Dodaj do ulubionych

Tlusty czwartek

01.02.09, 21:43
Juz byl czy bedzie? A jesli tak to kiedy?
Kto wie?
Bo mi sie wszystko popietrolilo przez ten tydzien w gorach
Co ja bym dala za polskiego chrupiacego paczka z marmolada
ehhhhhhhhhhhhhh
Wlosi zupelnie nie w temacie, maja chrusty ale co to za chrusty

cuciolo ociekajace slina
Obserwuj wątek
    • annazmaria Re: Tlusty czwartek 02.02.09, 21:23
      będzie 19 lutego, w tygodniu przed tutejszym RosenMontag czyli
      poniedziałkiem przed Ostatkami wink
      Chyba wybierzemy się zobaczyć ten dzień w Kolonii, podobno warto tam
      być - przynajmniej raz!
                • thorgalla Re: Przepis na chrusty? 05.02.09, 22:12
                  Jak się upierasz przy smalcu to przecież samemu można zrobić.Ze
                  słoniny.Ja wczoraj zrobiłam skwarki do pierogów i do smarowania
                  chleba.
                  Ja pisząc tłuszcz miałam na myśli raczej coś w rodzaju
                  Planty.Ewentualnie użyję oleju.
                  • syswia Re: Przepis na chrusty? 13.02.09, 03:53
                    o jezusiczku- przepraszam was... jakby to powiedziec
                    zdekoncentrowalam sie ostatnio...
                    przepis:
                    1 jajko i 2 zoltka ubic, dodac 1 lyzke octu, 2 lyzki rumu, 2 lyzki
                    cukru, szczypte soli i 1/3 smietany (powinna byc kwasna, ale ja nie
                    mam i zawsze daje kremowke). Do tego 2 lyzki mieciutkiego masla i
                    razem dokladnie wymieszac, a potem stopniowo dosypac 2 szklanki maki
                    (czasem wiecej, zalezy od wilgotnosci powietrza, wielkosci lyzek itd
                    itd) Zagniesc jak makaron, porzdnie wybic walkiem, az przekrojone
                    ciasto ma w srodku pecherzyki powietrza. Odstawic na 10 minut.
                    Rozwalkowac (3 porcje), kroic i przewlekac (zakladam, ze kazdy wie
                    jak) i smazyc na goracym oleju. Ostrzegam - smaza sie piorunem, wiec
                    najlepiej jest miec cala porcje pokrojona. Usmazone przekladam na
                    talerze wyscielane recznikiem papierowym i posypuje obficie cukrem
                    pudrem.

                    Z ciekawostek wspomne, ze w kuchni pundzabskiej tez maja faworki,
                    ale ciasto nie ma jajek i alkoholu, w zwiazku z czym jest troche
                    mniej delikatne. Te podobne z wygladu do naszych nie sa slodkie,
                    tylko z kminem. Te slodkie walkuje sie grubiej i kroi w kostke. Po
                    usmazeniu przesypuje sie gorace pudrem i ten puder tworzy lukier na
                    tych goracych coskach.
    • thorgalla Re: Tlusty czwartek 16.02.09, 21:44
      Pączki
      www.onet.tv/30289,8972,22,4534968,1,1,0,0,wideo.html
      Faworki
      www.onet.tv/30289,8972,22,3071991,1,3,0,0,wideo.html
      Polecam inne przepisy,proste i dobrze wytłumaczone.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka