Dodaj do ulubionych

do jennifer_e -prosba o przepis :-)

30.11.05, 12:17
Hallo,
wlasnie przeszukiwalam internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu i znalazlam
przypadkiem Twoja odpowiedz na post o ksiazkach kucharskich a tam mowilas o
smacznie brzmiacej potrawie, a mianowicie: bakłażan w cynamonie zapiekany z
mozarellą! czy moglabys mi podac przepis, prosze? (oczywiscie jak znajdziesz
wolna chwilkesmile z gory BARDZO dziekuje!!
Obserwuj wątek
    • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 13:07
      Hej
      a więc tak:
      Przepis jest na 4 osoby.
      2 średnie bakłażany
      mąka pszenna razowa
      2 opakowania sera mozzarella, białego
      olej do smażenia
      cynamon
      3 łyżki oliwy z oliwek
      Bakłażany kroimy w plasty o grubości 5 mm (chyba powinno być cm?). Obtaczamy każdy plaster w mące wymieszanej z cynamonem i kładziemy na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy krótko z obu stron, zdejmujemy z patelni i odsączamy tłuszcz. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200C, przekładamy bakłażany do naczynia do zapiekania, układając je warstwami na przemian z pokrojoną w cienkie plastry mozzarellą. Zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z pomidorowym sosem do bakłażanów. (Może być ten z przepisu poniżej, albo zwykły sos do makaronów)

      Przepis na sos do bakłażanów
      50 dag dojrzałych pomidorów
      10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
      4 łyżki oliwy z oliwek
      1 łyżka utartego na tarce o grubych oczkach świżego imbiru
      1 łyżka utartej tak samo skórki pomarańczy
      2 łyżki syropu klonowego lub miodu
      1 pęczek bazylii
      1 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu zielonego
      1/2 łyżeczki kurkumy
      sól do smaku
      Na rozgrzaną w płaskim rondlu oliwę z oliwek wrzucamy orzechy włoskie, imbir, skórkę pomarańczową i podsmażamy, mieszając 2 minuty, dodajemy bazylię, pokrojone w kostkę pomidory i smażymy aż pomidory puszczą sok, wsypujemy kurkumę, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 15-20 minut. Po ostudzeniu dodajemy syrop klonowy (lub miód), cynamon, zielony pierz i miksujemy.

      Ale mi apetytu to przepisywanie narobiło!

      --
      • pulzara Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 13:38
        Te plastry baklazana powinny byc jednak o grubosci 5 mm czyli pol centymetra. smile
        Baklazany po pokrojeniu na plasterki dobrze jest obsypac sola, najlepiej
        gruboziarnista, i odstawic je na pol godziny. W tym czasie 'spoca sie'
        wydzielajac sok i straca gorzki smak.

        Ciao
        • aneta05 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 16:22
          ja dziekuje za ten praepis bo mialam wlasnie o niego prosic....jak tylko
          skoncze remont kuchni to wyprobuje!!!
          • mareczek2004 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 17:38
            Dziekuje bardzo! wyprobuje w weekend!
            pozdrawiam!
            • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 19:31
              a ja będę pierwsza i wypróbuję dzisiaj, właśnie zakupiłam wszelakie składniki!
              smile
              • aneta05 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 19:38
                to koniecznie napisz jak to smakuje...
                • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 21:38
                  melduję, że wyszło pyszne, właśnie się obżeramy!
                  Z porcji na 4 osoby wyszło na dwie, zajadamy sobie z ryżem.
                  Mniaaaami! smile
                  • asica74 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 21:41
                    ale ci fajnie (wyszczerzacz). Ja natomiast dochodze do siebie po zjedzeniu
                    autentycznej,wegierskiej kolacji - miesko w sosie z knedlami z chleba.
                    Pozdrawiam z Budapesztu
                    • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 23:28
                      asico, a Ty nie możesz bez forum wytrzymać? zamiast się wywczasować to sprawdzasz czy się grzecznie zachowujemy??
                      • gherarddottir Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 23:35
                        O rany, ale zazdroszcze - Budapeszt to moja wielka miloscsmile
                        a odnosnie przepisow: poszukuje przepisu na cukinie zapiekana z serem typu
                        rokpol - czy ktos moze takim przepisem dysponuje?
                        Pozdrawiam


                        _______________________________________________________
                        Aby pozyskać sobie ludzi, należy ich uważać za takich, za jakich oni sami się
                        uważają. (William Faulkner)
                        • samo Gherarddottir, 01.12.05, 02:28
                          na zdrowy rozum-znaczy sie improwizujac, to ja bym po prostu przekroila
                          cukinie, wydrazyla ja nieco, napchala tam rokpola,ziol sypnela,piekla pod
                          przykryciem jakies 20 minut i podala np z pomidorami z winegretem balsamicznym.
                          • gherarddottir Re: Gherarddottir, 01.12.05, 23:51
                            Samo i ja tak myslalam, ale czy to nie bedzie dziadostwo za suche??? moze
                            kurcze to jakims olejem polac czy obgotowac najpierw? W sumie musialabym
                            sprobowac, ale na Boga nie chce zniszczyc tyle rokpolu.....i co ? jakies rady?
                            please...
                            • triskell Re: Gherarddottir, 02.12.05, 04:54
                              gherarddottir napisała:
                              > Samo i ja tak myslalam, ale czy to nie bedzie dziadostwo za suche???

                              Jeśli przed włożeniem do piekarnika zawiniesz w folię aluminiową, to nie będzie smile.

                              A z zapiekankami robionymi w piekarniku w żaroodpornych naczyniach, to ja zawsze
                              mam identyczne obawy - czy nie będą za suche. No więc dodaję składników płynnych
                              coraz więcej i więcej, a potem się dziwię, czemu mąż moją zapiekankę nazywa
                              "zupą" ;-P Ale muszę się pochwalić, że wczoraj naleśnikami razowymi z farszem z
                              kurczaka tak się zajadał, że powiedział mi, iż restaurację mogłabym otworzyć.
                              Faktycznie wyszły pyszne, będę je robić na wizytę Moniki smile
                              • jan.kran Re: Gherarddottir, 02.12.05, 19:50

                                > Ale muszę się pochwalić, że wczoraj naleśnikami razowymi z farszem z
                                > kurczaka tak się zajadał, że powiedział mi, iż restaurację mogłabym otworzyć.
                                > Faktycznie wyszły pyszne, będę je robić na wizytę Moniki smile

                                ---------> Proszę o przepis na jedynym słusznym wątku. Wołam na puszczy żeby ten
                                wątek przelecieć maczetą i zrobic bardziej praktycznym dla użytkownikasmile))))
                                Kran
                                • jan.kran Re: Poprawka 02.12.05, 19:52
                                  Prośba powyższa była do T. a nie do G. Ale klikam szybko i nerwowo bo zaraz
                                  Junior przyleci wyrwać mi laptopa.
                                  Kransmile)))
                              • gherarddottir Re: Gherarddottir, 03.12.05, 00:07
                                dzieki za odpowiedzismile)))'
                                Tylko sie zastanawiam - jelsi na tej cukini ma sie polozyc ten rokpol i potem
                                to zapiec to rozumiem, ze ta folia owinac cuknie podpiec troche, potem odwinac
                                z folii, polozyc na nia rokpol i znowu zapiec????
                                Do mnie trzeba lopatologicznie w kulinariach bo ja kiepska kucharka jestem
                                zdaje siesmile
                                JKa tez poprosze przepis na te nalesniki razowe!!!!!smile)
                                • triskell Re: Gherarddottir, 03.12.05, 23:39
                                  gherarddottir napisała:
                                  > Tylko sie zastanawiam - jelsi na tej cukini ma sie polozyc ten rokpol i potem
                                  > to zapiec to rozumiem, ze ta folia owinac cuknie podpiec troche, potem odwinac
                                  > z folii, polozyc na nia rokpol i znowu zapiec????

                                  Wiesz co, ja myślałam o zawinięciu tego razem. Zawijałam rybę z plasterkiem
                                  żółtego sera i było OK. Odrobina zostaje na folii, ale tylko trochę.

                                  Przepis na naleśniki wrzucę wieczorem, bo teraz wychodzę smile
                        • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 02.12.05, 11:54
                          znalazłam cukinię zapiekaną z oscypkiem... confused
                          • jennifer_e Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 02.12.05, 11:56
                            na samą myśl o oscypku mi ślinka pociekła!
                            takim prawdziwym, świeżym, od górala, skrzypiącym pod zębami! ech...
                            • bietka1 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 03.12.05, 23:06
                              Jaki jest ten zmielony zielony pieprz, bo nigdzie go nie znalazlam...
                              Czy jest inny niz ten ze sloiczka?
                  • aneta05 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 22:06
                    to super, w najblizszym czasie tez podejme sie tego przedsiewziecia!!!
                    • mazurka313 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 22:52
                      znam nieco inna wersje ego dania napisze wieczorem smile
                  • bietka1 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 30.11.05, 23:44
                    Wlasnie zanotowalam skladniki, ktore musze dokupic i co widze...
                    Czy baklazany to oberzyny, bo tak sobie to wyobrazam?
                    I jeszcze do tego pysznie, oczywiscie.
                    • asica74 Re: do jennifer_e -prosba o przepis :-) 01.12.05, 10:30
                      Bietka, baklazany to oberyzyny!

                      Jenni, no nie moge wytrzymac! A internet tu za darmo, wiec... sprawdzam co sie
                      da, miedzy jednym wypadem na miasto a drugim smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka