Dodaj do ulubionych

Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św.

IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 19:25
W minioną niedzielę w Szczawnie Zdroju obbyła się I Komunia
Św.Niestety nie każdemu dziecku było dane w ją przyjąć.Dziecko z
biednej i patologocznej rodziny zamiast zostac otoczone opieką
duchową,nie zostało niej dopuszczone mimo iż bardzi chciało i
uczęszczało na lekcje religi.Oficjalna wersja brzmi,że chłopczyk nie
umiał wszystkiego co powinien umieć.Moim zdaniem jak zwykle chodzi o
kase,wiadomo że rodziców nie było stać na wydtaki związane z tą
uroczystoscią,ale co jest temu winne dziecko.Czy kościół nie mógł
okazac łaskawości i zorganizowac zbiórki pieniędzy?np.Dzisiejsz taca
jest przeznaczona dla biednego dziecka,które bardzo by chciało iść
do komunii,ale nie ma pięniędzy nawet na świece.Czy to jest
postępowanie zgodne z biblią?co dzieciak jest winny,że rodzice
przepijają pieniądze.Nawet jeżeli by to była prawda,że nie umiał
podstawowych modlitw,to nie jest powód aby tak czynić.moim zdaniem
właśnie powinno się go otoczyc opieką,poświećić wiećej czasu,a nie
karać niedopuszczeniem Komunii.Dla takiego dziecka to nie lada
wstrząs i przykrośc.Szanowny księże proboszczu infułacie ze parafi
NMP w Szczawnie Zdroju.Tym czynem pokazł ksiądz bezduszność i brak
zrozumienia.A najgorsze jest to,że ukarał ksiądz niewinne
dziecko,które pewnie teraz płacze i nie może zrozumieć dlaczego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 19:44
      Jak napisałeś- jest to twoje zdanie. Spytaj u źródła jak jest naprawdę, bo potem
      wychodzi jedna baba drugiej babie.(Nic nie mam do kobiet)Moim zdaniem to nie
      posiadasz pełnej wiedzy tego wydarzenia.
      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 19:51
        A jaka tu musi być moja wiedza?Dziecko nie zostało dopuszczone do
        komunii,wiem napewno,że chodziło na religie,wiem,ze pochodzi z
        patologicznej rodziny i chciało do niej przystąpić,wiem też ze
        niedopuszczono go z powodu braku wiedzy.Reszta jest nie ważna,liczy
        się to,że kościół nie dopuścił go do niej.Dla mnie nie są istotne
        inne fakty.Jaka może byc przyczyna aby tak zrobic?Dziecko to nie
        dorosła osoba.Dla mnie jednoznaczne jest to co napisałem w swoim
        wątku.
        • Gość: TOM Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: 62.87.160.* 13.05.09, 20:48
          Nie bagatelizował bym przyczyny.A to że dziecko nie jest przygotowane ,nie zna
          modlitw ,nie rozumie po co przystępuje się do Pierwszej Komunii Świętej to jest
          ważne.
          • Gość: kj Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.09, 21:11
            cóż dziecko przystępujące do komunii nie jest niemowlakiem, aby
            rodzice za niego zdali modlitwy, sam miałem identyczną sytuację,
            musiałem zdawać masę poprawek i w końcu mnie dopuścili,
            jakby Ari nie zdał egzaminów z prawa jazdy to też by go nie dopuścili
            do prowadzenia pojazdów, identyczna sytuacja tylko nie wiem dlaczego
            trzeba tłumaczyć tak elementarne rzeczy temu człowiekowi,może ten
            człowiek nie powinien prowadzić żadnych pojazdów,bo jego problemy
            psychiczne stanowią zagrożenie
            • Gość: katolik Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.09, 21:45
              Mam nadzieje, że po tym zimnym prysznicu jaki spotkał to dziecko, ów
              młodzian oszcza ciepłym moczem kler i odwróciwszy się na pięcie
              pierdnie w jego stronę na pożegnanie. I tym sposobem
              jednego "mohera" mniej.
              Amen :)
          • Gość: rewers Re:do TOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 22:58
            a które dziecko (może jakieś nieliczne wyjątki) rozumie po co przystepuje???
            Przecież to już dawno przestała być uroczystość religijna a stała się festiwalem
            próżności, kasy, prezentów, obżarstwa i forsy.
            • Gość: ewa Re:do TOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 23:12
              Jeżeli ten chłopiec pochodzi z patologicznej rodziny to nic dziwnego, że nie
              umiał wszystkich modlitw. W dzisiejszych czasach przygotowanie dziecka do
              Pierwszej Komunii to wysiłek nie lada nie tylko dla malucha, ale też dla jego
              rodziców. Kto miał pomóc temu dzieciakowi w nauce tych wszystkich modlitw,
              przykazań, regułek itp. skoro rodzice zajęci byli zgoła czymś innym. Dlaczego
              katecheta czy ksiądz nie wyciągnęli ręki do tego małego, czy tylko dlatego bo
              nie wpływały kolejne składki i rodzice nie byli na kolejnych zebraniach i
              próbach?? Nie jest sztuką widzieć dziecko tylko w tych zadbanych,
              wykarmionych, mądrych i dobrze ułożonych pociechach z porządnych domów, sztuką
              jest zobaczyć dzieckotakże w tym małym brudasie ledwo przechodzącym a
              klasy do klasy, który zazwyczaj przychodzi głodny do szkoły bo na jedzenie już
              nie starczyło!!
            • lastwarrior666 Re:do TOM 13.05.09, 23:13
              Stała się dzięki rodzicom, a nie kościołowi. Jeżeli autor tego wątku jest tym
              "Arim", który założył wątek na temat procesji na Podzamczu to lepiej z nim nie
              dyskutować. Człowiek, który swoje wie i z którym się nie dyskutuje. Zaprzeczasz
              kolego sam sobie, na innym wątku najeżdżałeś na kościół, tu Ci przeszkadza że
              jednego będzie mniej. Tak bardzo Ci szkoda tego chłopca, powinieneś być
              szczęśliwy, jeden więcej po Twojej stronie ... jeżeli widziałeś wcześniej
              sytuację, znałeś ją to trzeba było samemu zorganizować akcję pieniędzy skoro Cię
              to tak boli. Szukasz sensacji i tylko do tego się nadajesz, coś usłyszałeś, nie
              wiesz zapewne jak było do końca i dyskutujesz.
    • Gość: prasa Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 23:12
      Z chęcią wykorzystam to na materiał prasowy, proszę o dane mailowe.
      Pozdrawiam
      • Gość: Grazia Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.sattom.pl 13.05.09, 23:50
        Wojtek ma racje.Najpierw trzeba dobrze znac przyczynę. Dzieci na
        egzaminie komunijnym często nie znają dokładnie podstawowych modlitw
        a mimo to dzieci idą do komunii.Często przed samą komunią okazuje
        się ,że dziecko nie było ochszczone,a rodzice zwlekali z
        zaswiadczeniem do ostatniej chwili
        Sensacje robią ludzie którzy katolikami są na papierze
        • Gość: bolo Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.09, 03:28
          Ta komunia to jedna wielka fikcja.Co taki czlowieczek (9lat) moze wiedziec o zyciu i wierze ?.Klepia te modlitwy a tak naprawde to tak uwazaja to sa ich mysli ? czy to jest czyjsc wymysl ?
          • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 08:39
            Po pierwsze ja nie zakładałem wątku o procecji na Podzamczu a
            jedynie wypowiadałem się w nim,po drugie nie jestem katolikiem na
            papierze gdyż raczej nie identyfikuję sie z kościołem,wiec katolik
            ze mnie żaden,poprostu zwykły człowiek.Mi jest poprostu szkoda
            dziecka,dla mnie nie ma żadnych argumentów na niedopuszczenie małego
            chłopca do komunii,to nie matura.Jeżeli już koścół czegoś wymaga od
            małego dziecka i wie,że ono ma jakies problemy,to gdzie jest
            wielkodusznośc koscioła?Czy nie mozna było zrobić tak jak napisała
            kolezanka wyżej i otoczyć dziecko opieką,poświecić mu więcej
            czasu.Przecież logiczne,że chodzi o kase,kościół by niec nie miał z
            przustąpienia tego dziecka do Komunii,wiec poprostu go nie
            dopuścił.Dla mnie nie ma żadego usprawiedliwienia na takie
            działanie.Dla kolegi z prasy-podaję jedynie nr.GG,mój mail skałda
            się z imienia i nazwiska,nie chce być ofiarą jakiś fanatyków
            katolickich.GG-10426001

• Gość: do wszystkich Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 10:24
              teraz wiecie jaki jest kościół i jak go obchodzą ludzie , starzy nie mieli
              pieniędzy i to pewnie jest jeden powód, ale klecha i mohery zaraz powiedzą że
              starzy chleją i patologia bo na kościół nie dają, przecież w kościele się robi
              wszystko za pieniądze, gdyby bóg istniał to na pewno nie chciał by nic mieć
              wspólnego z takim kościołem i na pewno by się wstydził takiej wiary za pieniądze....
      • Gość: do prasy Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 10:20
        a w tym mieście i kraju można najeżdżać prasie na kościół???? zastanów sie zanim
        stracisz prace...
        • Gość: Shah Massud Do TOM-a (list nr 2 w watku) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 10:41
          Primo:Uwazam ze od tego katecheza i katecheta zeby zrozumial.Secundo: IMHO
          apostolowie zostawali apostolami bez znajomosci gruntownej technologii
          odmawiania "zdrowasiek".Tertio: "coscie jednemu z braci moich uczynili..." - jak
          sadzisz, z czego to cytat? Quatro: "Nie zabraniajcie im przychodzic do mnie" -
          znasz to?
          Pozdrawiam
          • Gość: Shah Massud Re: Do TOM-a (list nr 2 w watku) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 10:44
            Ad vocem.Oczywiscie list TOM-a nie jest listem numer 2... No coz.. Taki blad
            maly..;-)
          • wladyslaw_grabski Re: Do TOM-a (list nr 2 w watku) 14.05.09, 10:49
            Po co ludzie jeszcze pchają swoje pociechy pod władanie tej instytucji ?
        • Gość: prasa Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 14:05
          jesteś w błędzie.

Nigdzie nie napisałem że mam zamiar najeżdżać na kościół.

Chodzi głownie o dobro dziecka bo to jemu należy sie pomoc w każdej formie. Nie
          jest winien błędów dorosłych i z chęcią podejmę się medialnie na ten temat.

• Gość: do prasy Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 13:51
            to może jakaś prasa opisze co wyrabia kościół i klechy, ma ktoś odwagę czy
            wszyscy są obsrani po pachy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Artur Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.09, 17:25
      Skoro nie identyfikujesz sie z kosciolem i nie jestes katolikiem to skad u Ciebie troska o sprawy kosciola? Zajmij sie soba a nie chlopakiem o ktorym nic nie wiesz.

