Dodaj do ulubionych

Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane?

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.10.08, 08:04
Co myślicie o cenach mieszkań w Wałbrzychu? Szczególnie na podzamczu i
Piaskowej? Według mnie sprzedający żądają za nie zbyt wygórowanych cen.
Mieszkania są ostatnio u nas przewartościowane. A jak wy uważacie? Ceny spadną?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.87.244.* 07.10.08, 08:39
      Ceny mieszkań pójdą w górę, ze względu na ciągłe podwyżki. Będzie to towar coraz
      bardziej niedostępny, dlatego jest tak duże zapotrzebowanie na kredyty
      hipoteczne. Pomimo, że koszty eksploatacji mieszkań wciąż wzrastają, wartość
      mieszkań też będzie wzrastała + - 15% maksymalnie 20%.
      • Gość: ewq Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:22
        Ekonomista sie znalazl, co ma cena pradu do ceny mieszkania? Ceny dyktuje rynek
        jest zapotrzebowanie, jest wyoka cena, co zrobic, ze podzamcze czy piaskowa to
        te "lepsze" dzielnice w tej dziurze
      • Gość: walbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 07.10.08, 09:50
        Tu się mylisz. Ceny mieszkań ustabilizowały się a nawet spadają.
        Powód-drożejące kredyty. Ludzi nie stać na kredyty-więc i nie stać
        ich na mieszkania-sprzedający schodzą z cen. Mieszkania które można
        zobaczyć w internecie nigdy nie są sprzedawane za cenę która jest
        podana w ogłoszeniu. Teraz jest idealny czas dla kupujacych, mozna
        sie targowac do woli. Minęły czasy, że kupujący podbijali ceny. A co
        do cen na Podzamczu to wcale nie są najwyższe. Duzo wyzej stoją
        mieszkania w ładnych zielonych okolicach miasta. Wielka Płyta poleci
        na łeb na szyję w ciągu 5 lat.
    • Gość: DeeS Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 07.10.08, 10:23
      Ceny, lekko mówiąc, są chore, ja nie wiem na jakiej zasadzie ktoś
      wystawia mieszkanie na np. Podzamczu , około 60 m2 za 200000zł.
      Ściany cienkie jak papier, słychać i czuć co sąsiad je a nie daj
      Boże jak w opisie mieszkania jest że po remoncie i wysoki
      standart!!! Bebechy mi się przewracają jak widzę mieszkanie "o
      wysokim standarcie" z boazerią na ścianie i jakieś chore kolory w
      łazience i ubikacji. Być może wykonującemu remont coś takiego się
      podoba co jednak nie znaczy że kupujący będzie myślał podobnie...
      Pozdrawiam :)
      • Gość: Asia Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.08, 10:47
        Ja mysle ze ceny spadna,tzn.faktycznie mieszkania sa za wysoko
        cenione do ich wartosci,jesli ktos ubiega sie o kredyt hipoteczny to
        przychodzi rzeczoznawca z banku i je wynenia.Teraz banki daja kredyt
        1 osobie na 5,poniewaz w ostatnich 3 latach pozyczyly za duzo
        pieniedzy na takie kredyty.Ja mialam taka sytuacje ze rzeczoznawca
        nie wycenil na tyle mieszkania co chcial klient i mial racje bo jak
        bank moze udzielic kredytu np.20otys jak mieszkamie jest warte
        170tys.Jak kredytobiorca nie bedzie splala to bank sprzeda to
        mieszkanie za 170 a kto odda 30?Zawyzone mieszkanie moze kupic osoba
        ktora ma gotowke,ale gdzie zmalezc takie osoby?Takze ceny moze nie
        tyle spadna co sprzedajacy bedzie wystawial ich rzeczywista
        wartosc,nie zawyzajac ceny jak teraz.
      • Gość: Tajfunn do DeeS Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 192.132.229.* 07.10.08, 10:50
        Zgodze się z Tobą...ceny na Podzamczu to jest dramat :) to samo
        Piaskowa. Przesada i to duża.
        • Gość: Wałbrzeszanka Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 04:56
          Właśnie planuję zakup mieszkanie,te które do tej pory ogladałam na Podzamczu to
          dramat ceny szok a mieszkania do kapitalnego remontu.
        • Gość: Miła Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.08, 21:30
          a ja szukałam mieszkania w 2006 roku i powiem że unikałam jak wody święconej
          podzamcza i piaskowej, okropne blokerskie dzielnice, nazywam te dzielnice
          'Klatki ma myszy' ;)
          • Gość: wałbrzyska kiła Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 14:56
            klatki na myszy??? to do slamsów poniemieckich paniusiu!!!!! jak cię nie stać na
            własnościowe mieszkanie w nowym budownictwie i opłaty na podzamczu 1000 zł
            miesięcznie...............
            • Gość: Waldek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 14.10.08, 15:55
              Proszę nie nazywaj Podzamcza NOWYM budownictwem:) Przestan.
              • Gość: wałbrzyska kiła Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 19:57
                to kup mieszkanie na podzamczu za 220 tyś i płać co miesiąc 1000 zł to zobaczymy
                czy nazwiesz je slamsem te mieszkania mają 30 lat a nie 130 jak na innych
                dzielnicach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Miła Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.08, 20:32
                  mój drogi te mieszkania które mają 130 lat przeżyły nie jedną wojne i co ciekawe
                  stoją, nadmieniam, że średnia grubość ścian to hm raptem 30 cm.
                  Powiedz mi jaką grubość ma płyta w 'klatkach ma myszy. Mój drogi wynajmowała
                  mieszkanie na podzamczu i słyszałam jak sąsiad szoruje kibelek szczotą ;)
                  dobrze, że nie do włosów. Zobaczymy ci będzie za dodatkowe 100 lat. Na razie
                  widać pęknięcia, a przypomniało mi się, ze podzamcze słynie z azbestu
            • Gość: Miła Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.08, 20:28
              stać mnie było na nowe i własnościowe mieszkanie mój drogi. to tyle i bez obrazy.
    • Gość: zniesmaczony Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.10.08, 10:55
      zdecydowana przewałka,tylko desperaci kupią za te pieniądze mieszkanie w tej
      dziurze bez przyszłości
      • wladyslaw_grabski Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? 07.10.08, 15:15
        Otóż to, po co ładować 200 tys w mieszkanie i wiązać się na stałe z mieściną której przyszłość jest jedną wielką nie wiadomą (jak na razie tkwi w tzw. "czarnej d...ie") ?

A pytanie o wielką PRLowską płytę jest o tyle ciekawe że w dużych miastach gdzie nowych mieszkań stoi multum niekupionych, nikt na takie obleśne bloki nie patrzy. W cywilizacji nadają się najwyżej na mieszkania socjalne, bo jak można mówić o wysokim standardzie w mieszkaniu gdzie, jak ktoś wyżej napisał, słychać i czuć co robi sąsiad, ściany są jak z płyt kartonowych ? Ich śmiesznie zawyżona cena bierze się z prostej prawidłowości. Nie ma dla nich substytutu w dzielnicach które uważane są za normalne (pewnie z tytułu posiadania hipermarketów). Takie prawa rynku. Żaden wysoki standard, żadna ich wartość realna tylko zerowa podaż warunkuje ceny.

A ludzie za którymi stoją firmy czerpiące zysk z handlu nieruchomościami (jest wiele takowych) będą Wam zawsze wbijać młotkiem do głów że ceny MUSZĄ wzrosnąć i TANIEJ JUŻ NIE BĘDZIE ! ;)

Mając wydać 200-300 tysięcy wolicie wydać je na 50letnią klitkę w bloku w centrum Wałbrzycha czy to samo lub lepsze mieszkanie nieco dalej centrum ale np. w Poznaniu ? ;)
        • Gość: wałbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 07.10.08, 16:27
          Zgadzam się, że u nas to niska podaż kształtuje ceny. Są jednak
          piękne miejsca i piękne mieszkania w Wałbrzychu warte swej ceny.
          • Gość: Limciu Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.10.08, 01:06
            Pracowałem kilka lat temu w kredytach hipotecznych i trochę interesuję się
            rynkiem. Teraz w Wałbrzychu oficjalnie woła się po 3 tyś za m2 na rynku wtórnym.
            Ta cena jest moim skromnym zdaniem z sufitu. W czasie gdy we Wrocławiu ceny
            wzrosły 2 krotnie, to u nas 3 krotnie. Jednocześnie liczba mieszkańców Wrocławia
            dynamicznie się zwiększa, a u nas maleje. 3 tyś ma sens w nowo budowanych,
            energooszczędnych mieszkaniach, ale na rynku wtórnym w dobrej klasy starym
            budownictwie max 2500 zł. W wielkiej płycie nie warto dać nawet 2 tys za m2. Moi
            sąsiedzi sprzedają mieszkanie na górnym Starym Zdroju. Budynek OK, ale
            mieszkanie wymaga ok 20-30 tyś wkładu. Biuro wyceniło je na 3 tyś za m2. Sami
            spuścili do 2,7. Chodzą chętni, ale jakoś nikt nie kupuje. Pewnie banki nie
            akceptują takiej wyceny i nie chcą dać kredytu.
            Co roku roznoszę z parafii opłatki przed Bożym Narodzeniem. Są klatki gdzie na
            10 mieszkań 8 jest niezamieszkałych. Połowa pustych to niemal standard. Jak to
            wszystko ruszy na rynek, to będzie niezłe tąpnięcie. Na razie ludzie z UK i
            Irlandii trzymają te mieszkania, ale mało prawdopodobne by wrócili (bo i do
            czego). Za pół roku ciężko będzie sprzedać mieszkanie za więcej niż 2 tyś za m2.
            Wałbrzych to nie jest jakaś metropolia, kilka zakładów w SSE niczego nie zmieni.
            Chcecie kupić mieszkanie w Wałbrzychu, to lepiej poczekajcie jeszcze parę
            miesięcy aż bańka pęknie.
            Dla porównania: w Berlinie 1 m2 mieszkania (dobrze wykończonego) można kupić za
            1000 euro, a nawet taniej. Wałbrzychowi do Berlina trochę jednak brakuje.
            • Gość: walbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 08.10.08, 10:25
              Niby masz racje ze mieszkania sa przewartosciowane, ale niestety
              poki sa kupujacy sa te ceny to mieszkania mocno nie potanieją. taka
              jest prawda. Zgadzam się, że wielka płyta to najgorsza inwestycja
              jaka moze byc, ale co do nowych budynków-niestety nie buduje sie u
              nas za wiele stad ceny blisko 5000 za metr. Na szczescie wciaz nam
              daleko z cenami do Wroclawia.
              • Gość: zaraz zmykam Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 14.10.08, 21:12
                Raczej nie ma kupujących, a cena jest taka "bo sąsiad też ma taką".
                Inna sprawa że kompletnie nic się nie buduje, a jak już (Szczawno
                Zdrój) to ceny są z kosmosu jak na tak katastrofalnie zaniedbane
                miasto.
                Tak jak napisano... jeżeli skończą się ulgi WSSE i firmy pozmykają
                na wschód to te miasto będzie raczej przypominać Czarnobyl, tylko że
                zaludniony biedotą większą niż w Etiopii. Bo jak nie zarobi jeden na
                strefie to za co kupi chleb w piekarni? a jak piekarz nie sprzeda to
                za co kupi buty? a jak nie kupi buty to za co sklep utrzyma się
                itd.itp. WSSE jest jak na razie (oprócz Anglii, Irlandii) jedynym
                zbawieniem tego miasta a jednocześnie potężną bombą z zapalnikiem
                czasowym.

Moim zdaniem zainwestowanie obecnie w mieszkanie w Wałbrzychu to jak
                spalenie kasy w kominku. Lepiej rozdać biednym. Albo wynieść się
                puki czas. Tworzenie coraz to nowych marketów ze
                stanowiskami "specjalista d/s obsługi kasy" za 500 zeta nie uratuje
                tego miasta przed zapaścią... nawet chyba dosłowną w dziury w ziemi.
                Zresztą co tu dużo mówić.. sami widzicie co z wielkimi planami w tym
                mieście się dzieje... boiska których nie ma, pozamykane baseny, dróg
                których nie ma, wirtualne mosty i obwodnice, brak jakichkolwiek
                chęci miasta do połaczenia się z drogą eksperową do Pragi... ehh..
                katastrofa :(

pozdrawiam wałbrzyszan
                • Gość: wałbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.08, 21:30
                  Nie zgadzam się. To o czym mówisz-czyli przenoszenie produkcji, czy szerzej
                  mówiąc inwestycji, na wschód to normalna kolej rzeczy. I to nie będzie dotyczyć
                  tylko Wałbrzycha ale przede wszystkim dużych polskich miast (bardziej
                  rozwiniętych np. Wrocław) gdzie koszty pracy wciąż są i będą wyższe niż np. w
                  Wałbrzychu. Pierwsze co to stamtąd znikną wielkie inwestycje. Pracuję w dużej
                  firmie międzynarodowej zlokalizowanej w Wałbrzychu i nie uwierzysz-conajmniej
                  połowa kadry w administracji to ludzie z Wrocławia, Opola, Jeleniej Góry a nawet
                  z Rzeszowa i Kołobrzegu. Małe miasta zawsze będą bardziej atrakcyjne dla branży
                  produkcyjnej bo tutaj zawsze będą niższe koszty pracy-więc prędzej Wrocławski
                  przemysł się zawali niż ten nasz strefowy. Wolisz wydać na 50 m mieszkanie we
                  Wrocławiu 300 tys i patrzeć jak traci na wartości (bo przecena już powoli
                  nadchodzi) czy w Wałbrzychu 50 m za 160 tys? Typowy punkt widzenia kogoś komu po
                  prostu trudno tu było zostać i teraz zwala winę na miasto. W takim razie trzeba
                  było tu zostać i działać w tym kierunku żeby żyło tu się lepiej a nie uciekać do
                  "miasta".
                  • Gość: zaraz zmykam Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 14.10.08, 21:54
                    Ok, tylko że Wałbrzych NIE MA alternatywy dla WSSE. Nie ma tu
                    jakichkolwiek zakładów produkcyjnych o podobnej skali.
                    Jeżeli zniknie WSSE to robotę o moim profilu to będę zmuszony szukać
                    poza wałbrzychem. Dlatego dla mnie kupowanie tu mieszkania na dzień
                    dzisiejszy to idiotyzm w najczystrzej postaci, to postrzelenie się w
                    stopę a nawet obie. Wolę kupić mieszkanie w Świdnicy, skąd mam
                    blisko do Wałbrzycha a w razie czego i do Wrocławia/okolic. Nie
                    stracę też tak dużo na ewentualnej odsprzedaży.
                    No i Świdnica jest nieporównywalnie bardziej zadbanym miastem w
                    stosunku do tych slamsów.
                    PS. nie uciekłem bo mi tu trudno.. jeszcze tu jestem ale planuję
                    wyjazd z rozsądku. Działać się nie tu nie da. Może kiedyś się coś
                    zmieni.
                    • Gość: wałbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 22:05
                      Zmienić się nie zmieni jeśli wszyscy zaczną myśleć tak jak ty. W długoterminowym
                      horyzoncie na nieruchomosciach nigdzie nie da się stracić (czy to Wałbrzych czy
                      Swidnica), więc te teksty że kupno mieszkania w Wałbrzychu to wyrzucenie
                      pieniędzy w błoto daruj sobie.Uważasz, że lepiej wynajmować za 1300 zł klitkę na
                      Podzamczu czy placić ratę kredytu 700 zł? Odnośnie alternatywy na WSSE-jest tego
                      mnóstwo-Ronal, Termet, Hanifin Parker, Areva, Wamag, Victoria itd.itp. Strefa to
                      po prostu największe skupisko pracodawców w jednym miejscu w Wałbrzychu. Poza
                      tym wracając do strefy-to nie jest tak, że podatki im nagle wrzucą a oni się
                      wyniosą-myślisz, że Toyota by tyle tu inwestowała gdyby za 2-3 lata miała się
                      stąd wynieść? Tu ciągle jeszcze koszty pracy są bardzo niskie.
                      • Gość: Marek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.08, 09:30
                        Dokładnie. Przeniesienie fabryki to olbrzymie, po prostu olbrzymie koszty i to,
                        że skończą się ulgi podatkowe na pewno nie wystarczy żeby te firmy uciekły z
                        WSSE. Poza tym na pewno te umowy są tak skonstrowane, że nie można od razu po
                        tym jak się skończą ulgi spakować się i wyjechać. Do tego po tylu latach
                        działalności na prawdę nie opłaca się rezygnować z tylu doświadczonych ludzi,
                        którzy pracują w zakładzie. No ale narzekanie to w Polsce narodowy sport.
                        Zamiast się cieszyć z WSSE i jej rozwoju to ciągle się narzeka.
                        • Gość: walbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 15.10.08, 10:30
                          No dokładnie. Poza tym Wałbrzych, czy nawet Polska, tak łatwo takich
                          inwestycji się nie pozbędzie, zrobią wszystko żeby im się opłacało
                          tu działać.
                          • Gość: fizol Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:43
                            tak tak zostaną tutaj i będą działać bo przecież płacą zajebiste pieniądze aż
                            1000 zł kosmicznie zajebista kwota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: wałbrzol Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:40
                        no tak ciągle tutaj są niskie koszty pracy bo kur.wa tutaj sie hu.ja zarabia to
                        są niskie koszty co nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: Kiler Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 21:20
                          Nie narzekaj-jedź do Bułgarii na przykład-tam płacą 500 zł i wszystko jest droższe.
    • Gość: TAURUS To jest smętna gadka IP: 83.12.74.* 08.10.08, 11:51
      Ci co chcą kupić to pocieszają się że ceny mieszkań spadają. Z kolei
      ci co sprzedają to im ceny rosną. Więc po co te gadki. Proste jest
      masz kasę kupujesz , nie masz idż mieszkać do teściów bo i tak nie
      kupisz.
      • Gość: walbrzyszanin Re: To jest smętna gadka IP: 62.159.242.* 08.10.08, 16:29
        Ja bym nie powiedzial ze ceny w wałbrzychu spadaja, ale stanęły w
        miejscu(mniej więcej) lub wolniej pną się w jedną lub drugą stronę.
        Fakt faktem można się obecnie dużo lepiej targować niż np. rok temu.
        • Gość: wałbrzyszanin Re: To jest smętna gadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.08, 09:43
          Jak widać ceny jednak pójdą na łeb na szyję. Kryzys finansowy wpłynie na to
          szybciej niż można się spodziewać! Coraz większe restrykcje w udzielaniu
          kredytów, wyższe marże banków, strach ludzi przed kredytami. Ale sprzedający
          zejdą mocno z cen albo muszą przeczekać kilka lat!
          • Gość: aaa ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.08, 23:34
            mieszkania mogą trochę stanieć - powiedzmy 5 do 10 % w Wałbrzychu. Tylko nie ma
            co się spodziewać spadków o 50 czy 100 %. Może liczycie na to że sprzedający sam
            dopłaci kupującemu?
            WWchu nie buduje się nic taniego więc ludzie będą powiedzmy zmuszeni kupować
            mieszkania na Podzamczu i Piaskowej 40-60 m2 w cenie ok 150tyś. nic się nie
            zmieni bo deweloperzy sprzedaja po 5000 zł za metr więc kogo na to stać.
            Nie podpalajcie się wiadomościami w TV Warszawa Wrocław czy Gdańsk to nie
            Wałbrzych tam spadną ceny bo jest dużo nowych wybudowanych mieszkań w cenie
            8000tyś m2 więc developer zejdzie do 6000zł.
            Ludzie na rynku wtórnym również przestaną sprzedawać mieszkania.Rynek działa w
            dwie strony. A kupujący zawsze będą-chyba że chce się mieszkać z teściami czy
            rodzicami.
            • Gość: Marek Re: ??? IP: 62.159.242.* 13.10.08, 08:53
              Po części masz rację, że póki nie będzie nowych mieszkań w
              Wałbrzychu ceny nie pójdą mocno w dół. jednak spójrz na obecną
              politykę banków: w ostatnim tygodniu marże niektórych banków na
              kredyty we frnakcach skoczyly z 1,5 do 3,5 %!!!!Wkłąd wałsny to
              teraz minimum 30%. Powiedz ile osób stać będzie teraz na większe
              kredyty? Wniosek jest prosty: Kredyty stają się coraz mniej dostępne
              więc i popyt na mieszkania spada, a co za tym idzie ceny spadają. Ot
              odwieczne prawo popyt-podaż. Odsyłam również do artykułu
              ft.onet.pl/110364,15695,po_pierwsze_nie_panikuj,komentarz.html
              P.S. Spadków o 100% to na pewno nie można się spodziewać nigdzie:)
              • Gość: Robert Re: ??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.10.08, 09:12
                Ale już rzędu 10-20% w ciągu najbliższych kilku-kilkunastu miesięcy już tak.
                • Gość: Marek Re: ??? IP: 62.159.242.* 13.10.08, 10:25
                  No myślę, że w przeciągu kilku miesięcy-nawet dwóch trzech do 20%
                  spokojnie. Ceny, które można zaobserwować w portalach internetowych
                  są teraz tak wygórowane, że i bez kryzysu finansowego można
                  utargować nawet do 20% a teraz w kryzysie może uda się więcej. Jeśli
                  sprzedającemu zależy na sprzedaniu nieruchomosci to niestety musi
                  zejsc mocno teraz z ceny.
                  • Gość: wałbrzyska kiła Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:39
                    chyba trzeba być imbecylem do entej żeby tu kupować
                    mieszkanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tu powinni
                    dopłacać za wyprowadzenie się i odszkodowanie płacić wyjeżdżającym z tego
                    aidsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                    • Gość: Piter Re: ??? IP: 62.159.242.* 14.10.08, 08:33
                      O czym ty gadasz? Narzekanie masz chyba we krwi! Gdzie byś nie
                      mieszkał byś narzekał. Polacy najwięksi malkontenci Europy!
                    • Gość: Tomek Re: ??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.10.08, 09:08
                      Może w twoim przypadku. Studiowałem we Wrocławiu, a teraz przeniosłem się tutaj
                      gdyż otrzymałem bardzo dobrze płatną pracę w międzynarodowym koncernie. Moi
                      koledzy z Wrocławia nadal szukają pracy, a ja już prawie rok pracuję tutaj i
                      jestem zadowolony. Tak więc mów za siebie. Poza tym kocham góry i jestem tu
                      szczęśliwszy niż w ubóstwianym przez wszystkich Wrocławiu.
                      • Gość: Piter Re: ??? IP: 62.159.242.* 14.10.08, 10:04
                        W moim przypadku jest to samo. Wolę zdecydowanie to miasto. A jak
                        mam ochotę iść gdzieś do fajnego klubu czy na zakupy to jadę do
                        Wrocławia. Mój znajomy, który mieszka od kilku lat na stałe(ma
                        kawalerke) i ma tam dobrze platna pracę i tak wyprowadza się z
                        powrotem do Wałbrzycha bo po prostu go nie stać na większe
                        mieszkanie tam.
                      • Gość: wałbrzyska kiła Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 14:54
                        międzynarodowym koncernie ha ha ha może za chwile to zrobicie las vegas albo los
                        angeles i malibu ?????? ha ha ha biedni głupcy!!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: zaraz zmykam Re: ??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 14.10.08, 21:26
                          Może i są tu jakieś, ale jak na razie obserwuję wśród rodziny
                          problem w drugą stronę - firmy stąd zmykają w podskokach. I niestety
                          albo dojazdy do Wrocławia albo papa.
                          • gal-axy Re: ??? 14.10.08, 22:28
                            A ja będe sprzedawał na wiosne swoje M 3 na piaskowej po kapitalnym
                            remoncie i będe chciał 220tys a mieszkanie jest zrobione Super
                            • Gość: O Boże Re: ??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.08, 09:34
                              No to współczuję bo na wiosnę za takie mieszkanie otrzymasz max 140-160 tys. zł.
                              Poza tym w ogóle nie będzie popytu, bo banki przestają dawać kredyty, a tutaj
                              jak ktoś ma gotówkę w ręku to domek sobie kupuje.
                              • Gość: Irek Re: ??? IP: 62.159.242.* 15.10.08, 10:32
                                Racja, ceny spadną, więc jak ktoś chce sprzedać mieszkanie to niech
                                robi to lepiej teraz! Już widać spadki cen w Wałbrzychu.
                                • gal-axy Re: ??? 15.10.08, 12:08
                                  Ale mi się nie spieszy a mieszkanie jest naprawde pięknie wykończone
                                  i poza tym jak ktoś kupi nawet takie mieszkanie do remontu za np 170
                                  tys czy 160 to na remont itak wywali ok 40 tys.
                                  • Gość: Maxi Re: ??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.08, 12:21
                                    Nikt nie kupi mieszkania 3 pokojowego do remontu w Wałbrzychu wiosną za 170 tys
                                    zł. Obudźcie się! Te ceny to już dawno za nami, tylko sprzedający jeszcze śpią!
                                  • Gość: Jelcyn Re: ??? IP: 62.159.242.* 15.10.08, 13:06
                                    Zawsze lepiej kupić do rewmontu i zrobić sobie po swojemu. Rzadko
                                    kiedy się trafi, że mieszkanie jest wykończone ww guście kupującego.
                                    A za 210 tys. to nawet nie licz, że sprzedaż. Z dnia na dzień ceny
                                    spadają-wiem coś o tym bo obserwuje wałbrzyski rynek nieruchomsci od
                                    kilku lat codziennie.
                                    • gal-axy Re: ??? 15.10.08, 15:09
                                      No ja myśle że takie bajki że ceny cały czas spadają to piszą Ci co
                                      chcą kupic swoje mieszkanie żeby wymusic ten spadek cen ale jakie
                                      będą ceny za pół roku to tego nikt nie wie natomiast moi sąsiedzi
                                      tydzień temu sprzedali M2 za 150 tys do remontu także nie
                                      opowiadajcie bajek że ceny cały czas idą w dół bo stoją w miejscu a
                                      jak ktoś ma kupic to i tak kupi
                                      • Gość: Jelcyn Re: ??? IP: 62.159.242.* 15.10.08, 16:14
                                        Nie masz racji.Ja obserwuję te same ogłoszenia w internecie
                                        wystawione naet po 6 miesięcy, na początku cena 350, ostatecznie
                                        sprzedawane za 210(to tylko jeden z przykładów). Po tym co się
                                        działo na giełdach w zeszłym tygodniu widać widoczny spadek cen-
                                        odsyłam do gratka.pl chociażby. A to że ktoś sprzedał mieszkanie za
                                        wysoką cenę to jeszcze nie dowód że ceny stoją w miejscu. Póki
                                        kupujący ma gotówkę to jest w stanie kupić mieszkanie za wygórnowana
                                        cenę, ale jeśli mówimy już o kims z bardzo niskim wkladem wlasnym
                                        lub bez to nie ma szans kupic za te ceny mieszkania. Przyklad-
                                        zalozmy ze zarabiasz 3000 zł, co nie jest najgorszym zarobkiem,
                                        zdolnosc kredytową masz na około 140 tys. Nie masz wkładu własnego-
                                        nie dostaniesz kredytu na więcej jak 50% wartości mieszkania, czyli
                                        powiedzmy w przypadku 50 m po remoncie na piaskowej 180 tys.-
                                        dostaniesz 90 tys. a gdzie reszta? Nie ma, nie dostaniesz-więc co
                                        zrobisz? Nic, mieszkania nie kupisz. Bedziesz zbierał na wkład
                                        własny, a im cena będzie wyższa tym wkład musi być wyższy.Konkluzja-
                                        ceny spadają a jeśli jeszcze tego nie widać to kwestia kilku tygodni.
                                        • Gość: zaraz zmykam Re: ??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.10.08, 19:01
                                          Dokładnie.
                                          Więc teraz broniący tak ostro Wałbrzycha powiedzcie gdzie to się w
                                          tych śmiesznych zakładach tutaj zarabia po 3 tysiaki lub więcej? Ile
                                          procent ludzi ma nawet te śmieszne 1500 na rękę?
                                          Ta jest.. macie rację.. tu są niskie koszta pracy dla pracodawców,
                                          ale pracownicy jak zauważyliście z każdym miesiącem idą po rozum do
                                          głowy i spi.. wyjeżdzają z tej zabitej dechami lumpiarskiej wiochy
                                          tam, gdzie się lepiej zarabia na tym samym stanowisku. Kto tu
                                          zostanie? sami sobie dopowiedzcie.
                                          Chyba że w końcu mentalność pracodawców się zmieni i zaczną godziwie
                                          płacić, ale to potrzebne jest też mniejsze obciążenie kosztami pracy
                                          przez te powalone nasze państwo, które traktuje każdego jak
                                          złodzieja a samo daje nie lepszy popis. Chore to miasto, chory ten
                                          kraj.
                                          • Gość: ogórek Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 21:24
                                            Sam jesteś chory-tacy jak ty wszędzie będą narzekać, choćbyście mieszkali na
                                            Hawajach i byczyli się na plaży- to słońce by wam przeszkadzało i że panienki
                                            chodzą bez staników. 3 tys na rękę to bardzo popularny zarobek w tym miescie.
                                            Mam wielu zanjomych inzynierów we Wrocławiu, którzy na tym samym stanowisku co
                                            ja zarabiaja nawet o 30% mniej!
                            • Gość: Zosia Re: ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.10.08, 17:15
                              Cześć , mam mieszkanie w obleśnej kamienicy na nowym mieście, bez remontu,
                              miałam właśnie wycenę i na dzień dzisiejszy jest warte 320 tysięcy

pozdrówka
                              • Gość: Fachowiec Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:41
                                Nie pie...głupot.
                                • Gość: Zosia Re: ??? IP: 195.177.83.* 27.10.08, 12:44
                                  Dodam, że mieszkanie ma 100m2, a po to wykonywałam wycenę, żeby
                                  zredukować marżę w kredycie i mi się to udało ;)
                                  • Gość: Waldek Re: ??? IP: 62.159.242.* 27.10.08, 13:06
                                    Na jakiej ulciy to mieszkanie i w jakim stanie? Polecam lekturę
                                    artykułu w onecie , zalinkowany w tym wątku przez HM.
                                  • Gość: Waldek Re: ??? IP: 62.159.242.* 27.10.08, 13:07
                                    biznes.onet.pl/5,1514669,prasa.html

Powodzenia w sprzedaży
    • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 16.10.08, 14:06
      Słyszeliście dziś co się dzieje z kredytsami? Kilka banków odebrało
      ludziom decyzje o przyznaniu kredytu! Pewnie część z nich była już
      po podpisaniu aktów notarialnych-masakra! I nie ch mi nikt nie mówi,
      że ceny mieszkań nie zaczną teraz ostro spadać. Dodatkowo
      wprowadzili jeszcze obowiązek posiadania minimum 35% wkładu własnego
      żeby uzyskać kredyt. Ceny muszą spaść bo nie będzie kto miał kupować
      mieszkania!
      • Gość: zzz Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.eranet.pl 25.10.08, 16:26
        a od kiedy to podpisuje się akt notarialny przed podpisaniem umowy
        kredytowej?? tak robią tylko desperaci, albo ludzie którzy nie mają
        pojęcia jak kredyt hipoteczny działa
    • wladyslaw_grabski Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? 16.10.08, 18:33
      Eksperci Polanowscy Nieruchomości i szybko.pl zauważają, że trudności w sprzedaży mieszkań mają obecnie właściciele lokali w budynkach budowanych w technologii wielkiej płyty - szczególnie w przypadku mieszkań 3-4 pokojowych, o dużych metrażach, małych możliwościach aranżacyjnych i położonych na osiedlach nie cieszących się dobrą opinią.

- Już teraz średnie ceny mieszkań w tych osiedlach są niższe od średniej dla danego miasta. Przyczyny spadków cen to przede wszystkim: mały popyt na takie mieszkania wobec rosnącej oferty mieszkań nowych, o wyższym standardzie, budowanych w nowoczesnych technologiach i lepszych lokalizacjach, nie obarczonych mianem blokowiska - mówi Małgorzata Battek

dom.money.pl/wiadomosci/artykul/jak;zmienia;sie;ceny;mieszkan;w;2008;roku,1,0,324865.html

a u nas jak zwykle na odwrót ;)
      • Gość: jelcyn Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 17.10.08, 08:42
        Zauważ jedno, ten artykuł został napisany 3 marca 2008:) Teraz do
        spadku cen przyczynia się głównie beznadziejna sytuacja z
        przyznawaniem kredytów hipotecznych.
        • Gość: Majkel Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 17.10.08, 15:15
          Racja, to co się dzieje teraz z kredytami to MASAKRA, więc logiczne
          jest że ceny mieszkań powinny spaść.
          • Gość: qwerty Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.08, 19:26
            spadną a później wzrosną.tak jak w gospodarce ropa rosła teraz tanieje i tak w
            kółko.
            nikt Wam nie zapłaci za super mieszkanie 210tyś w płycie ale do remontu za
            160tyś jest realne. takie życie.
            PS nie wierzcie telewizji.poprostu czasy golasów się skończyły.trzeba mieć
            pieniądze. A sprzedający będą trzymać swoje mieszkania
            • Gość: Majkel Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.08, 20:28
              Kto może trzymać ten będzie, ale tacy co zaczęli budować czy kupili inne
              mieszkania raczej będą sprzedawać po dobrych niskich cena. Tak jak
              powiedziales-czasy golasów się skonczyly, a wiec nadszedl czas kupujacych za
              rozsądne ceny!!!
              • Gość: teo Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.10.08, 09:10
                Dokładnie! Już widać wyraźny cenowy trend spadkowy w najnowszych ofertach. Kto
                teraz szybko nie sprzeda mieszkania, na podobne ceny będzie musiał poczekać
                kilka lat! Chociaż wątpię,żeby ceny mieszkań w wielkiej płycie w Wałbrzychu
                jeszcze kiedykolwiek wróciły do obecnego poziomu.
                • Gość: kAMILA Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 20.10.08, 09:28
                  Ja jestem załamana. Swiezo po slubie mielismy kupic mieszkanie, ale
                  nie mamy tylko 20 tys wkladu wlasnego i żaden bank nie chce nam dac
                  kredytu przy tych cenach mieszkan. Nie chcemy duzo, nawet 40 m w
                  bloku, ale jesli ceny nie spadna to nitk nam nie da pozyczki!!!:(
                  Ludzie opamiętajcie się z tymi cenami!!!
                  • Gość: teo Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.10.08, 10:17
                    Nie martw się. Właśnie ludzie tacy jak wy kształtują popyt. Dlatego ceny muszą
                    spaść, to kwestia kilku najbliższych miesięcy. W internecie można sobie
                    wystawiać ceny oferowane jakie się chce, ale to nie znaczy, że znajdzie się
                    kupców na takie ceny, skoro ludzie nie mogą brać kredytów.
                    • Gość: Kamila Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 20.10.08, 10:20
                      Taką mam nadzieję. Obyś miał rację. Widzę już, że ceny troche
                      spadają. Jak można wołać 3500-4000 za metr?! Ceny powinny spaść do
                      2500 za metr
                      • Gość: teo Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.10.08, 10:29
                        I będą podążać w kierunku tych 2500 zl/m2, i to szybciej niż myślimy.
                        • Gość: Majkel Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 20.10.08, 10:40
                          A dodatkowo od 1 stycznia 2009 każde mieszkanie będzie musiało
                          posiadać certyfikat energetyczny-bo bez niego notariusz nie wyda
                          aktu notarilanego. A ludzi do sporządania certyfiaktów jest bardzo
                          mało, więc sprzedaż mieszkania może nawet trwać pol roku!!!
                          Dodatkowo od razu będzie widać co mieszkanie jest warte, bo jesli
                          nie jest energooszczedne to i cena bedzie nizsza-bo kupujacy woli
                          kupic mieszkanie gdzie na ogrzewanie bedzie wydawal mniej niz wiecej
                          oczywiscie. Wiec sprzedajacy-apeluję do WAS-sprzedawajcie mieszkanie
                          jeszcze w tym ROKU!!!
                          • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 20.10.08, 13:37
                            No słyszałem też o tym, nie będzie komu za bardzo tego robic bo
                            trzeba miec specjalne studia i egzamin panstwowy a mieszkanie bez
                            tego papieru nie sprzedasz.Ale z drugiej strony jak mieszkanie nie
                            bedzie dobrze ocieplone ze starymi oknami i złym ogrzewaniem to
                            będzie duzo tansze od innych, lepiej ocieplonych-kupujący bedzie
                            mogl sie spokojnie wytargowac. Bo lepiej nawet dac 200 tys za
                            mieszkanie dobrze ocieplone i placic co miesiac 200 zł za ogrzewanie
                            niz dac za chate 150 i placic 500 zł miesiecznie. IDZIE KU DOBREMU W
                            NIERUCHOMOSCIACH.-tylko zeby sprzedajacy poszli w koncu po rozum do
                            glowy i sprzedawali za rozsądne ceny. Po 1 stycznia to sie na pewno
                            zmieni.
                            • Gość: Jelcyn Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 17:47
                              Racja. Kryzys finansowy kryzysem ale certyfikaty też zrobią porządek na rynku
                              nieruchomosci. Koniec wygórowanych-wyspekulowanych cen mieszkań. Sprzedający
                              mieszkania-spieszcie się póki jeszcze można je sprzedawać:)
                            • Gość: Majkel Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 21.10.08, 09:50
                              Patrzcie na to-niektórzy jeszcze się nie obudzili i chyba coś im się
                              stało w głowę!

www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=460598
                              • Gość: bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 21.10.08, 12:52
                                Ci to już w ogóle przegięli na maksa!!!! Paranoja!
                                • Gość: teo Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.08, 14:14
                                  To raczej jakiś żart jest,a nie poważana oferta. Nie wierzę, że ktoś naprawdę
                                  myśli, że za tyle to sprzeda... Zresztą w środku raczej paskudnie wykończone.
                                  • Gość: bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 21.10.08, 14:30
                                    Nie bójmy się tego słowa-idioci! Banki zaostrzją przepisy odnosnie
                                    udzielania kredytów, od styczna certyfikaty energetyczne, Frank
                                    idzie do góry-ceny należy obniżać jeśli naprawdę zależy na sprzedaży
                                    za jeszcze dobrą cenę. Za kilka miesięcy ceny spadną nawet o 30-40%.
                                    Wiec chcac sprzedac mieszkanie lepiej rób to jak najprędzej!
                                    • Gość: Ania Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 20:20
                                      A czy to jest dobra oferta?

dom.gratka.pl/tresc/26-27331128-dolnoslaskie-walbrzych-nowe-miasto-fredry.html?w=f25d8e18f006d57e&s=1
                                      Moim zdaniem takie mieszkania do remontu nie powinny być droższe w Wałbrzychu
                                      niż 2 tysiące. W takie mieszkanie trzeba władować conajmniej 70 tys.
                                      • Gość: ryk Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.08, 21:00
                                        Ludzie zastanówcie się - jakie certyfikaty energetyczne ? w blokach? Przecież
                                        ten obowiązek w razie czego spadnie na spółdzielnie. Jakie ceny spadną. Wiadomo
                                        że nikt nie kupi mieszkań za 500 tyś bo to ktoś czeka na okazję czytaj idiotę,
                                        ale 40-60 m2 na Piaskowej i Podzamczu to 130 tyś do 170 tyś i tak się
                                        utrzyma.Ludzie nie siejcie paniki i nie róbcie wody z mózgu. Ceny spadną w
                                        Warszawie czy we Wrocławiu a nie w Wałbrzychu gdzie przez 18 lat kapitalizmu
                                        wybudowano 23 nowe bloki. Zobaczcie ile budynków się teraz wyburza-rudery w
                                        starych dzielnicach. Tak to wygląda. Na co wy liczycie. Banki niepewne to ludzie
                                        będą inwestować w nieruchomości. To proste- czasy osób bez gotówki się skończyły
                                        i ruszy się rynek wynajmu.
                                        • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.08, 21:40
                                          Tak czasy ludzi bez gotówki się skończyły-więc nastają czasy ludzi z gotówką, a
                                          więc czasy mniejszości. Mniej kupujących-mniejszy popyt-niższa cena.To na
                                          szczęście zawsze się sprawdzające odwieczne prawo rynku. Co do
                                          certyfikatów-jesteś właścicielem mieszkania-załatwiasz certyfikat, spółdzielnia
                                          tego za Ciebie nie zrobi, w końcu twoja własność. Ceny spadną wszędzie, nie
                                          tylko w dużych miastach, bo kto teraz dostanie kredyt na więcej jak 70% WARTOŚCI
                                          (nie ceny) nieruchomości? Pytanie retoryczne.
                                        • Gość: "inwestor" Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 24.10.08, 10:51
                                          Jak ludzie mają inwestować w nieruchomosci? Za co?
                                    • Gość: Tomasz Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 22.10.08, 08:56
                                      Proste ale prawdziwe
                              • Gość: zyg Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.wlb.vectranet.pl 28.12.08, 20:29
                                Ceny nieruchomości w Szczawnie nie podlegają żadnym kryteriom rozumowym.
                      • Gość: Kamila Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 23.10.08, 15:15
                        A frank już prawie po 2,6! I jak tu brać kredyt? Załamka.
                        • Gość: ttt Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.eranet.pl 25.10.08, 16:41
                          widzę,że nie bardzo masz pojęcie jak działa kredyt w walucie jeżeli
                          CHF jest teraz wysoko to właśnie opłaca się brać kredyty w walucie
                          ponieważ jak kurs spadnie to twój dług zmaleje, a jak nie stać cię
                          na spekulację, to weź kredyt w walucie jakiej zarabiasz wtedy nie
                          będziesz miała problemu że kurs rośnie...
                          • Gość: Kamila Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 19:26
                            Z tego co widzę to raczej szybko nie spadnie, więc wolę złotowki.
                  • Gość: tom Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.09, 16:49
                    mam mieszkanie 40m2 za 120 tys
                    tkiper@wp.pl
      • Gość: jacek01g w którym mieście? w Warszawie czy w Wałbrzychu? IP: *.chello.pl 22.10.08, 09:47
        > Eksperci Polanowscy Nieruchomości i szybko.pl zauważają, że
        > trudności w sprzedaży mieszkań mają obecnie właściciele lokali w
        > budynkach budowanych w technologi i wielkiej płyty

Chodzi o Podzamcze czy Piaskową? Może o jedno i drugie?

> - szczególnie w przypadku mieszkań i położonych na
        > osiedlach nie cieszących się dobrą opinią.

No to chyba nie dotyczy Podzamcza i Piaskowej?

Ok, powiedzmy wielka płyta jest niedobra. W Warszawie, Gdańsku albo Poznaniu
        ludzie mają wybór gdzie mieszkać - w płycie czy nie w płycie. Oczywiście - jest
        to kwestia ceny, ale jakiś tam wybór jest.

A w Wałbrzychu? Ile jest nowych osiedli gwarantujące poziom zamieszkania wyższy
        niż na Piaskowej albo Podzamczu? Jest jakaś alternatywa?
        • Gość: Podzamczanin Re: w którym mieście? w Warszawie czy w Wałbrzych IP: 62.159.242.* 22.10.08, 11:08
          Co masz na myśli przez "poziom zamieszkania"? Uwazasz,że na
          Podzmaczu jest wyższy niż gdzie indziej w Wałbrzychu? Bzdura.
        • Gość: Flejtuch Re: w którym mieście? w Warszawie czy w Wałbrzych IP: 62.159.242.* 22.10.08, 14:39
          Alternatywa dla Podzamcza, Piaskowej? Blokowiska to najgorsze
          miejsca gdzie mozna mieszkac!
    • Gość: Maks Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.08, 22:53
      Proszę co się dzieje w Łodzi. U nas niedługo będzie to samo. Na prowincję
      rynkowe realia zawsze docierają z opóźnieniem.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,5835780,Mieszkania__Tysiace_ofert_sprzedazy.html
      • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 23:07
        No i u nas to się zaczyna. To widać. Wystarczy poobserwować wałbrzyski rynek
        nieruchomosci przez ostatni rok.
      • Gość: Jarek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 23.10.08, 11:19
        4200 za metr za nowe mieszkanie to już nawet taniej niż na
        Słonecznym Osiieldu w Wałbrzychu gdzie jest 4600!!!
        • Gość: HM Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.chello.pl 27.10.08, 08:50
          www.gant.pl/CMS/Gorlicka/opis_inwestycji.html
    • Gość: podzamczanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.10.08, 20:12
      Amoże chcielibyście aby właściciele sprzedawali za pół darmo albo
      jeszcze lepiej za darmo . Każdy z Was sprzedając mieszkanie chciałby
      wytargować najlepszą cenę . Nie stać Cię to Twój
      problem.Pozdrawiam .
      • Gość: sprzedający Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.10.08, 20:34
        Jasne, że sprzedając chcę jak najwyższą cenę za mieszkanie. Każde mieszkanie
        jest warte tyle ile kupujący jest w stanie za nie dać i tyle. A teraz kupujący
        są już mniej hojni niż na przykład na początku tego roku. Mniej hojni bo mniej
        gotówki z banków mogą dostać.

Pozdrawiam wszystkich sprzedających
        • Gość: aaa Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.87.160.* 24.10.08, 11:00
          bez emocji, nie ma co sie sugerowaać cenami w internecie.
          Mieszkanie, które kupiłam w ubiegłym roku było wystawione za 255
          000, zapałciłam 170... Bez paniki, dalismy sprzedającym naszą ofertę
          i sami sie w końcu do nas odezwali. Przycisnęło ich, musieli
          sprzedać i wtedy przystali na naszą ofertę :-)
          • Gość: Franz Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 24.10.08, 16:24
            Ja ostatnio stargowałem z 250 tys na 200 tys:)
            • Gość: Kafka Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 12:59
              No to nieźle. Moi znajomi też zbili ostatnio z 30 tys!
    • Gość: ARISTO Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.10.08, 07:56
      biznes.onet.pl/5,1514669,prasa.html
    • Gość: bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 28.10.08, 15:26
      Wracając do tematu:
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,5837364,Koniec_marzen_o_wlasnym__M___.html
      • Gość: Puma Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.10.08, 09:27
        No i dokładnie. W ciągu kilku tygodni nie będzie już banku, który nie będzie
        wymagał minimum 20-30% wkładu własnego! Następnie w przeciągu kilku miesięcy
        NIEUCHRONNIE odbije się to na cenach mieszkań na rynku wtórnym. Niestety-
        wymiecie wszystkich kupujących bez wkładu własnego. I zawsze będą ludzie, którzy
        po prostu muszą sprzedać mieszkania do tego dojdą inni, którzy obserwując spadki
        cen mieszkań postanowią swoje również jak najszybciej sprzedać. W roku 2009
        będziemy obserwować pernamentny spadek cen nieruchomości, nawet jeśli ludzie
        będą się trzymać wysokich cen ofertowych, to rzeczywiste będą od nich odbiegać
        kilkanaście, kilkadziesiąt procent w dół. I inaczej byc nie może.
        • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 29.10.08, 11:58
          Proste ale prawdziwe
    • Gość: Gama Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.11.08, 10:58
      Ja ostatnio kupiłam z mężem mieszkanie w Wałbrzychu i udało mi się zbić z ceny
      oferowanej 170 tys. do 140 tys. więc trzeba po prostu negocjować!
      • Gość: Karol Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 13.11.08, 14:47
        ja z 210 na 180:)
        • Gość: Kasia Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.08, 17:26
          a ja nie rozumiem tej paniki na rynku kredytowymi - mam na myśli własny,
          frankowy kredyt (20 lat, 178.000,00 zł.)

Poszłam do banku pko s.a. i zapytałam się ile bym zapłaciła za ratę kredytu w
          zł. - podałam wszystkie parametry wynikające z umowy kredytowej - okazało się,
          że płaciłabym o 250 zł. więcej!
          Co więcej udzielono mi informacji, iż na złotówki nie opłaca się przewalutowywac
          tym samym brać kredytu, chyba że 1 CHF będzie powyżej 3.5 zł.
          • Gość: Bankier Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.159.242.* 14.11.08, 09:29
            Droga Pani. Panika wynika z wymogu posiadania coraz wyższego wkładu
            wlasnego żeby uzyskac kredyt we frankach a nie w wysokosci raty,
            ktora jeszcze przez jakis czas bedzie nizsza niz w zlotych.
      • Gość: mazurka Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ols.vectranet.pl 15.11.08, 22:11
        Pomimo,że jedne z najtańszych w kraju to ceny bardzo wysokie.A
        przeciez nikażdy tylko patrzy jak z tego miasta zwiać.Kto je kupi.Ja
        bym, za darmo nie chciała.
        • Gość: aa Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.11.08, 20:57
          No to kto za darmo odda swoje mieszkanie w Wałbrzychu;-)))
          Ja chętnie wezmę;-)))
          Gdzie te obniżki 100%
          • Gość: koko Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 77.252.18.* 28.12.08, 09:57
            Witam Was!

Otrzymałem przed świętami propozycję pracy w jednym z tych świetnych koncernów.
            Nie jestem stąd, nigdy w Wałbrzychu nie byłem nawet. Zanim podejmę decyzję - mam
            jeszcze pare dni - analizuje fakty.

Mieszkania w Wałbrzychu są przewartościowane. I nikt mi nie wmówi, że jest
            inaczej. Nie potrzebuje dużego lokum, wystarczy mi zwykła kawalerka w bloku.
            Tylko, że ta kawalerka jest droższa niż w Katowicach czy Gliwicach!!! Kto Wam to
            kupi? Jak wezmę w Wałbrzychu mieszkanie to ile ono będzie warte po 2020 r.
            (dobrze wiecie co to za magiczna data)? Podaż będzie gigantyczna. Nałoży się na
            dodatek do tego ujemny przyrost rzeczywisty.

Realna cena metra w Wałbrzychu (bloki):
            - jednopokojowe: 2,2 tys. brutto
            - dwupokojowe: 2,0 tys. brutto
            - większe: poniżej 2,0 tys. brutto

• Gość: koko Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 77.252.18.* 28.12.08, 09:58
              zresztą co mi ma Wałbrzych do zaoferowania po pracy? jestem dość młodą osobą,
              więc wymagania, niezbyt wygórowane mam

• Gość: Michał Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.centertel.pl 28.12.08, 20:41
                kolego nie ma szans na obnizke do 2 tys za m2
                1. z Katowicami nie przesadzaj sledze rynek nieruchomosci w całym
                kraju i widziałem po ile sa kawalerki na Górnym Ślasku
                2. co z tego że kredyty sa drozsze ? wkład własny juz został przez
                niektóre banki zmniejszony, pozatym można sie starac o spłate częsci
                odsetek z programu rządowego "rodzina na swoim"
                3. certyfikat to pestka, zaden dokument nie zatrzyma tej machiny
                jaką jest obrót nieruchomościami, nie pamietacie tego przepisu który
                mówił o zniesieniu cła na auta sprowadzane w czesciach? na lawecie
                jechało auto a na pace silnik :) Polak potrafi
                4. realna cena mieszkan w w-chu to ok 3000zł za m2 bo:
                - mieszkan poprostu brakuje!!! (od 89r jedynymi obiektami
                zbudowanymi w tym miescia sa markety i nieudane Solicowo -
                prokuratura tam ma co robic)
                - brak drógm (wiec nie ma sensu kupowac mieszkania poza w-chem i
                dojeżdzac do w-cha do pracy bo nie ma po czym jechac )
                - kryzys na rynku deweloperskim (skoro do tej pory nikt nie chciał
                du inwestowac poza kilkoma blokami to tymbardziej teraz nikt tu nie
                inwestuje, gdyz wiaze sie to ze zbyt duzym ryzykiem)
                reasumujac nie siejcie zadymy bo nie ma o co sie szarpac, za 40m2 do
                remontu kapitalnego (wc na korytarzu) trzeba połozyc z 80 tys
                minimum + drugie tyle na remont wiec gotowe po remoncie to ok 150-
                160 tys i nie ma szans zeby było taniej bo ceny materiałów
                budowlanych nadal sa wysokie a ludzi brakuje bo ci co zostali to
                alkoholicy i nieroby a Ci sa uczciwi to biora po 60zł za m2
                połozenia kafelek wiec ludzie zejdzcie na ziemie mieszkania to nie
                choinki ze sezon sie kończy
                pozdrawiam
                \\
                • Gość: ZiBi Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 28.12.08, 21:23
                  Podsumowując Twoją wypowiedź - trzeba być desperatem aby w tym
                  mieście kupować mieszkanie.
                  I w pełni zgadzam się z Tym.
                  Szukam sobie spokojnie dla siebie Mx w Świdnicy ewentualnie
                  Świebodzicach.

A że nie bedzie po czym dojechac do wałbrzycha? jak tak dalej
                  pójdzie to kto wie czy bedzie wogóle po co tutaj zaglądać. Jedyna
                  branża moto która daje pracę większości mieszkańców przeżywa kryzys
                  i niestety zwalnia.

Pozdrawiam.
                  • Gość: Grzesiek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.08, 00:23
                    Chciałbyś, niestaty prawda jest taka, że ofert mieszkań jest coraz więcej a popyt praktycznie jest zerowy. Już teraz widać spadek cen mieszkań w Wałbrzychu a za rok ceny powinny spaść o dalsze 20%, dlaczego?

1 Koniec popytu inwestycyjnego
                    Dlaczego ceny nieruchomości szły tak szybko do góry? Bo na rynku było swego czasu bardzo dużo spekulantów. Nie tyle z Polski, co przede wszystkim zza granicy. Kupowali na pniu po kilka mieszkań, a często i inwestycji, nawet na etapie planowania. Przy ograniczonej podaży mogło to wywołać tylko jeden efekt – ceny szły w górę.

2Nadchodzące spowolnienie gospodarcze
                    Błędem wielu analiz na rynku nieruchomości jest przyjęcie za stałą takich czynników jak koszt kredytu czy wysokość wzrostu gospodarczego. Chociaż w ciągu roku koszt raty kredytu w złotych wzrósł w sposób znaczący, jednocześnie ograniczając dostępność do kredytów walutowych, to nie można jakoś tej zmiany zauważyć w publikowanych prognozach cen mieszkań. Nie widać tam też skutków gorszej koniunktury. Już w tym momencie mówi się, że planowany wzrost gospodarczy w naszym kraju będzie znacznie niższy od niedawnych założeń.

3 Wyższe marże, niższe LTV i trudniejszy dostęp do kredytów
                    Marże na kredytach hipotecznych w Polsce należały w ostatnim czasie do jednych z najniższych w Europie, a można powiedzieć, że i na świecie. Banki zarabiały w inny sposób – chociażby na spreadzie przy kredytach walutowych i sprzedaży innych usług. Mimo wszystko kredyty udzielane były często na granicy opłacalności. Te czasy odchodzą do przeszłości.

4 Nowa rekomendacja KNF
                    Swego czasu rekomendacja S napędziła bankom mnóstwo klientów, sprawiając równocześnie, że ceny mieszkań poszybowały w górę. Rekomendacja wcale nie spowodowała, że Polacy odwrócili się od kredytów walutowych. Raczej sprawiła, że mniej zamożni zaczęli zadłużać się drożej, bo w złotych. Banki nauczyły się od razu obchodzić zapisy rekomendacji. Obecnie odpowiadająca za sektor bankowy Komisja Nadzoru Finansowego dmucha na zimne, chce uregulować rynek kredytów hipotecznych po to, żeby nie doszło do podobnych wypadków jak za granicą.

5. Wysokie stopy procentowe
                    Stabilizacja kosztów kredytów hipotecznych? Wolne żarty. Stopa WIBOR3M wynosi już ponad 6,27%! To o 0,2 pp więcej niż oficjalna stopa ustalona przez RPP.

Część osób chciałaby pewnie żeby ceny ciągle szły do góry niestety jest to nierealne.
                    • Gość: ji Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.punkt.pl 29.12.08, 09:46
                      Z RZĄDOWEGO programu rodzina na swoim nie skorzysta osoba stanu wolnego... ot
                      taka dyskryminacja
                      • Gość: Krzysiek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.centertel.pl 29.12.08, 21:36
                        to warto sie pobrac i skorzystac z tego programu
                        ceny maja sie całkiem dobrze
                        póki co od pół roku nie wiedac zeby cos spadły
                        owszem te oferty które stoja juz długo to ceny nieco spadły ale
                        ogólnie rynek ma sie całkiem dobrze
                        kredyty nieco sie urwały ale za to ludzie zaczeli kupowac mieszkania
                        za gotówke i wynajmują tym ktorych na nie nie stać i ktorym nie dają
                        banki kredytów
                        reasumujac rynek zdeyskontował obecna sytacje juz pół roku temu wiec
                        wszystko jest po staremu, nie widac szans na ceny typu 3000zł za
                        m2 :)
                        pozdro
                        • Gość: sas Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.08, 11:52
                          Mieszkania nie stanieją dużo nie ma co się łudzić. 5-10% to nie żaden spadek
                          tyle można zawsze utargować. A Wchu na bank nie będzie spadku - chyba że zamkną
                          strefę czy stanie się coś podobnego co po zamknięciu kopalni ale na to się nie
                          zanosi póki bogaci górnicy-emeryci żyją i kupują mieszkania dzieciom lub
                          spłacają kredyty..
                          • Gość: uh Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 141.223.175.* 30.12.08, 14:52
                            buhahahah, ale sie usmialem, ale naganianie
                        • Gość: Igor Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.87.160.* 30.12.08, 23:28
                          Skąd biorą się teorie, że ceny nie spadają? Obserwując ceny w internecie to
                          jasna sprawa, że nie spadają, jednak w rzeczywistosci gdy dochodzi do transakcji
                          cena jest 20% niższa od początkowej. Wiec nie bierzcie cen z internetu. Ja
                          kupilem mieszkanie w październiku za 2200 zł za metr w super lokalizacji-fakt do
                          remontu, wynegocjowalem 30 tys!
                          • Gość: edek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.09, 09:25
                            tylko co to za obniżka jak za 220 tys zbiłeś do 190 tyś;-)))))
                            a na serio to sądzę że w Wchu cena powyżej 150 tyś to przesada!
                            zdrowia w Nowym Roku.
                            • Gość: serce74 Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 78.144.233.* 02.01.09, 13:01
                              Edek czytaj ze zrozumieniem !!! Gdzie Igor napisał że kupił
                              mieszkanie za 220 000 zł i skąd wyszło Ci te 190 000. hehe Ty
                              kosmito !!
                              • Gość: edek Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.09, 15:09
                                moze i jestem kosmitą ale śmieszą mnie ludzie kupujący w wchu
                                mieszkania za grubo ponad 200tyś.
                                ale mam to gdzieś. Kryzys idzie więc się później poprawi
                                • Gość: Tajfunn Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 192.132.228.* 02.01.09, 15:22
                                  Ciekawa jestem co będzię się dziać w połowie 2009 ...jak narazie nie
                                  widzę żadnych zmian od ponad roku.

• Gość: Igor Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 62.87.160.* 02.01.09, 23:18
                              Za 80 metrow w swietnym miejscu to zajebista cena
      • Gość: Tajfunn Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 192.132.228.* 02.01.09, 15:24
        ile m2?
        • Gość: gość Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.09, 16:48
          kupuje-ładne mieszkanie 3-pokojowe,Nowe Miasto,st. budownictwo,do
          remontu-2000 mkw.
        • Gość: serce74 Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: 78.144.233.* 02.01.09, 21:35
          2 pokoje 30-36 m2 na Piaskowej Górze w bloku 10 pietrowym około 100
          000 do 120 000 zł Kawalerki nieco droższe lub podobna cena.
          • Gość: ZiBi Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 02.01.09, 22:11
            120 tysięcy za 30 metrów w bloku, który jak wieje to sie tak buja że
            drzwi balkonowe same sie otwierają? Jak zobaczyłem u znajomej
            dodatkowy haczyk bo zamki przy wiatrach sie rozłażą to za głowę się
            złapałem.

Faktycznie, miasto w którym bierze się co jest bo nic więcej nie ma.
    • Gość: wałbrzyszanin Re: Mieszkania w wałbrzychu są przewartościowane? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.03.09, 15:49
      moim zdaniem masz racje lecz nam pare ofert tanich mieszkan na podzamczu np
      :www.dominformator.pl/wtorne,pokaz,27743.html

jest calkiem atrakcyjna
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka