Dodaj do ulubionych

Borowa Chełmiec Ślęża

11.07.20, 14:22
W sierpniu będę w Wałbrzychu 4 dni.Mam zamiar wejść na te trzy góry. Proszę jeśli jest ktoś tu zorientowany o napisanie mi jakimi szlakami podążać? Gdzie zostawić auto? Ile trwa wejście na każdą z tych gór? I jeszcze trójgarb mnie zainteresował.Tu też proszę o napisanie czy warto i czas dojścia.
Obserwuj wątek
    • nemero2 Re: Borowa Chełmiec Ślęża 12.07.20, 17:33
      Jeśli będziesz w Wałbrzych to najlepsze opcje: Ślęża polecam szlak żółty z przełęczy Tąpadła wygodny spacerowy szlak. Zielony potem niebieski ze wsi Biała- dla lubiących trochę się pomęczyć. Chełmiec polecam mimo wszystko szlak niebieski z Konradowa ulica Baczyńskiego (TIP zanim dojdziemy do Chełmca przechodzić będziemy przez była kopalnie(jaskinie ,a raczej sztolnie są przy szlaku)) ewentualnie szlak żółty z ulicy Piasta. Borowa ciekawą opcja jest zostawienie auta na za wiaduktem od ulicy Skłodowskie-Curie, przy ogródkach działkowych. Z tego miejsca blisko to Tunelu pod Wołowcem, platformy widiowej nad kamieniołomem, oraz zamku Nowy Dwór. Ewentualnie jak czas goni to Glinnik ulica Spadzista z tego miejsca czarnym szlakiem dojdziemy na szczyt.
      • 3oollaa3 Re: Borowa Chełmiec Ślęża 12.07.20, 19:48
        Ślicznie dziękuję. A mogę prosić o czas . Tzn tak mniej więcej ile przeznaczyć na daną górę. Bo nie wiem czy na każdą rezerwować cały dzień czy może danego dnia zostanie mi czasu sporo i będę mogła jeszcze gdzieś w okolicy pojechać.

.

• nemero2 Re: Borowa Chełmiec Ślęża 13.07.20, 19:53
          Proszę bardzo Ślęża z przełęczy Tąpadła wejście na szczyt spokojnym tempem zajmie do 1,5 godziny, 2 opcja to dodatkowa godzina / godzina 15, by wejść na szczyt. Chełmiec z Baczyńskiego to około 1,15 z Piasta 1,40, Borowa ze ulicy Spadzistej to raptem godzina ( tylko około 260 metrów przewyższenia). Pętla którą zaproponowałem (Tunel pod Wołowcem, Kamieniołom + platforma widokowa ,Borowa, Zamek Nowy Dwór, ) trzeba przeznaczyć 4 godziny bo to 11 km. Zapomniałem wspomnieć o Trójgarbie. Odradzam wejście od wsi Lubomin, ktoś tam pobiera opaty za pozostawienie auta i słono sobie życzy. Teraz najlepszą opcja jest skorzystać ze niebieskiego szlaku od Witkowa, dojeżdżamy autem do momentu wejścia szlaku w las (wcześniej jest asfalt) droga zajmie na szczyt zajmie niecałą godzinę.
          • 3lato Re: Borowa Chełmiec Ślęża 14.07.20, 09:48
            Dziękuję bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka