Dodaj do ulubionych

Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepłe dni

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.05.11, 16:02
W związku z tym, że coraz więcej ciepłych dni przed nami (zapomnijmy o śniegowym wtorku ;)) zastanawiam się jakie miejsca w Wałbrzychu i bliższej, jak i dalszej okolicy warto odwiedzić samochodem by pospacerować, miło spędzić czas na świeżym powietrzu, odetchnąć, a przy okazji coś zjeść?
Miejsca, w których jest spokojnie i nie natkniemy się na pijanych, agresywnych, nieprzyjaźnie nastawionych ludzi.

Poniżej napiszę swoje znane i lubiane miejsca i zachęcam do dyskusji i podawania swoich perełek, tak by listę rozszerzyć. :)

1. Szczawno-Zdrój, najlepiej w dzień pracujący po południu, gdy nie ma takich tłumów, bo jest spokojniej i nie ma walki o ławkę na deptaku ;)!

2. Zamek Książ. Klasyka. Najlepiej nastawić się na zachód słońca. Fajne widoczki.

3. Strefa ekonomiczna i fajne zjazdy obok fabryk, otwarte przestrzenie. Też zachody wyglądają bardzo zacnie. Fajnym miejscem jest też całkiem nowa droga powstała najprawdopodobniej pod fabrykę na strefie ekonomicznej.

4. Droga za Makro. Jak wyżej. Zachody są fajne, ludzi na lekarstwo. Lubię.

5. Zagórze Śląskie. Byłem niedawno i miejsce bardzo opustoszało. Wygląda jakby opuszczone w popłochu - pootwierane domki, pozostawiony sprzęt. Psychodelicznie to wygląda, ale i tak warto. Choćby dla zapory :) Jest też Fregata więc można zajechać na kawkę z ekspresu. :) Można też wdrapać się na zamek.

6. Zalew w Komorowie. Na spacer ujdzie :).

7. Świdnica i Zalew Witoszówka. Można dojechać od Świebodzic, przejeżdżając przez centrum Świdnicy. Można boczkiem przez strefę ekonomiczną, wsiami.

8. Przełęcz Okraj. Za Kamienną Górą. Rewelacyjne widoczki, przejście graniczne i urokliwe domki na szczycie po czeskiej już stronie.

9. Broumov i fajny, spokojny ryneczek.

10. Adrspach i czeskie skalne miasto - fajne okolice do spacerów, po drodze można coś zjeść, nie wydając dużych pieniędzy.

11. Zamek w Bolkowie.

Tyle pamiętam na chwilę obecną. Pewnie jeszcze coś mi umknęło.

A Wasze ulubione miejsca? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.05.11, 18:21
      Nie trzeba daleko szukać. Andrzejówka i okolice. A stamtąd szlaki w kierunku: Rogowca, Sokołowska (piękny górą przez Suchawę), Ruprechtickiego Spicaka. Z innych, równie pięknych: z Sokołowska na Stożek. Z Unisławia na Lesistą Wielką plus strzeliny wiatrowe. Trójgarb z Witkowa albo ze Szczawna, czy Bacówki. Nie wiem, czy dalej się rozwijać, bo nie mam pewności, czy lubisz chodzić po górach :)
      • Gość: ola Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.05.11, 18:26
        Przepraszam, wdarł się chochlik, oczywiście szczelina a nie strzelina ;)
        • Gość: aa Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 18:32
          Polecam Przełęcz Walimską i Wielką Sowę.
        • Gość: mnm Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.05.11, 08:21
          Dwa lata temu chodziłem i szukałem tych szczelin wiatrowych wg jakiejś mapy znalezionej w necie. Żadnej nie udało mi się znaleźć! Możesz powiedzieć coś bliżej??
          • Gość: :) Szczeliny wiatrowe- foto IP: *.147.126.169.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.11, 19:24
            Kiedyś łążąc zimą, natknęłam się przypadkiem na wspomniane szczeliny wiatrowe, oto zdjęcie:)

imageshack.us/photo/my-images/98/p1070281k.jpg/

Ale w którym to jest miejscu to nie pamiętam.

• Gość: s..h Re: Szczeliny wiatrowe- foto IP: *.16.250.lan.EkoNet.info 26.06.11, 15:58
              trudne do znalezienia nie było: www.mieroszow.pl/atrakcje/szczelinywiatrowe.htm
      • Gość: P Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.05.11, 09:21
        Na śmierć zapomniałem o Andrzejówce ;)! Byłem zimą i było miło. Fajnie propozycje miejsc, skorzystam :)!
      • Gość: artek Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 14:03
        ostatnio wyczaiłem super miejsce na Poniatowie.Karczma Zbrojownia na ulicy Orkana chyba 122.Piękny,cichy teren.Koniki i inne stworzenia na polu tuż obok,dobre jedzenie,mały placyk zababw dla dzieci,fjna knajpka i to wszystko z dlaeka od ulicy i ludzi.Inny świat-POLECAM.
    • Gość: ona* Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.11, 18:57
      dołożyłabym jeszcze ruiny zamków Cisy koło Świebodzic i Bolczów koło Janowic Wielkich. No i jak już będziecie w Janowicach to polecam Kolorowe Jeziorka. A w najbliższej okolicy to jeszcze Dzikowiec, Chełmiec i tzw. Wzgórze Bismarcka, chociaż to ostatnie zniszczyli quadowcy (niech ich szlag za to trafi)
      Wszystkie te miejsca piękne i nastrojowe, z niesamowitymi widokami, ale jedzenie to już raczej ze sobą trzeba mieć, niestety...
      • Gość: P Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.05.11, 09:24
        Kolorowe Jeziorka! Właśnie o nich myślałem, ale ni w ząb nie mogłem przypomnieć sobie gdzie one się znajdują ;)! Skorzystamy na pewno! Prowiant do bagażnika w takim razie :)!

Pozdrawiam :)
    • Gość: s..h Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.16.250.lan.e-wab.pl 06.05.11, 19:55
      No to ja dołożę do tego:
      1. Obiekty Riese: Osówka, Walim i Włodarz, a we Włodarzu nowo otwartą część trasy podziemnej.
      2. Z podobnych obiektów - Sztolnie Kowary - kopalnia uranu.
      3. "Głazy Krasnoludków" w Gorzeszowie - jest co zobaczyć, sfotografować i jest również dużo miejsca na leżakowanie, ognisko, grilla, itp.
      www.polskieszlaki.pl/rezerwat-glazy-krasnoludkow-w-gorzeszowie.htm
      • iksylon Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł 06.05.11, 20:49
        Jak już o Kowarach to ja polecam jeszcze Park Miniatur .
        Na łonie natury - Przełęcz Okraj :)
        Błędne Skały ,
        jak aktywny wypoczynek to Park linowy Jedlina Zdrój.
        • Gość: gosc Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.05.11, 09:04
          1. Ruiny Starego Książa w Parku Książańskim nad drugim brzegiem rzeki z pięknym widokiem na "nowy" Książ i las. Z ruin zachował się ciekawy portal(brama), interesujący tunel, trochę ścian zamku i fajny taras widokowy.

2. Jeziorko "Daisy" w Parku Książańskim od strony Palmiarnii w Lubiechowie, która również cieawym wariantem do zwiedzenia. Jeśli zaś chodzi o te jeziorko to wycieczka piechotą jest dosyć czasochłonna i wymagająca około 4 godzin w obie strony z przerwą nad jeziorkiem w chronionym rezerwacie. Cały klimat jeziorka i okolicy jest dosyć mroczny, a samo jeziorko nie nadaje się do kąpieli z uwagi na niebezpieczne wiry wodne. Jednak ruiny pałacyku myśliwskiego księżnej Daisy są nadwyraz urokliwe.

3. Twierdza Srebrnogórska w Srebrnej Górze.
          Ciekawa atrakcja Gór Sowich. Wielkie forty zwiedza się z przewodnikiem, przebranym w uniform dawnej epoki, jest sporo rekwizytów do obejrzenia, podziemne korytarze, pokaz broni ze spektakularnym strzałem.

4. Harenda w Ludwikowicach Kłodzkich.
          Cudowna okolica, piękne jeziorko, basen czynny w sezonie letnim, sympatyczna restauracja, darmowe mini zoo z żubrem i fauna polskich lasów.
          • zwn51 Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł 24.06.11, 16:42
            > 1. Ruiny Starego Książa w Parku Książańskim nad drugim brzegiem rzeki z pięknym
            > widokiem na "nowy" Książ i las. Z ruin zachował się ciekawy portal(brama), int
            > eresujący tunel, trochę ścian zamku i fajny taras widokowy.
            >

Dla scislosci wyjasniam ze te "ruiny" byly wybudowane na żądanie wlascicieli (owczesnych) zamku - taka byla wtedy moda.
      • Gość: mnm A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.05.11, 08:28
        Witam,

Jak w temacie - czy możecie podsunąć mi jakieś pomysły na wypad z 4-ro miesięcznym maluchem. Nasz pojazd wyposażony jest w koła pompowane i amortyzatory :) W sobotę zrobiliśmy trasę z Andrzejówki do Sokołowska.
        Książ i Szczawno już trochę się nam przejadło.
        W przyszłym tygodniu chcemy wjechać na Chełmiec.
        Będę wdzięczny za wszelkie pomysły.
        • Gość: gosc Re: A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.05.11, 08:43
          Harenda - Ludwikowice Kłodzkie.
          • Gość: aleks Re: A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 15:25
            Karkonosze ale nie tylko szlaki górskie, ale również Zamek Chojnik, Zamek Świny, Cieplice, schroniska górskie Strzecha akademicka, Szwajcarka na majówkę na rowerze
            • Gość: gosc Re: A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.05.11, 18:17
              Zamek Świny jest dostępny dla zwiedzających? Z tego co wiem to ruiny przejął prywatny właściciel, no chyba, że udostępnił do oglądania dla chętnych.
              Jeśli chodzi o atrakcje w najbliższym czasie to polecam dla dorosłych, dzieci oraz całych rodzin Jarmark Średniowieczny w zamku Grodno, który będzie 14-15 maja.
              Szkoda, że reklama tej imprezy jest tak słaba.

Dla zainteresowanych polecam omawiane już wcześnie sztolnie, szczególnie "Włodarz" w okolicach Walimia, gdzie można z przewodnikiem popłynąć łódką podziemnymi korytarzam.
              Od 1 maja na tym samym obiekcie została udostępniona kolejka wąskotorowa również w środku sztolni, a za jakiś czas będzie możliwość skorzystania z małego kina, na którym będą wyświetlane filmy dokumentalne.
              Tempreatura we Włodarzu jest stała i wynosi 8 stopni, wody - 4 stopnie, jeśli jakiś pechowiec wypadnie z łódki:) Także w sezonie wiosenno-letnim lepiej zabrać ze sobą ciepły polar.

pozdrawiam
              • Gość: s..h Re: A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.16.250.lan.e-wab.pl 09.05.11, 20:06
                "(...)Od 1 maja na tym samym obiekcie została udostępniona kolejka wąskotorowa również w środku sztolni, a za jakiś czas będzie możliwość skorzystania z małego kina, na którym będą wyświetlane filmy dokumentalne." - a to ciekawe, byłem 8 maja i jest tak:
                - film dokumentalny o obiekcie "Riese" jest wyświetlany, natomiast o kolejce wąskotorowej to nawet przewodnik pewnie nie słyszał, bo mówił o przyszłości i nic nie wspomniał o powyższym.
                • Gość: gosc Re: A pomysły na wypad z wózkiem dziecięcym?? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.05.11, 10:53
                  To dziwne, bo bylem 29 kwietnia i przewodnik juz zachwalal fakt, ze od 1 maja bedzie udostepnione 300 metrow kolejki waskotorowej, widocznie albo sa opoznienia z realizacja tego projektu albo trafiles na przewodnika-stazyste, ktory o niczym nie wie:)
                  Najlepiej zapytac sie przy kasie czy jest juz ta atrakcja udostepniona, bo tam sa rozne warianty zwiedzania.
    • Gość: bro Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.05.11, 21:56
      Kilka miejsc www.walbrzych.info/pl/wiadomosci,Polecamy,8049,propozycje-turystyczne.html
      • Gość: s..h Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.16.250.lan.e-wab.pl 11.05.11, 18:43
        Najbardziej przypadła mi do gustu propozycja nr 11 oraz 22 - można wskoczyć na rowerek i pośmigać po okolicy :)
        Ale tak to jest jak się z lenistwa kopiuje i wkleja, zamiast chwilę pomyśleć i napisać coś od siebie.
    • Gość: wunderbaum Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 11:00
      www.walbrzych.info/pl/wiadomosci,Polecamy,8049,propozycje-turystyczne.html
      MEGA!!! Same kozaki!!!
      • Gość: gosc Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.05.11, 12:16
        No nie wiem czy ten stol sedziowski w Kochanowie to taki kozak. Moze faktycznie w okolicy mozna znalezc jakies jadalne kozaki, ale atrakcja jest cienka i w dodatku niesamowicie zaniedbana.
        • Gość: gosc Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 10:10
          niedaleko tego stołu sędziowskiego w Kochanowie są jaskinie,ale wiedzą o nich nie liczni.
          • Gość: B Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.sattom.pl 22.05.11, 22:14
            I może niech tak zostanie bo szkoda lisów i spokoju w kamieniołomie :)
    • Gość: aa Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.11, 21:34
      Witam
      Dzisiaj byłem w Szklarskiej Porębie i polecam na spacer z dziećmi do parku dinozaurów
      Naprawdę fajne miejsce.
      • Gość: gosc Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.05.11, 08:53
        Polecam wycieczkę na ruiny zamku "Rogowiec" w Górach Suchych.
        Auto zostawiamy na parkingu przy schronisku Andrzejówka i kierujemy się pieszo żółtym szlakiem do lasu. W drodze powrotnej możemy skorzystać z alternatywy i wybrać czerwony bądź niebieski szlak.
        Faktycznie z samego zamku zostało niewiele, ale sam fakt, że jest on najwyżej położony w kraju i piękne widoki ze szczytu rekompensują dosyć forsowne podejście.
        Jeśli chodzi o trasę, to polecam dobre, trekingowe buty i plecak. W obie strony z przerwą na górze wycieczka może zając ok. 4 godzin.
    • Gość: Adi Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.swidnica.mm.pl 26.05.11, 10:13
      Największy wąwóz wędrowny w Europie Tak wielki a tak nieznany, aby do niego dotrzeć trzeba udać się do Świebodzic na koniec Pełcznicy szlakiem czerwonym. Idąc wąską ścieżką prowadzącą wzdłuż lasu dojdziemy do naszego olbrzyma.Miejscami ma 100 metrów wysokości, jest największym wąwozem wędrownym w Europie! Na jego terenie rośnie równie niepowtarzalny okaz dendrologiczny - Cis Bolko. Ma on według niektórych przyrodników około 800 lat i jest największy w Sudetach. Warto wybrać się tam na niedzielny spacerek.
      • Gość: gosc Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.05.11, 09:56
        Mozna tez zostawic auto na obrzezach Parku Ksiazanskiego od strony dzielnicy Podzamcze badz Szczawienka i wejsc do lasu od strony nowego osiedla domkow jednorodzinnych. Trase zaczynamy od dojscia na ruiny zamku Ksiaz z balkonem widokowym i kontynuowac trase wawozem Pelcznicy, przechodzac przez tunel w skale i drewniane kladki dojdziemy do Cisa "Bolko".
        Mozna rowniez zostawic auto na parkingu kolo zamku Ksiaz i zejsc od strony amfiteatru do Cisa i wawozem Pelcznicy dojsc do ruin starego ksiaza, a potem do zamku wlasciwego i na parking.
        Przy odrobinie szczescia mozna strafic na stado muflonow sprowadzonych z Korsyki, ktore zaaklimatyzowaly sie na pobliskich skalach wawozu.
    • Gość: ona* Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 20:06
      Byliśmy dzisiaj na wycieczce-niespodziance. Po prostu wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy przed siebie. No i trafiliśmy do Chełmska Śląskiego. Miasteczko wygląda jak tydzień po wojnie, walące się kamienice i nawet kilka autentycznych ruin w samym rynku. Jest jednak miejsce, które warto odwiedzić. "Dwunastu Apostołów" czyli domy tkaczy,a w nich Lniana Chata z niesamowitym klimatem, ręcznie wykonanymi pamiątkami i przepysznym ciastem domowego wypieku. Właściciel wie bardzo dużo na temat Chełmska i okolicy i z przyjemnością dzieli się swoją wiedzą. Do kawiarenki przynależy maleńki ogród z piaskownicą dla dzieci i kilkoma stolikami dla gości. A z tyłu, za ogrodem, jest bijące źródełko. Wszystko to mogliśmy podziwiać okraszone dowcipnymi opowieściami Pana Adama. Jeśli ktoś lubi takie klimaty, gorąco polecam.
    • Gość: luk Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 11:45
      Nie czytałem wszystkich wypowiedzi, ale powiem Wam o miejscu jakie zupełnie przypadkowo odkryliśmy z żoną w zeszłym roku :) Pojechaliśmy do Wambierzyc i zobaczyłem znak "mini zoo" więc podjechaliśmy :)
      www.skanseny.net/skansen/wambierzyce
      Skansen u Sołtysa to jedno z fajniejszych miejsc jakie miałem okazję odwiedzić :) Masa eksponatów - sporą część można dotknąć i zobaczyć jak działa. Po zwiedzeniu skansenu idziemy do mini zoo, gdzie można nakarmić jelenia :) Tego nie da się opisać :) No i na koniec knajpka.
    • ladygitmajonez Re: Wałbrzych i okolice? Ciekawe miejsca na ciepł 07.08.11, 15:49
      Pec pod Sneźkou piękne miasteczko położone pod Śnieżką po czeskiej stronie. Polecam wjazd na Śnieżkę wyciągiem ( przepiękne widoki), a później zejście na pieszo. Można zejść z powrotem do Pecu lub skierować się na polską stronę do Karpacza. Dojazd jest bardzo prosty, poza tym trasa prowadzi przez malowniczą Przełęcz Kowarską. W samym Pecu polecam bobową drahę - czyli zjazd na torze saneczkowym, małpi gaj oraz urocze restauracje.
    • grzegorz380 Ciekawe miejsca i atrakcje Wałbrzycha elomaps 27.03.14, 09:21
      Dużo ciekawych miejsc można zobaczyć na moim projekcie, który przygotowuje ze znajomymi. Atrakcje zaznaczane są na mapie, zapraszam na elomaps.com
      Grzegorz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka