arek354 25.02.04, 18:30 No wlasnie, dlaczego tę częsc Wałbrzycha nazwano tak, a nie inaczej? Dla niezorientowanych w położeniu: ulica Odlewnicza i Proletariacka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Justyna Re: Kozi Rynek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.02.04, 20:41 Gdzie to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: Kozi Rynek 25.02.04, 21:02 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Gdzie to jest? Piaskowa Góra, najbliższe okolice kościoła p.w. św.Jozefa Robotnika. Dokładniej, vis a vis placu/parku/skweru między OBI a ulicą Główną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amish Re: Kozi Rynek IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 28.02.04, 16:51 Nie mam poojęcia, ale fajnie brzmi. A na mapie Wałbrzycha można jeszcze znaleźć Paryż i Szwajcarską Dolinę. A te nazwy skąd??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzak Re: Kozi Rynek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.05.04, 15:43 Gość portalu: Amish napisał(a): > Nie mam poojęcia, ale fajnie brzmi. A na mapie Wałbrzycha można jeszcze znaleźć > > Paryż i Szwajcarską Dolinę. A te nazwy skąd??? Paryz? Moze dlatego, ze po wojnie w naszym miescie zamieszkalo sporo repatriantow z Francji? I moze nazwali sobie te czesc miasta tak z sentymentu? Nie zapominajmy o Palestynie na Sobiecinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakas1 Re: Kozi Rynek IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 20:10 Gość portalu: Amish napisał(a): > Nie mam poojęcia, ale fajnie brzmi. A na mapie Wałbrzycha można jeszcze znaleźć > > Paryż i Szwajcarską Dolinę. A te nazwy skąd??? Paryż to chyba domki na Podgórzu. 99% mieszkańców pochodzi z Francji. A szwajcarska dolina i kozi rynek to pierwsze słyszę. Ja kiedyś widziałem mapę Wałbrzycha z lat '50 gdzie w okolicach mijanki na Białym Kamieniu była zanzaczona dzielnica. Miała jakąś dziwną nazwę, ale niem pamiętam jaką (nie chodzi tu o Konradów ani Szczawno oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Piaskowej Re: Kozi Rynek IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 25.05.04, 23:32 W latach rozwijajacego sie socjalizmu( 50-tych i 60-tych), w rejonie tych ulic, dużo ludzi hodowało kozy w swoich komórkach. Kozy jako małe zwierzęta wszystkożerne i tanie w utrzymaniu dawały niebogatym ludziom spore oszczedności na mleku dla dzieci. Duzo kóz hodowano na Poniatowie i Sobiecinie. I obecnie jpojawiły sie kozy w Wałbrzychu.... znaczy idą cieżkie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: Kozi Rynek 26.05.04, 15:02 Ja jeszcze gdzies widzialem nazwe piekielko, ale nie pamietam gdzie to bylo Odpowiedz Link Zgłoś