jan.kran
18.06.06, 22:04
Absolutnie najlepszy przepis na bakłażany jaki znam.
OMDLENIE IMAMA.
Cztery małe , wydłużone bakłażany.
Dwie średnie czerwone cebule.
Dwa ząbki czosnku , puszka pomidorow w zalewie , trzy czubate łyżki zielonej
pietruszki.
Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych.
Płaska łyżeczka cukru , sól i pieprz.
Oliwa z oliwek.
1. Przekroić bakłażany wzdłuż . Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
Posolić i położyć nacięciami do dołu .
Poczekać dwie godziny.
2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu.
Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule.
3. Nadzienie : drobno usiekana cebula , takoż pietruszka dodać czosnek ,
tymianek i oregano. Pomidory z puszki , płatki migdałowe , sól , pieprz, cukier.
Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu , mieszając. Ja używam w tym celu wok.
4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów , ułożyć w naczyniu do zapiekania ,
pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny.
Kran.