bylo ciezko), siekamy tez papryke (uwaga - nie wylewamy zalewy tylko zostawiamy w sloiku) ja daje dosc duzo papryki bo tak lubie. doprawiamy majonezem (z jogurtem) jesli jest za mdla to dolewamy octu w ktorym byla papryka, mozna dac troche pieprzu. oj... az mi slinka leci )) druga salatka jest bajecznie prosta... dobra gdy ma sie gosci i serwuje sie mieso na cieplo lub na zimno, swietnie smakuje z takim miesem tez na oko ogorki kiszone, ziemniaki gotowane w mundurkach, koper ziemniaki oczywiscie obieramy i kroimy w kosteczke, ogorki tak samo (moga byc ze skorka). powinno byc mniej wiecej pol na pol ziemniakow i ogorkow. do tego siekamy koper (duuuuuzoooo....) mozna doprawic pieprzem schladzamy w lodowce. brzmi nieprawdopodobnie prosto i jest rownie nieprawdopodobnie pyszna jak dla mnie ))) smacznego Odpowiedz Link
mulinka CHLODNIK 14.06.05, 18:38 na gorace dni do maslanki (kefiru, zsiadlego mleka) wrzucamy : buraki(zagotowane w malej ilosci wody, z bulionem) pokrojone w drobne kostke (moga byc z nacia) zielony ogorek (tez w kostke) cabula czosnek szczypiorek rzotkiewka koper szczypta cukru sol, pieprz do smaku odstawiamy na 2 godz. do lodowki smacznego! Odpowiedz Link
mulinka Re: CHLODNIK 17.06.05, 18:10 i wloskie orzechy - bardzo wazny skladnik jak moglam zapomniec! Odpowiedz Link
mulinka Re: miedzynarodowe przepisy kulinarne 17.06.05, 18:09 — Czy jest mielone? — Mielim. — To ja poczekam. — Nie trzeba, mielim wczoraj. Odpowiedz Link
mulinka TORT - super latwy 28.06.05, 02:14 birzemy 10 jajek do jednej miski bialka do drugiej miski zoltka do kazdej miski wsypujemy 2i pol szklanki cukru (razem 5 szklanek) ucieramy zoltka z cukrem ubijamy bialka z cukrem do zoltek z cukrem dodajemy (zmielone w maszynce, nie w mokserze) 2 szklanki orzechow do ubitych bialek dodajemy (zmielone w maszynce , nie w mikserze) 2 sszklanki migdalow tortownice smarujemy maslem wykladamy zoltka na zoltka wykladamy bialka (nie miszac) pieczemy ok.godziny! po ostygnieciu polewamy jakas czekoladowa lub inna polewa baaaaardzo kaloryczne, ale dobre! Odpowiedz Link
syswia Quebec 28.06.05, 04:26 Wlasnie wrocilam z Montrealu. Obecnie z malzonem jadamy tylko crepes. Cudne sa w kazdej wersji, ale niezrownane sa wlasnie takie: ciasto nalesnikowe na wodzie i 1 jajku rozbeltac, odstawic na godzine. Usmazyc cienkie nalesniki. Posmarowac cieniutko od wnetrza nutella, rozlozyc cienko pokrojone truskawy, wylozyc ze 2-3 lyzki bitej smietany, zlozyc na pol, udekorowac i karmic sie wzajemnie... Odpowiedz Link
marta_midwest buffalo chicken pizza dla leniwych 28.06.05, 21:49 Kupujemy gotowy spod do pizzy (ja kupuje juz taki zarumieniony, sprzedaja w hermetycznie zamknietej torbie w sekcji z sosami pomidowymi itp). Smarujemy go buffalo sosem (z wielu wyprobowanych najbardziej podpasowal mi Frank's Red Hot Buffalo Sauce), i posypujemy tarta mozzarella (unikamy wersji low fat bo bedzie sucha i niedobra)Na wierzchu kladziemy pokrojonego w nieduze kawalki kurczaka (ja kupuje Tyson's Buffalo Chicken Strips, sprzedaja mrozone)i skrapiamy Blue Cheese Dressing. Do pieca na 375 stopni Fahrenheita (niestety nie wiem ile to w Celsiuszach)i po jakis 10-15 minutach gotowe. Palce lizac! Do tego zimno piwko i zyc nie umierac)) Niestety, wysoce kaloryczna Odpowiedz Link
triskell Re: No to Triniowa pizza :-) 28.06.05, 22:49 Marta, dzięki za przepis, ot przepis na tą, ktorą wczoraj zrobiłam. Tą niestety robimy sami... CIASTO: 300 ml ciepłej wody paczka drożdży sypkich 1 1/4 łyżki cukru 3 1/4 szklanki mąki (zależy od rodzaju mąki, często trzeba więcej) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Rozrobić w wodzie drożdże z cukrem, zostawić na ok. 10 minut. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto przez ok. 8-10 minut, aż będzie sprężyste i będzie odklejać się od ręki (tu pewnie trzeba będzie mąki dodawać). Maszynka do chleba z programem "dough" załatwi tą sprawę, jest w tym programie też ponad godzina na wyrastanie ciasta. Jeśli wyrabiamy ręcznie, to po wyrobieniu zostawiamy w ciepłym miejscu (przykrywając np. szmatką, musi być przykryte, ale nie hermetycznie szczelne, żeby drożdże mogły "uciekać") na 1h 15 min. Rozwałkować w zależności od preferowanej grubości, nałożyć na lekko posmarowaną oliwą blaszkę, brzegi lekko wywinąć do góry, gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos: pokrojone w plasterki pieczarki (ilość jak lubimy, ale pamiętajmy, że bardzo się skurczą) odparowujemy na patelni (tzn. "smażymy" bez tłuszczu, żeby woda wyparowała), dodajemy 2-3 koncentraty pomidorowe i duuużo przypraw (koniecznie oregano, mogą być zioła prowansalskie, bazylia, odrobina curry, biały pieprz i jeśli jak Trinia lubimy ostre, to pieprz cayenne, ja dużo go sypię). Trochę to razem podsmażamy. Włączamy piekarnik (375 stopni F, lub więcej jeśli grubsze ciasto) i przygotowujemy toppings wg. własnego uznania. Na ciasto rozsmarowujemy sos, następnie sypiemy wiórki serowe (może być parę gatunków), rozkładamy np. oliwki, paprykę, kukurydzę, usmażonego i rozdrobnionego na kawałki kurczaka, wędzonego łososia, szpinak (rozmrożony), pomidory... Potem znowu ser i jeszcze trochę oregano (ja wczoraj jedną blaszkę zrobiłam z przyprawą zathar, którą ktoś mi przywiózł z Izraela). Robiłam wczoraj 2 blaszki, jedna była z kurczakiem a druga z łososiem, szpinak był na obu. Pieczemy, aż brzegi będą miały złocisty kolor. Jedząc pijemy za zdrowie Triskell. Odpowiedz Link
sylwialew Po grecku !!!!!!! 28.06.05, 23:08 Musakas Zaczynamy od pokrojenia w plasetrki ziemniaczkow i baklazanow, nastepnie smazymy je na oleju lub po mojemu pieczemy w piekarniku (zdrowsze bo bez oleju)Robimy mieso mielone(Sos Bolonez: na oleju podpiekamy pokrojona cebulke i mieso mielone dolewamy troszke wody i sos pomidorowy, sol, pieprz moz na vegete i co kto lubi).Sos musi byc gesty.Nastepnie ukladamy na spodzie brytwanki podpieczone ziemniaczki na to baklazany i wylewamy sos na to znowu ziemniaczki i ponownie baklazany.A na koncu sos beszamelowy Mozna kupic ale ja robie sama : do garnaka dajemy troche masla lub oleju na to wsypujemy make i troszke podpiekamy pozniej dodajemy mleko, wode i ciagle mieszamy bo szybko sie przypala.Doprawiamy sola pieprzem i galka muszkatalowa.Wylewamy sos i to wszystko pieczemy w piekarniku az sie zarumieni.Troche pracy jest ale warto zrobic bo dobre.AAAAA zapomnialam napisac ze ja baklazanow nie jem wiec pol brytwanki jest z samymi ziemniaczkami hihihihihih Nastepne przepisy nastepnym razem a moze jadlyscie juz cos greckiego a nie wiecie jak sie robi piszcie postaram sie pomoc Buziaki Odpowiedz Link
triskell Re: Po grecku !!!!!!! 28.06.05, 23:11 Kiedyś we Wrocławiu w restauracji Zorba można było zjeść pyszną zupę cytrynową. Jeśli wiesz, jak ją się robi, to bardzo byłabym zainteresowana Odpowiedz Link
asica74 Re: Po grecku !!!!!!! 01.07.05, 01:13 och jak ja lubie takie rzeczy! Dzieki! Sylwia, ale czy te baklazany nie bede gorzkie? Co trzeba zrobic by takie nie byly? Odpowiedz Link
feelfine Czy macie moze sprawdzone przepisy na croissants ? 30.06.05, 17:36 T.j. w temacie. Bo ja probuje roznych rzeczy i na razie jestem niezbyt zadowolona ze swoich wyrobow, a moj Lars je uwielbia. A moze znacie przepis na czekoladowy krem do croissantow ?? Pozdrawiam i z gory dziekuje, Feelfine Odpowiedz Link