Piszesz, ze powinno sie mu poswiecic wiecej czasu i ten czas mu sie poswieca. Ma mlody dodatkowy rok na przygotowanie sie do komunii.
      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 17:40
        To troska o dobro dziecka jak to słusznie zauwazył kolega z
        prasy.Niektóre wypowiedzi mnie napradę dziwią,wychodzi własnie z was
        cały fałsz katolicki.Mi nie chodzi o to aby koścół zyskał bądź nie
        zyskał dodatkowej owieczki,a o to,że dziecko zostało potraktowane
        jak śmieć,gdzie tu jest miłosierdzie kościoła?że biedny,owszem może
        i nie do końca grzeczny,jednak na religie uczeszczał i moim zdaniem
        to wystarczy aby został dopuszczony do komunii.Robienie 9ciolatkom
        jakiś egzaminów jest śmieszne,a najgorsze jest to,że wszystkich sie
        dopuszcza a chłopca z problemami sie olewa.Założe się że gdyby
        rodzice zapłacili to napewno chłopak by był dla kościoła
        przygotowany i nic nie stało by na przeszkodzie aby go dopuscić.A
        wiec jak zawsze chodzxi o pieniądze.
        • Gość: ten Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.09, 19:29
          szukasz taniej sensacji, mówisz że katolicy to fanatycy - spójrz jak Ty się
          zachowujesz ... całkiem podobnie.
        • Gość: Tom Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: 62.87.160.* 14.05.09, 19:52
          Chciał bym tylko zwrócić uwagę że na temat kościoła wypowiadają się najczęściej
          ci ,co są od kościoła daleko.Pytam się znajomego (narzekał że księża tylko
          wołają o forsę)ile daje że tak narzeka okazało się że nic ,ja daję z własnej
          woli nikt mnie nie naciska i nie narzekam.Gdy umarł mój tata ksiądz nie wziął
          ani grosza za pogrzeb powiedział: pieniądze przydadzą się dzieciom (jesteśmy
          wielodzietną rodziną ,tylko ja byłem pełno letni i zarabiałem).Jak braliśmy ślub
          to opłata wyniosła co łaska ,daliśmy nie dużo na pytanie czy wystarczy kś.Śliwka
          powiedział że tak.Niejedno krotnie słyszałem że ten ksiądz zdziera.
          Dziecko w wieku komunijnym powinno już zacząć rozumieć że nie wszystko dostaje
          się bez wysiłku.Jeszcze nie jeden raz będzie zdawał różne egzaminy testy a i
          teraz w szkole to co, nie odpowiada na lekcjach nie odrabia zadań domowych?,na
          koniec podstawówki ,gimnazjum egzamin,matura itp.i co znowu powiemy że ma iść do
          dobrej szkoły bo mu się należy.Nie zda matury należy się mu.Na studia trzeba
          przyjąć, bo mu się należy przecież uczęszczał do szkoły?.Pracę magisterską
          trzeba przyjąć ,a najlepiej to za niego napisać napisać bo mu się należy ?.Na
          temat kościoła jak inne powinni wypowiadać się osoby które naprawdę coś wiedzą
          na dany temat, a nie na zasadzie jedna pani drugiej pani.
    • Gość: JaToJa Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:44
      Klechy za mamone zrobia wszystko.. Mamona jest ich Bogiem....
      Nie masz sie co tak bulwersowac, dzieciakowi zrobili krzywde, szkoda
      go, natomiast sami pokazali kolejny raz swoja prawdziwa twarz...
      • Gość: ten Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.09, 20:11
        porównajmy teraz poziom wypowiedzi Toma i JatoJa .... odpowiedź jest prosta :)
        pozdrawiam Toma, konkretna odpowiedź.
        • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 20:37
          Tom,zgadza się,że do kościoła mam daleko,ale przeciez kościół sam
          sobie na to zasłózył,niegdyś chodziłem,mam bierzmowanie itd.ale w
          wieku 19stu lat zrozumiałem politykę tej instytucji.Co ty
          porównujesz komunie z jakims wysiłkiem i z jakimis
          egzaminami,dzieciakowi się nalezy to bez wzgledu na wszystko,co ty
          wyższą uczelnie roboisz z kościła?a jakie oni mają prawo podejmowac
          decyzje czy komuś udzielą slubu,czy go pochowaja i czy ochrzcza
          dziecko,kto im dał takie prawo?Bóg?To jest duszpasterski
          obowiązek,nawet samego diabła powinni dopuścić do komunii jezeli o
          to poprosi,a nie robić z samych siebie prawą rękę Boga w dodatku za
          zyski.
          • Gość: .. Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.05.09, 22:01
            Ari, czy jedynym tematem Twoich przemyśleń jest wytykanie błędów
            księżom i kościołowi? każdy ma prawo wierzyć w co chce i dokonywać
            wyboru czy będzie brał pod uwagę wskazówki udzielane przez kler. Ty
            nie chcesz-Twoja sprawa, ale pozwól proszę także innym dokonać
            własnego wyboru i nie mieszaj z błotem członków kościoła
            katolickiego.
            jest tyle różnych religii, odłamów protestanckich. dlaczego tam nie
            poszukasz czegoś odpowiedniego dla siebie,tylko wciąż gnoisz
            katolicyzm... gdy nie podoba mi się oferta jakiegoś sklepu, to nie
            chodzę do niego regularnie, aby przypomnieć ekspedientce jak bardzo
            nie lubię tego sklepu, tylko udaję się do innego..
            • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.09, 07:10
              Jak się doznało wielu krzywd ze strony księży a i od wzorowych
              członków koscioła tzw.katolików,to nie sposób mieć innego
              zdania.Czyżby członkowie kościoła bali się wytykania im błędów?Po to
              jest forum aby głośno o tym mówić,ja wiem,że kościół i księża to
              mistrzowie kamuflarzu i wszystko starają się zatajać,ale
              społeczeństwo jest o wiele berdziej mądrzejsze niz kiedys i coraz
              więcej osób rozumie o co tak naprawde w tym chodzi.
              • Gość: mamona Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: 62.87.160.* 15.05.09, 08:13
                Bóg i jego duszpasterze w teorii to samo dobro. A jaka jest
                rzeczywistość?? Żenada
                • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.09, 08:28
                  No i własnie o to chodzi.Jak ja mogę nie wytykać błędów jezeli
                  kościół włazi na sesje Rady Miekskiej,zbiera tam głos,wyciąga kase
                  od miasta,doprowadza do wprowadzenia patronatu Matki Boskiej
                  Bolesnej i ogólnie bezkarnie robi sobie to na co ma ochote itd.W
                  jakim kraju takie rzeczy mają miejsce?To żyjemy w Państwie prawa czy
                  pod średniowiecznym zaborem kościoła?Jakie inne wyznanie tak
                  postępuje,czy Protestanci,Świadkowie Jehowy,Prawosławni tak czynią?
                  Wiec dlatego zabieram tu głos,wiem ze wielu osobom jest to nie na
                  rękę,ale cóż-o to wszyscy walczyli,w tym i kościół-WOLNOŚĆ SŁOWA
                  • Gość: pitreaasd Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 23:54
                    ale o jaką kasy Ci chodzi ?

moje dziecko było tam u komunii i za nic księdzu nie płaciłem ...

oczywiście była zbiórka (w sumie naprawde niewielka kwota szczególnie jeśli
                    porównamy ile niektózy wydają na same przyjęcie komunijne w restauracji itp.) na
                    kwiaty itp. dodatki ale jak ktoś nie miał kasy nie musiał się składać

z tego co ja wiem to na pewno jedno dziecko nie zostało dopuszczone bo nie
                    dostarczyło zaświadczenia o chrzcie (bo po prostu najprawdopodobniej nie miało
                    chrztu - jednak jakby tej rodzinie zależało to mogli spokojnie w ciągu roku
                    szkolnego zrobić chrzest)

• Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.09, 13:39
                      No właśnie,to jest cały kościół,papierki,zaswiadczenia,potwierdzenia
                      itd,a ilez w tym roboty ochrzcić dzieciaka w sobote a w niedziele
                      dopuscic go do komunii?Poza tym jego rodzice źyją w konkubinacie,a
                      znając kościół z chrztem nie było by tak łatwo.Dla mnie wazne,że
                      chłopak chciał i chodził na przygotowania,a kościół go olał i
                      odtrącił,wiec zapewne jego noga tam więcej nie powstanie bo się
                      zraził.
                      • Gość: gracz Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 00:12
                        Ale masz proste myślenie. Ty bys wszystko załatwił wszędzie. Idź i
                        spróbuj tak w jakiejkolwiek państwowej instytucji. Życzę Ci
                        powodzenia. Kosciół też ma swoje przepisy, których sie trzyma.To
                        chyba bardzo proste i logiczne. Chyba, ze dla Ciebie trudne do
                        zrozumienia ari. To jak?
                        • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.05.09, 13:40
                          Tak dla mnie to proste,a niby jakim prawem kościół wprowadza jakieś
                          przepisy?Czy Jan Chrzciciel kierował się jakimiś przepisami?czy
                          chrzcił kazdego kto go o to poprosił?sprawdzał czy przypadkiem to
                          nieslubne dziecko?a może spowiadał kogos?Za dobrze znam Biblie zeby
                          z Tobą dyskutować,Twoja wypowiedż to typowa wypowiedź zaślepionego
                          fanatyka,który nie do konca wie w kogo wierzy i na jakich zasadach,a
                          jedynie powtarza to co mu ksiądz powiedział.Może najpierw poczytaj
                          troszkę,a dopiero potem się wypowiadaj,|Ja uwazam,że kościół nie
                          powinien odmawiać nikomu żadnego sakramentu,i chocby sam diabeł
                          poprosił księdza o chrzest,to powinien to uczynić bez żadenego
                          dochodzenia.
                          • Gość: TOM Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: 62.87.160.* 19.05.09, 23:06
                            Ari muszę przyznać Ci rację cytuję "Może najpierw poczytaj troszeczkę,a dopiero
                            potem się wypowiadaj",może poczytaj i zrozum.Poczytaj o sakramentach świętych
                            może zrozumiesz że najpierw musi być sakrament chrztu.Wcześniej już mówiłem że
                            trochę elementarnej wiedzy na jakiś temat trzeba mieć aby zabierać głos a nie
                            tylko wszystkich krytykować .Jak się okazało że nie pieniądze były przyczyną
                            niedopuszczenia chłopca do sakramentu eucharystii ,to wyciągasz nowe argumenty i
                            chyba było by tak bez końca.A jeżeli chodzi o chrzest dzieci z rodzin nie
                            mających ślubu to gdy był chrzczony mój syn ,nie mieliśmy ślubu kościelnego nie
                            był problemów ani wyciągania pieniędzy .W minioną niedziele w rodzinie odbył się
                            chrzest dziecka ,rodzice bez ślubu kościelnego.A jeżeli chodzi o Twoją znajomość
                            Pisma Świętego to jestem ciekawy gdzie studiowałeś teologie .Czytałem kiedyś
                            wypowiedz profesora doktora nauk teologicznych specjalizował się w psalmach
                            ,swoje nauki opierał na czytaniu Pisma Św.w języku oryginalnym.Ten prof. dr
                            mówił że nie śmiał by powiedzieć że zna dobrze kś.Psalmów a co dopiero Pisma Św.
                            • Gość: gość Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 19.05.09, 23:26
                              nie dyskutujcie z tym psycholem bo tylko szkoda czasu i trudu
                          • Gość: tak ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 15:40
                            powiedz że biblie kościół wymyślił a wiara chrześcijańsko katolicka jest
                            zerżnięta z żydowskiej ze starego testamentu oczywiście stary testament też jest
                            powieleniem innej religii itd itd itd.....ale czy ciemnota przyjmie to do
                            wiadomości czy musiał by to wytłumaczyć naukowiec...
    • Gość: lol Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: 193.93.91.* 20.05.09, 01:21
      travian.pl/?uc=pl3_35988
      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 02:56
        No wiec podaj powód nieochrzczenia dziecka,moze opierajcie sie na
        konkretnych argumentach,ja się na nich opieram.Co z tego,że w jednym
        kościele chrzci się nieslubne dzieci bez problemu a w drugim
        nie,przeciez nie o to chodzi.Nie wyciągam żanych nowości i w dalszym
        ciągu uwazam,że chodzi o kase bo o nic wiecej poprostu nie może
        chodzić.Czy znajdzie się ktos kto mi tu napisze,że np.w kościele na
        Białym Kamieniu nie zapłacił ani złotówki za chrzest,komunie?Czy
        równiez z takim zaangażowaniem księzy są tam udzielane te sakramenty?
        Ja się opieram tylko na tym co powinno byc wam znane,ale nie jest,na
        Biblii.Nie interesuje mnie co ktos powiedział o jej znajomosci i kim
        jest.Ja uwazam,ze ją znam,do tego nie potrzeba teologii,to kościół
        wprowadził tę nauką aby móc wszystko co tam zawarte interpretować na
        własną stronę.To tak samo jak jak bym Cie zapytał-gdzie studiowałes
        literaturę skoro się wypoiadasz o Panu Tadeuszu.
        • Gość: gość Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 11:34
          Jak ty znasz Pismo Święte to ja jestem prezydentem Stanów
          Zjednoczonych. Jesteś taki pospolitym prowokatorem. U ciebie chyba
          jednak wszystko opiera sie o kase i nie ma zadnej bezinteresowności.
          Masz po prostu kompleksy na tym tle Ari. A Ari to skrót od
          popularnego taniego wina Arizona. Ono ci w glowie pomieszało.
          • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 13:37
            Bardzo inteligentna wypowiedź.Przecież moje wypowiedzi bazują tylko
            na Biblii,ja nic innego tu nie wprowadzam,cały czas się nią
            podpieram i podaje przykłady,to raczej ty nie umiesz uzyć
            konkretnych argumentów,a jedynie piszesz,że ja jestem bee bo śmię
            pisać prawde.Zarzucasz mi coś?udowodnij to,znajdź np.jakis
            cytat,który by mówił,ze nie mam racji albo cos zmyslam,wysil się
            troszkę zanim coś napiszesz.Podwazac wypowiedzi to kazdy umie,ale
            uzasadnic to już nie kazdy.Najłatwiej napisać-jestes desperat,masz
            problemy,kompleksy itd.Prymitywne myślenie.
          • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 13:42
            A na jakiej podstawie twierdzisz,że u mnie nie bezinteresowności i
            wszystko opiera sie na kasie?przecież ja nie jestem jakimś
            proboszczem:-)u nich raczej tak jest.W swoim zyciu wiele zrobiłem
            zupełnie bezinteresownie,między innymi właśnie bezinteresownie
            walczę o los tego dziecka które nie przystąpiło do komunii i które
            pewnie się stoczy bo nawet kościół je olał,nie przytulił,nie
            pomógł,nie przygarnał lecz odtrącił.Jakie to proste.prawda?
            • Gość: gość Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 14:33
              Po pierwsze Pismo studiuje się latami, a po drugie to nie bronisz
              dziecka tylko chcesz opluć Kościół, który jak kazda instytucja ma
              też swoje prawa. Poczytaj i wtedy zabieraj głos.Znasz parę cytatów
              jak Świadek Jehowy i tyle.
              • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 18:03
                Wcale nie chcę opluwać kościoła,jednak jego zachowanie pozostawia
                wiele do życzenia i dlatego je opisuję.Jestem neutralny jeżeli
                chodzi o wyznanie,zauważ,że żadnego innego wyznania tu nie
                opisuję.Skąd wiesz ile ja lat się interesuję Biblią?Teoretycznie
                jako członek kościoła powinieneś być lepiej zorientowany niż ja w
                tej dziedzinie ,a widze,że nie jesteś.Nie znam paru cytatów,nie
                przykładam wagi do cytatów,dla mnie wazna jest treść.Ogólnie jestem
                tolerancyjny,ale nie mogę patzreć na grzeszny kościół nie mający nic
                wspólnego z wiarą.To chyba jedyna jedyna tak zakłamana instytucja w
                Polsce a może i na świecie.W żadnym innym wyznaniu nie dzieją się
                takie rzeczy jak w kościele katolickim.Czy u Jehowych ktoś odmawia
                chrztu dziecku z powodu konkubinatu jego rodziców?Pokaż mi wyznanie
                na świecie w którym obowiązują jakieś procedury,papierki do których
                przykłada się wiekszą uwagę niż do człowieka.A gdzie w tym wszystkim
                duchowosć?wiara w sercu?
    • Gość: dla inteligentnych Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 15:51
      lista.racjonalista.pl/

ari wpisałeś się na listę ekipa się zbiera nie jesteśmy sami...
    • Gość: racjonalista Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 18:00
      www.apostazja.info/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31
    • Gość: Hana Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 18:36
      Dziecko przystepujące do komunii winno być przygotowane ale w sensie
      duchowym, jezeli swoim serduszkiem wierzy, potrafi się modlić z
      serca /a nie wyuczone na pamięć modlitwy/ rozumie, ,,czuje ,,
      powinno przystąpić do komunii.Chrzest winien się odbywać
      na ,,wniosek,, osoby a nie wszyscy razem w II klasie. To bez sensu.
      Jest jak jest. Dziecko chodziło na religię, ale nie zdało egzaminu -
      to wina nauczającego. Nie przyrównujmy wiary do egzaminów w
      gimnazjum, czy matury. Ważna jest wiara. Popieram wypowiedz osoby
      która stwierdziła ze większość dzieci tak na prawdę nie rozumieją,
      są wyuczone, a gro nie czuje istoty rzeczy. Gdyby tak było, nie
      rosłaby nam taka młodzież jaką mamy w większości. Znają po kilka
      języków, głowa nabita wiedzą a nie znają i nie rozumieją, nie
      potrafią zastosować podstawowych słów - proszę, dziękuję,
      przepraszam i dzień dobry.
      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 18:51
        Wkońcu jakaś sensowna wypowiedź.Własnie w tym problem,że ja nie
        widzę duchowości,kościół robi z podstawowych sakramentów jakieś
        zaliczenia niczym z doktoratu nie przywiązując uwagi do
        duchowości.zgadzam się również,że chrzest powinien się odbywać na
        wniosek zainteresowanego gdyż tym czynem wybiera on wiarę,a zatem
        powinien byc tego świadomy,a nie powinno być mu to narzucane,to
        zresztą potwierdza Biblia,że tak powinno byc.Ogónie w każdym
        wyznaniu to się stosuje.W jednych z chwilą ukonczenia 18-go roku
        życia,w innych 16-go,w kazdym bądź razie na wnosek danej osoby.Poza
        tym w żadnym wyznaniu nie jest to obowiązkiem i z tego tytułu nikt
        nie ma żadnych nieprzyjemności.Traktuje się taką osobę jako jeszcze
        nie gotową i poświeca się jej wiecej czasu aby zrozumiała wiarę.
        • Gość: Mrr Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 19:14
          A ja się nie zgadzam. Przecież chrzest w niczym nie przeszkadza.
          Następnie z wiekiem kontynuowane sa kolejne sakramenty. Każdy
          człowiek wierzący cieszy się z tego że już jako małe dziecko mógł
          zostać ochrzczony, został zmazany z niego grzech pierworodny nawet
          jeśli zdecydowali za niego rodzice, bo chrzest w niczym nie
          przeszkadza. A nikt nie każe przyjmować kolejnych sakramentów. A jak
          przyjmowana jest przez dzieci Komunia to już zależy od tego czy
          rodzice praktykowali wiarę, chodzili do kościoła, uczyli dziecko od
          początku w tym zakresie, o Bogu, o religii. To temat sporny bo
          zalezy z której strony się patrzy- wierzącego czy też nie.
          Cytuję:
          Ogónie w każdym
          > wyznaniu to się stosuje.W jednych z chwilą ukonczenia 18-go roku
          > życia,w innych 16-go,w kazdym bądź razie na wnosek danej osoby.

Dlatego sakramenty sa kontynuowane aby z wiekiem coraz bardziej
          umacniać się w wierze i coraz lepiej ją rozumieć. Po Komuni mamy
          Bierzmowanie i myśle że młodzież w wieku 16 lat rozumie co przyjmuje
          i z jakiego wzgledu. To już właśnie tak jak napisałeś/łaś mamy na
          wniosek tej oto osoby.
          • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 19:28
            No nie jestem przekonany czy młodzież wie co to jest bierzmowanie bo
            tego nawet nie wie dorosła osoba uwazająca sie za wierzącą.Chrzest
            nie jest żadnym zmazaniem grzechu pierworodnego,to już wymysł
            kościoła,chrzest jest przyjęciem wiary,w sytuacji gdy cgrzci się
            niemowlaka wybiera się za niego wiarę i nie daje praktycznie
            mozliwosci wyboru,poza ty nie mozna wybrac wiary nieświadomie.
            • Gość: antybiurokrata Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.05.09, 19:33
              nie smuć się i nie troskaj się przewielebny ARI one tak samo będą
              wolne jak ty SHalom
            • Gość: mrrr Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 19:49
              Wiesz jaki jest w tym wszystkim problem? Czy ten kto przyjmuje
              sakrament Bierzmowania naprawdę wierzy, czy tylko robi to po to aby
              nie mieć problemów na przyszłośc z ślubem. Nie bierzmy wszystkich
              pod jeden sznur. jestem przekonana, że sa tacy którzy chcą wiedzieć
              i wiedzą.
              Co do chrztu to tak jak napisałam zalezy od tego czy wierzysz czy
              też nie. ja uważam że jest zmazaniem grzechu pierworodnego ktoś inny
              że nie. Ja cieszę się że przyjęłam chrzest jako dziecko, ktoś nie.
              To kwestia tego czy wierzy się nadal, teraz. To że ma się za sobą
              przyjęcie Chrztu nie zmusza do tego aby być wierzącym. Od wiary
              zawsze można odejść , nią się po prostu żyje lub też nie.
              • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 20:15
                No jeżeli mamy się opierać na własnych opiniach to tak jest jak
                napisałaś,ja jedynie bazuję na Biblii bo uważam,że skoro kroś jest
                wierzący to powinien czynic tak jak tam jest napisane.A ze słów tam
                zawartych w sposób oczywisty wynika,że chrzest jest przyjęciem wiary
                i oddaniem się Bogu i powinien być dopiero w wieku umożliwiającym
                przyjmowanie pouczeń,przecież Jezus ochrzcił się w wieku dorosłym i
                nie dla zmycia grzechu.Naprawdę nie chce tu uzywać jakiś cytatów bo
                nie o to chodzi.
                • Gość: .. Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.05.09, 20:51
                  Dlaczego nie chcesz używać cytatów? Nie chcesz, czy nie potrafisz
                  stosownych odnaleźć?
                  początek Ewangelii wg św. Mateusza:
                  "Przyjmowano od niego (Jana Chrzciciela) chrzest w rzece Jordan,
                  WYZNAJĄC PRZY TYM SWOJE GRZECHY."
                  początek Ewangelii wg św. Marka:
                  "Wystąpił Jan Chrzciciel na pustyni i ogłosił chrzest nawrócenia NA
                  ODPUSZCZENIE GRZECHÓW"

Proszę, nie pisz teraz, że źle interpretuję Pismo Święte. W czasie
                  tych wydarzeń był tam obecny Chrystus i nie zanegował tego, co się
                  wtedy działo.
                  (dla uprzedzenia ataku: nie napisałam, że wiek, w jakim zazwyczaj
                  przyjmuje się chrzest jest odpowiedni, jednak zaznaczyłam, że chrzest
                  ma wiele wspólnego z odpuszczeniem grzechu)
                  • Gość: gość Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 21:20
                    Ari twoja wiedza jest jednak żenujaca. U Świadków Jehowy nie ma
                    sakramentów. Poczytaj naprawdę trochę. Nie siej zamętu.Poza tym ja i
                    ty i wszyscy jesteśmy grzesznikami, a mamy dążyć do tego by stawać
                    sie lepszymi.Nie masz żadnego grzechu. Od niego nikt nie jest wolny.
                    Jest sakrament spowiedzi w Kościele.
                    • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.09, 03:34
                      ,,On grzechu nie popełnił ani w jego ustach nie znaleziono nic
                      zwodniczego,,Cytat świadczący o tym,że Jezus został ochrzczony nie
                      dla zmycia grzechu.,,Idzcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze
                      wszystkich narodów chrzcąc ich w imię Ojca i Syna i ducha
                      świętego,,następny cytat,,ochrzczono więc tych,którzy ochoczo
                      przyjęli jego słowo...,,Cytaty świadczące o chrzcie jako przyjęciu
                      wiary,który powinien odbywać się w wieku dojrzałym.Czy jest tu mowa
                      o jakims zmywaniu grzechów?To,że ktos wyznawał grzechy przy chrzcie
                      nie świadczy o tym,że grzech był zmywany.Do Gościa-do spowiedzi to
                      ja mam Boga,bo tylko on ma prawo odpuszczać grzechy i
                      wybaczać,księdzu nikt takiego prawa nie dał.Poza ty nie łap mnie za
                      słówka,miałem na myśli chrzest u Swiadków Jehowy
                      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.09, 13:21
                        ,,Ale rówież Jan chrzcił w Ainon w pobliżu Salium,ponieważ było tam
                        wiele wody i ludzie przychodzili i byli chrzczeni,,cytat ten w
                        sposób oczywisty mówi iż właściwym sposobem chrztu jest zanużenie
                        dojrzałej osoby w wodzie,niemowlak nie może być zanużony ani też
                        PRZYJŚĆ I prosić o chrzest.Jan Chrzciciel wybrał to miejsce-
                        PONIEAWAZ BYŁO TAM WIELE WODY,a zatem nie ma tu mowy o nalaniu
                        odrobinki wody na głowe niemowlaka a raczej zanużeniu proszacej
                        osoby w całości.Oto następny cytat-,,Wtedy kazał zatrzymać rydwan i
                        obaj zeszli do wody-zarówno Filip jak i eunuch;i ochrzcił
                        go,,Ponownie mamy tu doczynienia z dorosłymi ludźmi i ponownie mowa
                        o dużej wodzie-ZESZLI DO WODY.A wiec w całej Biblii nie ma mowy o
                        chrzczeniu niemowlaków i laniu na ich główki wody i twierdzeniu ze
                        to zmywa jakieś grzechy.
                        • Gość: Milka Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.09, 16:32
                          ARI Cos Ty się uparł tak do tych dzieci! A nie wiesz przypadkiem
                          tego że Biblii nie czyta się dosłownie słowo w słowo?? Pragnę Ci
                          uświadomić pewną sprawę, że z biegiem czasu wszystko rozwija się i
                          zmienia, ubogaca lub też nie. Kiedyś zanurzano całego człowieka, z
                          biegem czasu powstały chrzcielnice i polewa sie tylko delikatnie
                          głowe chrzczonego SYMBOLICZNIE(!!!)( dorosłych też się chrzci jeżeli
                          nie zostało to uczynione wcześniej, nie tylko dzieci) na znak
                          PRZYJMOWANEJ WIARY dokładnie tak jak napisałeś! To ma być symbol
                          Boga, tego że jesteśmy na niego otwarci a nie zabawa w taplanie w
                          wodzie. Kiedyś były inne czasy i zrozum to. Jeszcze jakies
                          wątpliwości?? Zawsze można wybrać się do Księdza który zapewne
                          lepiej Ci to wytłumaczy. Jest wielu którzy z chęcią Ci to zrobią.
                          Skoro masz tak wiele argumentów to wybierz się własnie na taką
                          rozmowę, bo inaczej pisać inaczej rozmawiać z kimś naprawdę
                          wiedzącym o wiele więcej.
                          • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.09, 17:01
                            no ty chyba nie poważna jesteś,to ja mam chodzić do księdza i się
                            pytać?Kosciół już wystarczająco dużo pozmieniał i powprowadzał
                            dziwnych rzeczy.A co ksiadz to jakis autorytet?Mi nie potrzeba aby
                            ktos mi coś tłumaczył gdyż posiadam zdolność czytania ze
                            zrozumieniem,wystarczy poczytać i wszystko jasne,trzeba tylko
                            chcieć.A tobie ksiądz musi coś tłumaczyc jak dziecku?Ja właśnie
                            dlatego odszedłem od kościoła z uwagi na to matactwo i
                            zakłamanie,chytrość,pazerność i grzeszność.Inne czasy,dobre
                            sobie,ale masz wytłumaczenie,jakoś Świadkowie Jehowy do dziś się
                            tego trzymają,zresztą nie tylko oni,wiele wyznań tak czyni.Skoro
                            Biblii się nie czyta dosłownie to jak się ją czyta?Przeinaczając
                            fakty?dodając i matacząc?
                            • Gość: .. Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.05.09, 18:50
                              Ari, czy przeczytałeś drugi cytat, jaki napisałam? Właśnie w nim
                              jasno i wyraźnie napisane jest, że chrzest ma służyć także
                              odpuszczeniu grzechów..
                              Tak bardzo przepadasz za świadkami Jehowy? Mi nie do końca podoba się
                              ich sposób na szerzenie wyznania wśród ludzi. Bo rozdawanie własnych
                              ulotek czy tam gazetek i przekonywanie ludzi, że to nowa firma
                              ubezpieczeniowa chyba nie jest w porządku. (tak, wiem, że teraz z
                              pewnością posłużysz się argumentem, że to katolicy manifestują
                              najbardziej swoją wiarę. ja tego nie robię, tylko staram się według
                              niej żyć)
                            • Gość: Ja Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.09, 18:57
                              Gość portalu: Ari napisał(a):

> Skoro Biblii się nie czyta dosłownie to jak się ją czyta?

Od tyłu. Tak, jak ostała napisana.
                              • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.09, 19:23
                                ale przekład z jakiego krzystamy czyta się od przodu:-)Ja nie
                                przepadam za Świadkami Jehowy,jestem tolerancyjny jezeli chodzi o
                                wszystkie wyznania.Ale jeżeli mam być szczery to oni są najbliżej
                                prawdy,owszem mają też swoje minusy.Rozdawanie ulotek to forma
                                nauczania,kościół też ma swoje radio,gazete i opanował wszystkie
                                media.Jehowi również nie są aktywni w polityce,nie wtrącają się
                                nigdzie itd.Jest parę rzeczy,które też potępiam i im równierz
                                zarzucam głoszenie nieprawdy,jednak to są drobne elementy.Natomiast
                                z kościołem chyba nigdy się nie zgodzę,mimo,że zostałem siłą
                                ochrzczony i z szantarzem wybierzmowany.Nie ustosunkowałaś sie do
                                moich cytatów wiec ja nie bede komentował twoich.:-)Ja znalazłem
                                takie,które są praktycznie nie podważalne i nie można ich źle
                                zinterpretować.
                                • Gość: .. Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.05.09, 19:45
                                  Wszystkie cytaty z Biblii są niepodważalne. Zgadzam się, że przyjęcie
                                  chrztu to wstąpienie do Kościoła, ale nie tylko. W cytatach, które
                                  przytoczyłeś nie ma negacji, ani zaprzeczenia tego, co ja odnalazłam.

napisałeś:"Nie ustosunkowałaś sie do
                                  > moich cytatów wiec ja nie bede komentował twoich.:-)"
                                  nie rozumiem dlaczego. napisałam te zdania wcześniej, a Ty
                                  odpowiedziałeś jedynie swoimi racjami, w dodatku twierdząc, że w
                                  całej Biblii nie ma słów, które potwierdzałyby moje słowa. może wtedy
                                  należałoby się do nich odnieść? czy są zbyt jednoznaczne?

pozdrawiam.
                                • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.09, 19:49
                                  Poza tym myslę,żeby zakonczyć tę dyskusję,wszyscy się wycofali a my
                                  brniemy coraz dalej,a to nie forum religijne.Przez założenie tematu
                                  chciałem uświadomić jaki tak naprawde jest kośiół,odrzuca dzieci
                                  garnące się do niego i stwarza sztuczne problemy.Jeżeli bym był
                                  księdzem lub jakimś innym przywódcą duchowym to dla mnie naprawde by
                                  to nie stanowiło problemu,jezeli dzicko by czegoś nie rozumiało to
                                  poświęcił bym mu wiecej czasu,jezeli by było nie ochrzczone to
                                  ochrzcił bym je,przecież to jest takie proste,a zarazem tak nie
                                  wiele wymaga poświęcenia,prawda?Nie rozumiem dlaczego kościół
                                  rozgranicza swoich wiernych i nie traktuje ich równo.Wprowadza
                                  jakies procedury,których nie powinien wprowadzać gdyż na tym nie
                                  polega wiara,wiara polega na duchowosci a nie na przymusie
                                  np.spowiedzi czy wymuszaniu chodzenia do kościoła.Ilu ludzi chodzi
                                  do kościoła z potrzeby?Chwała im,wiekszość chodzi z przymusu czy z
                                  przyzwyczajenia.Poruszyłem tu tak wazne tematy i nikt oprucz ciebie
                                  nie podjął ze mną logicznej dyskusji,jedynie ubliżać umieli.Świdczy
                                  to o tym,ze wiele osób nie zna Biblii,nie ma zielonego pojęcia o
                                  niej i nie czyni tak jak jest w niej napisane.Pozdrawiam
    • Gość: macie kościół Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 09:55
      anglia.interia.pl/wiadomosci/news/irlandia-przemoc-i-gwalty-w-placowkach-kosciola,1310133
      • Gość: Ari Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 22.05.09, 14:51
        doskonale jestem w tym temacie zorientowany,takie rzeczy również
        mają miejsce w Polsce,tylko są tłumione i wyciszne.Jednak to
        wszystko wyjdzie na jaw w przyszłości.Odchodząc od kościoła przecież
        musiałem się czymś kierować i mieć niezbite dowody poczynań
        księży.To nie była decyzja nieprzemyslana i szybka.
    • Gość: aoeu Re: Niedopuszczenie dziecka do I Komunii Św. IP: *.lanet.net.pl 22.05.09, 12:01
      No i jeden ocalony :P
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka