Dodaj do ulubionych

Dwanascie Kilogramow Truskawek....

24.06.05, 17:58
kupilam wczoraj na przetwory na zime - oswiadczyla spokojnie moja
rodzicielka. Jak mozna byc tak okrutnym, bezwzglednym i mowic cos takiego
osobie, ktora mieszka w kraju wodnistych, bezsmakowych truskawek??? auu,
jakbym zjadla, takie slodziutkie, mniam!
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.06.05, 18:02
      12 kilogramow to duzo, wystarczyloby nawet na kapiel w truskawkach - kto to
      mowil o tej kapieli w nich? mniam, ale bym zjadla sobie takie czerwone i
      soczyste - u nas ostatnio w sklepach zame zgnilaki sprzedaja sad
      • a.polonia Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.06.05, 18:08
        no ja juz widze oczyma wyobrazni te michy wszedzie porozstawiane, sagany,
        sloiki i duchota w ciasnej kuchni wink
      • blaubeeree Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 10:43
        Truskawki! kupilam pol kilo..pewnie to sama chemia,ale co tam,wazne,ze wygladaja
        jak prawdziwesmilesmietanke tez mam i zaraz zrobie sobie pyyyyyyyycha jedzonko!jak
        ja uwielbiam truskawki!!smile)
        A Wy?? jakie owoce mozecie jesc i jesc ..bez konca??
        smile
        Truskawkowa Blausmile
        • asia.sthm Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 10:51
          Bob, koperek i jagody smile)))
          • blaubeeree Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 10:56
            asia.sthm napisała:

> Bob, koperek i jagody smile)))

Bob-tez pychasmile)
            co do koperku,moi wspollokatorzy nienawidza juz samego zapachu kopru,wiec
            cokolwiek gotujemy,albo ziemniaczki z koperkiem to dla nich juz problemwinkale jak
            gotuje sama,to oczywiscie koperek jest skladnikiemwinkjak nie pasuje,niech nie jedzasmile

Jagody-na razie nie widzialam tutaj.Pewnie niedlugo dotrawinktez pycha ze smietana
            i cukremwink
            • monika_a_b Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 16:41
              Właśnie spałaszowałam kilka dorodnych truskawek, u nas są już kalifornijskie,
              bardzo smaczne i słodkie, pyyyychaaaa... wink W zamrażalniku zawsze leżą dwa
              opakowania dyżurnych truskawek, hehe... wink

Oj, ja również uwielbiam koperek! Sam ten zapach, mmmmmhhhhmmm.... Najlepiej
              dodany do ziemniaczków z jajkiem sadzonym, a do popicia zsiadłe mleko (na
              którego widokmój mąż się bardzo krzywi)... wink Pycha - a takie to proste! smile
              • triskell Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 19:21
                Koperek jest absolutnie pyszny, a jeśli chodzi o owoce, to uwielbiam wszystkie.
                Na truskawki jestem leciutko uczulona (bardzo lekko, troszeczkę mnie po nich
                wysypuje), ale to nie przeszkadza mi ich jeść. Kocham namiętnie kiwi (bardzo
                zdrowy owoc, zawiera więcej potasu niż banan, więcej witaminy C niż pomarańcza,
                ma mało kalorii i jak na owoca w miarę rozsądny IG), mango, maliny, czarne
                porzeczki, cytryny, grejpfruty (choć ostatnio dowiedziałam się, że jem je
                niezdrowo, bo powinno się z tą białą skórką, w której jest najwięcej enzymów, a
                ona jest gorzka i ja zawsze wyjadam tylko miąższ spomiędzy niej), no i
                praktycznie każdy inny owocek.
                • jan.kran Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 22.03.06, 19:40
                  Ja mogę jeść avocado non - stop... tylko czemu mają milion kalorii ?
                  I świeże figi... tylko czemu są tak koszmarnie drogie w Norge ?
                  K.
                  • gherarddottir Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.03.06, 22:53
                    jan.kran napisała:

> Ja mogę jeść avocado non - stop... tylko czemu mają milion kalorii ?
                    > I świeże figi... tylko czemu są tak koszmarnie drogie w Norge ?

Kraniku chodzisz do Turka???
                    On ma troche tansze. Tu u mnie nie ma takiego wynalazku jak "warzywniak u
                    Turka", ale czasami jezdze sobie do innych miast i tam kupuje rozne specjalysmile
                    A propos - nie wiem czy to Ty czy nie Ty - szukalas bobu? Jest jako mrozonka
                    ostatnio widzialam w Coop'ie (kupie znaczysmile))i w Szwecji w zeszlym tygodniu za
                    jakies grosze (fajnie macie w tej Szwecji tak tanio, nie to cy mysad((.
                    Zadzwonie do Ciebie w sprawie miesa smile))papa
                    > K.
                    • jan.kran Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 25.03.06, 09:31
                      Turek pozwal mi przeżyćsmile Mam za rogiem.

Dzwoń, wczoraj miałam wyłączoną komórkę bo spałam.
                      Poza tym jestem zbyt popularna w moich fabrykachsmile))) Jak chcę mieć wolne to
                      musze się odciąć.
                      K.
                • kasiasmom Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 23.03.06, 00:54
                  A mi najbardziej brakuje oregonskich brzoskwin i nektarynek wielkosci
                  grejpfrutow, slodziutkich i soczystych, prosto z sadu, gdzie szlo sie miedzy
                  drzewa zrywac i obzerac sie do nieprzytomnosci. Jeszcze tu w Kalifornii takich
                  nie znalazlam...
                  • gherarddottir Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.03.06, 22:50
                    O rany jak przeczytalam topic to zdebialam. Myslalam, ze u kogos truskawki juz
                    sprzedaja smile
                    Z owocow to truskawki, jagody, poziomki sa u mnie w czolowce.
                    Z warzyw to chyba mlode ziemniaki z koperkiemsmile
                    • a.polonia Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 25.03.06, 10:20
                      ale trupa starego odkopalyscie, az slepia przetarlam ze zdziwienia wink

Ja juz nawet nie kupuje truskawek, szansa, ze beda takie, jakie truskawy byc
                      powinny jest znikoma uncertain
                      • blaubeeree Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 25.03.06, 11:12
                        a.polonia napisała:

> ale trupa starego odkopalyscie, az slepia przetarlam ze zdziwienia wink
                        >
                        > Ja juz nawet nie kupuje truskawek, szansa, ze beda takie, jakie truskawy byc
                        > powinny jest znikoma uncertain

Tutaj mozna jechac sobie na wielkie pole truskawkowe i samemu narwac
                        truskaweczekwinkswiezutkich,pachnacychwinkaa i co zjem,tylke mojewinka to,co w
                        koszyczku,idzie na wage,place i do domkuwinktylko na razie znikome szanse,zeby
                        szybko sie te prawdziwe truskawki pojawilyuncertain
                        • gherarddottir Sezon 27.05.06, 13:41
                          Sezomn truskawkowy powoli sie zaczyna. U nas na razie dostepne sa truskawki o
                          smaku wody z Belgii. Ja osobiscie czekam na norweskie truskawki, slodziutkie
                          ktore mozna by z bita smietana schrupac. Czy u was juz sa truskawki?
                          Bo u nas tak jakby wszytski opoznione przez dluga zime.... Do zakwitniecia bzu u
                          mnie w ogrodzie tez musze sie uzbroic w cierpliwodc -moze zakwitnie pod kniec
                          czerwca ?? hahahha
                          • a.polonia Re: Sezon 27.05.06, 14:30
                            Jadlam truskawki z Portugalii, Hiszpanii i te holenderskie, ostatnie byly
                            najgorsze (kwasna woda), Hiszpanskie najlepsze.
                            • mariken Re: Sezon 27.05.06, 19:21
                              a mi dzisiaj mąż zrobił Big Surprise i zakupił kilogram truskawek, które
                              naprawdę smakują jak truskawki. wiedział, że mnie (nas??) do nich ciągnie :o))
                              jedna porcja już spożyta, na podwieczorek druga, jutro na śniadanie trzecia, z
                              jogurtem :o))) mniaaaam........

joaśka&coś
                              • jan.kran Re: Sezon 28.05.06, 20:28
                                Mój Turek na rogu ma ostatnio w asortymencie pakistańskie mango. Smakuje
                                znakomicie , lepiej niz mango tradycyjne.
                                Na razie leżą trzy i się na mnie patrzą a ja na nie. Pożarłabym tylko nie mam
                                miejsca z powodu caprese.
                                Kran
    • nataasza Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.06.05, 21:35
      Pola,a jak daleko masz go Groningen. Mam w domciu 5 kobialek prosto z Polskismile
      Czesc juz zamrozona, ale reszta czeka na zjedzeniesmile Dodatkowo mam pomidory,
      ktore smakuja jak pomidory i fasolke, ktora smakuje jak fasolka. Ze tez
      czlwoiek nie docenial tego, jak wszystkie te rarytasy byly w zasiegu reki.
      NO wiec zapraszam na truskawy smile
      natasza
      • grazyna10 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 24.06.05, 22:29
        Dziewczyny, a mnie tesciowa dzisiaj uraczyla czeresniami. Paskudztwo. Masz
        racje Nataasza nie docenialo sie naszych rodzimych smaczkow, a teraz nam brak.
        • daisy123 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 25.06.05, 00:02
          A ja w ub. tygodniu jadlam polskie truskawki w Polsce. Moj M stwierdzil, ze sa
          super bo sa slodkie, miekkie itp itd. We Wloszech truskawki sa twarde i jedna z
          najpospolitszych odmian jest truskawka biala w srodku, ble...
          • triskell Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 25.06.05, 00:42
            daisy123 napisała:
            > A ja w ub. tygodniu jadlam polskie truskawki w Polsce.

Ja też smile. Jestem na nie trochę uczulona i wyskakują mi po nich takie różne na
            twarzy, ale jakoś nigdy mnie to nie powstrzymywało przed pochłanianiem
            olbrzymich ich ilości. A jak byłam teraz w Polsce, to każdy, kogo odwiedzałam,
            częstował truskawkami smile.
            • a.polonia Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 26.06.05, 13:41
              natasza, no kawalek mam do groningen, ale smaka mi narobilas wink))

grazynko, wczoraj kupilam czeresnie w Lidl'u - pyszne byly, slodkie. Poza tym
              kurki z Polski, mniam wink
              • annah11 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 27.06.05, 03:13
                Dziewczyny, ale narobilyscie mi smaku i ochoty na truskawki. A tu zima,
                truskawki bardzo drogie, chociaz je oczywiscie kupic mozna.
                Wam zycze smacznego i pozdrawiam.A
    • sylwek07 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 28.05.06, 23:46
      widzialem przy drodze do Sandomierza ze staly samochody z truskawami ale nie
      wiem ile kosztowal kg .
    • thorgalla Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 29.05.06, 08:36
      A u mnie truskawki kwitna jak szalone.Obrodza w tym roku.Juz sa malutenkie
      owoce.Teraz przydalo by sie sloneczka aby nie zlapaly plesni.
      W tym roku dzem bede smazyc napewno.
      • blue_ice1 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 29.05.06, 20:25
        nooo-12 kg?????- pomaaaarzycsmile)))
        ja kupilam -dla corki extra- sadzonki truskawek ,posadzilam do doniczek ,z
        miesiac temu,doniczji powiesilam w ogrodku. Az (hehe) 2 sztuki (slownie;2)
        ladnie zaczerwienily mimo niesprzyjajacej pogody. jedna zjadlam ja,druga cora.
        I wiecie- one byly takie slodkie,jak u mojej mamy na dzialce! ...czekamy na
        pogode i na reszte truskaweksmile)
        • edytais Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 06.06.06, 04:00
          A ja pierwszy raz zjadlam polskie truskawki w USA (przynajmniej smakuja jak te
          z dzialki mojej mamy, czerwone w srodku, soczyste, slodziutkie a nie bezsmakowe
          prochno). Maz z tesciowa pojechali na farme, gdzie samemu sie zrywa. Juz
          sezon sie skonczyl w polowie maja, wiec resztki zebrali. Wkurzylam sie
          okropnie jak zobaczylam co nazrywali bo wielkosci poziomek a ja to bede
          przebierac (ponad 30 funtow tych poziomek nazbierali). Zlosc mi przeszla jak
          sprobowalam smile
          Wiec mam je w zamrazalce i podjadam. Takie pycha na dodatek nie pryskane,
          organiczne. Mniam mniam... ide troche wyciagnac z zamrazalki.... zaraz wracam
          • iwo19 Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 06.06.06, 04:15
            Lepiej daj adres tej farmy ,moze przy okazji wyjazdow wakacyjnych ktoras z nas
            tam wstapi.mniam mniam
            • edytais Re: Dwanascie Kilogramow Truskawek.... 06.06.06, 04:16
              Cox Beary Farm kolo Hot Springs w Arkansas (USA)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka